Podmínky koupi štěněte z CHs

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.1.2023 20:26
Notimeatall

XXX.XXX.80.186

Dobrý den,
Mám zkušenosti pouze s chovem koní, ale nyní si hledám štěně, samozřejmě v chovatelské stanici. Zajímalo by mě , proč mají některé chs tak zvláštní požadavky. Například si vynucují určitý počet návštěv, psa prodávají s podmínkou, že se bude účastnit budoucích akcí s chovateli. Nebo odmítají prodávat feny/psy na chov? Proč některé Chs například píšou, že štěně si nemůžou noví majitelé vybrat a štěně budou konkrétním majitelům vybírat chovatelé?
Nemyslím tento dotaz zle, upřímně tomu prostě nerozumím a zajímal by mě názor někoho kdo má sám Chs. Ale když si jdu vybírat například koně je pro mě hodně důležité jaký z něj mám sama pocit, jestli mám pocit, že se ke mne jeho povaha hodí. Přijde mi, zvláštní, že by mi chovatel měl nutit zvíře, které se mi třeba nelíbí, protože on sám má pocit, že je pro mne to pravé. Přece jen je to parťák na 15 let...
Neříkám, že by mi vadilo všechny tyto pravidla dodržet. Například návštěvy před koupí jsou fakt skvělý nápad, ale zase pravidlo vynucených 4 návštěv u chovatelů, jinak nemám nárok na štěně? Prosím o bližší vysvětlení.

3.1.2023 20:46
lupus4

XXX.XXX.205.61

vše je na domluvě mezi vámi a chovatelem
dobrý chovatel má na štěňata pořadník a právo výběru je opět jen na dohodě a i možnostech (1. vybírá chovatel, 2. majitel psa (pokud chce štěně) a teprve potom noví majitelé)
mají-li pro vás "nehorázné" požadavky, nikdo vás nenutí u něho nakupovat a na ně přistupovat...
a pak jsou množitelé ( i s PP) , které zajímá jen platba a aby byla štěňata včas z baráku a nerostly mu náklady
prioritou by pro vás měli být výsledky zdravotních testů rodičů a to nejen povinných , ale i nadstandardních na choroby pro to které plemeno obvyklé
tituly z výstav nic neříkají o chovné hodnotě jedince, tak se jimi nenechte ovlivnit
(neb již mnoho "šampionů" zaneřádilo chovy spoustou dědicných vad)
zjistit zdraví , popř. pracovní výsledky, rodičů , prarodičů, sourozenců, i již případných potomků
tak bych postupoval já

3.1.2023 20:56
bery25

XXX.XXX.33.251

o niektorych podmienok som ani nepočul,ked predavam tak samozrejme nejake informacie si od kupca vyziadam,ale len či sa chce venovat vystavam,alebo len ako rodinny milačik,podla toho sa potom vybera štena pre zaujemca

3.1.2023 21:02
janaa

XXX.XXX.174.242

Je na vás,zda na podmínky přistoupíte, určitě je má každý nastavené jinak. Návštěva před odběrem by měla být samozřejmost, ovšem nárokovat třeba ty čtyři,je už za mě přitažené za vlasy, a upřímně i pro mě jako chovatele na hlavu, když budu mít deset štěňat, a všichni zájemci přijedou čtyříkrát,tak budu mít nonstop barák plný cizích lidí. Pravda,já si obecně na to lezení do baráku nepotrpím. Podmínky související s účastí kdekoli chápu třeba v případě nějakého excelentního zahraničního krytí, když prostě chovatel chce,aby byla zvířata vidět, ale upřímně, já mám priority úplně někde jinde, a ani jako nový majitel bych na to nepřistoupila, stejně tak chovnost,nechovnost,pokud se tedy nejedná o nestandardní štěně,pak by tomu měla ale odpovídat cena.
Co se týká výběru štěněte,dělám to také tak,štěně "přiřazuju" majitelům já. Proč? Protože já mám narozdíl od nich štěně od narození nakoukané, vidím ty, někdy až diametrálně, odlišné povahy. Když budu mít rodinu,která chce psa na mazla,jako rodinného parťáka, klasické venčení,výlety, nedám mu přeci největší temperament z vrhu, začátečníkovi nedám psa,co už v pěti týdnech valchuje sourozence s řevem pod sebe, naopak zájemci o práci nedám štěně "mouchy snězte si mě". A věřte,že to jako zájemce prostě během návštěv nepoznáte. Ten největší divoch může být v době vaší návštěvy umazlenec,co vám usne na klíně, protože tři hodiny předtím,než jste dorazili, šikanoval všechny sourozence a obrátil zahradu naruby. A naopak buclánek ňuňánek celej den spal,a teď vám bude rvát tkaničky. Takže podle majitelů přiděluji štěňata. Vyberu si já, a pak podle pořadníků přiděluju dál. Samozřejmě většinou to pak vyjde, že řeknu,vybírejte si mezi paní červenou a žlutou, oranžová vám dá zabrat,ale ještě by to šlo. Na bílou a růžovku zapomeňte, to není nic pro vás. Základem samozřejmě je,že v chovatele budete mít důvěru. Zatím s tím neměl nikdo u mě problém, naopak byli lidé rádi,že je navedu

3.1.2023 21:31
Tery56

XXX.XXX.74.138

Mám už čtvrtou fenku. Všechny jsem si vybírala sama a nikdy bych nepřipustila, aby mi majitel psa vybral. Bude a je to můj parťák, já s ním budu žít. Návštěvy před odběrem jsou samozřejmostí, aspoň tak to beru já. 4 návštěvy považuji za dostatečné

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.1.2023 21:39

Tery56 napsal(a):
Mám už čtvrtou fenku. Všechny jsem si vybírala sama a nikdy bych nepřipustila, aby mi majitel psa vybral. Bude a je to můj parťák, já s ním budu žít. Návštěvy před odběrem jsou samozřejmostí, aspoň tak to beru já. 4 návštěvy považuji za dostatečné

Tak já jsem výběr svojí poslední fenky taky nechala na chovatelce, v tomto ohledu jsem jí věřila. A většinu svých štěňat ze svého prvního vrhu jsem novým majitelům taky vybírala já podle jejich požadavků. A nebo jsem vybrala dvě a oni si pak vybrali mezi těmi dvěma. Dvěma zahraničním zájemcům jsem třeba rovnou vybrala já a myslím si, že jsou oba spokojení. Štěňat jsem měla 11 a dva zájemci u mě na návštěvě kvůli vzdálenosti vůbec nebyli, přijeli si štěňátko rovnou vyzvednout.

3.1.2023 21:45

Vybrala bych si normální chovatele, kteří to nehrotí, i když osobní kontakt před odběrem samozřejmě vyžadují, odpoví vám na zprávu, př. zvednou telefon a nemají problém si pokecat. A sednou vám i jako lidé, ono je to do budoucna docela prima. Pokud chcete parťáka bez ambicí, tak jděte primárně po zdraví a po povaze. Některé požadavky chovatelů chápu, vrácené, př. po vlastní ose přeprodané štěně je noční můra. Sice mám jen krycího psa, ale taky doufám, že chovatel vybere skvělé majitele a potomci budou mít bezva život. A jsem o to radši, když je znám, př. mám o "dětech" zprávy. Klubových akcí se může majitel účastnit i bez toho, že bude vystavovat nebo sportovat.

3.1.2023 22:18
Rezzzy

XXX.XXX.15.85

Já zase narazila na chovatelku, která dává štěňata v 7 týdnech a vybírat si můžu podle obrázku(fotky videa) a až pak pro něj přijet. To se mi taky nelíbilo

3.1.2023 22:55
bery25

XXX.XXX.33.251

Rezzzy napsal(a):
Já zase narazila na chovatelku, která dává štěňata v 7 týdnech a vybírat si můžu podle obrázku(fotky videa) a až pak pro něj přijet. To se mi taky nelíbilo

7tyzdnov je dost skoro,skor ako 10 tyzdnove nepredavam,fotky a videa samozrejme na želanie zaujemca pošlem

3.1.2023 23:09
Rezzzy

XXX.XXX.15.85

bery25 napsal(a):
7tyzdnov je dost skoro,skor ako 10 tyzdnove nepredavam,fotky a videa samozrejme na želanie zaujemca pošlem

Fotky a videa jsou super, urychlí to čekání, ale tady to tak chovatelka dělá bez nutnosti jediné návštěvy, a 7 týdnů je dle mého taky dost málo. Tento přístup se mi nelíbí, nechce znát kam štěňata půjdou a vůbec, nelíbí se mi to

4.1.2023 06:33
impact

XXX.XXX.106.42

Notimeatall napsal(a):
Dobrý den,
Mám zkušenosti pouze s chovem koní, ale nyní si hledám štěně, samozřejmě v chovatelské stanici. Zajímalo by mě , proč mají některé chs tak zvláštní požadavky. Například si vynucují určitý počet návštěv, psa prodávají s podmínkou, že se bude účastnit budoucích akcí s chovateli. Nebo odmítají prodávat feny/psy na chov? Proč některé Chs například píšou, že štěně si nemůžou noví majitelé vybrat a štěně budou konkrétním majitelům vybírat chovatelé?
Nemyslím tento dotaz zle, upřímně tomu prostě nerozumím a zajímal by mě názor někoho kdo má sám Chs. Ale když si jdu vybírat například koně je pro mě hodně důležité jaký z něj mám sama pocit, jestli mám pocit, že se ke mne jeho povaha hodí. Přijde mi, zvláštní, že by mi chovatel měl nutit zvíře, které se mi třeba nelíbí, protože on sám má pocit, že je pro mne to pravé. Přece jen je to parťák na 15 let...
Neříkám, že by mi vadilo všechny tyto pravidla dodržet. Například návštěvy před koupí jsou fakt skvělý nápad, ale zase pravidlo vynucených 4 návštěv u chovatelů, jinak nemám nárok na štěně? Prosím o bližší vysvětlení.

Ptáte se proč mají chovatelé takové požadavky? Na to je vcelku jednoduchá odpověď. Každý chovatel má nějaký cíl, za kterým si jde. Taky každý chovatel časem získá různé zkušenosti a na jejich základě si vytváří svoje vlastní postupy.

Spousta chovatelů má za cíl nakrýt svoji fenku, dva měsíce se doma pobavit se štěňaty a pak je dobře prodat. Takoví většinou moc nároků na budoucí majitele nemají a štěně od nich zpravidla dostanete podle pořadníku, jak si zaplatíte zálohu.

Pak jsou třeba chovatelé, kteří mají jasný chovatelský cíl a za tím si jdou. Takový chovatel je schopný poznat nadějné štěně ve vrhu a horko těžko vám ho prodá jako mazla, na procházky a válení se na gauči.

Obě mince mají ale standardně dvě strany. Je totiž poměrně vysoká pravděpodobnost, že čím zodpovědněji chovatel výběr zájemců o koupi bere, tím zodpovědněji se pak postaví k případným problémům.

Každopádně chovatelů je tolik, že si myslím, že vybrat si toho "svého" dokáže prakticky každý. A když ne, tak jsou tu ještě množky bezpapíráků a tam na nikoho nebudou mít nároky vůbec žádné.

4.1.2023 07:23

bery25 napsal(a):

No, 7 týdnů...ze zákona je odběr štěněte možný po 50. dni věku, takže pokud někdo dává štěndo dřív, zákon samozřejmě porušuje. Na druhou stranu, když to beru podle sebe, tak nechat si demoliční partičku 11 retrívrů do 10 týdnů věku je jaksi už dost kontraproduktivní. Jednak fena už toho má celkem dost a potřebuje si docela odpočinout a jednak chovatel se nemůže věnovat jednotlivě štěňatům tak, jak by v tomto věku už potřebovala a jak se jim můžou věnovat noví majitelé.
Jinak teda musím říct, že jsem jsem jako nezkušený chovatel měla obavy hlavně z mladých nezkušených lidí, kteří psa ještě nikdy neměli, a nakonec se ukázalo, že to byla úplně ta nejlepší volba, protože pes má úplně super výchovu a umí takové věci, které by mně aby nenapadlo, že bych já někdy mohla potřebovat. A naopak lidi, kteří pejska už někdy měli, jsou tak přehnaně úzkostliví a o štěně se tak hrozně bojí, že dnes musím řešit buď já nebo ve spolupráci s někým známým jeho socializaci a výchovu. Ale důležité pro mě každopádně je, že všichni se mají dobře, žijí doma se svými páníky a ne někde zavření v kotci.

4.1.2023 08:03

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, 7 týdnů...ze zákona je odběr štěněte možný po 50. dni věku, takže pokud někdo dává štěndo dřív, zákon samozřejmě porušuje. Na druhou stranu, když to beru podle sebe, tak nechat si demoliční partičku 11 retrívrů do 10 týdnů věku je jaksi už dost kontraproduktivní. Jednak fena už toho má celkem dost a potřebuje si docela odpočinout a jednak chovatel se nemůže věnovat jednotlivě štěňatům tak, jak by v tomto věku už potřebovala a jak se jim můžou věnovat noví majitelé.
Jinak teda musím říct, že jsem jsem jako nezkušený chovatel měla obavy hlavně z mladých nezkušených lidí, kteří psa ještě nikdy neměli, a nakonec se ukázalo, že to byla úplně ta nejlepší volba, protože pes má úplně super výchovu a umí takové věci, které by mně aby nenapadlo, že bych já někdy mohla potřebovat. A naopak lidi, kteří pejska už někdy měli, jsou tak přehnaně úzkostliví a o štěně se tak hrozně bojí, že dnes musím řešit buď já nebo ve spolupráci s někým známým jeho socializaci a výchovu. Ale důležité pro mě každopádně je, že všichni se mají dobře, žijí doma se svými páníky a ne někde zavření v kotci.

....vždycky jsem si brala stěně NO a BOM na sedmém týdnu...jorkovou dokonce necelý sedmý týden asi o tři dny, ale tam to bylo dáno, že se chovatelka - moje kamarádka, stěhovala z bytu do domu, tak jsme se tak nějak shodly, že by nebyl čas se jí věnovat, nervy okolo stěhování a tak šla ke mně, fena - matka před ní utíkala a brácha, druhé stěně ji už nezajímal, ani nefňukla když jsem jí odvážela a ani doma si nestýskala....jenom motýl jako jediný přišel později než v sedmém tydnu a to víc jak o měsíc,, ale toho nikdo nechtěl a on na mně vyloženě čekal

4.1.2023 08:33

....vždycky jsem si brala stěně NO a BOM na sedmém týdnu...jorkovou dokonce necelý sedmý týden asi o tři dny, ale tam to bylo dáno, že se chovatelka - moje kamarádka, stěhovala z bytu do domu, tak jsme se tak nějak shodly, že by nebyl čas se jí věnovat, nervy okolo stěhování a tak šla ke mně, fena - matka před ní utíkala a brácha, druhé stěně ji už nezajímal, ani nefňukla když jsem jí odvážela a ani doma si nestýskala....jenom motýl jako jediný přišel později než v sedmém tydnu a to víc jak o měsíc,, ale toho nikdo nechtěl a on na mně vyloženě čekal

U těch malých je to asi jiný, tam to chápu. Mně poslední pejsek, co si ho noví majitelé brali až po dovolené cca v 9 týdnech, zdrhal z ohrádky, normálně ji přelezl, takže už to nemělo vůbec cenu ho tam dávat. Akorát se muselo dávat bacha, protože všechno kousal, prostě malý tyranosaurus, no.

4.1.2023 10:43
Lily2

XXX.XXX.133.234

Však to je sedm týdnů a jeden či dva dny tuším. Takže má ukončený sedmý týden a prodává se na začátku či konci osmého týdne. Ale reálně má to štěně 7 týdnů a něco. Hodně chovatelů to tak píše a myslí tím ukončených 7 týdnů a ne, že mu je 6 týdnů a dva dny. :)

4.1.2023 10:54
Rezzzy

XXX.XXX.15.85

Třeba koťata, která jsou taky taková malá demoliční četa, teď od ledna můžou odcházet až po 14 týdnu

5.1.2023 06:27
Mí

XXX.XXX.69.231

Jak to je po právní stránce? Mám dojem,že po koupi už to je jen cár papíru.

5.1.2023 07:16
impact

XXX.XXX.34.146

Rezzzy napsal(a):
Třeba koťata, která jsou taky taková malá demoliční četa, teď od ledna můžou odcházet až po 14 týdnu

Jenže koťata aspoň chodí na záchod. Štěňata si extrémně libují ve škubání savých podložek, které ještě před výbuchem řádně poserou. 🙈🤣

5.1.2023 10:02

ale však ten osmý týden, což už 50. den je, je, alespoň u těch ne malých plemen, tak akorát pro odběr. Doma už se naučili, co se dalo, a nastává ta pravá doba pro sžívání se s novou smečkou/rodinou a poznávání celého světa, a to už chovatel nedá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík