Výběr středního až většího psa

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.1.2023 13:58
Hoof

XXX.XXX.59.110

Zdravím všechny psí spřízněnce,

tímto Vás chci požádat o rady a pomoc s výběrem psího plemene, které by se k mojí situaci hodilo nejlépe.

Nejsem úplný začátečník, vlastnil jsem Německého Křepeláka, který už bohužel podlehl tíze času a chybí mi čtyřnohý parťák do života. Dále křízence berňáka s borderkou (vzhled borderky, velikost berňáka), ten skonal na následky autonehody.

Chtěl bych rafana, který bude většího vzrůstu. Pes bude žít v domě s velkou zahradou a bydlet bude uvnitř domu. Doma máme dvouletého kavalíra a 13ti leté dítě s ADHD (bratr). Já jsem v domě oddělený a mám patro pro sebe, ale i tak ten pes do kontaktu s ostatními přijde. Pracuji po-pá od rána do cca 16h a pak zhruba 3× týdně běhám a 1-3x do měsíce chodím na túry - převážně kolem 10km a 500m výškových, max 40 km a 1000m výškových, takže by měl být schopný občasného dlouhého pohybu (ročně naběhám 1000+ km a ujdu kolem 1000km po horách). A byl bych rád, kdyby to byl pes, co se rád mazlí a hraje.

Mám v hledáčku pár plemen a chtěl bych slyšet Váš názor, případně zda mi poradíte další plemena, která by byla lepší volbou.

Můj hledáček:
Německý křepelák
American Bully / American Bully XL
Husky
Malamut
Belgický ovčák
Americký Bandog
Cane Corso
Americký Buldok
Německý Boxer

Jsem si plně vědom, že aspoň polovina psů z mého výběru nebude k vůli různým důvodům vhodná pro moje plány a proto se obracím na Vás.
Nejsem úplně rozhodnutý, které z těchto plemen si vybrat, protože by mi zabralo týdny, než bych pozjišťoval na co jaké plemeno trpí.

Předem děkuji za rady a další návrhy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.1.2023 14:23

Ujasněte si, jakou by ten pes měl mít povahu, ten výběr je hrozná divočina… Asi vybíráte podle exteriéru? Jestli ten pes má být na běhání a tůry, ujasněte si, zda ho budete chtít mít volně, nebo jestli by Vás měl spíš tahat (canicross, dogtrekking). S tím souvisí i lovecký pud, snášenlivost vůči zvířatům/lidem (tzn. taky kde ty aktivity budete provozovat). Ujasněte si také, jak se tomu psovi budete věnovat ve dnech, kdy zrovna neběháte nebo nechodíte po horách, abyste to nepřepískl s temperamentem…

Nebrala bych nic brachycefalického ani nic s těžkou kostrou, to chce spíš nějakého atleta. Pokud se bude potkávat i s tím kavalírem, tak bych nebrala nic, co má reálný potenciál mu záměrně ublížit (druhá věc je ublížení způsobené při nehodě velkým váhovým rozdílem). U seveřanů nevím, nevím, do jaké míry se budou mazlit a chtít si hrát, jsou to takoví samostatnější psi (ale to lépe popíše Lupus nebo Huskyjanina).

Nejrozumnější z Vašeho výběru se mi zdá křepelák, ALE tam bych jako zásadní komplikaci viděla, že jsou to psi lovečtí a ty vlohy jsou u nich hodně silné. To by se mi zdál vhodnější třeba špringršpaněl nebo nějaký vodní pes.

6.1.2023 14:37

Pokud se zadavatel smíří s tím, že seveřana bude muset mít venku v podstatě pořád na vodítku, tak by vyhovoval. Nemůžu mluvit za husky nebo malamuta, ale samojed rozhodně. Mazel, kamarád pro děti, který nevyžaduje každodenní hltání kilometrů a spokojí se i s delší procházkou 1 - 2 hodiny. Zvládá pobyt a ubytování v domě (měla jsem ho v bytě). S kavalírem se skamarádí, a ten náš nebyl žádný hrom do police, aby při hře ublížil.

6.1.2023 15:22
Hoof

XXX.XXX.59.110

Ano, psa vybírám podle exteriéru, podle těch, kteří se mi líbí. Co se běhání týče, tak spíše navolno či s nějakým delším vodítkem v ruce, nemám žádné zkušenosti s canicrossem ani dogtrekkingem a na tůry by chodil volně.
Co se toho běhání týče, tak křepelák dokázal běhat, ale přišlo mi, že mu příliš nevyhovují dlouhé tratě, při turistice vydržel od rána do večera, ale vždycky mi zdrhnul, když viděl zvěř. Byl dokonce vycvičen i na hony a další myslivecké aktivity, střelbu ignoroval a na povel skočil do vody pro trofej.

Takže jestli to správně chápu, tak mohutní psi (CC, Bandog, A. Bully) na tyto aktivity vhodní nejsou.

6.1.2023 15:33

Hoof napsal(a):
Ano, psa vybírám podle exteriéru, podle těch, kteří se mi líbí. Co se běhání týče, tak spíše navolno či s nějakým delším vodítkem v ruce, nemám žádné zkušenosti s canicrossem ani dogtrekkingem a na tůry by chodil volně.
Co se toho běhání týče, tak křepelák dokázal běhat, ale přišlo mi, že mu příliš nevyhovují dlouhé tratě, při turistice vydržel od rána do večera, ale vždycky mi zdrhnul, když viděl zvěř. Byl dokonce vycvičen i na hony a další myslivecké aktivity, střelbu ignoroval a na povel skočil do vody pro trofej.

Takže jestli to správně chápu, tak mohutní psi (CC, Bandog, A. Bully) na tyto aktivity vhodní nejsou.

A rovnou si vyškrtněte i seveřany.

6.1.2023 15:36

Bull plemena můžou mít problémy s přítomností dalšího psa v domě... A zlom z přátelského štěňátka v útočícího dospěláka chodí často zcela náhle...

Správně vedený lovecký pes nezdrhá za zvěří - při dobrém vedení (a to stojí spoustu času) se dá naučit chování v lese. U těch primitivních plemen (husky, malamut) je to ještě těžší - a spíš se musí počítat venku se psem trvale na vodítku. Protože lovci jsou to tělem i duší a na rozdíl od plemen loveckých si do toho nenechají moc kecat. I když výjimky se najdou.

Je to zcela nesourodý mix plemen... každé je povahově i temperamentem někde jinde... Pokud je v domě víc lidí a ještě další pes, hledala bych snášenlivého člena smečky... Jinak to, co ujde na běžných výletech člověk, zvládne většina psů, která jsou na to postupně zvykána. Pokud v cestě nejsou žebříky a řetězy... ani na horách pes problémy nemívá...

6.1.2023 16:47
lupus4

XXX.XXX.205.61

holandský ovčák
chodský pes
Bílý švýcarský ovčák

6.1.2023 17:01

boxera na túry určitě ne, cane corso vůbec ne, belgický ovčák by potřeboval jinak makat

když se vám líbí křepelák, co třeba špringršpaněl?

6.1.2023 17:09

Jedna věc jsou ty túry, ale jako limitnější faktor bych viděla to běhání - spousta psů zvládne občasný pochod v horách, ale jestli ten pes má třikrát týdně v tempu běhat do deseti kilometrů, bez ohledu na počasí a roční dobu, musí to být sporťák, udýchat to, nepřehřívat se…

6.1.2023 17:21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jedna věc jsou ty túry, ale jako limitnější faktor bych viděla to běhání - spousta psů zvládne občasný pochod v horách, ale jestli ten pes má třikrát týdně v tempu běhat do deseti kilometrů, bez ohledu na počasí a roční dobu, musí to být sporťák, udýchat to, nepřehřívat se…

jj, takže žádný placatější nosy.

6.1.2023 17:24

boxera na túry bych se teoreticky nebála (když bude zdráv)
vždyť mají jako plemeno vytrvalostní zkoušku

beauceron
kolie krátko i dlouhosrstá
otázka zda salašníci entlebušský či appenzelský, velký švýcar by asi moc k běhu nebyl OK
knírači velký, střední

6.1.2023 17:36
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

boxera na túry bych se teoreticky nebála (když bude zdráv)
vždyť mají jako plemeno vytrvalostní zkoušku

beauceron
kolie krátko i dlouhosrstá
otázka zda salašníci entlebušský či appenzelský, velký švýcar by asi moc k běhu nebyl OK
knírači velký, střední

Mno, o té vytrvalostní zkoušce boxerů by se dalo dost diskutovat - on papír snese všechno a týká se to jen krycích psů, pokud vím.

6.1.2023 18:00
lupus4

XXX.XXX.205.61

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Mno, o té vytrvalostní zkoušce boxerů by se dalo dost diskutovat - on papír snese všechno a týká se to jen krycích psů, pokud vím.

Trať je dlouhá 20 km. Po absolvování 8 km je vsunuta přestávka 15 minut,
po dalších 7 km je další přestávka 20 minut. Poslední úsek je dlouhý 5 km. Během přestávek je dána možnost psu se nenuceně pohybovat.
pouze při teplotách 0°- 20°C,urazit do 3 hod

to dá i čivava

Čsv mají 40, 70, 100 km a to už chce trochu tréninku

6.1.2023 18:03
Doron

XXX.XXX.31.129

Já lobuju za briarda:)

6.1.2023 18:37
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

lupus4 napsal(a):
Trať je dlouhá 20 km. Po absolvování 8 km je vsunuta přestávka 15 minut,
po dalších 7 km je další přestávka 20 minut. Poslední úsek je dlouhý 5 km. Během přestávek je dána možnost psu se nenuceně pohybovat.
pouze při teplotách 0°- 20°C,urazit do 3 hod

to dá i čivava

Čsv mají 40, 70, 100 km a to už chce trochu tréninku

No, hlavně v reálu ta zkouška vypadá většinou dost jinak než na papíře 🤫.
Taky jsem na jedné takové byla a 500 m po startu mi bylo řečeno, ať si sednu na pařez jako ostatní a držím hubu ...

6.1.2023 19:05

boxera na túry určitě ne, cane corso vůbec ne, belgický ovčák by potřeboval jinak makat

když se vám líbí křepelák, co třeba špringršpaněl?

Vite, normalne se ke cane corsu nevyjadruji, on to opravdu neni pes pro kazdeho - ale z jineho duvodu, nez ze jsou vsichni chromaci

Moji psi i odchovy - trenuji a zavodi v IGP3, ZVV3, IGP-FH - celorocne , jezdi s konmi na vyjizdky, znaji kolo, vytrvalostku, i dogtreky - 55km me tahala :-) .
10km vychazky jsou beznou soucasti jejich zivota - musi byt v kondici.

Ziji ve smecce, na volno, na taborech delaji detem chuvy, znaji doma cizi psy i stenata - kdyz obcas hlidam lidem, nebo mam doma odchov dele.

Pro me je to spolecensky, rodinny pes - s kterym jde delat i sport na vyssi urovni - s tim, ze snese tu potrebnou zatez.

7.1.2023 10:07
Tery56

XXX.XXX.89.181

A co takhle ohař nebo dalmatin, to jsou taky takový sportovci

7.1.2023 10:54

Tery56 napsal(a):

Ale zase mají lovecký pud, ne? Ale to si musí zadavatel zvážit sám.

7.1.2023 11:08
Mln

XXX.XXX.244.229

Tery56 napsal(a):

Ohař je skvělý sportovec, ale jen pohyb mu nestačí, potřebuje ideálně zaměstnat i jinak(hlavu). S loveckým. pudem se musí počítat a nejlépe i pracovat, pak je dobře ovladatelný. Jako parťák, společník i k dětem a ostatním psům(pro mě) značka ideál, jen pozor na to, že je prostě větší a vetšinou i dost hrrr. Ale pokud se nudí a nemá vyžití, tak to může být peklo😈

7.1.2023 11:48
Doron

XXX.XXX.31.129

Tak už jste si vybral:)?

7.1.2023 18:28
Hoof

XXX.XXX.230.62

Líbí se mi ten špringlšpaněl, je vizuálně podobný křepelákovi. I beaucerona si dokáži představit.

Ještě by mě zajímalo, jaké vybrat pohlaví - zda psa nebo fenu. Každé plemeno to bude mít určitě jinak

9.1.2023 12:28

Severanov by som ja osobne vyradila - majú svoju hlavu a ťažko potlačiť ich lovecké pudy (no výnimky existujú). Ja by som nezavrhovala ani zlatého retrívra alebo labradora - s ohľadom na brata. Dlhé túry dávajú v pohode - teda aspoň na tej vzorke, ktorú poznám ja. Kamoška behá s troma labradormi aj na bežkách - sú to ľahko učenlivé tvory, znášanlivé (samozrejme záleží od vedenia a aj individuálnych dispozícií). Čo poznám ja aj maznavé a hravé (teda existuje jedna výnimka, ale to je chudák iba na dvore, kde je rád ak dostane najesť). Z mojej skúsenosti aj ten lovecký pud je pomerne ľahko zvládnuteľný správnym vedením. Dalmatínec je tiež možný, ale tam je ťažko predpovedať povahu - hlavne dnes čo som počula to je dosť nevyrovnané. Ja som ale mala dalmatínca vždy pripraveného vyraziť, ale ak sa nič nedialo kľudne preležala celý deň - pri neoplotenej vile v tatrách - robila dekoráciu. Samozrejme pohybu mala s nami dosť. Asi sme mali šťastie, ale žiaden lovecký pud u nej nebol - mačky i vtáčky jej mohli behať popred nos bez povšimnutia. A preferencia pes - fenka je na vás. Ak však máte doma psa ja by som volila fenku, no to som ja

9.1.2023 13:00

Severanov by som ja osobne vyradila - majú svoju hlavu a ťažko potlačiť ich lovecké pudy (no výnimky existujú). Ja by som nezavrhovala ani zlatého retrívra alebo labradora - s ohľadom na brata. Dlhé túry dávajú v pohode - teda aspoň na tej vzorke, ktorú poznám ja. Kamoška behá s troma labradormi aj na bežkách - sú to ľahko učenlivé tvory, znášanlivé (samozrejme záleží od vedenia a aj individuálnych dispozícií). Čo poznám ja aj maznavé a hravé (teda existuje jedna výnimka, ale to je chudák iba na dvore, kde je rád ak dostane najesť). Z mojej skúsenosti aj ten lovecký pud je pomerne ľahko zvládnuteľný správnym vedením. Dalmatínec je tiež možný, ale tam je ťažko predpovedať povahu - hlavne dnes čo som počula to je dosť nevyrovnané. Ja som ale mala dalmatínca vždy pripraveného vyraziť, ale ak sa nič nedialo kľudne preležala celý deň - pri neoplotenej vile v tatrách - robila dekoráciu. Samozrejme pohybu mala s nami dosť. Asi sme mali šťastie, ale žiaden lovecký pud u nej nebol - mačky i vtáčky jej mohli behať popred nos bez povšimnutia. A preferencia pes - fenka je na vás. Ak však máte doma psa ja by som volila fenku, no to som ja

Kamarádka má u koní fenu labradora. Chodí s nimi na vyjížďky a je v pohodě.

9.1.2023 14:19
Caty

XXX.XXX.46.169

Kamarádka má u koní fenu labradora. Chodí s nimi na vyjížďky a je v pohodě.

Mě tedy labrador na zadavatelem popsané využití nepřijde ideální. Je to plemeno, které nebaví běh ve smyslu pouhého polykání kilometrů, na to je příliš inteligentní, potřebuje zaměstnat, něco dělat, mít k té práci důvod.

9.1.2023 15:43

Caty napsal(a):
Mě tedy labrador na zadavatelem popsané využití nepřijde ideální. Je to plemeno, které nebaví běh ve smyslu pouhého polykání kilometrů, na to je příliš inteligentní, potřebuje zaměstnat, něco dělat, mít k té práci důvod.

Jako že seveřani jsou blbci?

10.1.2023 11:22

Caty dovolím si nesúhlasiť - labrador práve potrebuje dostatok pohybu (pretože má veľký nábeh na obezitu) a tých čo poznám veľmi radi behajú - milujú svoju rodinu a je pre nich prioritou, že sú so svojím človekom.. A keďže zadávateľ píše, že chce psa aj na hranie a maznanie tak by nemal byť problém zamestnať mu aj hlavu - teda by mohlo dôjsť k optimálnej rovnováhe fyzickej a aj psychickej vyťaženosti psa. Ak by mu ešte ako bonus hodil pár aportov a prípadne preliezol s ním pár "prekážok" - stačí spadnutý strom alebo prebrodil potok tak je to priam ideál. Vybehaný labrador bude s radosťou potom ležať na gauči aj v byte. Mala som to tak a má to tak aj dosť mojich známych

Přidejte reakci

Přidat smajlík