Uživatel s deaktivovaným účtem

Yoda zítra projde preventivními rentgeny. Stav je už měsíc stejný - v pohybu bezproblémový, v klidu odlehčuje pravou zadní. Sice dogy s námi žijí už skoro třicet let, ale opravdu žádná nikdy nebyla v narkóze ani v krátkodobém přispání...
Jde zítra v jednu - snídani nedostane, vodu mu mám sebrat dvě hodiny předem...
Prosím zkušenější - s čím mám počítat při probírání?? Nějaká doporučení?? Kdy po probrání nakrmit?? Klidně pište dobré i špatné zkušenosti - ať vím, co může nastat...
U nás nic extra nebylo, seděli jsme pak chvíli v čekárně, pes se za chvíli probral a byl normálně během pár minut fit a šli jsme k autu. Nebylo to jako při normální narkóze.
Tak držím Yodovi palce ať to není nic vážného a dá se to nějak pořešit. Zajímavý teda, že problém spíš v klidu než v pohybu.
napsal(a):
Yoda zítra projde preventivními rentgeny. Stav je už měsíc stejný - v pohybu bezproblémový, v klidu odlehčuje pravou zadní. Sice dogy s námi žijí už skoro třicet let, ale opravdu žádná nikdy nebyla v narkóze ani v krátkodobém přispání...
Jde zítra v jednu - snídani nedostane, vodu mu mám sebrat dvě hodiny předem...
Prosím zkušenější - s čím mám počítat při probírání?? Nějaká doporučení?? Kdy po probrání nakrmit?? Klidně pište dobré i špatné zkušenosti - ať vím, co může nastat...
Pokud ti dá uspávačku jako se dává na ofiko RTG, tak po snímcích mu rovnou píchne probouzečku. Vždycky se čeká,až je pes vzhůru, všechny čubiny mi od nich vyšláply i ty schody. Pak je to idnividuální, některé doma vylezly, zalehly a za pár hodin se probudily,jak kdyby se nic nedělo. Pak mám expertky,které se usnutí za každou cenu brání,takže se snaží chodit,stát,sedět,prostě cokoli,tam je pak potřeba hlídat,aby se pes někde nepraštil,protože samozřejmě padá. U těhle expertů je pak samozřejmě ten návrat k normálnímu stavu delší. Takže to uvidíš. A podle toho dát i nažrat - dokud není úplně v normálu,nekrmím,nebo jenom hrstičku. Za život jsme měla dvě feny,co se probíraly špatně, kokřičku a Fanynku. Ty u probouzení řvaly a ječely, u kokry nevím,ale Fanda měla halucinace, viděla jsem,jak jí lítaj oči jakoby něco sledovala,ale nožičky ještě nefungovaly,tak z toho byla na prášky. Ale to byla otázka té úplně první fáze probírání ještě na veterině, pak doma už byla v klidu a dospala se z toho. Držím palce

dík - tak snad chlapec nebude moc blbnout - přeci jen když se někde potácí 72 kilo... Počítám s tím, že mu dám velepelech na koberec (aby neklouzal) před televizi a pustím mu asi Hvězdné války a zavřu dveře (aby neměl kam courat) ... A budeme sedět u něj a koukat na Yodu i Yodu...

Tak u nás bylo probouzení vždy bez problémů. U mladších ročníků jsme se prostě probudili a odešli. U dědouška Jacka nějakou dobu trvalo, než byl schopný se postavit na zadní nohy.
U přispání ani nenásledovalo to celodenní dospávání a ani nějaké motanice nebyly.
V každém případě budu držet palečky, aby to nebylo s nožičkou nic vážnýho.

Držím palce, aby to bolo v pohode. Yoda je mlaďoch a v kondícii tak predpokladám, že to preberanie bude v pohode - tak ako u 95 % psov v takomto prípade. My sme po RTG vždy odchádzali v pohode po svojich a ani to dospávanie sa nejak extra nekonalo - možno boli psiská tak dve hod oťapenejšie ale žiadna katastrofa. Jedna expertka to skôr považovala za potrebné rozchodiť - a tak sme trajdali asi 4 hodiny po vonku

U nás byli všichni tři v pohodě, akorát si ještě doma trochu pospali. Večer už dostali normální dávku žrádla.
Také moc držím palce!
Ale nic to není.
Tohle bude asi jen sedace a ne anestezie.
Zažila jsem to s psy několikrát, nikdy nebyli ani nijak zmatení, při probouzení jsem u nich vždycky seděla a mluvila na ně aby se zorientovali. Ale pletli nohama, to ano:)
U kavkaza, měl taky tak osmdesát kilo, jsme to udělali tak, že jsem mu provlékla pod hrudníkem prostěradlo a na tom jsme ho tak nadlehčovali:)
napsal(a):
dík - tak snad chlapec nebude moc blbnout - přeci jen když se někde potácí 72 kilo... Počítám s tím, že mu dám velepelech na koberec (aby neklouzal) před televizi a pustím mu asi Hvězdné války a zavřu dveře (aby neměl kam courat) ... A budeme sedět u něj a koukat na Yodu i Yodu...
U nás vlkodavom robíme RTG bez uspatia. Ak je pes kľuďas čo predpokladám, že doga je tak by to malo ísť. Náš vet mi dovolí byť pri tom lebo viem psa ukľudniť a potrebujeme ešte dvoch pomocníkov ktorí ho vyložia na stôl a polohujú. Zatiaľ sme prispávať nemuseli ani raz.
To prispatie ale nie je žiadna hlboká narkóza tak by mal byť v pohode a chvíľku po zákroku schopný odísť po svojich. Ak je pes veľký stresoš je to pre neho lepšie.
Vicky.Pollard

XXX.XXX.110.33
My jsme při probouzení u psa využili deku. Jednak bylo docela chladno a po narkóze mu termoreguloace nefungovala úplně na sto procent, jednak byl malátný, takže sloužila i jako ochrana, aby se o něco nepraštil. A využili jsme ji i při chůzi do auta, kdy ji měl protaženou pod břichem a dodávali jsme jistotu zesláblým nožkám.
Ať to přestojíte v pohodě a nález je jen nějaká banalita!

Jak píší předchozí, asi toho Yodíkovi nedají tolik, jako při jakémkoli jiném zákroku, tak myslím, že to prostěradlo či deka pod břicho kvůli odlehčení chůze "psa pod vlivem", je skvělý nápad. Je dobré být připravena.....
ten můj mrňousek byl, po každé ze dvou narkóz, zmrzlina. Bylo venku v obou případech určitě pod nulou. Nefungovala mu termoregulace, nesla jsem ho z veteriny na ruce, vystydnul a nemohl se pak doma zahřát, klepal se a plakal, byl podchlazen objektivně, měřila jsem teplotu. Poprvé pomohlo sednout si s ním k otevřené teplé troubě 🤷♀️a podruhé jsem už měla nachystanou elektrickou dečku a na chvíli jsem mu ji zapnula a pak dobrý. Po druhé narkóze, která byla delší, to nebyl úplně on téměř 24hodin. Nechtěl se moc procházet.
Doufám, že u Vás to proběhne snadno a v pohodě a s noženkou to bude prkotina. Držíme tlapky a palce! 🌷

Tak pokud jde o běžný rentgen, ten by se opravdu u kliďase dal i bez přispání. U nás to bylo jako u Rennie111, pomohli mi s ním nahoru, já ho přilehla, aby byl v klidu a povídala jsem mu pohádku, než ho blikli. Ovšem jestli budou kroutit tlapátkama a různě polohovat, tak by možná ani kliďas nespolupracoval.
Jo, Varaxi, tohle se bohužel děje. Jedinkrát byl pes pod narkózou a vyšoupli mi ho z ordinace ještě prakticky spícího

napsal(a):
U nás byli všichni tři v pohodě, akorát si ještě doma trochu pospali. Večer už dostali normální dávku žrádla.
Moje to měla taky tak, z veteriny deku pod břicho, doma se dospala a večer už normálně žrala. Vyjímka byla po operaci pyometry, ale to je úplně něco jiného než Yodův případ. Yodíkovi moc přeju, aby to nebylo nic vážného a nebojte on tu sedaci zvládne. Nevím, jaký je, ale zkuste, jak radil lupus

my taky zatím vše vždy zvládali bez přispání. Ale jednak Yoda je na veterině křečovitý zatuhlík (a to mu nikdy nic horšího než očkování nedělali) - a jednak chceme zkontrolovat víc věcí (ono se neví, co to bude) a může to dýl trvat - a proto jsme se dohodli na "spací" verzi... Ono různě polohovat a trochu bojovat s nepříliš spolupracující dogou je blbý i kvůli torzi...
jo a dík všem. Zatím jsem uvařila celé kuře, aby měl chlapeček dneska dobrou druhou večeři (nakrmím navíc ještě jednou pozdě večer) a zítra měl dobrou ňamku po probuzení

lupus4
napsal(a):
zkusil bych to bez , nebo jen slabou inhalačku...po ní se zmátoří velmi rychle
Inhalačka bez sedace nejde. Psa musíte nejdřív přispat, zaintubovat.
Xerxová
Držím palce a myslím na vás! K tomu, co bylo výše psáno, bych jen dodala, že každý pes snáší sedaci jinak. Jeden ocení ticho při dospávání, druhý naopak běžné ruchy domácnosti. Večeři i vodu bych pak podávala po troškách.

napsal(a):
my taky zatím vše vždy zvládali bez přispání. Ale jednak Yoda je na veterině křečovitý zatuhlík (a to mu nikdy nic horšího než očkování nedělali) - a jednak chceme zkontrolovat víc věcí (ono se neví, co to bude) a může to dýl trvat - a proto jsme se dohodli na "spací" verzi... Ono různě polohovat a trochu bojovat s nepříliš spolupracující dogou je blbý i kvůli torzi...
jo a dík všem. Zatím jsem uvařila celé kuře, aby měl chlapeček dneska dobrou druhou večeři (nakrmím navíc ještě jednou pozdě večer) a zítra měl dobrou ňamku po probuzení
Nevim, kdy zitra jdete, ale 12 hodin hladovky je idealni - to jen takova poznamka k te druhe veceri.
Ono to, ze je pes hladovy - ma prave vliv na to, jak snasi tu sedaci.
Shodou okolnosti - ten muj vovcak jede zitra rano taky na predRTG. Vecerel pred chvili a uz jen ciste maso, bez prilohy
Jinak - udrzovat psa v teple je dulezite.
Me prochladla fena v cervenci v nejvetsich vedrech na RTG. Ve snu by me to nenapadlo, ale 2 dny po sedaci nemohla vylezt z auta, jak byla bolava.

napsal(a):
Nevim, kdy zitra jdete, ale 12 hodin hladovky je idealni - to jen takova poznamka k te druhe veceri.
Ono to, ze je pes hladovy - ma prave vliv na to, jak snasi tu sedaci.
Shodou okolnosti - ten muj vovcak jede zitra rano taky na predRTG. Vecerel pred chvili a uz jen ciste maso, bez prilohy
Jinak - udrzovat psa v teple je dulezite.
Me prochladla fena v cervenci v nejvetsich vedrech na RTG. Ve snu by me to nenapadlo, ale 2 dny po sedaci nemohla vylezt z auta, jak byla bolava.
jdeme až v jednu - proto ta druhá večeře
Omluva paní Xerxové, že malinko odbočím a přihřeju si svojí polívčičku...
není to momentálně aktuální. Ale objednávala jsem na podzim fenu na kastraci, kterou jsem pak zrušila, problém se naštěstí vyřešil jinak.
Sestřička mi ale do telefonu říkala, že před operací je nutná 24 hodin hladovka. Zarazilo mě to, protože na stejné klinice mi před léty kastrovali první fenu a vím jistě, že směla den před operací ještě večeřet, stačila hladovka 12 hodin.
V práci se kolega dlouholetej chovatel taky podivil, že tak dlouhou hladovku po nich nikdy nikdo nechtěl. Jenomže shodou okolností mu za pár dní operovali psa (močové kameny) a prý taky musel hladovět 24 hodin.
Je to nějakej novej doporučenej postup?
Děsí mě to v případě pinčový - je to pětilikovej chroust, kterej se krmí vícekrát denně, rychle tráví - něco jako rejsek, kterej musí žrát pořád ...tak dlouhá hladovka by pro ni byla velkej diskomfort a stres.

Terven
napsal(a):
není to momentálně aktuální. Ale objednávala jsem na podzim fenu na kastraci, kterou jsem pak zrušila, problém se naštěstí vyřešil jinak.
Sestřička mi ale do telefonu říkala, že před operací je nutná 24 hodin hladovka. Zarazilo mě to, protože na stejné klinice mi před léty kastrovali první fenu a vím jistě, že směla den před operací ještě večeřet, stačila hladovka 12 hodin.
V práci se kolega dlouholetej chovatel taky podivil, že tak dlouhou hladovku po nich nikdy nikdo nechtěl. Jenomže shodou okolností mu za pár dní operovali psa (močové kameny) a prý taky musel hladovět 24 hodin.
Děsí mě to v případě pinčový - je to pětilikovej chroust, kterej se krmí vícekrát denně, rychle tráví - něco jako rejsek, kterej musí žrát pořád ...tak dlouhá hladovka by pro ni byla velkej diskomfort a stres.
proč omluva?? Vždyť téma nemusí být jen pro Yodu Otázka asi na Bodlinku... Když si vzpomenu, můžu se zeptat i zítra... ale bojím se bojím, že budu ráda, když udržím myšlenky nutné pro nás
napsal(a):
proč omluva?? Vždyť téma nemusí být jen pro Yodu Otázka asi na Bodlinku... Když si vzpomenu, můžu se zeptat i zítra... ale bojím se bojím, že budu ráda, když udržím myšlenky nutné pro nás
Tak to je jasný...držím palce a soucítím.
Já jsem byla celá vedle i z Vikiny včerejšího sona bez přispání

Můj šel na analgosedaci kvůli malému zákroku ve 14 h, malá snídaně v 6 ráno. Hodně jsme v poledne chodili, poznávací znamení - mrkev odevzdal, takže žaludek prázdný. Ale je to relativně malý pes s rychlejším trávením. Probírání trvalo podezřele dlouho, ale nakonec se to vyjasnilo. S vet jsme s ním seděly na gauči a z obou stran ho pečlivě drbaly, tvářil se jak napůl v deliriu. Pak jsem ho položila na zem a normálně odkráčel, potvora. Byl sice lehce mimoň, ale to mu nezabránilo lovit holuby.
BTW, pozor na trávu venku, jestli si zobne. Známá to neuhlídala a holka jí po probrání blinkala.

Já Teda přidám svoji negativní zkušenost, ale šlo o celkovou narkozu na ofiko rtg DKK a DLK.
Pes rok a půl, zdravý, vitální, bez problémů. Pichli látku, nicméně ani po cca 15 minutách úplně nespal, takže ho pripichli. Předtím nařízena 24 hodin hladovka, 12 hodin i bez vody, vše dodrženo.
Pes se vyfotil v cca 13:30, ale ještě v 16 nebyl vzhůru. Pak proběhlo něco jako záchvat, kdy se mu klepala hlava nekontrolovatelne, seděli jsme v čekárně, doktor prisel, řekl že to se stává a že jestli se neprobere, do hodiny tak mu něco pichne.
Po cca půl hodině pes se po nás párkrát ohnal, nicméně nebyl schopen zaujmout ani hrudní polohu. To se mu povedlo až za další zhruba necelou hodinu.
V tomhle stavu nás poslali domu. Psa jsme odnesli do auta, kde se pomocil, doma jsme ho museli odnést z auta. Udělali jsme mu teplý pelíšek doma, kde se i pozvracel, takže výměna dek, praní, pak se znovu pomocil, o vstávání vůbec nemohla být řeč.
Ve zkratce, celou noc jsem byla vzhůru, poprvé se na nohy postavil ve 4 ráno, a to ještě s mou pomocí. Údajně mohl ráno jist, ale zvracel i vodu, takže jsem valila zpět na kliniku, kde mu vzali krev, měl údajně vysoké bílé krvinky a krevní obraz nic moc. Dostal kapacku, několik hodin jsme seděli na kapacce a doktor se mě přišel zeptat, jestli se mají snažit na 100%...
Nakonec, cca 4 dny jsme jezdili denně na kapacky a injekce, za zhruba 10 dní jsme byli na poslední kontrole a už v pořádku.
Z obyčejných rtg jsem asi málem přišla o psa. Kde byl problém nevím, jestli mu dali moc velkou dávku, nebo to jeho tělo špatně zpracovalo, jen přidávám zkušenost.
Hlavní je, že se z toho dostal. Letos nás čeká rtg cuvatka, mám z toho hrůzu už teď...
rennie111
napsal(a):
U nás vlkodavom robíme RTG bez uspatia. Ak je pes kľuďas čo predpokladám, že doga je tak by to malo ísť. Náš vet mi dovolí byť pri tom lebo viem psa ukľudniť a potrebujeme ešte dvoch pomocníkov ktorí ho vyložia na stôl a polohujú. Zatiaľ sme prispávať nemuseli ani raz.
To prispatie ale nie je žiadna hlboká narkóza tak by mal byť v pohode a chvíľku po zákroku schopný odísť po svojich. Ak je pes veľký stresoš je to pre neho lepšie.
Taky jsem u Fločana zažila RTG bez uspání, bez sedace...
Je potřeba ohlídat obzvl u paničky v reproduktivním věku vykrytí vaječníků.
napsal(a):
Já Teda přidám svoji negativní zkušenost, ale šlo o celkovou narkozu na ofiko rtg DKK a DLK.
Pes rok a půl, zdravý, vitální, bez problémů. Pichli látku, nicméně ani po cca 15 minutách úplně nespal, takže ho pripichli. Předtím nařízena 24 hodin hladovka, 12 hodin i bez vody, vše dodrženo.
Pes se vyfotil v cca 13:30, ale ještě v 16 nebyl vzhůru. Pak proběhlo něco jako záchvat, kdy se mu klepala hlava nekontrolovatelne, seděli jsme v čekárně, doktor prisel, řekl že to se stává a že jestli se neprobere, do hodiny tak mu něco pichne.
Po cca půl hodině pes se po nás párkrát ohnal, nicméně nebyl schopen zaujmout ani hrudní polohu. To se mu povedlo až za další zhruba necelou hodinu.
V tomhle stavu nás poslali domu. Psa jsme odnesli do auta, kde se pomocil, doma jsme ho museli odnést z auta. Udělali jsme mu teplý pelíšek doma, kde se i pozvracel, takže výměna dek, praní, pak se znovu pomocil, o vstávání vůbec nemohla být řeč.
Ve zkratce, celou noc jsem byla vzhůru, poprvé se na nohy postavil ve 4 ráno, a to ještě s mou pomocí. Údajně mohl ráno jist, ale zvracel i vodu, takže jsem valila zpět na kliniku, kde mu vzali krev, měl údajně vysoké bílé krvinky a krevní obraz nic moc. Dostal kapacku, několik hodin jsme seděli na kapacce a doktor se mě přišel zeptat, jestli se mají snažit na 100%...
Nakonec, cca 4 dny jsme jezdili denně na kapacky a injekce, za zhruba 10 dní jsme byli na poslední kontrole a už v pořádku.
Z obyčejných rtg jsem asi málem přišla o psa. Kde byl problém nevím, jestli mu dali moc velkou dávku, nebo to jeho tělo špatně zpracovalo, jen přidávám zkušenost.
Hlavní je, že se z toho dostal. Letos nás čeká rtg cuvatka, mám z toho hrůzu už teď...
To je děs!
Jak píšu výše, nám psa zrentgenovali bez jakékoli sedace. A šlo o více projekcí. Nechcete to zkusit také bez jakékoli medikace?
napsal(a):
Chápu dobře,že mu nedali ani probouzečku? hlavně,že to dobře dopadlo
fikovnice
napsal(a):
To je děs!
Jak píšu výše, nám psa zrentgenovali bez jakékoli sedace. A šlo o více projekcí. Nechcete to zkusit také bez jakékoli medikace?
Pokud ho chtějí rentgenovat komplet,kyčle,páteř atd., a udělat kvalitní snímky (což u toho,ke komu jde, dělají), tak mordovat tam takového obr psa,když moc nemusí veterinu, je blbost. A jak psala Xerxová,u dogy je i riziko torze. Normálně taky krom chovnosti rentgenuju bez sedace, ale když byla Bertička po úraze,tak jsme na orto taky první RTG dělali v sedaci,protože se rentgenovalo komplet všechno. Při kontrole už pak bez sedace, protože jsme šli na jisto a kontrolovali jen ramena

janaa
napsal(a):
Pokud ho chtějí rentgenovat komplet,kyčle,páteř atd., a udělat kvalitní snímky (což u toho,ke komu jde, dělají), tak mordovat tam takového obr psa,když moc nemusí veterinu, je blbost. A jak psala Xerxová,u dogy je i riziko torze. Normálně taky krom chovnosti rentgenuju bez sedace, ale když byla Bertička po úraze,tak jsme na orto taky první RTG dělali v sedaci,protože se rentgenovalo komplet všechno. Při kontrole už pak bez sedace, protože jsme šli na jisto a kontrolovali jen ramena
ano - vždy jsme (Jana tam chodí na ofiko RTG) dokázali dělat snímky bez přispání. Ale protože budeme hledat a nevíme co... a asi se bude různě polohovat - tak holt je nutné přispat. Na tom jsme se shodli a prostě s tím nic neudělám.
Díky všem za reakce. Ne že by mě některé potěšily, ale i za ně moc děkuji.

Nezáleží ta doba nutné hladovky na použité uspávací látce? To je tak jedné, co mě napadá.
Yodíčkovi drží palce celá fauna, takže to dá levou zadní

napsal(a):
Nezáleží ta doba nutné hladovky na použité uspávací látce? To je tak jedné, co mě napadá.
levá zadní je ta hodná - takže to by šlo Fakt jsem zvědavá, co je to a jestli se to vůbec rozklíčuje

Přidávám se k držení palečků pro Yodíka!
Můj mikrovzorek jednoho psa :-) to zvládl dobře, nechávala jsem ho přispat na ofiko rtg, běžné rtg zvládal bez toho. Proběhlo to naprosto bez problémů, odešel z ordinace po svých, a i když byl lehce malátný, byl plně orientovaný. Doma pak odpočíval, ale nedospával se tak, jako po plné anestezii. Za pár měsíců mě to (ofiko rtg) čekal i s aktuálním štěníkem.
Věřím, že to zvládnete dobře, a že budete ve finále příjemně překvapená. Hlavně aby se odhalila příčina kulhání a nebylo to nic vážného.

Terven
napsal(a):
U masožravců stačí 12 hodin. Pokud nejde o vyloženě střevní operaci.
Běžná praxe u koček. Večer nekrmte, ráno ji přivezte. A taky se vesměs jedná o kastraci. Neboli relativně krátká anestézie. Pravda, za normálních okolností, když se nevyvrbí nějaký průšvih.

fikovnice
napsal(a):
Taky jsem u Fločana zažila RTG bez uspání, bez sedace...
Je potřeba ohlídat obzvl u paničky v reproduktivním věku vykrytí vaječníků.
Tak na to snad každý soudný vet dá tu olověnou zástěru.

janaa
napsal(a):
Chápu dobře,že mu nedali ani probouzečku? hlavně,že to dobře dopadlo
To mě taky zajímá. Pokud vím, když se zvíře uspí, pak se dávají i ty probouzečky.

napsal(a):
Ne. Záleží na druhu operace. Viz výše.
Taky prispeji svou trochou do mlyna.
Hachi byl na RTG a CT nekolikrat, vetsinou se sedaci, na pooperacnich kontrolach bez. Hladovka cca 12 hodin (naposledy vecere den predem, voda jeste rano, pokud nesel hned brzy). U naseho veta a u pana MVDr. Musila nebyl nikdy problem. Dostal probouzecku, lezel na matraci a byl jeste k tomu vzdy prikryty (i v lete). U Musila teda bez matrace, tam lezel jen na sve dece, pokud si pamatuji dobre (nastesti jsem s sebou mela opravdu tlustou). Fakt pri tom probouzeni pes hodne snadno prochladne, tak na to bacha. Vetsinou se probudil tak do pul hodky (dostal vzdy probouzeci injekci) a z ordinace odchazel po svych, lec byl vzdy jeste takovy rozviklany. Ac se to nema, tak po cca hodine dostal vzdycky Misu (zmrzlinu), protoze s prazdnym zaludkem zvraci. Doma se z toho pak vyspal a druhy den uz byl uplne v pohode.
Blbou zkusenost mam u MVDr. Hnizda, kde se delalo CT. Prvni injekci mu davali venku pred klinikou (pred vstupem pro personal), takze tam sebou buchnul na beton a do nejakych odlozenych veci.. Psa jsem dostala probuzeneho, ale bylo mu uz na prvni pohled proste divne, spatne, .. Mela jsem z toho docela blby pocit. Nalozila jsem ho do ayta a jelo se domu. Spatny z te narkozy byl jeste nekolik dnu, behem kterych po nas zacal i startovat. Proste to bylo cele diivne a uz bych tam fakt nikdy nesla..
napsal(a):
Mám podobnú skúsenosť, síce nie osobnú, ale bol to môj odchov v AT. Mladého psa 1r uspávali kvôli RTG lebo blbo skočil. Doktor mu dal takú narkózu, že pes sa nemohol niekoľko hodín prebrať, pustili ich domov, že do rána bude OK a následne doma skolaboval, previezli ho hneď na kliniku kde skolaboval znova (srdcový záchvat). Takmer umrel, ale nejako ho dali dokopy no musel brať dlhodobo lieky na srdce lebo mal odvtedy silnú arytmiu. Ťažko povedať, či tam bol nejaký problém už predtým, ale v každom prípade narkóza po ktorej sa zviera nepreberá je prúser a poslať ešte k tomu takého psa domov je totálna nezodpovednosť doktora. U nás to malo smutný koniec, pes sa dožil ešte dva roky a to srdce to nezvládlo.
janaa
napsal(a):
No, my tehdy chtěli RTG též všehomožného - šlo o to, že náš pes byl napaden jiným psem (později zemřel na vnitřní vykrvácení). Ale je pravda, že to samozřejmě nebyl obr, takže manipulace s ním byla relativně OK.
napsal(a):
Tak na to snad každý soudný vet dá tu olověnou zástěru.
Myslím, že jsem to už tehdy psala. Na VFU se na to vykašlali. Vyslala jsem tehdy na přidržování psa bratrance. Šlo o rok cca 2007, jestli si to dobře pamatuji. Byli jsme všichni ve stresu, ale mně teda toto šlo hlavou...jen nevím, proč jsem si to vykrytí jasně nevyžádala. Holt, báli jsme se o život psa, bohužel oprávněně...

v nějakém článku o PHP jsem našla větičku, že špatně snáší narkózu
bez vysvětlení
a jo, probírá se velmi dlouho
tak si říkám, jestli to neplatí pro pastevce obecně - pomalý metabolizmus? problém s nějakou látkou?
Xerxová, tiše držím palce i pěsti.......
napsal(a):
levá zadní je ta hodná - takže to by šlo Fakt jsem zvědavá, co je to a jestli se to vůbec rozklíčuje
Nevím, jestli nejdu už pozdě, každopádně držím palce ať to dobře dopadne a zjistí se třeba jen nějaká prkotina. Každopádně jsme si všimla, že různa vyšetření a zákroky zvládají lépe pacienti(zvířata, děti), než majitele a rodiče No, vidím to i u sebe.
napsal(a):
U masožravců stačí 12 hodin. Pokud nejde o vyloženě střevní operaci.
Běžná praxe u koček. Večer nekrmte, ráno ji přivezte. A taky se vesměs jedná o kastraci. Neboli relativně krátká anestézie. Pravda, za normálních okolností, když se nevyvrbí nějaký průšvih.
Ano...proto jsem se ptala, jakej je důvod, že kliniky změnily instrukce.
Bylo mi řečeno nekrmit 24 hodin před, kolegovi na jiné klinice taky.
Dřív tomu tak nebylo, víme jistě.
Terven
napsal(a):
Nechala jsem kastrovat Piraňu před Vánoci, nařízená hladovka byla cca 12 hod - prý dejte jí normálně večeři, ráno vyvenčit a v 10 jsme měly nastoupit. Automaticky jsem jí na ranní procházce dala piškot za přivolání a pak volala vetovi, jaká jsem blbka. A on že to nevadí, jeden piškot je v pohodě, že nemá mít plný žaludek kvůli tomu, že to tlačí na bránici při výkonu. Vše proběhlo v pohodě, pro fenku jsem přijela, když byla ještě taková omámená a oni hned ještě počkejte s ní tady, dostala jsem židli a kafe a v klidu čekala, až se probere úplně. Pustili nás až když jí zkontrolovali, že je ok (v rámci možností po operaci). Jizva už je naprosto neznatelná, zašitá byla interdermálními stehy, Piraňa to zvládla bez košilky či límce. Jsem ráda že to máme za sebou a že vše prošlo bez komplikací. A 24 hodin hladu nevyžadovali.
Yodíkovi držím palce, ať vše dobře dopadne!

Terven
napsal(a):
nezměnilo se doporučení výrobců narkóz?? Že se veti kryjí, že jedou v souladu s doporučením??

Terven
napsal(a):
Možná se jistí? Viz výše. Jako, že lidi nedodrží.

napsal(a):
nezměnilo se doporučení výrobců narkóz?? Že se veti kryjí, že jedou v souladu s doporučením??
Viz výše. Třeba se výrobci anastetik taky kryjí.
Ale co vím od kolegyň, na běžně zákroky to stačí. Uspí, odoperujou, píchnou probuzovák a je to.

napsal(a):
To mě taky zajímá. Pokud vím, když se zvíře uspí, pak se dávají i ty probouzečky.
NN bohužel nedali. Jen řekli, že jestli se nepribere do určitého času tak mu něco píchnou.
Přišlo jim v pohodě že pes po svých neodešel. Já už tam na rtg nejedu, cuvatko a druhého tibeta pojedu rentgenovat na kliniku do Brna.
napsal(a):
NN bohužel nedali. Jen řekli, že jestli se nepribere do určitého času tak mu něco píchnou.
Přišlo jim v pohodě že pes po svých neodešel. Já už tam na rtg nejedu, cuvatko a druhého tibeta pojedu rentgenovat na kliniku do Brna.
Tak to je teda dost strašidelný vždycky píchali probouzečky a vždycky se čekalo,až pes bude schopen odejít po svých,byť malátně

janaa
napsal(a):
Tak to je teda dost strašidelný vždycky píchali probouzečky a vždycky se čekalo,až pes bude schopen odejít po svých,byť malátně
Pro mě to byla úplně první zkušenost a taky dost šokovka. Když pes se reálně s pomocí postavil po více jak 14 hodinách od první injekce
Nakonec mě ještě osocovali, ze mi pes olizal barvu, měla jsem dovolenou a zrovna jsme malovali. A odbihala jsem chytat zvratky do misky ať pořád nemusím měnit pelech, samozřejmě ruce od barvy a psi hlava taky.
Pro mě fakt hrůza zážitek. I dost drahá legrace... Ale pes to naštěstí přežil bez újmy, jen já už se z další narkozy klepu měsíce dopředu

tak nějak nevím, jestli se mám radovat...
Tak krásnou páteř (celou od ocasu k lebce), kolena (bez nálezu), kyčle (čisté zcela ukázkové), dlouhý kosti (bez panostitidy), tlapku (jestli snad není problém tam)... už dlouho neviděli. Nikde vůbec žádná nesrovnalost, žádné "chlupaté" struktury... nikde nic. U spícího psa dělali zásuvkové testy na vadné křížové vazy postupně tři lidi - a všichni se shodli, že nic nikde špatně není...
Ale i oni vidí, že v klidu pes odlehčuje a že má o maličko menší svaly na pravém stehně, než na levém. Rozdíl malý, ale je... Snímky ještě pošlou ke specialistovi ortopedovi, jestli snad něco nepřehlédli.
Jinak zvážené psisko dostalo bodanec do svalu - po chvilce si poklidně lehlo a nechali ho tvrdě usnout. Žádný shon. Dostal prý o maličko nižší dávku, že raději připíchnou, než ho přecpat... Ze stolu jsme ho (ve 4 lidech opatrně) sundali na tlustou gumovou podložku (a navíc na svoji deku), aby neležel na studeném a tvrdém. Po probouzecí injekci se po chvíli zvednul a krokem opilého námořníka zamířil ven. Schody z ordinace zvládnul, do auta jsem mu pomohli, z auta taky a vrávoravě dorazil na svůj nejmilejší pelech a tam to dospává. Zatím zcela v klidu a v pohodě. Občas lehce změní polohu, koukne na mě a spí dál...
Super,krásně to zvládl,chlapeček. Rozčarování z výsledku chápu. Hele,mohl si poškodit nějakou šlachu,úpon,to na rentgenu neuvidí. Pokud by se to nelepšilo,tak pak leda CT. Vím o několika případech,kdy měli psi čisté rentgeny,a problém se objevil,až tam. Ale byl to tedy loket nebo rameno. Tak ať se z toho vyspí,brouk

janaa
napsal(a):
Super,krásně to zvládl,chlapeček. Rozčarování z výsledku chápu. Hele,mohl si poškodit nějakou šlachu,úpon,to na rentgenu neuvidí. Pokud by se to nelepšilo,tak pak leda CT. Vím o několika případech,kdy měli psi čisté rentgeny,a problém se objevil,až tam. Ale byl to tedy loket nebo rameno. Tak ať se z toho vyspí,brouk
když co si pomůžu, když budu vědět víc... Momentálně ho dotuju GAGem od Caniny, asi vždy bude na nějakém tom doplňku na pohybové ústrojí. Běžná zátěž (dvouhodinová) není vůbec poznat, nezhorší se. Yoda není pracák, zátěž obří nemá. Řešit budu až případné větší zhoršení.
napsal(a):
když co si pomůžu, když budu vědět víc... Momentálně ho dotuju GAGem od Caniny, asi vždy bude na nějakém tom doplňku na pohybové ústrojí. Běžná zátěž (dvouhodinová) není vůbec poznat, nezhorší se. Yoda není pracák, zátěž obří nemá. Řešit budu až případné větší zhoršení.
Tak uvidíš,co ortoped,ke komu to posílali? Mě u psů (co tedy měli problémy s kyčlema) radil ortoped pravidelně měřit obvod stehna. Pokud by docházelo ke kontinuálnímu ubývání,tak pak je na čase řešit. Pokud je to jen trochu,jak píšeš,tak bych nehrotila,ale hlídala. Ten důvod tam být musí. Ale třeba se to vyřeší "samo". Hlavně,že tam není nějaký obr průšvih

janaa
napsal(a):
Tak uvidíš,co ortoped,ke komu to posílali? Mě u psů (co tedy měli problémy s kyčlema) radil ortoped pravidelně měřit obvod stehna. Pokud by docházelo ke kontinuálnímu ubývání,tak pak je na čase řešit. Pokud je to jen trochu,jak píšeš,tak bych nehrotila,ale hlídala. Ten důvod tam být musí. Ale třeba se to vyřeší "samo". Hlavně,že tam není nějaký obr průšvih
se budeš smát - ale já vůbec nevím, kam to poslali. Mně to říkal Pepa, až když jsme jeli domů. Platil a u toho mu to řekla paní doktorka a já vedle seděla u probírajícího se Yody a kecala s rentgenologem a sestřičkou. Holt tam chodíme 29 let... a máme na co vzpomínat
napsal(a):
se budeš smát - ale já vůbec nevím, kam to poslali. Mně to říkal Pepa, až když jsme jeli domů. Platil a u toho mu to řekla paní doktorka a já vedle seděla u probírajícího se Yody a kecala s rentgenologem a sestřičkou. Holt tam chodíme 29 let... a máme na co vzpomínat
Hele,já to chápu, já tam taky vždycky prokecám hodinu a to tam jezdím jen jednou za x let na ofiko rentgeny. Nebo právě proto,to se vždycky stane věcí a je novinek
napsal(a):
Můžu se zeptat o jaké šlo plemeno psa? :)

po dvou a půl hodinách se zvedl, oklepal (lehce při tom zakolísal) a vyrazil na zahradu (pro jistotu na vodítku) čůrat (na fenečku, prý ještě stabilita nic moc). Pak si významně stoupl nad prázdnou misku - obdržel trošku kuřete s rýží, dlouho myl prázdnou misku a pak tedy opět ulehl... Za chvíli mu dám další miniporci.

Evv
napsal(a):
Můžu se zeptat o jaké šlo plemeno psa? :)
csmtr má krásné tibetské dogáky

asi poslední hlášení - obešli jsme nejkratší venčící sídlištní okruh. Už jde normálně, čůrá jako pes a po návratu se dočkal konečně misky s lehkou večeří. A po jídle si řekl, že ještě trocha spánku neuškodí... Ale už je to normální Yodislav.
napsal(a):
tak nějak nevím, jestli se mám radovat...
Tak krásnou páteř (celou od ocasu k lebce), kolena (bez nálezu), kyčle (čisté zcela ukázkové), dlouhý kosti (bez panostitidy), tlapku (jestli snad není problém tam)... už dlouho neviděli. Nikde vůbec žádná nesrovnalost, žádné "chlupaté" struktury... nikde nic. U spícího psa dělali zásuvkové testy na vadné křížové vazy postupně tři lidi - a všichni se shodli, že nic nikde špatně není...
Ale i oni vidí, že v klidu pes odlehčuje a že má o maličko menší svaly na pravém stehně, než na levém. Rozdíl malý, ale je... Snímky ještě pošlou ke specialistovi ortopedovi, jestli snad něco nepřehlédli.
Jinak zvážené psisko dostalo bodanec do svalu - po chvilce si poklidně lehlo a nechali ho tvrdě usnout. Žádný shon. Dostal prý o maličko nižší dávku, že raději připíchnou, než ho přecpat... Ze stolu jsme ho (ve 4 lidech opatrně) sundali na tlustou gumovou podložku (a navíc na svoji deku), aby neležel na studeném a tvrdém. Po probouzecí injekci se po chvíli zvednul a krokem opilého námořníka zamířil ven. Schody z ordinace zvládnul, do auta jsem mu pomohli, z auta taky a vrávoravě dorazil na svůj nejmilejší pelech a tam to dospává. Zatím zcela v klidu a v pohodě. Občas lehce změní polohu, koukne na mě a spí dál...
Asi je to blbost, a předpokládám, že byste na to už dávno přišli, ale přesto - nemůže mít někde něco namoženého?
Řeším teď s fenou dost podobnou situaci - při pohybu sebemenší problém, v klidu začala kulhat na pravou zadní, a to jakože fest. Nejdříve se nezjistilo nic (ale RTG se zatím nedělali, teda krom těch ofiko, které měla pár let zpátky dělané), doporučen klidový režim, nezatěžovat. Na pravou zadní sice po čase kulhat přestala, ale stále v klidu divně "šmajdala" a odlehčovala zadek. Došlo to až do fáze, kdy nemohla vyskočit na postel a gauč, do auta - což už teda muselo opravdu bolet... Nakonec to jsou s největší pravděpodobností namožené svaly jakoby nad zadkem, nevím jak to úplně popsat. Takže teď má ještě klidový režim a od příštího týdne fyzioterapie... čehož se dost děsím, vzhledem k tomu, jak se fena chová na veterině .
To jen kdyby náhodou, že to u nás bylo fakt podobné. Dokud se hýbala tak pohoda, byla schopná lítat jako blázen, cokoli, ale jakmile byla v klidu, tak odlehčovala.
Tedy to jsem fakt blázen, protože z naší psí party už taky kulhali 4 ze 6. Všechno občasný, nespecifický, blbě viditelný. Jen 8měsíční AUO má prý natažené svaly/vazy na přední.
Už jsme úplně postižený, pořád na ty psy zíráme, jestli někdo nekulhá, div se v lese nezabijeme 🤦♀️
Možná je to blbost, ale už nás i napadlo, zda to není tím věčným blátem a mokrem, všude je kluzko a skoro celá smečka je od 8měs do 3let, takže bláznivý mladý zvířata
marcelaamax
napsal(a):
Asi je to blbost, a předpokládám, že byste na to už dávno přišli, ale přesto - nemůže mít někde něco namoženého?
Řeším teď s fenou dost podobnou situaci - při pohybu sebemenší problém, v klidu začala kulhat na pravou zadní, a to jakože fest. Nejdříve se nezjistilo nic (ale RTG se zatím nedělali, teda krom těch ofiko, které měla pár let zpátky dělané), doporučen klidový režim, nezatěžovat. Na pravou zadní sice po čase kulhat přestala, ale stále v klidu divně "šmajdala" a odlehčovala zadek. Došlo to až do fáze, kdy nemohla vyskočit na postel a gauč, do auta - což už teda muselo opravdu bolet... Nakonec to jsou s největší pravděpodobností namožené svaly jakoby nad zadkem, nevím jak to úplně popsat. Takže teď má ještě klidový režim a od příštího týdne fyzioterapie... čehož se dost děsím, vzhledem k tomu, jak se fena chová na veterině .
To jen kdyby náhodou, že to u nás bylo fakt podobné. Dokud se hýbala tak pohoda, byla schopná lítat jako blázen, cokoli, ale jakmile byla v klidu, tak odlehčovala.
Fyzioterapie bych se nebála, tam chodí většina psů ráda. Cvičí se tam a z páníčka padá hromada mňamek...
Qui veterinu taky nemusí, v čekárně se klepe a v ordinaci si hraje na hysterku, ale fyzioterapie má celkem rád, jediný co nerad je ťapkání ve vaně na páse, ale to bych řekla, že ho vyloženě nebaví. A to ťape na sucho, protože voda je kyselina a ve vodě prý fungovat nebude... Jinak u laseru vetšinou pospává a cvičení s balančkama a kavaletama ho vyloženě baví.

on ale v pohybu prostě nekulhá a ani po větší zátěži (a ještě do konce prosince prostě bláznivě trýskal a řádil na zahradě i v terénu) se nezhorší. Jen už delší dobu křivě stojí (podezírala jsem ho zpočátku, že se tak naučil stát u vrat - kde kouká průzorem v plotě a stojí "na šikmé ploše". Krok, klus i trysk jsou krásné - jen cvalu pocitově něco chybí... myslím, že tam je trochu vidět, že pravou lehce šetří. Ale to vidím já (a jasně by to viděl i každý, kdo má psy dobře nakoukané), páník to nevidí vůbec... A je to vidět až v poslední době - podstatně déle, než kdy jen "křivě" stál.
Já mám radost z čistých kloubů - přeci jen občas slyším, že dogy nesmí do roka skoro vůbec nic... že jsou těžké a v růstu že jim pohyb škodí... Je to naše pátá lítací doga
Všechny naše bloncky se svorně shodují,že masáže,fyzio a rehabka je nějvětší vopruz na celém světě, páč po nebohém psíkovi chtěj,aby nehnutě ležel. Nesnáší to i dvanáctiletá bába jedinej,kdosi to užíval,byla kdysi Fanynka. Cvičení na balančkách už je něco jiného,protože to už je cvičení a pohyb
Xerxová - radosti se nedivím, mě taky vždy potěší,že všechny holky mají vše nulové,přestože nedodržuju žádné poučky,od mala nezřízeně lítaj a pohybu mají neomezeně. Když vidím ty chudáky,do rentgenů pomalu zavřený v kenelkách a venčený na vodítku,aby si něco neudělali,je mi do pláče
elisak
napsal(a):
Fyzioterapie bych se nebála, tam chodí většina psů ráda. Cvičí se tam a z páníčka padá hromada mňamek...
Qui veterinu taky nemusí, v čekárně se klepe a v ordinaci si hraje na hysterku, ale fyzioterapie má celkem rád, jediný co nerad je ťapkání ve vaně na páse, ale to bych řekla, že ho vyloženě nebaví. A to ťape na sucho, protože voda je kyselina a ve vodě prý fungovat nebude... Jinak u laseru vetšinou pospává a cvičení s balančkama a kavaletama ho vyloženě baví.
Jenže my jdeme na fyzio na naší veterinu..A fena má prostě problém už jen s tím místem. Už ve chvíli, kdy tam přijedeme. Přesto, že je extrémně žravá, tak veterina a místo před ní jsou jediná místa, kde si pamlsek ani za boha nevezme . Já tajně doufám (protože mi to už někdo tady doporučoval), že by se tím třeba ten její stres na veterině mohl trochu zlepšit, ale upřímně tomu moc nevěřím, no uvidíme.
napsal(a):
on ale v pohybu prostě nekulhá a ani po větší zátěži (a ještě do konce prosince prostě bláznivě trýskal a řádil na zahradě i v terénu) se nezhorší. Jen už delší dobu křivě stojí (podezírala jsem ho zpočátku, že se tak naučil stát u vrat - kde kouká průzorem v plotě a stojí "na šikmé ploše". Krok, klus i trysk jsou krásné - jen cvalu pocitově něco chybí... myslím, že tam je trochu vidět, že pravou lehce šetří. Ale to vidím já (a jasně by to viděl i každý, kdo má psy dobře nakoukané), páník to nevidí vůbec... A je to vidět až v poslední době - podstatně déle, než kdy jen "křivě" stál.
Já mám radost z čistých kloubů - přeci jen občas slyším, že dogy nesmí do roka skoro vůbec nic... že jsou těžké a v růstu že jim pohyb škodí... Je to naše pátá lítací doga
Moje fena taky v pohybu nekulhá a nikdy nekulhala. Nebyl znát ani rozdíl po zátěži nebo po klidovém režimu. Jo, a taky to "šmajdání" u feny vidím jen já . Páníček nadával, že jí zase něco vymýšlím, uvěřil tomu až potom, co nebyla schopná vyskočit do postele.
janaa
napsal(a):
Všechny naše bloncky se svorně shodují,že masáže,fyzio a rehabka je nějvětší vopruz na celém světě, páč po nebohém psíkovi chtěj,aby nehnutě ležel. Nesnáší to i dvanáctiletá bába jedinej,kdosi to užíval,byla kdysi Fanynka. Cvičení na balančkách už je něco jiného,protože to už je cvičení a pohyb
Xerxová - radosti se nedivím, mě taky vždy potěší,že všechny holky mají vše nulové,přestože nedodržuju žádné poučky,od mala nezřízeně lítaj a pohybu mají neomezeně. Když vidím ty chudáky,do rentgenů pomalu zavřený v kenelkách a venčený na vodítku,aby si něco neudělali,je mi do pláče
No, pro Ejbinu je hodně těžké nehnutě ležet i za normálních okolností , natož na té veterině, kde se právě ze stresu absolutně neumí ani zastavit, natož ležet. Takže jsem jako naprosto vážně říkala, že nevím, jestli to vůbec zvládneme, ale že zkusit to teda zkusíme. Takže uvidíme.
marcelaamax
napsal(a):
No, pro Ejbinu je hodně těžké nehnutě ležet i za normálních okolností , natož na té veterině, kde se právě ze stresu absolutně neumí ani zastavit, natož ležet. Takže jsem jako naprosto vážně říkala, že nevím, jestli to vůbec zvládneme, ale že zkusit to teda zkusíme. Takže uvidíme.
Berta fyzio doslova protrpěla. Pak jsme tam šli na kurz balanček a musela jsem cvičit sama,a lektorka dohlížela zdálky, páč Berta byla přesvědčená,že to je veterinářka, a bude s ní chtít zas něco dělat Blok už má taky velikej. I když teď jí musím pochválit,chodíme opět na kůru Bonharenu,takže opět mučení, ještě se to ne vždy podaří všechno píchnout najednou,tak mnohdy napichujeme dvě žíly, a i když je ve stresu pořád, ode mě si už bere pamlsky i během toho, a naposled si dokonce vzala po napíchání i od vetky

ještě jsem si vzpomněla na pro mě zajímavý díl uspání psa. Po vpíchnutí látky jsem dostala za úkol dvakrát "oběhnout" ordinaci (tedy ne jen já, ale hlavně pes), že se ze svalu rychleji látka rozproudí a psisko rychleji a snadněji usne. A pak už jen taková ta drobná, ale podle mě důležitá upozornění - hlídejte si, aby se nesložil z výšky a hlavně pozor, ať si nekřápne hlavou o dlažbu neb zuby jsou křehké... ale Yoda byl důstojnost sama - složil se (s dopomocí) pomaličku a elegantně. Holt mamuti jsou větší potíž, než pejsci, co jdou držet na klíně.
A tedy musím říct, že polohování s ohledem na riziko torze je kapitola sama o sobě. Opravdu to hodně hlídali - manipulace vždy rozmyšlená a předem probraná (spolupráce tří až čtyř lidí).
Dneska psisko od rána každou chvíli trýýýýskáááá zahradou a i v lese byl na chvíli vypuštěn. Ale když jsem viděla, jak řádí, tak jsem ho raději připla, aby se někde nepřerazil. Ta radost z návratu svobodného běhání je neskutečná.
Ted maji kurz dog fitness na deset dni zdarma. Muzete to zkusit a uvidite, zda to pomuze :) Mam v planu to same, jelikoz Hachi taky nechodi "ciste", ale viditelny problem tam nastesti (tuk tuk) videt neni. Bude to asi nasledek necviceni po jeho dvou ortopedickych operacich :/
Drzime Yodovi pesti i tlapky, at je brzy zase fit.
https://dogs4motionacademy.com/fundamentals-course/?utm_source=Facebook&utm_medium=FB_Ads&utm_term=Cold&utm_content=TheExercisesNew&utm_campaign=CC_FUNdamentals_EU
napsal(a):
ještě jsem si vzpomněla na pro mě zajímavý díl uspání psa. Po vpíchnutí látky jsem dostala za úkol dvakrát "oběhnout" ordinaci (tedy ne jen já, ale hlavně pes), že se ze svalu rychleji látka rozproudí a psisko rychleji a snadněji usne. A pak už jen taková ta drobná, ale podle mě důležitá upozornění - hlídejte si, aby se nesložil z výšky a hlavně pozor, ať si nekřápne hlavou o dlažbu neb zuby jsou křehké... ale Yoda byl důstojnost sama - složil se (s dopomocí) pomaličku a elegantně. Holt mamuti jsou větší potíž, než pejsci, co jdou držet na klíně.
A tedy musím říct, že polohování s ohledem na riziko torze je kapitola sama o sobě. Opravdu to hodně hlídali - manipulace vždy rozmyšlená a předem probraná (spolupráce tří až čtyř lidí).
Dneska psisko od rána každou chvíli trýýýýskáááá zahradou a i v lese byl na chvíli vypuštěn. Ale když jsem viděla, jak řádí, tak jsem ho raději připla, aby se někde nepřerazil. Ta radost z návratu svobodného běhání je neskutečná.
Vy jste tuším psala, že tu máme napsat vše a nevyhýbat se ničemu...
S nějakým odstupem bych já zřejmě u psa zvažovala ještě EMG. Napadá mě také, že by mohlo jít o nějaký typ svalové dystrofie. A to, co psal někdo výše, bych dělala určitě - tj. pravidelně bych měřila obvod tlapajzny - tam, kde se jeví úbytek svalové hmoty.
Ale jinak jsem ráda, že RTG dopadly skvěle!

u psa zvažovala ještě EMG
tak tohle mi jeste zadny vet nenabidnul a ze jsem patrala po moznostech to je pry spise pro neuropacienty?
Jeste ma nejaky uplne super-truper pristroj/plosinu Hnizdo na mereni, jak pes zatezuje koncetiny, zapomnela jsem nazev -tak ani tam me neposlali...
ono totiz i kdyz se zjisti, ze jednu nohu zatezuje mene - co dal? Pokud se vylouci nebo doleci zraneni - jen to samotne mereni nicemu moc nepomuze. V beznem zivote...
zranil se mi pes -riznuti - a jak packu setril, cely se "pokroutil" , odlehcoval jednu cast tela.
rehabka, protahovani a rozcvicovani pomohlo, aby se zacal pohybovat zase spravne.
a jeste se vratim k te narkoze - jsme vcera uspavali 3 psy - vetka u psa, kde bylo riziko spatneho snaseni narkozy ( plemenna predispozice) hlidala, aby mel pes celou dobu kanylu.
Kdyz by se zacalo neco dit - ze muze hned zasahnout nez teprve zacit kanylovat.
Ostatnim vyndala kanylu hned po RTG, vovcacek ani probouzecku nedostal -ten se vyspal a probral sam...
Cstmr - po tomhle zazitku ( jo, ona ta narkoza proste neni uplna sranda) -hlavne pamatujte, ze kdyz se cokoliv bude s tim psem dit, musite tu reakci hlasit a idealne jen na inhalacku jet.
napsal(a):
u psa zvažovala ještě EMG
tak tohle mi jeste zadny vet nenabidnul a ze jsem patrala po moznostech to je pry spise pro neuropacienty?
Jeste ma nejaky uplne super-truper pristroj/plosinu Hnizdo na mereni, jak pes zatezuje koncetiny, zapomnela jsem nazev -tak ani tam me neposlali...
ono totiz i kdyz se zjisti, ze jednu nohu zatezuje mene - co dal? Pokud se vylouci nebo doleci zraneni - jen to samotne mereni nicemu moc nepomuze. V beznem zivote...
zranil se mi pes -riznuti - a jak packu setril, cely se "pokroutil" , odlehcoval jednu cast tela.
rehabka, protahovani a rozcvicovani pomohlo, aby se zacal pohybovat zase spravne.
a jeste se vratim k te narkoze - jsme vcera uspavali 3 psy - vetka u psa, kde bylo riziko spatneho snaseni narkozy ( plemenna predispozice) hlidala, aby mel pes celou dobu kanylu.
Kdyz by se zacalo neco dit - ze muze hned zasahnout nez teprve zacit kanylovat.
Ostatnim vyndala kanylu hned po RTG, vovcacek ani probouzecku nedostal -ten se vyspal a probral sam...
Cstmr - po tomhle zazitku ( jo, ona ta narkoza proste neni uplna sranda) -hlavne pamatujte, ze kdyz se cokoliv bude s tim psem dit, musite tu reakci hlasit a idealne jen na inhalacku jet.
Ano, EMG vyšetřuje neurolog. Ale pokud by šlo o neuroproblém, klidně by se to mohlo projevit nezatěžováním končetiny a úbytkem svalové hmoty. A než jsem ten příspěvek napsala, dívala jsem se, zda se EMG u psů vůbec dělá. A dělá.

ano, dela se to. Ale co dal pak? To je oc tu bezi...
napsal(a):
ano, dela se to. Ale co dal pak? To je oc tu bezi...
Tak pokud by opravdu šlo o neuroproblém, tak je pravdou, že mnohé z nich se řeší blbě nebo vůbec. Ale já bych třeba chtěla vědět dg. - tj. vědět přesně, co mně, potažmo mému zvířeti, je. Jinak jak píšu, mnohdy řešení moc není, ale dají se třeba podávat megadávky pyridoxinu, B12, atp.
Nicméně snažím se věřit, že u Yody půjde o něco banálního.

vědět přesně, co mně, potažmo mému zvířeti, je
chapu tenhle postoj, mela jsem to taky tak. Jen casem a s tim, co zazivam a vidim na veterinach - uz me to opousti.
Kde vysetreni neprinasi dulezitou informaci k rozhodnuti, jak dal lecit - tam se vzdycky rozhoduji, zda delat nebo ne.
Jen "pro zajimavost" - to uz fakt ne...
Ale jedno je fakt -jestli je Yoda ok, klid mel - tak milgamma se da dat i bez dalsich vysetreni. Urcite mu neublizi

napsal(a):
chapu tenhle postoj, mela jsem to taky tak. Jen casem a s tim, co zazivam a vidim na veterinach - uz me to opousti.
Kde vysetreni neprinasi dulezitou informaci k rozhodnuti, jak dal lecit - tam se vzdycky rozhoduji, zda delat nebo ne.
Ale jedno je fakt -jestli je Yoda ok, klid mel - tak milgamma se da dat i bez dalsich vysetreni. Urcite mu neublizi
Tak to mám štěstí na veterinu. Kde dostanu informace a můžu se pak kvalifikovaně rozhodnout.

napsal(a):
Tak to mám štěstí na veterinu. Kde dostanu informace a můžu se pak kvalifikovaně rozhodnout.
Tady preci vubec nejde o veterinu?
spis o postoj k vysetrenim...ktera jsou bez diskuze a pak takove, co sice mozna reknou, co se deje, ale nemaji vliv na naslednou lecbu

jsem z těch, co nepotřebují vědět... U psů víc žiju praxí, než teorií... Teď bylo důležité vyloučit tři věci, které byly podstatné - větší poškození vazů (případná operace), displázku kyčlí (nasvalit a udržovat svaly a nepřetěžovat) a případně vadu páteře (že s tím stejně nic neuděláme)... Vše je negativní.
Upřímně - nebudu vodit psa na kratičkém vodítku na miniprocházky, aby měl zcela čisté chody. Doga je krátkověká - a většinou ji jiné diagnózy doženou dřív, než pohybové potíže.
Psa mám jako parťáka, nemusí podávat vrcholné výkony, klidně se mu přizpůsobím. Ale když vidím tu radost z pohybu... tak mu jeho i tak krátký život nebudu komplikovat. A nemusím sebe (a přeneseně i jeho) trápit třeba nějakou blbou diagnózou typu woblera... Co si pomůžu?

Ale když vidím tu radost z pohybu.
tak nejak...
mam to velmi podobne.
Aktualně nemam uplne idealne rostleho psa, budou mu 4 roky
Resila jsem ho od 4 mesicu...Ale v jeho roce, po vysetrenich, ktera proste nepotvrdili nic k vet reseni - padlo rozhodnuti, ze co se ma stat, to se stane.
A tak je bez omezeni. On je streleny a uziva si to.

napsal(a):
Tady preci vubec nejde o veterinu?
spis o postoj k vysetrenim...ktera jsou bez diskuze a pak takove, co sice mozna reknou, co se deje, ale nemaji vliv na naslednou lecbu
Ale aspoň vím, na čem jsem. Teda to zvíře. Já to tak teda beru.

Jsem ráda, že mistr Yoda vše zvládnul, a jen dodávám naši záhadnou zkušenost - pes cca v 8 letech náhlé potíže s pravou zadní, kdy opakovaně v určitém momentu záběru zaječel bolestí a šel chvíli po třech, poté zase jako nic zcela zdráv. RTG a veškerá vyšetření neukázala nic krom výrazně atrofovaných svalů, dr. Hnízdo řekl, že je to záhada, a uložil nám tři týdny klid a denně se psem brodit v rybníce. Poté se potíže už nikdy nevrátily a tím pádem se taky nezjistilo, co to teda bylo. Jeden z veterinářů, se kterým jsme to řešili a který myslel, že jde o poškozené vazy, mi ještě po dvou letech volal a ptal se, jestli je pes skutečně v pořádku.
napsal(a):
No, já s Vámi souhlasím. Strašně, ale fakt strašně se mi zhoršila páteř. Přednostka Neurologie mi poslala žádanku na MRI. A já si říkám k čemu mi to vlastně je, když celá ta situace prakticky nemá řešení.
napsal(a):
Jsem ráda, že mistr Yoda vše zvládnul, a jen dodávám naši záhadnou zkušenost - pes cca v 8 letech náhlé potíže s pravou zadní, kdy opakovaně v určitém momentu záběru zaječel bolestí a šel chvíli po třech, poté zase jako nic zcela zdráv. RTG a veškerá vyšetření neukázala nic krom výrazně atrofovaných svalů, dr. Hnízdo řekl, že je to záhada, a uložil nám tři týdny klid a denně se psem brodit v rybníce. Poté se potíže už nikdy nevrátily a tím pádem se taky nezjistilo, co to teda bylo. Jeden z veterinářů, se kterým jsme to řešili a který myslel, že jde o poškozené vazy, mi ještě po dvou letech volal a ptal se, jestli je pes skutečně v pořádku.
I já přidávám zkušenost. A to děsivou...
Po sérii úmrtí koček, hlavně útulkových, jsem si vzala kotě od venkovské kočky. Ani nevím, jak dlouho u mě byl, když začal ochrnovat na zadní nohy. Progredovalo to, pak už nevyskočil na židli, na gauč, víc se plazil než chodil. Strašlivý pohled. Na "Kočkách" mám na to téma předlouhou diskuzi.
Bylo to začarované období. No a takto závažný stav se neobjasnil ani při opakovaných všemožných vyšetřeních na veterině. Spíš začali mluvit o eutanázii. Ale jako ultimum refugium mu vetka začala píchat kortikoidy s dovětkem:"Je to u tak mladého zvířete prasárna, ale zde už fakt není co zkazit..."
No a dnes má Kuky skoro 7 let, je to největší divoch z mé kočičí smečky, má nejvíc atletickou postavu. Přesto, jak to teď píšu a ožívají vzpomínky, dělá se mi úplně zle. Nikdy, nikdy se nepřišlo na to, oč šlo...a přesto to dopadlo nejlépe jak mohlo!
Mmch. asi jsem tehdy byla v soukr. kontaktu s "Bodlinkou" a s několika různými veterinami. Nikoho nenapadal žádný důvod pro tak závažnou parézu. A když jsem to teď vyvzpomněla, tak právě jen pro tu zajímavost: Slyšel jste někdy někdo o podobném případu? I pokud ne, co by vás - zkušené napadalo, že se tehdy mohlo stát? A dodávám, že žádný úraz/pád se mu tehdy také nestal.
Jo a šlo o parézu, možná dokonce pak i plegii zadních končetin. Inkontinentní co si pamatuji ale nebyl.

napsal(a):
Ale aspoň vím, na čem jsem. Teda to zvíře. Já to tak teda beru.
ale často se stejně úplně přesně nezjistí, o co jde... ani u lidí - a ani u zvířat. A můžete znát veterinářů, kolik chcete... Jde i o peníze (a to mi nejde až tak o peníze), které nejsou využity pro usnadnění psího žití. Jen pro přesnou diagnózu. Psovi je jedno - jestli kulhá od artrózy, od páteře... jestli spondylóza je jen vně a nebo utlačuje i kanál... je třeba mu usnadnit spokojený bezbolestný aktivní život. Proč přispávat psa pro další a další vyšetření? Když stav je vlastně bezproblémový. Kdybych měla psa v kotci - a vítal mě už stojící a skákací - tak si zatím vůbec ničeho nevšimnu...

napsal(a):
ale často se stejně úplně přesně nezjistí, o co jde... ani u lidí - a ani u zvířat. A můžete znát veterinářů, kolik chcete... Jde i o peníze (a to mi nejde až tak o peníze), které nejsou využity pro usnadnění psího žití. Jen pro přesnou diagnózu. Psovi je jedno - jestli kulhá od artrózy, od páteře... jestli spondylóza je jen vně a nebo utlačuje i kanál... je třeba mu usnadnit spokojený bezbolestný aktivní život. Proč přispávat psa pro další a další vyšetření? Když stav je vlastně bezproblémový. Kdybych měla psa v kotci - a vítal mě už stojící a skákací - tak si zatím vůbec ničeho nevšimnu...
Rozumím. Já měla na mysli konkrétně vyšetření krve ohledně ledvin. Takže vím, že to není dobré a kdykoliv může nastat neřešitelný problém. Ale s dietou kocour třetím rokem funguje.
napsal(a):
Smím se zeptat, kde to bylo?