Se slepičím lockdownem se nám na zahradě objevila liška.
Dříve tady také bývaly, ale slepice jsou šikovné, kohout ostražitý, v případě nebezpečí se přemístili k domu, když začali křičet přiběhli psi, prostě se úplně odnaučily sem chodit.
Teď jsem udělala takový koridor z kurníku do velkého foliovniku, který je naproti, a tím liškám vytvořila takovou spižírnu:(
Chodí přes den, kdy se někdy na zahradě pohybují i psi( když zaslechnou křik, vypálí dozadu na zahradu.)
Myslíte, že je to pro ně nebezpečné( pro psy:)) ?
Myslím hlavně z hlediska přenosu nějaké nemoci, ať už z liščích exkrementů nebo z případného pokousání liškou?
Ještě jsem takové liščí drzouny nezažila...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych lišky ztratila.
Nebo omáčku, to je něco, už čekám na léto.

Doron
napsal(a):
Se slepičím lockdownem se nám na zahradě objevila liška.
Dříve tady také bývaly, ale slepice jsou šikovné, kohout ostražitý, v případě nebezpečí se přemístili k domu, když začali křičet přiběhli psi, prostě se úplně odnaučily sem chodit.
Teď jsem udělala takový koridor z kurníku do velkého foliovniku, který je naproti, a tím liškám vytvořila takovou spižírnu:(
Chodí přes den, kdy se někdy na zahradě pohybují i psi( když zaslechnou křik, vypálí dozadu na zahradu.)
Myslíte, že je to pro ně nebezpečné( pro psy:)) ?
Myslím hlavně z hlediska přenosu nějaké nemoci, ať už z liščích exkrementů nebo z případného pokousání liškou?
Ještě jsem takové liščí drzouny nezažila...
Z liščích exkrementů nic (to už je nebezpečnější pro člověka), pokousání max běžná infekce.

Doron
napsal(a):
Já mám ještě naložený:)
Asi naložím i tuhle😬
ještě mě napadlo, esi nemáte v psících tabletu typu Bravecto. Ta by je cca ochránila.
Prašivá liška zahyne, tak přemýšlejte rychle :-)
Zrovna jdu zvětšovat výběh, mám zasíťovanou oblohu, ale chudinky koukají vedle na trávu... v lednu :D
Co mám dospělého Kocourka a psa, co všude podél plotů čůrá, nic divokého sem nepřišlo. Se bojí mého bojového, 48 cm vysokého psa :D
Doron
napsal(a):
Nemám, ale je to dobrý nápad 👍
Je mi divné, že ta liška nemá žádnou plachost, tak jestli není nemocná..
Děkuju za radu a pozdravuju slepice:))!
https://www.zdravezpravy.cz/2022/01/13/v-polsku-radi-vzteklina-maji-ji-srnky-lisky-kocky-i-jezevci/
Nooo, úplně bych tu vzteklinu (u lišky) nezatracovala. Dle článku v Polsku je, i když jde o rok starý článek. Nejste někde ze severu ČR? Zvíře se může přitoulat...

fikovnice
napsal(a):
https://www.zdravezpravy.cz/2022/01/13/v-polsku-radi-vzteklina-maji-ji-srnky-lisky-kocky-i-jezevci/
Nooo, úplně bych tu vzteklinu (u lišky) nezatracovala. Dle článku v Polsku je, i když jde o rok starý článek. Nejste někde ze severu ČR? Zvíře se může přitoulat...
To jo, na severu Česka bych taky zbystřila.

A jak dlouho žije liška se vzteklinou? :-) My tam chodíme na houby a nebojíme. Mám očkovaného psa a potkat lišku, tak ji sní, takže liška mě nesní.
Kdy začnou houby? Já už čekám s košíkem na chodbě.

napsal(a):
A jak dlouho žije liška se vzteklinou? :-) My tam chodíme na houby a nebojíme. Mám očkovaného psa a potkat lišku, tak ji sní, takže liška mě nesní.
Kdy začnou houby? Já už čekám s košíkem na chodbě.
houby rostou celoročně... Znám lidi, co si letošní zimu moc pochvalují - že je stále z čeho houbovařit.
Já jsem přízemní - počkám si na poslední týden května - to vcelku pravidelně přineseme první hříbky kováře

napsal(a):
houby rostou celoročně... Znám lidi, co si letošní zimu moc pochvalují - že je stále z čeho houbovařit.
Já jsem přízemní - počkám si na poslední týden května - to vcelku pravidelně přineseme první hříbky kováře
Už aby to bylo. Tenhle způsob zimy zdá se mi být poněkud podivným.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.132
napsal(a):
Hlívy na Vysočině letos mají mimořádně plodný rok, tak samý hlívový gulášek nebo na kmíně. jo nestěžuju si :))) https://www.ireceptar.cz/zajimavosti/zimni-houbareni-penizovka-hliva-a-zazracna-houbova-siska.html

fikovnice
napsal(a):
Nedávno bylo na facebooku, že se vzteklina objevila i na Slovensku.
napsal(a):
Nedávno bylo na facebooku, že se vzteklina objevila i na Slovensku.
Našla jsem toto
mor.a.cholera

XXX.XXX.12.178
Bělorusko není zase tak daleko, 400 - 500 km nic není
https://www.vakciny.net/CIZINA/DESTINACE/belorusko.htm
mor.a.cholera

XXX.XXX.12.178
lupus4
napsal(a):
jenže než nakažená liška uběhne 400km , tak je dávno po ní
No jo, ale ohnisko, štafeta, víte co

Mor a cholera, ještě toto.
fikovnice
napsal(a):
Nene, my jsme z Prahy, i když taková vesnice:)
Vypravila jsem se do hospody za místními myslivci a říkali, že lišek je tady teď hodně a že teď kaňkujou ( jako že se páří) a že jsou prý lišáci takový zblblí a přestávají se bát.
V každým případě dneska liška neskórovala:)!
Moc nevěřįm že tady vzteklina neexistuje.Netopýr v Polsku,liška a určitě i jiná zvířata která se ani nezachytila.Z Balkánu sem migruje šakal.Opatrnosti nikdy nezbývá.Z trusu paraziti a po přímém kontaktu s liškou prašivina.Nic neobvyklého u loveckých psů.Panikařit asi netřeba,ale zbytečně riskovat taky ne.
Mí
napsal(a):
Moc nevěřįm že tady vzteklina neexistuje.Netopýr v Polsku,liška a určitě i jiná zvířata která se ani nezachytila.Z Balkánu sem migruje šakal.Opatrnosti nikdy nezbývá.Z trusu paraziti a po přímém kontaktu s liškou prašivina.Nic neobvyklého u loveckých psů.Panikařit asi netřeba,ale zbytečně riskovat taky ne.
Děkuju za upozornění, ta prašivina mě vůbec nenapadla. Trus jsem právě objevila, ale psi nemají tendenci to žrát.
Kamarádův bulík měl v koprologickém rozboru nějakého liščího parazita, zapomněla jsem to jméno, něco:) liščí, nebyla to tasemnice..
Veterinář říkal, že kdyby to neobjevili,hrozil by chronický zánět střeva.
Koupili jsme noční kameru a sklopec.

Doron
napsal(a):
Děkuju za upozornění, ta prašivina mě vůbec nenapadla. Trus jsem právě objevila, ale psi nemají tendenci to žrát.
Kamarádův bulík měl v koprologickém rozboru nějakého liščího parazita, zapomněla jsem to jméno, něco:) liščí, nebyla to tasemnice..
Veterinář říkal, že kdyby to neobjevili,hrozil by chronický zánět střeva.
Koupili jsme noční kameru a sklopec.
Po konzultaci s chytřejšími kolegy už vím. Tenkohlavec liščí (Trichuris vulpis).