Dobrý den,prosila bych Vás o radu,čím krmit. Máme u 1rocniho jorka diagnostikovanou nedostatečnost slinivky.(EPI) Má 2,7kg ale ubývá na svalovine. Doposud jsme 3x denně dávali mononukl. jehneci konzervu. Nyní jsme změnili na kuře+ryze+mrkev a dostal enzymy Enzivet. Ale je mi jasné,ze z tohoto typu jídla nepribere. Nemáte zkusenost jestli s tímto onemocněním se muže dávat barf? Nebo co mu dávat? Prosím, veteriny jsme slezli snad všechny kliniky v Praze a nikdo nám nepomohl…moc Vám děkuji za zkušenosti.
Slunecnice1922
napsal(a):
Dobrý den,prosila bych Vás o radu,čím krmit. Máme u 1rocniho jorka diagnostikovanou nedostatečnost slinivky.(EPI) Má 2,7kg ale ubývá na svalovine. Doposud jsme 3x denně dávali mononukl. jehneci konzervu. Nyní jsme změnili na kuře+ryze+mrkev a dostal enzymy Enzivet. Ale je mi jasné,ze z tohoto typu jídla nepribere. Nemáte zkusenost jestli s tímto onemocněním se muže dávat barf? Nebo co mu dávat? Prosím, veteriny jsme slezli snad všechny kliniky v Praze a nikdo nám nepomohl…moc Vám děkuji za zkušenosti.
Cituji z jedné dohledatelné diskuze:
"Pokud má skutečně prokázanou nedostatečnost slinivky (exokrinní nedostatečnost pankreatu, zkratka EPI), existují dle mého soudu jedny velmi dobré stránky v angličtině. Nevím, jestli se sem můžou dávat odkazy, ale každopádně s trochou snahy to vygooglíš sama. Je tam hodně psáno o té nemoci a výživě, najdeš tam i konkrétní profily psů s přesným popisem jídelníčku a fotkama psů před a po léčbě a změně diety. Co vím, někteří tam také krmí syrovým masem, ale nedá se to podle mě nazývat BARF, je to spíš většinou kombinace libového syrového masa s vařenými brambory nebo batáty. Jinak nejvíc lidí tam asi krmí granulemi bez obilnin se středním obsahem tuku (nejlepší je kombinace s brambory), část i veterinárními dietami(s velmi nízkým obsahem tuku). Ale každý pes s EPI je jiný, chce to vyzkoušet. Mému psiku nejlépe sedly právě ty granule bez obilnin s normálním obsahem tuku. Důležité je i správné (dostatečné!) dávkování náhradních enzymů a kontrola hladiny vitamínu B12."
Uživatel s deaktivovaným účtem

Slunecnice1922
napsal(a):
Úplně se neorientuji, ale to už neexistuje žádná substituční léčba? Zadala jsem a vyběhla mi pankreatická maldigesce - pravda, z roku 2007.

https://dogaware.com/articles/wdjepi.html#feeding
Když se tím webem proklikáte - vlevo panel - dostanete se i na domácí diety.
A nahoře tři obří odkazy Pancreatitis in Dogs
Healthy Low-Fat Diets for Dogs
Sample Homemade Low-Fat Diets for Dogs
+ málo kostí
EPI a obecně slinivka je rozdíl, ale: spousta lidí krmí hromadu rýže, trochu libového masa, malinko tuku, mikro kostí (spíše práškový Ca) a vepřovou slinivku.
My kompletní biochemku nemáme aktuální,protože se to s námi táhne už půl roku. A asi 150.lékař. Ale nyní paní doktorka nabrala cTLI a to vyšlo 4,87 (klinické hodnoty 5,2-35). Alergie nebyly prokázány a chemicky rozbor trusu v pořádku. Jde mi spis o zkušenosti. Nechceme určitě obcházet lékařku! Jenom se nemůžu už dívat na pejska,jak je potaženy kosti kůží,úplně me to ničí…

Slunecnice1922
napsal(a):
My kompletní biochemku nemáme aktuální,protože se to s námi táhne už půl roku. A asi 150.lékař. Ale nyní paní doktorka nabrala cTLI a to vyšlo 4,87 (klinické hodnoty 5,2-35). Alergie nebyly prokázány a chemicky rozbor trusu v pořádku. Jde mi spis o zkušenosti. Nechceme určitě obcházet lékařku! Jenom se nemůžu už dívat na pejska,jak je potaženy kosti kůží,úplně me to ničí…
Co je chemický rozbor trusu?
A bez kompletní biochemky můžete těžko čekat nějakou relevantní radu. To je stejné, jako když napíšu, že jsem kost a kůže a budu se tady ptát, co mi je.
napsal(a):
Co je chemický rozbor trusu?
A bez kompletní biochemky můžete těžko čekat nějakou relevantní radu. To je stejné, jako když napíšu, že jsem kost a kůže a budu se tady ptát, co mi je.
Tak ona se zadavatelka neptá, co psovi je. Spíš ji zneklidňuje ta špatná výživová kondice a ptá se, co může udělat pro její zlepšení.
Pokud má EPI, což podle nízký hodnoty TLI nejspíš má, je to chronické onemocnění, které se vyznačuje tím, že při něm ti psi nevypadají dobře. Resp. asi je fuška dostat je na nějakou přijatelnou hmotnost.
Jak už tu někdo poznamenal, pes může mít s udržením váhy problém celoživotně a může to být pořád tak trochu boj. Na pankreatické dietě psi hubnou často a tak nějak sami od sebe (mám vlastní zkušenost).
Nevím přesně, jak je to u EPI, ale u slinivkářů není vhodné, aby pes žral velké porce najednou, proto se doporučuje víc denních dávek. Momentálně krmím většinou 3x plus pamlsky, ale doporučuje se i vícekrát.
Zas zadavatelka píše, že enzymy pes bere teprve krátce, tak bych ještě neházela flintu do žita. Ono to fakt chvíli trvá než se pes opraví a dostane do formy, zvlášť, když ty potíže má už půl roku.