Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.1.2023 16:08
Nibbleof

XXX.XXX.142.169

Dobrý den, chci se zeptat za je tu někdo kdo chová barzoje. Chtěla bych se zeptat jací jsou to psi, když jsem volala do chovatelské stanice slyšela jsem chválu, ale ja chci slyšet spíše ty zápory. Taky na jaké nemoci trpí a jak na ně jsou náchylní. Mám NO s dysplazii. Je mi jasné, že vše tohle záleží i na výběru a výchově, ale osobně nikoho z okolí neznám.
Díky za postřehy!

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.1.2023 16:27

Barzoje mám v současnosti doma 2, obecně - klouby, dysplazie..., geneticky zátěž nebývá, záleží hodně pouze na zvládnutí růstu štěněte. Pokud vyberete dobrou chovku, srdce, alergie, a další by taky mělo být pravděpodobně bez problémů. Barzoj nikdy nebyl módním plemenem, takže je zatím zdravotně na tom dobře. Jediné, ale podstatné mínus je torze. A tady prostě je to asi o osudu. Samozřejmě můžete dodržovat spoustu věcí, aby jste jí nešly naproti, ale ze zkušeností okolí to moc nepomáhá. V okolí měli torze u jak mladičkých psů, tak později, po žrádle, na lačno, po granulích, i výhradně na barfu, bez pohybu...., prostě torze je moje noční můra. Naši psi ještě k tomu, jako většina barzojů se nají a pak se labužnicky rozvalí na záda a převalují se a protahují 🙈.
Jinak povahově máte doma spíš kočku než psa, většinou nemůžete počítat s procházkami bez vodítka, jsou velmi samostatní, často k okolí opatrní. A ještě také barzoj je nejšťastnější s barzojím kamarádem, ne nadarmo je chovatelé mají ve smečkách.

14.1.2023 16:42
Nibbleof

XXX.XXX.142.169

Díky! Mohu se zeptat ještě, přítel mi říká, že oproti NO budou hloupý .. což já bych o žádném psovi teda neřekla. Jak je to s výchovou? Máte je jako vyloženě mazlíčky, nebo s nima i něco děláte? Jsou vhodní na nějaký sport? Díky

14.1.2023 17:08

S NO se nedají vůbec srovnat. Ale vůbec. Měla jsem barzoje i dříve, jako druhého psa po dalmatinovi. Upřímně, rok mi trvalo, než jsem si zvykla na to, že mě vlastně vůbec nepotřebuje a poslouchá pouze, pokud vyhodnotí, že to chce také.
Jak už jsem psala výše. Je to opravdu spíš kočka. Opravdu nejsou hloupí, kočky také ne, ale pokud nebudete mít štěstí na vyjímku, tak kromě coursingu, nevím, jaký jiný psí sport by je mohl déle zajímat. A to ještě jak kterého. Máme je prostě jako členy rodiny. Žijí s námi nebo my s nimi 😁a my se jim přizpůsobili. Pokud vám nevadí, jejich individualita, samostatnost, lovecký pud, tak můžu doporučit, jsou úžasní, ale ne nadarmo se více nerozšířili.

14.1.2023 17:49
impact

XXX.XXX.32.11

Nibbleof napsal(a):
Díky! Mohu se zeptat ještě, přítel mi říká, že oproti NO budou hloupý .. což já bych o žádném psovi teda neřekla. Jak je to s výchovou? Máte je jako vyloženě mazlíčky, nebo s nima i něco děláte? Jsou vhodní na nějaký sport? Díky

To, že nějaké plemeno není šlechtěné k tomu, aby viselo pánečkovi na rtech a čekalo na zadání povelu, vůbec neznamená, že je hloupé.. Často je to právě úplně naopak.

Holt ale od takových psů nemůžete čekat tu slepou poslušnost. Vždycky budou nad příkazem přemýšlet a sami vyhodnotí, jestli jim to stojí za splnění.

Říct o barzojovi, že je hloupý na splnění povelu je totéž, jako říct o NO, že je hloupý na lovení.

14.1.2023 17:50
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.24.203

Já jsem měla barzoje tři - on je totiž jak píše Dublin bez dalšího chrtího kámoše nešťastný a většinou to nevylepší ani psí parťák jiného plemene.
Ze zdraví jsou časté ty torze (i já jsem přišla o fenku na torzi), někdy srdce a pak degenerativní myelopatie. Na tu už je naštěstí genetický test, takže se to riziko dá eliminovat.

Moje holky byly vlídné ke svému okolí a řekla bych, že i celkem poslušné - od zvěře bych je neodvolala, ale mimo lokality, kde to hrozilo chodily normálně navolno a byly zlaté. Doma taktéž.
Rozhodně barzoj není hloupý pes - je to prostě aristokrat a pokud má empatického pána, tak se na něj hodně naváže a i když není vtíravý a navenek to nedává moc najevo, tak je strašně oddaný společník a snaží se svému pánovi vyhovět.

I když už je nemám a chovám úplně odlišné plemeno, tak je to pro mě pořád srdcovka a vždycky to tak zůstane.

14.1.2023 17:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

impact napsal(a):
To, že nějaké plemeno není šlechtěné k tomu, aby viselo pánečkovi na rtech a čekalo na zadání povelu, vůbec neznamená, že je hloupé.. Často je to právě úplně naopak.

Holt ale od takových psů nemůžete čekat tu slepou poslušnost. Vždycky budou nad příkazem přemýšlet a sami vyhodnotí, jestli jim to stojí za splnění.

Říct o barzojovi, že je hloupý na splnění povelu je totéž, jako říct o NO, že je hloupý na lovení.

Přesně!

Moje holky přišly na zavolání a věděly fuj!. Víc jsem je neučila, protože to nebylo potřeba - nevšímaly si okolí, nebyly agresivní na psy ani na lidi a na a vodítku nikdy netahaly, aniž by je to někdo učil (to je typické chování barzoje), takže nebyl důvod je učit sedni, lehni, k noze...

Naproti tomu mám teď superinteligentní a lehce cvičitelné plemeno, a s těma je 20x tolik práce a problémů i když umí milión povelů, než s podle některých "hloupým" barzojem.

14.1.2023 18:03
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Nibbleof napsal(a):

Ono by se dalo říct, že barzoj se necvičí - jemu stačí výchova. Já jsem s holkama běhala coursing, ale hlavně to byli společníci a parťáci na vycházky.

14.1.2023 18:21

Jak píšete, jsou to aristokraté a někdy nám to také dávají značně najevo, miluju je a oni to moooc dobře vědí a umí toho krásně využít pro svůj prospěch.

14.1.2023 18:25
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jak píšete, jsou to aristokraté a někdy nám to také dávají značně najevo, miluju je a oni to moooc dobře vědí a umí toho krásně využít pro svůj prospěch.

Vy máte kluky - ti jsou takoví nezávislejší, ale holky jsou fakt princezny 😇

14.1.2023 18:47

No nezávislejší, já jim říkám malí princové 😊, mají 2 roky pryč a pořád jsou ještě ňuňánci, ikdyž růžky vystrkovat umí. Hlavně, ale jsou závislí na mým chlapovi, on má to něco navíc, že je prostě pro všechny psy nezpochybnitelný vůdce a i barzojíkům to imponuje. Máme dva bráchy a každý je úplně jiný. Jako voda a oheň. Můj chlap zase pokukuje po vašem plemeni. Má rád psy s osobností. Kromě barzojů jsme měli vždycky už jen rabiáty, ( rotvajlery, Anatola, středoasiatku, kanárskou dogu...,), ale skoro vždy jen zachráněné z průserových podmínek, tak mu říkám ať vydrží, že zas nějaký připluje.

14.1.2023 22:06

Neměla jsem barzoje, měla jsem afgána. Ve své podstatě hodně podobného ražení, co popisují holky s barzojema.
Nebudu popisovat život s chrtem. Měla jsem před ním ovčandu a i když nebyla žádnej pracovní nadšenec, tak provozní ovladatelnost byla 100%, ale to byl výsledek dvouleté každodenní práce a je to super a je to velmi pohodlné a příjemné mít takto spolehlivého psa. No a pak přišly děti a tak jsem si pořídila chrta...prostě proto, že tam odpadá ten výcvik...člověk jen tak za pochodu osa ovlivňuje výchovou, snaží se mít se psem nej vztah, protože, z mého pohledu, se na základě toho vztahu lze s chrtem na určitých věcech dohodnout.
To, že pes v obýváku za piškot sedne, lehne, přijde k noze a usedne u ní jako psí profík je jedna věc, ale venku to předvádět nebude. Proč taky..venku mi stačil povel čekej..,přivolání sice měl, ale určitě ne za každé situace...sice na volno chodil, ale nešel pustit všude.

Dobře si pořízení chrta rozmyslete...váš přítel říká, že je barzoj hloupý a z jeho pohledu se mu to může jen potvrdit, protože pokud bere u psa jako důkaz inteligence, že pes plní povely, tak to bude voda na jeho mlýn.
Myslím, že v tomto ohledu se lidi dělí na dvě skupiny...na "chrtí lidi" kterým ta chrtí povaha, osobnost, sedne jak poklice na hrnec. Kteří vztah s chrtem neberou jako vztah pán-pes, ale spíše takřka rovnocenné partnerství. A pak je ta druhá skupina lidí..,někteří z nich chrty obdivují pro jejich krásu..,ale doma by chrta nechtěli ani za zlatý prase.
Jak bylo zmíněno výše..,je to spíš kočičí povaha...takovej "kočkopes".

Třeba já jsem z chrta ...z jeho povahy... byla nadšená a naprosto mi vyhovuje, ale dalšího už jsem si nepořizovala, protože naopak manželovi ta jeho povaha nevyhovovala. Sice měl našeho chrťáka rád, ale dalšího už nechtěl.

14.1.2023 22:43
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Neměla jsem barzoje, měla jsem afgána. Ve své podstatě hodně podobného ražení, co popisují holky s barzojema.
Nebudu popisovat život s chrtem. Měla jsem před ním ovčandu a i když nebyla žádnej pracovní nadšenec, tak provozní ovladatelnost byla 100%, ale to byl výsledek dvouleté každodenní práce a je to super a je to velmi pohodlné a příjemné mít takto spolehlivého psa. No a pak přišly děti a tak jsem si pořídila chrta...prostě proto, že tam odpadá ten výcvik...člověk jen tak za pochodu osa ovlivňuje výchovou, snaží se mít se psem nej vztah, protože, z mého pohledu, se na základě toho vztahu lze s chrtem na určitých věcech dohodnout.
To, že pes v obýváku za piškot sedne, lehne, přijde k noze a usedne u ní jako psí profík je jedna věc, ale venku to předvádět nebude. Proč taky..venku mi stačil povel čekej..,přivolání sice měl, ale určitě ne za každé situace...sice na volno chodil, ale nešel pustit všude.

Dobře si pořízení chrta rozmyslete...váš přítel říká, že je barzoj hloupý a z jeho pohledu se mu to může jen potvrdit, protože pokud bere u psa jako důkaz inteligence, že pes plní povely, tak to bude voda na jeho mlýn.
Myslím, že v tomto ohledu se lidi dělí na dvě skupiny...na "chrtí lidi" kterým ta chrtí povaha, osobnost, sedne jak poklice na hrnec. Kteří vztah s chrtem neberou jako vztah pán-pes, ale spíše takřka rovnocenné partnerství. A pak je ta druhá skupina lidí..,někteří z nich chrty obdivují pro jejich krásu..,ale doma by chrta nechtěli ani za zlatý prase.
Jak bylo zmíněno výše..,je to spíš kočičí povaha...takovej "kočkopes".

Třeba já jsem z chrta ...z jeho povahy... byla nadšená a naprosto mi vyhovuje, ale dalšího už jsem si nepořizovala, protože naopak manželovi ta jeho povaha nevyhovovala. Sice měl našeho chrťáka rád, ale dalšího už nechtěl.

Barzoj je jiný než Afghán - afghán je opravdu víc kočka než pes a má tak trochu svůj svět (kdysi jsme měli i AH). Barzoj je pevnější v povaze a je mnohem víc spolupracující s člověkem.

Já sice cvičím a po belgičácích vyžaduju bezpodmínečnou poslušnost, ale chrtí povaha je pro mě balzám na duši - je příjemné mít psa, co si venku vyklusává aniž by napnul vodítko, nemusím mít strach, že přijme každou výzvu ke rvačce, neštěká, když je 3 dny hnusně nebo jsem nemocná, tak neleze po stropě, nenapadne ho přeskočit 2 m plot, aby si podal pošťačku, nebo slovil dítě na odrážedle ...
Samozřejmě maliny mi tohle taky nedělají, ale je za tím hromada práce, občas i pár facek a i přesto jsem tak trochu pořád jednou nohou v kriminále 🤫.
Na barzoje jsem nikdy nemusela použít jakoukoliv formu nátlaku nebo sílu a ani by mě to nenapadlo.

14.1.2023 22:49
Nibbleof

XXX.XXX.142.169

A mohu se zeptat, myslíte že je vhodný k dětem? Samozřejmě všeho s mírou.. jen bych chtěla psa i ideálního do budoucna.. a chci nad tím i přemýšlet takhle.

14.1.2023 22:54
Nibbleof

XXX.XXX.142.169

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Barzoj je jiný než Afghán - afghán je opravdu víc kočka než pes a má tak trochu svůj svět (kdysi jsme měli i AH). Barzoj je pevnější v povaze a je mnohem víc spolupracující s člověkem.

Já sice cvičím a po belgičácích vyžaduju bezpodmínečnou poslušnost, ale chrtí povaha je pro mě balzám na duši - je příjemné mít psa, co si venku vyklusává aniž by napnul vodítko, nemusím mít strach, že přijme každou výzvu ke rvačce, neštěká, když je 3 dny hnusně nebo jsem nemocná, tak neleze po stropě, nenapadne ho přeskočit 2 m plot, aby si podal pošťačku, nebo slovil dítě na odrážedle ...
Samozřejmě maliny mi tohle taky nedělají, ale je za tím hromada práce, občas i pár facek a i přesto jsem tak trochu pořád jednou nohou v kriminále 🤫.
Na barzoje jsem nikdy nemusela použít jakoukoliv formu nátlaku nebo sílu a ani by mě to nenapadlo.

Ano máte pravdu, my máme NO z druhé ruky a je s ním neustálá práce. Toho psa miluju, ale jediný kdo s ním pracuje smysluplně jsem já (ačkoliv patří příteli) .. bez pravidelného tréninku by to s ním bylo těžší a těžší..(psa, né přítele 😂)

14.1.2023 22:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Nibbleof napsal(a):
A mohu se zeptat, myslíte že je vhodný k dětem? Samozřejmě všeho s mírou.. jen bych chtěla psa i ideálního do budoucna.. a chci nad tím i přemýšlet takhle.

Určitě je, ale musí mít taky své klidné místo v domě, kam se může sebrat, když toho humbuku na něj bude moc.
Tím, že je nekonflitní, neagresivní a není majetnický je k dětem bezpečný.

14.1.2023 23:09
Doron

XXX.XXX.11.130

Pro mě je dost důležitý, aby psi mohli být na volno a já mohla někdy jen tak bloumat přírodou a nemuset na ně dávat pozor.
A to se teda barzoje naučit dá nebo spíš nedá?

14.1.2023 23:25
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.24.203

Doron napsal(a):
Pro mě je dost důležitý, aby psi mohli být na volno a já mohla někdy jen tak bloumat přírodou a nemuset na ně dávat pozor.
A to se teda barzoje naučit dá nebo spíš nedá?

No, spíš nedá - barzoj může chodit na volno, ale jen za předpokladu, že má majitel perfektní přehled o dění v terénu, protože chrt loví očima. Tam, kde má zvěř možnost se schovat (třeba vzrostlé obilí, les) je to v pohodě, protože chrt se nepustí po stopě zvěře. Ale třeba v zimě na sněhu, kde je každý zajíc a srna jak na výstavce, to nehrozí pustit ho navolno.
Kde to nešlo, tam jsem mívala chrtečky na 8 metrových flexinách.

14.1.2023 23:52
Doron

XXX.XXX.9.176

Jednou jsem potkala skvěle vycvičenýho greyhounda.
Měl dokonalou poslušnost, aportoval, uměl různý tríčky, donesl paničce z lednice jogurt a ještě k tomu lžičku, uměl zavírat dveře, všechno možný..
Koukala jsem na to jako blázen a ona: "Co jako? Chrti jsou strašně chytrý!"
No, nevím, je to určitě tak pětatřicet let a už nikdy jsem nic, ani vzdáleně podobnýho, u chrta neviděla.
Měla ho taková holčina, co cvičila zvířata pro film, když na to zpětně koukám, asi používala to, čemu se teď říká čistá pozitivka.

14.1.2023 23:55
Doron

XXX.XXX.9.176

No, spíš nedá - barzoj může chodit na volno, ale jen za předpokladu, že má majitel perfektní přehled o dění v terénu, protože chrt loví očima. Tam, kde má zvěř možnost se schovat (třeba vzrostlé obilí, les) je to v pohodě, protože chrt se nepustí po stopě zvěře. Ale třeba v zimě na sněhu, kde je každý zajíc a srna jak na výstavce, to nehrozí pustit ho navolno.
Kde to nešlo, tam jsem mívala chrtečky na 8 metrových flexinách.

To by mi trochu vadilo. Někdy je vídám na volno ve městě, ale to je asi něco jinýho.

15.1.2023 00:05
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.24.203

Doron napsal(a):
To by mi trochu vadilo. Někdy je vídám na volno ve městě, ale to je asi něco jinýho.

Město je něco jinýho - tam zvěř nehrozí a barzoj není tak jeblej jako třeba vipet, aby honil větrem odfouknutý mikrotenový pytlík. Moje holky chodily z 80% navolno, protože jsem je brala s malinama a ty jak lítaly ale nelovily, tak se zvěř zašila a pak jsem mohla pustit v klidu chrty. V zimě na sněhu to ale nešlo, protože se zvěř neměla kam schovat.

15.1.2023 01:15

Barzoj neštěká, většinou. 😁 Víc uštěkaného psa, než je větší z bráchů jsme neměli 😊. A k tomu všichni, co znám, krásně vyjí. S dětmi je problém, že sice nejsou agresivní, ale zas je většinou vůbec neposlouchají, kluci je klidně převálcují , pravda opravdu bez zlého úmyslu. Pošťačky neloví, ale hlídat umí překvapivě dobře. A ani hodně vysoký plot barzoje nezastaví, pokud nechce. Jak píšou holky nahoře, s barzojem je život ne o výcviku, ale o dialogu.Vlastně si tak říkám, že máme doma barzojí vyjímku - Solomon Kejn to je ten superštěk, hlídač, kousnout by uměl krásně, vášnivý aportér..., jestli není převtělená malina😁 nebo se vžil do svého jména 🙈.

15.1.2023 08:00
Mí

XXX.XXX.237.216

Doron napsal(a):
Jednou jsem potkala skvěle vycvičenýho greyhounda.
Měl dokonalou poslušnost, aportoval, uměl různý tríčky, donesl paničce z lednice jogurt a ještě k tomu lžičku, uměl zavírat dveře, všechno možný..
Koukala jsem na to jako blázen a ona: "Co jako? Chrti jsou strašně chytrý!"
No, nevím, je to určitě tak pětatřicet let a už nikdy jsem nic, ani vzdáleně podobnýho, u chrta neviděla.
Měla ho taková holčina, co cvičila zvířata pro film, když na to zpětně koukám, asi používala to, čemu se teď říká čistá pozitivka.

Mám zkušenost jen se synovou vipetkouJe poslušná,umí všechno co ostatní psi,chodí na volno ,odvolat se dá i od kočky a to na ně má pifku, čistotná,chytrá jak opice.Má trochu jiné schopnosti než nechrti,obrovský postřeh a bleskové vyhodnocení situace a umí i hlídat.A co hodnotím nejvíce je, že nikdy nebyla nemocná.

15.1.2023 13:56
Doron

XXX.XXX.18.115

Mí napsal(a):
Mám zkušenost jen se synovou vipetkouJe poslušná,umí všechno co ostatní psi,chodí na volno ,odvolat se dá i od kočky a to na ně má pifku, čistotná,chytrá jak opice.Má trochu jiné schopnosti než nechrti,obrovský postřeh a bleskové vyhodnocení situace a umí i hlídat.A co hodnotím nejvíce je, že nikdy nebyla nemocná.

Tak asi máte moc šikovného syna, nebo on má moc šikovnou fenku, nebo jsou výjimeční oba👍
Nebo možná vipety jen podceňuju..

Jak to s ní dělal, jestli se můžu ptát?

15.1.2023 14:16
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.24.203

Doron napsal(a):
Tak asi máte moc šikovného syna, nebo on má moc šikovnou fenku, nebo jsou výjimeční oba👍

Taky znám takovou vipetku - ve 2 letech vyřazenou z dostihové manufaktury (v ČR!), kde žila jen v kleci a znala jen dráhu, po adopci mým kamarádem, se na něj tak upnula, že se od něj nehla na krok a absolutně nelovila ani na dvoře, kde běhala drůbež a kočky.
Tu adopci jsem zprostředkovávala já a chovatel mi kladl na srdce, že ji za žádnou cenu nesmí pouštět z vodítka (byla i bázlivější). On - pacifista jí po 14 dnech vypustil a světě div se, ona nikam nefrnknula a byl to dalších 13 let úžasný člen rodiny.

15.1.2023 14:32
Doron

XXX.XXX.18.115

Taky znám takovou vipetku - ve 2 letech vyřazenou z dostihové manufaktury (v ČR!), kde žila jen v kleci a znala jen dráhu, po adopci mým kamarádem, se na něj tak upnula, že se od něj nehla na krok a absolutně nelovila ani na dvoře, kde běhala drůbež a kočky.
Tu adopci jsem zprostředkovávala já a chovatel mi kladl na srdce, že ji za žádnou cenu nesmí pouštět z vodítka (byla i bázlivější). On - pacifista jí po 14 dnech vypustil a světě div se, ona nikam nefrnknula a byl to dalších 13 let úžasný člen rodiny.

Tak to je hezkej příběh:)!
To jste jí zařídila dobrej život:)
Některý psi jsou prostě povahově skvělí, prežijou děsný věci a dokážou se chopit nový šance..

15.1.2023 14:39

Myslím si, že pokud někdo chce chrta, tak vipet z neběhací linie je ideální pro začátek. Přece jen je rozdíl mezi pár kilo vipeťáka a 45kg barzoje, on jak má ty dlouhý nohy a je samý sval, tak se někdy špatně brzdí a pokud podceníte výchovu a socializaci, tak pak budete oba nešťastní. Existuje i dlouhosrstý vipet, o něm vážně uvažuji k barzojíkům , je to taková jejich zmenšenina.😁

15.1.2023 14:49
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.24.203

Myslím si, že pokud někdo chce chrta, tak vipet z neběhací linie je ideální pro začátek. Přece jen je rozdíl mezi pár kilo vipeťáka a 45kg barzoje, on jak má ty dlouhý nohy a je samý sval, tak se někdy špatně brzdí a pokud podceníte výchovu a socializaci, tak pak budete oba nešťastní. Existuje i dlouhosrstý vipet, o něm vážně uvažuji k barzojíkům , je to taková jejich zmenšenina.😁

Jak je na tom dlouhosrstý vipet se zdravím a kolik jich tu teď je? Já jsem zaregistrovala jen jejich začátky v ČR, tak by mě zajímalo jak na tom dnes jsou.

15.1.2023 15:00

Kamarádka má 2 barzojky a dlouhosrstou vipetku.

15.1.2023 15:03

Abych pravdu řekla zatím moc nevím, byl to nápad teď 8. ledna na výstavě a chovatelka mých kluků mi řekla, že má kamarádku co je chová a domluví mi schůzku, abych se o nich dozvěděla víc. Sama jsem zvědavá. Nebude to hned, ale jak budu vědět víc, tak poreferuji.

15.1.2023 15:04

Jak je na tom dlouhosrstý vipet se zdravím a kolik jich tu teď je? Já jsem zaregistrovala jen jejich začátky v ČR, tak by mě zajímalo jak na tom dnes jsou.

Měla jsem ho ve finálním výběru před 9 lety s BSN. Jenže to tady byla snad jen Hiluška a chov vlastně ještě neběžel, tak bych musela ven. Teď už jich je hodně, na tréninku kolikrát obsadí skoro celý blok, když se domluví. Jsou to takoví větší cíťové (údajně je přikřížená sheltie) a na závodech nemívají takový drive. Ale většinou jsou to zlatíčka. Jestli ještě někdy budu mít psa, tak tohle plemeno je stále v plánu.

16.1.2023 06:43
Mí

XXX.XXX.70.220

Doron napsal(a):

Vzhledem k tomu ,že se syn ke psům narodil, ( měli jsme většinou dva...,) tak to tak nějak vyplynulo a bez nějakého drilu vipetku naučil všechno. Úplně stejně jako se učí ostatní psi,vysvětlit,pochválit,odměnit.On ten vipet se nějak zvlášt neliší od ostatních psů,kromě toho štvacího pudu,který se ale dá hodně ovlivnit dobrým přivoláním.To šlo taky docela snadno,ráda aportuje,tak klacík,míček.Spousta plemen se hodně démonizuje a většinou jim kazí pověst sami lidé,kteří je neumí naučit ani ty základy. Měli jsme kdysi mopse,o nich se traduje že jsou líní,neteční atd.Houby,je to normální pes a naše uměla úplně všechno i stopy jsme zkoušeli.Učila se ráda.

16.1.2023 09:22
Doron

XXX.XXX.162.99

To Mí
Já jsem si to hned myslela, že jste ho to naučila Vy:)!

16.1.2023 14:12
rennie111

XXX.XXX.43.190

Barzoj neštěká, většinou. 😁 Víc uštěkaného psa, než je větší z bráchů jsme neměli 😊. A k tomu všichni, co znám, krásně vyjí. S dětmi je problém, že sice nejsou agresivní, ale zas je většinou vůbec neposlouchají, kluci je klidně převálcují , pravda opravdu bez zlého úmyslu. Pošťačky neloví, ale hlídat umí překvapivě dobře. A ani hodně vysoký plot barzoje nezastaví, pokud nechce. Jak píšou holky nahoře, s barzojem je život ne o výcviku, ale o dialogu.Vlastně si tak říkám, že máme doma barzojí vyjímku - Solomon Kejn to je ten superštěk, hlídač, kousnout by uměl krásně, vášnivý aportér..., jestli není převtělená malina😁 nebo se vžil do svého jména 🙈.

Ja som toto vždy tvrdila o vlkodavoch, že neštekajú. Naše prvé tri neštekali, teraz máme mladú skoro 2r a tej sa huba nezvavrie
Keď ich je viac zavýjajú, ale to je taký minútový rituál raz za čas.
Žiadne drilovanie u chrtov neplatí, ale pokiaľ si s nimi vytvoríte dobrý vzťah spravia pre vás všetko. Lov majú v krvi a na 100% ovládateľného chrta som ešte nevidela. Napriek tomu keď ich máte tak sa s tým naučíte žiť, ja mám už tak vycvičený zrak, že zbadám zajaca v poli na kilometer Na vychádzku s mobilom v ruke či slúchadlami v ušiach ale rovno zabudnite, pri venčení na voľno človek musí byť neustále v strehu čo sa kde mihne.
S tým, že sú hlúpe som sa paradoxne stretla v mojom okolí na cvičáku, ale to bolo tým, že hlúpy bol cvičiteľ, ktorý si myslel, že každého psa sa dá cvičiť rovnakým spôsobom.

16.1.2023 14:18

Celý život jsem měla N.O. a jednou k tříleté feně N.O. jsem si pořídila štěně barzoje. Info o plemeni jsem tenkrát získávala od chovatelů barzojů na výstavách.(internet nebyl), taky se divili, že ovčáčkář a barzoj. Nakonec jsem si vybrala chovku a musím říct, že opravdu SUPER, na štěně jsme čekali, riskla jsem to a k N.O. přivezli barzojátko. Život barzoj-ovčanda byl bez problémů. Ovčanda ji vychovala od mala, opravdu si sedly, nikdy se neservaly a že to byly obě feny. Akorát lumpačiny spolu prováděly. Ovčanda odešla skoro ve 12, no a barzojka ve 14 a něco. Jinak barzojka, jak píše pišišvor, byla princezna, povahou je barzoj spíš kočka, není to normální pes s psí povahou, je takový, jak tady psala Dublin a pišišvor. Ale, aby jste si nemyslela, že barzoj je taková křehotinka. Jednou ulovila 9 kg lišáka, byla jsem z toho na mrtvici, lišku jsem dala do pytle a odvezla na veterinu, posílali ji myslím tenkrát do Jihlavy na rozbor na vzteklinu. Výsledek byl tenkrát asi za 5 dní, liška negativní, tak jsem si hodně oddechla.

16.1.2023 16:10
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Celý život jsem měla N.O. a jednou k tříleté feně N.O. jsem si pořídila štěně barzoje. Info o plemeni jsem tenkrát získávala od chovatelů barzojů na výstavách.(internet nebyl), taky se divili, že ovčáčkář a barzoj. Nakonec jsem si vybrala chovku a musím říct, že opravdu SUPER, na štěně jsme čekali, riskla jsem to a k N.O. přivezli barzojátko. Život barzoj-ovčanda byl bez problémů. Ovčanda ji vychovala od mala, opravdu si sedly, nikdy se neservaly a že to byly obě feny. Akorát lumpačiny spolu prováděly. Ovčanda odešla skoro ve 12, no a barzojka ve 14 a něco. Jinak barzojka, jak píše pišišvor, byla princezna, povahou je barzoj spíš kočka, není to normální pes s psí povahou, je takový, jak tady psala Dublin a pišišvor. Ale, aby jste si nemyslela, že barzoj je taková křehotinka. Jednou ulovila 9 kg lišáka, byla jsem z toho na mrtvici, lišku jsem dala do pytle a odvezla na veterinu, posílali ji myslím tenkrát do Jihlavy na rozbor na vzteklinu. Výsledek byl tenkrát asi za 5 dní, liška negativní, tak jsem si hodně oddechla.

Odkud jste měla barzojka?

16.1.2023 19:34

Ach jo....já chci taky barzoje

16.1.2023 19:43

...Keliš je miluje, chodíme jednu trasu, kde mají docela dost chrtů včetně saluki...dva barzojové jsou tam, také vždycky se s nimi mazlim, chodí na volno....Keliš k nim s obdivem vzhlíží, sahá jim jen k patám a vždycky se s nimi nadšeně zdraví....takhle ještě miluje flety z velkých plemen.....

16.1.2023 19:46

....u nás na chalupě mají jedni na pozemku asi šest chrtú barzojů v různých barvách, v životě jsem takové neviděla....hlídají celý pozemek a to dost fest, docela bych se bála přiblížit, když jdeme okolo po silnici řvou jakk diví a skakaji do výšky, zatím tedy plot nepřekonali...

16.1.2023 20:17
Terven

XXX.XXX.110.191

Ta druhá fotka je nádherná...
Taky mám doma dvě feny, založením rozdílný jako den a noc. Ale jsou nerozlučná dvojka, závislý na sobě. Spí vedle sebe - jedna pod peřinou, druhá na peřině, ale vždycky na kontakt. Hlídají se navzájem...už jsou spolu tři roky a momentálně si intenzivně uvědomuju, že pokud by jedna odešla, druhá by měla sakra problém.
Minulej víkend měla dcera pinčovou s sebou na akci, Vikina byla se mnou doma jako tělo bez duše.

16.1.2023 22:45

Odkud jste měla barzojka?

No přece od paní Zdeňky Holmerové, CH. s. Aristion Bohemia. Už jsme se jednou o tom bavily, fantastický lidí, ona i on. Po celý život barzojky jsme se vídali na výstavách a byli v kontaktu. Zdeňka se pak z Přezletic přestěhovala do Milevska, na starší roky už barzoje nechovala a pořídili si českého strakatého psa. Pak jsem nějak ztratila telefonní kontakt a více o nich už nevím.

12.4.2023 06:44
lajkalajka

XXX.XXX.220.135

Dobrý den, já bych se ráda zeptala majitelů barzojů, žijících v domku.
Jak to máte vyřešené? Totiž, barzoj je můj celoživotní sen a asi nesplnitelný.
Ted máme totiž hafana na dvoře, no, dejme tomu i "hlídacího" (BO groenendael) do vnitř chodit moc nechce. Pak máme čistě bytového SBT, který ovšem nemůže být venku.
Myslím, si, že barzuju si nesplnim z důvodu, že venku psa potřebujeme a zároveň víc psů už nechci. Jak bydlí vaši nosáči, střídavě uvnitř a venku, podle toho jestli jste doma? Nebo máte venku "hlídače" a chrty uvnitř?
děkuji

12.4.2023 07:17
lajkalajka

XXX.XXX.220.135

dobrý den, můžu se prosím zeptat co to máte za zlatého krasavce na profilovce?
děkuji

12.4.2023 07:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.34.237

lajkalajka napsal(a):
Dobrý den, já bych se ráda zeptala majitelů barzojů, žijících v domku.
Jak to máte vyřešené? Totiž, barzoj je můj celoživotní sen a asi nesplnitelný.
Ted máme totiž hafana na dvoře, no, dejme tomu i "hlídacího" (BO groenendael) do vnitř chodit moc nechce. Pak máme čistě bytového SBT, který ovšem nemůže být venku.
Myslím, si, že barzuju si nesplnim z důvodu, že venku psa potřebujeme a zároveň víc psů už nechci. Jak bydlí vaši nosáči, střídavě uvnitř a venku, podle toho jestli jste doma? Nebo máte venku "hlídače" a chrty uvnitř?
děkuji

Barzoj je rád venku, ale je to vlídné stvoření, které je prosté agresivity k lidem - takže na hlídání to není. Navíc nemůže být sám - jsou to smečkoví psi a jeden barzoj bude vždycky nešťastný.

12.4.2023 07:29
lajkalajka

XXX.XXX.220.143

Barzoj je rád venku, ale je to vlídné stvoření, které je prosté agresivity k lidem - takže na hlídání to není. Navíc nemůže být sám - jsou to smečkoví psi a jeden barzoj bude vždycky nešťastný.

No musim zapracovat na schopnosti přesvědčit muže, že 2 jsou lepší než 1.
Jinak si barzuju taky nepředstavuji jako hlídače. Jestli zlodeje už dvou jizdnich kol neodradil BO, tak chrt asi tuplem🤣.
Děkuji

12.4.2023 07:47

Barzoj miluje být venku, kupodivu za každého počasí, ale chce tam i nás lidi. A to máme dva bráchy a stejně, když je nechám na zahradě, tak za chvíli dupou po schodech a doslova letí domů a tam se vyplácnou na sedačku Jeden z mých kluků dokonce krásně hlídá i aportuje 😁, ale druhý by sbalil i nějaké cenosti, kdyby přišel zloděj, jak píše Inspektorka prostě sluníčko v psím kožichu . A hlavně šťastný barzoj je pokud má barzojí členy smečky, už chápu proč je lidí mají po více kusech.

12.4.2023 23:31

lajkalajka napsal(a):
dobrý den, můžu se prosím zeptat co to máte za zlatého krasavce na profilovce?
děkuji

V profilovce jsou kříženci na fotce ještě štěňata… matka bernský salašník a otec bernardýn

14.4.2023 06:03
nadja

XXX.XXX.220.210

K dobrmanům jsem si pořídila můj dávný sen ... jako je to dost jiný šálek kávy a hlavně můj chlap z ní občas dost kvete
Zatím máme složené ZZO a BH-VT, tak asi úplně blbá nebude

14.4.2023 06:16
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

nadja napsal(a):
K dobrmanům jsem si pořídila můj dávný sen ... jako je to dost jiný šálek kávy a hlavně můj chlap z ní občas dost kvete
Zatím máme složené ZZO a BH-VT, tak asi úplně blbá nebude

Taky jsem si prvního barzoje pořizovala ješte k dobrmanovi a hloupá nebyla vůbec 😊

Přidejte reakci

Přidat smajlík