fenka Lady a pes Limo

Prodám Border kolii - Nabízíme k prodeji blue merle pejska s PP. Zvídavý ro...
DohodouÁďaa
XXX.XXX.160.112
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda s 9 měsíční border kolií mohu jít na 7 kilometrový výlet s rodinou. Je velmi temperamentní, velká aktivka a těžko se unavuje. Ptám se protože se bojím různých onemocnění s klouby. Děkuji moc za odpověď 😊
Uživatel s deaktivovaným účtem
7 km není výlet, ale odpolední procházka.
7 kilometrů je dvouhodinová pohodlná procházka. Rozhodně to není nic, co by mělo psovi ublížit (pokud je zvyklý se normálně hýbat a nechodil dosud jen desetiminutové miniprocházky). Když si vzpomenu, co zvládali všichni moji mamuti v tomto věku... A byť je doga těžké plemeno s dlouhou dobou růstu, tak kloubům pohyb rozhodně nevadil
I naše večerní venčení v pracovním týdnu bývá delší, od cca půlročního odrostlíka do aktuálních 9ti let. Kloubům škodí spíš nárazy (př. dopad po skoku při chytání talíře), ne chůze.
Áďaa
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda s 9 měsíční border kolií mohu jít na 7 kilometrový výlet s rodinou. Je velmi temperamentní, velká aktivka a těžko se unavuje. Ptám se protože se bojím různých onemocnění s klouby. Děkuji moc za odpověď 😊
daleko víc jí uškodíte "aportíčky ", tahle prochajda by měla být denně normální a není třeba z toho dělat "expedici" na Nangá Parbat
ještě mě napadlo - pokud by se jednalo o zimní výlet v hlubokém sněhu - pak ano - to je velmi náročné a 7 km může být moc...
lupus4
napsal(a):
ASI lidé, co potřebují schválit širokou veřejností 7 km "výpravu", se nebudou brodit sněhem po kolena ....
no - mě jednou překvapilo, že lidi, kteří nachodili stovky a stovky kilometrů (ale pocházeli z nížin) byli překvapení, že i pět kilometrů brodění sněhem je hodně. A že toho mají plný zuby nejen psi, ale i lidi. Tehdy jsem si uvědomila, že to, co mně připadá úplně normální (že pohyb ve sněhu bez lyži není sranda a sněžnice kdo neumí tak to rozhodně není psina) hodně lidí neví, neb ani ve škole se to neříká... a kolik bere sníh sil, kdo nezažil, neuvěří...
napsal(a):
no - mě jednou překvapilo, že lidi, kteří nachodili stovky a stovky kilometrů (ale pocházeli z nížin) byli překvapení, že i pět kilometrů brodění sněhem je hodně. A že toho mají plný zuby nejen psi, ale i lidi. Tehdy jsem si uvědomila, že to, co mně připadá úplně normální (že pohyb ve sněhu bez lyži není sranda a sněžnice kdo neumí tak to rozhodně není psina) hodně lidí neví, neb ani ve škole se to neříká... a kolik bere sníh sil, kdo nezažil, neuvěří...
No zrovna v neděli jsem si se psem vyrazila do kopců, místy bylo sněhu do poloviny lýtek. Ušli jsme v tom asi sedm a půl kilometru (k tomu přes dva kilometry cestu tam a zpátky po asfaltce) - pes (věkově cca jako ten zadavatelčin) byl úplně v pohodě, ten by klidně šel dál, ale já byla hotová a na odpis. Odřela jsem si nožičku (v prošláplých botách) a ke kolenům jsem měla od sněhu mokré kalhoty, takže mě teď pěkně bolí v krku.
Jinak za běžných okolností když jdeme třeba těch 7 km (čímž myslím loncání v přírodě při “hlavní” procházce dne - nic extra náročného), tak mám výčitky, že psa šidím, ale někdy se stane, že víc nestihneme, jak se brzy stmívá.
Snažím se s ním venku strávit denně aspoň ty tři hodinky, k tomu hodinku trénink. Ale těším se, až se bude stmívat později, že budeme svobodnější a budeme si moci i ve všední dny dopřávat větší výlety. Na chození potmě v přírodě se s ním zatím necítím.
napsal(a):
No zrovna v neděli jsem si se psem vyrazila do kopců, místy bylo sněhu do poloviny lýtek. Ušli jsme v tom asi sedm a půl kilometru (k tomu přes dva kilometry cestu tam a zpátky po asfaltce) - pes (věkově cca jako ten zadavatelčin) byl úplně v pohodě, ten by klidně šel dál, ale já byla hotová a na odpis. Odřela jsem si nožičku (v prošláplých botách) a ke kolenům jsem měla od sněhu mokré kalhoty, takže mě teď pěkně bolí v krku.
Jinak za běžných okolností když jdeme třeba těch 7 km (čímž myslím loncání v přírodě při “hlavní” procházce dne - nic extra náročného), tak mám výčitky, že psa šidím, ale někdy se stane, že víc nestihneme, jak se brzy stmívá.
Snažím se s ním venku strávit denně aspoň ty tři hodinky, k tomu hodinku trénink. Ale těším se, až se bude stmívat později, že budeme svobodnější a budeme si moci i ve všední dny dopřávat větší výlety. Na chození potmě v přírodě se s ním zatím necítím.
Vy jste teda úžasná panička:)!
Teď v zimě určitě se psy čtyři hodiny venku na procházce netrávím:(
Na večerní venčení jsem si pořídila opravdu dobrou čelovku.
Mimochodem, nemáte někdo tip na nějaký opravdu profi světelný obojek, pokud možno vodotěsný ?
Ty co mám, nic nevydrží:(
Doron
napsal(a):
Vy jste teda úžasná panička:)!
Teď v zimě určitě se psy čtyři hodiny venku na procházce netrávím:(
Na večerní venčení jsem si pořídila opravdu dobrou čelovku.
Mimochodem, nemáte někdo tip na nějaký opravdu profi světelný obojek, pokud možno vodotěsný ?
Ty co mám, nic nevydrží:(
Tak zase tréninky z části děláme i doma, to zas není plný čas venku. :-) A strávit za den v součtu tři, tři a půl hodiny venku se mi nezdá jako hodně (spíš jako naprosté minimum), cítím, že by to chtělo přitlačit, ale mám temperamentní plemeno, no. Čelovku mám dobrou, ale nechci s ním být potmě venku se zvěří, ještě není 100% ovladatelný, a je to pro mě prostě stres. Chodit v civilizaci ve tmě mi nevadí.
Já klasický svíticí obojek nemám, mám na obojku jen Orbiloc světýlko, ale mně to stačí (že svítí bodově a ne obojek po celé délce). Mělo by být vodotěsné a odolné proti nárazům. Pes ho nosí na obojku asi čtvrt roku a můžu potvrdit, že i navzdory bahenním koupelím a jiným vylomeninám je stále funkční a jako nové - za mě spokojenost.
No, s tou zvěří je to opravdu trochu problém, psi se taky chovají za tmy jinak a v lese máme hodně divočáků, kteří vychází za tmy.
Člověk si to tak v klidu neužije.
Máme velkou zahradu, psi jí docela využívají což je fajn, protože v těhle krátkých dnech jsme na procházce max dvě hodiny.
Už se taky moc těším na jaro.