Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Katyi

25.1.2023 14:27
Katyi

XXX.XXX.30.7

Ahojte lidi. Mám takový problém. Před 8mi měsíci jsme si pořídili štěně Dobrmana. Teď je v tom nejdebilnějším věku. Těžká puberta. Problém jsou sousedi. Pes prošel týráním, než se dostal ke mě, málem umřel. Jenže sousedi se ho báli už jako štěněte a on to prostě vycítil a teď to využívá a neváhá zavrčet. Takže je to teď chvílemi očistec ho venčit. Je cvičený má vyžití, není to pes na gauč. Normálně poslouchá, ale pak cvak a je děsně agresivní, hlavně na sousedy nikdy ale nikoho nekousl, jen už to vypadá, že k tomu nemá daleko. Lidí si jinak ani nevšimne.
Dnes se stala hrozná chyba. Šla jsem ráno do práce, nejmladší děti odvezla do školky a Školy. Nejstarší téměř 16 letá šla do školy později a nechala otevřené dveře. Asi ve třičtvrtě na 10 mi volala policie, že můj pes běhá po vchodě, je agresivní a nikdo nemůže vylézt ze dveří. No, ze situace byl těžce vystresovaný a prostě si hájil svůj domov, ač nepatřičně.. já jsem byla doma za pět minut, psa uklidnila a odvedla domu. Holku jsem seřvala tak, jak jsem nikdy nikoho neseřvala. Dostala ode mě pořádně nalozino. Sousedi se teď ale boji o to více a sepsali petici, abych se psa zbavila, aby nebydlel zde. Je to společenství vlastníků, takže ano, mohou to udělat, pokud jim to otravuje život. Upozorňuji, že tohle je první a jediný exces a nikdy se nic takového nestalo. Psa dávat pryč nechci. Je nějaká možnost, jak se bránit?

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.1.2023 14:31

dnes se stala chyba a už mají sousedé sepsanou petici?? To pracují rychle...

25.1.2023 14:33

Je to společenství vlastníků, takže ano, mohou to udělat, pokud jim to otravuje život.

Ne, nemohou. Nebo jinak - petici samozřejmě sepsat mohou, ale ta není žádnou pákou, která by vás nutila dát psa pryč. Takhle jednoduché to opravdu není. Byt je váš? Jste členem SVJ?

25.1.2023 14:36

a jinak bych se omluvila, slíbila, že pes ve společných prostorách bude vždy na krátkém vodíku s pevným košíkem... a že se nebude opakovat to, že by mohl lítat sám po domě. A striktně to dodržovala. Prostě přes práh bez košíku a nakrátko nikdy ani krok

25.1.2023 14:39
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

Problém jsou sousedi.

Sousedi se ho báli už jako štěněte
a on to prostě vycítil a teď to využívá
a neváhá zavrčet.

Problém nejsou sousedi, ale ...
Po prvním zavrčení štěněte !!! jste měla zakročit
a nedovolit mu opakovat takové chování a obtěžování sousedů.

25.1.2023 14:49

Myslím, že by pomohlo velmi a výrazně se omluvit všem sousedům, klidně ústně i písemně, a všem slíbit, že se už nikdy nestane, že by pes byl ve společných prostorách bez vodítka + náhubku. To si musíte zařídit, aby se to už nikdy nestalo, zvlášť když je vás v domácnosti víc a chyba se stát může. Tak se musí pes nebo postupy zabezpečit více, aby byla nějaká pojistka pro případ chyby.

Lidé v baráku si nevybrali, že budete mít takového pejska. Spousta lidí se bojí i normálních hodných psů, natož když na ně vrčí dobrman. Myslím si, že by bylo fér snažit se jim vyjít maximálně vstříc a dělat maximum pro to, aby se necítili ohroženi. A tím "maximum" myslím jít zabezpečit si psa daleko více, než je třeba i nutné. Hlavně pro to, aby lidé viděli, že jsou v bezpečí.

Katyi

25.1.2023 14:49
Katyi

XXX.XXX.30.7

Myslím, že už to měli připravené od prvního dne. Většina lidí zde má psy malého vzrůstu a tak shledali, že tohle tady nechtějí. Jen čekali na chybu.

25.1.2023 14:50

Katyi napsal(a):
Myslím, že už to měli připravené od prvního dne. Většina lidí zde má psy malého vzrůstu a tak shledali, že tohle tady nechtějí. Jen čekali na chybu.

Popravdě, i jakožto pejskař (byť aktuálně bez psa) a obyvatel paneláku ty lidi docela dost chápu ....

25.1.2023 15:16
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Katyi napsal(a):

I kdyby to tak bylo, o čemž pochybuji, tak ta chyba se prostě stala. To je neoddiskutovatelný fakt a vy jediné, co můžete udělat je , jak bylo psáno výše - všem se prostě omluvit a ZAJISTIST PSA TAK ABY SE TO NEOPAKOVALO. Mám psy ráda, ale pokud by mě držel v šachu dobrman, tak bych ráda teda nebyla. A je jedno, jestli on se bál, nebo hlídal, nebo co. Pes bez dozoru nemá prostě po společných prostorách co lítat. Kdyby tam šel někdo jako mladá maminka, která bydlela kousek od nás a měla autistického chlapečka, který má panickou hrůzu ze psů, to by bylo čóro. Neumíte si představit, co to s takovým dítětem udělá, co pak takový dítě dělá a jak by to pravděpodobně působilo na toho psa. Takže opravdu jediné co můžete je velká omluva a dokonalý zajištění psa. Jinak na vás příště budou volat policajty.

25.1.2023 15:17
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Myslím, že by pomohlo velmi a výrazně se omluvit všem sousedům, klidně ústně i písemně, a všem slíbit, že se už nikdy nestane, že by pes byl ve společných prostorách bez vodítka + náhubku. To si musíte zařídit, aby se to už nikdy nestalo, zvlášť když je vás v domácnosti víc a chyba se stát může. Tak se musí pes nebo postupy zabezpečit více, aby byla nějaká pojistka pro případ chyby.

Lidé v baráku si nevybrali, že budete mít takového pejska. Spousta lidí se bojí i normálních hodných psů, natož když na ně vrčí dobrman. Myslím si, že by bylo fér snažit se jim vyjít maximálně vstříc a dělat maximum pro to, aby se necítili ohroženi. A tím "maximum" myslím jít zabezpečit si psa daleko více, než je třeba i nutné. Hlavně pro to, aby lidé viděli, že jsou v bezpečí.

Já si ale prostě nedokážu představit, že v paneláku , někdo pokud to není malé dítě, odejde z bytu a nejen že nezamkne, ale ani pořádně nezabouchne.

Janae.

25.1.2023 15:39
Janae.

XXX.XXX.160.6

Zrzavci napsal(a):
Já si ale prostě nedokážu představit, že v paneláku , někdo pokud to není malé dítě, odejde z bytu a nejen že nezamkne, ale ani pořádně nezabouchne.

Já dnes na parkovišti u obchoďáku nechala dokořán otevřené dveře od auta. Nejsem malé dítě.

Zakladatelko, problém nejsou sousedi, problém je ten pes. Sousedy celkem lituji.

Osobně, buď bych si nasypala popel na hlavu, psa přes společné prostory vodila jen s náhubkem a nakrátko, lítala po cvičácích, na psu zapracoala atd.
Nebo bych psa poslala dál či se přestěhovala, jiné možnosti nejsou.

25.1.2023 15:40

Zrzavci napsal(a):

Já taky moc ne, ale zase situace jsou různý. Dveře blbě dovírají, puberťák spěchá, pes skáče na dveře ... nevím.

25.1.2023 15:42
Doron

XXX.XXX.162.50

Kromě zabezpečení, by bylo také dobré psa vychovat a agresivní projevy úplně odbourat.
Žádné vrčení na sousedy!

25.1.2023 17:51

jak, neváhá zavrčet? to vám jako nevadí, že je "očistec ho venčit"? neomlouvejte to pubertou ani týráním...

25.1.2023 17:55
impact

XXX.XXX.32.25

Katyi napsal(a):

Co trošku sebereflexe? Třeba od začátku viděli, že psa evidentně nezvládáte a nakonec na to i došlo.

Nikdo nechce žít (a Vy ani nemáte právo nutit je žít) v paneláku se psem, který na ně vrčí a evidentně by je rád i napadl. Hledáte chybu u sousedů a přitom sama nejste schopna si nebezpečného psa zajistit.

Vodíte ho aspoň přes společné prostory s náhubkem?

Jinak vše už bylo řečeno. Nakupte víno, čokolády, obejděte sousedy, omluvte se a zajistěte, aby pes už NIKDY na nikoho v baráku nevrčel.

25.1.2023 19:41

Katyi napsal(a):
Ahojte lidi. Mám takový problém. Před 8mi měsíci jsme si pořídili štěně Dobrmana. Teď je v tom nejdebilnějším věku. Těžká puberta. Problém jsou sousedi. Pes prošel týráním, než se dostal ke mě, málem umřel. Jenže sousedi se ho báli už jako štěněte a on to prostě vycítil a teď to využívá a neváhá zavrčet. Takže je to teď chvílemi očistec ho venčit. Je cvičený má vyžití, není to pes na gauč. Normálně poslouchá, ale pak cvak a je děsně agresivní, hlavně na sousedy nikdy ale nikoho nekousl, jen už to vypadá, že k tomu nemá daleko. Lidí si jinak ani nevšimne.
Dnes se stala hrozná chyba. Šla jsem ráno do práce, nejmladší děti odvezla do školky a Školy. Nejstarší téměř 16 letá šla do školy později a nechala otevřené dveře. Asi ve třičtvrtě na 10 mi volala policie, že můj pes běhá po vchodě, je agresivní a nikdo nemůže vylézt ze dveří. No, ze situace byl těžce vystresovaný a prostě si hájil svůj domov, ač nepatřičně.. já jsem byla doma za pět minut, psa uklidnila a odvedla domu. Holku jsem seřvala tak, jak jsem nikdy nikoho neseřvala. Dostala ode mě pořádně nalozino. Sousedi se teď ale boji o to více a sepsali petici, abych se psa zbavila, aby nebydlel zde. Je to společenství vlastníků, takže ano, mohou to udělat, pokud jim to otravuje život. Upozorňuji, že tohle je první a jediný exces a nikdy se nic takového nestalo. Psa dávat pryč nechci. Je nějaká možnost, jak se bránit?

Viz výše. Všechny obejít s omluvou a slíbit (a dodržet), že se to už nestane. I když - já tomu zase nerozumím - vy máte psa, který vrčí na sousedy? A je děsně agresívní? A nemá daleko k tomu, aby je kousl?

Já se ohradila i vůči tomu, že sousedovic pes mi chodil močit před dveře. Proč bych to měla trpět? Natož (ve vašem případě) psa, který vypadá, že kousne.

A že mám zvířata ráda. Ale jenom ta vychovaná.

26.1.2023 08:02

Sousedům se omluvte, to je bez debaty. Ale zase se nemusíte před nimi plazit. S mírou. Psa voďte vždy na vodítku a s náhubkem, ten mu dejte ještě než vystrčíte hlavu z bytu. Netolerujte mu vrčení na sousedy, ani na nikoho, koho v domě potkáte. Dceru poučte, že když odchází poslední z bytu, tak má pořádně zavřít a zamknout.
SVJ vám nemůže nařídit dát psa pryč. Je to vaše vlastnictví, stejně jako pračka, a do toho SVJ nic není. Mohlo by se stát, že to někdo na shromáždění SVJ navrhne, ale i kdyby to všichni přítomní schválili, není páka na to, aby to realizovali.

26.1.2023 08:55

ono to je vlastně jednoduché :
1. pes na krátkém vodítku + košík + povel "k noze" (v té pro psa rizikové situace VEDU, dávám mu návod, co má dělat - a to takový pes potřebuje, ne jen to mechanické jištění)
2.intenzivní výcvik psa, socializace - neboli nácvik lidé jsou OK, i lidé v domě jsou OK (si tu chodbu možná kapku přivlastnil, pes).....říká se tomu habituace (člověk není ohrožení, člověk je bez významu)

Velice mne zde udivuje opakované "to ho necháte vrčet? to si nesmí dovolit!"

vede to k trestům za vrčení a vede/může vést to k tomu, že pes přestane vrčet, ale začne bez varování startovat...vrčení je komunikace, sdělení, ne "zlobení"

a bych řekla, že to zde přítomné ví a že by se dala najít jiná témata, kde tuto svou znalost i prezentují

26.1.2023 09:01
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

to ho necháte vrčet? to si nesmí dovolit!"

to si nesmí dovolit MAJITEL

26.1.2023 09:07

Sousedům se omluvte, to je bez debaty. Ale zase se nemusíte před nimi plazit. S mírou. Psa voďte vždy na vodítku a s náhubkem, ten mu dejte ještě než vystrčíte hlavu z bytu. Netolerujte mu vrčení na sousedy, ani na nikoho, koho v domě potkáte. Dceru poučte, že když odchází poslední z bytu, tak má pořádně zavřít a zamknout.
SVJ vám nemůže nařídit dát psa pryč. Je to vaše vlastnictví, stejně jako pračka, a do toho SVJ nic není. Mohlo by se stát, že to někdo na shromáždění SVJ navrhne, ale i kdyby to všichni přítomní schválili, není páka na to, aby to realizovali.

Poslední větou si nejsem úplně jistá. Pračka nikoho nekousne.

26.1.2023 09:18

Poslední větou si nejsem úplně jistá. Pračka nikoho nekousne.

I kdyby pes kousl... To by už jo muselo být, aby soud nařídil zákaz chovu... A než by k tomu došlo, kdyby se majitel odvolával, tak pes už může být po smrti stářím. Ale v tomto případě, když se nikomu nic nestalo?

26.1.2023 09:20

I kdyby pes kousl... To by už jo muselo být, aby soud nařídil zákaz chovu... A než by k tomu došlo, kdyby se majitel odvolával, tak pes už může být po smrti stářím. Ale v tomto případě, když se nikomu nic nestalo?

Píšu, že nevím.

Ale kdyby se SVJ usneslo, že nechce mít v baráku žádné zvíře...

26.1.2023 09:25

Píšu, že nevím.

Ale kdyby se SVJ usneslo, že nechce mít v baráku žádné zvíře...

I SVJ musí ctít zákony. Dovedete si představit, kdyby SVJ tu pravomoc mělo? Obecně? Většině členů SVJ by se třeba nelíbilo, že vám řvou děti, tak by si odhlasovalo, že v bytech děti nebudou žít?

26.1.2023 09:37
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

I SVJ musí ctít zákony

no tak s ním někdo zatočí nezákonně
(- pardon - nekorektně)

26.1.2023 09:46

rapotacka11 napsal(a):
I SVJ musí ctít zákony

no tak s ním někdo zatočí nezákonně
(- pardon - nekorektně)

Proč by to ten někdo dělal? Protože se stala jednou chyba, ještě k tomu vinou děcka?

26.1.2023 11:37
Terven

XXX.XXX.110.191

rapotacka11 napsal(a):
to ho necháte vrčet? to si nesmí dovolit!"

to si nesmí dovolit MAJITEL

Plácáte nesmysly

26.1.2023 11:56
Terven

XXX.XXX.110.191

1. pes na krátkém vodítku + košík + povel "k noze" (v té pro psa rizikové situace VEDU, dávám mu návod, co má dělat - a to takový pes potřebuje, ne jen to mechanické jištění)
2.intenzivní výcvik psa, socializace - neboli nácvik lidé jsou OK, i lidé v domě jsou OK (si tu chodbu možná kapku přivlastnil, pes).....říká se tomu habituace (člověk není ohrožení, člověk je bez významu)

vede to k trestům za vrčení a vede/může vést to k tomu, že pes přestane vrčet, ale začne bez varování startovat...vrčení je komunikace, sdělení, ne "zlobení"

a bych řekla, že to zde přítomné ví a že by se dala najít jiná témata, kde tuto svou znalost i prezentují

Přesně tak, díky, že jste to napsala.
Pes by měl být zajištěnej, na vodítku u nohy, s košíkem...ale jestli vrčí nebo ne, do toho je, s prominutím, každýmu kulový.
Protože to je vyjádření jeho emoce, nikoli agrese, a na to má právo. Zakazovat vrčení a trestat za vrčení - to je echt ptákovina a může se sakra vymstít.

26.1.2023 12:15

Terven napsal(a):
Přesně tak, díky, že jste to napsala.
Pes by měl být zajištěnej, na vodítku u nohy, s košíkem...ale jestli vrčí nebo ne, do toho je, s prominutím, každýmu kulový.
Protože to je vyjádření jeho emoce, nikoli agrese, a na to má právo. Zakazovat vrčení a trestat za vrčení - to je echt ptákovina a může se sakra vymstít.

Ano, do toho, jestli pes vrčí, může být každému kulový... Ale je rozdíl, pokud vrčí malá rukavice nebo velký pes. U té malé rukavice je to nepříjemné, ale někomu to může připadat i zábavné, legrační. U velkého psa to žádnou veselost nevzbudí, nýbrž strach. Mluvím o lidech, kteří jsou nuceni se se psem na chodbě míjet. Mě jako majitelku by to taky štvalo, jak u té rukavice, tak samozřejmě u velkého psa. Omlouvat to, že je to emoce, je sice fajn, ale lidi kolem to chápat nebudou. Takže je nabíledni, že musím psa naučit, jak se má v domě chovat, a to znamená i nevrčet na sousedy.

26.1.2023 12:21
Terven

XXX.XXX.110.191

Ano, do toho, jestli pes vrčí, může být každému kulový... Ale je rozdíl, pokud vrčí malá rukavice nebo velký pes. U té malé rukavice je to nepříjemné, ale někomu to může připadat i zábavné, legrační. U velkého psa to žádnou veselost nevzbudí, nýbrž strach. Mluvím o lidech, kteří jsou nuceni se se psem na chodbě míjet. Mě jako majitelku by to taky štvalo, jak u té rukavice, tak samozřejmě u velkého psa. Omlouvat to, že je to emoce, je sice fajn, ale lidi kolem to chápat nebudou. Takže je nabíledni, že musím psa naučit, jak se má v domě chovat, a to znamená i nevrčet na sousedy.

Naučit samozřejmě, ale to nebude hned. A naučit jinak než že to vrčení budu zakazovat nebo trestat.
Spíš nastavovat situace tak, aby pes neměl k vrčení důvod a psa postupně habituovat - viz hmn výše.

26.1.2023 13:01
Doron

XXX.XXX.3.131

Tedy já bych se hambou propadla, kdyby můj pes takhle obtěžoval sousedy.
Považuju to za asociální.

Když pes takhle " vyjadřuje emoce" člověk se nemůže divit, že sousedé také vyjádří své emoce.

Nesnáším to u malých i velkých psů a považuji to za výchovné selhání majitele.
Navíc to dělá pejskařům špatnou pověst a vede to k tomu, že musíte mít na některých místech svého, dobře vychovaného, přátelského psa na vodítku s košíkem. To všechno proto, že se lidé nemohou spolehnout na kompetenci majitelů psů.

Řešila jsem teď nedávno s Doroušem podobný problém, začal být nepříjemný na našeho nájemníka, když se potkali sami na zahradě a já jsem tam nebyla, docela ošklivě na něj štěkal.

Odnaučit ho to, trvalo dvakrát deset minut!
Bez jediného zvýšení hlasu natož fyzické korekce!
Pána jsem požádala o spolupráci a šlo to jako po másle.

A není vrčení jako vrčení, ale to už je jiná kapitola..

26.1.2023 13:22
impact

XXX.XXX.32.25

Nemyslím si, že by zrovna tady řečeno "to si nesmí dovolit" bylo myšleno tak, že má psa trestat za vrčení.

Spíš je to myšleno tak, že má majitelka psa intenzivně pracovat na nápravě tak, aby pes na lidi v paneláku prostě nevrčel. 🤷🏻‍♀️

Nesmí to dělat proto, že je to pak velkej problém. Ne proto, že by nesměl komunikovat vrčením.

26.1.2023 14:07
Doron

XXX.XXX.3.131

impact napsal(a):
Nemyslím si, že by zrovna tady řečeno "to si nesmí dovolit" bylo myšleno tak, že má psa trestat za vrčení.

Spíš je to myšleno tak, že má majitelka psa intenzivně pracovat na nápravě tak, aby pes na lidi v paneláku prostě nevrčel. 🤷🏻‍♀️

Nesmí to dělat proto, že je to pak velkej problém. Ne proto, že by nesměl komunikovat vrčením.

Přesně tak!
I já jsem to špatně vyjádřila.
Měla jsem na mysli, že MAJITELKA by měla zapracovat na SVÉ ohleduplnosti k ostatním a psa urychleně vychovat.
Když jsem si představila, co se tam děje, úplně mě to rozčílilo, přiznávám:(

26.1.2023 15:55
Terven

XXX.XXX.110.191

Doron napsal(a):
Tedy já bych se hambou propadla, kdyby můj pes takhle obtěžoval sousedy.
Považuju to za asociální.

Když pes takhle " vyjadřuje emoce" člověk se nemůže divit, že sousedé také vyjádří své emoce.

Nesnáším to u malých i velkých psů a považuji to za výchovné selhání majitele.
Navíc to dělá pejskařům špatnou pověst a vede to k tomu, že musíte mít na některých místech svého, dobře vychovaného, přátelského psa na vodítku s košíkem. To všechno proto, že se lidé nemohou spolehnout na kompetenci majitelů psů.

Řešila jsem teď nedávno s Doroušem podobný problém, začal být nepříjemný na našeho nájemníka, když se potkali sami na zahradě a já jsem tam nebyla, docela ošklivě na něj štěkal.

Odnaučit ho to, trvalo dvakrát deset minut!
Bez jediného zvýšení hlasu natož fyzické korekce!
Pána jsem požádala o spolupráci a šlo to jako po másle.

A není vrčení jako vrčení, ale to už je jiná kapitola..

Že je to výchovné selhání majitele, to jsou dle mýho hodně silný slova a nesouhlasím s nima. Pokud je to pes, který má za sebou týrání, vrčení na cizí lidi je celkem pochopitelná a omluvitelnà věc. Samozřejmě, že je nutno na tom pracovat, ale jak už jsem psala, není to hned. Je to proces, fůra práce a u psa se špatnou minulostí výsledek ani nemusí být stoorocentní. Určitě se to nedá srovnávat s výchovou mazlíka, kterýho opečováváte od štěněte.
Jak zmiňujete tu komoetentnost majitelů - majitel je povinnen zajistit, aby pes nikomu neublížil. Čili to krátké vodítko a košík. Jelikož okolí se nedá organizovat a chová se značně nepředvídatelně, je strašně těžké docílit, aby pes se špatnou minulostí a zlou zkušeností, nikdy nevrčel v přítomnosti cizích lidí.

26.1.2023 16:06

mno tak pokud mám teda pejsáčka, který je chudinka týraný a se svým okolím bude komunikovat agresí,

je potřeba se urychleně přestěhovat z bytovky minimálně do samostatného domku, když už teda ne někam na samotu.

26.1.2023 19:05
Doron

XXX.XXX.103.229

Terven napsal(a):
Že je to výchovné selhání majitele, to jsou dle mýho hodně silný slova a nesouhlasím s nima. Pokud je to pes, který má za sebou týrání, vrčení na cizí lidi je celkem pochopitelná a omluvitelnà věc. Samozřejmě, že je nutno na tom pracovat, ale jak už jsem psala, není to hned. Je to proces, fůra práce a u psa se špatnou minulostí výsledek ani nemusí být stoorocentní. Určitě se to nedá srovnávat s výchovou mazlíka, kterýho opečováváte od štěněte.
Jak zmiňujete tu komoetentnost majitelů - majitel je povinnen zajistit, aby pes nikomu neublížil. Čili to krátké vodítko a košík. Jelikož okolí se nedá organizovat a chová se značně nepředvídatelně, je strašně těžké docílit, aby pes se špatnou minulostí a zlou zkušeností, nikdy nevrčel v přítomnosti cizích lidí.

Ano, vždy to zajistit nelze, to souhlasím, zvlášť když psa dostanete dospělého a byl opravdu týraný nebo zcela nesocializovaný, případně psychicky nebo neurologicky nemocný.
Těch je ale mezi nevychovanci menšina.
.
Jeden můj pes byl hodně ostrý, nebylo to ale tím, že byl týraný, také na cizí vrčel, bránil pozemek, měl to v popisu práce, už z charakteristiky plemene.
V bytovce by se nám s ním asi žilo špatně.

Tento konkrétní pejsek přišel do rodiny ve čtyřech měsících , teď je v pubertě a místo zlepšení se situace zhoršuje?
Tak tady mi něco nehraje prostě...

26.1.2023 19:13
Terven

XXX.XXX.110.191

Doron napsal(a):
Ano, vždy to zajistit nelze, to souhlasím, zvlášť když psa dostanete dospělého a byl opravdu týraný nebo zcela nesocializovaný, případně psychicky nebo neurologicky nemocný.
Těch je ale mezi nevychovanci menšina.
.
Jeden můj pes byl hodně ostrý, nebylo to ale tím, že byl týraný, také na cizí vrčel, bránil pozemek, měl to v popisu práce, už z charakteristiky plemene.
V bytovce by se nám s ním asi žilo špatně.

Tento konkrétní pejsek přišel do rodiny ve čtyřech měsících , teď je v pubertě a místo zlepšení se situace zhoršuje?
Tak tady mi něco nehraje prostě...

Kde, prosím, čtete, že se situace zhoršuje?
Spíš se to zhoršuje v tom smyslu, že pes už není malé štěně a tím pádem vzbuzuje v sousedech větší strach.
Jinak teda, puberta obvykle hodí vidle do výchovy i v případě psa ze super podmínek a s dobrým startem. Naprosto běžné, že v pubertě pes "zapomíná" povely a hluchne a najednou se objeví problémy, které před tím nebyly.
Samozřejmě, je třeba na tom pracovat. Ale že by se s příchodem puberty nějaké problémy lepšily, to nebývá úplně obvyklé

26.1.2023 19:14

"Tak tady mi něco nehraje prostě..."

"teď je v pubertě a místo zlepšení se situace zhoršuje?"

co tady, prosím, nehraje?

26.1.2023 19:43
Doron

XXX.XXX.103.229

"Tak tady mi něco nehraje prostě..."

"teď je v pubertě a místo zlepšení se situace zhoršuje?"

co tady, prosím, nehraje?

Sousedé se báli psa už jako štěněte, ten to vycítil a neváhá zavrčet.
-to mi tady nehraje

Problém jsou sousedi
- to mi taky nehraje

Pes je cvičený
- to mi taky nehraje

Prostě mají psa osm měsíců a je nesocializovaný.

Puberta je možná složitější období, prošla jsem jí s řadou psů, ale tothle chování nevysvětluje.

Nebo se pletu, a můžou za to opravdu lidé, kteří psa týrali, zbabělí sousedé,co se psa báli a pořád čekali na záminku a především dcera, která nezavřela dveře .
A puberta.
Všechno je možné...

26.1.2023 19:47

puberta vysvětluje nástup teritoriálního chování, vysvětluje nástup obranného chování, vysvětluje nástup potřeby kontroly.......například a obecně

26.1.2023 20:01
Doron

XXX.XXX.103.229

No, pochopitelně.
A já první náznaky takového chování koriguji.
Nehledě na to, že pes asi vyváděl už jako štěně, proto se ho lidi báli.

26.1.2023 20:15
Terven

XXX.XXX.110.191

Doron napsal(a):
No, pochopitelně.
A já první náznaky takového chování koriguji.
Nehledě na to, že pes asi vyváděl už jako štěně, proto se ho lidi báli.

To možná vyváděl, ale štěňata obvykle vyvádějí. Štěňata akčních plemen tuplem. A překvapí to kolikrát i majitele - viz milión dotazů na "agresivní" štěňata, která skáčou, koušou, vrčí...je to jejich přirozenej projev, jen holt ve světe lidí se tak úplně nenosí.
A ano, nepsí lidi se takových štěňátek bojí, nejsou na ně zvědaví, proto je na majiteli, aby zabránil kontaktu a obtěžování.
Pokud je štěně ze špatných podmínek, tzn. zřejmě nesocializované a jedná-li se o tak energické plemeno, jako je dobrman, dají se problémy s nástupem puberty téměř jistě očekávat.
Samozřejmě je možné, že takový pes je pro rodinu zadavatelky moc velké sousto.

26.1.2023 20:19

jestli vono to neni spis tak, ze se ted puberta pta : Cos delal, majiteli, az do ted ....

26.1.2023 20:26
janaa

XXX.XXX.174.242

Normálně poslouchá, ale pak cvak a je děsně agresivní, hlavně na sousedy nikdy ale nikoho nekousl, jen už to vypadá, že k tomu nemá daleko
No,z tohoto nemám pocit,že by pes jen vrčel,spíš to na mě působí,že vyvádí jak deb..l a majitelé s tím nejsou schopní nic dělat - viz Takže je to teď chvílemi očistec ho venčit
Dost možná je to ten případ,kdy majitelé v dobré víře - "chudáček,byl týranej,proto je takovej a takovej" věc neřešili,dokud byl čas a vhodná doba, a psa v jeho chování,třeba nevědomky,tím neřešením podpořili. Krom těch omluv,košíku,krátkýho vodítka,tohle chce odborníka,který přijede na místo, a bude učit věci řešit majitele v daný okamžik. Na tohle žádnej cvičák a cvičáková poslušnost sedni,lehni,nepomůžou. A sousedům se nedivím, šílící dobrman a majitel,co neví,co má dělat, to je dost děsná kombinace (a teď neřeším,ten průšvih,co se stal)

26.1.2023 20:29
Doron

XXX.XXX.103.229

Terven napsal(a):
To možná vyváděl, ale štěňata obvykle vyvádějí. Štěňata akčních plemen tuplem. A překvapí to kolikrát i majitele - viz milión dotazů na "agresivní" štěňata, která skáčou, koušou, vrčí...je to jejich přirozenej projev, jen holt ve světe lidí se tak úplně nenosí.
A ano, nepsí lidi se takových štěňátek bojí, nejsou na ně zvědaví, proto je na majiteli, aby zabránil kontaktu a obtěžování.
Pokud je štěně ze špatných podmínek, tzn. zřejmě nesocializované a jedná-li se o tak energické plemeno, jako je dobrman, dají se problémy s nástupem puberty téměř jistě očekávat.
Samozřejmě je možné, že takový pes je pro rodinu zadavatelky moc velké sousto.

Mě prostě naštvalo, že zadavatelka se neptá, co má s takovým problematickým chováním dělat, ptá se ,co má dělat s problematickými sousedy;)

Majitelů, kteří se zříkají svojí zodpovědnosti se bojím , jsou nebezpeční.

26.1.2023 20:38
Doron

XXX.XXX.103.229

jestli vono to neni spis tak, ze se ted puberta pta : Cos delal, majiteli, az do ted ....

Krásně řečeno!

26.1.2023 21:06
Terven

XXX.XXX.110.191

Doron napsal(a):
Mě prostě naštvalo, že zadavatelka se neptá, co má s takovým problematickým chováním dělat, ptá se ,co má dělat s problematickými sousedy;)

Majitelů, kteří se zříkají svojí zodpovědnosti se bojím , jsou nebezpeční.

Jasně, no...zadavatelka nepíše nic o tom, že se psem nechce pracovat. Je prostě rozhozená situací, která nastala, což se vůbec nedivím. Ne každej umí takovou situaci odmávnout s tím, že nemůžou nic, já osobně bych se z takový atmosféry okolo, kdy sousedi píšou petice, sesypala.
Že by se zříkala odpovědnosti, jsem si nevšimla.
Prostě jen nepřišla řešit výchovu dobrmana, ale sousedskej spor.
A klidně možný, že přecenila svoje síly, dělá ve výchově chyby...co já vím. Takovejch majitelů je mimochodem většina.
Holt netušila, že ifauna je nepřátelský prostředí, pro chybující nováčky zejména. Přitom většina těch karatelek rozhodně není dokonalost sama. Některé jsou dokonce pouhé teoretičky. Takhle z fleku mě napadají jenom tři osoby, které tu dávají relevantní rady o výchově a výcviku.

26.1.2023 21:13

v něčem ano, v něčem zcela jistě ne

26.1.2023 22:29
impact

XXX.XXX.32.25

Nemyslím si, že by iFauna byla nepřátelské prostředí. Ale holt tady máme od zadavatelky naservírované sousedy jako velký problém a přitom problém je ona a její pes.

Což jí evidentně ne a ne dojít.

A taky si nemyslím, že by se s většinovým pochopením pro dodrbana, kterej lítá po paneláku a odmítá tam kohokoliv pustit, setkala kdekoliv jinde. 🤷🏻‍♀️

26.1.2023 22:43
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

impact napsal(a):
Nemyslím si, že by iFauna byla nepřátelské prostředí. Ale holt tady máme od zadavatelky naservírované sousedy jako velký problém a přitom problém je ona a její pes.

Což jí evidentně ne a ne dojít.

A taky si nemyslím, že by se s většinovým pochopením pro dodrbana, kterej lítá po paneláku a odmítá tam kohokoliv pustit, setkala kdekoliv jinde. 🤷🏻‍♀️

Neříkám, že je to zadavatelčin případ, ale jsou i lidi, kteří jsou na to pyšní, že mají ostrého psa, co na ostatní vrčí.

Jinak Malině je víc jak rok a pořád jí nemám zvládnutou, jak bych si představovala. Pořád mi občas štěká na chlapy, sice už jen minimálně, ale je to nepříjemný. Třeba minulý týden jsme šli úkou uličkou a za náma chlap, tak měla tendence se otáčet a štěkat na něj. On hlavně na nás mluvil, tak to ona nemá ráda. Já jí pak přitáhnu víc k sobě a prostě se snažím jeji pozornost přesměrova na mě. Kdybyž bych bydlela v paneláku a tohle mi tam dělala, tak by holt dostala náhubek, držela bych jí zkrátka nakrátko.

27.1.2023 00:49
Doron

XXX.XXX.162.50

My máme v okolí několik problematických páníčků a psů.

Jeden pán s rotvíkem, pes pokousal už dost psů, pořád s ním chodí na volno, veterináře neplatí, nikdo ho zatím nežaloval.Vime, kde venčí a vůbec tam nechodíme.

Další chlapík s velkým dlouhosrstým ovčounem, má vyloženě radost, že se ho lidi bojí, vůbec psa nekoriguje. Má psa na vodítku bez košíku a buď ho neudrží nebo ho udržet nechce. Musíte se mu vyhnout fakt velkým obloukem.

Pak pán a paní, bezdomovci, mají velkýho psa z útulku, je to postrach okolí. Tam to chápu, vzali si ho prý aby je v noci hlídal, nosí košík a v případě potřeby ho společně drží:))

Pak tady máme hoodně drsnou mopsinku, ta strašně ječí a statečně vyráží do útoku, paní je z toho nešťastná , ale v tom rozrušení nedokáže zkrátit flexinu:)Tam se nebojím, moji psi jí utečou:))

A nově teď přibyla opravdu překrásná a roztomilá pitbulí holčička, tak tříměsíční. Takovou razanci s jakou dokáže vyjet na psa, jsem ještě nikdy neviděla, není to ani trochu hravé, štěňátko jak z hororu:))
Pán to řeší takovým cvičákovským drilem:(, tak uvidíme, co z ní vyroste..

Pak je tu pán intelektuál, toho mám ráda.
Sedí i zimě na lavičce v lese, čte si knihu, psa si nevšímá a pes se pere.
Tady ale stačí z dálky zavolat , on si ho ochotně chytne, hezky se pozdravíme, projdeme kolem chrčícího psa a všechno v pohodě:)

Jo,a ještě jeden raslík ze stájí, slečna mu nechává svobodu.
Na toho mám velkou pifku, teda spíš na ní.
Kousnul Gučáka pod spodní čelist , nebyla jsem dost pohotová:(, teď už bych reagovala jinak.
Byl z toho absces a bylo to hodně vážný.
Stalo mě to i hodně peněz, ale to je to nejmenší.

27.1.2023 06:09

Doron napsal(a):
My máme v okolí několik problematických páníčků a psů.

Jeden pán s rotvíkem, pes pokousal už dost psů, pořád s ním chodí na volno, veterináře neplatí, nikdo ho zatím nežaloval.Vime, kde venčí a vůbec tam nechodíme.

Další chlapík s velkým dlouhosrstým ovčounem, má vyloženě radost, že se ho lidi bojí, vůbec psa nekoriguje. Má psa na vodítku bez košíku a buď ho neudrží nebo ho udržet nechce. Musíte se mu vyhnout fakt velkým obloukem.

Pak pán a paní, bezdomovci, mají velkýho psa z útulku, je to postrach okolí. Tam to chápu, vzali si ho prý aby je v noci hlídal, nosí košík a v případě potřeby ho společně drží:))

Pak tady máme hoodně drsnou mopsinku, ta strašně ječí a statečně vyráží do útoku, paní je z toho nešťastná , ale v tom rozrušení nedokáže zkrátit flexinu:)Tam se nebojím, moji psi jí utečou:))

A nově teď přibyla opravdu překrásná a roztomilá pitbulí holčička, tak tříměsíční. Takovou razanci s jakou dokáže vyjet na psa, jsem ještě nikdy neviděla, není to ani trochu hravé, štěňátko jak z hororu:))
Pán to řeší takovým cvičákovským drilem:(, tak uvidíme, co z ní vyroste..

Pak je tu pán intelektuál, toho mám ráda.
Sedí i zimě na lavičce v lese, čte si knihu, psa si nevšímá a pes se pere.
Tady ale stačí z dálky zavolat , on si ho ochotně chytne, hezky se pozdravíme, projdeme kolem chrčícího psa a všechno v pohodě:)

Jo,a ještě jeden raslík ze stájí, slečna mu nechává svobodu.
Na toho mám velkou pifku, teda spíš na ní.
Kousnul Gučáka pod spodní čelist , nebyla jsem dost pohotová:(, teď už bych reagovala jinak.
Byl z toho absces a bylo to hodně vážný.
Stalo mě to i hodně peněz, ale to je to nejmenší.

Tak to tam máte dobrý panoptikum, takový procházky by mě asi stály nervy. U nás je to zatím (a doufám, že ještě dlouho bude) pohoda. Většinou mám na volno psa jenom já, hodně lidí venčí na vodítku, jen ti vycvičení nebo tlustí, kteří nemají sílu zdrhnout, chodí na volno taky.

27.1.2023 08:23

Terven napsal(a):
Jasně, no...zadavatelka nepíše nic o tom, že se psem nechce pracovat. Je prostě rozhozená situací, která nastala, což se vůbec nedivím. Ne každej umí takovou situaci odmávnout s tím, že nemůžou nic, já osobně bych se z takový atmosféry okolo, kdy sousedi píšou petice, sesypala.
Že by se zříkala odpovědnosti, jsem si nevšimla.
Prostě jen nepřišla řešit výchovu dobrmana, ale sousedskej spor.
A klidně možný, že přecenila svoje síly, dělá ve výchově chyby...co já vím. Takovejch majitelů je mimochodem většina.
Holt netušila, že ifauna je nepřátelský prostředí, pro chybující nováčky zejména. Přitom většina těch karatelek rozhodně není dokonalost sama. Některé jsou dokonce pouhé teoretičky. Takhle z fleku mě napadají jenom tři osoby, které tu dávají relevantní rady o výchově a výcviku.

Zadavatelka píše, že pes je v tom nejdeb.ilnějším období a problém jsou sousedi. A že pes prošel týráním a málem umřel.

Já bych si takového psa nepořídila. Protože vím, že na něj nemám. A zadavatelka taky ne.

Můj názor.

27.1.2023 09:15

"Jinak Malině je víc jak rok a pořád jí nemám zvládnutou, jak bych si představovala"

NE?! Vždyť to se přeci dělá za maximálně 20 minut! Se nestydíš?!
toť ironie, prosím.....

27.1.2023 09:49
Terven

XXX.XXX.110.191

Tak to tam máte dobrý panoptikum, takový procházky by mě asi stály nervy. U nás je to zatím (a doufám, že ještě dlouho bude) pohoda. Většinou mám na volno psa jenom já, hodně lidí venčí na vodítku, jen ti vycvičení nebo tlustí, kteří nemají sílu zdrhnout, chodí na volno taky.

Ve městech je takový panoptikum normální, mohla bych napsat ještě delší seznam. Zas beru jako výhodu, že pes se v takovým panoptiku může učit fungovat, může se učit klidný míjení, nereagování.
A mám radost, že nám to dost pěkně jde, ačkoliv Vikina je na psy poměrně reaktivka. Včera třeba moc pěkně ustoupily z cesty, ačkoliv byly navolno, aby prošly dvě ňafající přerostlý čivavy a ani nehnuly brvou.
Jinak jsou samozřejmě ty venčící historky na knihu a deb.ilní hlášky pejskařů taky. Kromě klasickýho "on je hodnej", taky dost frčí "nechte je, oni si to musejí vyříkat"
Tady často chodí navolno i psi úplně bez přivolání. A čeho jsem byla už x krát svědkem a co je pro mě naprostá exotika - někteří majitelé svýho psa po vypuštění navolno nedokážou chytit.
Zrovna nedávno jsem nešťastnej paničce pomáhala chytit nepolapitelnýho biewera - odlovila jsem ho, když se přilepil k hárající Vikině.
Jinak jsem samozřejmě několikrát za den svědkem úplně blbýho zacházení, blbý výchovy, hlouposti, neznalosti.

27.1.2023 10:00

Terven napsal(a):
Ve městech je takový panoptikum normální, mohla bych napsat ještě delší seznam. Zas beru jako výhodu, že pes se v takovým panoptiku může učit fungovat, může se učit klidný míjení, nereagování.
A mám radost, že nám to dost pěkně jde, ačkoliv Vikina je na psy poměrně reaktivka. Včera třeba moc pěkně ustoupily z cesty, ačkoliv byly navolno, aby prošly dvě ňafající přerostlý čivavy a ani nehnuly brvou.
Jinak jsou samozřejmě ty venčící historky na knihu a deb.ilní hlášky pejskařů taky. Kromě klasickýho "on je hodnej", taky dost frčí "nechte je, oni si to musejí vyříkat"
Tady často chodí navolno i psi úplně bez přivolání. A čeho jsem byla už x krát svědkem a co je pro mě naprostá exotika - někteří majitelé svýho psa po vypuštění navolno nedokážou chytit.
Zrovna nedávno jsem nešťastnej paničce pomáhala chytit nepolapitelnýho biewera - odlovila jsem ho, když se přilepil k hárající Vikině.
Jinak jsem samozřejmě několikrát za den svědkem úplně blbýho zacházení, blbý výchovy, hlouposti, neznalosti.

Ježiš.
No, když já už mám ve svým věku radši ty pohodový procházky, kochám se já, kochá se i pes, třeba si jen tak sedne a kouká na oblohu nebo do dálky, on je vůbec takovej pohodář. Teda kromě situací, kdy doma hárá fena, to je ukňučenej a protivnej, což je zrovna teď. Ale zas to bejvá jen doma, venku je jak vyměněnej, to si ty procházky oba fakt užíváme.
Jinak jo, s neznalostí se taky občas setkávám, naštěstí teda hodně málo, spíš u starších lidí. Na nabídku, ať si to psi vyříkají vždy odpovídám Ne, chyťte si ho a dejte na vodítko. A minulý týden jsem opět zaslechla, že pokud fena naskakuje na lidi, je to projev dominance, a že na výstavách nejsou světlí goldeni vůbec oceňováni z důvodu nežádoucí barvy.

27.1.2023 10:14

Terven napsal(a):

...včera mně odbourala paní na chodníku cca mého věku, sotva držící NO velikosti almary, vzpinajiciho se na zauzlovanem voditku, řvouciho na motýla..na oplátku paní řvala na psa fuj, fuj, fuj je ten pes.....tak jsem fuj psa odložila a šla k ní že by se to dalo dělat i jinak než řvát na psa pro něj nicneřikajici fuj....byla jsem poučení že ho to učí , že cvičí a jako bonus poznámku, že to se mi to mluvi kdyz mám to co mám a ne NO

27.1.2023 10:29
Doron

XXX.XXX.162.50

Ono to tak zlý zase není, do lesa je to pětset metrů, a tam už je jen ten pán intelektuální.
A většina psů je tady fajn.
Ale těch pár výjimek stačí na to, aby člověku pocuchaly nervy😅

27.1.2023 10:52

Terven napsal(a):

Zrovna mám jedny známé, kteří pouštějí velkýho psa, co je přesně takhle neposlouchá. Popravdě ani nevím, co na to říct, když mi to vyprávějí (asi ve snaze pobavit).

27.1.2023 11:07

"Jinak Malině je víc jak rok a pořád jí nemám zvládnutou, jak bych si představovala"

NE?! Vždyť to se přeci dělá za maximálně 20 minut! Se nestydíš?!
toť ironie, prosím.....

Kdyz se nekomu nepovede za 8mesicu naucit stene klidny pruchod barakem - asi by ho min. nemel mit v cinzaku.
muze si ho poridit na samotu.
ono jen slepa laska k pejskum - proste nestaci.

a tohle neni ironie.

27.1.2023 11:42

Kdyz se nekomu nepovede za 8mesicu naucit stene klidny pruchod barakem - asi by ho min. nemel mit v cinzaku.

a tohle neni ironie.

Mě by zajímalo, jak snadné to vlastně skutečně je. U dobrmana s blbým začátkem. Mám jednoho v okolí a moc snadné mi to nepřipadá, psovodi jsou sice spíš začátečníci, ale makali na tom hodně (různí cvičitelé, absolvovali i nějaké tábory, víkendovky, atd), dostali se myslím na slušnou úroveň. Ale v úzkém prostoru to pes stejně občas nedá a má tendenci po člověku vystartovat.
Čímž nechci říct, že je správné s něčím takovým obtěžovat obyvatele paneláku a divit se, že se jim to nelíbí.

27.1.2023 11:56

a tohle neni ironie.

a on tenhle konkrétní dobrman má tento konkrétní problém celých 8 měsíců?
já to zde nevyčetla......
+
paní bydlí v činžáku, to je status quo

jinak poprosím o návod, jak lehce vyměnit činžák za samotu, jako hned, ale i v řádu měsíců, což se vždy rovná finanční výdaje v řádu i šesti nul (možná je paní tak movitá, netuším) + zajištění práce + škola......

"Čímž nechci říct, že je správné s něčím takovým obtěžovat obyvatele paneláku a divit se, že se jim to nelíbí."
obtěžovat? prostě se stalo....
a paní se diví, že se jim to nelíbí? mi to tak tedy nepřijde
paní má starost, zda jí toho psa můžou zakázat
a to nemůžou

z příspěvků již nepřítomné zadavatelky netuším, jaký pes vlastně je a jaký život vedou
na jednu stranu "venčení je očistec", na druhou "pes je vycvičen a poslouchá".....

27.1.2023 12:10

a on tenhle konkrétní dobrman má tento konkrétní problém celých 8 měsíců?
já to zde nevyčetla......
+
paní bydlí v činžáku, to je status quo

jinak poprosím o návod, jak lehce vyměnit činžák za samotu, jako hned, ale i v řádu měsíců, což se vždy rovná finanční výdaje v řádu i šesti nul (možná je paní tak movitá, netuším) + zajištění práce + škola......

"Čímž nechci říct, že je správné s něčím takovým obtěžovat obyvatele paneláku a divit se, že se jim to nelíbí."
obtěžovat? prostě se stalo....
a paní se diví, že se jim to nelíbí? mi to tak tedy nepřijde
paní má starost, zda jí toho psa můžou zakázat
a to nemůžou

z příspěvků již nepřítomné zadavatelky netuším, jaký pes vlastně je a jaký život vedou
na jednu stranu "venčení je očistec", na druhou "pes je vycvičen a poslouchá".....

Vždyť to tam píše srozumitelně - venčení je chvílemi očistec (ne stále), protože sice poslouchá, ale někdy (nárazově) je náhle agresivní (zejm. na sousedy). Předpokládám, že jak se dostane do červené zóny, poslouchat prostě přestane. A nepíše, že je vycvičen, ale že je cvičen (to je rozdíl). Jinak souhlas.

27.1.2023 13:04
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Já taky moc ne, ale zase situace jsou různý. Dveře blbě dovírají, puberťák spěchá, pes skáče na dveře ... nevím.

Pravda - viz Janae. příspěvek pod Vámi.No já že to mám tak, že spíš si naopak zabouchnu, než že bych nechala otevřeno.

27.1.2023 13:57
janaa

XXX.XXX.174.242

Hele,ad puberťáci, loni nechal17ti letý synek mé kamarádky tekoucí vodu v koupelně,všude rozsvíceno a do baráku otevřeno a odjel pryč. Měl zpoždění a spěchal tak asi tak (a to je zrovna on v rámci puberťáckých možností dost zodpovědný)

27.1.2023 14:02
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

janaa napsal(a):
Hele,ad puberťáci, loni nechal17ti letý synek mé kamarádky tekoucí vodu v koupelně,všude rozsvíceno a do baráku otevřeno a odjel pryč. Měl zpoždění a spěchal tak asi tak (a to je zrovna on v rámci puberťáckých možností dost zodpovědný)

Jo, pravda. Puberta je obecně příšerná, no.

27.1.2023 14:24
Doron

XXX.XXX.162.50

Zrzavci napsal(a):
Jo, pravda. Puberta je obecně příšerná, no.

Puberta u dětí a puberta u psů..
Zkusila jsem obojí a nelze porovnat🤣

27.1.2023 14:32

Doron napsal(a):
Puberta u dětí a puberta u psů..
Zkusila jsem obojí a nelze porovnat🤣

Co bylo horší?

Mám zkušenosti jenom s dětmi. Cizími. Ale zato je jich třeba 30 najednou.

27.1.2023 14:38

Před 8 měsíci jsme si pořídili štěně dobrmana.
Teď je v pubertě. Jako štěně byl týraný.

To je jak z plakátu.

Jak projít úzkým prostorem.
1) nijak, jen bych to zhoršila
2) projdu fotbalovou bránou, pak jeden bok zakryju, pak dva atd., neprocházím, nýbrž třeba běžím za něčím, když psu vyhovuje psovodí opora, tak u nohy, klidně psa hladit na hlavě, vaše věc, si zpívejte, co jako
Můžete zkusit druhého psa.
Doopravdy se naučit jeden záchranný povel. Jeden. Stačí. Záchrana. Brzda.

8 měsíců málo na chodbu v panelovém domě? Hehe. Pán tři dny zpět mi říkal, jak Megy hezky sedí na gauči, jak to, když má 4 letou x bandoga (jasně, to znám, měli je v Tipservisu) a ta teda poslouchá jen někdy.
No a Megy teda moc klidně neseděla, pán se jí nelíbil, ctila povel čekej, co se drtila rok, ale bylo to těžké, tak jsem jí nechtěla zničit ledviny a odvedla ji vedle.

Ničíte zdraví toho psa. Kromě toho, že teda pokorou u vás pánbůh dost šetřil.

27.1.2023 14:55
impact

XXX.XXX.32.25

janaa napsal(a):

Já taky. To tenkrát za komančů frčely ty plastový dekle na kuchyňskej dřez. Roztočila jsem ráno kohoutky se zjištěním, že neteče voda a odešla do školy. Ve třetím patře paneláku.

27.1.2023 15:06
Doron

XXX.XXX.162.50

Co bylo horší?

Mám zkušenosti jenom s dětmi. Cizími. Ale zato je jich třeba 30 najednou.

🤣🤣🤣psi byli zlatíčka proti dětem 😅😅😅
A hlavně, u psa to trvá chvilku, že jo..
Ale jinak mám puberťáky a adolescenty moc ráda, rozumím si s nima.:)
A Vy asi, když jich máte tolik najednou 😊

27.1.2023 15:17
Doron

XXX.XXX.162.50

impact napsal(a):
Já taky. To tenkrát za komančů frčely ty plastový dekle na kuchyňskej dřez. Roztočila jsem ráno kohoutky se zjištěním, že neteče voda a odešla do školy. Ve třetím patře paneláku.

Tak jako, to nebyla Vaše chyba 🤣za to mohli Komanči a ty jejich věčný výpadky něčeho, říkalo se tomu odstávka..
Ale vsadím se, že Vám to ještě vyčítali!
Dekl na dřez jsme neměli, to jste byli nějaká lepší rodina asi🤣
My měli jen takovej jasně oranžovej plastovej odkapávač, to byl tehdy taky hit!

27.1.2023 15:30

Doron napsal(a):
Tak jako, to nebyla Vaše chyba 🤣za to mohli Komanči a ty jejich věčný výpadky něčeho, říkalo se tomu odstávka..

Ne, to měli všichni na dřezu, jenže některým odplaval, když nezavřeli vodu
https://www.mojezelezarstvi.cz/kryt-na-nr-drez-38x38/

27.1.2023 16:13

my to neměli vůbec nikdy

27.1.2023 17:26
impact

XXX.XXX.32.25

Doron napsal(a):

Vyčítal mi to leta můj starší bratr, protože pro něj do školy přišla veřejná bezpečnost, aby to šel zavřít. Málem ho mrdlo, když si ho rozhlasem zavolali do ředitelny. 🤣

27.1.2023 17:28
impact

XXX.XXX.32.25

Tenkrát měl ještě menší oválnou ďůru, aby mohl kapat kohoutek do dřezu. Ale nám neodplaval. Nám odplavali sousedi pod náma. 🤣🤣

27.1.2023 17:45

Doron napsal(a):
🤣🤣🤣psi byli zlatíčka proti dětem 😅😅😅
A hlavně, u psa to trvá chvilku, že jo..
Ale jinak mám puberťáky a adolescenty moc ráda, rozumím si s nima.:)
A Vy asi, když jich máte tolik najednou 😊

Docela jo. Občas jsou samozřejmě na zabití , ale nakonec se vždycky domluvíme.

Přidejte reakci

Přidat smajlík