Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.1.2023 16:45
Ayshe

XXX.XXX.213.52

Ahoj, mám na vás dotaz. Předem upozorňuji, že jsme vždy měli feny, takže u psa nevím. Základní info: pes je z útulku, jsou mi 3 roky, máme ho 1 rok, byl na kastraci. Za poslední 3 měsíce byl 3x nemocný (chřipka/nachlazení), naposled jsem s ním byla běhat a kvůli rozptýlení mi vlezl 2x do cesty na cca 50 m a já mu šlápla 2x na přední packu (14.1). Poté nachlazení. Hlavní problém: začal se trošku počůrávat. Ze začátku spal a stala se mu menší nehoda třeba si počůral packu nebo bříško a nevěděl o tom. U veterináře řešili nachlazení (19.1.) , že to může být od toho. Kontrolovali moč i krev na zánět. Nic nezjistili, dali mu Rimadyl. Ten už dobral. Jak to vypadá? Pes to ze začátku nevnímal, teď si sedne/vyskočí a buď se začne olizovat nebo sedí a pomalu se narovnává (přední packy přesouvá k zadním). Také začal chodit hůře na zadní. Znovu jsme navštívili veterináře-ortopeda (24.1), udělali mu rentgen, kouknul jak chodí (tahal na vodítku, takže to podle mě vidět nebylo), zkoušel nožky jeslti se vrací. A řekl, že problém nevidí, že mu doporučuje klid další týden. Jinak CT, třeba jestli to není od míchy nebo nervy, ale s těmi nic neudělá.
Tak se chci zeptat jestli někdo nemáte zkušenosti? Zda mám čekat a bude to lepší a přejde to s nachlazením, nebo to může být po kastraci (rok po), nebo je to od toho šlápnutí na packu a něco s nervy? Ještě mě napadá, že třeba je vzrušený z děje kolem - příchod domů, zvuky, fena v okolí (nevím psa jsem nikdy neměla). Momentálně jsem s ním chodila každé 2 h ven. Děkuji za rady.

25.1.2023 17:53
fikovnice

XXX.XXX.60.35

Ayshe napsal(a):
Ahoj, mám na vás dotaz. Předem upozorňuji, že jsme vždy měli feny, takže u psa nevím. Základní info: pes je z útulku, jsou mi 3 roky, máme ho 1 rok, byl na kastraci. Za poslední 3 měsíce byl 3x nemocný (chřipka/nachlazení), naposled jsem s ním byla běhat a kvůli rozptýlení mi vlezl 2x do cesty na cca 50 m a já mu šlápla 2x na přední packu (14.1). Poté nachlazení. Hlavní problém: začal se trošku počůrávat. Ze začátku spal a stala se mu menší nehoda třeba si počůral packu nebo bříško a nevěděl o tom. U veterináře řešili nachlazení (19.1.) , že to může být od toho. Kontrolovali moč i krev na zánět. Nic nezjistili, dali mu Rimadyl. Ten už dobral. Jak to vypadá? Pes to ze začátku nevnímal, teď si sedne/vyskočí a buď se začne olizovat nebo sedí a pomalu se narovnává (přední packy přesouvá k zadním). Také začal chodit hůře na zadní. Znovu jsme navštívili veterináře-ortopeda (24.1), udělali mu rentgen, kouknul jak chodí (tahal na vodítku, takže to podle mě vidět nebylo), zkoušel nožky jeslti se vrací. A řekl, že problém nevidí, že mu doporučuje klid další týden. Jinak CT, třeba jestli to není od míchy nebo nervy, ale s těmi nic neudělá.
Tak se chci zeptat jestli někdo nemáte zkušenosti? Zda mám čekat a bude to lepší a přejde to s nachlazením, nebo to může být po kastraci (rok po), nebo je to od toho šlápnutí na packu a něco s nervy? Ještě mě napadá, že třeba je vzrušený z děje kolem - příchod domů, zvuky, fena v okolí (nevím psa jsem nikdy neměla). Momentálně jsem s ním chodila každé 2 h ven. Děkuji za rady.

Šla bych co nejdříve za neurologem (ev. ortopedem). Bude tam nějaký problém tohoto rázu dle Vašeho popisu.

25.1.2023 18:08
Ayshe

XXX.XXX.213.52

Navštívili jsme ortopeda, který je zároveň i neurologem. Udělal rentgen páteře a nic nenašel. Pokud se to nezlepší nabízí CT a pokud to je od nervů, tak s tím stejně nic neudělá. Nevidí problém ani v chůzi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.1.2023 19:28

Ayshe napsal(a):

Já tomu všemu nějak nerozumím.

Na co dostal ten Rimadyl? Že jste mu šlápla na packu? Nebo nachlazení? Nebo na inkontinenci?

Souvislost s kastrací nevidím.

Asi bych změnila veterináře. Upřímně - ortoped, který je současně neurologem... - se mi moc nezdá.

25.1.2023 19:45
fikovnice

XXX.XXX.60.35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já tomu všemu nějak nerozumím.

Na co dostal ten Rimadyl? Že jste mu šlápla na packu? Nebo nachlazení? Nebo na inkontinenci?

Souvislost s kastrací nevidím.

Asi bych změnila veterináře. Upřímně - ortoped, který je současně neurologem... - se mi moc nezdá.

Mně taky ne...ty dvě specializace.
A prostě se mi to jeví jako neuroproblém, který bych se snažila řešit velmi rychle. Návštěvou jiné veteriny, ideálně nějaké větší kliniky.

25.1.2023 19:47
Ayshe

XXX.XXX.213.52

Rimadyl měl na nachlazení. My právě byli na větší klinice v Praze.

25.1.2023 19:49
fikovnice

XXX.XXX.60.35

Ayshe napsal(a):

Rimadyl je na zánět a na bolest.
Nevím, no, píšu, co z toho příspěvku cítím - nějaký neuroproblém, ale ráda se budu mýlit.

25.1.2023 21:26

Ayshe napsal(a):

Rimadyl na nachlazení? Patří mezi NSAID a dává se na problémy s pohybovým aparátem.

25.1.2023 21:37
assil

XXX.XXX.121.3

No a taky by to chtělo asi sono prostaty, i když je kastrovaný, nějaký problém tam být může.

25.1.2023 21:42
kate17

XXX.XXX.210.27

assil napsal(a):
No a taky by to chtělo asi sono prostaty, i když je kastrovaný, nějaký problém tam být může.

Ano, také bych se přikláněla k důkladnému vyšetření prostaty.
Můj pes byl kastrovaný až v 10 letech, ale ve 14 to začalo občasným počůráváním ( zpočátku jen to), poté olizováním, problémy s pohybem. Měl opakované záněty prostaty a nakonec se potvrdila dg. rakovina prostaty.

25.1.2023 22:56
fikovnice

XXX.XXX.60.35

kate17 napsal(a):
Ano, také bych se přikláněla k důkladnému vyšetření prostaty.
Můj pes byl kastrovaný až v 10 letech, ale ve 14 to začalo občasným počůráváním ( zpočátku jen to), poté olizováním, problémy s pohybem. Měl opakované záněty prostaty a nakonec se potvrdila dg. rakovina prostaty.

Problémy s pohybem - meta do kostí?
Nebo nesouvisející problém - třeba artróza?

26.1.2023 05:53

fikovnice napsal(a):

ne - zvětšená prostata tam prostě tlačí - a je bolestivá - a pes si ulevuje třeba i pohybem...

26.1.2023 08:33

jen takovy OT, vlastne dva - "lek" na zvetsenou prostatu je - kastrace.
a i na nachlazeni se obcas danaji nesteroidy - stahuji sliznice

neuro problem - taky mi to tak zni. i to motani pod nohama, zhorsena chuze.

26.1.2023 08:34
aluska

XXX.XXX.197.205

jen takovy OT, vlastne dva - "lek" na zvetsenou prostatu je - kastrace.
a i na nachlazeni se obcas danaji nesteroidy - stahuji sliznice

neuro problem - taky mi to tak zni. i to motani pod nohama, zhorsena chuze.

Pokud na prostatě nejsou cysty nebo něco jiného, stačí Ypozane, když teda zabere. Nám funguje už druhý rok.

26.1.2023 08:35

aluska napsal(a):
Pokud na prostatě nejsou cysty nebo něco jiného, stačí Ypozane, když teda zabere. Nám funguje už druhý rok.

ten pes je rok vykastrovany

26.1.2023 08:41
aluska

XXX.XXX.197.205

Pardón

26.1.2023 09:06
Ayshe

XXX.XXX.213.52

Sono už mu také dělali, tam nic nevidí. Rimadyl dostal na nachlazení a že to může pomoci na uvolnění dutin i případnou bolest zad.
Zatím vydržíme ten týden klidu a uvidíme. Jestli to odejde s nachlazením nebo ne. Ale děsí mě to každý den. Do nachlazení nebyl žádný problém. Jen lituji, že jsem si konkrétně na dny nerozepsala ty příznaky. Abych mohla v klidu určit, že to přišlo až s nachlazením a ne šlápnutím na packu.
Ven dostává bundu, chodíme pouze před dům kvůli omezení pohybu a klidu, doma je zabalený v dece.

26.1.2023 09:11

Ayshe napsal(a):
Sono už mu také dělali, tam nic nevidí. Rimadyl dostal na nachlazení a že to může pomoci na uvolnění dutin i případnou bolest zad.
Zatím vydržíme ten týden klidu a uvidíme. Jestli to odejde s nachlazením nebo ne. Ale děsí mě to každý den. Do nachlazení nebyl žádný problém. Jen lituji, že jsem si konkrétně na dny nerozepsala ty příznaky. Abych mohla v klidu určit, že to přišlo až s nachlazením a ne šlápnutím na packu.
Ven dostává bundu, chodíme pouze před dům kvůli omezení pohybu a klidu, doma je zabalený v dece.

Kvůli nachlazení nebude mít ty potíže, které popisujete v úvodním příspěvku.

Mně jistá paní doktorka taky na pohybové obtíže předepsala Algifen a teplo. A za 2 dny jsem byla po operaci vyhřezlé plotýnky.

Jiná veterina.

26.1.2023 09:38
Ayshe

XXX.XXX.213.52

Tu vyhřezlou ploténku by viděl na rentgenu nebo je potřeba to CT vyšetření? Moc se mi do toho nechce - anestezie, asi kontrastní látka ( člověk neví reakce). Navíc by mu s tím chtěli udělat zuby, a veterinář rovnou u CT mluvil snad že by ho rovnou operoval. Mám takový strach jestli to nechat být nebo to řešit s tím že můžu zhoršit stav svého psa. CT prý 12 000 Kč plus jestli budou chtít dělat zuby to je dalších 7 tisíc, případně operace těch problémů, co najdou.
Možná se ještě poradím na jiné klinice, přestože jsem se objednávala na ortopedii, tak mě objednali pouze na kontrolu jeho chřipky, takže ortoped, pak neměl čas a celkové vyšetření + RTG bylo za 10 minut. Možná by stálo za to nějaký kompletnější vyšetření krve a moči - dělali jen na zánět.
Byli jsme na Vetcentru ve Stodůlkách. Možná zkusím ještě na Praze 6 jsem našla kliniku.
Bych si nafackovala jestli to je tím šlápnutí na packu. Ale čas nevrátím. Zase si říkám, že přece šlápnutí - způsobeno pohybem, tak že klid nebo jiný pohyb by to srovnal. Na fyzioterapii či dornovku taky neberou bez doporučení/vyšetření veterináře.
Zatím dost spí. Tu slabost na zadní nohy - chodí, doma občas nezabráním skoku z postele nebo gauče, spíš se tak jako kroutí než že by vysloveně nemohl šlápnout na nohu, (vet doporučil zavřít do malé klece v případě JRT, ale za prvé nemám místo na klec v bytě a za druhé ho nechci stresovat klecí). Pohyb mu nebrání tahat na vodítku či startovat po jiných psech a dělat otočky, pokud jde o jídlo. Ocáskem vrtí úplně normálně bez potíží.

26.1.2023 10:03
kate17

XXX.XXX.135.200

fikovnice napsal(a):

Oni to i popisují u rakoviny prostaty, ze pes spatne chodí na zadní nohy ( mívají odřené drápy, jakože nezvedají pořádně nohy, nebo problém se vstáváním )
Neměl nesouvidející problém, měl rakovinu prostaty s typickým průběhem.

26.1.2023 10:27
kate17

XXX.XXX.135.200

Kastrovaný pes může mít ca prostaty, na sonu by byla zvetšená. U mého psa zpočátku byla zvětšená cystami ( později se přidaly mineralizace ) Celkem za dlouhou dobu, až po půl roce...Do té doby se to tvářilo jen jako opakované záněty prostaty. Nutno podotknout, že ani poprvé, ani podruhé mu nebyly nasazeny ATB dle citlivosti, proto se to vracelo. V moči měl E Coli.

26.1.2023 12:47
Ayshe

XXX.XXX.213.52

Určitě zajímavý názor. Zaujalo mě to protože se nahrbí a celkem často i chodí se stolicí - ale asi to bude o objemu jídla (musela jsem teď ubrat). Ale dle toho co jsem četla by se poznalo na sonu, případně by se zjistil zánět z moči nebo by měl teplotu - tady v té oblasti vypadá vše OK.
Před tím měl dost pohybu - trénování povelů doma, hry s plyšákem či míčem, procházka každý den cca 4 - 10 km, o slunečných víkendech jsme dávali i 10 - 25 km. Taky jsem si říkala, že prostě to bude nachlazení ze stresu (Silvestr - ten je vždy velice traumatický, město = lidi, auta, psi při procházkách).

26.1.2023 13:30
kate17

XXX.XXX.135.200

Ayshe napsal(a):
Určitě zajímavý názor. Zaujalo mě to protože se nahrbí a celkem často i chodí se stolicí - ale asi to bude o objemu jídla (musela jsem teď ubrat). Ale dle toho co jsem četla by se poznalo na sonu, případně by se zjistil zánět z moči nebo by měl teplotu - tady v té oblasti vypadá vše OK.
Před tím měl dost pohybu - trénování povelů doma, hry s plyšákem či míčem, procházka každý den cca 4 - 10 km, o slunečných víkendech jsme dávali i 10 - 25 km. Taky jsem si říkala, že prostě to bude nachlazení ze stresu (Silvestr - ten je vždy velice traumatický, město = lidi, auta, psi při procházkách).

Při problémech s prostatou jsou i problémy se stolicí. Jednak může chodit častěji, protože ho to tam prostě tlačí a tím pádem i nutí na stolici, ale také může být potíž to vůbec vytlačit, proto to může častěji zkoušet.
Neříkám, že Vaš pes má problémy s prostatou - to bych takhle nikdy nemohla říct, ale určitě bych se na ni, jako na jednu z možností zaměřila, nekteré příznaky se hodně podobají tomu mému.

1.2.2023 10:35
Ayshe

XXX.XXX.213.52

Tak to bylo jen nachlazením a je dobrý. Nečekala bych že to může trvat, tak dlouho.

Přidejte reakci

Přidat smajlík