Dobrý den,
tento příspěvek je směrován na ty, kteří cestují se svými psi do zahraničí a na ty, kteří cestují bez auta.
Abych situaci trochu vysvětlila.
Jsem mladá holka bez řidičáku, která miluje cestování, túry a nové místa. Mám 3 roční australandu, kterou beru všude, kde můžu.
V roce 2020 jsme s rodinou a dvěma psi (moje aussie, otcova německá ovčanda) jeli karavanem do Polska.
Bohužel se ale už nějakou dobu feny nesnesou, rodinné vztahy se zhoršily a proto výletím se psem sama.
Letos bych chtěla podniknout cestu do zahraničí. Přes léto nebo na začátku podzimu, na 3-5 dní.
Láká mě Polsko či Slovinsko kvůli moři, Švýcarsko a nebo Rakousko.
Jak už jsem psala, moc ráda bych s ní jela k moři, protože to miluje. Je mi ale jasné, že bez auta je to docela složité.
Nepotřebuji krásné ubytování nebo drahé jídlo. Naopak bych radši ušetřila.
Zde přichází mé dotazy:
Kde se vám osobně líbilo nejvíce?
Která země je podle vás nejvíce dog-friendly, co se týče restaurací, turistických míst a podobně?
Fena je vůči cizím lidem nedůvěřivá a dotekům se většinou vyhýbá. Lidi budu odhánět, ale jinak bych ráda navštívila spíše místa, kde se psem budou v pohodě.
Prosím, jestli máte tipy na místa, ubytování?
Pokud nevyjde to moře, tak by jsem ráda podnikla nějaké výšlapy do hor s pěkným výhledem, ale taky by mohlo být blízko městečko (?). Tady už jen tak střílím nápady a představy, jestli někdo nějaké takové místo zná :)
Tipy na dopravu (vlaky, autobusy...)? A jak cestu přečkat? Na co a jak se připravit?
Je šance, že se mnou pojede sestra, která řidičák má a jeli by jsme autem. Nechci na to ale spoléhat a narychlo pak řešit vlaky a podobně.
Sama jsem se psem v zahraničí ještě nebyla, takže jakákoliv rada bude vhod!
Moc děkuji za případné názory a tipy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

já bych si nejdřív udělala ten řidičák, ono je to fajn i na jiné věci
a pak si člověk může půjčit ten karavan nebo prostě osobák a jet si kam chce a nemusí řešit, jestli tam toho autobusu vezmou psa nebo ne.

cestuji se psem hodně, ale nevím, jestli bych to riskla jen veřejnou dopravou se psem ve velikosti, kdy do ruksáčku nelze nacpat... Navíc situace se občas i mění a když vypadne v dopravě jeden spoj (třeba proto, že už jede jiný pes a řidič druhého nevezme)... může nastat problém.
A to, že někde píšou, že památka, restaurace, pláž... je dog friendly nemusí nic znamenat. Letos ve Francii jsme se přesvědčili, že na webu o místních plážích vypsané "psí pláže" pro aktuální sezónu mají při vstupu škrtnutého psa a pobřežní hlídku, která i to opravdu hlídá...
Tak zrovna to Polsko by mohlo být vlakem celkem dostupné. Je dobré promyslet spoj, kde bude čas na vyvenčení psa.
Vím, že solidní spoje jezdí do Chorvatska.
Bez auta si to cestování moc představit nedokážu, jsem holt pohodlná, ale určitě to není nemožné. To Slovinsko chcete kvůli moři?
Jaké chcete ubytování? Kemp? Stan?
Já bych pro začátek to zkusila někam blíže, abych vyzkoušela jak to jde. My byli třeba loni v Medulinu v Chorvastku a tam je to výrazně dog friendly.
Byli jsme v Polsku v kempu a ve Vratislavi a tam teda je to taky dog friendly. Jenže jak už psala Xerxová, co bylo loni letos být nemusí.

V zahraničí, u moře, na horách, je jistě krásně. Ale máte procestovanou vlast? Máme vodu, máme hory, lesy, louky, skály, máme historické památky, krásná městečka i vesnice. Míst, která stojí za to poznat, prochodit se psem, je spousta. A bez auta se zde cestuje poměrně dobře a snadno, ubytování v kempu se psem nebývá problém.
Někteří lidé procestují svět, ale doma za humny to neznají.

Tak řidičák je záležitost na poměrně dlouhé lokte.
Ve vlaku většinou problém nebývá kromě super vlaků. Cestování hromadnou má velkou výhodu - není potřeba se vracet na start.
Volila bych ale domácí luhy a háje, případně příhraničí. Inspirovat se můžete fotkami v sekci "Jak se vám venčí?"
Trickyvoo
napsal(a):
Tak zrovna to Polsko by mohlo být vlakem celkem dostupné. Je dobré promyslet spoj, kde bude čas na vyvenčení psa.
Vím, že solidní spoje jezdí do Chorvatska.
Bez auta si to cestování moc představit nedokážu, jsem holt pohodlná, ale určitě to není nemožné. To Slovinsko chcete kvůli moři?
Jaké chcete ubytování? Kemp? Stan?
Já bych pro začátek to zkusila někam blíže, abych vyzkoušela jak to jde. My byli třeba loni v Medulinu v Chorvastku a tam je to výrazně dog friendly.
Byli jsme v Polsku v kempu a ve Vratislavi a tam teda je to taky dog friendly. Jenže jak už psala Xerxová, co bylo loni letos být nemusí.
Ano, Slovinsko mě láká hlavně kvůli moři, ale vím, že je tam i krásná příroda (byli jsme tam kdysi bez psů). Moře není podmínkou. Fena i já jsme aktivní a klidně vyměníme moře za hory.
Ubytování by mi bylo asi jedno. Nevadí mi spát ve stanu nebo jen ve spacáku pod širou oblohou. Tam už bych si musela jen pohlídat předpovědi počasí a když tak improvizovat.
Měla jsem o tom včera diskuzi se sestrou a vypadá to na Polsko nebo naší zemi. Sestra se mnou nakonec chce jet autem, tak uvidíme, co vymyslíme :)
Děkuji za rady.
napsal(a):
V zahraničí, u moře, na horách, je jistě krásně. Ale máte procestovanou vlast? Máme vodu, máme hory, lesy, louky, skály, máme historické památky, krásná městečka i vesnice. Míst, která stojí za to poznat, prochodit se psem, je spousta. A bez auta se zde cestuje poměrně dobře a snadno, ubytování v kempu se psem nebývá problém.
Někteří lidé procestují svět, ale doma za humny to neznají.
Ano, naši krajinu mám docela dost procestovanou a miluju ji. Jsem z Moravy, kterou znám velmi dobře a dokud jsme měli dobré vztahy v rodině, jezdili jsme často i do západní části země.
Určitě ji chci procestovat více, ale láká mě právě i to zahraničí.
Se sestrou jsem měla diskuzi a letos to vypadá na to Polsko nebo Česko :)
Uvidíme, co vymyslíme.
napsal(a):
Tak řidičák je záležitost na poměrně dlouhé lokte.
Ve vlaku většinou problém nebývá kromě super vlaků. Cestování hromadnou má velkou výhodu - není potřeba se vracet na start.
Volila bych ale domácí luhy a háje, případně příhraničí. Inspirovat se můžete fotkami v sekci "Jak se vám venčí?"
Ano, po rozhovoru se sestrou se nakláním spíše k Polsku či Česku.
Jsem z Jižní Moravy, do Polska to nemám úplně daleko.
Děkuji za tip!
Tak za 3 - 5 dní neprojdete ani nádhernou Šumavu...a že je tam toho k vidění
A chcete-li poznávat rodnou zem, tak ideální jsou i ofiko dogtreky na
http://www.dogtrekking.info/

Zkuste na fejsu skupinu "Cestování se psem". https://www.facebook.com/groups/885203331552723