Toblerone

XXX.XXX.55.249
Jak je to s naskakováním psů na jiné psy/feny? Někde čtu o tom, že jde o běžnou součást psí komunikace (výraz dominance, ale i vděku aj.), jinde že to dělají jen nevychovanci. Naše štěně to nedávno začalo dělat a vlastně nevím, jak se k tomu postavit. Když se to stalo na cvičáku (oba samci), tak mi bylo cvičitelkou řečeno, ať ho nechám být, že si tím potřebuje zvednout sebevědomí. Z jeho následné snahy o obskočení všech podobně starých psů mi ale bylo spíš trapně. Jak to tedy je? Nejradši bych mu to zakázala, ale se sebevědomím asi trochu problém má, tak se zas nechci plést do něčeho, co se nejlíp vyřeší samo.
Jen bych se bála toho, že nějaký pes, kterému se to nebude líbit, po něm nepěkně vystartuje a to mu zase sebevědomí sníží.
Kolik mu je ?
U dorostence bych to korigovala, u malého prcka při hře s jinými prcky to je celkem obvyklé, to se nemusíte stydět:),
V raném věku to sexuální význam nemá, je to takové hravé vyjasňování postavení.
Uživatel s deaktivovaným účtem

je to takové hravé vyjasňování postavení
neni, je to pretlak emoci.
a emoce se daji presmerovat zadoucim smerem.
napsal(a):
je to takové hravé vyjasňování postavení
neni, je to pretlak emoci.
a emoce se daji presmerovat zadoucim smerem.
Šteněcí hra v sobě kombinuje lovecké a sexuální prvky.
A štěňata při ní měří síly.
Nebo nesouhlasíte?
Já je tedy nechávám, když to nepřekročí
zdravou míru a je to hravé.
Doron
napsal(a):
Šteněcí hra v sobě kombinuje lovecké a sexuální prvky.
A štěňata při ní měří síly.
Nebo nesouhlasíte?
A je to hravé pro všechny zúčastněné? I pro toho "obskakovaného"?
Toblerone

XXX.XXX.55.249
Psovi je skoro půl roku.
Ptám se hlavně proto, abych věděla, jak se k tomu postavit, až se to stane příště i mimo cvičák. Snažila jsem se k tomu informace dohledat na internetu, ale nic moc uceleného se mi najít nepodařilo. Kloním se k tomu, že u fen netolerovat, ale u psů netuším.

Doron
napsal(a):
No právě, tak jsem to myslela, na to se musí dávat pozor.
Když se to druhému nelíbí, už to není hravé.
Naprostý souhlas.
A něco jiného psí mimina a něco jiného puberťák či dorostenec.
Zadavatelka píše, že to tam trenérka dozoruje, tak to snad ohlídá.
tak ono uz z principu je problem, ze si jeden pes ma budovat sebevedoni na druhem - "nahodne okolojdoucim psovi "
na zvedani sebevedomi existuji jine, bezpecnejsi cesty. tady jde vice ztratit nez ziskat . ( opet - cizi pes, nerizene setkani ).
kdyz mi tu - v ramci rodinnych psu - nakryvalo 4 mesicni stene 50kg psa - at si to dela... nevim, nakolik to teda steneti zvedlo sebevedomi ( bylo jen rozjete ze hry, proto to delalo) , ale ten dospely pes si to asi ani nevsimnul.
napsal(a):
tak ono uz z principu je problem, ze si jeden pes ma budovat sebevedoni na druhem - "nahodne okolojdoucim psovi "
na zvedani sebevedomi existuji jine, bezpecnejsi cesty. tady jde vice ztratit nez ziskat . ( opet - cizi pes, nerizene setkani ).
kdyz mi tu - v ramci rodinnych psu - nakryvalo 4 mesicni stene 50kg psa - at si to dela... nevim, nakolik to teda steneti zvedlo sebevedomi ( bylo jen rozjete ze hry, proto to delalo) , ale ten dospely pes si to asi ani nevsimnul.
Nevím, co tím trenérka myslela, třeba že, že se osmělil k vůbec nějakému kontaktu jsem se domnívala. A že v rámci hry i nakrývá..
Třeba na setkání Doroušových sourozenců se to dělo k všeobecné spokojenosti běžně , když štěňata byla úplná prťata, dva nebo tři měsíce stará.
Proto jsem se ptala na věk.

"Proto jsem se ptala na věk"
tak ma pul roku.
Jaka je ted spravna odpoved?

Toblerone
napsal(a):
Psovi je skoro půl roku.
Ptám se hlavně proto, abych věděla, jak se k tomu postavit, až se to stane příště i mimo cvičák. Snažila jsem se k tomu informace dohledat na internetu, ale nic moc uceleného se mi najít nepodařilo. Kloním se k tomu, že u fen netolerovat, ale u psů netuším.
Netolerovat ani u fen ani u psů samců, tam to naopak může vyvolat silnou protiakci.
O jaké jde plemeno? Jestli se na cvičáku "hoblují" dva půlroční psi, něco není dobře. Vy se kvůli tomu trapně cítit nemusíte, instruktorka by měla řešit důvody takového chování, když vás vidí naživo. A poradit vám, jak na to jít, jak psa z takové situace včas přivolat, odvolat, přesměrovat, jak bylo psáno výše.
O.T. Žiš, toblerone, jsem na něj dostala chuť, musím zítra koupit.
Toblerone
napsal(a):
Psovi je skoro půl roku.
A jaké je Váš pes plemeno?
Jestli je to naskakování první a jediné, co Váš pes při setkání s jiným psem udělá, viděla bych v tom problém.
Je úplně jedno, jestli se jedná o psa nebo fenu.
Jestli je to jen občas, v rámci hry a druhému psu to nevadí, takový problém to není, ale rozhodně bych to už u půlročního štěněte korigovala.
Jak píší dámy výše přesměrováním a rozptýlením pozornosti do jiné činnosti, povelem, někdy ho musíte prostě sundat.
Hodně důležité je, jak Váš pes reaguje na signály jiných psů.
Dokáže poznat, že se to druhému nelíbí?
Naskakuje i na dospělé psy?
Má možnost se setkávat s jinými psy, má kamarády?
A vůbec, jaký jinak je?:)

Doron
napsal(a):
A jaké je Váš pes plemeno?
Jestli je to naskakování první a jediné, co Váš pes při setkání s jiným psem udělá, viděla bych v tom problém.
Je úplně jedno, jestli se jedná o psa nebo fenu.
Jestli je to jen občas, v rámci hry a druhému psu to nevadí, takový problém to není, ale rozhodně bych to už u půlročního štěněte korigovala.
Jak píší dámy výše přesměrováním a rozptýlením pozornosti do jiné činnosti, povelem, někdy ho musíte prostě sundat.
Hodně důležité je, jak Váš pes reaguje na signály jiných psů.
Dokáže poznat, že se to druhému nelíbí?
Naskakuje i na dospělé psy?
Má možnost se setkávat s jinými psy, má kamarády?
A vůbec, jaký jinak je?:)
se vam ty otazky nejak mnozi
neni jednodussi - proste odvest pozornost, nenechat ho to ani zacit delat?
bez ohledu na xy dalsich okolnosti, kdy by to - mozna- bylo OK?
napsal(a):
se vam ty otazky nejak mnozi
neni jednodussi - proste odvest pozornost, nenechat ho to ani zacit delat?
bez ohledu na xy dalsich okolnosti, kdy by to - mozna- bylo OK?
Jste mě rozesmála:)))
No, namnožily se mi, opravdu..:))
Se snažím si představit, co je to za pejska.
Protože příčiny toho chování můžou být různý a já ráda věci vidím komplexně, no..

Dogouni (nejen Yoda, ale i Night, Xerxes) nají smůlu - koriguji ihned, nenechávám (naskakovat je, ale ani je nenechám "hoblovat" jinými psy).
Občas to zkusil Yoda na velkém pelíšku - má smůlu, pelech skončil uklizen ve sklepě (jiné mu nevadí, lákal ho jen ten jeden bachratý). Uvidíme, zdali ho to přejde za pár týdnů - pak zkusím polštář vrátit. Jde mi i o to, že takový rozjařený psí puberťák musí fungovat i ve společnosti třeba vnoučat...
Zajímavý byl Xerda - nikdy doma nic takového nedělal, vůbec nikdy neměl naskakovací touhy, ani na psy, ani na lidi - jediné, kdy to na něj "přišlo" bylo, když jsme se zavřeli všichni do stanu. Byli jsme z toho překvapení (rázně jsme si vysvětlili, že to nee) a byl klid celou dovolenou. Další rok jsme byli bezstanoví a po dvou letech jsme opět vytáhli stan... a opět vzplanuly psí touhy... Přitom s námi spal v posteli, sdílel gauč, koberec (ráda sedím na zemi) ... nikdy nic... ale stan měl, zdá se, zvláštní kouzlo...

Doron
napsal(a):
Jste mě rozesmála:)))
No, namnožily se mi, opravdu..:))
Se snažím si představit, co je to za pejska.
Protože příčiny toho chování můžou být různý a já ráda věci vidím komplexně, no..
jasne, v poho
od toho jsou diskuze.
Toblerone

XXX.XXX.87.41
plaka: Je to ovčák. Instruktorka mi v tomhle směru asi moc nepomůže, když jsem posledně zasahovala (moje štěně se u toho trochu vztekalo, což byla moje chyba, nezvládla jsem ho odvolat, než to začal dělat), tak mi bylo řečeno, že by možná bylo lepší si je to nechat vyřešit samotné. Ale jinak jsem tam spokojená, takže to chci spíš řešit tak, že se dovzdělám jinde, třeba vyjet na nějakou socializační procházku. A proto se vlastně ptám tady, abych se aspoň ujistila, že je správně můj instinkt, že to nemám nechat jenom tak být.
Doron: U dospělých psů ho to ani nenapadne, přijde mi, že pokud je na ně někdy trochu hrr a oni mu naznačí, že se má klidnit, tak se opravdu klidní, že není úplně magor. Dělá to jen u podobně starých štěňat (některá o pár měsíců starší, ale prostě žádní dospěláci), kdy se nezdá, že by jim to vadilo, ale ani mi to nepřijde v rámci hry (v tom smyslu, že by chvíli lítali, pak naskočil, pak zas lítali...); jakmile mají za sebou takové to prvotní očichání a pozdravení, tak namísto hraní ho zajímá toto, což začalo pár týdnů zpátky, do té doby se jeho hra sestávala z klasického blbnutí. Teď si dokáže normálně pohrát právě jen s těmi dospěláky.
Každopádně pro mě je hlavně podstatná informace, že to zrovna normální není a řešit to mám. Pročež tedy děkuji.

tak mi bylo řečeno, že by možná bylo lepší si je to nechat vyřešit samotné.
Co má ta vaše instruktorka konkrétně za kvalifikaci? Tohle mi někdo říct, tak prchám.
A proto se vlastně ptám tady, abych se aspoň ujistila, že je správně můj instinkt, že to nemám nechat jenom tak být.
Máte správné instinkty, tak ať se daří najít správné psí kamarády a nedochází ke zbytečným konfliktům.
Toblerone

XXX.XXX.87.41
plaka: U nás moc cvičáků není a jinak jsem s metodou výcviku spokojená, takže to beru tak, že se holt ohledně socializačních věcí musím dovzdělat sama, i kdyby to znamenalo jednou za pár týdnů někam vyjet, což v nejbližší době plánujeme. Každopádně děkuji :)