Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Rampepurda

4.2.2023 08:58
Rampepurda

XXX.XXX.35.195

Zdravim chovatele, trenery ci znalce plemen. Zaciname premyslet nad budoucim plemenem. Doposud jsme meli krizence BO z nevhodnych podminek. Byl to rodinny partak na turistiku a beh u kola. Nyni bychom chteli psa s pp a fenu. Nejvice se nam libi pes typu ovcaka a radi bychom rady, tipy a nazor, zda je mozne zvolit jako aktivniho partaka. Turistika, dlouhe treky, prespani v kempech, hotelich, navsteva hradu, restauraci proste bude vsude s nami. Beh u kola. Samozrejme projdeme zakladni vycvik na cvicaku a pak se rekreacne venovali sportu v ramci cvicaku. A ted k plemenum. Nemec a svycar je pro nas velky, radi bychom spise stredne velkeho s vahove okolo 20kg. Ktere z techto 3 plemen by bylo nejvhodnejsi? Groenendael, Tervueren nebo holandsky ovcak? Dekuji a hezky vikend. Radka s rodinou

4.2.2023 09:15
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Z těch 2 plemen (groenendael i Tervueren jsou jedno plemeno), která jste uvedla je asi jedno, kterého zvolíte. Holandďák bude mít v létě jen výhodu krátké srsti.

Jinak taková technická k velikosti - píšete, že NO a BŠO je na vás už velký, ale belgický ovčák (groenendael i tervueren) může být podle standardu dokonce ještě o 1 cm vyšší než NO. BO má lehčí stavbu těla a kratší formát, ale že je "menší" než NO je mylná představa většiny lidí 😉

Rampepurda

4.2.2023 09:22
Rampepurda

XXX.XXX.61.46

Dekuji za odpoved. Ano vime, ze BO je vysoky, spatneji jsem se vyjadrila. Spise bylo mysleno vahove. Radeji bychom lehci plemeno. Feny bo by mely mit dle standardu do 25kg. Co se tyce variety me se libi vice gren, manzelovi tervik :)

4.2.2023 09:32
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Rampepurda napsal(a):
Dekuji za odpoved. Ano vime, ze BO je vysoky, spatneji jsem se vyjadrila. Spise bylo mysleno vahove. Radeji bychom lehci plemeno. Feny bo by mely mit dle standardu do 25kg. Co se tyce variety me se libi vice gren, manzelovi tervik :)

Těch 25 kg je u feny taková střední váha - chlupáči mají jemnější kostry, takže tam byste se vlézt měli.
Jestli se nemůžete dohodnout na barvě, tak jděte do holanďáka - to je barevně smíchaný tervík s grénem😂

4.2.2023 10:13
lenocka

XXX.XXX.32.170

Rampepurda napsal(a):

Jen k té váze - lehčí typy BŠO fena kolem 25kg v pohodě, jednu takovou mám, ideální střeďák, hodně aktivní, tak jsem za to i ráda!

Jinak z menších a tmavých mě napadá ještě chodský pes, pro ty mám slabost. A hodně se zapomíná na úžasné šeltie 😍

4.2.2023 10:34
PumaCZ

XXX.XXX.240.162

Feny NO muzou klidne take mit kolem tech 25 kg, hlavne z pracovni linie :)

Jinak chce to hlavne vybirat povahove vhodne rodice, at to jsou psi pro zivot a ne nejaci nervacci. To plati u vsech plemen :)

Rampepurda

4.2.2023 12:59
Rampepurda

XXX.XXX.148.147

No a bso tam ale neni moc zaruka, ze to stredak fakt bude. Znam fenu no 57 v kohoutku a 26kg, ale prijde mi to spis vyjimka. Vsechno jinak okolo se pohybuje 30 a vyse. Chodak ac je doporucovan k temto pozadavkum nejvice, me az tak nenadchnul, par jsme jich potkali a vse zmitajici se na voditku ustekane (jasne tady asi hraje roli vychova), no ale...

4.2.2023 13:09
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Rampepurda napsal(a):
No a bso tam ale neni moc zaruka, ze to stredak fakt bude. Znam fenu no 57 v kohoutku a 26kg, ale prijde mi to spis vyjimka. Vsechno jinak okolo se pohybuje 30 a vyse. Chodak ac je doporucovan k temto pozadavkum nejvice, me az tak nenadchnul, par jsme jich potkali a vse zmitajici se na voditku ustekane (jasne tady asi hraje roli vychova), no ale...

Mně u choďáků vadí ty dysplazie a časté epky👎

Rampepurda

4.2.2023 13:21
Rampepurda

XXX.XXX.148.147

Ano, co se tyce zdravi u chodaku jsem taky zaslechla, ze si davat pozor. A povahovy rozdil mezi bot bog a holandanem? Mel by nekdo srovnani?

4.2.2023 13:26
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Rampepurda napsal(a):
Ano, co se tyce zdravi u chodaku jsem taky zaslechla, ze si davat pozor. A povahovy rozdil mezi bot bog a holandanem? Mel by nekdo srovnani?

BOG je v povaze většinou jemnější než BOT. Resp. terviků je víc, takže jde snáz vybrat zvíře se slušnou povahou. U HO záleží na linii - pracovní bývají v povaze ok, ale výstavní linie je o štěstí - tam jsou ty povahy blíž k BOT a BOG.

4.2.2023 14:01
lenocka

XXX.XXX.32.170

Rampepurda napsal(a):

Ad velikost: když si dohledáte a vytipujete velikost předků pár generací zpět, tak už máte slušnou šanci, že při pečlivém výběru ta velikost vyjde.

U těch BO a holanďanů (tam míň) mi ty rozdíly v povahách připadají propastné. Asi by to fakt chtělo najít si konkrétní kvalitní chovku. Např. BOG právě BriBiaDai

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.2.2023 14:58

A co takhle ovčáka z jiného soudku..... kolii...kraťandu nebo i dlouhosrstku??

Rampepurda

4.2.2023 18:36
Rampepurda

XXX.XXX.148.147

Bohuzel ani jedna doma neprosla, dlouhosrstka skrz chlupy a udrzbu dest, bahno, snih, pze courame bez omezeni pocasi a kratanda je pry extremne ukecana a manzelovi se vubec nelibi.

4.2.2023 18:51
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Rampepurda napsal(a):
Bohuzel ani jedna doma neprosla, dlouhosrstka skrz chlupy a udrzbu dest, bahno, snih, pze courame bez omezeni pocasi a kratanda je pry extremne ukecana a manzelovi se vubec nelibi.

Tak v tom případě vám zbývá jen ten holanďák, protože tervík na tom s chlupama není o moc líp než kolie.

4.2.2023 18:59

A co ještě z dalšího soudku - kelpie nebo australský honák? Chlupově, váhově i aktivitami by mohla tato plemena vyhovět.

Rampepurda

4.2.2023 20:34
Rampepurda

XXX.XXX.148.147

Uplne bych nesouhlasila. Dlouhosrstku mame na cvicaku a ta delka a pomer chlupu je uz moc pro nas, ale setkali jsme s grenici a ten chlup je pro nas prijatelny. Stejne tak ma spousta pratel okolo nas bocky i vystavni, takova srst je pro nas prijatelna. Myslim ze bot by take splnoval. Osobne jsme ale se jeste nesetkali. Holandak by se mi take vice libil v dlouhosrste variante, ale v cr asi nejsou co jsem se snazila dohledat. Kazdopadne to jen pro ujasneni trochu kriterii na vzhled, pze ac to nema byt uplne priorita preci jen svou roli hraje neb s vami pes bude zit nekolik let, tak si myslim, ze by se mel i libit vzhledove. Honaka ne, neni to uplne jednoduchy zvire. Kelpie? Ta asi bude chtit vice vytizeni, predpokladam, ze srovnatelne s boc? A nevim, zda se rozlisuje u kelpii vystavni linie?

4.2.2023 21:08

Kelpíků znám osobně víc než pár a srovnat je s boc nelze, nejsou to takoví blázni. Výstavní linie se určitě najdou, ale nejde až o takové rozdíly jako je výstavák x pracák u tervíků, gronů nebo NO.

4.2.2023 21:39
Evv

XXX.XXX.108.153

Rampepurda napsal(a):
Uplne bych nesouhlasila. Dlouhosrstku mame na cvicaku a ta delka a pomer chlupu je uz moc pro nas, ale setkali jsme s grenici a ten chlup je pro nas prijatelny. Stejne tak ma spousta pratel okolo nas bocky i vystavni, takova srst je pro nas prijatelna. Myslim ze bot by take splnoval. Osobne jsme ale se jeste nesetkali. Holandak by se mi take vice libil v dlouhosrste variante, ale v cr asi nejsou co jsem se snazila dohledat. Kazdopadne to jen pro ujasneni trochu kriterii na vzhled, pze ac to nema byt uplne priorita preci jen svou roli hraje neb s vami pes bude zit nekolik let, tak si myslim, ze by se mel i libit vzhledove. Honaka ne, neni to uplne jednoduchy zvire. Kelpie? Ta asi bude chtit vice vytizeni, predpokladam, ze srovnatelne s boc? A nevim, zda se rozlisuje u kelpii vystavni linie?

Tady plánují dlouhosrsté.
https://stemberova.cz/planovane-vrhy/

5.2.2023 23:14
lenocka

XXX.XXX.32.170

Evv napsal(a):
Tady plánují dlouhosrsté.
https://stemberova.cz/planovane-vrhy/

Jojo, tu dlouhosrstou budoucí mamču znám, je to krásná jemná holka s milým výrazem. Moc hezky a s citem pase. A celkově je taková princeznička milá. S výběrem psa si taky daly velikou práci, snad jim to vyjde.

Rampepurda

7.2.2023 08:59
Rampepurda

XXX.XXX.17.13

Dekuji vsem kdo se vyjadril. Rozhodli jsme se pro bo dlouhosrstou varietu, barva je jedno, budem se snazit dobre vybrat spojeni predevsim. A dekuji za doporuceni na ho, presne neco takoveho bychom chteli, je videt, ze spojeni hledali peclive a predevsim oba rodice maji ptedpoklady k nasim pzadavkum jen letos je jeste brzo, plany jsou na pristi rok.

Přidejte reakci

Přidat smajlík