Ahoj všem, jdu se optat na váš názor.
V rodině je pes, který by potřeboval více výchovy/výcviku. Dříve super přivolání se vlivem nedůslednosti velmi zhoršilo, rady jak to zlepšit jsou ignorovány.
Mám možnost se mu jeden den v týdnu věnovat. Víc bohužel ne. Sama toho mám dost. Má to ale smysl? Naučí se pes poslouchat alespoň mě, když po zbylých 6 dní v týdnu bude vše při starém? Nebo je to boj s větrnými mlýny, kdy já budu akorát víc naštvaná, že pes bude brzy nepustitelný z vodítka?
Díky za jakýkoliv poznatek či zkušenost.
Z vlastní zkušenosti bych řekla, že vás se pes naučí poslouchat, ovšem ve směru k páníčkům se nezmění nic. Oni jsou chytří, moc dobře vědí, co si u koho můžou dovolit. Taky jsem se takhle nějakou dobu věnovala psovi v rodině, někdy jsem to nestihla ani každý týden, ale přesto se mnou pes byl v pohodě. S domácími se nezměnilo nic. Pak už na to čas nebyl a ze psa je přesně pes nepustitelný z vodítka, je jak utržený ze řetězu, a je z něho bohužel už jen pes "zahradní". Podobnou zkušenost mám hned dvakrát, akorát, že v tom druhém případě to bylo spíše občasné, ale fungovalo to taky.
To je asi hlavně na vás. Pokud se vám do toho chce, máte čas, chcete ho trávit s tím psem, tak proč ne. Ale zázraky, že by se pak něco změnilo i doma, bych nečekala.
Edit.: a v podstatě tohle vidím i u nás doma, psi fungují jinak se mnou a jinak s mužem. Stačí opravdu předat vodítko z ruky a změna je obrovská.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Naučí a nebýt naštvaná. A čím méně emocí bude, tím lépe bude u majitele. Ale chce to nový povel a pak používat ten nový, aspoň na to je přemluvit. Naučit do "jako robot", reflex.
Je mi jasné, že s domácími by změna nebyla žádná. Už jsem se také takhle starala o psy mých rodičů, jenže to jsem tam bydlela, takže chviličku jsem si našla každý den.
Tak to je pozitivní, že jednou týdně by mohlo stačit k tomu, že poslechne aspoň mě. Pravidelně se scházíme se sousedy a poslední dvě setkání už si pes vyloženě dělal, co chtěl, takže pak skončil uvázaný u stolu a zbylí psi si mohli dál hrát na volno. Je otázkou času, kdy tento skončí také jak pes zahradní, což by byla velká škoda.
Možná, kdyby viděli, že poslechne mě, motivovalo by je to k troše snahy na tam vztahu taky zapracovat. Ale k tomu se upínat nebudu. Ráda bych, aby aspoň při těch setkáních mohl nadále být s námi.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Naučí a nebýt naštvaná. A čím méně emocí bude, tím lépe bude u majitele. Ale chce to nový povel a pak používat ten nový, aspoň na to je přemluvit. Naučit do "jako robot", reflex.
To je skvělý nápad. Jen se obávám, že každý nový povel oni opět zkazí. Tohle už mi udělali, když jsem učila psa netahat na vodítku. Jako pochvalu jsem začala používat slovo "supéér", které do té doby neznala. Fungovalo to skvěle a jak příbuzní zjistili, že na to reaguje, začali používat také. Bohužel ale i v situacích, kdy vlastně povel nesplnila.
Rok ukazuji, jak na to, aby netahal (já držím vodítko položené na ruce, oni mají stále ruce vytahané jak opičák), ale to většinou jen dovedu psa k poli, kde je pouštíme, protože vnitřně trpím, že se s ním přetahují. Zbytek povelování nechávám na nich. Teď bych si brala jen psa, aby mi ho oni nerozptylovali a já se mohla vyloženě věnovat jen jemu.