Japonský špic

Prodám Japonského špice - Prodám štěňátka japonského špice s PP FCI Je to m...
DohodouUživatel s deaktivovaným účtem
Zdravím. Přemýšlím jestli je problém ve mně, anebo není s klikrem kompatibilní můj pes. Mám načteno, nakoukáno, a zkouším klikat 5 dní. Je to ale katastrofa, chaos. A nechci udělat chaos v psí hlavince. Štěně má 4 měsíce a doma ji máme 3 týdny. Je šikovná, a mazlivá i potřeštěná zároveň. S klikrem jsem zkoušela začínat úplně od základu,vím že to chce čas a trpělivost. Tedy nejdřív několikrát klik pamlsek, pak klik pamlsek za pohled atd. Zkouším to vždy když je klid a nikdo kolem neruší. Jenže ona u toho dělá psí kusy. Protože umí sedni, lehni tak mi to nabízí, všemožně se vrtí, a dělá to strašně rychle. Já úplně vidím jak je zmatená a natěšená na pamlsek. Dnes jsme si v klidu sedli po vyběhání že zkusíme nosetouch. Dvakrát se to povedlo a pak začala chňapat po ruce. Evidentně jsem jí teda správně nepodala co po ní chci. A netrénujeme dlouho. Vždy tak dvě minutu, dvě. Tušíte co dělám špatně? Anebo se na klikr nehodíme? Vím že se to může stát, ale asi není ještě není čas to vzdát. Těšila jsem se, když jsem viděla jak to pejskům jde, a slyšela, že takhle to nejlépe pochopí, ale jsem z toho smutná. Ne z toho že pes něco neumí, ale že já jí to neumím vysvětlit. Budu ráda za každou radu a zkušenost. Hezký den.
Uživatel s deaktivovaným účtem
myslím si, že děláte chaos v psí hlavě. klikr, to je stejný signál jako "tak je dobře", akorát je rychlejší - lépe časovatelný - a nepodléhá různé intonaci hlasu.
ale to kolem, to je prostě reflexní oblouk. jste to vy, kdo určuje žádoucí chování, kdo psovi musí umět sdělit, jaké chování je zrovna žádoucí v té situaci a kdo musí odměňovat v tu správnou chvíli, kdy proběhne ten reflexní oblouk, ani dřív, ani později.
možná by bylo dobré zajít za někým, kdo vám to ukáže naživo, kdo se na vás podívá a řekne vám, co konkrétně děláte špatně.
Děkuji.
Neviem či tomu rozumiem dobre - ale nemáte to prehodené? "Tedy nejdřív několikrát klik pamlsek, pak klik pamlsek za pohled atd." Ja by som to robila - pohľad-klik- pamlsok ... No nie som expert - kliker nepoužívam ani som nikdy nepoužívala (mne by to zavadzalo a hlavne by som na to zabúdala) U nás kliker nahrádza slovíčko "táááák". To vyslovujem automaticky a mám ho so sebou stále . Uznávam, ale že kliker vie byť dobrá pomôcka len sa musí vedieť používať. Prikláňam sa k názoru, že by bolo dobré skonzultovať to s niekým skúseným v tomto smere
napsal(a):
Neviem či tomu rozumiem dobre - ale nemáte to prehodené? "Tedy nejdřív několikrát klik pamlsek, pak klik pamlsek za pohled atd." Ja by som to robila - pohľad-klik- pamlsok ... No nie som expert - kliker nepoužívam ani som nikdy nepoužívala (mne by to zavadzalo a hlavne by som na to zabúdala) U nás kliker nahrádza slovíčko "táááák". To vyslovujem automaticky a mám ho so sebou stále . Uznávam, ale že kliker vie byť dobrá pomôcka len sa musí vedieť používať. Prikláňam sa k názoru, že by bolo dobré skonzultovať to s niekým skúseným v tomto smere
Nene, postup mám správný. Jen to bude chtít víc času. :)
napsal(a):
Přesně tak.
Já mám u koní "anóóó". Jak říkala kamarádka, hubu mám pořád sebou.
@eena Je lhostejné, jaká forma markeru se použije (tady se zřejmě bavíme o konečném markeru - KM), princip je stejný, ať už se kliká klikrem, nebo se používá verbální, nebo vizuální signál.
napsal(a):
Nene, postup mám správný. Jen to bude chtít víc času. :)
můžeš ten postup rozepsat krok po kroku? neb napsané to je opravdu nedobře
jak píše janaa, pes se musí nejdřív tzv. naklikat, neboli vytvořit podmíněný reflex
bez jakýchkoliv požadavků na psa
"Protože umí sedni, lehni tak mi to nabízí, všemožně se vrtí, a dělá to strašně rychle"
a tam někde něco klikáš?
ono je dobré začít s něčím, co už pes zná
a na tom sedni budovat výdrž
jinak z toho příspěvku žádnou představu nemám, jak to děláš či neděláš, je to takové neurčité a chaotické......
ale jedno je jisté - problém je vždy v člověku
Jenže ona u toho dělá psí kusy. Protože umí sedni, lehni tak mi to nabízí, všemožně se vrtí, a dělá to strašně rychle. Já úplně vidím jak je zmatená a natěšená na pamlsek
Nebudu se vyjadřovat ke klikru, nemám s tím tolik zkušeností, to poradí jiní.
Jen celkově k tomu cvičení - zavedla bych nějaké rituály, začátek a konec cvičení. A trénovala bych sebeovládání. Měla jsem to s fenou podobně, nabízela všechno, a tohle hodně pomohlo. Seděla jsem na zemi s pamlskama v sevřené pěsti klidně půl hodiny, ignorovala a čekala, než se fena uklidní, přestane dělat komedianta, nabízet možné i nemožné, případně se drásat po pamlscích po tom, co nebyla odměněna za to, co nabízí. Až když se uklidnila, tak povel "jdeme cvičit" a začít něco dělat. Pochopila to velmi rychle a pracovalo se pak s ní mnohem lépe. Místo nesmyslného nabízení všeho začala používat hlavu a myslet . Je hodně temperamentní a energická a fakt mám za ty roky v různých situacích napozorováno, že se mi u ní nejvíc vyplácí klid. Nemůžu ji ani moc povzbuzovat během cvičení, protože to pak situaci zhoršuje. Ale neříkám, že to bude i váš případ, jen když jsem četla "zmatená a natěšená na pamlsek", tak mi hned hlavou prolítla moje fena .
A taky nám pomohlo cvičit sedni a lehni zvlášt, ne v rámci jednoho tréninku, nebo alespoň s pauzou. Až do doby, kdy měla ten povel fakt zažitý, až pak jsme začali spojovat do jednoho tréninku. Mně v našem případě právě přišlo, že takové to "hele koukej, sedím, ležím, stojím" bylo způsobeno právě tím, že jsem s ní nejdřív ty povely trénovala za sebou v rámci jednoho tréninku.
Je možné, že z mého textu se zdá, že to dělám špatně. Ale vím jak klikr má fungovat a k čemu sloužit. Neklikám jí všechno co udělá. Klikám jen to co chci aby udělala, a vždy chci trénovat jen jednu věc.
Ano, chyba je vždy v člověku.
Spíš jsem se asi měla zeptat jednodušeji, jak udržet pozornost neposedného pejska.
Každopádně budeme na to muset jít nějak pomaleji.
Ano marcelaamax, vypadá to že tohle bude i náš případ. Sebeovládání mám taky v plánu. Vlastně jsem to měla v plánu už včera, ale fakt byla strašně neposedná. Musíme se obě, já i pejsková, obrnit trpělivostí :)
Teď máme za sebou problinkanou cestu autem na očkování, tak si dáme do zítra pauzu s trénováním.