Histaminová intolerance

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.2.2023 12:21

Zdravím všechny, máte někdo psa s podezřením na histaminovou intoleranci? Já dle naší veterinářky ano. Konstatovala to podle mého popisu po nakrmení psa koupeným hotovým jídlem, a to lososem s bramborem. Nedlouho po krmení zvracel, měl průjem, nechtěl moc chodit. Večer už to bylo vcelku v pořádku, ale druhý den se mu vysela po celém těle "kopřivka". To jsme právě už mazali na veterinu. Kopřivka netrvala dlouho, je to už nějaký čas, tak nevím přesně.
Včera jsem u švagrové objevila knihu pro lidi, kterou přikládám, začetla jsem se a vše okolo některých specifických projevů u mého psa, mi dnes dává smysl. Můj pes má i nějaké potravinové alergie, ale po prolistování a počtení si v knize, se domnívám, že větší problém u psa, bude histaminová intolerance. Googlila jsem, ale ohledně HIT u psa-zkratka popsaného, nic moc jsem bohužel nenašla. Zajímají mne Vaše názory a zkušenosti k tématu, děkuji předem za ně. Plánuji si knihu pořídit a budu se snažit eliminovat chyby při dopřávání psu třeba kouskem banánu, hrušky, papáji a jahod. To byla chyba. Lze podávat např. jiné bezproblémové ovoce, třeba jablka, borůvky. Budu poznatky do tématu přidávat, aby to bylo, v případě potřeby, též pro ostatní pejskaře. Jinak mám v plánu probrat vše s vet včetně otestování exkrementu psa na HIT, snad to lze. U lidí to lze určit testem z krve, moči a ze stolice.

19.2.2023 13:03
Terapeutka

XXX.XXX.69.29

Zdravím, nemám s tím teda žádné zkušenosti u zvířat, ale v rámci práce mi prošlo "pod rukama" už několik desítek lidských klientů s histaminovou intolerancí a ani dva z nich na tom nebyli stejně.
Je to tak specifická intolerance, že se prostě musí najet na metodu pokus/omyl a tím se postupně dopracovat k nějakému rozumnému výběru potravin. Nejhorší je, když k nám přijde klient, který dostane od lékaře několikastránkový seznam zakázaných potravin (normálně dostupný na internetu), a tvrdí, že pan doktor jim tohle zakázal jíst a basta. Takto to totiž opravdu nefunguje.
Musí se prostě zkoušet, některé potraviny budou vadit úplně, některé budou vadit jen ve větším množství, jiné zase vadí jen v syrovém stavu. Chápu, že se objeví strach z těchto pokusů, zvláště když jsou nežádoucí reakce třeba nejen kožní, ale i trávicí obtíže, zažila jsem i otoky hrdla a podobně. Někdy se stane, že to pacient "nechce řešit", prostě vynechá jen nejrizikovější potraviny a pro případ náhlé krize u sebe má léky. Jindy máme doslova hysterky, které striktně drží toho několikastránkového seznamu a nehneme s nimi ani buldozerem...co pak z toto života člověk má, když řeší celý den jen jídlo?
Ale že už se i tohle přeneslo i do zvířecí říše, to je pro mě novinka

19.2.2023 13:19

já bych teda byla hodně opatrná a diagnózy "přečetla jsem u příbuzné tuhle knihu a" fakt neuznávám

totiž losos je zrovna hodně specifická potravina, ve které histamin vzniká samovolně tím, jak surovina stárne. pak se po takovém lososovi osypou úplně všichni a přitom nemají žádnou diagnózu

no a logicky, do krmení pošlou to, co není úplně cajk pro lidskou spotřebu...

19.2.2023 13:32
fikovnice

XXX.XXX.60.168

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
já bych teda byla hodně opatrná a diagnózy "přečetla jsem u příbuzné tuhle knihu a" fakt neuznávám

totiž losos je zrovna hodně specifická potravina, ve které histamin vzniká samovolně tím, jak surovina stárne. pak se po takovém lososovi osypou úplně všichni a přitom nemají žádnou diagnózu

no a logicky, do krmení pošlou to, co není úplně cajk pro lidskou spotřebu...

Přesně tak. Obecně mořské "plody" jsou typické obsahem histidinu, potažmo histaminu. Tedy přesněji zkažené mořské plody...

19.2.2023 13:46
impact

XXX.XXX.17.189

fikovnice napsal(a):
Přesně tak. Obecně mořské "plody" jsou typické obsahem histidinu, potažmo histaminu. Tedy přesněji zkažené mořské plody...

To měl nebožtík Máfo už před patnácti lety. Ukradl si na balkoně sáček s jetýma hlavama z grilovaných makrel a úplně katastrofálně otekl. Vet mu tenkrát do očkováku zapsal: "Alergie na histamin - mořské plody."

19.2.2023 13:50
fikovnice

XXX.XXX.60.168

impact napsal(a):
To měl nebožtík Máfo už před patnácti lety. Ukradl si na balkoně sáček s jetýma hlavama z grilovaných makrel a úplně katastrofálně otekl. Vet mu tenkrát do očkováku zapsal: "Alergie na histamin - mořské plody."

Jj, je to fakt typické. Znám případ téměř úmrtí u člověka - opravdu anafylaktická reakce po jetých mořských plodech jak hrom. Osypanej byl pak ještě tak týden...

19.2.2023 13:51

impact napsal(a):

na zkaženou makrelu má ale "alergii" úplně, ale úplně každý

histaminová intolerance je stav, kdy vadí i normální množství histaminu v potravě. ale když mám bílkovinu, která obsahuje hodně histidinu a nechám to bakteriálním rozkladem nakrájet na hodně histaminu, je to prostě tutovka pro všechny

je to asi tak stejný jako kdyby při alergickém kožním testu každý vyšel jako alergik, protože zareagoval na pozitivní kontrolu (což je histamin).

19.2.2023 13:55
fikovnice

XXX.XXX.60.168

Pro zajímavost - čím vším mořským se dá otrávit:
https://katedry.czu.cz/storage/197/3c434354-14_fytotoxiny.pdf

19.2.2023 14:26
impact

XXX.XXX.17.189

na zkaženou makrelu má ale "alergii" úplně, ale úplně každý

histaminová intolerance je stav, kdy vadí i normální množství histaminu v potravě. ale když mám bílkovinu, která obsahuje hodně histidinu a nechám to bakteriálním rozkladem nakrájet na hodně histaminu, je to prostě tutovka pro všechny

je to asi tak stejný jako kdyby při alergickém kožním testu každý vyšel jako alergik, protože zareagoval na pozitivní kontrolu (což je histamin).

Tož takhle to zdiagnostikoval Snopek v Kroměříži, ne já.

19.2.2023 18:31

Terapeutka napsal(a):
Zdravím, nemám s tím teda žádné zkušenosti u zvířat, ale v rámci práce mi prošlo "pod rukama" už několik desítek lidských klientů s histaminovou intolerancí a ani dva z nich na tom nebyli stejně.
Je to tak specifická intolerance, že se prostě musí najet na metodu pokus/omyl a tím se postupně dopracovat k nějakému rozumnému výběru potravin. Nejhorší je, když k nám přijde klient, který dostane od lékaře několikastránkový seznam zakázaných potravin (normálně dostupný na internetu), a tvrdí, že pan doktor jim tohle zakázal jíst a basta. Takto to totiž opravdu nefunguje.
Musí se prostě zkoušet, některé potraviny budou vadit úplně, některé budou vadit jen ve větším množství, jiné zase vadí jen v syrovém stavu. Chápu, že se objeví strach z těchto pokusů, zvláště když jsou nežádoucí reakce třeba nejen kožní, ale i trávicí obtíže, zažila jsem i otoky hrdla a podobně. Někdy se stane, že to pacient "nechce řešit", prostě vynechá jen nejrizikovější potraviny a pro případ náhlé krize u sebe má léky. Jindy máme doslova hysterky, které striktně drží toho několikastránkového seznamu a nehneme s nimi ani buldozerem...co pak z toto života člověk má, když řeší celý den jen jídlo?
Ale že už se i tohle přeneslo i do zvířecí říše, to je pro mě novinka

Tak přesně s tímdle přišla dcera, alergie na histamin, že nemůže nic jíst, a nenechá si nic vysvětlit, že do teď jedla vše a nikdy ani v mládí jí nedělalo nic problém, přesně ani buldozer s ní nehnul....četla u všeho složení a dokonce i meruňkový kefir byl "kontaminovaný " látkou na seznamu.(snad stopy papriky? ) ....no už je trochu víc v klidu...ale čas od času se osype nebo jí svědí kůže,,,

20.2.2023 06:52
Terapeutka

XXX.XXX.150.101

Tak přesně s tímdle přišla dcera, alergie na histamin, že nemůže nic jíst, a nenechá si nic vysvětlit, že do teď jedla vše a nikdy ani v mládí jí nedělalo nic problém, přesně ani buldozer s ní nehnul....četla u všeho složení a dokonce i meruňkový kefir byl "kontaminovaný " látkou na seznamu.(snad stopy papriky? ) ....no už je trochu víc v klidu...ale čas od času se osype nebo jí svědí kůže,,,

Fakt je ideální pomalu zkoušet, ať se člověk dostane k nějakému rozumnému výběru potravin. U těch tvárnějších klientů se právě dostaneme k tomu, že sami vyzkoušejí a např. 4 cherry rajčata k večeři jim nevadí, ale miska rajčatového salátu nebo dvě velká rajčata už by byla moc. Ti flegmatičtější většinou jen vynechají ty nejproblematičtější věci (konzervy, instantní pokrmy, plísňové sýry, uzeniny) a obecně se doporučuje jíst co nejvíce čerstvé věci (nepřemražené, nepřezrálé ovoce a pod.)

poslední dobou toho strašně přibývá, stejně jako laktózových intolerancí nebo celiaků/ a problémů se stravitelností lepku. Za chvíli skončí lidstvo na amarounech

20.2.2023 08:17
assil

XXX.XXX.225.195

Tak u lidí se na to používá Daosin ne? Jeden čas jsem taky měla podezření, že to mám a Daosin mi byl doporučen člověkem, co to taky furt řeší.

20.2.2023 21:57

assil napsal(a):
Tak u lidí se na to používá Daosin ne? Jeden čas jsem taky měla podezření, že to mám a Daosin mi byl doporučen člověkem, co to taky furt řeší.

A zobe se to až po pozření něčeho svědivého, jako tabletka po nebo preventivně pravidelně dopředu... ? Holce dali akorát antihistaminika, a je po nich akorát spací...

21.2.2023 08:24

A zobe se to až po pozření něčeho svědivého, jako tabletka po nebo preventivně pravidelně dopředu... ? Holce dali akorát antihistaminika, a je po nich akorát spací...

Ony by měly existovat i antihistaminika 3. generace, kde už ta spavost není tak moc. Ale nejsem alergolog.

21.2.2023 08:29
assil

XXX.XXX.225.195

Ony by měly existovat i antihistaminika 3. generace, kde už ta spavost není tak moc. Ale nejsem alergolog.

To existujou, ale taky moc nezabírají.

21.2.2023 08:32
assil

XXX.XXX.225.195

Bere se to dopředu nějakou dobu před jídlem. Je to normálně volně prodejný, tak můžete vyzkoušet.
Ale mělo by to prej fugnovat hlavně na ten histamin ve střevech, co pak způsobuje zažívací potíže.
Na spací antihistaminika si člověk časem celkem zvykne a chce to je brát prostě před spaním, no.

21.2.2023 08:36

Ono by mělo stačit mít jídlo čerstvé. A když to nemůžu zkonzumovat, protože si vždy koupím hromadu ryb, tak hned do mrazáku.
Tabletky dát jiné, nebo upravit dávku. Na každého to funguje jinak, některé umí i dost příšerné stavy, takže se spíše snažit s tím něco dělat, když to není klasická alergie.
Fakt alergici zobou preventivně (kvůli pylu třeba), ale pomůže i po reakci, někdy ani nestačí.
A ty vedlejší účinky nejsou u různých lidí úplně nejhezčí.
PS: už je i 4. generace :-)

21.2.2023 08:40
assil

XXX.XXX.225.195

Ono by mělo stačit mít jídlo čerstvé. A když to nemůžu zkonzumovat, protože si vždy koupím hromadu ryb, tak hned do mrazáku.
Tabletky dát jiné, nebo upravit dávku. Na každého to funguje jinak, některé umí i dost příšerné stavy, takže se spíše snažit s tím něco dělat, když to není klasická alergie.
Fakt alergici zobou preventivně (kvůli pylu třeba), ale pomůže i po reakci, někdy ani nestačí.
A ty vedlejší účinky nejsou u různých lidí úplně nejhezčí.
PS: už je i 4. generace :-)

Tyhle spací prášky po reakci jsou k ničemu, protože účinek u nich obvykle nabíhá týdny, musí se brát dlouhodobě pravidelně denně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík