Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.2.2023 17:31
janajana65

XXX.XXX.133.36

Zdravím,
nedávno jsme na tréninku nakousli téma dopingu. Běháme coursing/dostihy a u nás je to celkem bída. Testy jsou max. na ME, na závodě pod ČMKU už mnoho let žádný.

Jak je to s kontrolami na doping jinde? Jak pod ČMKU/FCI, tak mimo, třeba musheři, sportovkáři?

A pak bych měla dotaz na chytré hlavy
Když jsem se zeptala lidí z vedení dostihů/coursingu, bylo mi řečeno, že vlastně neví, co testovat, protože nemají žádný konkrétní seznam látek, příp. povolených množství. ČMKU má "Dopingovou listinu" (viz. obrázek), pod kterou spadáme. A teď otázka - je ten jeden odstavec od ČMKU pro odborníka dostatečný pro testování? Mě jako laikovi to přijde hodně obecné, ale o testování vím houby.

Potom mi třeba přijde zajímavé, že řád výše uvádí: "Pes (...) nesmí ve svých tkáních, tělních tekutinách a výměšcích mít zastoupeny látky, které jsou uvedené v Dopingové listině ČMKU." Nojo, ale tam jsou vypsané i třeba "sexuální hormony". Že bych psovi zabránila tvořit testosteron? Nebo jak?

Za všechny příspěvky do diskuze předem díky.

22.2.2023 19:41
marushka

XXX.XXX.80.11

V rámci mushingu jsou dopingové testy pouze na vrcholných mezinárodních akcích. V rámci ČR nikoliv. Řídí se podle seznamu zakázaných látek WADA.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.2.2023 21:15

V coursingu snad doping nebude problém, tam to není primárně o rychlosti. U nás už asi vůbec ne, naspeedovaný BSN by si možná do někoho dloubnul a brzy by se vydéčkoval.

22.2.2023 21:21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
V coursingu snad doping nebude problém, tam to není primárně o rychlosti. U nás už asi vůbec ne, naspeedovaný BSN by si možná do někoho dloubnul a brzy by se vydéčkoval.

" V coursingu snad doping nebude problém "

staci mit psa pod NSAID a uz ho mate dopovaneho.

ve sportovce jsem zatim zadny test nezazila.

22.2.2023 21:34

" V coursingu snad doping nebude problém "

staci mit psa pod NSAID a uz ho mate dopovaneho.

ve sportovce jsem zatim zadny test nezazila.

Jako že by někdo nechal běžet nemocného psa? To je taky cesta do pekla, když ho výkonem může dorazit. Sezóna v háji je noční můra všech.

22.2.2023 22:11
janajana65

XXX.XXX.133.36

marushka napsal(a):
V rámci mushingu jsou dopingové testy pouze na vrcholných mezinárodních akcích. V rámci ČR nikoliv. Řídí se podle seznamu zakázaných látek WADA.

Moc diky za info, podívám se.

23.2.2023 07:29
marushka

XXX.XXX.80.11

Pokud vás zajímá ten mushing, tak informace v angličtině naleznete zde:
https://sleddogsport.net/eng/77

23.2.2023 16:38
janajana65

XXX.XXX.133.36

Všem moc díky za reakce.

Pro Ollie:
Whippet zdraví basenjíky! :)
Co se týká "naspeedování", nemyslím si, že tenhle typ dopingu by byl u našich dostihů moc "výhodný" U sprinterů bych (když už) čekala třeba anabolika, testosteron apod., prostě doping "v přípravě" na dráhu. I když u greyů v Anglii našli kokain. Je to sice něco jiného (peníze...), ale je vidět, že to jde použít. Stačil by asi i kofein...

Pro marushka:
Ještě jednou moc díky, něco takového jsem hledala - nějaký reálně využívaný systém.

23.2.2023 17:14
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jako že by někdo nechal běžet nemocného psa? To je taky cesta do pekla, když ho výkonem může dorazit. Sezóna v háji je noční můra všech.

Doping u zvířat (koně, psi) je v 90% o léčivech, ne o látkách zvyšujících výkon.

To byste koukala, co je ve sportu koní (mimo dostihy, tam se to tvrdě hlídá)a psů na medikaci - nejčastěji na lécích proti bolesti a zánětu 🤫. Kdyby u koní udělali doping na běžných parkurech nebo drezurách, tak si seškrtají 2/3 startovního pole a to jsem ještě optimista.

23.2.2023 19:56
janajana65

XXX.XXX.133.36

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Doping u zvířat (koně, psi) je v 90% o léčivech, ne o látkách zvyšujících výkon.

To byste koukala, co je ve sportu koní (mimo dostihy, tam se to tvrdě hlídá)a psů na medikaci - nejčastěji na lécích proti bolesti a zánětu 🤫. Kdyby u koní udělali doping na běžných parkurech nebo drezurách, tak si seškrtají 2/3 startovního pole a to jsem ještě optimista.

Osobně právě znám situaci u koní a nechce se mi věřit, že by pejskaři byli o tolik "slušnější" než koňáci. Velká část majitelů dostiháků (psů) mi řekla "na co testy, vždyť to není potřeba, kdo by dopoval". Ale někteří to říkali až trochu moc vehementně...

Nechci se pouštět do žádných konspirací, ale zase člověk nemůže být úplně naivní...

23.2.2023 21:01
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

janajana65 napsal(a):
Osobně právě znám situaci u koní a nechce se mi věřit, že by pejskaři byli o tolik "slušnější" než koňáci. Velká část majitelů dostiháků (psů) mi řekla "na co testy, vždyť to není potřeba, kdo by dopoval". Ale někteří to říkali až trochu moc vehementně...

Nechci se pouštět do žádných konspirací, ale zase člověk nemůže být úplně naivní...

Tak všeobecně platí, že "co není zakázáno, to je dovoleno" a kde není žalobce, tam není soudce ...

Já jsem se profesně pohybovala v dostihovém (koňském) provozu celý život, a tam je to s dopingem a testováním hodně nekompromisní, protože je to profesionální sport a jde tam o prachy, ale u psů to nikdo řešit nebude, protože je to v Evropě jen drahý koníček a jediné finance, které se tam točí, jsou ty majitelů psů.

Pořád je to ale celé o tom, že doping u zvířat není o zvýšení výkonnosti, ale o léčivech, které maskují zdravotní hendikepy - u psů i u koní.

Přidejte reakci

Přidat smajlík