Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.2.2023 12:14
Red Hill

XXX.XXX.168.154

Dobrý den,vlastním psa Českého Fouska s kterým se chci věnovat lovecké kynologii.Psovi je 7 měsíců a za boha se nemůžeš naučit aport.Navstevujem cvičiště na poslušnost a další na lovecky vycvik.Na cvičáku na poslušnost mi doporučoval na provázku dummy, vždy hodit aport a pes když chytne tak s povelem přines přitáhnout k sobě a chvíli přetahovat a dát volno a znovu.Pri tomto způsobu to pes veme jen za provázek a když ho přitáhnu k sobě a chci se s ním přetahovat tak to většinou pustí a dummy nechce vůbec brat,hned ho plive.Toto zkoušíme 3 týdny a bez úspěchů.
Na loveckým cvičáku učí zase rovnou hodit dummy s povelem aport a když ho pes nevezme, tak ho před ním kopat dokud ho nevezme ,potom před ním ustupovat s povelem ke mně a nebo přines.Kdyz takto postupuju,tak dummy vezme za nejslabší část a při povelu ke mně dummy pustí a přiběhne.Pri povelu přines,ho vezme za nejtenčí část a motá se kolem mě, ale nepriblizi se a když už se zadaří,tak ho vyplivne metr předemnou a přijde.Zkousel sem to i s vodítkem a jak ho začnu přitahovat tak aport vyplivne.
Zkoušel sem i na radu vycvikarky si psa před sebe sednout a na povel aport mu vkládat dummy do tlamy a aby držel, tak mu prosazovat spodní čelist.Bez úspěchu.Kdyz mu chci aport vložit do tlamy, tak se kroutí jak had a když už mu ho vložím tak ho pustí,vyplivne apod. a pak už tlamu neotevře, i když mu vyhrnu horní pysky, aby otevřel tlamu tak zase vykroucenej jak had vyvádí.Toto cvičíme skoro 6 týdnu.Pes je měkké povahy a jakýkoliv nátlak nemá smysl,prestal by spolupracovat.Vse cvičíme formou hry.
Jinak sám od sebe nosí cokoliv co najde a nosí mi to k nohám ,ale když to chci na povel tak sem bez šance.
Máte nějakou zaručenou radu jako aport naučit?Je možné, že by se to s věkem zlepšilo?
Děkuji za případné rady.

26.2.2023 12:27
Caty

XXX.XXX.51.50

Poradí zkušenější a asi se jim nebude líbit co píšu, ale já bych se chvíli vykašlala na výcvik s dumikem, ale chytla se toho co funguje a klidně s jiným povelem naučila nosit a za pamlsek předávat čepici, rukavice, cokoliv a až pak se vrátila k tomu dumikovi. A nedělala bych to jako výcvik, ale denně párkrát při venčení. Mě se tohle osvědčilo, ale nejsem výcvikář.

26.2.2023 12:31
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Naučit to samozřejmě jde i u takto dodrbaného psa, ale chtělo by to ten trénink postavit úplně jinak a s novým začátkem vyměnit povel, se kterým se to pokazilo a získal špatnou zkušenost.

Aport ale není moc cvik na on-line trénink. Odkud jste?

26.2.2023 12:32
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Caty napsal(a):
Poradí zkušenější a asi se jim nebude líbit co píšu, ale já bych se chvíli vykašlala na výcvik s dumikem, ale chytla se toho co funguje a klidně s jiným povelem naučila nosit a za pamlsek předávat čepici, rukavice, cokoliv a až pak se vrátila k tomu dumikovi. A nedělala bych to jako výcvik, ale denně párkrát při venčení. Mě se tohle osvědčilo, ale nejsem výcvikář.

Já jádru máte pravdu👍

26.2.2023 12:35
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Další věc je, že 7 měsíců je málo na takový těžký cvik - pes by měl být psychicky vyzrálý a měl by chápat principy treninků a korekcí, aby to k něčemu bylo a nezradil se.

26.2.2023 12:36
Red Hill

XXX.XXX.168.154

Jsem od Českých Budějovic.Jak myslíte dodrbanyho psa?

26.2.2023 12:41
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Red Hill napsal(a):
Jsem od Českých Budějovic.Jak myslíte dodrbanyho psa?

Že ten cvik máte úplně pokažený.

26.2.2023 12:42
Red Hill

XXX.XXX.168.154

Myslíte tedy že zkušenosti,ze aport nechat až třeba kolem roku věku psa?Pravda,že jak píše Caty,tak by pomohlo nosit drobnější věci než dummy.S ničím jiným než tím aportem není problém.
Dekuji

26.2.2023 12:46
Red Hill

XXX.XXX.168.154

Tak já zkusím jak píše Caty,vymenit dummy za něco jinýho a změnit povel.Zacnu od začátku od drž a pusť,pak položit před nohy a s povelem ho to nechat přinést apod.,to by mohlo fungovat?

26.2.2023 12:47
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Red Hill napsal(a):
Myslíte tedy že zkušenosti,ze aport nechat až třeba kolem roku věku psa?Pravda,že jak píše Caty,tak by pomohlo nosit drobnější věci než dummy.S ničím jiným než tím aportem není problém.
Dekuji

Klidně i po roce.
Ona není náhoda, že ani ve vrcholové sportovce se s nácvikem aportu nezačíná se psy mladšími jednoho roku. Pokud chci strikní pravidla a predpisové provedení, tak na to už pes musí mít mentálně, aby chápal a unesl korekce, které k tomu nácviku používám. Tohle je hloupost dělat se psem, který je v nejcitlivějším věku.

Mimochodem u psa pro loveckou psací je nesmysl i přetahování se o aport - tohle v loveckém výcviku může nadělat hodně škody 👎

26.2.2023 12:51
Red Hill

XXX.XXX.168.154

Caty napsal(a):

Zkusím jak píšete,to by mohlo vyjít když nosí všechno kromě dummy.Zmenim ještě povel a snad to půjde.Pravda že má asi averzi k ty dummy.

26.2.2023 13:06
Red Hill

XXX.XXX.168.154

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Klidně i po roce.
Ona není náhoda, že ani ve vrcholové sportovce se s nácvikem aportu nezačíná se psy mladšími jednoho roku. Pokud chci strikní pravidla a predpisové provedení, tak na to už pes musí mít mentálně, aby chápal a unesl korekce, které k tomu nácviku používám. Tohle je hloupost dělat se psem, který je v nejcitlivějším věku.

Mimochodem u psa pro loveckou psací je nesmysl i přetahování se o aport - tohle v loveckém výcviku může nadělat hodně škody 👎

S tím věkem nevím, ono to bude individuální .Ten ohař dospívá kolem 1 a půl roku. S tím přetahovanim To radil výcvikar kam chodíme na poslušnost a ten cvičí sportovní a služební výcvik a mi tam začali chodit do školky pro štěňata a teď máme individuální výcvik a na lovecky chodíme necelý tři měsíce a to spíš že je mezi hodně psama a dělali sme stopy a vlečky tak na to to je super.Je pravda,ze tam smě nejmladší a ostatní jsou rok a vys.Jinak znám spoustu lidí co složí zkoušky do roka věku psa.Muj děda vždycky do kolem roka věku psa si oběhl zkoušky a bylo.Nechal je být a pak během 2 měsíců je naučil co bylo potřeba,ale metodama který už by dneska nikdo nechtěl dělat na svým psovi.Mi i nabízel, že ať ho dám až bude starší jeho kamarádovi a on mi ho udělá na zkoušky za 10 tis.,že mi to domluví.Strejda mi ale řekl, že zrovna tenhle toho psa zlomi a jestli mám psa rád tak ať si ho vycviči sám a na zkoušky jdu třeba ve dvou letech psa.

26.2.2023 13:14
Caty

XXX.XXX.39.149

Red Hill napsal(a):
Tak já zkusím jak píše Caty,vymenit dummy za něco jinýho a změnit povel.Zacnu od začátku od drž a pusť,pak položit před nohy a s povelem ho to nechat přinést apod.,to by mohlo fungovat?

Já právě s tím psem měla problém s drž, nesnášel když se mu něco cpalo do huby, ale nadšeně dělal "ztratil". A nenechávala bych určitě pokládat k nohám, ale brala rovnou z huby. To mi přijde jednodušší do budoucna.

26.2.2023 13:29
Mln

XXX.XXX.244.229

Souhlasím s tím, co už tu padlo. Dopřála bych psovi víc času a nenechala se stresovat tím, že někteří lovečtí psi dělají zkoušky už v roce. Jinak mně se osvědčil "kozlík " pro nácvik správného uchopení. Se současným psem jsme cvičili měsíc jen drž a pusť, jen po chvílích. Určitě bych se vyvarovala přetahování o aport, na to jsou jiné hračky a ani házení aportu k nohám vůdce není ideální. Raději pomalu a správně, tj. radši to od něj rychleji přeberu a pak postupně prodlužuju dobu kdy ho nechám aport držet.

26.2.2023 13:33
Red Hill

XXX.XXX.168.154

Caty napsal(a):
Já právě s tím psem měla problém s drž, nesnášel když se mu něco cpalo do huby, ale nadšeně dělal "ztratil". A nenechávala bych určitě pokládat k nohám, ale brala rovnou z huby. To mi přijde jednodušší do budoucna.

Děkuju mnohorat za radu.Byl sem teď venku a zkusil to s podsedakem co pořád krade že zidli na zahradě. Na povel přinese a drží v tlamě a když dám povel pusť tak po chvíli pustil a pak sem mu dal kus masa a myslím že by to mohlo takhle fungovat.Me právě řekli ,že má nosit dummy nebo činku a při aportu neodmenovat pamlskem a když mi něco nosí bez povelu tak abych si ho nevšímal.Zkusim To takhle když mu to jde a až bude starší ho naučím na pernatou.On má k ty dummy averzi uz,sem To asi zkazil.Ridil sem se jen Radama z výcviku.

26.2.2023 13:39
Red Hill

XXX.XXX.168.154

Mln napsal(a):
Souhlasím s tím, co už tu padlo. Dopřála bych psovi víc času a nenechala se stresovat tím, že někteří lovečtí psi dělají zkoušky už v roce. Jinak mně se osvědčil "kozlík " pro nácvik správného uchopení. Se současným psem jsme cvičili měsíc jen drž a pusť, jen po chvílích. Určitě bych se vyvarovala přetahování o aport, na to jsou jiné hračky a ani házení aportu k nohám vůdce není ideální. Raději pomalu a správně, tj. radši to od něj rychleji přeberu a pak postupně prodlužuju dobu kdy ho nechám aport držet.

Mě spíš stresovalo ,že ostatní naučili aport rychle a mě dummy.Vy vůbec nechtěl držet,ale pravda že ostatní tam jsou od roka výš.Je To můj první ohař a nemám s loveckým výcvikem zkušenost, tak se dopustil spoustu chyb.Zacnu od začátku

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.2.2023 15:18

Pro pišišvorku, jak jste psala že s nácvikem aportu by se mělo začít až po roce, to jako opravdu? Takže do roka aport neučit vůbec? Naše štěně už nosí balonky, jasně, že ne předpisově, ale ve formě hry. A neučit tedy tak, jak je na videu? Mě by se to líbilo. Teď jsem v rozpacích
https://www.youtube.com/watch?v=SrQuNeZHgss

26.2.2023 15:51

tak jako na tomhle videu to cca 99% lidem nikdy nepujde...
aneb kdyz 2 delaji totez, neni to totez.

ale ten rok neni podminka - taky zacinam driv, kdyz to jde. Min s pripravou na aport. Samotny aport, odhazovani - k tomu je dlouha cesta...
Ale zalezi i na tom kterem konkretnim psovi
O sportovce pisu teda.

Nechci tu tim moc plevelit lovecke tema.

26.2.2023 16:27

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

ale ten rok neni podminka - taky zacinam driv, kdyz to jde. Min s pripravou na aport. Samotny aport, odhazovani - k tomu je dlouha cesta...
Ale zalezi i na tom kterem konkretnim psovi
O sportovce pisu teda.

Nechci tu tim moc plevelit lovecke tema.

To jo, souhlas mistr Pejša prostě umí.

26.2.2023 18:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Míčky a nošení formou hry nejsou cvik aport. To je samozřejmě žádoucí a i předpříprava na cvik aport je v pořádku.

Na videu je Zea Martina Pejši - to je člověk, který je o několik levelů jinde než 99% populace - s tím se normální člověk těžko může srovnávat, v tom má Petra svatou pravdu.

26.2.2023 18:17

Já vím

26.2.2023 22:16

tak ja pamatuju tu vlnu nadseni, kdy s temi videi vyjel - a jak to skoro vsichni zacali delat - skoro stejne :-)
pocet psu s hezkymi aporty na akcich to teda ale nezvedlo

k dotazu:

uz jednou pokazeny aport je fakt na to, jet nekam na indi-vindi trenink.
jo, kdyz ma pes vlohy -obcas se to nauci i metodou pokus -omyl.
kdyz ne, je potreba, aby trener vedel, co dela....metody k naprave nejsou nevycerpatelne a nefunguji opakovane.

27.2.2023 08:51
Caty

XXX.XXX.46.169

tak ja pamatuju tu vlnu nadseni, kdy s temi videi vyjel - a jak to skoro vsichni zacali delat - skoro stejne :-)
pocet psu s hezkymi aporty na akcich to teda ale nezvedlo

k dotazu:

uz jednou pokazeny aport je fakt na to, jet nekam na indi-vindi trenink.
jo, kdyz ma pes vlohy -obcas se to nauci i metodou pokus -omyl.
kdyz ne, je potreba, aby trener vedel, co dela....metody k naprave nejsou nevycerpatelne a nefunguji opakovane.

Když ono bohužel pro člověka, který je začátečník a v prostředí se nepohybuje, je najít výcvikáře, který vyhovuje jemu a i ne úplně povahově standardnímu psovi, úplně ten největší problém z celého výcviku.

27.2.2023 09:24
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Caty napsal(a):
Když ono bohužel pro člověka, který je začátečník a v prostředí se nepohybuje, je najít výcvikáře, který vyhovuje jemu a i ne úplně povahově standardnímu psovi, úplně ten největší problém z celého výcviku.

To rozhodně, ale z popisu mi ten pes nepřipadá povahově nestandardní - prostě do 6 měsíčního štěněte blbě hrábli a ono to nevstřebalo. Pes aportovat chce, takže vlohy má.

27.2.2023 10:01

Caty napsal(a):

Tahle debata se tu vede porad dokola.
Jo, je tezke, ale ne nemozne.
Ono proste kdyz neco chci =vycviceneho psa - musim tomu i neco obetovat, ne jen vykrikovat, ze je to problem.

Neberte si to osobne. Ale tohle se taky fakt opakuje porad dokola jak zaklinadlo.

Zavodim ve sportovce s exotem - a presto lidi, co mi pomahaji jsem nasla, mam a hledala jsem je jako clovek, co sportovku v zivote nedelal =jako zacatecnik.
Jde to.

27.2.2023 10:17
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Tahle debata se tu vede porad dokola.
Jo, je tezke, ale ne nemozne.
Ono proste kdyz neco chci =vycviceneho psa - musim tomu i neco obetovat, ne jen vykrikovat, ze je to problem.

Neberte si to osobne. Ale tohle se taky fakt opakuje porad dokola jak zaklinadlo.

Zavodim ve sportovce s exotem - a presto lidi, co mi pomahaji jsem nasla, mam a hledala jsem je jako clovek, co sportovku v zivote nedelal =jako zacatecnik.
Jde to.

Jenomže ty jsi taky exot a né běžný vzorek populace😂

Jinak máš samozřejmě zase pravdu.

27.2.2023 10:20
Caty

XXX.XXX.46.169

To rozhodně, ale z popisu mi ten pes nepřipadá povahově nestandardní - prostě do 6 měsíčního štěněte blbě hrábli a ono to nevstřebalo. Pes aportovat chce, takže vlohy má.

No právě, blbě hrábli .... Zadavatel začátečník s důvěrou nakráčel k výcvikářům a je tam kde je ...

27.2.2023 10:29
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Caty napsal(a):
No právě, blbě hrábli .... Zadavatel začátečník s důvěrou nakráčel k výcvikářům a je tam kde je ...

Je, ale ten pes nemá nestandardní povahu, jen tam selhal lidský faktor.

Já bych dala takovému psu s aportem klidně 3 měsíce pauzu (je to štěně, nemá kam pospíchat), ať si vyčistí hlavu, a pak začala znovu, jinak a lépe.

27.2.2023 10:31

Je, ale ten pes nemá nestandardní povahu, jen tam selhal lidský faktor.

Já bych dala takovému psu s aportem klidně 3 měsíce pauzu (je to štěně, nemá kam pospíchat), ať si vyčistí hlavu, a pak začala znovu, jinak a lépe.

Však standardně se s aportem začíná až po vlohách, ne?

(Vím tedy i o psech, co udělali ZV na půl roce, ale to jsou výjimky…)

27.2.2023 11:36
janaa

XXX.XXX.174.242

S aportem začínám v roce věku nebo u fen po prvním hárání,ono to tak plus mínus vychází. Pes musí být dostatečně zralý, aby snesl určitý nátlak, aby mu člověk mohl vysvětlit,co je dobře,co je špatně, musí být schopný se soustředit. To prostě půlroční štěně až na výjimky není, a nevidím jediný důvod si se psem kazit vztah tím,že na něj budu nesmyslně tlačit. Opravdu bych s aportem jako s cvikem přestala, a jen bych psa chválila za cokoli,co má v mordě a přinese. Tak to dělám se svými psy - štěně něco popadne, no ukaž,to je hodný,chválím,hladím, ukaž,pusť,to je krásný, věc vrátím, případně,pokud mám něco po ruce, i před vrácením ještě odměním. Když to štěně flusne,ignoruju,vezme,zase strašně chválím. A jak chválím a hladím,opakuju drží si to, a časem si ho uhladím do sedu. K "podívání se" a odměnění dobu prodlužuju. Je to otravné v tom,že štěně se velmi rychle naučí,že když člověk nemá čas nebo se mu nevěnuje, stačí vzít nějakou věc,přinést jí, a má okamžitě lidskou pozornost výhodou je fakt, že než v roce začneme dělat aport jako cvik, pes už ho má dávno zafixovaný a stačí doladit detaily a "pojmenovat ho". Naprosto přirozeně a nenásilně. Fouskové mají vlohu pro aport velmi silnou a rozumný člověk, který nespěchá, si udělá aport aniž si toho pes vůbec všimne. A jasně,pak v roce přijde i to drží,pusť, a za jasných pravidel, ale nehrozí, že se pes sesype (fouskové mívají měkkčí povahu než jiní ohaři), protože už ví,o co jde. Hlavně fakt zapomeňte na tvrdej parforsní aport, jednak je to zbytečné, jednak sám vidíte,že to k ničemu nevede. Jasně,pes se to tak naučí,protože se bude bát, ale proč to takto dělat. A hlavně,dejte mu čas, čas, a zase čas

27.2.2023 12:06

Jenomže ty jsi taky exot a né běžný vzorek populace😂

Jinak máš samozřejmě zase pravdu.

nejsem exot -jen kdyz neco chci.....

a ten tazatel tady - on ma cit pro psa. Vidi, ze mu to nesedlo, pta se.
To je dobrý zacatek

1.3.2023 12:24
Red Hill

XXX.XXX.168.154

Však standardně se s aportem začíná až po vlohách, ne?

(Vím tedy i o psech, co udělali ZV na půl roce, ale to jsou výjimky…)

Už při vlohach je aport z vody, takže by to už měl zvladat při vlohach.

1.3.2023 12:29
janaa

XXX.XXX.174.242

Red Hill napsal(a):
Už při vlohach je aport z vody, takže by to už měl zvladat při vlohach.

To není pravda ohaři na vlohách vodu vůbec nemají. Např. slídič ano,ale ani tam to není aport,ale jen ochota psa jít do vody a plavat v ní

1.3.2023 12:51
Red Hill

XXX.XXX.168.154

nejsem exot -jen kdyz neco chci.....

a ten tazatel tady - on ma cit pro psa. Vidi, ze mu to nesedlo, pta se.
To je dobrý zacatek

Dobrý den,rekl bych že ho mám nactenyho, trávíme spolu spoustu času.Je To můj vytoužený pes od mládí, původně sem s ním nechtěl dělat lovecky vycvik, ale když sem viděl tu jeho radost v lese tak sem se na to dal.Privezl sem si ho v necelých 4 měsících a abych se mu mohl věnovat, tak sem si udělal pracovní volno do Května.Nastudoval sem literaturu Ohařů,byli sme ve školce pro stenata,individualni výcvik poslušnosti,lovecky výcvik -zatim jen hra.Hledam místa kde je drobná zver,aby s ní přišel do styku a je to dobré i na upevnění vystavování.Proste dělám co jde.Co se týká vycvikaru,tak nemůžu říct pul slova,protoze jsou to fajn lidi co tomu rozumí.Vycvikar na poslušnost je kynolog skoro celý život a dělal služební výcvik a teď několik let sportovní a musím říct,že krásně odhadne psa a i mě 😂 a tomu přizpůsobí metodu výcviku a musím říct že co se týká poslušnosti, tak pes super.Vycvikarka na lovecky vycvik připravuje psí na zkoušky a výcviku se věnujou po generace a i mi ji doporučovalii a sem spokojenej.Podle ní ten aport opravdu všichni psí nacvicili a už trénují se zvěří.Jak uz tady bylo zmíněno,tak To chce opravdu ještě čas.On si tak dospívá pomaleji,treba ještě měsíc zpátky ho nezajímala žádná zvěř a najednou z ničeho nic začal vyvádět na slepice, kterých si nevšímal.Prohnal nedávno kočku kolem které chodil a ani se na ní nepodíval,minuly týden zakousl Kunu, včera zničil s rozbehem do rybníka a plaval za kachnama a předtím ve vodě nikdy nebyl.vim o jeho 2 sourozencich a ty už ve 4 měsících lovili kočky,kuny,slepice a jeho ségra už má skoro vše tak vypilovane,ze by mohla v létě na zkoušky.Dam mu čas a pak začne aport od základu, stejně s ním nepůjdu na zkoušky dřív jak ve dvou letech.

1.3.2023 13:04
Red Hill

XXX.XXX.168.154

janaa napsal(a):
S aportem začínám v roce věku nebo u fen po prvním hárání,ono to tak plus mínus vychází. Pes musí být dostatečně zralý, aby snesl určitý nátlak, aby mu člověk mohl vysvětlit,co je dobře,co je špatně, musí být schopný se soustředit. To prostě půlroční štěně až na výjimky není, a nevidím jediný důvod si se psem kazit vztah tím,že na něj budu nesmyslně tlačit. Opravdu bych s aportem jako s cvikem přestala, a jen bych psa chválila za cokoli,co má v mordě a přinese. Tak to dělám se svými psy - štěně něco popadne, no ukaž,to je hodný,chválím,hladím, ukaž,pusť,to je krásný, věc vrátím, případně,pokud mám něco po ruce, i před vrácením ještě odměním. Když to štěně flusne,ignoruju,vezme,zase strašně chválím. A jak chválím a hladím,opakuju drží si to, a časem si ho uhladím do sedu. K "podívání se" a odměnění dobu prodlužuju. Je to otravné v tom,že štěně se velmi rychle naučí,že když člověk nemá čas nebo se mu nevěnuje, stačí vzít nějakou věc,přinést jí, a má okamžitě lidskou pozornost výhodou je fakt, že než v roce začneme dělat aport jako cvik, pes už ho má dávno zafixovaný a stačí doladit detaily a "pojmenovat ho". Naprosto přirozeně a nenásilně. Fouskové mají vlohu pro aport velmi silnou a rozumný člověk, který nespěchá, si udělá aport aniž si toho pes vůbec všimne. A jasně,pak v roce přijde i to drží,pusť, a za jasných pravidel, ale nehrozí, že se pes sesype (fouskové mívají měkkčí povahu než jiní ohaři), protože už ví,o co jde. Hlavně fakt zapomeňte na tvrdej parforsní aport, jednak je to zbytečné, jednak sám vidíte,že to k ničemu nevede. Jasně,pes se to tak naučí,protože se bude bát, ale proč to takto dělat. A hlavně,dejte mu čas, čas, a zase čas

Máte pravdu v tom co píšete.Je měkké povahy, a proto vše cvičíme jen formou hry a netlačí na něj a nikdy sem ho ani neplacl proutkem apod.,stačí jen intonace hlasů a on už moc dobře ví. Jediný co sem udělal, tak jen když sem chtěl aby vzal do mordy dummy nebo peška tak sem mu vyhrnu horní pysky aby otevřel tlamu a to sem udělal za celou dobu dvakrát.Mensi věci nosí neustále,jako polštář,deku,plysaka,prouteny kosik,kybl apod. a nosí To neustále a chválím ho,prinese mi to atd. ale problém jsou větší věci.Ale jak už sem psal,tak To nechám na později, máme čas tak to nebudu teď lámat přes koleno a pak začnem od začátku.

1.3.2023 13:16
Red Hill

XXX.XXX.168.154

janaa napsal(a):
To není pravda ohaři na vlohách vodu vůbec nemají. Např. slídič ano,ale ani tam to není aport,ale jen ochota psa jít do vody a plavat v ní

Jakože psa posle na prázdno do vody kde nic není a pak jej přivola zpět?Jak sem psal sem začátečník a ten aport sem viděl na videu z YouTube při vlohach.Budu se muset na to zeptat, příští týden pojedu na OMS pro řád tak se optám.

1.3.2023 14:18
janaa

XXX.XXX.174.242

Red Hill napsal(a):
Jakože psa posle na prázdno do vody kde nic není a pak jej přivola zpět?Jak sem psal sem začátečník a ten aport sem viděl na videu z YouTube při vlohach.Budu se muset na to zeptat, příští týden pojedu na OMS pro řád tak se optám.

Ohaři opravdu na zkouškách vloh nemají,vůbec nemají. U slídičů může jít pes do vody za vhozeným předmětem nebo jen tak,každopádně přinesení se nijak nehodnotí. Nastudujte řády

1.3.2023 15:40
Red Hill

XXX.XXX.19.205

janaa napsal(a):
Ohaři opravdu na zkouškách vloh nemají,vůbec nemají. U slídičů může jít pes do vody za vhozeným předmětem nebo jen tak,každopádně přinesení se nijak nehodnotí. Nastudujte řády

Děkuji,nastuduji.Jak sem psal tak si ho jdu příští týden koupit na OMS a zeptat se na Jarní svod apod.

VeraNika

12.4.2023 17:46
VeraNika

XXX.XXX.1.174

Zkoušel jste apport se zvěří? Třeba ho bude zajímat víc. Jinak já jsem ji to do mordy dávala tak dlouho dokud nedržela a pak ustupovala a ke mně. Slyšela jsem názory a četla v knihách o lovecké kynologii, že apport se hrou učit nemá, ale každý má asi svoji metodu.

Zkuste mu taky dát čas, ať si to v hlavě srovná, mně se to u spousty cviků vyplatilo. Na chvíli jsem od nich upustila a pak mě najednou překvapilo, že cvik vykonala na první povel. Ale je to pořád učení a hra s mojí trpělivostí. :)

Přeji hodně štěstí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík