Bukova

XXX.XXX.234.235
Prosim pomoztee psikovi 7 rocnemu cane corso diagnostikovali osterosarkon okostnice . Ma hrcu na celusti vytrhli mu zuby na lavej strane aby uvolnili tlak po zakroku je - je vesely aj zere ale hrozne dycha chrci ta hrca pod okom hrozne nieco prosim pomozte dali sme kopec penazi za lieky vitaminy operacie ani nehovorim velmi ho lubime neviem ci skolabujem ja skor alebo on
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bohužel asi nastal jeho čas.

dala jsem uspat svoji první fenku s osteosarkomem dřív, než přišly velké problémy (podle veterináře max měsíc - ale on byl vždy velmi upřímný - z nás nikdy netahal peníze zbytečnými zákroky a protahováním léčby. Léčil tehdy už "jen" bolest...). Měla bolesti, kulhala (spíš poskakovala po třech) - ale ještě byla hravá, žravá, pohyblivá. Měla jsem čekat, až jí praskne stehenní kost ?? Měla jsem čekat, až se bolestí nepostaví a budou na mě koukat jen smutné psí oči ?? Ne - snad i proto, že celý život milovala pohyb a byla hodně aktivní jsme jí pomohli odejít možná pro někoho zbytečně brzy, podle nás včas... Je to věc názoru, ale já osobně to mám nastavené tak, že raději o týden dřív, než o hodinu pozdě.
Osteosarkom bývá rychlý a hodně agresivní...
K té operaci jste přesvědčili veta nebo on vás? Za mě se vůbec nemělo operovat a pes se měl už uspat. Ano,je to drsné, bolí to, člověk myslím,že mu pukne srdce,ale ten pes si zaslouží za to,co pro člověka udělal za celý život, na konci i důstojný odchod a ne bolesti. Osteosarkom se prostě léčit nedá a je to konečná

Pravděpodobně má metastázy už i na plicích, netrapte ho a nechte ho v klidu doma odejít. Mám podobnou zkušenost, fenku jsme nechali uspat asi 3 měsíce od diagnostikování osteosarkomu, operovat jsme nenechali.

Bukova
napsal(a):
Prosim pomoztee psikovi 7 rocnemu cane corso diagnostikovali osterosarkon okostnice . Ma hrcu na celusti vytrhli mu zuby na lavej strane aby uvolnili tlak po zakroku je - je vesely aj zere ale hrozne dycha chrci ta hrca pod okom hrozne nieco prosim pomozte dali sme kopec penazi za lieky vitaminy operacie ani nehovorim velmi ho lubime neviem ci skolabujem ja skor alebo on
Viz výše. Nechat odejít. Co nejdřív. Stejná otázka jako janaa - tu operaci jste chtěli vy nebo veterinář?
Bohužel osteosarkom je neléčitelný. I u lidí.

je to tak,
že je to zvíře, kterému hlavu žere neoperabilní, neléčitelný osteolytický proces a to navíc v místě, které je inervované trojklanným nervem
to si představte jako ta nejhorší bolest zubů, která lze.
a nic jiného, než že se pochlapíte a necháte ho utratit, se k tlumení té bolesti dělat bohužel nedá.
Bukova

XXX.XXX.234.140
napsal(a):
Viz výše. Nechat odejít. Co nejdřív. Stejná otázka jako janaa - tu operaci jste chtěli vy nebo veterinář?
Bohužel osteosarkom je neléčitelný. I u lidí.
Zle sa mu zacalo dychat dak po 4 antibiotikach a udajne zapal pluc ktory nemal sme ho zobrali do nemocnici veter. Nove zamky a tam mu to zistili ze ma osterosarkon 5 hodin ho operovali ale zbytocne metastazy este nemal uvolnili mu tlak vytrhli zuby zaplatili sme 1200 euro a cakali na vysledy z kosic

Vy toho chudáka stále ještě trápíte?To bych nedokázala, kolik bolesti už musel prožít.

Bukova
napsal(a):
Zle sa mu zacalo dychat dak po 4 antibiotikach a udajne zapal pluc ktory nemal sme ho zobrali do nemocnici veter. Nove zamky a tam mu to zistili ze ma osterosarkon 5 hodin ho operovali ale zbytocne metastazy este nemal uvolnili mu tlak vytrhli zuby zaplatili sme 1200 euro a cakali na vysledy z kosic
A po nás chcete co? Názory a rady padly. Psa jste už měli nechat utratit. Ušetřili byste jemu utrpení a sobě peníze.

Bukova
napsal(a):
Proboha, nebuďte tak sobecká a nechte svého pejska v klidu a míru odejít, tohleto si přece nezaslouží.
Bukova
napsal(a):
Narovinu píšu: Doufám, že už je uspaný...?!
A k té dušnosti se kloním k tomu, co psala "Sarah". Osteosarkom rád metastazuje do plic!
Bukova

XXX.XXX.234.140
Zajtra rano uz urobime koniec.je to zle ale bojim sa ze to nebude vobec .uz sa trapi vidim to zatvara sa moje srdce navzdy . . Dakujem ti za vsetko laska moja vzdy si jediny stsl vedla mna
Bukova
napsal(a):
Zajtra rano uz urobime koniec.je to zle ale bojim sa ze to nebude vobec .uz sa trapi vidim to zatvara sa moje srdce navzdy . . Dakujem ti za vsetko laska moja vzdy si jediny stsl vedla mna
A pokud tu náááhodou netrollíte, tak se nejedná o osterosarkon, ale o osteosarkom. Můžete požádat admina o opravu nadpisu diskuze.
Bukova

XXX.XXX.133.65
Dnes je po vsetkom sam si odisiel tisko bol s mi vsetkym co som mala . Odpocivaj v pokoji .neviem a nechcem si zivot bez teba predstavit.
Bukova

XXX.XXX.133.65
Bukova
napsal(a):
Dnes je po vsetkom sam si odisiel tisko bol s mi vsetkym co som mala . Odpocivaj v pokoji .neviem a nechcem si zivot bez teba predstavit.
Nevím...naštěstí Vám moc nevěřím.
Ale pokud se pes s osteosarkomem musel sám utrápit do definitivního konce, je to neuvěřitelná prasárna!

fikovnice
napsal(a):
Nevím...naštěstí Vám moc nevěřím.
Ale pokud se pes s osteosarkomem musel sám utrápit do definitivního konce, je to neuvěřitelná prasárna!
Na jednu stranu člověk, který svého psa miluje, by dal všechno na světě, aby svého nemocného miláčka uzdravil, aby prodloužil ten čas, který ještě budou spolu. Na druhou stranu, pokud to prodloužení toho času je vykoupeno bolestí psa, to potom není láska, to je sobectví, které zaplatí pes utrpením.(samozřejmě se nebavíme o tom, když sice psa něco bolí, ale je to dočasná a léčitelná záležitost nebo psu dokážou ulevit léky na bolest).
Sama jsem měla fenu s osteosarkomem (přední noha) a dodnes mě mrzí, že jsem po té, co mi vet řekl diagnózu, z toho byla tak překvapená, zděšená, že mi v tu chvíli vypadl mozek, protože kdyby mi to myslelo, tak bych fenu, kterou uspali na rentgen, už nenechala probudit. Takhle jsme to řešili prášky na bolest, dokud zabíraly. Na jednu stranu nám to dalo 2,5 měsíce navíc, na druhou stranu jsem byla neustále ve stresu, jestli opravdu poznám, kdy už ty léky na tu bolest nebudou stačit a samozřejmě neustálý strašák případné zlomeniny.
Dneska jsem na něco takového psychicky připravená...připravená na to, že kdyby se nedej bože stalo, že můj další pes bude mít stejnou diagnózu, tak ho nechám uspat rovnou.
Vůbec, ani v tom nejhorším snu si neumím představit, že bych postupovala tak jako zadavatelka.
napsal(a):
Na jednu stranu člověk, který svého psa miluje, by dal všechno na světě, aby svého nemocného miláčka uzdravil, aby prodloužil ten čas, který ještě budou spolu. Na druhou stranu, pokud to prodloužení toho času je vykoupeno bolestí psa, to potom není láska, to je sobectví, které zaplatí pes utrpením.(samozřejmě se nebavíme o tom, když sice psa něco bolí, ale je to dočasná a léčitelná záležitost nebo psu dokážou ulevit léky na bolest).
Sama jsem měla fenu s osteosarkomem (přední noha) a dodnes mě mrzí, že jsem po té, co mi vet řekl diagnózu, z toho byla tak překvapená, zděšená, že mi v tu chvíli vypadl mozek, protože kdyby mi to myslelo, tak bych fenu, kterou uspali na rentgen, už nenechala probudit. Takhle jsme to řešili prášky na bolest, dokud zabíraly. Na jednu stranu nám to dalo 2,5 měsíce navíc, na druhou stranu jsem byla neustále ve stresu, jestli opravdu poznám, kdy už ty léky na tu bolest nebudou stačit a samozřejmě neustálý strašák případné zlomeniny.
Dneska jsem na něco takového psychicky připravená...připravená na to, že kdyby se nedej bože stalo, že můj další pes bude mít stejnou diagnózu, tak ho nechám uspat rovnou.
Vůbec, ani v tom nejhorším snu si neumím představit, že bych postupovala tak jako zadavatelka.
Já se snažím věřit, že tu trollí. Ono fotky lze stáhnout kdekoli na netu.
Ale pokud ne, fakt nemám slov!!!

fikovnice
napsal(a):
Já se snažím věřit, že tu trollí. Ono fotky lze stáhnout kdekoli na netu.
Ale pokud ne, fakt nemám slov!!!
No já bych tomu i věřila. Nejvíc mě mrzí, že věřím tomu, že zadavatelka (ono i pokud je to troll, tak to bohužel není nic nerealistickýho, to se prostě děje, že někdo kvůli svojí sobecké lásce psa trápí) svýho psa miluje a za normálních okolností bychom jí určitě všichni vyjádřili podporu a účast...ale v tomhle případě se to prostě nedá.
napsal(a):
No já bych tomu i věřila. Nejvíc mě mrzí, že věřím tomu, že zadavatelka (ono i pokud je to troll, tak to bohužel není nic nerealistickýho, to se prostě děje, že někdo kvůli svojí sobecké lásce psa trápí) svýho psa miluje a za normálních okolností bychom jí určitě všichni vyjádřili podporu a účast...ale v tomhle případě se to prostě nedá.
Ne, nedá...
A hlavně zde již v únoru (pomalu 3 měsíce zpět!) dostala JASNÉ info a rady, ať psa uspí. Že jde zkrátka o nevyléčitelnou, rychle progredující a BOLESTIVOU nemoc!
Bukova

XXX.XXX.234.250
Uz odpociva v pokoji nevie. Ci to rozdycham ale asi tažko. Sam odisiel ... po operaci a zisteni osterosarkomu bol este v pohode aj nam žral aj behal . Varili a prikladali sme mu bylinky plus drahe lieky vsetko co bolo mozne a nemozne prehrali sme . Teraz dva dni sa mu velmi zhorsil stav ale urcite by sme ho nikdy netrapili . Rano mal orist veterinar a vecer odisiel sam potichucky . Odisiel skutocny priatel vernost oddanost .nikdy nezabudneme nikdy

Udělali jste to nejlepší, co jste udělat mohli. Pro něj. Už běhá za duhou.
Čas smutek odplaví. A možná na vás někde čeká jiná dušička, která by za vaši lásku byla vděčná.
napsal(a):
Čas smutek odplaví. A možná na vás někde čeká jiná dušička, která by za vaši lásku byla vděčná.
On ale musel umřít sám, neurychlili mu to trápení. Už od února (nejméně) mu kost žral sarkom. K tomu problémy s dýcháním (meta plic?)!
Chápu naprosto bolest nad odchodem psího přítele, nechápu ale, že k tomu odchodu se musel "propracovat" sám.

Paní či slečno Bukova,
vy nemáte "koule" na to nechat včas uspat psa s terminállní diagnozou, ale vyfotit se s mrtvým nebo umírajícím psem zvládnete?! Fuj, ble, blink.
Kéž je minimum psů, kteří musí v posledním tažení zažít přístup majitelů "odisiel sam potichucky". Pejsku, ať je ti země lehká, už tě konečně nic nebolí.

napsal(a):
Nemyslím, že pro něj udělali to nejlepší. Jenom mu prodloužili utrpení.
Bukova

XXX.XXX.133.65
Nech si tu kazdy mysli co chce nikdy by som mu nedovolilA trpiet ako nahle mu zacala kvapkat krv z nosa tak sme volali veterinara rano mal prist cez den este behal a žral nebudem to kazdemu vysvetlovat tu urazky lutujem celu tuto diskusiu . Ked mu uvolnili tlak tak dychal lepsie ale v zivote by som ho nenechala trpiet . A tu ublizovanie a osocovanie a sudit ma kazdy tyzden chodil ku nam veterinar ho pozerat kontroloval mu uzlyny a chodili sme s nim aj do ambulancii ako nahle by bolo krvacanie z nosa malatnost nechut zrat koname. Fotku som poslala preto ze sme sa s nim rozlucili vsetci a nie mi vypisovat ze este zije a zavadzam . Dakujem pani co nam posielala byliny a maste .

fikovnice
napsal(a):
On ale musel umřít sám, neurychlili mu to trápení. Už od února (nejméně) mu kost žral sarkom. K tomu problémy s dýcháním (meta plic?)!
Chápu naprosto bolest nad odchodem psího přítele, nechápu ale, že k tomu odchodu se musel "propracovat" sám.
Jejda, já to blbě přečetla, myslela jsem si, že ho nechali uspat. Tak to je teda hrozné. 😥
A každopádně ta fotka je hnus, tohleto má být intimní a když už se u toho někdo fotí, má si to nechat pro sebe.
Bukova
napsal(a):
Nech si tu kazdy mysli co chce nikdy by som mu nedovolilA trpiet ako nahle mu zacala kvapkat krv z nosa tak sme volali veterinara rano mal prist cez den este behal a žral nebudem to kazdemu vysvetlovat tu urazky lutujem celu tuto diskusiu . Ked mu uvolnili tlak tak dychal lepsie ale v zivote by som ho nenechala trpiet . A tu ublizovanie a osocovanie a sudit ma kazdy tyzden chodil ku nam veterinar ho pozerat kontroloval mu uzlyny a chodili sme s nim aj do ambulancii ako nahle by bolo krvacanie z nosa malatnost nechut zrat koname. Fotku som poslala preto ze sme sa s nim rozlucili vsetci a nie mi vypisovat ze este zije a zavadzam . Dakujem pani co nam posielala byliny a maste .
Vážená!
Na fotce z 27.2.2023 vidím, že z toho psa teče krev, rozklikla jsem si foto č. 2.
Žádné byliny ani masti na osteosarkom nepomohou! To je prostě konečná diagnóza.
A mně rok umíral tatínek na karcinosarkom s metastázami v celém těle, nejvíce ale v kostech (žebra, hrudní kost, páteř, pánev a úplně nejhorší byla obrovská meta ve femuru). Osteolytická ložiska v celém skeletu = přeloženo proděravěné kosti nádory. Skončilo to inoperabilní zlomeninou stehenní kosti...a bylo to největší utrpení jaké jsem za celý svůj život viděla. A že jsem toho viděla hodně! Žádná analgetika dostatečně nefungovala, ani ty úplně nejsilnější opiáty.
Kdyby šel vrátit čas, možná bych tátovi pomohla na druhý břeh...a pak si šla třeba sednout do kriminálu.
I proto mě Vaše příspěvky zasáhly a znechutily, protože Vy jste tu možnost LEGÁLNĚ to trápení zkrátit měla; já ne...
napsal(a):
Nemyslím, že pro něj udělali to nejlepší. Jenom mu prodloužili utrpení.
...ona to "Sarah" přehlédla...
Každopádně 3 měsíce či spíše víc (protože nádor měl určitě už nějaký čas před stanovením diagnózy) s agresívním osteosarkomem, navíc čelisti (což mi přijde horší než kdyby šlo třeba o sarkom na končetině), která mu byla nádorem rozežírána, je děs! Navíc zadavatelka ani nic moc nepíše o analgeticích; masti a byliny na osteosarkom...ach jo...
A znovu pro paní zadavatelku zdůrazňuji, že chápu její bolest z odchodu člena rodiny.
Nechápu a nerozumím tomu, proč to nechali dojít do jeho úplného protrpení se do konce. Proto tu nemůže očekávat nějaké soucítění. Snažila jsem se o to, ale vrátily se mi vzpomínky na tu hrůzu, kterou jsem měla rok dennodenně na očích.
fikovnice
napsal(a):
...ona to "Sarah" přehlédla...
Každopádně 3 měsíce či spíše víc (protože nádor měl určitě už nějaký čas před stanovením diagnózy) s agresívním osteosarkomem, navíc čelisti (což mi přijde horší než kdyby šlo třeba o sarkom na končetině), která mu byla nádorem rozežírána, je děs! Navíc zadavatelka ani nic moc nepíše o analgeticích; masti a byliny na osteosarkom...ach jo...
A znovu pro paní zadavatelku zdůrazňuji, že chápu její bolest z odchodu člena rodiny.
Nechápu a nerozumím tomu, proč to nechali dojít do jeho úplného protrpení se do konce. Proto tu nemůže očekávat nějaké soucítění. Snažila jsem se o to, ale vrátily se mi vzpomínky na tu hrůzu, kterou jsem měla rok dennodenně na očích.
To muselo bejt hrozný s tím tátou, ani nechci pomyslet :(.
Ale znova se ptám, neměl tady líp zafungovat veterinář?
Proč tyhle věci vůbec operujou?
Proč to paní, která je laik, nevysvětlí?
Doron
napsal(a):
To muselo bejt hrozný s tím tátou, ani nechci pomyslet :(.
Ale znova se ptám, neměl tady líp zafungovat veterinář?
Proč tyhle věci vůbec operujou?
Proč to paní, která je laik, nevysvětlí?
No, máš pravdu...snad z důvodu tahání peněz z majitelky. Nevím, těžko říct.
Ale tak nějak předpokládám, že jí snad aspoň polopatě vysvětlili a řekli, že ta diagnóza psa je konečná.
A ano, můj tatínek zažil nepopsatelné utrpení.
Bukova

XXX.XXX.133.65
27.2 bol na operaci a 13. 3 mu prisli vysledky z kosic ze ma oserosarkom najprv bolo podozrenie na zapal pluc co nebolo a nemal . Hrca na čelusti bola malicka to ze bol velky a macaty tak ju bohuzial prehliadli .podozrenie bolo ze ma v nose polip alebo cudzie teleso veterinar nemal endoskop tak sme ho zobrali sme ho na specialnu kliniku 150 km od nasho bydliska a tam sa to vsetko zistilo .caje obklady maste sme davali na ranu . Tak nech tu nepisu tri mesiace 13.3 .prisli vysledky . Cize mesiac a pol .. od vtedy sme chodili na kliniku 1 krat za 2 tyzdne veterinar chodil kazdy tyzden . Metastazy nemal nikde dovtedy .len 2 dni mu kvapkala krv a to sme volali hned veterinara .na obrazku je po operaci vytrhli mu 5 zubov to z toho je krv aby uvolnili tlak v nose

fikovnice
napsal(a):
No, máš pravdu...snad z důvodu tahání peněz z majitelky. Nevím, těžko říct.
Ale tak nějak předpokládám, že jí snad aspoň polopatě vysvětlili a řekli, že ta diagnóza psa je konečná.
A ano, můj tatínek zažil nepopsatelné utrpení.
Taky si myslím, že tam hrály roli peníze, jinak to není možný. My s naší fenkou byli na kompletním vyšetření den předtím, než jsme se ji rozhodli nechat uspat, byla vitální a primář na klinice nechtěl věřit tomu, že je to až tak špatné. Po kompletním rentgenu nám řekl, že je to na nás, abychom se rozhodli, ale že on osobně by ji operovat nenechal.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.26
Bukova
napsal(a):
27.2 bol na operaci a 13. 3 mu prisli vysledky z kosic ze ma oserosarkom najprv bolo podozrenie na zapal pluc co nebolo a nemal . Hrca na čelusti bola malicka to ze bol velky a macaty tak ju bohuzial prehliadli .podozrenie bolo ze ma v nose polip alebo cudzie teleso veterinar nemal endoskop tak sme ho zobrali sme ho na specialnu kliniku 150 km od nasho bydliska a tam sa to vsetko zistilo .caje obklady maste sme davali na ranu . Tak nech tu nepisu tri mesiace 13.3 .prisli vysledky . Cize mesiac a pol .. od vtedy sme chodili na kliniku 1 krat za 2 tyzdne veterinar chodil kazdy tyzden . Metastazy nemal nikde dovtedy .len 2 dni mu kvapkala krv a to sme volali hned veterinara .na obrazku je po operaci vytrhli mu 5 zubov to z toho je krv aby uvolnili tlak v nose
A že ty metastazy neměl vite jak. Nevíte. Nebo mu pokaždé dělali jaký vyšetření? :-)

Bukova
napsal(a):
Blbost!
Vyšetření na osteosarkom netrvá 3 týdny. A i kdyby - měli jste ho utratit už toho 13.3.
Čaje, obklady a masti jsou na nic.
Víte, my tady tomu trochu rozumíme.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A že ty metastazy neměl vite jak. Nevíte. Nebo mu pokaždé dělali jaký vyšetření? :-)
To je jedno. Osteosarkom má prostě infaustní prognózu. Bez debaty.
Bukova

XXX.XXX.121.173
Rengenovali ho a brali mu krv keby povedal veterinar ze ma metastazy v momente to riesime kontrolovali ci ho nezalieva voda a uzliny mu pozerali

Bukova
napsal(a):
Rengenovali ho a brali mu krv keby povedal veterinar ze ma metastazy v momente to riesime kontrolovali ci ho nezalieva voda a uzliny mu pozerali
Uzliny pozerali nebo biopsie?
Bukova

XXX.XXX.234.242
Podla mna od 27.2 dobota do 13.3 nie je mesiac ani 3 tyzdne ale 12 dni kedze februar ma 28.dni vtedy mu dosli vysledky a hned nas kontaktovali z kliniky

Bukova
napsal(a):
Podla mna od 27.2 dobota do 13.3 nie je mesiac ani 3 tyzdne ale 12 dni kedze februar ma 28.dni vtedy mu dosli vysledky a hned nas kontaktovali z kliniky
Původně jsem se chtěla zdržet komentáře, ale vzhledem k tomu, jak tu obhajujete neobhajitelné, nedá mi to.
Píšete, že je to jenom 12 dnů... už vás 12 dnů v kuse bolely zuby, ale fest?
Vůbec nechápete nebo nechcete chápat, že osteosarkom je velice bolestivé onemocnění bez jakékoliv příznivé prognózy a že jediná pomoc, aby váš milovaný pes netrpěl, je uspání, euthanazie, nejlépe, dokud ještě nemá bolesti.

Bukova
napsal(a):
Osteosarkom diagnostikován 27.2. Váš úvodní příspěvek.
Všichni vám už tenkrát psali, že jediným řešením je eutanázie.
Doron
napsal(a):
Nojo, tak paní asi nevěděla, co je to osteosarkom a veterinář jí dal naději.
Teď jsem slyšela o podobným případu, taky osteosarkom , odstranění části čelisti,zuby pryč, tekutá strava, chemoterapie..
Prostě hnus, k ničemu to nebylo pochopitelně.
Už bych tu ránu nejitřila.
Souhlasím.
Nevíme co veterinář a pokud k němu byla důvěra, člověk rád uvěří v zázrak

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Souhlasím.
Nevíme co veterinář a pokud k němu byla důvěra, člověk rád uvěří v zázrak
Jenže tady je třeba si nalít čistého vína a zázraky se bohužel nekonají. Už při diagnostikování nádoru jsou mikroskopické metastázy v plicích. I při amputaci postižené končetiny je délka přežití údajně maximálně rok, s čelistí to nejspíš bude ještě horší. A vemte si, čím vším za tu dobu pes musí projít. Tak jestli to vůbec stojí za to.
Netuším, u jakého byla zadavatelka veterináře, ale my se diagnózu dozvěděli vlastně ihned po provedení prvního rentgenu u obyčejného venkovského veterináře. Ale tedy velmi zkušeného. Což si tedy myslím, že snad na každé klinice by takový být měl.
Samozřejmě, že pro nás to tehdy taky byl šok, skoro pětiletá fenka, život před sebou a i když jsme tehdy měli fenky celkem tři, tak Ještě dnes, když si na to vzpomenu...

napsal(a):
Jenže tady je třeba si nalít čistého vína a zázraky se bohužel nekonají. Už při diagnostikování nádoru jsou mikroskopické metastázy v plicích. I při amputaci postižené končetiny je délka přežití údajně maximálně rok, s čelistí to nejspíš bude ještě horší. A vemte si, čím vším za tu dobu pes musí projít. Tak jestli to vůbec stojí za to.
Netuším, u jakého byla zadavatelka veterináře, ale my se diagnózu dozvěděli vlastně ihned po provedení prvního rentgenu u obyčejného venkovského veterináře. Ale tedy velmi zkušeného. Což si tedy myslím, že snad na každé klinice by takový být měl.
Samozřejmě, že pro nás to tehdy taky byl šok, skoro pětiletá fenka, život před sebou a i když jsme tehdy měli fenky celkem tři, tak Ještě dnes, když si na to vzpomenu...
Z toho Vašeho příspěvku i z psaní a fotek zadavatelky, mě mrazí😒...Sarah, to je čirá hrůza....🖤 je mi to líto 🌷
včera začal bělouš po skoku z gauče hodně kulhat na přední nožku, že si ani nepřišel pro pamlsek, hodně ho to bolelo, pak když ležel v pelíšku na bůčku, protáhnul se a v noze mu hodně nahlas křouplo. No a pak už zase chodil normálně, i když občas na procházce maličko a chvíli pokulhává a pak zase ne, to bude snad věkěm?....uvažuju o RTG, pro jistotu.
Jak se takovejhle hnus, jako je osteosarkom v kosti, projevuje, kromě kulhání? Jak jste na to u tak mladé fenečky přišli, Sarah prosím? Nežrala?

napsal(a):
Z toho Vašeho příspěvku i z psaní a fotek zadavatelky, mě mrazí😒...Sarah, to je čirá hrůza....🖤 je mi to líto 🌷
včera začal bělouš po skoku z gauče hodně kulhat na přední nožku, že si ani nepřišel pro pamlsek, hodně ho to bolelo, pak když ležel v pelíšku na bůčku, protáhnul se a v noze mu hodně nahlas křouplo. No a pak už zase chodil normálně, i když občas na procházce maličko a chvíli pokulhává a pak zase ne, to bude snad věkěm?....uvažuju o RTG, pro jistotu.
Jak se takovejhle hnus, jako je osteosarkom v kosti, projevuje, kromě kulhání? Jak jste na to u tak mladé fenečky přišli, Sarah prosím? Nežrala?
Začala kulhat a ani po léčbě u veterináře se to nelepšilo. Tak nás poslal k jinému na rentgen a tam jsme se dozvěděli tu strašnou diagnózu. Do té doby jsem o osteosarkomu neslyšela, nečetla. A taky jsme nemohli uvěřit tomu, že se s tím nedá nic dělat, ale tomu veterináři jsme věřili, znal to moc dobře pochopitelně. A byl to jeden z těch, který se nesnažil tahat z lidí jen peníze, za ten rentgen i konzultaci jsme tehdy zaplatili necelou tisícovku. Fenečka se jevila jinak naprosto v pohodě, dobře žrala, nekálela pod sebe, v rámci možností i běhala, kloub ale měla oteklý. Brala tedy léky proti bolesti. Nikdo ale na první pohled nechtěl věřit, že je tak moc nemocná. Jen v noci se jí časem začalo špatně dýchat a budila se hrozně vyděšená. Chtěli jsme mít jistotu, tak jsme zajeli na kliniku ještě na ten poslední rentgen, který ukázal metastázy snad všude v těle. Hned ten den přijel k nám domů veterinář a uspal ji. A to už jsme měli výčitky, že jsme ji nechali tak dlouho se trápit.
Už jsem to tu asi psala, i já mám bohužel zkušenost s osteosarkomem 😣
Fena 40kg, krátce po 12 roce se objevila plochá boulička a maličko kulhala, spíš odlehčovala. RTG s podezřením, za měsíc už se potvrdilo. Dožila s ním ještě víc jak půl roku na meloxicamu řekla bych bez bolestí, dobře žrala, byla se mnou ráda. Strašně jsem se bála zlomeniny, neštěstí se nekonala. Poslední týden fena hůř žrala, poslední den byla úzkostlivá, bála se každého zvuku, schovávala se za mě. Možná jsem jí nechala uspat o pár dní dřív, ale důstojně. Dodnes bych pro ní plakala..
Na fotu 14dní před uspáním, nelze přehlédnout.
napsal(a):
Já s Vámi souhlasím ve všem.
A nemyslím si, že je správné prodlužovat utrpení, kde není šance.
Bohužel ne každý je zkušený a vyzná se v nemocech, pak prostě věří odborníkovi.
A ne každému odbornikovi jde o blaho pacienta.
Pokud pak takový dá klientovi jiskřičku naděje... v zoufalství a šoku jedeme na jiný režim.
Neříkám, že takový byl onen veterinář, nevím o tom nic.
Jen si myslím, že není třeba jitřit ještě víc bolavé místo.
Doron
napsal(a):
Nojo, tak paní asi nevěděla, co je to osteosarkom a veterinář jí dal naději.
Teď jsem slyšela o podobným případu, taky osteosarkom , odstranění části čelisti,zuby pryč, tekutá strava, chemoterapie..
Prostě hnus, k ničemu to nebylo pochopitelně.
Už bych tu ránu nejitřila.
Já znám takový případ z humánní medicíny, vlastně dva.
Jeden umřel a ta paní nevím. Každopádně zresekovali jí v obličeji kdeco, včetně např. téměř CELÉ dolní čelisti. Ale bylo úžasné, že novou namodelovali z fibuly = lýtkové kosti (tu jí celou vypreparovali z nohy). Nakrájeli ji na kousky, vložili do takové formy a po operaci a následném zhojení paní vypadala obstojně.
Teď si vybavuji, že těch případů znám vlastně víc, včetně několika dětí (je u nich typický jeden druh osteosarkomu) . Všechny skončily úmrtím, jen ta výše uvedená paní...nevím. Pokud se zasáhlo včas, měla nějakou šanci. Kéž by, byla to bojovnice!