Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Angeenea

3.3.2023 18:21
Angeenea

XXX.XXX.135.236

Dobrý den.
Našeho psa jsme velmi pečlivě socializovali, snažili se aby u něho nevznikl strach nebo stres z neznámého.
Vše bylo v pořádku, žil v bytě s druhým starým "senilním" psem, který když se něco šustlo na chodbě za dveřmi tak reagoval štěkáním (byl slepý = bál se) . Náš mladší pes na něj nikdy nereagoval a nepřidal se k němu.
Starý pes už nějaký ten pátek není mezi námi a vypadá to, jako by mladý pes převzal jeho funkci.
Okamžitě když jsou slyšet hlasité zvuky na chodbě, začne štěkat, ne agresivně ale spíš zastrašovat, jako že se sám boji.
Vím, že tresty nejspíš nepomůžou.
Napadlo mě, ho pokaždé když zaštěká vyvést ven, že mu ukážu podnět kterého se bojí (což asi není vždy možné) a on tak zjistí že nemá důvod. Myslíte že to tak půjde?
Nebo případně kdyby si někdo schválně stoupnul na chodbu, rachotil tam a já psa mezitím zaměstnala něčím jednoduchým a odměňovala za ignoraci hluku? Aby se ten rachot tak pro něj stal nudný a nezajímavým. Máte typy jak se takového strachu zbavit? Má někdo zkušenosti?

Předem děkuji všem za přečtení a zamyšlení.

3.3.2023 18:31
janaa

XXX.XXX.174.242

A je to opravdu strach? Psi prostě svoje teritorium hlídají. Pokud to není přehnané,párkrát štěkne a ztichne,tak proč to zakazovat? Jinak na štěkání platí naučit štěkat na povel a povel ticho. To ale neřeší štěkání v době vaší nepřítomnosti.
A samozřejmě,když "hlásič" odešel,převzal jeho funkci upozorňovače. To je normální. Já mám štěkny všechny,ale mladá skoro dvouletá jako jediná za plotem se smečkou neštěká, nechává to na nich. Když je na zahradě sama,najednou hlídá a štěká taky

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.3.2023 18:34

Slyšela jsem zajímavou radu, akorát jsem ji nemohla pořádně ozkoušet. Vždy, když se ozve zvuk, na který bude pes štěkat, tak mít po ruce hodně dobré pamlsky (třeba vařené maso) a beze slova převést psovu pozornost na ně. Měla by se tím psovi přebudovat reakce ze “zvuk-štěkám” na “zvuk-jdu si pro dobrotu”. Zkoušela jsem to u mýho psa, když už byl starej,a vypadalo to dost slibně. Některé podněty se dají připravit, náš pes štěkal na zvonek, tak jsme se doma stále domlouvali, kdy kdo přijde domů z práce a cestou zazvoní. Po pár týdnech jsme zvládli příchod návštěvy v tichosti a jen s piškotama. Nedocvičili jsme to do dokonalosti jen kvůli psově nemoci. Nic jiného mi na něj ale nikdy nefungovalo, přivolání, odvolání, vysvětlování, nadávání, házení věcí po něm, povel ticho… prostě to v něm bylo silnější a nedokázal se ovládnout. Až silnější podnět, jako třeba to masíčko strčené před čumák, ho od štěkání dovedlo pozitivně odvést a bylo vidět, že mu to začíná docházet a ty štěkací reakce už nebyly tak silné.

3.3.2023 18:52

"Napadlo mě, ho pokaždé když zaštěká vyvést ven, že mu ukážu podnět kterého se bojí (což asi není vždy možné) a on tak zjistí že nemá důvod. Myslíte že to tak půjde?"

ano, i takto to jde
z neznámého udělat známé
pro "hluk na chodbě" vybudovat povel, a ten používat doma jako oznámení "však váš o co jde a nemusíme to řešit"
řízeně, domluvit se s někým
psu ukázat hele pán jde po schodech/do bytu/do-z výtahu = nic se neděje=nuda, jdeme si hrát dom
nějak tak

zda se to takto povede záleží na míře strachu psa, intenzitě výcviku, šikovnosti, důslednosti i vytrvalosti psovoda....
I kdyby to nebyl strach, ale pes dospěl k hlídání teritoria, tak platí totéž

3.3.2023 19:03

Vím, že tresty nejspíš nepomůžou.
Tresty nepomůžou určitě, trestala byste psa za jeho přirozenost. Také záleží, co máte za plemeno. A jestli štěká opravdu ze strachu nebo si jen začal hlídat svůj bydlík. Ať tak nebo tak, platí pravidlo "nechci, aby můj pes vyřvával na hluky v chodbě, naučím ho, co má místo toho dělat". Jednu variantu popsala skvěle Keriton. Ale i tak dle mého bytový pes na občasné štěknutí nárok má.
Bojínkovi i hlídači bych poděkovala za upozornění, že se něco děje, ale stačí, pojď si radši hrát nebo si lehni tady, mám to pod kontrolou já.

Přidejte reakci

Přidat smajlík