Štěká na divné věci

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.3.2023 19:12
P.C.

XXX.XXX.234.100

Máme roční fenku, které vadí divné věci. I když tyhle věci zjišťuji, že vadí více psům.
Sochy, velké nehybné předměty, divní lidé, hlavně když jenom stojí a koukají, ideálně když mají na sobě batohy, kapuce, prostě bezdomovci. Na vše takové urputně štěká.
Myslím, že jí vadí, že se nehýbou. Tuhle štěkala na vozíčkáře, co se koukal do motoru auta. Prostě ten člověk u toho nemá sedět🧐
Když je to něco, co můžeme prozkoumat, tak s ní jdu, sáhnu na to, čuchne si...s respektem, ale lepší. Sochu před obchodem tedy už díky tomu neřeší.
Napadlo by vás, co ale u těch lidí? Je v tranzu, kouká na ně a štěká, nechce se hnout.
Takhle jí vadilo, že v noci jde někdo po schodech (co je to za moresy, když se spí). To taky štěkala, ale postupně se naučila, že třeba jen bufne a spí dál.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.3.2023 19:28

na divné zfetované osoby se prostě štěká. s tím asi nic moc neuděláte.

5.3.2023 10:21

Mě fena seštěkala obrázek divočáka na rezervě u džípu........a jo taky si občas na divnou věc, člověka postěžuje,

5.3.2023 11:44
P.C.

XXX.XXX.234.100

Divné zfetované osoby chápu, ačkoliv pozornost zrovna u nich upoutávat nemusím, ale na souseda s holí, kterej se sotva sune, by nemusela.
Nebo na mladíka na zastávce, co má zrovna kapucu.

5.3.2023 11:48

Jednoduše - jsou to pro ni nové, nestandardní, neznámé věci. Až se jí to okouká, nebude řešit.
Není pro mě zvláštní, že štěká na tyto modely.

5.3.2023 12:14
P.C.

XXX.XXX.234.100

Teď je otázka, jak dlouho bude trvat to okoukání 🤔

5.3.2023 12:27

P.C. napsal(a):
Teď je otázka, jak dlouho bude trvat to okoukání 🤔

Záleží na Vás. K podezřelým věcem se přibližujte postupně, ale často. Každý den o metr blíž, dělejte tam normální věci, třeba svačina, hra. Aby Vám to někdo nekazil v parku, že by se nečekaně vyjevil, zkuste kamarády, co budou mít kapucu, hůl, ... Řízeně to cvičit.
Přibližovat se běžným krokem a kdyby to už začalo být napnuté, zastavte, nebo se o kousek vraťte. Ať nebezpečnou věc vidí, ví o ní, ale stále je schopná si hrát. Např.

5.3.2023 12:36

" ale na souseda s holí, kterej se sotva sune, by nemusela.
Nebo na mladíka na zastávce, co má zrovna kapucu."

tohle jsou absolutně typické podezřelé objekty
netřeba se divit

lze naučit povel na nepodezřelé lidi, který pak přeneseš na ty podezřelé,např. "pán/paní/dítě"......"v pořádku"(to máme takový universální a všeobjímající povel pro nic se neděje)....."kraj"(toť povel pro to, co má pes v tom okamžiku dělat) = vybudovaný mechanizmus pro atypické situace

5.3.2023 12:45
P.C.

XXX.XXX.234.100

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Záleží na Vás. K podezřelým věcem se přibližujte postupně, ale často. Každý den o metr blíž, dělejte tam normální věci, třeba svačina, hra. Aby Vám to někdo nekazil v parku, že by se nečekaně vyjevil, zkuste kamarády, co budou mít kapucu, hůl, ... Řízeně to cvičit.
Přibližovat se běžným krokem a kdyby to už začalo být napnuté, zastavte, nebo se o kousek vraťte. Ať nebezpečnou věc vidí, ví o ní, ale stále je schopná si hrát. Např.

No k těm fetkám se úplně cíleně přibližovat nechci. Věci, sochy apod takto řešíme.

5.3.2023 12:47
P.C.

XXX.XXX.234.100

" ale na souseda s holí, kterej se sotva sune, by nemusela.
Nebo na mladíka na zastávce, co má zrovna kapucu."

tohle jsou absolutně typické podezřelé objekty
netřeba se divit

lze naučit povel na nepodezřelé lidi, který pak přeneseš na ty podezřelé,např. "pán/paní/dítě"......"v pořádku"(to máme takový universální a všeobjímající povel pro nic se neděje)....."kraj"(toť povel pro to, co má pes v tom okamžiku dělat) = vybudovaný mechanizmus pro atypické situace

A jo, takhle. To je dobrý. My máme takový povel, ale nevěděla jsem, jak jí vysvětlit, že "nevadí". Takže říkat i v případech, že fakt nevadí 👍

5.3.2023 13:00

Šlo by na to jít i přes LAT/LATTE.

5.3.2023 13:02

Pes mi štěkal také na lidi, kteří nesli dítě "na koni". Kdo to kdy viděl, aby člověk měl dvě hlavy. A protože žil v době, kdy mobily začínaly, tak taky na lidi, kteří šli proti nám a "řvali", jen tak do vzduchu. Tak je napomenul "co tu řveš?".

5.3.2023 13:02
impact

XXX.XXX.26.187

P.C. napsal(a):
A jo, takhle. To je dobrý. My máme takový povel, ale nevěděla jsem, jak jí vysvětlit, že "nevadí". Takže říkat i v případech, že fakt nevadí 👍

Hlavně se vyhněte tomu říkat psovi "hodnej, buď hodnej" s takovým tím konejšivým tónem. Pes to totiž nechápe jako větu, že má být hodný, ale jako pochvalu - za štěkání a strach.

5.3.2023 13:19
P.C.

XXX.XXX.234.100

impact napsal(a):
Hlavně se vyhněte tomu říkat psovi "hodnej, buď hodnej" s takovým tím konejšivým tónem. Pes to totiž nechápe jako větu, že má být hodný, ale jako pochvalu - za štěkání a strach.

Děláme, že se nic neděje "nevadí, může bejt". Četla jsem, že nekonejšit, ale díky za připomenutí.

5.3.2023 21:45
Doron

XXX.XXX.17.221

Takové chování by mne znepokojovalo.
To není v pohodě.
Jaká jinak je, ta Vaše čubina? Povahově?
Je bázlivá a plachá?
A jaké plemeno?

Snažila bych se to rychle odbourat.
Už je jí rok, za chvíli s tím nepohnete..

5.3.2023 22:37

Doron napsal(a):
To není v pohodě.
Je bázlivá a plachá?
A jaké plemeno?

A já jsem názoru, že štěkání psů se příliš hrotí. Lidi toho nakecaj. A pes má pořád držet h... ?
Záleží na tom, jak štěká. Jestli couvá se staženým ocasem strachy - pak to není v pořádku. Jestli štěká, ježí se a cení zuby - štěká agresivně - taky není v pořádku. Ale jestli štěká jen tak "co ty tu tak b.lbě stojíš?" na sochu - tak ať si zaštěká. Je to pes a většina jich zpívat neumí.

5.3.2023 22:50

Šlo by na to jít i přes LAT/LATTE.

To je co? Neznám tuto zkratku.

5.3.2023 22:53
Doron

XXX.XXX.17.221

A já jsem názoru, že štěkání psů se příliš hrotí. Lidi toho nakecaj. A pes má pořád držet h... ?
Záleží na tom, jak štěká. Jestli couvá se staženým ocasem strachy - pak to není v pořádku. Jestli štěká, ježí se a cení zuby - štěká agresivně - taky není v pořádku. Ale jestli štěká jen tak "co ty tu tak b.lbě stojíš?" na sochu - tak ať si zaštěká. Je to pes a většina jich zpívat neumí.

Jj, právě proto se ptám, jaká je jinak.

5.3.2023 23:56

To je co? Neznám tuto zkratku.

To jsou hry (tzv. pattern games) od Leslie McDevitt. LAT = Look At That, LATTE = Look At That, Then Enrichment. Princip lze snadno vyhledat, tak to tady asi nebudu popisovat. Ve zkratce jde o to, že při LAT Ti pes značí nějaký podnět, u LATTE se navíc (v rámci socializace) využívá enrichment, takže pes značí podnět, a zároveň prochází enrichmentová stanoviště (to je opravdu velmi zjednodušeně řečeno). Má podobných her spoustu, určitě by se v tomto případě daly využít. Měla o tom dvě opravdu zajímavé přednášky na MET konferenci, spoustu těch her jsem neznala, ale myslím, že je využiju. 👍🏻

5.3.2023 23:59

“Snažila bych se to rychle odbourat.
Už je jí rok, za chvíli s tím nepohnete..”

Určitě je dobré problémy řešit bez prodlení, ale proč by nemělo být možné po roce věku s čímkoli pohnout? 😳

6.3.2023 00:32

To jsou hry (tzv. pattern games) od Leslie McDevitt. LAT = Look At That, LATTE = Look At That, Then Enrichment. Princip lze snadno vyhledat, tak to tady asi nebudu popisovat. Ve zkratce jde o to, že při LAT Ti pes značí nějaký podnět, u LATTE se navíc (v rámci socializace) využívá enrichment, takže pes značí podnět, a zároveň prochází enrichmentová stanoviště (to je opravdu velmi zjednodušeně řečeno). Má podobných her spoustu, určitě by se v tomto případě daly využít. Měla o tom dvě opravdu zajímavé přednášky na MET konferenci, spoustu těch her jsem neznala, ale myslím, že je využiju. 👍🏻

Aha, děkuji za rozšíření obzorů. Princip chápu snad dobře, založeno vlastně na trojúhelníku stresu + enrichment. Jsem nějaká videa teď i našla, já si ty zkratky hledala, než jsem se optala, ale vyhodilo mi to jen latté kafe.
Pro zadavatelku je to určitě dobrá rada, jak štěkání na divné věci pořešit, eliminovat.

6.3.2023 09:19

psi komunikují mnoha způsoby, štěkot znamená vzrušení
i bez ocasu pod břichem
je třeba, aby psu zvedala emoce nějaká socha?
si nemyslím, i tomu psu bude bez těch zbytečných emocí-stresu lépe

P.C., považuji za důležitý i ten závěrečný krok, jak jsem popsala, a to je ukončení/odvedení z té situace = není to nic hodné pozornosti, tak ji tomu nebudeme věnovat a jdeme dál...

6.3.2023 09:53

psi komunikují mnoha způsoby, štěkot znamená vzrušení
i bez ocasu pod břichem
je třeba, aby psu zvedala emoce nějaká socha?
si nemyslím, i tomu psu bude bez těch zbytečných emocí-stresu lépe

P.C., považuji za důležitý i ten závěrečný krok, jak jsem popsala, a to je ukončení/odvedení z té situace = není to nic hodné pozornosti, tak ji tomu nebudeme věnovat a jdeme dál...

I lidský život je plný emocí, proč by v tom psím měly chybět. Rozumný majitel pozná, jestli emoce je stresující.

Xerxovi určitě znají. Co frajer Yoda ? Taky si zaštěká ?

6.3.2023 12:10

Megy všecko divné počůrá. A boří sněhuláky.
Ale jako menší taky poštěkávala.
Prostě se věci pojmenovávají. Stejně jak s malým děckem.

6.3.2023 14:54

I lidský život je plný emocí, proč by v tom psím měly chybět. Rozumný majitel pozná, jestli emoce je stresující.

Xerxovi určitě znají. Co frajer Yoda ? Taky si zaštěká ?

Yoda tuto sochu vůbec neřešil - honili jsme se kolem ní a dělali na sebe BAFFF. Bylo to v klidovém režimu, Lemberk byl na vodítkové procházky vhodný.

Jinak Yoda na "nebezpečí" neštěká, obchází to potichu a opatrně - ale prozkoumá to a uklidní se (včera pneumatika pohozená v křoví, jindy sněhulák...)

6.3.2023 17:49

Soused s holí je podezřelej neb má tu hůl...mladík s kapucí je podezřelej, no já teda, když se budu vracet domů za tmy a proti mě půjde zakuklenec v kapuci, tak jen slušné vychování a civilizační stud mi brání v tom, abych preventivně volala "hej, jestli si na mě něco zkusíš, tak tě načutnu do nádobíčka", ale tak jsem ve střehu...vozíčkář je to samé v bleděmodrém..
Tak jasně, jako majitel psa vedu svoje štěnítko tak, aby bylo socializované, ukazuju mu, že tohle a tamto se řešit nemusí, protože to nepředstavuje nebezpečí...a moje zkušenost je, že povětšinou, jak pes dospěje a jak nasbírá zkušenosti, tak z toho vyroste.

Mám pasteveckou čubu, která nebyla nejisté štěňátko, teda až na vyjímku a to bylo vstupování do neznámých budov, byla docela suverén. Ale tak jednou je to pastevec a na podezřelé osoby je nutné udělat bububu...tam se bohužel i trochu složitěji vysvětluje, že ten chlap, v dlouhém pršiplášti, s holí v jedné ruce a košíkem v druhé ruce, co vyšel z lesa asi 3 metry od nás, opravdu není masový vrah, ale neškodný houbař...a to můžu 100x říkat sebevědomým, klidným hlasem s intonací, že o nic nejde "Ginuš, to není bubák, to je houbař..klíííd, nic se neděje", jenže Ginuš má svůj pasteveckej rozum a říká "Tak hele, houbař nehoubař... tou holí tě může praštit stejně, tak ať se raději drží dál".
Ráda bych řekla, že pod mým klidným vedením řeší dnes, jako tříletá, už jen ultra divný osoby a fakty si nepamatuju, kdy vůbec na někoho reagovala, ale myslím, že to tak nějak není moje zásluha, že to prostě přišlo s věkem... dospěla...

6.3.2023 20:02
Doron

XXX.XXX.17.221

“Snažila bych se to rychle odbourat.
Už je jí rok, za chvíli s tím nepohnete..”

Určitě je dobré problémy řešit bez prodlení, ale proč by nemělo být možné po roce věku s čímkoli pohnout? 😳

No, prostě mám zkušenost, že když se nějaké chování zafixuje, pohnete s ním obtížněji...
Tak jsem to chtěla říct:)

7.3.2023 01:15

Naše buli to vytunila, že si štěkne a koukne na mě, co já na to, já nic, nebo otočím oči v sloup, když je to v šest ráno a je to slyšet po celém sídlišti , nebo jí řeknu, já vím, já to vidím...a pokračujem . Občas odpoví i na nějaký zvuk, nebo si vrkne, bůh ví, jak přes ta šikmá očka vidí...

7.3.2023 15:10
Lída308

XXX.XXX.93.34

Chápu zadavatelku, mně taky roční fena, normálně až moc klidná, neočekávaně štěká, např. někdo měl v zahradě nějaký vysavač na listí, tak to skočila snad dva metry do silnice, jak se lekla. A že tam ve druhé zahradě je sekačka, pytel s listím, popelnice... to ji nepřekvapí . Taky nevím, co od ní kdy čekat. Celý den si hrála doma s tetou a ven si teta vzala čepici a hrozně ji fena vyštěkala a skoro před ní couvala Nebo před barákem byl pytel s oblečením pro sbírku, tak to úplně šílela a vůbec nechtěla vylézt. A nejvíc mě vyděsila, když začla hrozně štěkat do předsíně (normálně neštěká, když jde třeba někdo po chodbě, naštěstí) a on se tam syn plížil, že na mě vybafne. Tak ho prozradila. Asi jí vadilo, že se tak potichu a pomalu plíží tmou, bylo to pro ni divné. Jinak on nepřišel z venku, byl normálně už čtvrt hodiny doma, jen já jsem to nevěděla, protože jsem byla ve sprše.

7.3.2023 16:40

Lída308 napsal(a):
Chápu zadavatelku, mně taky roční fena, normálně až moc klidná, neočekávaně štěká, např. někdo měl v zahradě nějaký vysavač na listí, tak to skočila snad dva metry do silnice, jak se lekla. A že tam ve druhé zahradě je sekačka, pytel s listím, popelnice... to ji nepřekvapí . Taky nevím, co od ní kdy čekat. Celý den si hrála doma s tetou a ven si teta vzala čepici a hrozně ji fena vyštěkala a skoro před ní couvala Nebo před barákem byl pytel s oblečením pro sbírku, tak to úplně šílela a vůbec nechtěla vylézt. A nejvíc mě vyděsila, když začla hrozně štěkat do předsíně (normálně neštěká, když jde třeba někdo po chodbě, naštěstí) a on se tam syn plížil, že na mě vybafne. Tak ho prozradila. Asi jí vadilo, že se tak potichu a pomalu plíží tmou, bylo to pro ni divné. Jinak on nepřišel z venku, byl normálně už čtvrt hodiny doma, jen já jsem to nevěděla, protože jsem byla ve sprše.

Celý den si hrála doma s tetou a ven si teta vzala čepici a hrozně ji fena vyštěkala a skoro před ní couvala

Tak to my máme podobnou historku z "natáčení" a už to byl dospělý pes..teda bázlivka, ale...
dcera si hraje v obýváku se psem, sedne si k němu, drbe ho...pak se pes se překulil a ona se chtěla přemístit k němu. Tak jak byla v tom sedu, tak si klekla a v kleku šla k němu...ne po čtyřech, ale po dvou...tak to byla teda panika...couvání, vrčení, štěkot. No tak dcera říká "Neboj Mimíšku" a stoupla si a to byla konečná. Pes na ní nedůvěřivě vrčel ještě 3 dny, když se přiblížila.
No a nedivím se mu, když se mu holka najednou změní v trpaslíka a jde na něj a pak najednou ten trpaslík vyroste.... ...no prostě jak se říká "a nejhorší jsou trpaslíci"

7.3.2023 21:31
P.C.

XXX.XXX.234.100

Doron napsal(a):
To není v pohodě.
Je bázlivá a plachá?
A jaké plemeno?

Většinou vlezlý kamarádský pes, kdo jen trochu projeví zájem, tak to je její kamarád a už si ho hlídá. Ve čtyřech měsících k nám přišla totálně nesocializovaná z ulice. Že by měla z miminčí doby ještě nějaký vzpomínky...?
Dnes se třeba mohla pominout, že 65 metrů od nás (teď jsem to fakt měřila na mapě) je u hradby muž zády k nám a močí. Bylo to u zastávky a obchodu, lidi, auta, provoz... nic z toho nevadilo...zmerčila chlapa a štěkala jak blázen. Takže k chlapovi úplně jít nechci, takže prvotně jí trochu násilím odtáhnu (nefunguje přivolání, nic), jakmile trochu věnuje pozornost,tak už jí dělám nějaké blbosti, házím granule na chodník a hledej, atd.

Poslední dobou štěká i do prázdné ulice. Třeba jen zdáli slyší psa. Přijde mi to trochu neurotická.
Tohle štěkání měla a strach z divných věcí měla vždy. Před 2 měsíci jí kousnul pes, od té doby je to chování možná trochu jiné. Ale nedá se najít nějaký vzorec. Co platí u jednoho psa/místa/člověka/situace ... to neplatí u jiného.

7.3.2023 21:35
P.C.

XXX.XXX.234.100

Soused s holí je podezřelej neb má tu hůl...mladík s kapucí je podezřelej, no já teda, když se budu vracet domů za tmy a proti mě půjde zakuklenec v kapuci, tak jen slušné vychování a civilizační stud mi brání v tom, abych preventivně volala "hej, jestli si na mě něco zkusíš, tak tě načutnu do nádobíčka", ale tak jsem ve střehu...vozíčkář je to samé v bleděmodrém..
Tak jasně, jako majitel psa vedu svoje štěnítko tak, aby bylo socializované, ukazuju mu, že tohle a tamto se řešit nemusí, protože to nepředstavuje nebezpečí...a moje zkušenost je, že povětšinou, jak pes dospěje a jak nasbírá zkušenosti, tak z toho vyroste.

Mám pasteveckou čubu, která nebyla nejisté štěňátko, teda až na vyjímku a to bylo vstupování do neznámých budov, byla docela suverén. Ale tak jednou je to pastevec a na podezřelé osoby je nutné udělat bububu...tam se bohužel i trochu složitěji vysvětluje, že ten chlap, v dlouhém pršiplášti, s holí v jedné ruce a košíkem v druhé ruce, co vyšel z lesa asi 3 metry od nás, opravdu není masový vrah, ale neškodný houbař...a to můžu 100x říkat sebevědomým, klidným hlasem s intonací, že o nic nejde "Ginuš, to není bubák, to je houbař..klíííd, nic se neděje", jenže Ginuš má svůj pasteveckej rozum a říká "Tak hele, houbař nehoubař... tou holí tě může praštit stejně, tak ať se raději drží dál".
Ráda bych řekla, že pod mým klidným vedením řeší dnes, jako tříletá, už jen ultra divný osoby a fakty si nepamatuju, kdy vůbec na někoho reagovala, ale myslím, že to tak nějak není moje zásluha, že to prostě přišlo s věkem... dospěla...

S tou kapucou zase ale... dcera tak chodí denně, takže to zná. Naopak se kolikrát na okapucovaný dívá, jestli to není ona. Tady holt jí sralo ještě něco. Nebo nesralo, třeba naopak... Někdy se naježí, ploutev na hřbetu, jindy ne.

7.3.2023 21:40
Doron

XXX.XXX.17.221

P.C. napsal(a):
S tou kapucou zase ale... dcera tak chodí denně, takže to zná. Naopak se kolikrát na okapucovaný dívá, jestli to není ona. Tady holt jí sralo ještě něco. Nebo nesralo, třeba naopak... Někdy se naježí, ploutev na hřbetu, jindy ne.

A jaké je to plemeno, jestli se můžu ptát?

8.3.2023 00:59
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Ve štěkání na divné věci je Malina expert. Nejvíc řešila ve městě kuřáky. Co to jako je, chlap vyjde na ulici a pak stojí u vchodu do baráku a kouří a nehejbe se, proč se chová tak divně?
Tak jí na tohle jen říkám "ale Malí, tohle je jen kuřák, to přece znáš" a celkem to funguje a přestane. Štěkot na divné věci už umím "vypnout" celkem snadno, ale zatím bojujeme se štěkotem na "vlezlé" návštěvy, které na ní šišlají a chtějí si jí pohladit. Nebo loni v létě mi na návštěvě u kámošky uřízla ostudu, že pořád štěkala na jejího partnera, kdykoliv udělaj rychlejší pohyb. Asi kámošku bije a ona to odhalila a to jsme si o něm všichni mysleli, že je to Mirek Dušín.
Nebo jdeme na vycházce a šla rodina a jedno dítě se za nimi dost couralo, tak do něj Malina šťouchla čumákem, což jsem nečekala, dítě se kouklo a když vidělo za sebou černého psa, tak se hned dalo do běhu a srovnalo krok s rodinou. Malina asi spokojená, jakou dobrou práci odvedla.
Takže já takhle pracuju na tom, aby neštěkala a včera jdeme kolem cvičáku a tam psi, co čekali na cvičení všichni štěkali jako pominutý. Malina nejdřív sledovala psa na cvičáku a pak teda koukala na ty, co štěkají..no podívala se na mě a mě to přišlo jako by mi řekla "a tohle ti nevadí jo?".
Tak si pak říkám, jestli jí važně moc nebuzeruju.

8.3.2023 06:29
P.C.

XXX.XXX.234.100

Doron napsal(a):
A jaké je to plemeno, jestli se můžu ptát?

Vořech je to.

8.3.2023 07:11
debri

XXX.XXX.84.66

Měla jsem něco podobného fenka jako roční přivezena z útulku. Chlapy v kapucích přímo nenáviděla,ale tam to bylo asi o hodně špatné zkušenosti. Podobně jako té vaší jí vadily ty podivnosti třeba z motorky překryté plachtou byla úplně auf Řešila jsem to jako vy prostě k tý podivnosti šly já na to sáhla ona to očichala.
Ovšem top zážitek byl když ve srázu objevila strom a na něm vlál igelitový pytel ..řvala na něj jak protržená a já myslela že tam snad bude štěkat na věky. Dolů jsem pro ni nemohla přizabila bych se

8.3.2023 07:59

"Ale nedá se najít nějaký vzorec. Co platí u jednoho psa/místa/člověka/situace ... to neplatí u jiného."

netřeba zcela hledat vzorec
je třeba vybudovat psu mechanizmus, který mu pomůže stres zvládnout

že psi reagují na lidi s kapucí je běžné a očekávatelné
kapucí se z "člověk" stává "neznámé cosi"

8.3.2023 09:00
P.C.

XXX.XXX.91.108

debri napsal(a):
Měla jsem něco podobného fenka jako roční přivezena z útulku. Chlapy v kapucích přímo nenáviděla,ale tam to bylo asi o hodně špatné zkušenosti. Podobně jako té vaší jí vadily ty podivnosti třeba z motorky překryté plachtou byla úplně auf Řešila jsem to jako vy prostě k tý podivnosti šly já na to sáhla ona to očichala.
Ovšem top zážitek byl když ve srázu objevila strom a na něm vlál igelitový pytel ..řvala na něj jak protržená a já myslela že tam snad bude štěkat na věky. Dolů jsem pro ni nemohla přizabila bych se

Přesně...pytle jsou její, záruka řvaní

8.3.2023 09:06

No my sme našu labradorku, ktoré štandardne neriešila nič bežne vôbec neštekala, za celý jej život nepresvedčili, že snehuliak jej neublíži. Proste snehuliak v nej vyvolával totálnu paniku - ani keď sme ju k nemu pritiahli potľapkávali sme ho a pod. - proste stres, des, panika, štekot. Netuším prečo zrovna snehuliak bol jej jediná trauma. Ešteže bývali postavený iba v zime a iba občas niekde
Teraz máme tiež riešiteľku igelitových sáčkov - úplne som sa videla rovnako ako diskutujúca vyššie. Minule sme rovnako narazili na šuštiaci sáčok v priekope. To by bol pohľad pre nezainteresovaného - štekajúci 50kg pes zarazený do zeme - ja zliezajúca do priekopy, aby som si mohla ísť pohladkať a upratať igelit -som ho až vytiahla odtiaľ a potom ho niesla ako vadná pol kilometra do kontajnera - no som proste ochranca a čistič prírody . Keď som sa vytiahla z tej priekopy so sáčkom tak psica začala až cúvať - až po chvíli pochopila, že to asi fakt nič čo by nás zožralo nie je. Ale myslím, že už sa zlepšuje - ale to bude asi aj tým vekom - pomaly prestáva riešiť napr. veľké kamene, aj tie sáčky už síce opatrne ale ide plížením preskúmať a je v pohode.

8.3.2023 09:28
Doron

XXX.XXX.17.221

"Ale nedá se najít nějaký vzorec. Co platí u jednoho psa/místa/člověka/situace ... to neplatí u jiného."

netřeba zcela hledat vzorec
je třeba vybudovat psu mechanizmus, který mu pomůže stres zvládnout

že psi reagují na lidi s kapucí je běžné a očekávatelné
kapucí se z "člověk" stává "neznámé cosi"

Ano, taky si myslím, že je důležité mít vybudovaný vzorec, jak psa uklidnit.

A je taky hodně druhů štěkání, každým chce pes říct něco jiného.
Takové to vzrušené lovecké-na vyšší frekvenci, hlasité a pravidelné, teritoriální - hluboké blafání, vítací - prokládané kňučením, výhružné - proložené takovým chrčením, varovné blafnutí, kterým umravnují starší psi štěňata, poblafávání a jemné vytí ( tím mě teď moji psi zrovna ze zahrady říkají, ať už se shromáždíme a jdeme ven), štěkání že strachu - takové hysterické vyšší a ne tak pravidelné, štěkání jako výzva ke hře..,atd..
Prostě sposta druhů štěkání:)), které spolu s postojem těla vždycky znamenají něco jiného.

Tak proto jsem se ptala, jaká je ta zadavatelčina fenka, jestli spíš sebevědomá, nebo plachá, hyperaktivní nebo klidná.
Prostě jakou má povahu.

Prostě jestli štěká ze strachu, nebo z jinýho důvodu.

Taky mě napadlo, jestli dobře vidí.

8.3.2023 09:46
Atheira

XXX.XXX.209.8

Já si tady dovolím říct, že mám pocit, že je to otázka povahy, stejně jako u lidí - někdo je v základu poseroutka, někdo ne. Trénink hodně věcí vylepší, ale posera zůstane někde hluboko uvnitř poserou a občas si na něco extra divného štěkne, i když bude mít naučeno se lépe ovládat.
Zkušenější mi třeba budou tvrdit opak, já jsem zatím došla prostě k tomuhle závěru. Důležité pro mě je mít fenu naučenou, že nic není taková katastrofa, co by se nedala vyřešit a že po prvotním úleku má sledovat a vnímat mě.
Ale neočekávané situace a divné předměty se dějí. V zásadě na ně reaguje jak kůň. Poskočí si na místě, zatřepe nohama a chvilku na to kouká s nedůvěřivým pokyvováním hlavou ze strany na stranu, případně si zacouvá, hlavně se hned neotočit zády, že... Asi jak se snaží si v hlavě přebrat, co to zrovna vidí. Většinou se sama od sebe ohlédne na mě, případně přijde ke mě nebo za mě, ale na hodně divný věci si předtím taky štěkne. Ještě v roce a půl řvala jak tur a sněhuláky třeba rovnou zabíjela. Jako dala mi práci, ne že ne...

8.3.2023 11:10
P.C.

XXX.XXX.91.108

Doron napsal(a):
Ano, taky si myslím, že je důležité mít vybudovaný vzorec, jak psa uklidnit.

A je taky hodně druhů štěkání, každým chce pes říct něco jiného.
Takové to vzrušené lovecké-na vyšší frekvenci, hlasité a pravidelné, teritoriální - hluboké blafání, vítací - prokládané kňučením, výhružné - proložené takovým chrčením, varovné blafnutí, kterým umravnují starší psi štěňata, poblafávání a jemné vytí ( tím mě teď moji psi zrovna ze zahrady říkají, ať už se shromáždíme a jdeme ven), štěkání že strachu - takové hysterické vyšší a ne tak pravidelné, štěkání jako výzva ke hře..,atd..
Prostě sposta druhů štěkání:)), které spolu s postojem těla vždycky znamenají něco jiného.

Tak proto jsem se ptala, jaká je ta zadavatelčina fenka, jestli spíš sebevědomá, nebo plachá, hyperaktivní nebo klidná.
Prostě jakou má povahu.

Prostě jestli štěká ze strachu, nebo z jinýho důvodu.

Taky mě napadlo, jestli dobře vidí.

Myslím že vidí dobře, viz 65 metrů vzdálený muž.

8.3.2023 12:54
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Já jen zmíním - nevím, zda to tu už zmíněno bylo, nestíhám pročíst.
Fena je ve věku, kdy to někteří psi dělávají, ač do té doby byli dobře socializovaní, neměli s ničím problém - hormony, dospívání, puberta.... Tak jako, že netřeba se hroutit, pracovat na tom ano, ale není se třeba plašit, psu se v tomhle směru věnovat - s klidem, určitou nadsázkou, aby viděl, že se nic neděje, ale vyloženě se neděsit. Je dobře , že se zadavatelka ptá a že s tím hodlá pracovat, to je jedině dobře.

8.3.2023 13:22
P.C.

XXX.XXX.91.108

Zrzavci napsal(a):
Já jen zmíním - nevím, zda to tu už zmíněno bylo, nestíhám pročíst.
Fena je ve věku, kdy to někteří psi dělávají, ač do té doby byli dobře socializovaní, neměli s ničím problém - hormony, dospívání, puberta.... Tak jako, že netřeba se hroutit, pracovat na tom ano, ale není se třeba plašit, psu se v tomhle směru věnovat - s klidem, určitou nadsázkou, aby viděl, že se nic neděje, ale vyloženě se neděsit. Je dobře , že se zadavatelka ptá a že s tím hodlá pracovat, to je jedině dobře.

Díky, ta změna je opravdu s nástupem puberty, háráním... On na to má každý trochu jiný názor, tak je fajn si to přečíst a dozvědět se, co dělají jiní psi.

8.3.2023 13:48
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

P.C. napsal(a):
Díky, ta změna je opravdu s nástupem puberty, háráním... On na to má každý trochu jiný názor, tak je fajn si to přečíst a dozvědět se, co dělají jiní psi.

Můj první ohařík mě taky zaskočil. Krásně socializován, žjící na sídlišti v Prahé a pak pic! červenobílá páska pleskající ve větru na příkopem byl veleproblém K pásce jsme šli, na tom jsem si trvala, ukázala jsem mu, že je jeliman a nemá se čeho bát a pak jsme na tom začli hned pracovat.
Tak jsme hned druhej den zašli ke kolotočům, který tam shodou okolností právě chlapi nějaký stavěli a divili se tomu, že se jich ptám, ešivát tam u nich můžeme nějakou dobu bivakovat.Šli jsme na nádraží, když příjížděl vlak, koukali na sanitky.......v tomhle má městskej pes velkovýhodu. V současnosti žijeme na vesnici a to bude jedno oříšek, až přijde nějakej voříšek
To zvládnete, udělejte si z takových situací zábavu.

8.3.2023 14:54
P.C.

XXX.XXX.91.108

Zrzavci napsal(a):
Můj první ohařík mě taky zaskočil. Krásně socializován, žjící na sídlišti v Prahé a pak pic! červenobílá páska pleskající ve větru na příkopem byl veleproblém K pásce jsme šli, na tom jsem si trvala, ukázala jsem mu, že je jeliman a nemá se čeho bát a pak jsme na tom začli hned pracovat.
Tak jsme hned druhej den zašli ke kolotočům, který tam shodou okolností právě chlapi nějaký stavěli a divili se tomu, že se jich ptám, ešivát tam u nich můžeme nějakou dobu bivakovat.Šli jsme na nádraží, když příjížděl vlak, koukali na sanitky.......v tomhle má městskej pes velkovýhodu. V současnosti žijeme na vesnici a to bude jedno oříšek, až přijde nějakej voříšek
To zvládnete, udělejte si z takových situací zábavu.

Jo, to my jí taháme všude, jezdí vlakem i městskou, autem... Jak píšu, v pohodě jde za plného provozu a rachotu, ale stojící mlčící a močící chlap 60 metrů daleko najednou spustí hysterii.

8.3.2023 14:59

Ježiš chudák chlap. Snad to ustál "v suchu"

8.3.2023 15:07
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Ježiš chudák chlap. Snad to ustál "v suchu"

8.3.2023 17:04

dala bych igeliťák domů
a přemisťovala ven
daly by se věšet jak balonky :)

zlatej sáček
ale co když pes řve do prázdna
naposledy u domu před návsí... zničehonic se zastavila, zapíchnutá v chodníku a hlubokým hlasem
do baráku
stáli tam dva lidé a já
ale ona štěkala do zdi jakoby
a poskočila, jako kdyby někoho vyháněla
ten jeden člověk to taky viděl jak já, říkal - á, něco je špatně

8.3.2023 22:44

No to takhle zapadnete s autem v úplně pustině.zacne se stmívat.a kdyz je tma , tak nebožka erdela si štěká do tmy...kdo na nás asi tenkrát koukal...

8.3.2023 23:46

No to takhle zapadnete s autem v úplně pustině.zacne se stmívat.a kdyz je tma , tak nebožka erdela si štěká do tmy...kdo na nás asi tenkrát koukal...

To jen pro vás je tam jenom tma. Pro psa je toho tam spousta. Co větřit ....a pochopitelně, na co štěkat. Třeba vlk, že jo :-)) Mají jiné informační zdroje.

9.3.2023 22:12
P.C.

XXX.XXX.234.100

U nás nedávno našli mrtvolu bez hlavy. V místech, kde fakt chodíme téměř denně. Večer pak s psinou venku a začala hulákat do ústí takovýho černýho hnusnýho kanálu. Já živou představu, že najde tu hlavu.... Málem jsem začala řvát taky.

9.3.2023 22:29

Kdyby někde našli mrtvolu bez hlavy, už bych tam nepáchla. Ani se psem, ani bez psa. A kdyby ji našli u nás, tak bych se odstěhovala.

9.3.2023 23:00
Doron

XXX.XXX.22.171

Kdyby někde našli mrtvolu bez hlavy, už bych tam nepáchla. Ani se psem, ani bez psa. A kdyby ji našli u nás, tak bych se odstěhovala.

Ono to tělo připalavalo z Plzně:(
U nás mrtvol už pár, to nesmíte tak brát..
Před dvěma lety jsem při plavání se psy narazila na utopence, jako ve vodě.
Rok jsem tam teda nešla, to je pravda:(.

9.3.2023 23:03
lupus4

XXX.XXX.205.61

tak já s AKE na houbách asi v 2005 našel oběšenou na šále cca 20letou feťačku
Amču to vůbec nevyvedlo z míry (abych se držel tématu)
na policii jsem čekal přes hod než se uráčili přijet

PS. hřiby a bedly tam rostou pořád

9.3.2023 23:30

Pes nebude při setkání s mrtvým jančit. Mají to jinak než lidé.
Ale je dost jiných zvláštních věcí, které pes (a další zvěř) cítí. Nemoci. Nastupující záchvat. Vibrace, jiné složení potu. Blížící se katastrofu. Mírnou změnu tlaku. (nadpřirozeno vynechám, je tma, bojíme)

9.3.2023 23:53
lupus4

XXX.XXX.205.61

Pes nebude při setkání s mrtvým jančit

záchranáři tvrdí, že psi jsou celkem psychicky ko, když mají pouze tyto nálezy...

10.3.2023 00:07
Doron

XXX.XXX.22.171

Pes nebude při setkání s mrtvým jančit. Mají to jinak než lidé.
Ale je dost jiných zvláštních věcí, které pes (a další zvěř) cítí. Nemoci. Nastupující záchvat. Vibrace, jiné složení potu. Blížící se katastrofu. Mírnou změnu tlaku. (nadpřirozeno vynechám, je tma, bojíme)

Přesně.
Při povodních 2002, fenka vedle ve stájích věděla , co se stane, byla neklidná, pořád tahala páníka pryč, lezla nahoru, tři dny předtím, než to přišlo.
Moji psi byli v úplným klidu, a když přišla voda, venčili se na zahradě úplně normálně, akorát, že plavali:)).
Tupouni:))
Takže, každej pes je asi jinej,.

10.3.2023 06:05
debri

XXX.XXX.84.66

To jen pro vás je tam jenom tma. Pro psa je toho tam spousta. Co větřit ....a pochopitelně, na co štěkat. Třeba vlk, že jo :-)) Mají jiné informační zdroje.

To my občas slýcháme nad ránem vlky a nejspíš lvy to neřeší jen nastraží uši. Cítit je na tu dálku nemůže

10.3.2023 07:30

lupus4 napsal(a):

záchranáři tvrdí, že psi jsou celkem psychicky ko, když mají pouze tyto nálezy...

To je sice pravda, ale to jde o jinou reakci. Podobnou jako u záchranářů, když vyhrabávají pořád jen mrtvoly... Tomu psovi je brzy jasné, že cílem je najít živoly - z reakcí lidí okolo a tak. Zkušenější dvojice pak už rozeznají, zda pes hlásí živolu nebo mrtvolu už když označuje. (nechávají je pak před koncem akce najít aspoň figuranta, pokud se ten den nedaří....)

Samozřejmě že mrtvola na zvířatech zanechává také stopy, ale není to děs, jako u lidí. Lidi se bojí neznámého, no ta zvířata smrt znají jako přirozenou součást života, to jen my z toho děláme haló. Zvíře ani nenapadnou nějací záhrobníci, protože to prostě v životě neviděl (a nebo viděl, takže normálka, zatímco my z toho máme pořád fobii, páč jen tušíme). Umím si představit, že chcíplotina podobného druhu je pro to zvíře spíš varování třeba... A když divně smrdí, že může být nakažlivá, otrávená, a tak. Tomu bych rozuměla.

No a pak pokud pes vázaný na svého páníka zjistí, že páník se záhrobníků bojí, tak pes záhrobníky samozřejmě vyštěkává, páč to evidentně může být nebezpečné... (jedno jestli záhrobníky pohyblivé nebo nepohyblivé, čiže hlávky v kanále apod.)

10.3.2023 07:31

Doron napsal(a):
Přesně.
Při povodních 2002, fenka vedle ve stájích věděla , co se stane, byla neklidná, pořád tahala páníka pryč, lezla nahoru, tři dny předtím, než to přišlo.
Moji psi byli v úplným klidu, a když přišla voda, venčili se na zahradě úplně normálně, akorát, že plavali:)).
Tupouni:))
Takže, každej pes je asi jinej,.

U nás při povodních jsem taky den předem věděla, co se stane, a šla jsem si vypnout elektriku na chatě a pouklízet plavající věci, vytáhnout lednici na stůl a tak. A po cestě jsem říkala sousedovi, ať si uklidí ovce. No, neuklidil...

10.3.2023 08:35
Varaxi

XXX.XXX.191.78

lupus4 napsal(a):

Ono u toho záleží, na co je pes cvičený - jestli hledá živého člověka, ale nachází jen mrtvoly, logicky ho to deptá.
Kdežto psi cvičení na nalezení zemřelých to berou jako práci a nijak neřeší.
Pes na zabíjačce taky nevyšiluje, že to prase jdeme zabít. Naopak - prase ještě nevisí, a on už stojí a očumuje, kdy mu někdo hodí kousek masa.

11.3.2023 03:37

Varaxi napsal(a):
Ono u toho záleží, na co je pes cvičený - jestli hledá živého člověka, ale nachází jen mrtvoly, logicky ho to deptá.
Kdežto psi cvičení na nalezení zemřelých to berou jako práci a nijak neřeší.
Pes na zabíjačce taky nevyšiluje, že to prase jdeme zabít. Naopak - prase ještě nevisí, a on už stojí a očumuje, kdy mu někdo hodí kousek masa.

Když oni se na tý zabijačce chovají stejně i lidé. :-)

11.3.2023 08:36

debri napsal(a):
To my občas slýcháme nad ránem vlky a nejspíš lvy to neřeší jen nastraží uši. Cítit je na tu dálku nemůže

To jste mi připomněla: jedna fena nám nechtěla chodit po cestě kolem plotu ZOO, kde za plotem byl pavilon šelem. Táhla, až se škrtila, hrabala se jak krtek, jen aby už byla pryč. Vypadalo to, že jsme ji ukradli. Její syn to vůbec neřešil.

11.3.2023 09:41
Doron

XXX.XXX.22.171

Moji dva psi byli u toho, když veterinářka přijela uspat naši šestnáctiletou čubinu.
Vetka byla milá, laskavá, všechny tři pomazlila, vnesla k nám takovou atmosféru, že je to přirozená věc, opravdu úžasná ženská.
Všichni psi byli v úplným klidu.
Já se taky držela, brečela jsem až potom.
Tak si taky myslím, že smrt psy neděsí , že reagují spíš na emoce, který okolo toho jsou.

12.3.2023 10:14

Doron napsal(a):
Moji dva psi byli u toho, když veterinářka přijela uspat naši šestnáctiletou čubinu.
Vetka byla milá, laskavá, všechny tři pomazlila, vnesla k nám takovou atmosféru, že je to přirozená věc, opravdu úžasná ženská.
Tak si taky myslím, že smrt psy neděsí , že reagují spíš na emoce, který okolo toho jsou.

No přesně proto většinou psy uspávám na veterině, i když to někomu přijde děs a proč neuspáváte doma....no protože pokud by k nám přijel vet, tak je to prostě pro psy divný, navíc u nekontaktních až reaktivních psů by to byl boj...žádná pohoda. Zatímco na veterině jsou naučený, že tam přijdou, dostanou injekci...prostě nic divnýho, normální věc, takže tam stačí, abych to ustála já, že se nic neděje, že jde o běžnou návštěvu veteriny a pes je v klidu. Ovčandu jsme zase naopak uspávali doma, protože tu jezdil vet očkovat domů, tak pro ní by byla zase nestandard situace, kdybychom jí táhli na veterinu, zatímco návštěva veta byla běžná situace.

Hlavně, aby to ustáli emočně lidi okolo.

12.3.2023 10:21
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

Doron napsal(a):

Jsem přesvědčena, že když přijde vet ... tak pes ví ...
moje zkušenost, můj pocit

Děsí, neděsí ... když jsem pohřbívala fenu, přišel
odněkud kocour, stál, oči vytřeštěné věděl ...
se smrtí je nekonfrontuji, u nás to vidět nemusí ...

13.3.2023 18:01
Trickyvoo

XXX.XXX.5.147

Doron napsal(a):

Kámošce umírala roční fena. V tu chvíli jsme to ještě nevěděli. Že je něco hodně špatně, mě napadlo až podle reakce mého psa, který místo, aby jí vyštěkával, jak měl vůči ní ve zvyku, tak šel kolem ní obloukem se skloněnou hlavou, pak se na ní na okamžik podíval s tou skloněnou hlavou a trochu zavrtěl ocásem, ale měl ho u toho dole. Prostě byla to podivná reakce, kterou jsem u něj nikdy dřív neviděla. Fena za pár dní zemřela.

13.3.2023 19:04
Doron

XXX.XXX.162.50

Trickyvoo napsal(a):
Kámošce umírala roční fena. V tu chvíli jsme to ještě nevěděli. Že je něco hodně špatně, mě napadlo až podle reakce mého psa, který místo, aby jí vyštěkával, jak měl vůči ní ve zvyku, tak šel kolem ní obloukem se skloněnou hlavou, pak se na ní na okamžik podíval s tou skloněnou hlavou a trochu zavrtěl ocásem, ale měl ho u toho dole. Prostě byla to podivná reakce, kterou jsem u něj nikdy dřív neviděla. Fena za pár dní zemřela.

Tak oni nemoc nějak cítí , to určitě.
Co jí bylo, té fence?

13.3.2023 21:06

Já mám pocit, že by se mi to naše prasátko v té mrtvole ještě poválelo nebožka to udělala, ale jen se srnou a měla červíky na zádech v kudrlinách.
nebožtík první pes, když viděl, jak manžel zabíjí králiky, měl prý oči na vrchu hlavy.....

13.3.2023 22:16
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Doron napsal(a):
Tak oni nemoc nějak cítí , to určitě.
Co jí bylo, té fence?

Tetanus. Jela na kliniku do Brna, ale už byla příliš slabá...no a asi i kdyby nebyla, šance je asi u tohohle hodně malá, pokud vím.

13.3.2023 23:29
Doron

XXX.XXX.162.50

Trickyvoo napsal(a):
Tetanus. Jela na kliniku do Brna, ale už byla příliš slabá...no a asi i kdyby nebyla, šance je asi u tohohle hodně malá, pokud vím.

Ježíšmarjá, já asi psi na tetanus očkovaný nemám a mně to taky propadlo 😧
Děkuju za upozornění 🌷

13.3.2023 23:35
Doron

XXX.XXX.162.50

Doron napsal(a):
Ježíšmarjá, já asi psi na tetanus očkovaný nemám a mně to taky propadlo 😧
Děkuju za upozornění 🌷

Psy🙄

14.3.2023 08:25
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Trickyvoo napsal(a):

Můj sočasný vižlík vyrůstal se starou vižlí babičkou, která ho vychovala, měl ji moc a moc rád. Když přišel její čas-věděla jsem to dřív, než stanovili diagnózu, choval se úplně přesně jako Váš pes. Úplně stejně.
Podobným způsobem se pak o rok později rozloučil se svou vižlí kámoškou,když jsme za ní přišli na návštěvu, nebylo jí dobře, ale že je to tak špatné jsem poznala díky jemu. Majitelům jsem to tehdy neřekla a ona tu druhý, nebo třetí den na to nebyla.

14.3.2023 08:28
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Já mám pocit, že by se mi to naše prasátko v té mrtvole ještě poválelo nebožka to udělala, ale jen se srnou a měla červíky na zádech v kudrlinách.
nebožtík první pes, když viděl, jak manžel zabíjí králiky, měl prý oči na vrchu hlavy.....

Rumíček má oči navrch hlavy pokaždý, když kocour přitáhne myš . Nepřeháním. On je takový zdravotní bratříček a záchranář.. Takže se vždy snažím, aby to neviděl. nikdy by mě nenapadlo, že tohle budu muset dělat kvůli psovi.Nedělá mu to vůbec dobře.
I proto jsem odpálila svoje předsevzetí, že bych zrovna s ním mohla dělat canisku, nemohla, sežralo by ho to. Taliprdová by na to měla spíš, ale ta je tak dohoukaná, že by zbořila svým projevem radosti a nevázanosti a pomatenosti, nemocnici či hospic. Což je škoda, ona by uměla, kdyby to měla v hlavě trošku víc srovnaný.

Přidejte reakci

Přidat smajlík