Dobrý den, měla bych dotaz k vedení účetnictví v případě, že má člověk CHS a IČ. Možná to je hloupý dotaz, každopádně nejsem ani chovatel a nemám ani IČ, tudíž nemám úplně dokonalý přehled a představu. Dotaz je čistě ze zajímavosti.
Předpokládám, že při IČ je nutné vedení účetnictví klasicky v účetním programu? Další dotaz se týká dokladů - při prodeji štěněte je pro mě dokladem (o příjmu) kupní smlouva, nebo je nutné vystavit např. i příjmový pokladní doklad? A jak je to v případě platby převodem? Poslední dotaz - lze dát do nákladů například startovné na výstavu nebo zkoušku? Opět, případně jakým dokladem?
Předem díky za rozšíření obzorů
Uživatel s deaktivovaným účtem

1. vedení účetnictví není potřeba, nepředpokládám totiž, že byste přesáhli roční obrat 2M CZK; potom stačí buď vést daňovou evidenci a výdaje uplatňovat paušálem anebo zcela nejjednodušeji se přihlásit k paušální dani a poté nemusíte podávat daňové přiznání vůbec; k jakékoliv variantě rozhodně není nutný žádný PC program
2. pokud na KS uvedete, že je zároveň příjmovým dokladem, není nutno žádný další doklad; pokud je platba převodem, máte bankovní výpis; platba ale není nutná k ničemu prokazovat, pouze v případě vedení účetnictví - viz. bod 1
3. pokud prokážete, že je výstava nebo zkouška nutná k dosažení, zajištění a udržení příjmů, proč ne... k platbě těchto poplatků předpokládám máte doklad o zaplacení (účtenku, bank. výpis...)

Když se daní paušálem, odečítáte "náklady" (výdaje) paušálem, tam záleží pouze na tom, jaký typ příjmů daníte (pronájem nemovitosti vs. poskytování služeb v administrativě vs. chovatelství např.) a podle toho uplatníte paušál (někde 30 %, někde 60 %, atp.). Takže je jedno, kolik je to vrhů.
Každopádně se smějí odečíst legislativně správně pouze výdaje, které byly vynaloženy k zajištění těch příjmů, jak už psala efe. Takže teoreticky krmení pouze pro onu fenu a ne pro další tři neproduktivní psy, co mám doma (ty jsem asi k prodeji toho vrhu nepotřebovala, pokud nedržím i chovného psa). Ale... kdo vám to dokáže, že.
Díky všem za reakce :-) Akorát tedy moc nechápu to, že bych nemohla dát do nákladů cokoliv spojené s jinými psy. Pokud mám IČ na chov, pak bych předpokládala, že mě ten chov živí (ne že mě živí jeden konkrétní vrh). Např. pokud mám kromě chovné feny i dalšího mladého psa, kterého vychovávám, trénuji, chodím s ním na různá vyšetření, výstavy apod., a to celé proto, abych ho mohla uchovnit, pak si myslím že to jsou náklady spojené s chovem. Jen úvaha.. zajímalo by mě, jak je to v jiných oborech. Např. když budu pronajímat dodávky.. 1) koupím si dodávku, 2) sjednám si na ní pojištění, 3) opatřím jí dálniční známkou, 4) opatřím jí např. nějakým gps zařízením, 5) nechám jí domontovat tažné zařízení a po tomto všem jí začnu teprve pronajímat. Tzn. nic z toho (body 1-5) si nemůžu dát do nákladů, když dodávka zatím reálně nejezdí?...

ony jsou paušály dva... jedním se řeší to, co píše Buggyra
druhý je ten, že dáte zdr., soc., min. daň a neřešíte nic
je tam asi 60 %
takže se musí rozmyslet, jestli se těch 60 vyplatí, jestli do toho nevrážíte víc
když se to jmenuje chov a výcvik zvířat, tak tam už nacpu všechno :-)
vyplatí se dát pár korun účetní, aspoň to mám na koho svést
mám pocit, že vůbec není povinnost účtenku/cokoli podobného vydávat,
jen když zkz požádá
ale protože v tom pak mám nepořádek, plácám příjmové doklady
a kde je výplata ošetřovatele, chovatele; moje?
přece se o psy nestarám jen po dobu březosti, fotografování, večeře, snídaně a než děcka odejdou k novým majitelům
a mně se teda zdá nesmysl, že bych si schovávala účtenky jen za ty jedince, co mají teď vrh
co já vím, jestli budou někdy krýt?
a úplně tím vynecháváme chov bez průkazu původu
ti psi přece mohou vydělávat peníze i tím, že jsou v psím kalendáři
takže co náklady na hřeben a šampon?
rozdíl je totiž asi v tom, že je příležitostný příjem - tam se dají náklady jen na tu akci teď (vrh, ...)
a pak je příjem
s živn. oprávněním podle § 7 a tam už je ten 60% výd. paušál,
nebo skutečné výdaje a tam už fakt všechny náklady, co mě napadnou (a které mi nerozcupuje účetní), dám

Před FÚ úsměvná poznámka, za daně (jejich výpočet, příp. účetnictví či daň. evidenci) je vždy zodpovědný jen a pouze daňový poplatník.

napsal(a):
Před FÚ úsměvná poznámka, za daně (jejich výpočet, příp. účetnictví či daň. evidenci) je vždy zodpovědný jen a pouze daňový poplatník.
Ano, to je. Je lepší to nechat na účetní, které věřím. Nebo teda aspoň poprvé nevyplňuji přiznání sama. Není to dobrý nápad.
A skláři nebudou mít co žrát :)