Porod feny a komplikace

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.3.2023 13:49
nikdonevi

XXX.XXX.110.156

Dobrý den, jdu za vámi s otázkou, kamarádka chová NO má zhruba týdenní štěňátka, fena byla prvorodička a skončila na CS, jiní chovatelé jí řekli, že tam jela zbytečně. Napíšu co se stalo a zajímá mě, zda se vám stalo něco podobného a jak jste to vyřešili.
Fena začala být nervózní, hrabat, funět 62 den březosti, to trvalo víc jak 24h na druhý den okolo 7 ráno jí odešla hlenová zátka, opět celý den hrabala, funěla, mezitím spala, voda jí neodtekla, ale v noci, někdy po půl noci z ní začala téct krev, tmavší krev, fena se nechovala nijak apaticky, netlačila na prázdno, chovala se jako těsně před porodem, točila se v bedně dokola, hrabala, škubala deku, kamarádka volala na veterinu, kde feně udělali okamžitě CS, veterinář nezkusil počkat, nezkusil nic, jen prostě udělal CS, první štěně prý bylo mrtvé a odloučila se mu placenta (to jsem myslela, že teče zelená voda) fena prý měla porodní cesty otevřené a neshledal žádnou překážku v porodních cestách. Sestra co jí nosila štěňata k vysoušení jí u prvního štěněte řekla, že prý bylo mrtvé, ale jestli chce může ho zkusit rozmasírovat, neudělala to a věnovala se těm následujícím. Po pár dnech po porodu přemýšlela, nad tím porodem a zjistila, že první štěně se nechovalo úplně mrtvě, ty ostatní taky museli odsát z nich vodu a pořádně rozmasírovat aby se rozdýchali... každopádně chovatelé, kteří mají víc zkušeností jí řekli, že to zbytečně hrotila, že pokud fena nebyla apaticka (což se u prvorodičky blbě pozná, když je fena taková v šoku) že ji měla nechat být a normálně by doma odrodila a zbytečně ji zatížila CS. Stalo se vám něco podobného? nechali jste fenu tak a čekali nebo jste taky jeli na CS? díky za vaše zkušenosti.

20.3.2023 13:58
Varaxi

XXX.XXX.191.80

Po bitvě je každý generál. Ono s naprosto stejnými příznaky se mohlo taky na sále zjistit, že taktak zachrání té feně život.
Sehnala bych si důvěryhodného veterináře, případně důvěryhodného chovatele, tomu bych v případě komplikací zavolala a prostě dělala to, co by mi chovatel/veterinář řekl. Pokud by zavelel k císaři, byl by císař.

20.3.2023 14:16
nikdonevi

XXX.XXX.110.156

Varaxi napsal(a):
Po bitvě je každý generál. Ono s naprosto stejnými příznaky se mohlo taky na sále zjistit, že taktak zachrání té feně život.
Sehnala bych si důvěryhodného veterináře, případně důvěryhodného chovatele, tomu bych v případě komplikací zavolala a prostě dělala to, co by mi chovatel/veterinář řekl. Pokud by zavelel k císaři, byl by císař.

ona samozřejmě v tu noc zkoušela psát lidem které zná, jenže se jí nikdo neozval, asi spali, já taky okolo 1 v noci spím a telefon mám ztlumenej, takže tohle chápu, veterinář ke kterému chodí na očkování atd nemá pohotovost a v noci se mu taky nedovolala, takže jela někam na kliniku, kde pohotovost mají a tam feně udělali hned císaře, mě osobně by třeba zajímalo, proč ta fena krvácela, ale ani ten veterinář na klinice jí nebyl schopný říct proč, když porodní cesty měla volné, celkově je mi divné, že fena nemá krvácet, já když rodila, tak cc 2 hodiny před tím než jsem porodila syna tak ze mě taky tekla krev a já se lekla, protože u fen to normální není a v porodnici mi řekli, že mi krvácí čípek a je to zcela v pořádku, že je to normální.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.3.2023 16:29

je to úplně jednoduchý. kdyby veterinář neudělal císaře a ono to nedopadlo, což se předem nikdy celkem nedá odhadnout, tak je to na jeho triko a on bude za řezníka, co to neudělal.

a čekat, až je porod natolik v prde1i, že je fena apatická, je super způsob jak přijít o matku i všechny plody.

20.3.2023 16:56
janaa

XXX.XXX.174.242

Pokud z feny teče krev, v porodních cestách není štěně,které by šlo jednoduše vytáhnout vaginálně, tak je císař naprosto logickým krokem. Vevnitř se může dít cokoli. Co kdyby fena měla ruplou dělohu? Že fena netlačila,nic neznamená, taky nemusela začít tlačit nikdy. A po oxytocinu by taky mohla začít tlačit, a jednoduše vykrvácet. Ani vet nemá věšteckou kouli, a musí se rozhodovat někdy mezi menším a větším zlem, menším a větším rizikem. Podle mě jednal správně.
A apatická fen,viz bodlinka. To už jí zvoní umíráček.
Btw právě proto má mít chovatel domluveného veta na telefonu a během porodu s ním komunikovat. Veta,kterému věří. Pak se nestane,že v jednu ráno obvolává všechny

20.3.2023 18:18
nikdonevi

XXX.XXX.110.156

ok, tak já ji uklidním, ona totiž samozřejmě nad tím začala přemýšlet, že fenu nechala řezat, navíc s ní pár prvních dní měla trochu trápení, protože se nechtěla starat o štěňata, začala mít pocit že to podělala a selhala jako majitelka a zbytečně fenu vezla na veterinu atd... znáte to, když do vás někdo začne hustit, že jste něco udělali zbytečně, tak se tím začnete zaobírat ikdyž úplně nechcete.

20.3.2023 20:29

tak kamaradce vyridte, at je rada, ze ma fenu zivou a stenata k tomu.
Ona to zase takova samozrejmost neni....

20.3.2023 23:19

navíc s ní pár prvních dní měla trochu trápení, protože se nechtěla starat o štěňata

To tak prostě je, štěňata jsou starost !
Rada - nekrýt !

21.3.2023 06:57
marushka

XXX.XXX.38.223

Mohla porodit sama zdravá štěňátka a nebo taky mohla umřít se všemi štěňaty. Každopádně tmavý výtok před porodem prvního štěněte je vždy signál, že je něco špatně. Veterinář vyhodnotil, že je nutný císař, tak zřejmě nutný byl. Dopadlo všechno v podstate dobre, tak nemá cenu spekulovat.

Některá stenata se podaří rozdychat třeba po 10 minutách, dokonce jsem slysela příhody, kdy se podařilo oživit štěně snad po půl hodině vytrvalého oživování, ale při císaři je nutné vybavit ostatní štěňátka, která jsou na první pohled životaschopná a neztrácet čas s nejistým výsledkem.

21.3.2023 13:57
nikdonevi

XXX.XXX.110.156

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
navíc s ní pár prvních dní měla trochu trápení, protože se nechtěla starat o štěňata

To tak prostě je, štěňata jsou starost !
Rada - nekrýt !

tak samozřejmě, že štěňata jsou starost, to nikdo netvrdí, ale hned napsat, radu aby nekryla, mi přijde trochu uspěchané a tvrdé ne? jako proč by neměla krýt fenu, která po císaři nechtěla hned přijmout štěňata? Veterinář ji na to upozornil, že se to může stát, ale že se většinou fena do pár dní vzpamatuje a o vrh se pak stará a tak se i stalo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík