Darsi

XXX.XXX.80.72
Ahoj, zajima me, zda je vhodne poridit stene kavkazaka do rodiny s detmi ve veku 7, 5 a 2 roky. Jde mi predevsim o hlidani domu na zahrade o rozloze 5 tis m. O plemeni mam nacteno, chci hlidaciho psa. Je mi ale taky jasny, ze deti ho budou urcite milovat a chtit se s nim mazlit. Mne zajima, zda je pes prijme jako soucast smecky kdyz spolu budeme vsichni vyrustat od jeho steneciho obdobi, nebo z nej vyroste tzv. Pes jednoho pana. Chci mit dobreho hlidace a ochrance VSECH clenu rodiny.. budu rada za odpoved od lidi co maji s kavkazem osobni zkusenost. Diky
Darsi
napsal(a):
Ahoj, zajima me, zda je vhodne poridit stene kavkazaka do rodiny s detmi ve veku 7, 5 a 2 roky. Jde mi predevsim o hlidani domu na zahrade o rozloze 5 tis m. O plemeni mam nacteno, chci hlidaciho psa. Je mi ale taky jasny, ze deti ho budou urcite milovat a chtit se s nim mazlit. Mne zajima, zda je pes prijme jako soucast smecky kdyz spolu budeme vsichni vyrustat od jeho steneciho obdobi, nebo z nej vyroste tzv. Pes jednoho pana. Chci mit dobreho hlidace a ochrance VSECH clenu rodiny.. budu rada za odpoved od lidi co maji s kavkazem osobni zkusenost. Diky
S největší pravděpodobností přijme děti za svoje, ale je potřeba přijmout bezpečnostní opatření k tomu, aby se nestalo, že děti třeba špatně zavřou branku nebo k nim přijde spolužák ze školy a pes někoho sundá...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vlastní zkušenosti se dvěma kavkazankami - "svoje" děti milovaly. Obě byly u našich na zahradě.
V době pořízení první bylo mým synům 11 a 7 let. A protože jsme bydleli velmi blízko, byli kluci u babičky téměř denně. Kavkazanka je brala jako součást smečky, stejně tak brala i mně. Je ale fakt, že kluci byli zvyklí na psa a uměli se ke psům chovat, zacházet s nimi, protože my jsme měli v té době už čtyřletého samojeda. Mimochodem se samojedem, který s námi chodil do zahrady, kavkazanka taky dobře vycházela.
Když přišla druhá, po smrti první, byli už moji synové dospělí, ale byla tu osmiletá neteř žijící s rodiči rovněž blízko našich a kterou babička, v té době už v důchodu, často hlídala na zahradě. Neteř byla rovněž zvyklá na psy, na první kavkazanku, na chodku, která s první kavkazankou žila (obě umřely ve stejném roce před pořízením druhé kavkazanky), a na moje psy. Druhá kavkazanka neteř velmi milovala, pro ni byla ochotná cvičit různé sranda cviky, ačkoliv jinak zbytečnosti nedělala.
Základem je naučit děti, jak se ke psu chovat. Důležité je taky to, že vy, páníci, musíte řídit, kdo kdy k vám může přijít - kamarádi a spolužáci dětí - a v té době psa oddělit. To není specifikum jen kavkazanů, to platí obecně. Příklad - můj syn, cca jako prvňák, byl u kamaráda, kde měli na dvoře NO. Když si kluci hráli, spíš nějak divočili, pes vyhodnotil mého syna jako nebezpečného "jeho" dítěti a chytil ho za hlavu - ale protože to nebyl pes blbec a děti měl rád, syna znal, tak jen jemně, syn měl jen čtyři oděrky od špičáků. Kdyby pes chtěl, rozlouskne mu hlavu.
Taky musíte zabezpečit, aby děti (ani jiný člen rodiny) nemohly nechat otevřenou branku a pes se nemohl dostat mimo váš oplocený pozemek. To platí obecně u všech psů a plemen.
Kavkazan bude děti milovat, ale nebude je poslouchat, nebude je respektovat jako své pány. Budou to parťáci na hraní a blbnutí, dokud bude kavkazan chtít, nejspíš než zcela dospěje.
Chystáte se koupit kavkazana s PP FCI nebo KOSD, nebo UCI, nebo jiné?

kavkazák je mazlič a děti budou jeho,
ale k dětem patří taky věci jako návštěvy jiných dětí, včetně návštěv neohlášených a to je problém.
Současní chovatelé budou vědět víc, je to už nějaká doba, co jsem kavkazáka měla, ale byl tedy opravdu velmi razantní hlídač.
Měl všechny rozdělený na svoje a cizí, lidi, psy, kočky ,dokonce i drůbež ( přeletěl k nám kohout, zamachroval na našeho a ve vteřině byl mrtvej).
No, takže nakonec byla jeho hlídací funkce docela omezená, protože jsem ho nemohla nechat v noci na zahradě, bála jsem se, že by mohl nezvanýho návštěvníka i zabít.
Mám pocit, že se kavkazáci trošku povahově změkčili, alespoň ti, co vídám, ale říkám si, jestli neuvažovat o nějakém trochu mírnějším pastevci..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.121.118
Doron
napsal(a):
Současní chovatelé budou vědět víc, je to už nějaká doba, co jsem kavkazáka měla, ale byl tedy opravdu velmi razantní hlídač.
Měl všechny rozdělený na svoje a cizí, lidi, psy, kočky ,dokonce i drůbež ( přeletěl k nám kohout, zamachroval na našeho a ve vteřině byl mrtvej).
No, takže nakonec byla jeho hlídací funkce docela omezená, protože jsem ho nemohla nechat v noci na zahradě, bála jsem se, že by mohl nezvanýho návštěvníka i zabít.
Mám pocit, že se kavkazáci trošku povahově změkčili, alespoň ti, co vídám, ale říkám si, jestli neuvažovat o nějakém trochu mírnějším pastevci..
Tím líp. Mrtvola nemůže dávat žaloby 😁
Doron
napsal(a):
Pravda je, že se KAO a SAO moc nehodí do podmínek přelidněné střední Evropy, kde si většina lidí myslí, že jsou oni i jejich děti nesmrtelní a neumí se ani v přítomnosti psů chovat a respektovat je🤔.
To je člověk pořád jednou nohou v kriminále👎.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Pravda je, že se KAO a SAO moc nehodí do podmínek přelidněné střední Evropy, kde si většina lidí myslí, že jsou oni i jejich děti nesmrtelní a neumí se ani v přítomnosti psů chovat a respektovat je🤔.
To je člověk pořád jednou nohou v kriminále👎.
OT: Inspektorko, už jste zdravotně fit po té škaredé bouračce?
A fenka/y, co tehdy s Vámi jela/y je/jsou v pohodě psychicky?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tím líp. Mrtvola nemůže dávat žaloby 😁
Tak to nevím:)), v dnešní době už nemůžete psa schovat a tvrdit, že to asi udělal medvěd. To je samá DNA a bůhví co ještě:)), hrozná doba:(((.
Ale vážně. Kousek od nás je internát, a ty děti k nám chodily na zahradu krást ovoce , tak jsem se o ně opravdu bála.
Zvlášť pubertální a adolescentní hoši jsou někdy bezmozci:(
fikovnice
napsal(a):
OT: Inspektorko, už jste zdravotně fit po té škaredé bouračce?
A fenka/y, co tehdy s Vámi jela/y je/jsou v pohodě psychicky?
Jj, ono mi nic moc nebylo a feňule je úplně v pohodě - asi 5 jízd potom byla nervózní, ale teď už dobrý. Dnes mi navíc konečně dovezli i nové auto 👍
Jste hodná 🌷

Doron
napsal(a):
Tak to nevím:)), v dnešní době už nemůžete psa schovat a tvrdit, že to asi udělal medvěd. To je samá DNA a bůhví co ještě:)), hrozná doba:(((.
Ale vážně. Kousek od nás je internát, a ty děti k nám chodily na zahradu krást ovoce , tak jsem se o ně opravdu bála.
Zvlášť pubertální a adolescentní hoši jsou někdy bezmozci:(
jdete na to ze špatné strany, schovává se mrtvola, ne pes.

napsal(a):
jdete na to ze špatné strany, schovává se mrtvola, ne pes.
A kdo to tady psal? Že druhý den čerstvý záhon s dýněmi?
Černý humor, kdyby někdo nepochopil.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.168
Doron
napsal(a):
🤣🤣🤣
Jsem zoufale nepraktická.
Ale vážně. Když jsme měli známé dost dobré známé na kriminalce bylo nám říkáno hlavně dotyčnej nesmí mluvit. Když už je pro tebe lepší když je mrtvej než jen hodně dorasovanej (pes zloděje, sebeobrana, apod) pak nemůže svědčit proti a vymejslet kraviny jak si kratil cestu přes 2m plot apod

Nemáme doma kavkazana, ale SAO. Děti absolutně miluje a to i cizí. Ale třeba starší děti - puberťáky od 12výš, už za děti nepovažuje a rozhodně s nimi nemůže být pohromadě. Máme poměrně širokou rodinu a řadu přátel. Lidi, které zná od mala i když je třeba řadu měsíců neviděl, vítá. Ovšem pozor, já mám třeba špatný vztah s otcem a i když jsem nikdy před psem nedala pocity najevo, natvrdo po něm jde a musí být v kotci. Věřím, že kdyby se na něj dostal, zabije ho. Psa neoklamete a pastevce vůbec ne. Jsou chvíle, kdy skutečně poslechne pouze jednoho pána a to je můj muž, ne já. Tohle je třeba případ, kdy se podvědomě cítím ohrožená a pes mě jde bránit, v tu chvíli neposlechne, já si to vykládám tak, že to vyhodnotí jako ohrožení, které jsem podcenila. Věřím, že totéž se může stát ve skupině dětí. Klidně zaútočí na cizí dítě, pokud se to jeho bude cítit v tísni a ani se nemusí třeba poprat.

Kavkazani jsou moje srdcovka.. ale pokud jsme rodina, kam chodí návštěvy, kam si děti vodí kamarády, tak bych doporučila mírnějšího a ne tak radikálního pastevce. Aktuálně mám pyrenejku, A teda nemůžu mluvit o tomto plemeni obecně, ale je to výborná hlídačks, která by nás určo bránila, ale zároveň jí nemusím zavírat, když přijde návštěva. Zkušenost s dětmi v rodině nemá, ale děti miluje. Venku se od cizích dětí nechá ráda pomazlit,
. Bohužel je to teda taková matka Terezoid a pokud se přichomýtne k tomu, že nějaká mamina naplácá zlobivému dítku na zadel, tak jen vodítko a těžkotonážní panička jí zabrání v tom, aby to nešla té matce ručně stručně vysvětlit.
Mě je teda o o hodně bližší kavkazská povaha, ale s tou pyrenejkou je to nednodušší.
Ovčiarske alias pastevné psi sú veľmi inteligentné psi ktoré majú skvelú pamäť a rýchle sa učia (dobré aj a hlavne to zlé). Všetko základné kódovanie a vnímanie psa je od šteňatá do cca 1 1/2 roka.
Pes je zviera ktoré žije v prísnej hierarchii. Takže vždy musí byť Alfa človek. Je úplne jedno či ide o Kaukaza, Čuvača alebo Border.
Správne naučený pastiersky pes Vám postráži celý pozemok (čím väčší tým lepšie). Vyzerá leňoch ale veeeľmi potrebuje pohyb. Nedotkne sa domáceho zvieraťa akéhokoľvek (nezahačkoval som dverka a rano zajace po záhrade) a svoje teritórium si stráži (kuna, líška, tchor). Vie rozlíšiť kto je pred plotom a za ním. Kto za plot môže ale aj tak bude brechať a útočiť. Suseda/ku pozná, krmia ich ak sme mimo domova ale brešú naň.
Niekto povie, že Borderka je kľudná . Nooo prosím k plotu. Ako by to dopadlo pri vstupe netuším. Ale ako náhle prídem a poviem nesmieš, už je pokoj. Deti oni môžu, a hlavne aby sa s nimi naháňali, doťahovali ...
Mám Borderku (cca 25kg) pes je štupeľ (max 17 kg) Ale štupeľ nebreše iba sleduje z pozície a ide do útoku ak treba.
Pes má iba jedného pána ktorého počúva na slovo a každý pes zaútočí v jeho prítomnosti iba vtedy ak situáciu vyhodnotí ako ohrozenie. Teda ak mi príde niekto na dvor a je v moje prítomnosti, tak si ho pes očuchá ale je v strehu.
Každopádne odporúčam pastevné psi k domu a do rodiny ale sú to pracovné psi tak potrebujú pohyb.

snehy snehy, pastevecký pes =/= ovčácký pes
k nějaké uštěkané borderce bych vám teda vlezla.
a kdo tvrdí, že borderka je klidná?
Já měla zrovna dneska tu čest s dvouletou velkou švýcarskou salašnickou slečnou a řeknu Vám, k ní bych teda za plot nevlezla. Ta široká čunička, to bylo teda něco, to bych nechtěla, aby se mi zahryzla do kotníku. A přitom na vodítku ovladatelná, k cizím přiměřeně odtažitá, nebojácná, naprosto oddaná, přitom nesrovnatelně bezpečnější než běžný pastevecký pes.
napsal(a):
snehy snehy, pastevecký pes =/= ovčácký pes
k nějaké uštěkané borderce bych vám teda vlezla.
a kdo tvrdí, že borderka je klidná?
Nech sa páči a budete vidieť aj chov králikov. Len toľko ste našli v príspevku? Čakal som viac kritiky. Je stále potreba do mna rýpať?
Ale OK . Som zvedavý či by ste vôbec otvorili bránku. Oni sú tak nabudené, že skáču sami do seba ... neriskoval by som.
Poštárka nevkladá listy do schránky a kurier berei balíky min 1 m od plota. Na záhrade je brána s hrubým bodovaným pletivom a je pretlačená smerom vonku.
Snehy
napsal(a):
Nech sa páči a budete vidieť aj chov králikov. Len toľko ste našli v príspevku? Čakal som viac kritiky. Je stále potreba do mna rýpať?
Ale OK . Som zvedavý či by ste vôbec otvorili bránku. Oni sú tak nabudené, že skáču sami do seba ... neriskoval by som.
Poštárka nevkladá listy do schránky a kurier berei balíky min 1 m od plota. Na záhrade je brána s hrubým bodovaným pletivom a je pretlačená smerom vonku.
Podstatné je, že cokoli jste napsal, je irelevantní, protože se to vztahuje k ovčákům, kdežto zadavatel se ptá na pastevecké plemeno. Srovnávat borderku s kavkazákem je stejné jako srovnávat formuli s traktorem: Zkrátka to dost dobře nejde.
Varaxi
napsal(a):
Podstatné je, že cokoli jste napsal, je irelevantní, protože se to vztahuje k ovčákům, kdežto zadavatel se ptá na pastevecké plemeno. Srovnávat borderku s kavkazákem je stejné jako srovnávat formuli s traktorem: Zkrátka to dost dobře nejde.
Aby sme začali po poriadku:
"...k ovčákům, kdežto zadavatel se ptá na pastevecké plemeno.!"
Tak ako to je?
Príspevkom nešlo o porovnanie. Iba o poukázanie, že salašnícke a pastierske potrebujú plochu a nie sú vhodné k malému domu.Oba milujú deti a ochraňujú svoje teritórium.
Mal som pred tým čuvačov tak si myslím, že viem posúdiť aký je rozdiel medzi boderom.
Celé zle čo ste napísali.

Snehy
napsal(a):
Aby sme začali po poriadku:
"...k ovčákům, kdežto zadavatel se ptá na pastevecké plemeno.!"
Tak ako to je?
Príspevkom nešlo o porovnanie. Iba o poukázanie, že salašnícke a pastierske potrebujú plochu a nie sú vhodné k malému domu.Oba milujú deti a ochraňujú svoje teritórium.
Mal som pred tým čuvačov tak si myslím, že viem posúdiť aký je rozdiel medzi boderom.
Celé zle čo ste napísali.
Měla jsem německou ovčandu, měla jsem a mám pasteveckou čubu a dokonce mám i salašníka a promiňte, ale srovnáváte tady nesrovnatelné.
Měla jsem hodně ostrou ovčandu, výbornou hlídačku, určitě by k nám nikdo, kdo má zdravý rozum nevlezl… to by se spíš nechal zmást andělskou vizáží sněhobílé pyrenejky.co se nezúčastněně povaluje na dvoře. Dokonce ani když půjde někoho vyštěkat, tak nebude budit takový respekt, to by přišlo ve chvíli, kdy dojde na lámání chleba a pyrenejka se přepne do módu ‘anděl pomsty’.
Takže záleží na tom, co opravdu chceme…největší respekt u lidí povětšinou vzbudí velkej černém pes popř. vlkoš a nebo tmavě žíhaný, který bude za plotem předvádět dostatečně velké bububu. Ale pokud chce člověk takové specifikum jako je pastevec, tak to žádný ovčák nemůže nahradit, A to se tedy nezmiňují o takových radikálech jako je KAO a SAO.
A když už dáme stranou hlídání a ochranu, tak je tady další věc a tou je zaměstnání psa, Pastevec se zaměstná tím, že hlídá, což povětšinou vypadá tak, že se více či méně celý den povaluje, šetří energii, občas obejde teritorium a občas vyštěká kolemjdoucího, no a protože to je soumračný hlídač, tak večer štěkotem hlásí vlkům a jiným bubákům, ať raději nechodí, protože tady se ovečky nedávají zadáčo. U pastevce, alespoň povětšinou nemusíme vymýšlet nějakou činnost a pastevci, který nepracuje u stáda, ale hlídá rodinný dúm a svoje lidské ovečky stačí dopřát procházky, aby měl pohyb a to jsou i takoví pastevečtí experti, kterým se ani nechce opouštět teritorium a na prochajdu by ani nešli, kdyby to bylo čistě na nich. Bohužel to večerní a noční štěkání se opravdu nemusí líbit sousedům.
No a ovčácký pes, tak ten dle mého prostě potřebuje nějakou práci se svým člověkem, protože byl k tomuto vyšlechtěný.
Moje ovčanda měla třeba ovladatelnost na volno na stopro, ale byly to dva roky každodenní práce. Pyrenejka…to žádná práce nebyla, byly to tři roky souboje vůlí, kdy jsme se nakonec dohodly na nějakém oboustranně vyhovujícím fungování.
Moje ovčanda i jako dospělá uvítala hraní, blbnutí, pyrenejka dospěla a konečná, občas sice přijde, že chce lumpačit, ale je to zřídka a jen chvíli, ona totiž na takový kraviny nemá čas a je to zbytečné plýtvání energie, ´
Prostě zadavatelka musí zvážit jaké má podmínky, jakým životním stylem rodina žije a co od psa očekávají, jak si soužití představují a jestli je pro ně pastevec to pravé ořechové.

To snad nikde nejsou tak vadné bordery, jako má Snehy? Vymyslel si to, že jo?

Zadávateľke by som povedala len jedno - poriadne to zvážte! Deti sú ešte pomerne malé. Šteňa pastierskeho psa prijme svoju svorku - ale bude ju aj potom brániť - tak ako to tu popisovali. Máme "moskováčku", no je v tom kaukazák ako z knihy. Rodinný maznák ako hrom - ale koho nepozná na dvor nevojde - prísne rozlišuje čo je naše a čo nie. Najlepšie to vidieť na kocúrovi - náš sa chodí za ňu skryť, ak ho naháňajú dedinský kocúri (tí sa už naučili pred plotom zaspätkovať). Sliepky sa naučila zaháňať zo záhrady do ich výbehu, susedove deti hrajúce sa na ulici nerieši, ale ktokoľvek cudzí po ulici ide toho hlási. Dnes si gratulujem za svoju predvídavosť, že som od šteňaťa ju chodila socializovať ku susede - je teraz totiž jediná, ktorá v extrémnom prípade dokáže ísť ku nám zavrieť sliepky a nakŕmiť psa. Využila som to síce zatiaľ iba raz, ale človek nikdy nevie čo sa zvrtne. Je stopercentná pravda, že má svoj rozum - povely ovláda, ale precvičiť stačí tak 5 minút - viac považuje za somarinu : "veď som Ti ukázala, že viem čo mám robiť a viac neotravuj!". Je prekvapivo rýchla - z nuly na 100 štartuje za pol sekundy. Píšem to preto, aby ste naozaj zvážili vlastné schopnosti a možnosti. Sú to úžasné tvory, ale naozaj veeeľmi špecifické a nie je podľa mňa vhodné (ak to vôbec je možné) ich prirodzenosť meniť. "Pána" si vyberie sám - ostatných rešpektuje, ale hlavný človek bude len jeden. Ak v šteňacom veku ostane viac-menej sám na dvore tvorba svorky je ťažšia.

Snehy
napsal(a):
Jenže ovčácké a pastevecké plemeno rozdíl jest. To není rýpání.

napsal(a):
To snad nikde nejsou tak vadné bordery, jako má Snehy? Vymyslel si to, že jo?
Snehy přešel od králíků na psy. A i tady píše nepravdy.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Darsi
napsal(a):
Pokud se takto ptáte, tak bych ho nepořizovala. Bezpečný chov těchto psů chce opravdu zkušeného člověka, který dokáže předvídat chování psa. Mít načteno je málo.
Pokud opravdu trváte na psovi podobného typu, zvolte něco mírnějšího a zvyklého na evropské podmínky a lidnatější oblasti - třeba pyrenejský horský pes.

A nebo si pořiďte leonbergera...je to nekomplikovaný pes, svojí rodinu zbožňuje, výchova není složitá...není agresivní, ale když přijde na lámání chleba, tak rodinu bránit teda bude.
Je to impozantní obrovské zvíře, které odradí svým vzhledem, nebývá tolik uštěkaný a neznalý člověk si ho klidně s kavkazákem splete.
Edit: ještě bych dodala, že je to pes, který nemá s dětmi problém, ale i tak je nutno počítat, že jako štěně může být kousavec a jako nevycválaný pubescent může být "buldozer"....ale tak to je asi u všech plemen stejné.
Navíc leonbergeři, které znám, se rádi dětmi nechají přemluvit k nějaké hře i v dospělém věku, jsou rádi ve společnosti svojí rodiny. Moje zkušenost s pastevci tedy nejen s mými, ale osobní lidí, kteří pastevce mají je taková, že sice pastevec "svoje děti" miluje, ale na nějaký blbnutí v dospělosti už to není, protože pastevec na takový bejkárny nemá povětšinou čas.
A nutno taky myslet na to, že pastevec je pes, který často může naprosto postrádat smysl pro humor a ač si na první dobrou řeknete "no a, no tak nemá smysl pro humor", tak z vlastní zkušenosti musím říct, že tohle je dost zásadní problém ve chvíli, kdy třeba přijde návšteva a děti si budou hrát a to cizí dítě strčí do vašeho, to upadne na kolínka a začne ječet a neštěstí může být na světě.
Je třeba myslet na to, že nemůžete nechat návštěvu pohybovat se samotnou po teritoriu, protože se může stát, že pastevec jí bude ve vaší přítomnosti tolerovat...nechá hlídání návštěvy na vás, ale odskočíte si a v tu chvíli to hlídání přebírá on.
Mnoho lidí, které znám, kteří mají kavkazana, ho zavírají do kotce než návštěva vůbec vstoupí...často je kotec i zamčený, aby ho třeba dítě náhodou nevypustilo.
Další riziko je, kdy se malému pastevci rozsvítí v hlavince a řekne si ahááá, já jsem pastevec. Do té doby si jeho páníčci říkají, cože to koupili, protože pes je takovej přátelskej trouba, možná trochu plašan a jeho majitelé zvou návštěvy ve stylu "nebojte, on je hodnej" a pak ten hodnej pes jednoho dne zničehož nic, nečekaně, přestane být hodným psem....
Neříkám, že jsou takový všichni, ale je třeba počítat i s takovou variantou.