AndySlezakova

XXX.XXX.252.31
Dobrý den,
poprosím Vás o radu. Fenka hárala (měsíc a půl zpět), teď má nateklé mléčné žlázy, mléko neteče. Chová se vcelku normálně, pije normálně, ale jí méně (kokinek by snědla tunu), ale granule s konzervou nechce.
Byli jsme před 2 týdny na vet, kvuli výtoku, pak na kontrole byla už v pořádku.
Mám jen strach kvůli zánětu dělohy atd.
Asi není potřeba jít na vet, nebo co myslíte?
Prakticky jen nechce granule, tak je možná rozmlsana :D.
Děkuji za vaše rady
Andy
Uživatel s deaktivovaným účtem

dělali jí na veterině sono dělohy?? Pokud ne, tak bych moc klidná nebyla. Taky mi fenka pila, jedla jen o trošku míň... a i když jsme na veterinu jeli na sono hned druhý den, tak se ji nakonec zachránit nepovedlo. Pyometra je mrcha...

AndySlezakova
napsal(a):
Dobrý den,
poprosím Vás o radu. Fenka hárala (měsíc a půl zpět), teď má nateklé mléčné žlázy, mléko neteče. Chová se vcelku normálně, pije normálně, ale jí méně (kokinek by snědla tunu), ale granule s konzervou nechce.
Byli jsme před 2 týdny na vet, kvuli výtoku, pak na kontrole byla už v pořádku.
Mám jen strach kvůli zánětu dělohy atd.
Asi není potřeba jít na vet, nebo co myslíte?
Prakticky jen nechce granule, tak je možná rozmlsana :D.
Děkuji za vaše rady
Andy
Trochu nerozumím.
Kdy jste byli na té kontrole? Pyometra vyloučena? Sono, krev?
napsal(a):
dělali jí na veterině sono dělohy?? Pokud ne, tak bych moc klidná nebyla. Taky mi fenka pila, jedla jen o trošku míň... a i když jsme na veterinu jeli na sono hned druhý den, tak se ji nakonec zachránit nepovedlo. Pyometra je mrcha...
Nechci nijak podceňovat riziko zánětu dělohy, ale během falešky je nechutenství častá věc. Jedna z mých fen docela dlouhou dobu po hárání blbě žere, je vybíravá... další dvě feny (současná a nebožka) zas trpěly na nevolnosti. Plus se k tomu v období "termínu porodu" přidává neochota k pohybu, pomalé pohyby, skleslost.
Vzhledem k tomu, že časové období, kdy feně hrozí zánět dělohy, je poměrně široké a příznaky zánětu mohou být i nespecifické a málo výrazné, prakticky z toho vychází, že jakmile se nekastrovaná fena blbě koukne nebo nedožere misku, je třeba běžet na sono. A je třeba běhat tam opakovaně, protože ten zánět se může rozvinout i v řádu hodin...
Je mi jasný, že je to průšvih a jde o život. To, co popisujete výše, je tragédie...
Jenomže pokud by měli jet na sono všichni, jejichž fena o trošku míň žere, praskly by čekárny ve švech a zasekaly by se všechny veteriny.
Před časem jsem tady řešila nevolnosti pinčový v době falešky - popásala se, protahovala, zvracela šťávy. Samozřejmě, každá druhá reakce byla - zánět dělohy.
My jsme na tom sonu samozřejmě byly - a nejenom tenkrát. Kdykoli jsme v období cca 3 měsíců po hárání řešily jakejkoli problém, dožadovala jsem se sona dělohy.
Úplně si ale nemyslím, že by v případě zadavatelky bylo třeba plašit, pokud píše, že se fena chová normálně, pije normálně, snědla by tunu kokinek, jen nechce granule.

pro zánět dělohy je poměrně nápadné zvýšené pití a časté močení.
pokud je fena jen nimravá, pak to umí i normální faleška.