Puppylup

XXX.XXX.233.158
Zdravím,
ze zoufalství si jdu pro radu.
Před rokem jsme se ujali štěněte ze špatných podmínek. Ač to tak nevypadalo, vyklubal se z něho kříženec border kolie🙈 Než někdo bude psát, že je to náročný pes a nesmí se nudit a musí se zaměstnat, rovnou vás ubezpečím, že o tom vím. Se psy zkušenost mám, ale žádny se nechoval tak jako tento.
Máme dům se zahradou a pes je celý den venku. Přes den, když jsme v práci nebo i doma, pes vymýšlí kraviny, že bych ho "zabila"🙈 neustále nám skáče na fasádu, protože o 5 metrů výš na střeše jsou ptáci a tlapama od bahna nám ji celou zasvinil. Vytahuje květináče s rostlinami z jezírka a tahá po zahradě. Vytahuje polínka z dřevníku a všude je nosí, nestačí jedno, musí jich být 10. Skáče kvůli ptákům do živého plotu a likviduje ho. Zasadila jsem si do záhonu narcisky a tulipány. Tulipány vykopal, narciskám uškubal květy. Honí se se sousedovic psem podél plotu a ničí mi skalku. Mám v ohrádce ovocné keříky, samozřejmě do ní skáče a rozdupal mi borůvky. Nabíjela jsem autobaterii, rozkousal mi kabel. Vloni jsem zasadila cukety a jahody, sežral mi plody. Nemůžu nikde nic nechat ležet, nebo si myslí, že je to jeho. Chodí mi s*át před balkonové dveře a dveře od garáže... a mohla bych pokračovat. Jsem fakt naštvaná. Nemůžu ho seřvat ani říct, že to nesmí dělat, protože ho u toho samozřejmě nenachytám. Vidím už jen následky😩
Denně chodíme na několikakilometrové procházky, kde ho pořád pobízím, aby tahal nejrůznější aporty, aby se unavil. Tahá kolikrát i klády, co hodím jen pár metrů😅 Přijdeme domů a lítá jak kdyby nikde nebyl. Co se týče povelů a poslušnosti, poslouchá jako hodinky. Zavolám ho i od utíkajícího zajíce na procházce, sedni lehni atd, naprosto bez problému. Jen to jeho chování, když u toho nejsme je naprosto nežádoucí.
Že je roční janek pro mě není útěchou. A že můžu doufat, že z toho vyroste také ne. Potřebuji nějaké řešení. Nehodlám se kvůli němu omezovat v tom, co si můžu a nemůžu zasadit a nebudu všude dávat plůtky a sítě, aby se k tomu nedostal. On musí mít nějaké meze, co si smí a nesmí dovolit a kde jaou hranice. A že chce být s námi... do bytu si takového pošuka nevezmu, když vidím, co je schopný. Říkají mi, ať ho zavírám do kotce, když s ním nejsme, ale to podle mě také není řešení🤔
Prosím jen o konstruktivní odpovědi. Že jsme si ho neměli pořizovat nebo že ho mám mít 24/7 za zadkem, mi vážně nepomohou🙂
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kotec ve vaší nepřítomnosti není řešení? Proč?

To mě budou taky zajímat odpovědi. Já vždycky myslela, že pes na zahradě znamená nutnost smířit se s tím, že se zahrada upraví (a / nebo bude upravena psem). My teď máme dost překopaný i byt, když máme novýho psa, mnohem víc, než jsme chtěli a plánovali :).
Třeba by se dalo nějak víc naučit odpočívání (to bude ale určitě dost dřina)?
To je prostě bordera. Mám teď taky ročního v rodině a ten váš je jak přes kopírák. Akorát tady už je to několikátá, tak to čekali a jsou smíření, i když pravda ohlodáváním dřevěného obložení baráku už šel trochu přes čáru.
Chce to vydržet, fakt to přejde, však nějaký keříky a sežraný tulipány, to mi udělal i můj asi tak 10x méně aktivní pes.
A chce to hlavně utahat ho psychicky, procházky, tahání a aporty fakt borderu neunaví.
Puppylup

XXX.XXX.233.158
Tak musel by být zavřený třeba 9 hodin denně v kotci o velikosti 3x2m. Bylo by mi ho líto. Nebo se to tak opravdu běžně dělá?
napsal(a):
Kotec ve vaší nepřítomnosti není řešení? Proč?
Nevím jak u zadavatelky, ale u nás v rodině zavírání do kotce znamenalo, že ten pes nejen že sežral boudu, ale byl schopnej se tak dobejvat ven a skákat na stěnu z kari sítě, že měl tlamu od krve a moc nechybělo a zlámal si nohy.
Puppylup
napsal(a):
Tak musel by být zavřený třeba 9 hodin denně v kotci o velikosti 3x2m. Bylo by mi ho líto. Nebo se to tak opravdu běžně dělá?
Ne, nedělá. Dělá se, že bud se s tím smíříte a nebo mu musíte najít práci, jezdit na pasení, na agi, nosework,. hersenwork, prostě cokoliv, co mu nahradí práci u ovcí.
Co jako kompromis ohradit cast zahrady jen pro psa?
Jinak souhlasim s vyse napsanym. Psa se snazite unavovat dle popisu jen fyzicky, cimz mu pouze zlepsujete kondicku. Hazenim micku/klacku atd z nej zase delate bezmozka, tim se pes opravdu neunavi a delate z nej vetsi ADHD.
Na prochazkach mu zabavte mozek, nejen telo. A doma to same. Zkuste nejake cuchani (uplne staci rozhazet pamlsky - ciim mensi, tim lepsi, na zahrade do travy), muze hledat predmety, muzete se psem delat psi puzzle, .. Ale hlavne se pes potrebuje naucit odpocivat, protoze to ocividne neumi. To znamena zavest rezim prochazka - kotec a klid. Ze zacatku klidne jen na chvilku, dat mu tam neco na zabaveni, a pak ho zase vypustit. A postupne prodluzovat, az se z toho stane pro psa neco bezneho. Ale aby mohl odpocivat, musi byt unaveny - ani ne tak fyzicky, jako psychicky.
Jinak okrasna zahrada a pes proste nejde dohromady, a to casto ani s klidnejsim psem nez je ten vas. Budete se s tim muset smirit a prestat se rozcilovat na psa, ktery za to vlastne nemuze :)

Prikláňam sa k názoru unaviť psychicky a naučiť odpočívať. Proste musíte začať so psom "pracovať". Aj na dvore ho "cvičiť" - chce to ale riadnu prácu. Musíte proste vystriehnuť to nežiaduce správanie a zakázať ho - priamo pri čine. Viem ľahko sa hovorí - ťažšie robí.... Ale potom inú cestu ako koterec resp. ohradený kus pozemku pre psa (čo je asi vo svojej podstate jedno) nevidím. A ja mám aj záhradu aj pusteného psa - prišli sme tiež o hadicu, pár kvetov a pod. Psa som ale dokázala naučiť chodiť v záhrade len po chodníčkoch - do hriadok sa proste nechodí. Cvičila som to pol roka skoro denne - využila som na to jeseň a zimu kedy už v hriadkach nič nebolo. Proste keď pes stúpil kam nemal som ho skorigovala (u mňa stačilo hlasom - ale pomohla by som si kľudne stopovačkou) na chodníčku odmenila - striehla som potom aj cez okno. Teraz je to úplne super - minule u susedy sme boli na záhradke a ona gúľala očami, že ten pes chodí iba okolo a po chodníčku.
Puppylup
napsal(a):
Tak mu ke kotci udělejte menší výběh a je to vyřešené.
To, že je mladý pes při nepřítomnosti majitelů v prostoru, kde nemá co zničit a nemůže si ublížit se dělá naprosto běžně, jinak by 2/3 pejskařů měli zdevastované byty a zahrady.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak mu ke kotci udělejte menší výběh a je to vyřešené.
To, že je mladý pes při nepřítomnosti majitelů v prostoru, kde nemá co zničit a nemůže si ublížit se dělá naprosto běžně, jinak by 2/3 pejskařů měli zdevastované byty a zahrady.
Přesně tak - naši psi měli v bytě po dobu naší nepřítomnosti vyhrazenou velkou světlou předsíň, kde mají svůj bydlík a pelíšky, misky s vodou a podlahovou krytinu, která přestojí, když se stane nehoda. V době mládežnický se z předsíně navíc odstranilo vždy vše, co by mohli zničit, či by jim bylo nebezpečný. Teď už jsou to dospěláci a tak jsou volně ložený.
Zadavatelko - k tomu ubytování v kotci s výběhem bych ještě dodala, že po příchodu z práce je nutné se mlaďasovi věnovat - na plný úvazek, než z něj člověk vychová řádnýho dospělce. Mám ohaře, tedy taky akční zvěř, ale od maličkata se jim opravdu hodně věnuji. Jak bylo zmíňeno - házení balonků není o plném zaměstnání psa, to mu jen zvedáte hladinu adrenalinu. Ne, že by to bylo o tom neházet, ale je nutné tomu dát jednak štábní kulturu - tedy to zapojit do nějakých úkolů, jako třeba učení se sebeovládání, aportování na povel, aportování věcí, které musí vyhledat... atd., ale je nutné to činit s mírou. Spíše než honit psa s balonem je opravdu zapotřebí mu zaměstnat hlavu. K tomu může sloužit klidně i "přirodní agilitění" kdy psa vysíláte na přírodní překážky, přeskakovat obíhat, balancovat. cvičíte poslušnost - to asi jo, píšete, že poslouchá, což je supr.
Cvičte s ním venku různe triky, zvyšte společnou aktivitu.
Vím, že ho domů nechcete, ale možná tam by se naučil - pochopitelně postupně a pod dozorem - odpočívat snáze, když byste ho k tomu mohla vést, než venku. Ono taky společná aktivita, kdy pes s vámi "vaří", uklízí a různě pomáhá (naši ohaři třeba odnáší věci do koše na umělou hmotu, papír, zavírají skříňky, dveře, jdou se mnou pro zeleninu, povídáme si, v mezi čase jim každému (mám tři) dám vyčmuchat nějakej ten kobereček, nebo jim dám blemcací podložky a pak je odlifruju na místa a trvám si na tom, že te´d budou na místě a odpočívat, tak ono to ty psy taky zabaví, unaví, než když se poflakujou jen tak sami po zahradě. No a při pobytu na zahradě volně - se tomu taky musíte prostě věnovat, být s tím psem a být jedno oko, ucho, abyste ho zastavila, když dělá něco, co nechcete. Držím palce.