Snášenlivost hlídacího a domácího psa

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Simpi

13.4.2023 21:31
Simpi

XXX.XXX.29.213

Dobrý den,

Mohu se zeptat, jak jde dohromady mít jednoho psa hlídacího/venkovního (cane corso) a jednoho psa domácího (staffbull)? Doma tvrdím, že to prostě nebude fungovat...
Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.4.2023 07:50

Proč by nemělo? Když si určíte pravidla (domácí bydlí doma, venkovní bydlí venku, nekrmíme na území druhého, nelezeme si do pelechů, pokud nemohou být na zahradě oba, tak jim vyhradíme společný prostor, který nikomu patřit nebude, případně prostě pouštíme na střídačku). No samozřejmě musíte počítat s tím, že ti psi nebudou moci třeba být vůbec spolu, ale to přeci ničemu nebrání, když je jeden venku a druhý uvnitř.

Jooo, jestli si myslíte, že toho domácího nebudete procházkovat, ale jen ho párkrát denně vypustíte k tomu venkovnímu, tak to fakt fungovat nemusí (a taky nejspíš nebude). Ale jestli se bude domácí pes venčit prostě na procházce, klidně můžou chodit na procházky s tím venkovním, na procházkách nebývají problémy, a kdyby jo, půjdou prostě na vodítku (caňák asi stejně chodí, teda pokud chodí vůbec ven).

Nebo v čem by to jinak nemělo fungovat?

14.4.2023 09:36
lupus4

XXX.XXX.205.61

Řekl bych, že už volba plemen je problematická. Za mně špatný nápad i celá "koncepce".

14.4.2023 11:22

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Proč by nemělo? Když si určíte pravidla (domácí bydlí doma, venkovní bydlí venku, nekrmíme na území druhého, nelezeme si do pelechů, pokud nemohou být na zahradě oba, tak jim vyhradíme společný prostor, který nikomu patřit nebude, případně prostě pouštíme na střídačku). No samozřejmě musíte počítat s tím, že ti psi nebudou moci třeba být vůbec spolu, ale to přeci ničemu nebrání, když je jeden venku a druhý uvnitř.

Jooo, jestli si myslíte, že toho domácího nebudete procházkovat, ale jen ho párkrát denně vypustíte k tomu venkovnímu, tak to fakt fungovat nemusí (a taky nejspíš nebude). Ale jestli se bude domácí pes venčit prostě na procházce, klidně můžou chodit na procházky s tím venkovním, na procházkách nebývají problémy, a kdyby jo, půjdou prostě na vodítku (caňák asi stejně chodí, teda pokud chodí vůbec ven).

Nebo v čem by to jinak nemělo fungovat?

A to s nimi půjde jedna osoba? Dvojvodítko ? Dvě vodítka, každé v jedné ruce ? To fakt nebývají problémy? A až potkají třetího?

14.4.2023 11:26

A to s nimi půjde jedna osoba? Dvojvodítko ? Dvě vodítka, každé v jedné ruce ? To fakt nebývají problémy? A až potkají třetího?

Nevím, to musejí vědět oni. Měla jsem za to, že jednoho psa má jeden člověk a druhého psa má druhý člověk, nějak mě nenapadlo, že jeden člověk chce mít jednoho psa venku a druhého uvnitř. Tak jsem předpokládala, že si na vyjdě každý šéfuje svýho. To je dobrá připomínka.

Ale jinak taky jsem psala, že když to nepůjde, tak to nepůjde.

Prostě Anička má CC na zahradě, aby hlídal.
Béďa má zase stafbula doma, aby s ním spal v posteli.

Nevidím a priori problém, Anička si pořeší svého CC, Béďa si pořeší svého stafbula, ti psi se nakonec v životě nemusejí potkat.

Třeba to tak není, dotaz je příliš stručný.

14.4.2023 11:29
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

A oba mají být psi, samci?

Já osobně bych do toho nešla, mám s tím takový nějaký vnitřní problém, bylo by mi líto toho psa, který by byl venku. Nedokážu si představit, ze se večer s jedním psem válím na gauci, a v tu samou chvíli venku u dveří leží pes druhej…

Ale… znám opravdu hodně lidí, kteří to takhle mají a funguje to.

Měli jsme to před lety taky. Nejdřív jedna malá fena doma, později velký pes venku. Přes léto a jaro byli teda hodně spolu na zahradě. Ale venkovní pes domů nechodil a ani nechtěl, byl tak naučený. Vycházeli spolu, měli se rádi (ale byl to pes a fena, navíc pes velmi subjektivní a v tomhle ohledu salámista). Nikdy mi nepřišlo, ze by psovi vadilo, ze fena chodí domů a on ne, proste to tak mel nastavené od začátku a bylo to pro neho normální. Problém jsem s tim měla jenom já 😀. Později jsem se s venkovním psem přestěhovala a poridila si dalšího psa. Oba meli možnost být doma, a i jsem to tak chtěla, ačkoli jsem se snažila, starší pes nikdy být doma nechtěl, a vždycky dal přednost tomu být venku. Doma byl nešťastný. Úspěch byl ten, ze v noci spal na chodbě - i když mel otevřeno a možnost jít za námi do ložnice. Nešel. Ležel co nejblíž u dveří ven, a ráno hned natěšeně vyběhnul na zahradu.

Pokud to má ale být pes SBT a pes CC, tak tam by problém být mohl, i bez ohledu na to, ze jeden bude doma a jeden venku. Spis by to v tom režimu mohlo byt ještě horsi. Jo sice by se určitě dalo řešit tak, aby se psi nepotkavali, ale upřímně? Na co? Já bych to tak teda nechtěla. S každým zvlášť ven? Než půjdu vencit toho zevnitř tak zavřít toho venku? Cely zivot hlídat, aby se k sobě nedostali?

14.4.2023 11:38
hanDy7

XXX.XXX.117.226

Taky by mi bylo líto toho hlídacího psa. Ale já si celkově neumím představit mít psa jen venku (pravda, mám jiné plemeno...).

14.4.2023 11:48
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Mám to jako Marcela - úplně mi nedává smysl mít jednoho psa venku a druhýho uvnitř. Smečka má držet pohromadě, jistit se navzájem., být pospolu a tužit vztahy. Ne je rozdělovat a budovat si tak základy pro případný problémy. Zvláště u těchto dvou plemen. Nicméně plemeno, neplemeno, neudělala bych to nikdy a tenhle přístup nechápu.

14.4.2023 12:04
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Zrzavci napsal(a):
Mám to jako Marcela - úplně mi nedává smysl mít jednoho psa venku a druhýho uvnitř. Smečka má držet pohromadě, jistit se navzájem., být pospolu a tužit vztahy. Ne je rozdělovat a budovat si tak základy pro případný problémy. Zvláště u těchto dvou plemen. Nicméně plemeno, neplemeno, neudělala bych to nikdy a tenhle přístup nechápu.

My jsme i jednu chvíli uvažovali tímhle smerem - ze bychom si pořídili dalšího psa, hlídače, který by byl venku. Ale nakonec na to nedošlo a ani nedojde. Nejlépe by se na to hodil pastevec, a na toho si netroufám, to není pes pro mě, a stejne jsme se doma shodli, ze by to dopadlo tak, ze by pes skončil v posteli a na gauci 😀. A kdyby to neklaplo a pes by chtěl sam být venku a doma ne, tak já se znám, a byla bych z toho akorát smutná. Pro mě je pes doma, na gauci, v posteli, takový splněný dětský sen a maximálně mi to vyhovuje.

K zadavatelce - mě by ještě zajímalo, jestli už jeden z těch výše zmíněných psů doma je? Nebo jestli se plánuje jejich pořízení najednou? Postupně? Pokud už je ten stafbul doma, proč by tam nemohl být i CC? Pokud by chtěl? Nebylo by možné mu dat na vyber? Chápu, když má někdo doma nelínající plemeno, a proto chce velkého línajícího psa ven, ale když linaji oba, tak jaký je důvod? Pokud naopak už je venku CC, a chtěla bych druhého psa, tak bych spis vybírala takového, který s tím prvním bude venku taky.

14.4.2023 12:07
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

marcelaamax napsal(a):
My jsme i jednu chvíli uvažovali tímhle smerem - ze bychom si pořídili dalšího psa, hlídače, který by byl venku. Ale nakonec na to nedošlo a ani nedojde. Nejlépe by se na to hodil pastevec, a na toho si netroufám, to není pes pro mě, a stejne jsme se doma shodli, ze by to dopadlo tak, ze by pes skončil v posteli a na gauci 😀. A kdyby to neklaplo a pes by chtěl sam být venku a doma ne, tak já se znám, a byla bych z toho akorát smutná. Pro mě je pes doma, na gauci, v posteli, takový splněný dětský sen a maximálně mi to vyhovuje.

K zadavatelce - mě by ještě zajímalo, jestli už jeden z těch výše zmíněných psů doma je? Nebo jestli se plánuje jejich pořízení najednou? Postupně? Pokud už je ten stafbul doma, proč by tam nemohl být i CC? Pokud by chtěl? Nebylo by možné mu dat na vyber? Chápu, když má někdo doma nelínající plemeno, a proto chce velkého línajícího psa ven, ale když linaji oba, tak jaký je důvod? Pokud naopak už je venku CC, a chtěla bych druhého psa, tak bych spis vybírala takového, který s tím prvním bude venku taky.

Jo, pokud má člověk tohle vnitřní nastavení, tak ten pse stejně buď na tom gauči skončí a nebo - když by chtěl být i venku sám, tak se s tím člověk prostě neztotožní.

Ostatně - pes mě stejně nejlíp ohlídá, když je se mnou.

14.4.2023 12:11

Tak to já taky naprosto chápu. Psa si pořizuju jako společníka a parťáka (jako mám teda toho Kocoura teď) a ne jako dvorkovou dekoraci. Pokud nepotřebuji psa jako parťáka a spolubydlu, tak na co mi ten pes je, jako obyčejnému psíčkářovi (tj. nejsem ostraha budov ani majitel drahého areálu nebo stáda ovcí).

Bohužel ty herky musejí být venku na trávě, jinak bych je taky měla doma na gauči, žejo...

14.4.2023 12:23
rapotacka11

XXX.XXX.224.30

Huňáč CC bude venku ráád.

14.4.2023 12:24
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Tak to já taky naprosto chápu. Psa si pořizuju jako společníka a parťáka (jako mám teda toho Kocoura teď) a ne jako dvorkovou dekoraci. Pokud nepotřebuji psa jako parťáka a spolubydlu, tak na co mi ten pes je, jako obyčejnému psíčkářovi (tj. nejsem ostraha budov ani majitel drahého areálu nebo stáda ovcí).

Bohužel ty herky musejí být venku na trávě, jinak bych je taky měla doma na gauči, žejo...

Pokud nepotřebuji psa jako parťáka a spolubydlu, tak na co mi ten pes je, jako obyčejnému psíčkářovi (tj. nejsem ostraha budov ani majitel drahého areálu nebo stáda ovcí).

A tak já bych to zas neviděla tak úplně černo-bíle. On i ten pes, který je venkovní, se může mít fajn a může to být supr parťák. A že jich znám. Někdo má psa sice venkovního, ale tráví s ním fakt mraky času po venku, na trénincích, výletech atd., no a pak přijedou domů a pes místo doma na pelechu padne někde venku. Sice by mi to osobně nevyhovovalo, ale zas bych neřekla, že se takový pes má špatně (s ohledem na plemeno, konkrétního jedince). Někteří venkovní psi ve výsledku stráví s páníčkem daleko víc aktivního času, než někteří bytoví. Pes, který je většinu času na zahradě sám je něco jiného, to je jasný. Chci tím jen říct, že pes chovaný venku nemusí být automaticky jen dvorková dekorace. Jsou psi, kteří to budou snášet špatně i tak (za mě právě třeba stafbul, a to i bez ohledu na srst). Ale pak jsou třeba hlídači, kterým ten pobyt venku vyhovuje.

14.4.2023 12:30
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

rapotacka11 napsal(a):

No tento aspekt jsem radši ani nezmiňovala, páč mám za to, že už ho na tom dvorku asi mají?

14.4.2023 12:31
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

marcelaamax napsal(a):
Pokud nepotřebuji psa jako parťáka a spolubydlu, tak na co mi ten pes je, jako obyčejnému psíčkářovi (tj. nejsem ostraha budov ani majitel drahého areálu nebo stáda ovcí).

A tak já bych to zas neviděla tak úplně černo-bíle. On i ten pes, který je venkovní, se může mít fajn a může to být supr parťák. A že jich znám. Někdo má psa sice venkovního, ale tráví s ním fakt mraky času po venku, na trénincích, výletech atd., no a pak přijedou domů a pes místo doma na pelechu padne někde venku. Sice by mi to osobně nevyhovovalo, ale zas bych neřekla, že se takový pes má špatně (s ohledem na plemeno, konkrétního jedince). Někteří venkovní psi ve výsledku stráví s páníčkem daleko víc aktivního času, než někteří bytoví. Pes, který je většinu času na zahradě sám je něco jiného, to je jasný. Chci tím jen říct, že pes chovaný venku nemusí být automaticky jen dvorková dekorace. Jsou psi, kteří to budou snášet špatně i tak (za mě právě třeba stafbul, a to i bez ohledu na srst). Ale pak jsou třeba hlídači, kterým ten pobyt venku vyhovuje.

No nemusí, ale tak nějak dle mýho převažujou. Mi přijde.

14.4.2023 12:38
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Zrzavci napsal(a):
No nemusí, ale tak nějak dle mýho převažujou. Mi přijde.

Jo. To mate asi pravdu. Obzvlášť na vesnicích… jako tady u nas mi 90% psů přijde naprosto “zbytečných” (jakoze zbytečně pořízených) mají je proste jen proto, ze pes k baráku na zahradu patří.

14.4.2023 12:50
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

marcelaamax napsal(a):
Jo. To mate asi pravdu. Obzvlášť na vesnicích… jako tady u nas mi 90% psů přijde naprosto “zbytečných” (jakoze zbytečně pořízených) mají je proste jen proto, ze pes k baráku na zahradu patří.

Jo přesně. Každej večer je mi líto psa u sousedů šikmo přes ulici, pláče tam děsně.

U nás ve vesnici nám přezdívají Pejskaři, protože jsme s těma čoklema furt venku. Třikrát denně i když máme zahradu.

14.4.2023 12:51

A tak já bych to zas neviděla tak úplně černo-bíle. On i ten pes, který je venkovní, se může mít fajn a může to být supr parťák.

Jasně že jo, ale mně by pak k ničemu takový pes nebyl. Mluvím jen za sebe
A tak bych si nepořizovala i takové plemeno, které by to vyžadovalo.

14.4.2023 12:54
aluska

XXX.XXX.197.205

Já ty moje potvůrky taky potřebuju mít pořád u sebe

14.4.2023 12:57

aluska napsal(a):
Já ty moje potvůrky taky potřebuju mít pořád u sebe

Si jeden trochu spletl směr, ne?

14.4.2023 12:59
aluska

XXX.XXX.197.205

Si jeden trochu spletl směr, ne?

To je Mirďa, je to rebel

14.4.2023 13:40

Zas to tak neprožívejte. Jsou psi, třeba pastevci, ale i jiná plemena, nebo jedinci jiných plemen, kteří jsou a budou spokojení venku a budou pobyt venku preferovat když dostanou na vybranou. To, že si to vy, jako lidé, nedokážete představit, že mohou být šťastní, to nic neznamená. Ani vzájemný vztah tím nemusí trpět a netrpí. I pes žijící venku, nejen gaučový povaleč, může být skvělým parťákem, který by za pána dýchal a pán za něj.
Na rozdíl od některých diskutujících čerpám z vlastní a rodinné zkušeností.

14.4.2023 13:42
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Zas to tak neprožívejte. Jsou psi, třeba pastevci, ale i jiná plemena, nebo jedinci jiných plemen, kteří jsou a budou spokojení venku a budou pobyt venku preferovat když dostanou na vybranou. To, že si to vy, jako lidé, nedokážete představit, že mohou být šťastní, to nic neznamená. Ani vzájemný vztah tím nemusí trpět a netrpí. I pes žijící venku, nejen gaučový povaleč, může být skvělým parťákem, který by za pána dýchal a pán za něj.

Balu - vy jste asi nečetla, co jsme psaly, že ne?

14.4.2023 13:51

Zrzavci napsal(a):
Balu - vy jste asi nečetla, co jsme psaly, že ne?

No měla jsem příspěvek delší dobu rozepsaný... Co myslíte konkrétně?

14.4.2023 13:54

Zrzavci napsal(a):
Jo přesně. Každej večer je mi líto psa u sousedů šikmo přes ulici, pláče tam děsně.

U nás ve vesnici nám přezdívají Pejskaři, protože jsme s těma čoklema furt venku. Třikrát denně i když máme zahradu.

Na jižní Moravě u nás na dědině lidí říkávali Pséčkaři.

14.4.2023 14:00
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

No měla jsem příspěvek delší dobu rozepsaný... Co myslíte konkrétně?

Že když to ten pes chce, je to jiná a že my bychom s tím ale měly problém i tak. my jako v případě svých psů, který by se takto rozhodli - i proto ta marcela nemá doma vlkodlaka na ven.

jasně, že jsou plemena, který se sami radši ubytují venku a je to i jejich poslání -leč viz Sardullah - i tak můžou být ščastni uvnitř, že jo. Nicméně primárně většina plemen dá přednost tomu být spolu se svou smečkou a ne být vyčleněn rozhodnutím dvounohýho někde venku, navíc zatímco ten druhý je uvnitř.

14.4.2023 14:01
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Na jižní Moravě u nás na dědině lidí říkávali Pséčkaři.

A klidně i Pséčkaři, nemám s nářečím problém. Já jsem ráda, že nám neříkaj Pražácí, to je dobrý znamení. I to, že na mě při venčení mávají. Mám jen problém s identifikací, nepamatuju si gezichty a a jména k nim.

14.4.2023 14:02

No asi máme asi pasteveckou čubu s erorem…

14.4.2023 14:03

Měla bych dotaz na ty, kteří mají psy celoročně venku. Předem upozorňuju, že nejsem proti tomu, pokud je pes spokojený.
Zajímalo by mě, jak a jestli řešíte otlaky. Já teda musím říct, že my jsme si je u psa pobytem venku vlastně vyrobili. Manžel vždycky tvrdil, že pes má být pokud možno venku proto, aby měl lepší srst a že je tam v době naší nepřítomnosti spokojenější. U Draga, který venku ani zvyklý nebyl, se to ukázalo jako docela blbý nápad. Teď je mu 5,5 roku, venku byl odhadem cca 2 roky, ale samozřejmě ne pořád, na noc býval vždy doma a v době, kdy měl psincak nebo hotspot, tak taky. Teď v zimě se to podařilo celkem hodně eliminovat, ale pořád to není ono.

14.4.2023 14:04
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Tvl co to je? |To je nějakej obří dekorační elektrizující polštář?

14.4.2023 14:05

Zrzavci napsal(a):
A klidně i Pséčkaři, nemám s nářečím problém. Já jsem ráda, že nám neříkaj Pražácí, to je dobrý znamení. I to, že na mě při venčení mávají. Mám jen problém s identifikací, nepamatuju si gezichty a a jména k nim.

Tak to já taky mívám v poslední době se jmény problém. Přičítám to tomu, že musím mít v hlavě tisíc jiných věcí, na ostatní už nezbývá místo.

14.4.2023 14:11

Zrzavci napsal(a):
Že když to ten pes chce, je to jiná a že my bychom s tím ale měly problém i tak. my jako v případě svých psů, který by se takto rozhodli - i proto ta marcela nemá doma vlkodlaka na ven.

jasně, že jsou plemena, který se sami radši ubytují venku a je to i jejich poslání -leč viz Sardullah - i tak můžou být ščastni uvnitř, že jo. Nicméně primárně většina plemen dá přednost tomu být spolu se svou smečkou a ne být vyčleněn rozhodnutím dvounohýho někde venku, navíc zatímco ten druhý je uvnitř.

Tak jistě, rozdělování psů jedné domácnosti na domácí a venkovní je vůči těm psům nefér a taky bych to neudělala. Reagovala jsem hlavně na to, a bylo to asi ve více příspěvcích, že pokud psa, tak ne jen venkovního. Je to každého věc a podle toho by měl zvolit vhodné plemeno. Brečícího psa v sousedství na dvorku by mi bylo taky líto, ten evidentně chce být se svými lidmi. Stejně jako je mi líto koní, kteří musí žít pod mini přístřeškem a bez vody, s balíkem sena na který prší. To je zase pro mě zcela nepochopitelné, že majitelka - vlastně ne majitelka, ona si dokonce nechává za ustájení platit, tam může nechat koně bez vody. V zimě, v létě, jdete kolem, nádoba prázdná... a nemá to u domu a nejezdí tam denně.

14.4.2023 14:12

Třeba je to u pyrenejců jiné než u kavkazů...

14.4.2023 14:15
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Tak jistě, rozdělování psů jedné domácnosti na domácí a venkovní je vůči těm psům nefér a taky bych to neudělala. Reagovala jsem hlavně na to, a bylo to asi ve více příspěvcích, že pokud psa, tak ne jen venkovního. Je to každého věc a podle toho by měl zvolit vhodné plemeno. Brečícího psa v sousedství na dvorku by mi bylo taky líto, ten evidentně chce být se svými lidmi. Stejně jako je mi líto koní, kteří musí žít pod mini přístřeškem a bez vody, s balíkem sena na který prší. To je zase pro mě zcela nepochopitelné, že majitelka - vlastně ne majitelka, ona si dokonce nechává za ustájení platit, tam může nechat koně bez vody. V zimě, v létě, jdete kolem, nádoba prázdná... a nemá to u domu a nejezdí tam denně.

No jasně, pokud je to volba toho psa, a vyplyne to časem z toho, že sám chce zůstávat venku, je to věc jiná -ale jak jsme psaly my bychom měly problém i s tímhle , je to prostě vnitřní nastavení. Pes je smečkový zvíře a prostě do smečky patří. To je jeho základní nastavení, na tom se asi shodneme ne?
Jednu takovou majitelku a pronajímatelku tady u nás máme taky a nebudu to komentovat. Tuhle tam ti chudáci stáli a už jen čučeli na nedostupnej balík sena za ohradou. A "majitelka" jela někde jízdu na tripu nebo co.

14.4.2023 14:17
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Tak to já taky mívám v poslední době se jmény problém. Přičítám to tomu, že musím mít v hlavě tisíc jiných věcí, na ostatní už nezbývá místo.

Tak to já se poctivě přiznám, že už v hlavě poslední dobou nemívám ale lautr vůbec nic A povětšinou je mi díky tomu dobře - pokud ...........nedojde na lámání chlebíčka a já nezjistím, že jsem zapomněla něco podstatnýho

14.4.2023 14:19

Zrzavci napsal(a):
Tak to já se poctivě přiznám, že už v hlavě poslední dobou nemívám ale lautr vůbec nic A povětšinou je mi díky tomu dobře - pokud ...........nedojde na lámání chlebíčka a já nezjistím, že jsem zapomněla něco podstatnýho

Jj, podstatný věci taky v hlavě občas nemám, když něco aktuálně aktivně řeším. A že k řešení je furt něco.

14.4.2023 14:20
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Já nemůžu soudit obecně, ale první a jediná kavkazanda, kterou jsem znala já osobně naživo, taky žila s rodinou doma. Ráda hlídala, ale jinak se svým voříškovským parťákem bivakovala taky v domě.

14.4.2023 14:34

Zrzavci napsal(a):
No jasně, pokud je to volba toho psa, a vyplyne to časem z toho, že sám chce zůstávat venku, je to věc jiná -ale jak jsme psaly my bychom měly problém i s tímhle , je to prostě vnitřní nastavení. Pes je smečkový zvíře a prostě do smečky patří. To je jeho základní nastavení, na tom se asi shodneme ne?
Jednu takovou majitelku a pronajímatelku tady u nás máme taky a nebudu to komentovat. Tuhle tam ti chudáci stáli a už jen čučeli na nedostupnej balík sena za ohradou. A "majitelka" jela někde jízdu na tripu nebo co.

To, že je pes venkovní, neznamená, že nepatří do smečky. Naše kavkazanky do smečky patřily, ale pro ně to znamenalo, že tu smečku hlídají. Nechtěly být uvnitř s námi, vydržely to jen chvilku, musely ven, aby měly přehled co se kolem děje. Podobně to má i současná chodka, která je ráda uvnitř, ale stejně ráda jde ven, pokud se tam něco děje a nemá problém tam být sama. Spávala venku v létě a na podzim, v zimě uvnitř, ale teď, jak už nebyly noční mrazy, chtěla zůstat venku a spala venku celou noc. Několikrát, když ji mamka volala domů, tak šla na chvíli a za chvíli si škrábla na dveře, že chce ven. A tam zalehla na pelech... (do boudy nejde) Domluvit se umí.

14.4.2023 15:15
assil

XXX.XXX.121.3

Měla bych dotaz na ty, kteří mají psy celoročně venku. Předem upozorňuju, že nejsem proti tomu, pokud je pes spokojený.
Zajímalo by mě, jak a jestli řešíte otlaky. Já teda musím říct, že my jsme si je u psa pobytem venku vlastně vyrobili. Manžel vždycky tvrdil, že pes má být pokud možno venku proto, aby měl lepší srst a že je tam v době naší nepřítomnosti spokojenější. U Draga, který venku ani zvyklý nebyl, se to ukázalo jako docela blbý nápad. Teď je mu 5,5 roku, venku byl odhadem cca 2 roky, ale samozřejmě ne pořád, na noc býval vždy doma a v době, kdy měl psincak nebo hotspot, tak taky. Teď v zimě se to podařilo celkem hodně eliminovat, ale pořád to není ono.

No chlupáči mají na loktech hodně hustou podsadu, takže otlaky nehrozí. Známí s labraodrama to řešili, že mají tu nadzemní psí venkovní postel a učí na to psy odmala. A na tom si otlaky neudělají.

14.4.2023 15:43
fikovnice

XXX.XXX.60.106

Ali, a když chodíš s Dráčkem na výstavy, tak za ty otlaky jdou také body dolů?

14.4.2023 15:55

fikovnice napsal(a):
Ali, a když chodíš s Dráčkem na výstavy, tak za ty otlaky jdou také body dolů?

Ne, zatím o tom nevím, že by se to nějak hodnotilo. A pejsků to má víc. Ale štve to mě. Dokonce mi i kdosi psal, že to psovi už i krvácí.

14.4.2023 16:25

rapotacka11 napsal(a):

tak ono CC ma podsadu a venku vydrzi docela dobre - kdyby chtelo
Ale ono vetsinou - nechce byt venku samo ...

Jestli takovy pes ma byt venku, tak urcite ne sam.

14.4.2023 16:26
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Hele můj pes je od malinka doma, navíc je v tomhle dost dámička, a nikdy neleží na tvrdém - teda na jare a v létě jsme hodně venku, to zas nejsme moc doma. Ale i tam leží na pelechu, křesle, gauci, nacpe se i do židle. Na tvrdém proste neleží fakt nikdy, a přesto asi od jednoho roku otlaky má 🤷‍♀️

14.4.2023 16:29

dogaři často otlaky řeší - a závěr je, že někteří psi leží na dlažbě a otlaky nemívají a jiní mají všude nastláno jak princezna na hrášku a na otlaky trpí...

14.4.2023 17:09

Aha, tak nejspíš tam budou genetické predispozice.... i když od sourozenců mám info, že otlaky nemají a přitom na dlažbě lehávají. Prostě jsme to schytali jen my.

14.4.2023 19:28

Jo to je možný...moje ex kavkazanda Jessinka už taky nespí s novým páníkem v posteli...domů přijde jen na návštěvu a jinak už se nadobro odstěhovala ven.
A to byla jako malá mlaďoch fakt závislačka a nejen u nás, ale i v nové rodině.

Já to spíš napsala v nadsázce...že není pastevec jako pastevec. Třeba doma chrápe celý dopolko...Matěj chce mezitím na zahradu třeba 4x a ona ani s ním nejde.

14.4.2023 19:30

Zrzavci napsal(a):
Tvl co to je? |To je nějakej obří dekorační elektrizující polštář?

Tvl to naše malá Ginuška hajá...to aby měla sílu na hlavní spánek dne

14.4.2023 21:55
fikovnice

XXX.XXX.60.110

Aha, tak nejspíš tam budou genetické predispozice.... i když od sourozenců mám info, že otlaky nemají a přitom na dlažbě lehávají. Prostě jsme to schytali jen my.

A co že to máš vyzkoušené?
Třeba bych mohla něco poradit...

15.4.2023 08:49

fikovnice napsal(a):
A co že to máš vyzkoušené?
Třeba bych mohla něco poradit...

Jani, všechno možné, ale nejlíp fungoval Protopic, ovšem ten je na předpis.

Přidejte reakci

Přidat smajlík