Pavla239

XXX.XXX.95.73
Dobrý den, prosím o názor a radu. Máme 9 měsíční štěně Papillona (ale je větší, má 6,5 kg). Vše zvládá, téměř s ničím není problém, jen s jednou věcí. V cca 5 měsících začal vyjíždět při čemkoli, co se mu nelíbilo - nasazování kšír, přenášení, jakákoliv manipulace. To jsme zvládli, nyní bez problémů. Co je však velký problém, je situace nejčastěji večer. Pes přijde ke mě, lehne si na nohy. Jakmile se pohnu, tak po mě vyjede a do nohy mne kousne. Slabě, ale kousne. Pokud leží pod stolem - jeho oblíbené místo a někdo se přiblíží, začne vrčet, kvičet apod. Většinou nekousne, snažím se jej v tu chvíli uklidnit slovně, ale pomůže jen odlákání na dobrůtku nebo poslání do pelíšku (pak tu dobrůtku dostane také). Včera proběhly všechny popsané události - tedy ležení se mnou na pohovce, opřený o moje nohy, jakmile jsem se pohla, kousnul, zalezl si pod stůl, asi po půl hodině na něj manžel promluvil a začal vrčet a kvičet. Byl odeslán do pelíšku. Pak jsem šla kolem pelíšku a chtěla mu popřát dobrou noc, opět vrčel a kvičel, tak jsem ho chtěla uklidnit a kousnul mne do ruky. Už hodně, trochu i do krve. Je bojácný, pracuju s ním pořád. Brávám si ho do práce, miluje lidi. Pejsků se bál hodně, ale co chodíme na socializační vycházky je to výrazně lepší. Ale tady to večerní vrčení a kousání nevím co s tím....Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vidí dobre? Počuje dobre? Asi by som zvážila vyšetrenie. Ak to je všetko ok tak len výchova! Puberta môže hrotiť chovanie, ale nesmie sa to zanedbať. Môj názor - odlákavanie na dobrôtku, keď útočí, je utvrdzovanie ho v agresívnom chovaní. V psej hlave sa to spojí podľa mňa takto: začnem vrčať, hrýzť a ponúknu mi mňamku! Keď sa chová "neprístojne" jasne mu dám najavo, že teda tadiaľ cesta nevedie - ja zhúkam - odvelím na miesto a nevšímam si chvíľu (až okato - prejdem okolo, neprihovorím sa, otočím chrbtom a pod.) Zatiaľ to vždy dopadlo tak, že pes sa "zahanbil" sklopil uši a po chvíli sa už opatrne začal vtierať - väčšinou sa prišiel pomojkať so psím pohľadom. Vtedy ho už zase vždy vezmem na milosť. Je pravda, že teda až do štádia, že by ma pes hrýzol, resp. len chcel uhryznúť som nikdy nedošla
Pavla239

XXX.XXX.95.73
napsal(a):
Vidí dobre? Počuje dobre? Asi by som zvážila vyšetrenie. Ak to je všetko ok tak len výchova! Puberta môže hrotiť chovanie, ale nesmie sa to zanedbať. Môj názor - odlákavanie na dobrôtku, keď útočí, je utvrdzovanie ho v agresívnom chovaní. V psej hlave sa to spojí podľa mňa takto: začnem vrčať, hrýzť a ponúknu mi mňamku! Keď sa chová "neprístojne" jasne mu dám najavo, že teda tadiaľ cesta nevedie - ja zhúkam - odvelím na miesto a nevšímam si chvíľu (až okato - prejdem okolo, neprihovorím sa, otočím chrbtom a pod.) Zatiaľ to vždy dopadlo tak, že pes sa "zahanbil" sklopil uši a po chvíli sa už opatrne začal vtierať - väčšinou sa prišiel pomojkať so psím pohľadom. Vtedy ho už zase vždy vezmem na milosť. Je pravda, že teda až do štádia, že by ma pes hrýzol, resp. len chcel uhryznúť som nikdy nedošla
On si taky hned u vědomí, že to přehnal. Sklopí uši a vypadá provinile. Ale stejně to za pár dní udělá zase..

Pavla239
napsal(a):
On si taky hned u vědomí, že to přehnal. Sklopí uši a vypadá provinile. Ale stejně to za pár dní udělá zase..
Tak ako vravím dala by som vyšetriť zrak, sluch. A inak len trpezlivosť a vždy dať dôrazne najavo, že takéto správanie je neprípustné. Ono v puberte skúšajú (a nie len psy) hranice - a či to predsa len niekedy neprejde

Taková klasika: couračka i doma, nemanipulovat se psem, ale s couračkou, naučit spolehlivé odesílání na místo a na tom místě ho nechat být a nerušit ho tam. Když vím, že mě pes pokouše ve chvíli, kdy leží u mých nohou, tak tam ležet prostě nebude ne? Pokud vím, že na mě vrčí, když je pod stolem, tak ho odtamtud odvolám, než s tím začne - buď ke mně anebo na místo (za použití couračky).

večer bývají psi unavení - i některé naše dogy uměly večer bručet (nikdy se ale pochopitelně neohnaly) a říkaly "neruš, neotravuj, chci už spát".
Možná, že je pes unavený. Zkuste ho učit zalézt si na místo a nechat ho být - nehladit, nemanipulovat. Pokud to dělá jen večer...
Pavla239

XXX.XXX.251.141
napsal(a):
večer bývají psi unavení - i některé naše dogy uměly večer bručet (nikdy se ale pochopitelně neohnaly) a říkaly "neruš, neotravuj, chci už spát".
Možná, že je pes unavený. Zkuste ho učit zalézt si na místo a nechat ho být - nehladit, nemanipulovat. Pokud to dělá jen večer...
Taky mne to napadlo. Je to vždy až večer.
Pavla239
napsal(a):
Taky mne to napadlo. Je to vždy až večer.
Nu a máte startovní místo, odkud vyběhnout. Pesana v době večerní poslat na místečko, ať si odpočívá tam - nikým nerušen. Prostě holt momentálně na tom gauči a pod stolem nebude nebude. Pokud se tam dostane, odvoláte ho a pošlete na místečko, aby spinkal. Pak nemáte problém.