Pejsek na dietě, jaké dietní přílohy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.4.2023 11:05
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Prosím o radu, jaké přílohy (ovoce, zelenina, vločky, nebo jakýkoli balast) se dá použít ve větším množství "na zaplácnutí" psa na dietě.
Starší fenka anglického buldoka, kvůli zdravotnímu stavu už to není na nějaký intenzivní pohyb, kterým by hubnula, a po zimě už je zase oplácaná jako prase, regulérně tak 10 kilo nadváhy, takže jsme ubrali žrádlo.
Momentálně je krmená kombinací granule a vařené maso +přílohy. Úplně jí nechci dávat na nějaké light granule, ale spíš bych přidala něco dietního.
Je to popelnice a má furt hlad, sežere všechno co se jí předloží, ale potřebovala bych na něco, co jí zaplácne a nepřibere z toho, už takhle v té misce skoro nic nemá. Dá se ve větším množství krmit třeba nějaká zelenina? A do jakého poměru až můžu jít, aby z toho neměla zase nějaké zažívací problémy ? Třeba 1:1 mrkev : maso?
Nebo nějaká jiná zelenina?
Vločky jsou blbost, to jsou sacharidy, že? A co třeba jáhly nebo pohanka? Případně kolik maximálně toho ten pes může dostat, abych třeba nepodělala něco s fosforem?
Anebo byste to nekomplikovali a šli do light granulí, kde jsou ty složky a poměry pohlídané v té receptuře?

17.4.2023 13:08
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Okurka? Mrkev, řepa, zelený listi- peking.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.4.2023 13:51

Ty řepné řízky, nabobtnané (povařené) a ovoněné masíčkem, to bych viděla pro popelnici jako ideální zaplácnutí - můžete toho dát megaobjem s tou vodou, a je to vlastně pro masožravce dost nestravitelné. Jen teda právě že je to nestravitelné, tak znalejší třeba vyloučí z důvodu, že možnost zácpy? Je to to první, co mě napadlo, jako balast, protože to mám od koní, žejo Dá se toho koupit kotel za přijatelnou částku. Ale pro psy to být ideál nemusí.

17.4.2023 13:53
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Já psům zeleninu vždycky namasakruju v robotu na pidikousíčky. Aby to bylo právě dobře stravitelný. Jen listí krájím.

17.4.2023 13:54
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ty řepné řízky, nabobtnané (povařené) a ovoněné masíčkem, to bych viděla pro popelnici jako ideální zaplácnutí - můžete toho dát megaobjem s tou vodou, a je to vlastně pro masožravce dost nestravitelné. Jen teda právě že je to nestravitelné, tak znalejší třeba vyloučí z důvodu, že možnost zácpy? Je to to první, co mě napadlo, jako balast, protože to mám od koní, žejo Dá se toho koupit kotel za přijatelnou částku. Ale pro psy to být ideál nemusí.

No, s těma řepnýma řízkama úplně nevím... náš valach to žere na přibrání 🤣

17.4.2023 14:09

Jo, jenže pro valacha je většina té vlákniny skutečně stravitelná, na rozdíl od psa. Za prvé. Za druhé, aby přibral, to jich musíte do něj cpát kila (pokud ne, tak to doháníte něčím jiným a nebo ty řízky pouze působí dieteticky, proti čemuž nemám námitek).
Obecně je ale namočený řepný řízek na poměr objem vs. energie děsně chudá záležitost.

Nakonec pokud to tady vyloženě nezavrhnou, můžete si ve stáji nějaké to kilo nabrat a na 14 dní otestovat

17.4.2023 14:10

Vločky budou jako cukr, když je uvaříte. Syrové ne. Zeleninu, ovoce. Co snese.
Sytí bílkovina, vláknina a voda a kompletní cukr (ne ten prázdný nebo jak se tomu říká). Polévka s masem a vločkami. :-)
Maso má vařené s přílohou a bez kostí?
Je možné, že pomůže víc menších dávek denně, ale pravidelně. Takové jako hospodaření s cukrem jakože.

17.4.2023 14:15

Pokud bylo potřeba, zaplácávala jsem mopsle ovo-zel kaší - převažovalo vždy zelený listí jako pekingské, čínské zelí, ledový salát, sem tam rukola. Hodně moc cukety, v sezóně ze zahrady. Z ovoce hlavně místně příslušné - jabka, hrušky, meruňky apod. Vše rozmixováno opravdu na polotekutou kaši, aby bylo stravitelné.

17.4.2023 14:19
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Pokud bylo potřeba, zaplácávala jsem mopsle ovo-zel kaší - převažovalo vždy zelený listí jako pekingské, čínské zelí, ledový salát, sem tam rukola. Hodně moc cukety, v sezóně ze zahrady. Z ovoce hlavně místně příslušné - jabka, hrušky, meruňky apod. Vše rozmixováno opravdu na polotekutou kaši, aby bylo stravitelné.

Jo! cuketa, jsem zapomněla. okurka a cuketa, to josu dobrý kámoši hubnutí.

17.4.2023 14:20
Happy Potato

XXX.XXX.239.50

Ouško4 napsal(a):
Prosím o radu, jaké přílohy (ovoce, zelenina, vločky, nebo jakýkoli balast) se dá použít ve větším množství "na zaplácnutí" psa na dietě.
Starší fenka anglického buldoka, kvůli zdravotnímu stavu už to není na nějaký intenzivní pohyb, kterým by hubnula, a po zimě už je zase oplácaná jako prase, regulérně tak 10 kilo nadváhy, takže jsme ubrali žrádlo.
Momentálně je krmená kombinací granule a vařené maso +přílohy. Úplně jí nechci dávat na nějaké light granule, ale spíš bych přidala něco dietního.
Je to popelnice a má furt hlad, sežere všechno co se jí předloží, ale potřebovala bych na něco, co jí zaplácne a nepřibere z toho, už takhle v té misce skoro nic nemá. Dá se ve větším množství krmit třeba nějaká zelenina? A do jakého poměru až můžu jít, aby z toho neměla zase nějaké zažívací problémy ? Třeba 1:1 mrkev : maso?
Nebo nějaká jiná zelenina?
Vločky jsou blbost, to jsou sacharidy, že? A co třeba jáhly nebo pohanka? Případně kolik maximálně toho ten pes může dostat, abych třeba nepodělala něco s fosforem?
Anebo byste to nekomplikovali a šli do light granulí, kde jsou ty složky a poměry pohlídané v té receptuře?

Spíš než granule bych v takovém případě volila víc masa. Už z toho důvodu, aby v té misce něco bylo. Granule jsou takové koncentráty, hrst granulí může mít energetickou hodnotu srovnatelnou s miskou plnou masa a zeleniny.

U masa je jednoduché volit méně kalorické varianty. Králičí či krůtí maso je vyloženě dietní, kuřecí či telecí taky není moc kalorické, srdce je čistá libová svalovina apod. V kombinaci s nastrouhanou zeleninou může mít pes v misce poměrně slušnou porci a stejně hubnout.

17.4.2023 15:02
Terven

XXX.XXX.110.191

Já bych řekla, že fajn je dýně nebo batát. Dýně teď nemá úplně sezónu, ale dobrá je i tahle - jenom se předem namočí
https://www.dromy.cz/susena-zelenina-a-ovoce/dyne/

plus málo tučný maso - králík, kuře, ryba, krůta...
v podstatě je to to, co žere už třičtvrtě roku Vikina, jenom s tím rozdílem, že u slinivkářů se ta energetická hodnota vyloženě dohání sacharidama, což u tlouštíka asi není ideální.

Dromy těch příloh má hodně, většinou i dost bobtnají a díky tomu, že je v nich různá zelenina, pěkně bujónovitě voní

17.4.2023 16:07

Terven napsal(a):
Já bych řekla, že fajn je dýně nebo batát. Dýně teď nemá úplně sezónu, ale dobrá je i tahle - jenom se předem namočí
https://www.dromy.cz/susena-zelenina-a-ovoce/dyne/

plus málo tučný maso - králík, kuře, ryba, krůta...
v podstatě je to to, co žere už třičtvrtě roku Vikina, jenom s tím rozdílem, že u slinivkářů se ta energetická hodnota vyloženě dohání sacharidama, což u tlouštíka asi není ideální.

Dromy těch příloh má hodně, většinou i dost bobtnají a díky tomu, že je v nich různá zelenina, pěkně bujónovitě voní

Taky ty přílohy občas dávám - Beuna je žere, Šťopka ofrňuje. Takže to chce vyzkoušet.

19.4.2023 09:11
Mí

XXX.XXX.46.101

Z tolika rostlinné stravy bude mít hlad,zaplácnutí žaludku není řešení .Bych naopak přidala víc liboveho masa.

19.4.2023 09:30
Terven

XXX.XXX.110.191

Mí napsal(a):
Z tolika rostlinné stravy bude mít hlad,zaplácnutí žaludku není řešení .Bych naopak přidala víc liboveho masa.

Víc libové svaloviny není úplně žádoucí, je to fůra fosforu navíc, pokud fenka je na vařené dietě.
Nejde o to, že by jí chyběly živiny...pokud jsem pochopila, jde právě o navození pocitu sytosti čili zaplácnutí a na to je zelenina super.
U psů opravdu neplatí, že čím víc masa, tím líp. A už vůbec neplatí, že čím víc libový svaloviny, tím líp.

19.4.2023 10:03

Nejvíc sytící jsou fakt bílkoviny. Ale nedá se tím krmit takhle. Chce to k tomu hodně vláknité zeleniny a pojistit se nějakým tím balancerem kvůli P-Ca. Mi připadá, že starší pes hospodaří jinak. U angličáka je nevýhoda, že se prostě hýbat nebude. :-)

19.4.2023 10:10
Mí

XXX.XXX.46.101

Terven napsal(a):
Víc libové svaloviny není úplně žádoucí, je to fůra fosforu navíc, pokud fenka je na vařené dietě.
Nejde o to, že by jí chyběly živiny...pokud jsem pochopila, jde právě o navození pocitu sytosti čili zaplácnutí a na to je zelenina super.
U psů opravdu neplatí, že čím víc masa, tím líp. A už vůbec neplatí, že čím víc libový svaloviny, tím líp.

Pes je masožravec, i když po dobu soužití s námi oproti vlkům ne už v takovré míře. V tomto případě si myslim že nacpat psa přemírou balastu jeho pocit hladu nevyřeší.Potřebuje vyváženou dávku aby tělu nic nechybėlo.Protože pokud chybí,,pocit hladu bude mít pořád.Pokud to ovšem už není stařecká demence. Navíc buldok a jejich sklon k nadýmání...

19.4.2023 14:50
Terven

XXX.XXX.110.191

Nejvíc sytící jsou fakt bílkoviny. Ale nedá se tím krmit takhle. Chce to k tomu hodně vláknité zeleniny a pojistit se nějakým tím balancerem kvůli P-Ca. Mi připadá, že starší pes hospodaří jinak. U angličáka je nevýhoda, že se prostě hýbat nebude. :-)

Jasný, vím, že nejvíc sytí bílkoviny ve smyslu, že pak vydržíte dlouho bez pocitu hladu.
Ale na to zaplácnutí, aby pes měl pocit, že se nažral, je fakt řešením ta větší porce zeleniny.

19.4.2023 15:05
Terven

XXX.XXX.110.191

Mí napsal(a):
Pes je masožravec, i když po dobu soužití s námi oproti vlkům ne už v takovré míře. V tomto případě si myslim že nacpat psa přemírou balastu jeho pocit hladu nevyřeší.Potřebuje vyváženou dávku aby tělu nic nechybėlo.Protože pokud chybí,,pocit hladu bude mít pořád.Pokud to ovšem už není stařecká demence. Navíc buldok a jejich sklon k nadýmání...

Ono to srovnávání s vlkama je fakt dost mimo. Vlk je hodně vzdálenej psí předek. Psi se od nepaměti vyvíjeli samostatně jako sběrači odpadků kolem lidských sídel. Změnil se jejich trávicí trakt i mentalita.
Samozřejmě ve psí stravě má převažovat masová složka, ale dnes to majitelé často vyhánějí do extrému, požadujou maximální možný procenta masa v granulích, v pamlscích...
Nikdo nerozporuje, že pes potřebuje vyváženou krmnou dávku. Ale u staré feny se toho vyvážení jistě nedosáhne přidáním svaloviny - vzhledem k tomu, že je krmená vařenou stravou + granulema, tipuju, že fosforu bude mít až až.
Podle popisu si nemyslím, že by měla mít deficit živin. Ouško shání něco na zaplácnutí ve smyslu, aby neměla poloprázdnou misku - a na to se fakt některá zelenina výborně hodí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík