Arik

XXX.XXX.237.19
Máme 2letou americkou akitu. Vše bylo v pohodě až poslední týden mne ignoruje. Když dám doma povel ke mně, školní hlavu a jde se schovat do kouta. Ani mlsky nezaberou. Mám ho tedy ignorovat taky? Aby to pak nebylo horší.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A ten povel zná, umí, chodí spolehlivě na přivolání? Nebo rovnou si odpovím - asi ne, když ho doma nesplnil. Jak jste ho povel učili?

"Vše bylo v pohodě až poslední týden mne ignoruje. Když dám doma povel ke mně, školní hlavu a jde se schovat do kouta. "
bych se ptala, co se stalo?
nehezkého?
Arik

XXX.XXX.237.19
Povely zná perfektně od mala. Venku udělá vše, ale doma na zahradě už ne. To poslechne jen páníčka. Takže když k nám někdo půjde, já ho ani neodvolám od vrat. A to je problém.

akita není jednoduché plemeno. A je to často pes jednoho pána... Dospěl, řekla bych

Také bych řekla,že dospěl a vybral si.Něco podobného dělal náš tibeťák.Když o něco šlo nebo když prostě uznal,že to není důležité,poslechl jen mě a ostatní ignoroval.Manžela bral trochu více,ale rodiče a děti,ty vůbec neposlechl.

pokud ale pes nikoho nepustí na zahradu a páník není vždy doma - je to problém. Pokud psa neodvedete od branky třeba připnutím na vodítko, tak to budete muset začít řešit. Výcvikem (v součinnosti s páníkem) a nebo oddělením kusu zahrady
Arik

XXX.XXX.237.19
Moc děkuji všem za rady. Dnes mne vítal, jak kdyby mne týden neviděl. Páníčka si skoro nevšiml. Je to tvrdohlavec a ve mně pozná asi měkkotu, tak zkouší, co si může dovolit. Já miluju všechny zvířata a neumím být zlá, nebo zvyšovat hlas, tak se musíme obrnit trpělivostí a vše opakovat znovu a znovu. Ještě jednou děkuji všem a krásný den s vašima mazlíčkama.
Arik
napsal(a):
Moc děkuji všem za rady. Dnes mne vítal, jak kdyby mne týden neviděl. Páníčka si skoro nevšiml. Je to tvrdohlavec a ve mně pozná asi měkkotu, tak zkouší, co si může dovolit. Já miluju všechny zvířata a neumím být zlá, nebo zvyšovat hlas, tak se musíme obrnit trpělivostí a vše opakovat znovu a znovu. Ještě jednou děkuji všem a krásný den s vašima mazlíčkama.
On Vás určitě má rád, ale asi Vás má v kategorii "kámoška" :).
Trpělivost v tomhle případě nepomůže, chtělo by to změnit přístup, jestli chcete a potřebujete, aby Vás i poslouchal.
Nebojte, nemusela byste být zlá :).
Arik

XXX.XXX.237.19
Dnes jsme šli ven. Dala jsem mu v pohodě obojek. Když jsem mu chtěla dát košík, tak nakrčil čumák a zabručel. Počkala jsem tedy 2min a pak řekla, že jestli chce jít ven, tak mu ho musím dát a bylo to už dobrý. Je to tak v pořádku?
Arik
napsal(a):
Dnes jsme šli ven. Dala jsem mu v pohodě obojek. Když jsem mu chtěla dát košík, tak nakrčil čumák a zabručel. Počkala jsem tedy 2min a pak řekla, že jestli chce jít ven, tak mu ho musím dát a bylo to už dobrý. Je to tak v pořádku?
Ajaj, toho jsem se bála, že na Vás začne vrčet ;(.
Asi jste něco udělala dobře, zřejmě z Vašeho hlasu slyšel větší rozhodnost, ne že by rozuměl významu ;).
Taky jste zachovala klid a nikam se nešlo, dokud se neuklidnil.
Než košík nasazovat, je lepší psa naučit, aby do něj strčil hlavu sám .
Naučíte rychle třeba tak, že na dno rozepnutého košíku dáte maso nebo pamlsek jako do misky, nejdřív učíte " naprázdno", bez toho abyste košík opravdu nasazovala.
Dáte povel " košík", pes tam strčí hlavu, pochválíte a za odměnu si vyžere pamlsek.
Pak mu odměnou bude třeba to, že vyrážíte ven.
Jestli si u něj chcete získat respekt, měla byste s ním začít cvičit, naučit ho nějaké jednoduché povely.
Mluvte s ním jednoduše, nevysvětluje jako člověku.
Dejte povel ( vždycky stejný třeba" ke mně , poceeem"), když ho splní, potvrďte mu, že to udělal dobře , zase stále stejným slovem ( třeba" hodný, yes, tak, čip") a dejte mu odměnu.
Jako potvrzení můžete také používat klikr, já něj nejsem zvyklá, ale Vy jste mladá, takže byste se to naučila snadno ;))
Vaším cílem je, aby Vás pes CHTĚL poslouchat, protože je to pro něj výhodné.
Na procházce se nenechte vláčet a vybírat psa směr, kterým se půjde.
Možná tady píšu věci, které už dávno víte, v tom případě se omlouvám :).
Držím palce a dejte vědět, jak se to vyvíjí, je to moc zajímavé!
Byla by sranda, kdybyste svému příteli vytřela zrak s pes by Vás poslouchal líp než jeho :).

prosím, zde - nácvik na košík, manipulace a četné další :
https://www.koira.cz/project/videoteka/
Arik

XXX.XXX.237.19
Vůbec se neomlouvejte. My jsme rádi za každou radu. 😘 On je zvyklí na košík už tak od půl roku. Proto mne tak překvapilo, že ho najednou nechce. Řekla bych, že děláme vše pořád stejně. Ale možná se pletu. Nebo už chce poslouchat jen páníčka.
Arik
napsal(a):
Jako že jestli je v pořádku, že s ním budete mluvit lidskou řečí - v souvětích a s vysvětlováním?
Ony Vám holky určitě poradí fundovaně; my měli psíka, který měl slušnou zásobu lidských výrazů, kterým rozuměl (jako snad všichni pejskaři). To stejné mám teď u koček, hlavně v případě mé srdeční záležitosti nejstaršího kocoura... Ten rozumí hodně slovům a větám...
Nechci se Vás dotknout...jen mě to tak trochu zarazilo, že jste mu to začala vysvětlovat jako by "plynně rozuměl" lidské řeči. Nezpochybňuji tím, že nám psi mnoho slov rozumí, jen je musí mít naučené a hlavně zažité.
Za mě - hezky to napsala a shrnula "Doron".
juhaj
napsal(a):
Většina se psem mluví a vysvětluje mu co bude a co od něj čeká. Nicméně, pokud je konkrétní situace, když od psa něco chci, tak už nediskutuji, prostě to tak bude. A potom, až je hotovo, si o tom můžeme poklábosit.
Jo já si u každého psa říkám, že budu stručná, věčná a žádný kecy, ale nakonec zjistím, že s ním mluvím v celých větách a navíc to na mě bystře kouká, jakože rozumí. No a Malina, můj poslední pes. Řeknu jí povel a ona to začne značně neochotně vykonávat, ale jak jí "vysvětlím" proč, tak se zvedne i ochota . Prostě má ráda, když hodně kecám. Když jsem se snažila být věčná stručná, tak na mě děsně drze koukala "a proč jako?" , jak to vysvětlím, "jo ahá, tak to řeknu, vůbec nechápu, proč se mnou mluvíš, jak se psem"
No jako je to fakt, vždyť je to fena .
Arik

XXX.XXX.237.19
U nás je to někdy podobné. Když řeknu ke mě, jdeme na zahradu, tak kouká jak kdyby si říkal, jen si jdi. Ale když řeknu, jestli chceš jít na zahradu, musíš se zvednou, tak se míní přerazit. Tak nevím jak to říct správně.