Zelenina v psím jídelníčku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.4.2023 22:52
Ujn

XXX.XXX.48.27

Dobrý den,
Mám otázku proč pes musí mít zeleninu v Barfu? Co vím barf je o přirozené stravě a zrovna nevím že by psi jedli zeleninu v přírodě.
Pochopím ovoce, je to známo i u divokých psů že semtam si ho nasbírají( jako zase jen v určitém ročním období že jo)ale zeleninu?
Není naopak nejpřirozenější když pes si dá trochu ovoce, trávy (taky známý jev a úplně normální a zdravý pro ně, i pro jiné šelmy) a obsahy v žaludků kořisti? Proč zeleninu? Pochopím ještě když pes má mít dietu z důvodu nemoci ale úplně zdravý pes?
Pochopím dávat trošku hrstičku jako pamlsek jednou za uherský rok ale to co vidím na netu že lidi jsou schopný dávat každý den psovi enormní množství zeleniny, protože přece jen v "zelenince jsou vitamínky ".
Četl někdo odbornou literaturu? Nebo to je tohle stavěný na amatérské teorii "podle mé teorie to má být takto a takto"??
Za případné odpovědi děkuji 👍🏻

23.4.2023 03:30
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Ujn napsal(a):
Dobrý den,
Mám otázku proč pes musí mít zeleninu v Barfu? Co vím barf je o přirozené stravě a zrovna nevím že by psi jedli zeleninu v přírodě.
Pochopím ovoce, je to známo i u divokých psů že semtam si ho nasbírají( jako zase jen v určitém ročním období že jo)ale zeleninu?
Není naopak nejpřirozenější když pes si dá trochu ovoce, trávy (taky známý jev a úplně normální a zdravý pro ně, i pro jiné šelmy) a obsahy v žaludků kořisti? Proč zeleninu? Pochopím ještě když pes má mít dietu z důvodu nemoci ale úplně zdravý pes?
Pochopím dávat trošku hrstičku jako pamlsek jednou za uherský rok ale to co vidím na netu že lidi jsou schopný dávat každý den psovi enormní množství zeleniny, protože přece jen v "zelenince jsou vitamínky ".
Četl někdo odbornou literaturu? Nebo to je tohle stavěný na amatérské teorii "podle mé teorie to má být takto a takto"??
Za případné odpovědi děkuji 👍🏻

Nevím jak v přírodě, ale vím o psech, co jí zeleninu. Třeba kolegyně mi vyprávěla, jak jí pes na zahradě tahá mrkev a žere.
No a o jakých divocích psech vlastně píšete? Já si vybavila jen ty na ulici v Řecku a ti asi maso zrovna moc nejí.
Co je vůbec pro psa přirozené? 15 tisíc let se motá kolem lidí a těžko dostával nejlepší ňakmy, jen to, co zbylo. To až posledních pár let je začínáme krmit deluxe.
Své fence dávám celkem dost kvalitní stravu, ale tipla bych si, že mezi jejimi předky nebylo moc těch, kteří by si takhle žili.

23.4.2023 06:21
Mí

XXX.XXX.69.42

Psovité šelmy sežerou i obsah střev kde je potrava natrávená. Určitě bude rozdíl jestli uloví masožravce, nebo býložravce. Taky krev je důležitá.Když bychom to vzali doslova,měl by pes dostat zeleninu upravenou nějakou fermentací,nebo ho krmit celými zvířaty. Ale tisíciletí života s člověkem údajně prodloužily psům střevo a tak je pes schopen do určité míry strávit i rostliny.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.4.2023 06:39

Při krmení psa se tak nějak držím toho, co mu svědčí a vyhovuje. Chce zeleninu? Žebrá, když krájím mrkev, zelí?? Tak kus dostane, protože ji potřebuje. Nynější dogák miluje syrové hlávkové bílé zelí... A tak ho dostává. Ne do misky - ale jen tak, jako pamlsek (je psina, když mu nabídnu v jedné ruce list zelí a ve druhé piškot a on skočí po lupenu...) Když měla stárnoucí Beta pohybové problémy a začala nabírat kila... dostala do misky víc "balastu" - právě ve formě zeleniny. Měla ji ráda, měla nacpaný pupek jak to celý život milovala a i když pohybu měla méně, kila jsme udržely...
Ale já nekrmím obsah upravených barevně sladěných psích mističek... ze mě by psí výživáři omdleli... Ale souhlasím s příspěvky nade mnou - pes se už hodně dlouho neživí "normálně" - a právě jeho přizpůsobivost i ve výživě z něho udělala to, co je.

23.4.2023 06:55

....naš pes velice rád kořenovou zeleninu...krade I morcatum a tak mám v mrazáku nabaličkovanou nastrouhanou na hrubo směs mrkev - petržel - celer, a k masu mu vždy kousek přihodim...

23.4.2023 08:30

Mí napsal(a):
Psovité šelmy sežerou i obsah střev kde je potrava natrávená. Určitě bude rozdíl jestli uloví masožravce, nebo býložravce. Taky krev je důležitá.Když bychom to vzali doslova,měl by pes dostat zeleninu upravenou nějakou fermentací,nebo ho krmit celými zvířaty. Ale tisíciletí života s člověkem údajně prodloužily psům střevo a tak je pes schopen do určité míry strávit i rostliny.

Neprodloužilo. Pár (desítek) psů jsem už odpitvala. A vím, jak vypadá jejich tlusté střevo. Ve srovnání s králíkem, koněm, prasetem, morčetem....

Jako jo, rostliny stráví. Jenom z nich nevyužije vlákninu. Ale o to tady asi nejde.

23.4.2023 09:50

Vláknina, minerály, vitaminy, taky sacharidy... Vláknina napomáhá trávení, čistí "trubky". Ale bez zeleniny narozdíl od živočišné složky bude celkem komfortně žít. .

23.4.2023 11:02
Mí

XXX.XXX.69.42

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Neprodloužilo. Pár (desítek) psů jsem už odpitvala. A vím, jak vypadá jejich tlusté střevo. Ve srovnání s králíkem, koněm, prasetem, morčetem....

Jako jo, rostliny stráví. Jenom z nich nevyužije vlákninu. Ale o to tady asi nejde.

Proto jsem taky napsala " údajně".To by se asi muselo dělat srovnání stejně velkých psů jako je vlk, šakal,atd. Stejně by mě zajímalo,jak by na stravě dnešních psů prosperovali psovité šelmy v zajetí. Ale divila bych se, kdyby na psech domestikace nezanechala žádné stopy.

23.4.2023 11:23

všechno je nějaká náhražka

zelenina má nahrazovat... no. nora, když sežere morče, tak z něj nezůstane ani chlup. přitom když otevřete morče, tak ho většinu vyplňuje velkej vak se zeleným obsahem.

23.4.2023 11:43

Mí napsal(a):
Proto jsem taky napsala " údajně".To by se asi muselo dělat srovnání stejně velkých psů jako je vlk, šakal,atd. Stejně by mě zajímalo,jak by na stravě dnešních psů prosperovali psovité šelmy v zajetí. Ale divila bych se, kdyby na psech domestikace nezanechala žádné stopy.

Nejde o velikost, ale o stavbu střeva. Hlavně.

Jo, to by bylo zajímavé. Minulý týden jsem viděla v Zoo, jak si vlci odnášejí kusy rozbouraného hovězího. Ale nevím, jestli jim k tomu dávají i vnitřnosti nebo nějaké doplňky. Jestli podržím myšlenku - obávám se, že ne - tak se na příští praxi zeptám, jak to mají vychytané. Jste mě inspirovala.

Domestikace je kolik - 10, 12 000let? Savci se vyvíjeli celé třetihory. To je z časového hlediska prd. Za mě.

23.4.2023 11:44
Ujn

XXX.XXX.48.27

Trickyvoo napsal(a):
Nevím jak v přírodě, ale vím o psech, co jí zeleninu. Třeba kolegyně mi vyprávěla, jak jí pes na zahradě tahá mrkev a žere.
No a o jakých divocích psech vlastně píšete? Já si vybavila jen ty na ulici v Řecku a ti asi maso zrovna moc nejí.
Co je vůbec pro psa přirozené? 15 tisíc let se motá kolem lidí a těžko dostával nejlepší ňakmy, jen to, co zbylo. To až posledních pár let je začínáme krmit deluxe.
Své fence dávám celkem dost kvalitní stravu, ale tipla bych si, že mezi jejimi předky nebylo moc těch, kteří by si takhle žili.

Taky znám takové ale ne všechno co si psi nakradou tak je to vhodné, mě pes taky jí pšenici a kukuřici u slepic (pokud bych ho pustila k nim tak sežere celé krmítko páč je žárlivec že jí někdo jiný než on)a tu mám pocit by správně jíst neměli už jenom kvůli tomu že to jako vůbec nestráví.
Myslím jako třeba (Indie, Vietnam, Egypt, Čína, Korea, dříve i Amerika)párijské psi, dingové, kteří jsou po celém světě.
Víte jaké zvířata se motají kolem obydlí a tihle (hlavně ti párijští a někteří asijští dingové)psi a kočky je likvidují? Hlodavci a to třeba potkani, krysy, myši a jiní ať už kolem obydlí nebo na polích nebo psi se sbíhají i do přírody nalovit i jiné zvířata klidně i větší zvířata.
Drtivá většina psů dříve ale žila spíš volně, ne každý měl na to se o ně starat(možná nějaká vyšší vrstva?)a když už ho někdo měl tak si pes ale lovil sám a měl volnost.

23.4.2023 12:10

Ujn napsal(a):
Taky znám takové ale ne všechno co si psi nakradou tak je to vhodné, mě pes taky jí pšenici a kukuřici u slepic (pokud bych ho pustila k nim tak sežere celé krmítko páč je žárlivec že jí někdo jiný než on)a tu mám pocit by správně jíst neměli už jenom kvůli tomu že to jako vůbec nestráví.
Myslím jako třeba (Indie, Vietnam, Egypt, Čína, Korea, dříve i Amerika)párijské psi, dingové, kteří jsou po celém světě.
Víte jaké zvířata se motají kolem obydlí a tihle (hlavně ti párijští a někteří asijští dingové)psi a kočky je likvidují? Hlodavci a to třeba potkani, krysy, myši a jiní ať už kolem obydlí nebo na polích nebo psi se sbíhají i do přírody nalovit i jiné zvířata klidně i větší zvířata.
Drtivá většina psů dříve ale žila spíš volně, ne každý měl na to se o ně starat(možná nějaká vyšší vrstva?)a když už ho někdo měl tak si pes ale lovil sám a měl volnost.

no ono s tím samostatným lovem psů to nebylo tak jednoduché - psi byli na řetězu... a mimochodem jsem se kdesi dočetla, že na některých panstvích hlídacím psům poddaných sekali jednu nohu - právě proto, aby nemohli pytlačit. Ani sami, ani se svými pány...

23.4.2023 12:54
Mí

XXX.XXX.69.42

Pak tady prosím napište,je to zajímavé téma.

23.4.2023 13:19
Ujn

XXX.XXX.48.27

no ono s tím samostatným lovem psů to nebylo tak jednoduché - psi byli na řetězu... a mimochodem jsem se kdesi dočetla, že na některých panstvích hlídacím psům poddaných sekali jednu nohu - právě proto, aby nemohli pytlačit. Ani sami, ani se svými pány...

Psi na řetězu se hlavně museli krmit a to spoustu lidí neměli jídlo ani pro sebe, takže jich psů na řetězů bylo opravdu zanedbatelné množství. Takže max. lidi z vyšších vrstev mělo na to je krmit.
To je zajímavé, škoda že nevíte zdroj. 🙂

23.4.2023 13:33
Ujn

XXX.XXX.48.27

Mí napsal(a):

Taky mě to zajímá, většinou čtu opak a informace od odborníka by mohli odpovědět lidem na hodně otázek a taky změnit pohled na psí stravu

23.4.2023 13:54

Mí napsal(a):

Ehm, co mám napsat?

23.4.2023 14:01
PumaCZ

XXX.XXX.252.190

Ze zajimavosti jsem hledala nejake studiie na PubMedu a nasla naprikllad tyto, ktere me zaujaly (jsou jich ale mraky a u techto konkretnich jsem jen preletla abstrakty).
To jen, kdyby toto tema nekoho zajimalo vice do hloubky :)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8430292/
https://avmajournals.avma.org/view/journals/javma/227/1/javma.2005.227.94.xml?tab_body=pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1316346/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9291198/

Pak jsem primo na toto tema nasla tento clanek, na jehoz konci jsou odkazy primo na ruzne studie, ze kterych clanek cerpa :)

https://springnaturals.com/blogs/dog-cat-nutrition-blog/if-dogs-are-carnivores-why-does-dog-food-contain-veggies

23.4.2023 17:59
Doron

XXX.XXX.20.179

Ehm, co mám napsat?

Co Vám řeknou v té ZOO :).
Jak krmí vlky.

23.4.2023 18:35

Doron napsal(a):
Co Vám řeknou v té ZOO :).
Jak krmí vlky.

Psala jsem, jestli podržím myšlenku. Samotnou mě to zajímá. Ale praxe se vzhledem k počasí o týden odkládá.

23.4.2023 19:20

Ale takhle to není.
Vlk ani není psův nejbližší příbuzný, nevím, proč to pořád někdo porovnává, navíc u vlka i psa záleží, kde a jak žije, to jsou veliké rozdíly, a pes
není výhradní masožravec - to je kočka. Kočka získá vše životně důležité z kořisti.
Pes je přizpůsobený na dolování živin i z jiných zdrojů. Má obrovsky mocné kompenzační mechanismy.
Odpustí ve stravě páníčkovi mnoho a nezemře kvůli játrům jako kočka.
A s délkou střeva souhlasit nemohu vůbec.
Ví se, že čím větší pes, tím delší střevo. Ne proto, že je větší než pes malý, ale je tam jistý nepoměr.
Velký pes je nastavený na pomalejší a důkladnější spalování, využívání všeho možného.
Psi byli živeni obilím a místy luštěninami (bramborami mnohem později, jak známo, neznáme bramboru dlouho).
Samozřejmě tyto potraviny nejedli syrové, ale v podobě kaší, chlebů a mléčných věcí.
Výjimka byli psi šlechty (a lurcherové pytláků), ti dostávali zbytky z lovu a požívali výhod vytápěných stájí.
Strava psů v historii je velmi dobře popsána např. už Marcusem Terentiem Varrem, ten se narodil 116 př. n.l., kdyby někoho zajímalo, byla to Příručka o zemědělství
a ječmen v mléce.
Ale těch autorů najdete hodně, když zadáte něco jako "history of dog food example in ancient and bla bla".

Ve skutečnosti je stravitelnost třeba té hojně používané kukuřice velmi dobře zdokumentována mnoha studiemi,
je to vcelku dobré jídlo.
A pak zas někdo vytáhne amylázu, že pes nemá, ano, nemá, ale nemá ji ve slinách jako člověk,
jenže dál v tom trávicím procesu ji má...

Až nakonec přišel James Spratt - jeho sušenky pro cesty na lodích a pak granule.
Granule jsou více jak z poloviny tvořeny sacharidy, obsah vlákniny bývá od 2 3 % výš.
Jsou tu přehnané mističky jakože prej barf určené na IG, ale to je druhý extrém, to mě nezajímá.

Mě fakt těžko někdo přesvědčí, že zelenina či obilí a brambory nepatří do stravy psů.

23.4.2023 19:41

hlavně když člověk vidí, že před Norou musím schovávat nejen krmení pro slepice, ale i pro morčata (vojtěškový úsušky a pak dál)...

jo a slupky od brambor sežerou dobrovolně i moje kočky. expert je teda Fík, který loudí a žere rukolu, ten asi o výhradní masožravosti nečetl, nicméně ostatní kočky na něj hledí jako na šílence.

23.4.2023 20:04

Začíná to č. 9 a je to velice zajímavé. Např. proč existuje ostnáč
a že ječný chléb způsobuje feně víc mléka. :-)
https://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Varro/de_Re_Rustica/2*.html

23.4.2023 20:04
Mí

XXX.XXX.69.42

Ehm, co mám napsat?

Čím krmí ty vlky v Zoo.

24.4.2023 00:28

kometo, to skoro vypada, ze jste tu od stvoreni sveta

psi se hlavne meni - geneticky. maji uz ve vybave traveni skrobu atd.

24.4.2023 11:29
BlueBee

XXX.XXX.198.251

Me se fena po zelenine muze utlouct. Vicemene ji davam do misky jen maso a kosti, taky vajicka. Zeleninu si zere sama kolik chce. Mam totiz cca 70 morcat v chovu, krmi se mnou( je tam se mnou u nich v mistnosti) a mam vzdy denne dva kyble zeleniny nakrajeny ( vetsinou bile zeli s necim nebo mrkev s necim), takze si z toho uzira jak chce. Bere si pak i z ubikaci primo od nich. No stejne tak jim ale užírá i granule a ovesny vlocky, ale v tom ji uz krotim. Ale zeleniny necham, co chce.. Takze u nas to nema povinne do zradla, ale bere si sama. Rikam si, ze z toho to zvire musi mit nejaky prospech, kdyz to dobrovolne futruje:-)

24.4.2023 11:29

kometo, to skoro vypada, ze jste tu od stvoreni sveta

psi se hlavne meni - geneticky. maji uz ve vybave traveni skrobu atd.

Však to nezpochybňuji. Jenom vím, jak vypadají jejich střeva. Že nejsou nijak dlouhá. Myslím relativně. Proto masožravcům stačí před operací hladovka 12 hodin.

24.4.2023 11:51
Terven

XXX.XXX.110.191

Ehm...a vy jste se pitvala i před těma tisíciletíma...nebo jak to víte?
Nejde o srovnání s morčetem, ale s psím prapředkem...

24.4.2023 11:56
Doron

XXX.XXX.20.179

Ale takhle to není.
Vlk ani není psův nejbližší příbuzný, nevím, proč to pořád někdo porovnává, navíc u vlka i psa záleží, kde a jak žije, to jsou veliké rozdíly, a pes
není výhradní masožravec - to je kočka. Kočka získá vše životně důležité z kořisti.
Pes je přizpůsobený na dolování živin i z jiných zdrojů. Má obrovsky mocné kompenzační mechanismy.
Odpustí ve stravě páníčkovi mnoho a nezemře kvůli játrům jako kočka.
A s délkou střeva souhlasit nemohu vůbec.
Ví se, že čím větší pes, tím delší střevo. Ne proto, že je větší než pes malý, ale je tam jistý nepoměr.
Velký pes je nastavený na pomalejší a důkladnější spalování, využívání všeho možného.
Psi byli živeni obilím a místy luštěninami (bramborami mnohem později, jak známo, neznáme bramboru dlouho).
Samozřejmě tyto potraviny nejedli syrové, ale v podobě kaší, chlebů a mléčných věcí.
Výjimka byli psi šlechty (a lurcherové pytláků), ti dostávali zbytky z lovu a požívali výhod vytápěných stájí.
Strava psů v historii je velmi dobře popsána např. už Marcusem Terentiem Varrem, ten se narodil 116 př. n.l., kdyby někoho zajímalo, byla to Příručka o zemědělství
a ječmen v mléce.
Ale těch autorů najdete hodně, když zadáte něco jako "history of dog food example in ancient and bla bla".

Ve skutečnosti je stravitelnost třeba té hojně používané kukuřice velmi dobře zdokumentována mnoha studiemi,
je to vcelku dobré jídlo.
A pak zas někdo vytáhne amylázu, že pes nemá, ano, nemá, ale nemá ji ve slinách jako člověk,
jenže dál v tom trávicím procesu ji má...

Až nakonec přišel James Spratt - jeho sušenky pro cesty na lodích a pak granule.
Granule jsou více jak z poloviny tvořeny sacharidy, obsah vlákniny bývá od 2 3 % výš.
Jsou tu přehnané mističky jakože prej barf určené na IG, ale to je druhý extrém, to mě nezajímá.

Mě fakt těžko někdo přesvědčí, že zelenina či obilí a brambory nepatří do stravy psů.

Megi, Vaše vědomosti stran výživy mě vždycky ohromí :).
Nechcete napsat knihu o výživě psů?
Myslím, že zájem by byl veliký :)!

24.4.2023 11:57
Terven

XXX.XXX.110.191

Tady se o tom prodloužení střeva píše...je to text pro sturenty VFU...
Vy máte teda jjnej zdroj? A nohla bych ho vidět?🙂
https://cit.vfu.cz/oz/IVA/etopes.htm

24.4.2023 12:14

Délka střeva:
norek americký průměrně 200 cm
vlk od 307 do 436 cm
dingo 217 do 267
šakal cca 185 cm
liška obecná 115 - 238
Poměr k délce zvířete:
vlk 1: 3,64
šakal 1 : 2,50
dingo 1 : 2,65
pes 1 : 5
Podíl tenkého střeva:
vlk 89 %
šakal 87 %
dingo 88 %
liška 84 %
norek 90, jezevec 96, liška stříbrná 82, pes 20kg 87 %.

24.4.2023 12:23
Varaxi

XXX.XXX.191.80

Ona ta pravda bude někde uprostřed a ještě lépe bude individuální. Jistě jsou psi, kteří preferují výrazně masovou stravu, stejně jako jsou psi, kteří budou preferovat všežravost.

24.4.2023 12:26

U člověka je to cca 70 % a střevo psa je pětkrát delší než ten pes. Ve srovnání s ostatními je to střevo jak kráva, si myslím. A je tam i vidět, že je ta šelma stavěná podle toho kde žije, jak dlouho existuje, co má k dispozici.

Nejde o to, co pes jí rád, ale z jaké potravy je schopen potřebné vytáhnout, co efektivně přemění v potřebné.

24.4.2023 12:45

"co efektivně přemění v potřebné"

geneticky, stavbou tela, strevem, zubama atd. se pes zmenil v castecneho vsezravce.
Trvalo to teda o fous delsi dobu, nez Kometa jejich tela pitva ( omlouvam se, ale me to proste zlepsilo den)

proto napr. prezije a prosperuje i na ciste vegetarianske strave

slovy klasika "Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat"

24.4.2023 12:48

Skvělá jednoduchá studie od našich severních sousedů:
...Ukázalo se, že správná výživa a šlechtitelská práce prováděná po mnoho let vedla k diferenciaci těchto dvou populací v mnoha metrických rysech trávicího traktu a kožního systému. V populaci divokých psíků mývalovitých je oproti chovným výrazně vyšší poměr délky střev k trupu...
No protože v chovu pro kožich je rvou bílkovinami, ale divoký se musí spokojit s tím, co najde...

To stejné jsme provedli psům už před 30 tisíci let. A za ten rychlý zvrat do absurdna může královna Viktorie.

24.4.2023 13:08

Doron napsal(a):
Megi, Vaše vědomosti stran výživy mě vždycky ohromí :).
Nechcete napsat knihu o výživě psů?
Myslím, že zájem by byl veliký :)!

To jste mne rozesmála, já vím jen samé blbosti. :-)
A hlavně takové věci by neměl psát nikdo, kdo neživil třeba 50 100 psů.
A víte co... káže vodu... Megy měla od včera jen samé pamlsky, však to
nemůžu nikam veřejně psát. :-)

24.4.2023 13:11

Terven napsal(a):

Mám srovnání jenom s kočkou nebo vydrou. U všech je to střevo prostě relativně krátké. Hlavně to tlusté. Ale i tenké - prostě pár kliček a dost.

24.4.2023 13:14

Terven napsal(a):
Tady se o tom prodloužení střeva píše...je to text pro sturenty VFU...
Vy máte teda jjnej zdroj? A nohla bych ho vidět?🙂
https://cit.vfu.cz/oz/IVA/etopes.htm

Jenom ty pitvy.

24.4.2023 13:14

Mám srovnání jenom s kočkou nebo vydrou. U všech je to střevo prostě relativně krátké. Hlavně to tlusté. Ale i tenké - prostě pár kliček a dost.

Jo a ještě jsem zapomněla na lišku.

24.4.2023 13:18

U člověka je to cca 70 % a střevo psa je pětkrát delší než ten pes. Ve srovnání s ostatními je to střevo jak kráva, si myslím. A je tam i vidět, že je ta šelma stavěná podle toho kde žije, jak dlouho existuje, co má k dispozici.

Nejde o to, co pes jí rád, ale z jaké potravy je schopen potřebné vytáhnout, co efektivně přemění v potřebné.

Kráva má střevo asi 25 x delší než tělo.

My jsme při pitvách telete vždycky velký kus střev odstřihli a tajně vyhodili. Protože se muselo celé otevřít a prohlédnout. Ale jednou nám na to pan doktor přišel a velmi se rozezlil.

Ale máte pravdu, tady nejde o délku, ale o to, co je nebo není schopen pes strávit a využít.

24.4.2023 13:19

geneticky, stavbou tela, strevem, zubama atd. se pes zmenil v castecneho vsezravce.
Trvalo to teda o fous delsi dobu, nez Kometa jejich tela pitva ( omlouvam se, ale me to proste zlepsilo den)

slovy klasika "Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat"

Ale já nepíšu nic o tom, na čem pes dokáže přežít. Jenom, že má prostě relativně krátké střevo. Viz výše.

24.4.2023 13:19
Terven

XXX.XXX.27.89

Jenom ty pitvy.

A jak z těch pitev poznáte, že se střevo vlivem domestikace nezkrátilo?🙈

24.4.2023 13:22

Co to tam na VFU píší, že pes nemá ocasní pachovou žlázu? Však to je to, co dělá psa mastným, slepeným.

24.4.2023 13:23
Terven

XXX.XXX.27.89

Terven napsal(a):

Pardon, chtěla jsem napsat neprodloužilo
Fakt nejde o porovnání s jinými zvířaty, jde o změnu délky střeva vlivem vývoje a to při pitvě nemáte jak posoudit.

24.4.2023 13:35
Varaxi

XXX.XXX.191.80

Terven napsal(a):
Pardon, chtěla jsem napsat neprodloužilo
Fakt nejde o porovnání s jinými zvířaty, jde o změnu délky střeva vlivem vývoje a to při pitvě nemáte jak posoudit.

Ono jde o obojí, protože máte jakousi statistiku, která vcelku jasně říká, že čím víc trávy v krmení, tím delší střevo. Takže ano, směrodatné to je. Je to jeden ze základních předpokladů stejně jako třeba tvar zubů a celé čelisti atd.
Ale stejně tak platí, že na zvíře je třeba se dívat jako na celek, žejo.
Dohromady bych to uzavřela tím, že pes je masožravec, který se dokáže do určité míry živit i rostlinnou stravou - a ta míra je indoviduální. Co sedí jednomu, nemusí sedět druhému, každopádně je pes jako druh už přizpůsobený lidské stravě (samozřejmě výjimky existují) vč. rostlinné.
Pes potřebuje oproti člověku méně vlákniny, to je fakt. Pes potřebuje méně ovoce a zeleniny, vždyť proto si umí vyrobit vit. C, aby na trávě nebyl závislý. Atd.
Ale zdravému psu rozhodně zelené neublíží a jsou psi, kteří je vyloženě potřebují.
Já bych se vyvarovala extrémů - nekrmit jenom čistým živočišným ani čistým rostlinným, sledovat, co tomu konkrétnímu psu vyhovuje, a neřešit blbosti, tabulky a grafy od lidí, kteří toho psa nikdy ani neviděli.
Mít psa občas na zahradě, ať si slupne tu malinu, tu borůvku, tu jeblko, ať si to zkrátka koriguje sám, taky nemusí být od věci.

24.4.2023 14:20
Terven

XXX.XXX.27.89

Ale já nepíšu nic o tom, na čem pes dokáže přežít. Jenom, že má prostě relativně krátké střevo. Viz výše.

Tak o tom není sporu, že má relativně krátké střevo.
Znova opakuju, fakt nejde o srovnávání jeho střeva s býložravcem, nýbrž s jeho nedomestikovaným prapředkem.
A proto jsem zareagovala - protože je nesmysl, že byste tohle mohla posoudit při pitvách současných psů.

24.4.2023 14:54

kometo, o rozměry jde, protože prostě pes má o hodně delší střevo, proto může využít víc než jiní predátoři, kteří mají na to využití tu trasu kratší... a o to šlo - pes nemá stejné vybavení
Dokonce se výsledky liší podle pohlaví.
To je smutné. Nemůžu žrát moc koláčů.

24.4.2023 15:24

Terven napsal(a):

Ale já netvrdím, že se zkrátilo nebo prodloužilo. Ale že je relativně krátké. Jako u všech masožravců. Prostě mi nepřijde výrazně delší oproti kočce stejné velikosti.

24.4.2023 16:05

Ale já netvrdím, že se zkrátilo nebo prodloužilo. Ale že je relativně krátké. Jako u všech masožravců. Prostě mi nepřijde výrazně delší oproti kočce stejné velikosti.

A kolik psů je stejně velkých jako kočka? Čivava?
Malý pes = krátké střevo, rychlé spalování.

Tato debata je ale o tom, jestli patří zelenina do psího jídelníčku.
Patří. Ale pes neumře, když ji nedostane.
Kočka je úplně jiná. Pro ni jsou jiné základní aminokyseliny, jiná schopnost vyrábět cokoli, hladovět nesmí...

Zelenina je převážně mrak vody, tak jsem to stejně moc nepochopila...
Já se chytla té vážnější zeleniny - obilí atd.

24.4.2023 16:09
Terven

XXX.XXX.110.191

Tak jsem asi blázen
Na vyjádření Mí, že psům se během tisíců let soužití s člověkem prodloužilo střevo, jste zareagovala

25.4.2023 12:05

A kolik psů je stejně velkých jako kočka? Čivava?
Malý pes = krátké střevo, rychlé spalování.

Tato debata je ale o tom, jestli patří zelenina do psího jídelníčku.
Patří. Ale pes neumře, když ji nedostane.
Kočka je úplně jiná. Pro ni jsou jiné základní aminokyseliny, jiná schopnost vyrábět cokoli, hladovět nesmí...

Zelenina je převážně mrak vody, tak jsem to stejně moc nepochopila...
Já se chytla té vážnější zeleniny - obilí atd.

Však to nerozporuji.

Ano, zelenina do psího jídelníčku patří, pokud ji pes pozře. Akorát ji nevyužije jako zdroj energie (stejně jako člověk).
Zeleninou myslím okurku nebo salát atd. Obilí je i zdrojem sacharidů, které pes využít dokáže.

Ale celá ta debata vznikla kvlůli informaci, že pes má delší střevo, protože přijímá a tráví i rostlinnou potravu. To samozřejmě ano. Ale různé plody nebo ořechy pojídají i medvědi, lišky nebo kuny. A určitě i další masožravci. Možná i ti vlci. Na ty se zeptám.

Já jenom nevidím důvod (samozřejmě, můžu se mýlit), proč by kvůli tomu měli mít delší střevo. Protože na trávení jednodušších cukrů (i škrobu) stačí pankreatické a střevní enzymy.

A vlastně, nikdo z nás neví, jak dlouhé střevo měl pes před 15 000 lety.

25.4.2023 12:07

Terven napsal(a):
Tak jsem asi blázen
Na vyjádření Mí, že psům se během tisíců let soužití s člověkem prodloužilo střevo, jste zareagovala

Viz výše.

25.4.2023 12:08

Však to nerozporuji.

Ano, zelenina do psího jídelníčku patří, pokud ji pes pozře. Akorát ji nevyužije jako zdroj energie (stejně jako člověk).
Zeleninou myslím okurku nebo salát atd. Obilí je i zdrojem sacharidů, které pes využít dokáže.

Ale celá ta debata vznikla kvlůli informaci, že pes má delší střevo, protože přijímá a tráví i rostlinnou potravu. To samozřejmě ano. Ale různé plody nebo ořechy pojídají i medvědi, lišky nebo kuny. A určitě i další masožravci. Možná i ti vlci. Na ty se zeptám.

Já jenom nevidím důvod (samozřejmě, můžu se mýlit), proč by kvůli tomu měli mít delší střevo. Protože na trávení jednodušších cukrů (i škrobu) stačí pankreatické a střevní enzymy.

Edit - překlep - kvůli informaci.

25.4.2023 12:09

Však to nerozporuji.

Já to vím. Jsem si to přečetla v těch pitvách mývalovitých z farmy a divokých. A vidím, co pes žere a co z něj padá a jak přibírá atd.
Ti farmoví mají delší střevo!
Mají mají mají mají
mají mají
mají
člověk nemá zeleninu jako zdroj energie
to má cukry
a stejně tak je využívá pes
ale to ta zelenina musí být škrobnatá a ne nějaký salát vodový
brambory, řepa, mrkev, dýně
nestačí jen nějaké enzymy nebo cosi, musí na to být dostatečný čas
a to pes má

25.4.2023 13:57
Terven

XXX.XXX.110.191

Však to nerozporuji.

Zelenina jako zdroj energie- tak to by mě věru nenapadlo. Zelenina je zdroj minerálních látek a vlákniny.

25.4.2023 14:01
Terven

XXX.XXX.110.191

Viz výše.

Psala jste, že netvrdíte, že se zkrátilo nebo prodloužilo.
Tak jsem ocitovala váš příspěvek, kde přesně toto tvrdíte.
Je to marný...tak trochu jako v politický debatě

25.4.2023 14:05

Terven napsal(a):
Psala jste, že netvrdíte, že se zkrátilo nebo prodloužilo.
Tak jsem ocitovala váš příspěvek, kde přesně toto tvrdíte.
Je to marný...tak trochu jako v politický debatě

Tady se sebereflexe nedočkáte

25.4.2023 14:36
Terven

XXX.XXX.110.191

Tady se sebereflexe nedočkáte

Máte pravdu...měla bych se plesknout přes prsty a jít dělat něco užitečnýho

25.4.2023 15:23

Terven napsal(a):

No, on to neví nikdo. Takže za mě je to stejně jenom spekulace.

25.4.2023 15:24

Terven napsal(a):
Zelenina jako zdroj energie- tak to by mě věru nenapadlo. Zelenina je zdroj minerálních látek a vlákniny.

Vláknina může být zdrojem energie, pokud ji dokáže zvíře trávit.

Ano, vím, zase jsem u býložravců a některých všežravců.

25.4.2023 15:27

kometo, o rozměry jde, protože prostě pes má o hodně delší střevo, proto může využít víc než jiní predátoři, kteří mají na to využití tu trasu kratší... a o to šlo - pes nemá stejné vybavení
Dokonce se výsledky liší podle pohlaví.
To je smutné. Nemůžu žrát moc koláčů.

Tak jsme dneska pitvali. Kříženec, něco mezi hladkosrstým pinčem a čivavou.

Hmotnost 2,5 kg, délka (od čenichu po kořen ocasu, který tam nebyl) 50 cm. Délka střeva 188 cm.

25.4.2023 15:28

A nechybí mu pak vitamín B 12? Pokud vím, lidští vegetariání si ho musí uměle doplňovat.

25.4.2023 15:46

A nechybí mu pak vitamín B 12? Pokud vím, lidští vegetariání si ho musí uměle doplňovat.

Vegetarián nejí maso.
Vejce atd. papá.
To vegan má jiné trable.

No vidíte, čivava střevo dlouhý jak kráva. :D Být to ultra masožravec,
ten poměr je nižší.

25.4.2023 18:37

Vegetarián nejí maso.
Vejce atd. papá.
To vegan má jiné trable.

ten poměr je nižší.

To vím. Ale ta B 12 jim chybí, protože je jenom v mase. Hlavně červeném.

25.4.2023 18:38

Terven napsal(a):
Tak jsem asi blázen

A v čem je rozpor?

25.4.2023 18:43

Vegetarián nejí maso.
Vejce atd. papá.
To vegan má jiné trable.

ten poměr je nižší.

Poměr 1:5 mi vychází na 250 cm. Celé střevo.

Tenké mělo cca 188 - 25 cm, tzn. 163 cm. Takže těch 86 %?

Tak proč se tady dohadujeme?

25.4.2023 18:54

Poměr 1:5 mi vychází na 250 cm. Celé střevo.

Tenké mělo cca 188 - 25 cm, tzn. 163 cm. Takže těch 86 %?

Tak proč se tady dohadujeme?

Mléko, vejce, mléčné fermentované výrobky mají B12 dost.

Každý pes nemá 1 : 5, vraťte se hodně nahoru a koukněte na můj zbytečně dlouhý příspěvek, kde říkám, že čím větší pes, tím delší.
Malý pes je spíše podobný šakalovi, vychází to přes 86 % pro tenké, je mu podobný i celkovou délkou střeva. Ale šakal je větší. Takže čivava měl střevo na tu velikost dlouhé. Ne?
Šakal má od 6 kil a 60 cm.
Je prostě hezky vidět, že psi jsou docela jinde.

25.4.2023 19:07

Mléko, vejce, mléčné fermentované výrobky mají B12 dost.

Každý pes nemá 1 : 5, vraťte se hodně nahoru a koukněte na můj zbytečně dlouhý příspěvek, kde říkám, že čím větší pes, tím delší.
Malý pes je spíše podobný šakalovi, vychází to přes 86 % pro tenké, je mu podobný i celkovou délkou střeva. Ale šakal je větší. Takže čivava měl střevo na tu velikost dlouhé. Ne?
Šakal má od 6 kil a 60 cm.
Je prostě hezky vidět, že psi jsou docela jinde.

Uzavřela bych to.

Prostě nevidím důvod, proč by měl mít pes v důsledku domestikace výrazně delší střevo. Navíc nevíme, jak dlouhé ho měl předtím.

Můj názor.

Přidejte reakci

Přidat smajlík