Border kolie s PP (rodokmenem)

Prodám Border kolii - Štěňátka s vyšetřením zraku a sluchu. Socializovaná,...
30000 KčAnnTae
XXX.XXX.58.230
Zdravím, již delší dobu mi přišlo, že mé 3 měsíční štěně border kolie (nyní 8,5kg) hodně pije a taky vůbec nevydrží čůrání, ale všichni říkali, jak je to u štěňat úplně normální, tak jsem jen prostě trpělivě venčila co půl hodiny až co hodinu a doma utírala.
Poslední dny mi ale přišlo, že to začíná být fakt hodně, proto jsem dnes pečlivě hlídala jeho pití, nalila mu přesně 500ml do misky a zjistila následující - pes od rána vypil téměř 3 tyto 500ml misky. Zhruba 9x měl dnes doma nehodu. Nyní je 22:15, z posledního venčení jsem přišla 21:36, trvalo 10 min, hned po venčení vypil půl misky najednou a následně od té doby 4x čůral. Pes je venčený co hodinu a maximálně na 10 minut, ale ani tu hodinu nemá šanci vydržet. Doma si hraje s hlavolamy a hračkami, ale žádné dlouhé extrémní řádění, aby musel tak hodně pít. Vím, že je potřeba pít dost individuální, ale dohledala jsem, že by štěně mělo pít okolo 90ml na kg váhy, což on teda pije mnohem mnohem více.
Hádám, že podrobné vyšetření je v tomhle případě nevyhnutelné, nicméně dokáže něco takového počkat do prostřed týdne, kdy má náš vet první volný termín a nebo je to už na zítřejší návštěvu s pohotovostním příplatkem? Popřípadě setkali jste se někdy s něčím takovým a o co by mohlo jít?
Nemáte přetopeno ? Co a jak často krmíte ?
Jinak příčin může být mnoho - po netu ho nikdo nevyléčí, tak bych na nic nečekal a mazal k vetovi.
Nechal udělat rozbor moči a krve. Může to být „jen“ infekce, ale také vážný zdravotní problém jako např. onemocnění jater nebo špatná funkce ledvin, začínající cukrovka nebo Cushingův syndrom, příliš mnoho vápníku nebo naopak málo draslíku v těle...
AnnTae
XXX.XXX.43.163
lupus4
napsal(a):
Nemáte přetopeno ? Co a jak často krmíte ?
Jinak příčin může být mnoho - po netu ho nikdo nevyléčí, tak bych na nic nečekal a mazal k vetovi.
Nechal udělat rozbor moči a krve. Může to být „jen“ infekce, ale také vážný zdravotní problém jako např. onemocnění jater nebo špatná funkce ledvin, začínající cukrovka nebo Cushingův syndrom, příliš mnoho vápníku nebo naopak málo draslíku v těle...
Bydlíme v bytě, topení už nejede nějakou dobu a pravidelně větrám. Krmím 4x - 5x denně granulemi Brit care puppy hypoallergenic, na cvičáku tuhle frekvenci schvalovali. Zřídka jako pamlsek jedno kuřecí křídlo a tréninkové pamlsky při tréninku za odměnu. Granule dostává do hlavolamů a hraček, aby se zabavil a nehltal.
Tahle otázka byla spíš myšlena jako “jak akutní to je” ne “jestli k vetovi nebo ne”. Situaci dost komplikuje, že momentálně asi měsíc nemám auto a jelikož se dlouhou dobu aktivně věnuji záchraně koček, mám přehled o všech veterinách k okolí a nejbližší kterému bych v tomhle věřila a nemám u něj špatné zkušenosti ohledně jeho rozhodnutí právě v takovýchhle problémech, je cca hodinu daleko MHD. Kdyby to vydrželo do úterka/středy, mohl by nás hodit příbuzný, bohužel takhle ne, ale samozřejmě pokud by to nepočkalo, klidně dojedu i 2h busem, jen jsem ho nechtěla zbytečně stresovat, do přepravky se už totiž nevleze a košík moc dlouho zatím nezvládá.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Granule dostává suché nebo předem nacucané?
{Pes je venčený co hodinu a maximálně na 10 minut, ale ani tu hodinu nemá šanci vydržet.
Divný harmonogram. Jestli má štěně nějaký větší problém úměrný návštěvě pohotovosti s příplatkem nebo to počká do příštího týdne, to vám tady asi nikdo nevyvěští.
AnnTae
XXX.XXX.43.163
napsal(a):
Granule dostává suché nebo předem nacucané?
{Pes je venčený co hodinu a maximálně na 10 minut, ale ani tu hodinu nemá šanci vydržet.
Divný harmonogram. Jestli má štěně nějaký větší problém úměrný návštěvě pohotovosti s příplatkem nebo to počká do příštího týdne, to vám tady asi nikdo nevyvěští.
Suché. Co je na tom divného? Venčení trvá 10 minut a chodíme ven co hodinu, někdy i co půl hodiny, záleží kolik je hodin a zrovna povinností. Vždy je s ním někdo doma, alespoň na homeoffice. Taky jsme frekvenci prodiskutovávali na cvičáku když jsme začali chodit a s vetem když byl na očkování a taktéž souhlasili, že naprostá pohoda, klidně i méně často. Ale když vypije najednou 3/4 misky, čůrá 6x doma za půl hodiny a nejsou to cvrnky, ale docela louže.
normální to rozhodně není. Vzala bych vzorek moči (strčit pod něj čistou misku či sběračku a přelít do čisté skleničky) a mazala bych na veterinu.
"Venčení trvá 10 minut"
tohle je divné
jinak samozřejmě vet
AnnTae
napsal(a):
Suché. Co je na tom divného? Venčení trvá 10 minut a chodíme ven co hodinu, někdy i co půl hodiny, záleží kolik je hodin a zrovna povinností. Vždy je s ním někdo doma, alespoň na homeoffice. Taky jsme frekvenci prodiskutovávali na cvičáku když jsme začali chodit a s vetem když byl na očkování a taktéž souhlasili, že naprostá pohoda, klidně i méně často. Ale když vypije najednou 3/4 misky, čůrá 6x doma za půl hodiny a nejsou to cvrnky, ale docela louže.
Když jsem si přivezla svýho švýcara, tak, jako dvouměsíční pil litr denně a taky často čůral. Jinak naprosto vitální, divokej. Byla jsem s ním na veterině a krve, moč všechno v pořádku. Ted je mu rok a půl a ten litr pije stále, což už je k jeho velikosti a váze v normálu. Pokud váš pejsek nejeví známky nemoci, není unavenější, dobře žere a jak píšete, že to pozorujete už delší dobu, tak se podle mě, pro těch pár dnů navíc, svět nezboří. Ono, taky, když mu dáváte jen suché granule 5x denně, tak po nich musí mít pořád žízeň. Ale pokud by se vám nezdál i jinak, než jen tím pitím, tak bych vyrazila hned. Odkud jste? Třeba by byl někdo poblíž i tady z ifauny, kdo by vás tam zavezl při zaplacení nákladů na cestu. A nebo třeba taxi?
Když jsem měla prvního barzoje, tak taky, jako štěně,neúměrně pil a čůral kudy chodil, říkali jsme mu průtokový ohřívač 🙈, proklepali jsme ho i zootechniku, ale vše v pořádku. Nakonec jsme to uzavřeli jako zlozvyk, zhruba měsíc, byl, co se vody týče omezován a upravilo se to. Ale nebyl na granulích. Toto není rada, aby jste mi nedali napít, ale, že i toto se stává.
AnnTae
XXX.XXX.43.163
Děkuji všem za komentáře, v noci 3x zvracel, takže jsme nakonec jeli hned ráno, cestu hezky zvládl, přivezli jsme moč, podle testů se jedná o zánět. Dostal injekce a antibiotika na týden, máme mapovat jeho průměrný příjem vody za 24 h a za týden na kontrolu, kdyby pořád pil tak už se bude podrobně zkoumat o co jde. 🙏
napsal(a):
Když jsem měla prvního barzoje, tak taky, jako štěně,neúměrně pil a čůral kudy chodil, říkali jsme mu průtokový ohřívač 🙈, proklepali jsme ho i zootechniku, ale vše v pořádku. Nakonec jsme to uzavřeli jako zlozvyk, zhruba měsíc, byl, co se vody týče omezován a upravilo se to. Ale nebyl na granulích. Toto není rada, aby jste mi nedali napít, ale, že i toto se stává.
Měla jsem teď na delší dobu na hlídání pejska, taky strašně pil, náš trenér mi říkal, že je to častý zlozvyk, mě by to vůbec nenapadlo.
A opravdu, změnou režimu a tím, že měl hodně jiné zábavy to úplně ustalo.
Jestli je to takový náruživý chlastounek, dávejte pozor při hře ( třeba s hadicí), mohl by si přivodit i smrtelnou otravu vodou.
AnnTae
napsal(a):
Děkuji všem za komentáře, v noci 3x zvracel, takže jsme nakonec jeli hned ráno, cestu hezky zvládl, přivezli jsme moč, podle testů se jedná o zánět. Dostal injekce a antibiotika na týden, máme mapovat jeho průměrný příjem vody za 24 h a za týden na kontrolu, kdyby pořád pil tak už se bude podrobně zkoumat o co jde. 🙏
Máte typické příznaky cukrovky u psíka. Nechci Vás děsit, jen mě to uhodilo do očí a může jít klidně o cokoli jiného. Mate mě jen, že jde o mládě...