Moc vás všechny zdravím,
obracím se na vás s prosbou o radu. Máme 8- letou směsku australáka s huskoušem. Je s námi asi 2 měsíce, předtím bydlel u starší paní na Slovensku, která ho musela dát pryč, protože na něj neměla čas a prostor. Celou dobu docela dobře spal, ale poslední dobou, respektive poslední tři dny, okolo půlnoci začne bláznit-skáče na postel mezi mě a partnera, mě k hlavě pak zase na zem, u toho mi vytrhá pár vlasů, protože jde přes polštář, pak skáče na parapety oken, které u postele jsou, pak kouká na dveře, pak zase na postel, chvilku poleží a tohle bláznění pár desítek minut trvá. Nejdřív jsme mysleli, že chce čůrat, vzali jsme ho teda ven, ale poprvé jen čichal, rejdil nosem po zemi a hledal nejspíš kočku, kterou úplně poprvé když se tohle stalo, viděl za oknem. Jen tak mimochodem se teda vyčůral a až prošmejdil pozemek, mohli jsme domů. Nechceme, aby se to stalo pravidlem, přijde nám to divný, když měsíc a půl byl úplně skvělej a až na pár migrací po pokoji, krásně spal. A ještě to není typickej mazel, dotyk nebo obejmutí je mu docela nepříjemnej většinou, bojí se každýho prudšího nebo nečekanýho pohybu a je nám divný, že si nám jde lehnout k hlavě, nalepí se na nás na pár vteřin a pak mění polohu. Nemáte někdo s tímto chováním zkušenosti, prosím? Buď bychom museli znovu Marleyho učit, kdy se chodí na záchod, že půlnoc není úplně ta správná cesta pro ty, co vstávají na pátou do práce a nebo jde o tu kočku, ale ta se u okna ukázala jen jednou a naše zlato blázní dál.
Předem děkuji za rady😊
Aquabela
napsal(a):
Moc vás všechny zdravím,
obracím se na vás s prosbou o radu. Máme 8- letou směsku australáka s huskoušem. Je s námi asi 2 měsíce, předtím bydlel u starší paní na Slovensku, která ho musela dát pryč, protože na něj neměla čas a prostor. Celou dobu docela dobře spal, ale poslední dobou, respektive poslední tři dny, okolo půlnoci začne bláznit-skáče na postel mezi mě a partnera, mě k hlavě pak zase na zem, u toho mi vytrhá pár vlasů, protože jde přes polštář, pak skáče na parapety oken, které u postele jsou, pak kouká na dveře, pak zase na postel, chvilku poleží a tohle bláznění pár desítek minut trvá. Nejdřív jsme mysleli, že chce čůrat, vzali jsme ho teda ven, ale poprvé jen čichal, rejdil nosem po zemi a hledal nejspíš kočku, kterou úplně poprvé když se tohle stalo, viděl za oknem. Jen tak mimochodem se teda vyčůral a až prošmejdil pozemek, mohli jsme domů. Nechceme, aby se to stalo pravidlem, přijde nám to divný, když měsíc a půl byl úplně skvělej a až na pár migrací po pokoji, krásně spal. A ještě to není typickej mazel, dotyk nebo obejmutí je mu docela nepříjemnej většinou, bojí se každýho prudšího nebo nečekanýho pohybu a je nám divný, že si nám jde lehnout k hlavě, nalepí se na nás na pár vteřin a pak mění polohu. Nemáte někdo s tímto chováním zkušenosti, prosím? Buď bychom museli znovu Marleyho učit, kdy se chodí na záchod, že půlnoc není úplně ta správná cesta pro ty, co vstávají na pátou do práce a nebo jde o tu kočku, ale ta se u okna ukázala jen jednou a naše zlato blázní dál.
Předem děkuji za rady😊
Nehárá se v okolí fena?
Aquabela
napsal(a):
Nehárá, ale bydlíme v rodinném domě se sestrou a její fenečka má falešnou březost. Myslíte, že i to by mohlo tohle chování způsobit? 🤔
Může. A nebo taky přebytek enerigie, je to kříženec dvou extra aktivních pracáků, tak potřebuje přes den hodně práce a pak bude v noci spát.
Já bych to viděla na tu kočku.
Abych měla jistotu, že opravdu nejde o venčící potřebu, udělala bych tohle opatření - večerní procházku ven mimo zahradu (chápu dobře z popisu, že žijete v domě s pozemkem), opravdu procházku, aby se vyvenčil, počuchal si a pak spát. Tedy jakmile by takhle začal jančit, vzala bych ho, odvedla na pelíšek a chrápej. A na tom bych si nekompromisně trvala. A přes den režim takovej, že bude rád, že může spát, takže řádná procházka, práce, práce, práce. Jak mentální, tak fyzická.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jen bych podotkla k tomu - po dvou měsících :
Dva měsíce v novém prostředí, nejistý, unavený psychicky jen z toho. Teď se otrkal a začal zavádět svá pravidla, možná taková měl v původním domově.
K té kočce - nemusí být zrovna na okně, on o ní ví, i když je na zahradě, nebo i za plotem. Může tam být i kuna, stačí, když projde přes zahradu.
Jinak zcela souhlas se Zrzavci:
přes den režim takovej, že bude rád, že může spát, takže řádná procházka, práce, práce, práce. Jak mentální, tak fyzická.
A ještě : ta dvě plemena - docela vražedná kombinace, jdou povahově absolutně proti sobě.

a tak to není normální?
i bez kočky?
napsal(a):
Jen bych podotkla k tomu - po dvou měsících :
Dva měsíce v novém prostředí, nejistý, unavený psychicky jen z toho. Teď se otrkal a začal zavádět svá pravidla, možná taková měl v původním domově.
K té kočce - nemusí být zrovna na okně, on o ní ví, i když je na zahradě, nebo i za plotem. Může tam být i kuna, stačí, když projde přes zahradu.
Jinak zcela souhlas se Zrzavci:
přes den režim takovej, že bude rád, že může spát, takže řádná procházka, práce, práce, práce. Jak mentální, tak fyzická.
A ještě : ta dvě plemena - docela vražedná kombinace, jdou povahově absolutně proti sobě.
ona tam už ani ta kočka, kuna nemusí být. Pamatuje si to, že to bylo a to stačí. Pro některý jedince. Půlku takovýho mám doma /myšleno půlku povahově, ne plemenem/ Její hysterický záchvatky, když nemohla za nějakým zvířetem a jak si pamatovala, kde to bylo a čaplo jí to znovu, to si dost dobře stále pamatuju.

Zrzavci
napsal(a):
Teď nerozumím úplně?
Já vůbec.

Zrzavci
napsal(a):
Teď nerozumím úplně?
myslím to chování psa
já to tak podobně znám jako normu

jak si pamatovala, kde to bylo a čaplo jí to znovu, to si dost dobře stále pamatuju.
Měla jsem to podobně. Jako mlaďoch zahnal kočku do sklepního okénka. Mnoho let cestou z vycházky chodil to okénko kontrolovat.....co kdyby náhodou.
On byl tak trochu....případ. Syn o něm říkal : "krásný pes ( byl častro obdivován ), až na tu hlavu !" I hlavu měl krásnou, ale prý jen zvenku :-)).
napsal(a):
jak si pamatovala, kde to bylo a čaplo jí to znovu, to si dost dobře stále pamatuju.
Měla jsem to podobně. Jako mlaďoch zahnal kočku do sklepního okénka. Mnoho let cestou z vycházky chodil to okénko kontrolovat.....co kdyby náhodou.
On byl tak trochu....případ. Syn o něm říkal : "krásný pes ( byl častro obdivován ), až na tu hlavu !" I hlavu měl krásnou, ale prý jen zvenku :-)).
Pravděpodobně lehce spřízněný s tou naší krůtou. My jí říkáme modelína . je opravdu krásná, všichni ji taky obdivujou a tak dováváme, že halt někde se šetřit muselo a odnesl to mozek :D
Moc děkuji za reakce a rady :)
Přesně jak říkáte, z venku nádhernej,ale uvnitř binec jak na smetišti- je přecitlivělej, náladovej, neposlušnej,..
Říkala jsem si, že si tu kočku pamatuje, ale spíš ji asi cítí, i když je s podivem, že kočku cítí, i když je všude zavřeno, protože když hrajeme hru najdi pamlsek, tak to je problém, to je mi ho za chvílí líto a jdu mu ho ukázat
Aquabela
napsal(a):
Moc děkuji za reakce a rady :)
Přesně jak říkáte, z venku nádhernej,ale uvnitř binec jak na smetišti- je přecitlivělej, náladovej, neposlušnej,..
Říkala jsem si, že si tu kočku pamatuje, ale spíš ji asi cítí, i když je s podivem, že kočku cítí, i když je všude zavřeno, protože když hrajeme hru najdi pamlsek, tak to je problém, to je mi ho za chvílí líto a jdu mu ho ukázat
Vědět o kočce je jeho přirozenost, hrát tyhle hry pro něj, když je nezná, může být těžký. Udělejte mu to jednoduchý. první pokusy schovejte tak, aby to viděl.
No a toho, že teď projevuje svůj charakter a zvyklosti a uvolňuje se, tak toho se trochu začínám bát,no
K těm procházkám- chodíme 3 týdně, jinak běháme, hrajeme, trénujeme na zahradě a na dvoře.
Ráno se ho snažím utahat, aby byl v klidu do 11-ti,to pak přijede přítel a venčí ho hodinu znovu( ovšem co ti spolu dělají netuším, tipla bych to na kávu a relax) a ve 4 si ho beru ven a ted co je teplo, blbneme až do večera. Buď to protáheneme do 9hod a nebo jdeme v 9 znovu ven už jen čůrat.. A ráno v půl šesté nám začíná den zase blbnutím, takže o to čůrání snad nejde..Je pravda, že když chce ven tak někdy přešlapuje na místě a když se děje to "běsnění", tak to je spíš v pozoru, soustředěnej, nervozní, popochází, přeskakuje, skáče,...
On je z Košic od jedné starší paní, tam moc výběhu neměl, moc času se mu asi nevěnovali, byl pořád na nějakým dvorku, než jim jednou utekl (a odchytli ho cigáni v nedaleké osadě)- osobně se divím, že jen jednou, ale bůhví jak to bylo, Socializaci se psi taky moc nedali, znal jen toho jejich, co měli. Na vodítku nechodili, protože tahal. Takže se teď všechno učí v 8-letech
Snažím se ho hodit psychicky do pohody, ale sama někdy cítím frustraci a mám takový nervy
Zrzavci
napsal(a):
Vědět o kočce je jeho přirozenost, hrát tyhle hry pro něj, když je nezná, může být těžký. Udělejte mu to jednoduchý. první pokusy schovejte tak, aby to viděl.
Já to shazuju na zem před ním, počkám až to sní a když ke mě běží tak shodím další, většinou ho přeběhne a čmuchá jinde, chudák malej
Já se zeptám - má tam krom blbnutí taky práci. Poslušnost, učení se soustředěnosti, učení se soustředění se na vás, čmuchání, jednoduchý hlavylámání.?
Vzala bych ho před tím spaním právě na procházku za zahradu. A klidně udělala malou sérii cvičení. Pes je soumračnej tvor, nejlépe se učí večer a ráno. takže bych toho využila a tím mu i trochu unavila hlavu. Přeci jen poslouchání venku je jiný, než na zahradě. A pak šup do pelechu a chrápat. Naši ohaři mají takový režim, že je kolikrát musím fakt hodně moc vybízet - nechci psát nutit - aby se zvedli z pelechů a šli se ovenčit.
Frustraci a nervy- na to zapomneňte, vy napravujete něco, co někdo pokazil, to není vaše chyba.
Aquabela
napsal(a):
Já to shazuju na zem před ním, počkám až to sní a když ke mě běží tak shodím další, většinou ho přeběhne a čmuchá jinde, chudák malej
Posaďte ho, řekněte nějaký signál - třebas Budeme hledat a teatrálně ten pamlsek schovejte před nim třeba pod polštář. tak aby to viděl. A pak ho pošlete s povelem Čmuchej ten pamlsek hledat. Předpokládám že asi nevydrží sedět zatím?? Pokud ne, pojistěte si ho vodítkem, aby se za tím pamlskem nehrnul bez vyzvání.
napsal(a):
myslím to chování psa
já to tak podobně znám jako normu
Jo? Tak já ne, že bych si dělala iluze, že v noci se vždycky klidně spí, ale u něj je trošku nestandartní chovaní lehat mi k hlavě, k obličeji nebo nad hlavu na polštář a škubat mi vlasy tím, že mi je přilehne Ale jak psal Zrzavci, tak jestli se právě projevuje a otrkává, tak to potěš ...
Ona mi bývalá majitelka psala, že mu nedávali pískací hračky, protože naháněl kočky, od nás má pískacích hraček spoustu, potřebuju je k přivolání, na nic jinyho nereaguje, ani na pamlsky.
Tak jestli jsem to způsobila já, tady to chování..?Ale když jdeme ven tak ty kočky nehoní, to spíš koně, kačeny,...

já myslela to nespaní
na lehání na hlavu apod. mám kočky
ale je fakt, že když mě chce/chtěl můj pes pastevec vzbudit, tak se mi klidně hodil na hrudník, nebo na nohy (když přijde spát, tak se opře hezky zády o zeď a ne o mě)
a vlastně jako mlaďoch rád spal přitulen
Zrzavci
napsal(a):
Já se zeptám - má tam krom blbnutí taky práci. Poslušnost, učení se soustředěnosti, učení se soustředění se na vás, čmuchání, jednoduchý hlavylámání.?
Vzala bych ho před tím spaním právě na procházku za zahradu. A klidně udělala malou sérii cvičení. Pes je soumračnej tvor, nejlépe se učí večer a ráno. takže bych toho využila a tím mu i trochu unavila hlavu. Přeci jen poslouchání venku je jiný, než na zahradě. A pak šup do pelechu a chrápat. Naši ohaři mají takový režim, že je kolikrát musím fakt hodně moc vybízet - nechci psát nutit - aby se zvedli z pelechů a šli se ovenčit.
Frustraci a nervy- na to zapomneňte, vy napravujete něco, co někdo pokazil, to není vaše chyba.
Já vím, jenže mě to nejde napravit, mě neposlouchá a venku dělá hluchýho a pak jsem naštvaná zároveň se o něj bojím, aby někam nevlítl,.. učím se s ním, trénuju přivolání, sednutí před přecházením silnice, netahání na vodítku, je jak zběsilej venku, i když musím říct, že za ty dva měsíce je o dost lepší Ale ty hluchý chvilky, kterých je pořád dost jsou takový těžký.
Jsme se hledali, až jsme se našli, já jsem taky citlivec, jako on a když to takhle špatně jde často a dlouho tak je mi mizerně, ztrácím nervy..Než pak zase popadnu dech a můžu mile pokračovat dál. Ale nikoho nebiju Jen musím mlčet a rozdýchávat
Jo a k té práci, jako má, ale blbnutí má asi trošku víc za ten den
Aquabela
napsal(a):
Já vím, jenže mě to nejde napravit, mě neposlouchá a venku dělá hluchýho a pak jsem naštvaná zároveň se o něj bojím, aby někam nevlítl,.. učím se s ním, trénuju přivolání, sednutí před přecházením silnice, netahání na vodítku, je jak zběsilej venku, i když musím říct, že za ty dva měsíce je o dost lepší Ale ty hluchý chvilky, kterých je pořád dost jsou takový těžký.
Jsme se hledali, až jsme se našli, já jsem taky citlivec, jako on a když to takhle špatně jde často a dlouho tak je mi mizerně, ztrácím nervy..Než pak zase popadnu dech a můžu mile pokračovat dál. Ale nikoho nebiju Jen musím mlčet a rozdýchávat
No bude mít nejspíš dost s huskyho a husky jsou lovci a na volno většinou chodit nemůžou a je jak zběsilej, protože fakt mu procházka 3x týdně nestačí, spíš by měl jít tak 3x denně, tahat kolobku nebo běh, prostě hodně akce a práce a smířit se s tím, že je to primitivní plemeno a nikdy nebude cvičitelný a poslušný jako ovčácký pes, s těmahle je to spíš o domluvě a pořád! odměňovat. No musíte doufat, že možná se časem u něj projeví něco z australáka, ale raději s tím nepočítat.
Aquabela
napsal(a):
Já tohle znám - viz mnou zmiňovaná fena.
Ven to chce, jak zmiňuje Assil - víckrát, má i potřebu dohnat to, co předtím neměl. Zajistit vodítkem, zatím krátkým, pevným obojkem. A výhoda zahrady, kde se ovenčí a může zapohybovat, takže ven bych chodila - jak vám vaše pracovní nastavení a možnost volnýho času dovolí-nejdřív možná víc na kratší vycházky, tvz kolem komína, ale víckrát za den. Takový kolečka do zblbnut, kde ale pak máte větší šanci, že se uklidní a bude vás víc vnímat na tu poslušnost. Postupně ten okruh kolem komína zvětšovat Na větší prochajdy pochopitelně taky, ale tam bych počítala s tím, že mě zatím nebude vnímat.
Hluchý chvilky jsou hrozný, pamatuju si to. Já bych mu ten den udělala trošku víc pracovní. Blbnutí taky, to samo, ale otočila bych poměr.Nám hodně pomohl klikr, s kterým pracuju a pak taky hlavolamy. Nejdřív doma, zcela jednoduchý a pak jsem to používala tak, že pes se těšil, ale už byl naučený čekat, a být v klidu, dala jsem mezi něj a sebe hlavolam a musel nejdřív přijít ke mně a pak měl povolení jít si čmuchat. Druhá věc, hodně věcí jsem nastavila tak, že chceš-li něco, musíš mi věnovat chvilku pozornosti. Takže jde se ven? Sedíš a čučíš na mě, pak se dveře otevřou. Chceš za psem, nejdřív sedíš, čučíš, pak jdeš za kámošem. Prostě přivést psa k tomu, že fajn věci přichází skze mě.
Pravdu má Assil i v tom, že husky je lovec a to se prostě v tom psu projeví, nelze pustit /jasně, najdou se jedinci jak psí, tak lidští, kde se to kombinací obou zvládne, ale není to pravidlo/. Nevím, jak jste pohybově vybavená, zdatná - třeba by pomohl podsedák, amortizér, postroj a společný běh, nebo i chůze, ale musíte mít už jistotu, že vás vnímá, nesmete vás na zem. Já jsem tý naší germánce nemohla postroj zpočátku dát, bylo by to nebezpečný, bohužel.
Zrzavci
napsal(a):
Posaďte ho, řekněte nějaký signál - třebas Budeme hledat a teatrálně ten pamlsek schovejte před nim třeba pod polštář. tak aby to viděl. A pak ho pošlete s povelem Čmuchej ten pamlsek hledat. Předpokládám že asi nevydrží sedět zatím?? Pokud ne, pojistěte si ho vodítkem, aby se za tím pamlskem nehrnul bez vyzvání.
Určitě zkusím, děkuji On Marley ani hračky neznal, vůbec žádný, natož hry, všechno je pro něj nový..Teď už si s hračkama háže i sám, nejradši sám, protože "paničko,hoď , ne,neber, jen hoď!
Zrzavci
napsal(a):
Já tohle znám - viz mnou zmiňovaná fena.
Ven to chce, jak zmiňuje Assil - víckrát, má i potřebu dohnat to, co předtím neměl. Zajistit vodítkem, zatím krátkým, pevným obojkem. A výhoda zahrady, kde se ovenčí a může zapohybovat, takže ven bych chodila - jak vám vaše pracovní nastavení a možnost volnýho času dovolí-nejdřív možná víc na kratší vycházky, tvz kolem komína, ale víckrát za den. Takový kolečka do zblbnut, kde ale pak máte větší šanci, že se uklidní a bude vás víc vnímat na tu poslušnost. Postupně ten okruh kolem komína zvětšovat Na větší prochajdy pochopitelně taky, ale tam bych počítala s tím, že mě zatím nebude vnímat.
Hluchý chvilky jsou hrozný, pamatuju si to. Já bych mu ten den udělala trošku víc pracovní. Blbnutí taky, to samo, ale otočila bych poměr.Nám hodně pomohl klikr, s kterým pracuju a pak taky hlavolamy. Nejdřív doma, zcela jednoduchý a pak jsem to používala tak, že pes se těšil, ale už byl naučený čekat, a být v klidu, dala jsem mezi něj a sebe hlavolam a musel nejdřív přijít ke mně a pak měl povolení jít si čmuchat. Druhá věc, hodně věcí jsem nastavila tak, že chceš-li něco, musíš mi věnovat chvilku pozornosti. Takže jde se ven? Sedíš a čučíš na mě, pak se dveře otevřou. Chceš za psem, nejdřív sedíš, čučíš, pak jdeš za kámošem. Prostě přivést psa k tomu, že fajn věci přichází skze mě.
Pravdu má Assil i v tom, že husky je lovec a to se prostě v tom psu projeví, nelze pustit /jasně, najdou se jedinci jak psí, tak lidští, kde se to kombinací obou zvládne, ale není to pravidlo/. Nevím, jak jste pohybově vybavená, zdatná - třeba by pomohl podsedák, amortizér, postroj a společný běh, nebo i chůze, ale musíte mít už jistotu, že vás vnímá, nesmete vás na zem. Já jsem tý naší germánce nemohla postroj zpočátku dát, bylo by to nebezpečný, bohužel.
Jo, klikr u nás taky super. Jinak na těch vycházkách to máme stejně, prostě první půlhodinu, no nebo minimálně čtvrt, to je hluchota, nevezme si ani kus masa, a jo, už jsem mu to i nacpala do tlamy, tak to vyplivne, a chce si čuchat a čuchat. Takže mě se osvědčilo prostě ho nechat na flexině počuchat a až když začne vnímat, tak pak teprve nějaký povely.
Aquabela
můžete ho prostě učit to co má asi vrozený a to tahání, pořídit dobrej postroj a dá se tahat pneumatika nebo řetěz když už nechcete pořizovat kolobku nebo kárku
assil
napsal(a):
No bude mít nejspíš dost s huskyho a husky jsou lovci a na volno většinou chodit nemůžou a je jak zběsilej, protože fakt mu procházka 3x týdně nestačí, spíš by měl jít tak 3x denně, tahat kolobku nebo běh, prostě hodně akce a práce a smířit se s tím, že je to primitivní plemeno a nikdy nebude cvičitelný a poslušný jako ovčácký pes, s těmahle je to spíš o domluvě a pořád! odměňovat. No musíte doufat, že možná se časem u něj projeví něco z australáka, ale raději s tím nepočítat.
Já ho pouštím v řepkovým poli, kde je jen vysekana cestička právě na procházky, venčení atd. přijde mi zpět právě jen na zapískání míčkem nebo nějakou příšerou. Na píštalku nic, na jméno nic, svoje jméno jakoby ani neznal, to jsem se s ním taky učila a trenovala aby při vyslovení jeho jména na mě vůbec kouknul

.... absolutně nechápu, pustit takovýho psa na volno po tak krátký době.... koledujete si o pořádnej průser, a tím nemyslím jen to, že vám pes zdrhne....
Myslím, že by vám bodla intenzivní práce pod vedením dobrýho trenéra nebo poradce nebo kouče nebo jak si ten danej člověk bude říkat. Pes už má věk, ne všechno se dá zpracovat, ale zase ztrácet nervy dalších 5 a více let s ledasčím, co se dá zpracovat, je škoda.
assil
napsal(a):
Jo, klikr u nás taky super. Jinak na těch vycházkách to máme stejně, prostě první půlhodinu, no nebo minimálně čtvrt, to je hluchota, nevezme si ani kus masa, a jo, už jsem mu to i nacpala do tlamy, tak to vyplivne, a chce si čuchat a čuchat. Takže mě se osvědčilo prostě ho nechat na flexině počuchat a až když začne vnímat, tak pak teprve nějaký povely.
Aquabela
můžete ho prostě učit to co má asi vrozený a to tahání, pořídit dobrej postroj a dá se tahat pneumatika nebo řetěz když už nechcete pořizovat kolobku nebo kárku
jak mám krátký vodítko, tak tahá víc. Chodím s ním na pole na stopovačce-tak je pak mnohem lepší, i se ohlídne, když oslovím a řeknu "pomalu"..na pár vteřin zpomalý a pak ho zase něco zajímá. Na poli ho pouštím, když zapískám na hračku tak si mě tak půl hodky hlídá a na zavolání dojde, kdybych mu ji náhodou chtěla dát, ale to nemůžu, poněvadž by nepřišel, s hračkou v tlamě kolem mě dělá kola,obchazí mě

Já ho pouštím v řepkovým poli, kde je jen vysekana cestička právě na procházky, venčení atd.
Jste si jistá, že ta cestička je vysekaná na venčení?
Řepka je momentálně největším lákadlem pro divoká prasata. Jestli vám padne na bachyni s pár lončáky a malými, je schopna vám psa zlikvidovat. Jestli je lán velký, může tam být prasat i několik desítek.
Průseky se dělají, aby myslivci mohli prasata při přecházení vůbec spatřit. Takže to bývají vlastně "průstřely".
Souhlasím s tím, že bez tý stopky si koledujete o průšvih. dva měsíce jsou prt na to, abyste ho pouštěla. Něco zabije, nebo někam vletí, zabije se sám, nebo ještě hůř - způsobí třeba nehodu, zabije tím někoho, budete to mít do smrti na triku.
Když mu pod nos vletí kočka, máte ho v tahu. Nebo zajíc. V řepce zase s přehledem může potkat prasata a bude vymalováno, podají si ho a má to spočítaný. Nechte mu tu stopku a učte ho na ní. Máte zahradu, tam se může krásně vylítat a učit zároveň.
napsal(a):
Já ho pouštím v řepkovým poli, kde je jen vysekana cestička právě na procházky, venčení atd.
Jste si jistá, že ta cestička je vysekaná na venčení?
Řepka je momentálně největším lákadlem pro divoká prasata. Jestli vám padne na bachyni s pár lončáky a malými, je schopna vám psa zlikvidovat. Jestli je lán velký, může tam být prasat i několik desítek.
Průseky se dělají, aby myslivci mohli prasata při přecházení vůbec spatřit. Takže to bývají vlastně "průstřely".
Nene,prasata se am nemají jak dostat, je to mezí silnicí a přivaděčem, takže ano, venčíme tam všichni a aMalrey se zdržuje opravdu jen na cestičče, kde na něj vidím. Tam se prostě bachyně nemá kudy dostat, všude okolo jsou silnice, zábrany...
Aquabela
napsal(a):
Nene,prasata se am nemají jak dostat, je to mezí silnicí a přivaděčem, takže ano, venčíme tam všichni a aMalrey se zdržuje opravdu jen na cestičče, kde na něj vidím. Tam se prostě bachyně nemá kudy dostat, všude okolo jsou silnice, zábrany...
Jakože pouštíte nespolehlivého huskyho na volno u silnice? Si teda pěkně koledujete.
Aquabela
napsal(a):
at, je to mezí silnicí a přivaděčem
?????????????????
nene, že ne?
napsal(a):
.... absolutně nechápu, pustit takovýho psa na volno po tak krátký době.... koledujete si o pořádnej průser, a tím nemyslím jen to, že vám pes zdrhne....
Myslím, že by vám bodla intenzivní práce pod vedením dobrýho trenéra nebo poradce nebo kouče nebo jak si ten danej člověk bude říkat. Pes už má věk, ne všechno se dá zpracovat, ale zase ztrácet nervy dalších 5 a více let s ledasčím, co se dá zpracovat, je škoda.
Energii mu nevybije to, že ho budu vodit na krátkým vodítku, když široko daleko nikdo není, nevím proč bych ho nemohla nechat proběhnout, když se mi za pískací hračkou zase vrátí?A běží jen tam kde na něj vidím..

Tak to já jsem po víc jak 2 měsících s nesrovnatelně víc spolupracujícím psem se "odvážila" ho pustit ze stopovačky na ohrazeném psím hřišti, když tam nikdo kromě nás nebyl
Ta "odvaha" nebyla v tom, že by se mohl stát průšvih, ale že by tam mohla nastat hluchá chvíle. A nenastala
Aquabela
napsal(a):
Energii mu nevybije to, že ho budu vodit na krátkým vodítku, když široko daleko nikdo není, nevím proč bych ho nemohla nechat proběhnout, když se mi za pískací hračkou zase vrátí?A běží jen tam kde na něj vidím..
stopovačka není krátký vodítko, naše stopovačka má třeba dvacet metrů.
Aquabela
napsal(a):
Zatím. A u silnice se pouští jen opravdu super spolehliví psi, protože když vám vběhne do silnice a způsobí nehodu, tak před soud nepůjde on, ale vy. Teda on by asi spíš byl mrtvej. Normální zodpovědnej člověk tohle prostě neudělá a psa nechá proběhnout tam kde je to bezpečný.

Aquabela
napsal(a):
Mám psa podobně dlouho jako vy, jen je mladší a mnohem jednodušší, tak jen srovnání...
Vodítka se dají vyrobit různé délky, nejčastji používám 5m nebo stopovačku 10m, a na té stopovačce ho stejně o moc dál jak na 5m nepustím. Že se nevyběhá a nevybije? No to musím holt zařídit jinak než běháním. Existuje spousta zajímavých cvičení třeba na pozornost, sebeovládání, odložení, co se člověku i psovi hodí v životě, a to krásně zaměstná psí hlavu.
Píšete, že pes neposlouchá na přivolání, sotva slyší na jméno, a přesto ho pouštíte na volno. To nechápu :) Já radši průšvihům předcházím, než zkoušet, co ještě projde.
Zrzavci
napsal(a):
?????????????????
nene, že ne?
je tam obrovský pole, v tom poli úzká cesta,kde ho před mám par metrů před sebou, ldyž odběhne dál, zapískám a na sllinici se nedostane, jen říkám, že ani ty prasata na to pole, prosím Neni to silnice, cesta, přivaděč
napsal(a):
Mám psa podobně dlouho jako vy, jen je mladší a mnohem jednodušší, tak jen srovnání...
Vodítka se dají vyrobit různé délky, nejčastji používám 5m nebo stopovačku 10m, a na té stopovačce ho stejně o moc dál jak na 5m nepustím. Že se nevyběhá a nevybije? No to musím holt zařídit jinak než běháním. Existuje spousta zajímavých cvičení třeba na pozornost, sebeovládání, odložení, co se člověku i psovi hodí v životě, a to krásně zaměstná psí hlavu.
Píšete, že pes neposlouchá na přivolání, sotva slyší na jméno, a přesto ho pouštíte na volno. To nechápu :) Já radši průšvihům předcházím, než zkoušet, co ještě projde.
Já mám stopovačku 15m, taky je na uvázanej, jen když kolem mě nikdo není tak ho pustím, zapískám na hračku, přiběhne, když neslyší na jméno, jakože dělá často hluchýho, ale hračce on neodolá, prostě ho mám pořád v dohledu, jak někoho zahlídnu v dáli, tak včas připínám a jdeme nakrátko

Aquabela
napsal(a):
Já mám stopovačku 15m, taky je na uvázanej, jen když kolem mě nikdo není tak ho pustím, zapískám na hračku, přiběhne, když neslyší na jméno, jakože dělá často hluchýho, ale hračce on neodolá, prostě ho mám pořád v dohledu, jak někoho zahlídnu v dáli, tak včas připínám a jdeme nakrátko
Tak si už chystejte plán, co budete dělat, až se takhle na volno rozhodne, že něco je zajímavějšího než hračka....

A vy žijete v blahé nevědomosti, že i na toto místo se mohou prasátka přijít podívat, stejně jako srnky, zajíci. Jste ještě neviděla prase přecházet silnici?
A když toho psa máte jen pár metrů na cestičce od sebe, kde je problém ho mít stále na špagátu, když je špagát dost dlouhý?
Aquabela
napsal(a):
je tam obrovský pole, v tom poli úzká cesta,kde ho před mám par metrů před sebou, ldyž odběhne dál, zapískám a na sllinici se nedostane, jen říkám, že ani ty prasata na to pole, prosím Neni to silnice, cesta, přivaděč
Hele - mně to může být úplně jedno. Psala jste že je to mezi silnicí a přivaděčem. Moje představa je prostě o tom, že tohle místo je nebezpečný, ať je pole jak chce velký. Pokud má pes hluchý momenty, máte prostě našlápnuto do problému, který ale nemusí být jen váš, ale taky někoho jinýho. Já se hádat nebudu. Já jsem dala rady a dál už nic vlastně nemám, tak už budu zticha.
napsal(a):
A vy žijete v blahé nevědomosti, že i na toto místo se mohou prasátka přijít podívat, stejně jako srnky, zajíci. Jste ještě neviděla prase přecházet silnici?
A když toho psa máte jen pár metrů na cestičce od sebe, kde je problém ho mít stále na špagátu, když je špagát dost dlouhý?
Rychlostní silnici jsem ještě prase přecházet neviděla,no..Okolo je dost ruch pro bachyni s malými prasátky, pro srnky,..

Zrzavci
napsal(a):
?????????????????
nene, že ne?
Ale tak třeba je tam mezi polem a silnicí plot. Takový jak se teď staví kolem silnic, aby se zamezilo střetu se zvěří. Zadavatelka píše zábrany. Když zabrání prasatům na pole, tak třeba i psu na silnici.
Zrzavci
napsal(a):
Hele - mně to může být úplně jedno. Psala jste že je to mezi silnicí a přivaděčem. Moje představa je prostě o tom, že tohle místo je nebezpečný, ať je pole jak chce velký. Pokud má pes hluchý momenty, máte prostě našlápnuto do problému, který ale nemusí být jen váš, ale taky někoho jinýho. Já se hádat nebudu. Já jsem dala rady a dál už nic vlastně nemám, tak už budu zticha.
Ale vůbec se nechci hádat ani útočit,děkuji Vám za rady, opravdu. Byla jsem tak štastná, že jeho vidím štastnýho, že mi prostě v tu chvíli nedošly následky co by se mohlo stát..

tak zrovna přecházet prasata státovku jsem viděla. A ve dne... A v noci jsme viděli stádo prasat v příkopu kousek od Prahy... a že jich tam bylo...

Aquabela
napsal(a):
Ale vůbec se nechci hádat ani útočit,děkuji Vám za rady, opravdu. Byla jsem tak štastná, že jeho vidím štastnýho, že mi prostě v tu chvíli nedošly následky co by se mohlo stát..
Já mám půl roku doma fenku z útulku. A upřímně, vypustit na volno jsem si ji troufla tak po pěti měsících u nás. A to ještě ve spolupráci se synem a manželem.... Kdyby něco..... U nás je, ale rozdíl v tom, že Bambule je na mě těžce fixována, hlídá si mě a má 100% přivolání. I od zvěře. Na frekventovaných polních cestách připínam vodítko. Jen pro sichr....
Pro mě je to prostě příliš velký risk. A jak říká můj muž, lepší být připraven, než nemile překvapen ...

Pes neumí přijít na povel.
Pískací hračka je spíše lákadlo, protože se tím rovnou odměňuje, cožto je krávovina.
Doma v kuchyni se naučte přijít, potom na zahradě, potom na zahradě před lidmi (co zná), psem, pak venku na návsi, na nádraží. Doma a na zahradě, až bude umět, to samé bez vodítka.
Venku ne, protože další levely ještě nedáte. Jako srny, prasata, agresivní pes, zajímavý pach.
Takže povel doma, venku, ... postupně se přidává obtížnost. To je celé.
Jakmile nemáte jištění, celý ten proces zničíte a pes bude nešťastný a vy vypisovat na netu.
Pro spoustu psů je jednodušší naučit se zastavit - je to jen jedna myšlenka, to dá.
Takže se naučte čekej, stůj, nebo nějaký takový povel, co pořádně zní.
Až to bude umět automaticky, pak můžete pustit stopovačku.
Nepotřebujete ani kurz, ani trenéra.
Stačí - tohle po tobě chci, hodnej, odměna.
A s tím během a taháním nepřehánět, doteď nedělal nic. Na to bych se vybodla. Možná kousíček postupně.
Ale denně aspoň jednou dlouhá procházka, kde uvidí něco nového. To unavuje.
Práce hlavou unavuje. Stačí pět minut ráno, pět večer. Učit se jeden dva tři povely. Stačí.
Běhat můžete s ním. Vodítko s amortizérem a stopka kolem pasu. U toho se můžete učit - pomalu, běžíme.
Pes, který ví, co má kdy dělat, je šťastný pes. Pravidelnost, neústupnost, režim, jasná pravidla, s láskou.
Teď má pes blázinec.

napsal(a):
tak zrovna přecházet prasata státovku jsem viděla. A ve dne... A v noci jsme viděli stádo prasat v příkopu kousek od Prahy... a že jich tam bylo...
My je viděli na výjezdu od Čerňáku na Liberec. Fakt je, že potmě.

Budu mimo : Pes, který ví, co má kdy dělat, je šťastný pes. Pravidelnost, neústupnost, režim, jasná pravidla, s láskou.
Tohle by se měla naučit leckterá mamina.
napsal(a):
já myslela to nespaní
na lehání na hlavu apod. mám kočky
ale je fakt, že když mě chce/chtěl můj pes pastevec vzbudit, tak se mi klidně hodil na hrudník, nebo na nohy (když přijde spát, tak se opře hezky zády o zeď a ne o mě)
a vlastně jako mlaďoch rád spal přitulen
Se mnou Dorouš v pubertě přestal spát v posteli😥.
Lehává teď důležitě na verandě, jako že zajišťuje bezpečnost :)).
Docela mi to schází..

napsal(a):
Budu mimo : Pes, který ví, co má kdy dělat, je šťastný pes. Pravidelnost, neústupnost, režim, jasná pravidla, s láskou.
Tohle by se měla naučit leckterá mamina.
Však jo, mě poslouchá jenom pes, víc neumim, kážu vodu, dítě si ze mě dělá pr... :-)
napsal(a):
U nás prasata běžně běhají po přivaděči. Nepodceňovala bych je
Aquabela
napsal(a):
Já to vím, a i to chápu, jsem člověk nevodítkovej, psi mám poslouchavý tak, že vodítko nepotřebují, ale tahle expertka byla o něčem jiným. Máte mix plemen, kdy půlka z rodičů je velkolovec. Tohle musíte mít vždy na paměti. Když nebudete mít excelentní přivolání, tak psa pustit nemůžete. Protože nevíte, kdy mu co kdy vyletí před čumes a spustí jeho lovecký instinkt. A pak ho pod kontrolou mít nebudete. To že to doteď vycházelo, bylo obr štěstí.
Držím palce, ať se sžijete, naučíte fungovat.
K té původní otázce. Mé rok a půl staré fence taky donedávána nedala spát možnost, že na zahradě je kočka. Tchán s ní chodil 4x za noc ven na zahradu a ptal se nás pak ,jestli je to normální. My doma na zahradě kočku nemáme, takže u nás doma vydrží fenka celou noc. Když jsme byli na chalupě posledně, tak jak mě fenka kňourala, že chce ven, posalala jsem jí po pelíšku, ať spí. Tak jednu noc jsem jí takhle zaháněla asi 6x, druhou noc už pochopila, šla se vyvenčit před spaním a do rána pěkně vydržela.
Rronjabutterfly
napsal(a):
Stopovačka přeci není žádný omezovadlo. Naopak je to pomůcka, pomáhá upevňovat povel.
Pořád se poznaváte a ještě asi budete.
Nikdo jsme učenej z nebe nespad, ale jít naproti problému...
Navíc je období mláďať.
Teď jsem potkala paní se shibou a malým psem. Viděla srnky, tak psa odepnula z vodítka, ten je proháněl. Pes nakonec přiběhl zpátky a paní spokojená ho zapnula na vodítko, že se hezky proběhl.
Zírala jsem s otevřenou pusou a neschopná slova.

Lily2
napsal(a):
Teď jsem potkala paní se shibou a malým psem. Viděla srnky, tak psa odepnula z vodítka, ten je proháněl. Pes nakonec přiběhl zpátky a paní spokojená ho zapnula na vodítko, že se hezky proběhl.
Zírala jsem s otevřenou pusou a neschopná slova.
Jako schválně ho pustila na srnky?
Hm, někteří lidi jsou fakt idi.oti.
napsal(a):
Jak píše Assil, není jich tak málo. Taky jsem byla svědkem. Shodou okolností labrador. A v zimě. Neudržela jsem se, protože to se mnou skorem mlátilo o zem. Ale podala jsem to snad tak, že majitel sice čuměl jako .......... no nic, ale pak řekl aha, to mě nenapadlo a něco v tom duchu, že se polepší.
napsal(a):
Jo, konkrétně tu shibu. Viděla jsem, jak po ní běží.... a to teď mají mladé. :( Paní na telefonu, šla pomalým tempem, takže byla nadšená, že se proběhne pes. Dala si ho na chvíli na vodítku jen, když viděla mě a hned jak odbočila, tak i když jsem šla stále za ní, tak psa pustila z vodítka, jak uviděla srnky a pes napínal vodítko.
Viděla jsem, že s babou to nemá smysl, tak jsem odbočila jinam, ale prostě pak jsou myslivci na psi obecně naštvaní, když se děje tohle. :(
Já trénuju sebeovládání, chodíme na stopovačce, fakt se snažím... a přitom bych ho jen mohla pustit, aby se proběhl! Což mi teď psala i další baba, že pes nedoběhne víc jak 100m a pak se vrátí, takže chodí se psem na volno. Takže si občas připadám, že jediný zodpovědný blbec jsem já...
Já musím říct, že v našem venčícím okruhu, krom tradičních nevychovanců potkávám cca rok, rok a něco docela dost psů se stopovačkou. Jo, lidi to mají prostě jako dlouhý vodítko, ale oceňuju ten posun - pes má prostor (některý to psisko bylo venčený na kratkým vodítku), je zajištěný bezpečí jeho i okolí.
Teď byl pes měsíc v klidovým režimu, pomalu budu pohyb přidávat. Než se dostaneme zase do provozu, tak šňůra a opáčko, pro mě je to prostě jistota. Za naším na volno jsou i potoky slz, bohužel ale i bohudík, zkušenost no.