pavl1nka

XXX.XXX.88.22
Zdravím všechny, do budoucna plánuji pořídit dalšího psa.
Se psy vyrůstám odmalinka, měli jsme rotvajlerku, německého křepeláka, i výmarskou fenku, teď jejího syna a chovatelskou stanici (už nechováme, fena je po smrti), takže si myslím, že tuším co péče o psa znamená.
Zázemí psa bude byt, s tím, že počítám s vymezením jeho prostoru. Zároveň ve smečce bude i přítel, se psy pokročilý začátečník.
Co se práce týče, po studiích mám domluvenou práci na statku, "v terénu", takže by neměl být problém vzít psa s sebou.
Jezdím 2-3x týdně na koních, kolikrát i víc, takže aby pes zvládal vyjížďky, klusové i cvalové. Víkendy bývají různé, od výletů, výjezdů na závody tak po rodinnou grilovačku na chatě. Takže aktivní plemeno, které ale umí třeba večer ležet a užít si klid, samozřejmě po vytížení nožiček i hlavinky. :)
Mám v plánu psa s sebou prostě brát, kde to půjde, cestování vlakem, busem, autem, i na dovolené. Chci z něj 100% parťáka do všeho. Zároveň není problém zařídit hlídání v připadě nutnosti tak, aby byl s lidmi, které zná. (Rodina, přátelé)
Hledám krátkosrsté plemeno, aby byl "skladnější", nejlépe střední až větší plemeno, ne velké a mohutné.
Představuji si inteligentního, učenlivého a oddaného parťáka. Zdravého, vitálního a odolného, který nemá do džbánku dáno nespočet nemocí a degeneračních chorob. Proto chci PP jedince od prověřených chovatelů, nejlépe sportovní/pracovní linii, nemusí být nutně pouze z ČR.
Plánuji spíše psa, ráda bych uchovnila, zatím se ale přímo chovu věnovat nechci.
Dovolila jsem si proto vybrat pár plemen, která se mi líbí jak vzhledově, tak jsem je viděla i naživo, případně mluvila s pánečky. Mám v plánu obejít svody, výstavy, zkoušky, apod., zatím ale ocením rady Vás.
Tady tedy můj výběr:
Belgický ovčák, setkala jsem se jen s malinou
Výmarský/maďarský ohař
Československý vlčák
Australský honácký pes
Australská kelpie
Border kolie, krátkosrstá verze
Případně dobrman
Samozřejmě chápu, že spousty věcí se dají ovlivnit výcvikem, kterému se plánuji intenzivně věnovat, láká mě zkusit i různé psí sporty.
Ráda bych rady zkušenějších, případně chovatele těchto plemen. Děkuji :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Podle popisu jasná krátkosrstá kolie. Nechci podceňovat Váš výběr, ale asi to bude zejm. o exteriéru - povahově je to ode zdi ke zdi, těžko hledám mezi plemeny nějakou spojitost. (A minimálně polovina z nich se mi při popisovaných plánech jeví jako potenciálně problematická.)
assil
napsal(a):
Minimálně č.vlčák na volno ke koni teda si ne. Dobrman chodídí diagnoza. Pracák border kolie se bude nudit.
Dalmatin není ve výběru?
Proč mi kradeš myšlenky? Teda krom toho dalmatina - to je k tomu ideální výběr, řekla bych. A australáka bych já osobně vynechala taky,bohužel ty co znám, znám tedy právě psy samce, tak mívají potíž se psy stejného pohlaví, nedovedu si žádného z nich představit vedle koně na volno právě z tohoto důvodu. A Čévéčko se přiznám, že jak jsem to viděla, tak první myšlenka byla, že zadavatelka se s tou znalostí psů přeceňuje drobátek - pardon zadavatelko - ale i pokročilý začátečník nejspíš tuší, že lovec, jako čévéčko navolno u koně je leda tak dobrý žert.
Zrzavci
napsal(a):
Proč mi kradeš myšlenky? Teda krom toho dalmatina - to je k tomu ideální výběr, řekla bych. A australáka bych já osobně vynechala taky,bohužel ty co znám, znám tedy právě psy samce, tak mívají potíž se psy stejného pohlaví, nedovedu si žádného z nich představit vedle koně na volno právě z tohoto důvodu. A Čévéčko se přiznám, že jak jsem to viděla, tak první myšlenka byla, že zadavatelka se s tou znalostí psů přeceňuje drobátek - pardon zadavatelko - ale i pokročilý začátečník nejspíš tuší, že lovec, jako čévéčko navolno u koně je leda tak dobrý žert.
Zadavatelka evidentně vybírá jen podle exteriéru. Nejlepší radu měla Odetta na tu kraťandu. Pes na statek a zároveň ke koni, tam prostě se zase tolik plemen potkávat nebude.

Dalmatin je za mě ke koni, až na pár vyvolených jedinců, celkem mimo. Dost často loví a není to na zvládnutí totéž, co třeba ohař (a ani toho si u koně neumím představit).
napsal(a):
Dalmatin je za mě ke koni, až na pár vyvolených jedinců, celkem mimo. Dost často loví a není to na zvládnutí totéž, co třeba ohař (a ani toho si u koně neumím představit).
Já z těch jmenovaných plemen snad jedině kelpie, ale taky moc nevím, znala jsem jen jednu, to není moc repre vzorek.
Mě by se u koně líbil takový královák, ale pak bych potřebovala sluhu. A nebo zvolit přírodnější variantu portugalce, tam se pak udržuje jen půlka těla.
pavl1nka

XXX.XXX.18.12
Aha. Tak ted jsem zmatena. Mamky kamoska ma ČSv, u koni v pohode. Ve staji, kde jsem jezdivala dokonce pani psy chovala honaky a fungovali uplne normalne, dalmatiny sem zatim potkavala jen uplne prasteny a vsichni na ne horem padem nadavaji.
pavl1nka
napsal(a):
Aha. Tak ted jsem zmatena. Mamky kamoska ma ČSv, u koni v pohode. Ve staji, kde jsem jezdivala dokonce pani psy chovala honaky a fungovali uplne normalne, dalmatiny sem zatim potkavala jen uplne prasteny a vsichni na ne horem padem nadavaji.
Tak to byl ČSV výjimka,, stane se, ale spolehat se na to neda. Honák na statku ano, ale u koně vám může servat každého psa jdoucího kolem, což ani z koně nemáte šanci řešit.
pavl1nka

XXX.XXX.18.12
napsal(a):
Podle popisu jasná krátkosrstá kolie. Nechci podceňovat Váš výběr, ale asi to bude zejm. o exteriéru - povahově je to ode zdi ke zdi, těžko hledám mezi plemeny nějakou spojitost. (A minimálně polovina z nich se mi při popisovaných plánech jeví jako potenciálně problematická.)
Ano, ja vim, ze je to od zdi ke zdi. Vim, ze je v tom bordel, proto se chci "poradit" s lidmi, co tyto psy chovaji, aby nenastal maler. Zaroven bych si rada vytipovala chovky a sledovala odchovy.

Já tedy nejsem kdovíjakej expert, ale z představy československého vlčáka navolno u koně na mě jdou mdloby ...Asi to mám zkreslené tím, že moje kamarádka hodně pomáhá v záchrané stanici ČSV a sama odtud má fenu, takže ti psi můžou ven jen s vodítkem a košíkem, ale přijde mi to jako velmi složité plemeno, nestabilní v povaze a navíc z její zkušenosti s několika jedinci to je "psí rasista" a všechno, co vypadá jinak by se skvěle lovilo a šikanovalo . Její fena nesnáší štěňata, nesnáší jiné feny a se samci se snese jen, pokud to vypadá jako vlčák ...Třeba na kolie je vysazená úplně, na malé psy taky, protože to vypadá jako štěně.
Rozhodně to není pes, co by byl 100% odvolatelný a poslušný, to potvrdí snad každý chovatel, pokud nechce za každou cenu prodat štěně. Můžete mít štěstí na jedince, nebo taky ohromnou smůlu.
Edit: zrovna její fenka nebyla nijak týraná ani zanedbávaná, jen ji původní majitel nezvládl, takže skončila v záchrance

Tohle zvladne kazdy zdravy pes, ktery bude vychovany. A nektery pes se vychovava lepe a jiny hure -uz z podstaty plemen, ne jednotlivce.
Jestli je ve hre CV-cko, proc nevezmete vlkosedeho NO?
pavl1nka

XXX.XXX.18.12
napsal(a):
Tohle zvladne kazdy zdravy pes, ktery bude vychovany. A nektery pes se vychovava lepe a jiny hure -uz z podstaty plemen, ne jednotlivce.
Jestli je ve hre CV-cko, proc nevezmete vlkosedeho NO?
Paradoxne neznam nikoho z meho okoli, kdo by ho mel😃. Ptam se tady, aby chovatele/majitele plemen mohli posoudit, doporucit, odradit.. nechci sobe ani psovi kazit zivot.
Uprimne sem nad nim ani nepremyslela
assil
napsal(a):
Tak to byl ČSV výjimka,, stane se, ale spolehat se na to neda. Honák na statku ano, ale u koně vám může servat každého psa jdoucího kolem, což ani z koně nemáte šanci řešit.
Znám hromadu fungujících ČSV navolno - všichni na elektrice, ale na druhou stranu proč ne. Je to daň za svobodu
Dokonce kamarád, co je chová (není to žádný tyran - ty psy miluje) říká s nadsázkou, že EO by měla být běžná součást chovatelského balíčku je štěněti 😂.
Mít ale ČSV volně puštěné na statku u zvířat bude asi dost opruz
pavl1nka
napsal(a):
Ano, ja vim, ze je to od zdi ke zdi. Vim, ze je v tom bordel, proto se chci "poradit" s lidmi, co tyto psy chovaji, aby nenastal maler. Zaroven bych si rada vytipovala chovky a sledovala odchovy.
Belgičák je k takovému účelu úplně v pohodě. Jen je potřeba dobře vybrat CHS a spojení.
Zazila jsem u koni tyto fungujici psy, na vyjizdkach na volno: v jedne staji dobrman, v druhe staji dobrman (klobouk dolu, jednou pred nami na tesno vylitla srna, pes za ni, na hvizdnuti zamrzl a vratil se zpet), v dalsi irsky setr (cekala jsem, ze bude mit tendence lovit, ne, drzel se u koni, nezajimali ho ani psi okolo), mix: jeden rodic NO, druhy rotvajler - krasny mily pohodovy zvire. Zazila jsem i lousianskeho leopardiho psa - litalo to kolem nas jak posuk bez pudu sebezachovy, a celou vyjizdku prorval. Pak jeste jeden utulkac - chytrej vycepovanej, byl podobnej tomu mixu rotvik x NO.
Bella04
napsal(a):
Zazila jsem u koni tyto fungujici psy, na vyjizdkach na volno: v jedne staji dobrman, v druhe staji dobrman (klobouk dolu, jednou pred nami na tesno vylitla srna, pes za ni, na hvizdnuti zamrzl a vratil se zpet), v dalsi irsky setr (cekala jsem, ze bude mit tendence lovit, ne, drzel se u koni, nezajimali ho ani psi okolo), mix: jeden rodic NO, druhy rotvajler - krasny mily pohodovy zvire. Zazila jsem i lousianskeho leopardiho psa - litalo to kolem nas jak posuk bez pudu sebezachovy, a celou vyjizdku prorval. Pak jeste jeden utulkac - chytrej vycepovanej, byl podobnej tomu mixu rotvik x NO.
Já jsem dřív měla u koní dobrmany a bylo to v pohodě, ale to to plemeno nebylo ještě tak nemocné a zdegenerované.
Krátkosrstá kolie. Akčňák, který zvládne chodit vedle koně. Bude super mezi jinými psy i do společnosti. Je to jemný pes a poměrně zdravé plemeno.
Ale prý je uštěkané, ale zase méně než šeltie.
Já jsem pro dlouhosrsté kolie, protože mi to přijde naprosto úžasné plemeno pro lidi, kteří mají všeobecný zájem, chtějí psa, který se se všemi snese... Nejsou tak uštěkané, jsou klidnější, ale rády chodí a ujdou toho dost. Ke koním úplně v pohodě. Jako parťák na všechno mi přijde skvělá a je mi sympatičtější než kraťanda. :)
ČSV bych rovnou škrtla. Složitá výchova, výcvik a stejně mu nebude pravděpodobný sympatický každý pes. Je taky poměrně velký, takže nějaké cestování je méně pohodlné. Jezdit na koni s elektrikou snad nikdo nechce. Člověk z něj nemůže spustit oči ani na pět minut. To když člověk na chvíli zapomene na dlouhosrstou kolii, tak se nic moc nestane.
Hodně záleží na člověku. Jestli chce psa výzvu, se kterým nebude nic jednoduché. Bude ho bavit ho neustále sledovat a každá možná překážka pro něj bude výzva. Někdo zase chce pohodový život. Mít psa na volno, nemuset řešit každého psa v okolí a psa mít jako doprovod, který není třeba nijak zvlášť řešit. Někdo je sebevědomý a umí si stát za svým, takže tvrdohlavý a pomaleji učící pes není problém - je to výzva. Někdo jiný nemá žádnou trpělivost a neumí si stát za svým a takový pes by pro něj byl na zabití.
Lily2
napsal(a):
Krátkosrstá kolie. Akčňák, který zvládne chodit vedle koně. Bude super mezi jinými psy i do společnosti. Je to jemný pes a poměrně zdravé plemeno.
Já jsem pro dlouhosrsté kolie, protože mi to přijde naprosto úžasné plemeno pro lidi, kteří mají všeobecný zájem, chtějí psa, který se se všemi snese... Nejsou tak uštěkané, jsou klidnější, ale rády chodí a ujdou toho dost. Ke koním úplně v pohodě. Jako parťák na všechno mi přijde skvělá a je mi sympatičtější než kraťanda. :)
ČSV bych rovnou škrtla. Složitá výchova, výcvik a stejně mu nebude pravděpodobný sympatický každý pes. Je taky poměrně velký, takže nějaké cestování je méně pohodlné. Jezdit na koni s elektrikou snad nikdo nechce. Člověk z něj nemůže spustit oči ani na pět minut. To když člověk na chvíli zapomene na dlouhosrstou kolii, tak se nic moc nestane.
Hodně záleží na člověku. Jestli chce psa výzvu, se kterým nebude nic jednoduché. Bude ho bavit ho neustále sledovat a každá možná překážka pro něj bude výzva. Někdo zase chce pohodový život. Mít psa na volno, nemuset řešit každého psa v okolí a psa mít jako doprovod, který není třeba nijak zvlášť řešit. Někdo je sebevědomý a umí si stát za svým, takže tvrdohlavý a pomaleji učící pes není problém - je to výzva. Někdo jiný nemá žádnou trpělivost a neumí si stát za svým a takový pes by pro něj byl na zabití.
Tak na 5 minut spustit venku s koněm psa z očí asi nejde žádný pes - to si myslím, že patří k úplně základním pravidlům.
I řešit každého psa v okolí je docela na místě, protože lidi často pouští navolno i psy, co neposlouchají, napadají jiná zvířata nebo honí koně.
U dlouhosrsté kolie je podle mě docela handicap ta srst - ty dnešní jsou doslova uvězněné v těch chlupech a pohyb u koně v létě asi nebude úplná hitparáda. Navíc ani ta dlouhosrstá kolie se nevychová sama (i když oproti ČSV je to rekreace).
pavl1nka

XXX.XXX.88.22
Lily2
napsal(a):
Přesně z tohohle důvodu nechci dlouhosrstýho psa, je s tou srstí strašná péče, sr*ní a pro mě zbytečný, navíc se mi ani dlouhosrstá plemena nelíbí. to neberte jako hate, jen prostě pro mě je to šíleně nevyhovující :)
Sháním i nezdegenerované plemeno, proto mi napadl ČSV, dobrmana sem původně ani psát nechtěla.
Mám teď čtyř letýho výmaráka- za srnkou, zajícem se rozběhne, ale stačí písknout a je zpátky, ale já ho k myslivectví nikdy nevedla.
Do budoucna bych ale chtěla něco zdravějšího, u vývarů se teď objevilo to onemocnění srdce a odchází na to dost psů..
Zatím, co tady tak čtu tak mi z toho nejlíp vychází krátkosrstá bordera, k malině se tu ani nikdo nijak nevyjádřil.
Proto bych se chtěla zeptat, jestli neznáte kvalitní (!!!) chovku, kde to fakt někdo dělá s láskou, jsou ochotni poradit, pomoct, prostě jim záleží na jejich odchovu.
Ráda bych chovku sledovala dlouhodoběji, abych měla šanci vidět i odchovy. :D
Krátkosrstou borderu fakt nechcete. Ty jsou z pracovních spojení. Totální psychopsi,co nonstop pasou, všechno. Znám dvě a pro normálního člověka to fakt není. To není pes na normální pohodový žití (bez urážky,pokud má někdo stádo ovcí a potřebuje pracovního psa,není, co řešit). Ta krátkosrstá kolie určitě,i ten dalmatin. Ještě mě napadl beauceron. S malinou by poradil inspektor pišišvor - máte tam odpověď, že belgický ovčák klidně,jen vybrat spojení
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak na 5 minut spustit venku s koněm psa z očí asi nejde žádný pes - to si myslím, že patří k úplně základním pravidlům.
I řešit každého psa v okolí je docela na místě, protože lidi často pouští navolno i psy, co neposlouchají, napadají jiná zvířata nebo honí koně.
U dlouhosrsté kolie je podle mě docela handicap ta srst - ty dnešní jsou doslova uvězněné v těch chlupech a pohyb u koně v létě asi nebude úplná hitparáda. Navíc ani ta dlouhosrstá kolie se nevychová sama (i když oproti ČSV je to rekreace).
Nemyslela jsem to u koně. :) Ale že člověk jde se psem, který se automaticky drží v jeho vzdálenosti vs člověk musí mít stále oči na psovi a ještě sledovat naprosto vše okolo, protože pokud uvidí pes něco dříve jak já, tak bude zle. Mně vyhovuje víc to druhé. Ráda sleduju svého psa, takže to pro mě není problém. Samozřejmě se bavíme o vychovaném a odvolatelném psovi. Ale i tam jsou prostě rozdíly. :)
Samozřejmě, pokud se něco blíží směrem k člověku a psovi, tak to zaznamená. Ale s některými psy se fakt dá neřešit každou srnku v okruhu x metrů. Měla jsem takového psa. Fakt stačilo sledovat blízké okolí a nějaké srnky a zajíce jsem řešit nemusela. :) Žádné speciální úsilí jsem nepotřebovala.
Nevychová se žádný pes sám, ale rozdíl v intenzitě a potřeby výchovy je obrovský. Měla jsem čínského chocholatého a teď mám minibulíka = teriér. Je to opravdu obrovský rozdíl a to naprosto ve všem. :)
Vždy záleží kolik energie musíte dát do naprosto stejného výsledku. U některých plemen stačí tak trochu a u jiných to chce intenzivní práci.
Hele ty chlupy v létě docela pohoda. Funguje to jako izolace. Běhají s koňmi celkem běžně a není problém ani přes léto. Péče o chlupy není tak strašná, jak to vypadá. Vyčesávat je třeba hlavě chlupy za ušima a řešit bodláky a spol. Ale povaha dlouhosrsté kolie je fakt super. :)
Já mám ráda něco více energického, co potřebuje nějakou tu práci. Je to pro mě výzva, baví mě to.. Ale vím, že takový minibulík je dost specifický pes. :)
Lily2
napsal(a):
Nemyslela jsem to u koně. :) Ale že člověk jde se psem, který se automaticky drží v jeho vzdálenosti vs člověk musí mít stále oči na psovi a ještě sledovat naprosto vše okolo, protože pokud uvidí pes něco dříve jak já, tak bude zle. Mně vyhovuje víc to druhé. Ráda sleduju svého psa, takže to pro mě není problém. Samozřejmě se bavíme o vychovaném a odvolatelném psovi. Ale i tam jsou prostě rozdíly. :)
Samozřejmě, pokud se něco blíží směrem k člověku a psovi, tak to zaznamená. Ale s některými psy se fakt dá neřešit každou srnku v okruhu x metrů. Měla jsem takového psa. Fakt stačilo sledovat blízké okolí a nějaké srnky a zajíce jsem řešit nemusela. :) Žádné speciální úsilí jsem nepotřebovala.
Nevychová se žádný pes sám, ale rozdíl v intenzitě a potřeby výchovy je obrovský. Měla jsem čínského chocholatého a teď mám minibulíka = teriér. Je to opravdu obrovský rozdíl a to naprosto ve všem. :)
Vždy záleží kolik energie musíte dát do naprosto stejného výsledku. U některých plemen stačí tak trochu a u jiných to chce intenzivní práci.
Hele ty chlupy v létě docela pohoda. Funguje to jako izolace. Běhají s koňmi celkem běžně a není problém ani přes léto. Péče o chlupy není tak strašná, jak to vypadá. Vyčesávat je třeba hlavě chlupy za ušima a řešit bodláky a spol. Ale povaha dlouhosrsté kolie je fakt super. :)
Já mám ráda něco více energického, co potřebuje nějakou tu práci. Je to pro mě výzva, baví mě to.. Ale vím, že takový minibulík je dost specifický pes. :)
Zadavatelka chce zdravé plemeno, takže minibull i dobrman se tím rovnou diskvalifikovali.
Já nikomu belgičáka necpu, ale povahově dobrý BO je pes "za odměnu" a ke koním a zvířatům určitě vhodný je. Jen se mu člověk prostě první rok života musí víc věnovat. Problém je, že se teď dostávají do módy a chová se na kdejaké vypatlané hajtře, takže to podle toho vypadá (což ale bylo svého času i u border a ostatních plemen).
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Zadavatelka chce zdravé plemeno, takže minibull i dobrman se tím rovnou diskvalifikovali.
Já nikomu belgičáka necpu, ale povahově dobrý BO je pes "za odměnu" a ke koním a zvířatům určitě vhodný je. Jen se mu člověk prostě první rok života musí víc věnovat. Problém je, že se teď dostávají do módy a chová se na kdejaké vypatlané hajtře, takže to podle toho vypadá (což ale bylo svého času i u border a ostatních plemen).
Jéé minibulíka bych ani nedoporučovala. I když dneska už se docela dost testuje. Já si brala po plně testovaných rodičích. To fakt není pes pro každého a pes ke koním to taky není. To jsem dávala jen jako příklad rozdílu v chování, se kterým mám osobní zkušenost. :)

napsal(a):
Dalmatina jsem měla 15 let, když ho dostatečně zaměstnáte, fyzicky i psychicky, tak je super, koně miloval, vyjížďky také, přivolání měl stoprocentní a k tomu super možnosti různých psích sportů a výcviku - pachové práce i obrana ho moooc bavily. Nezatracovala bych ho.

Co německý pinč? Střední velikost, hladkosrstý, podobný dobrmanovi, kterého máte ve výběru. Ale plemeno je poměrně zdravé. Je to ale akčňák, výchova a výcvik není zadarmo. To je ale u poloviny psů z Vašeho výběru.
napsal(a):
Co německý pinč? Střední velikost, hladkosrstý, podobný dobrmanovi, kterého máte ve výběru. Ale plemeno je poměrně zdravé. Je to ale akčňák, výchova a výcvik není zadarmo. To je ale u poloviny psů z Vašeho výběru.
Teď jste mi to vzala z pusy :).
Ale žádnýho osobně neznám.
pavl1nka

XXX.XXX.88.22
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Právě toho se i bojím například i u NO, u nás je jich spousty a jakožto někdo, kdo se v jejich chovu moc neorientuje, bych nerada sahla vedle. i proto jsem psala sem, pro doporučení třeba pro mě neznámého plemene, nemám problém si pro pořádného a zdravého psa dojet za hranice. Pár zkušenosí s těmito degeneraativními chorobami mám, a ráda bych se jim vyhla.. Proto čekám, co kdo napíše
pavl1nka

XXX.XXX.88.22
Ouško4
napsal(a):
A ta kraťanda se vám nelíbí? 😉
Nevypadají zle :) Jak je to s chovem? doporučujete nějakou spec. CHS?
juhaj
napsal(a):
Moje kríženka byla ke koní perfektní, od zvěře odvolání na první dobrou, ale já ji moc nebrala se sebou. Já nevím, ale jízdu jsem si nejvíc užila, když jsem nemusela dávat pozor na psa.. Omluva, jen poznamka a vzpominka.
Jj, on si to každý maluje dost růžově a romanticky, ale realita je často úplně jinde🤫
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jj, on si to každý maluje dost růžově a romanticky, ale realita je často úplně jinde🤫
Já mám tohle s běháním, nedokázala jsem kamarádkám psím vysvětlit, že běžet je pro mě ponořit se do toho pohybu, dechu, být sama se sebou, pokud poběžím se psem řeším spoustu věcí kolem i když je pes sebeposlušnější - protože okolí není tak poslušný jako on.
pavl1nka

XXX.XXX.18.184
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já si to nechci romantizovat, pár psů už jsme na vyjizdkach meli, i na putacich, spis mi jde o vyziti toho psa, aby se probehl on i kun a ja zabila dve mouchy jednou ranou :)
Na krátkosrstou borderu fakt zapomeňte, to jsou psi na práci se stádem, pasou všechno, i vlastní stín, na statku by vám zjančili všechny zvířata a ty koně vlastně taky, pásl by vám je celou vyjížďku. Když už tak výstaváka, když se dobře vybere, tak tam už ty povahy jdou i v běžným životě, ale pak mají samo i výstavní chlupy.
Já teď v poslední době potkavám opravdu příšerný borderky, je to tady jima úplně zamořený , bydlím na kraji Prahy.
Nevychovaný, ocas mezi nohama , věčně ohrnutý pysky na moje psy když se míjíme, uječený, neuvěřitelný labilové.
Je to jako by tady někdo provedl výsadek psích dementů.
Naopak psy z pracovních linií mám ráda , jsou i takový, který nejsou hyperaktivní , nemají být , protože mají šetřit energií.
Ale takovejch psů : inteligentních, pozornejch, rychlejch, dobře ovladatelnejch a přitom " normálních", už vídám strašně málo.
Ale snad někde ještě budou..

Já teď v poslední době potkavám opravdu příšerný borderky, je to tady jima úplně zamořený , bydlím na kraji Prahy.
Nevychovaný, ocas mezi nohama , věčně ohrnutý pysky na moje psy když se míjíme, uječený, neuvěřitelný labilové.
Je to daň za módnost plemene. Na kraj Prahy, do ruky městským lidem border kolie
prostě nepatří !
Přesně takové bordery, jak popisuje assil, na statku nenajdete. To by se farmář zbláznil a byla by mu k ničemu ! Nikdo s nimi netančí, neběhá u koloběžky, neturistuje.......mají svou práci, mají jí dost a rády si v klidu poleží.
Já mám ve velmi podobném režimu druhého maliňákoida (pokaždé z útulku), a jiného psa už nechci. Teda chci, tak příští rok bych si ráda pořídila konečně maliní štěně z chovky, to už bude Inženýru Muflanelovi pět a jistě už to bude rozumný pejsek se sbírkou univerzitních titulů... :-D
Pokud počítáte s tím, že musíte se psem pracovat a věnovat se mu, tak za mě ideální, mě ten temperament strašně baví a vyhovuje mi. Koně mám taky plnokrevnýho. :-) Vlkodlak je ostřejší na psy, ale to mi nepřijde při ježdění jako problém, pokud by nebyl ovladatelný z tohoto nebo jakéhokoliv jiného důvodu, tak ho s koněm (potažmo do lesa na volno) stejně brát nebudu. V nepřehledném terénu a před křižovatkami velím psa za sebe.
A na okraj, jezdím samozřejmě i bez psa někdy, ale mě to zase se psem baví víc. A přijde mi, že i toho koně. Ale je fakt, že s prvním psem jsme začli jezdit, když bylo valachovi pět, teď mu je dvacet, tak už mu to logicky asi bez psa přijde divný. :-)
napsal(a):
Je to daň za módnost plemene. Na kraj Prahy, do ruky městským lidem border kolie
prostě nepatří !
Přesně takové bordery, jak popisuje assil, na statku nenajdete. To by se farmář zbláznil a byla by mu k ničemu ! Nikdo s nimi netančí, neběhá u koloběžky, neturistuje.......mají svou práci, mají jí dost a rády si v klidu poleží.
Tak na skotských farmách by to hlavně nikdo neřešil neb tam jsou bordery buď v zápřahu u stáda a nebo na řetězu.
Já teda tolika stájemi neprošla, ale v jedné stáji majitelce pod rukama prošli 3 psi, jeden německý ovčák, který dejme tomu víceméně fungoval, druhý německý očák lovil a trhal srny. Teď má paní dobrmanku, která se koní bojí, takže na vyjížďky nechodí (výcvik taky nic moc).
V druhé stáji se kolem koní pohybovala kříženka stafordského typu (u koní fungovat uměla, jen občas trochu zaostávala) a bílý švýcarský ovčák. A BŠO teda u těch koní fungovalo dokonale. Není to takový magor jako ostatní ovčáci, přesto aktivní a orientovaný na svého člověka. Řekla bych, že jeho srst je tak polodlouhá, existuje však i krátkosrstá varianta. A jako chovatelskou stanici bych Vám doporučila i tuto stáj, výhodou by bylo, že rovnou od narození by byla štěňata zvyklá na prostředí stáje.
napsal(a):
prostě nepatří !
Ty echt pracovní BOCky buď pracují, nebo jsou zavřené v přikrytých klecích aby odpočívaly, protože jinak by se samy upásly k smrti. Ony si totiž neumí v klidu poležet.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ty echt pracovní BOCky buď pracují, nebo jsou zavřené v přikrytých klecích aby odpočívaly, protože jinak by se samy upásly k smrti. Ony si totiž neumí v klidu poležet.
Tak já je zažila na kozí odpočívat v kuchyni na kanapi - a taky to šlo.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No , já právě znala pár takovejch borderek, co byly aktivní , ale ne magoři.
Vždyť upást se k smrti, to fakt není normální.
Podle mě nemají bejt takhle přestřelený.
Doron
napsal(a):
No , já právě znala pár takovejch borderek, co byly aktivní , ale ne magoři.
Vždyť upást se k smrti, to fakt není normální.
Podle mě nemají bejt takhle přestřelený.
Jasně, že nemají.
Možná jsem to četla i někde zde, že někdo znal takovou bordeří magorku, že v parku pásla i maminy s kočárkama. A příkop, který byl ohraničený takovou tou páskou, co ve větru vlaje...tak tu pásku se taky nějak snažila pást.
fikovnice
napsal(a):
Jasně, že nemají.
Možná jsem to četla i někde zde, že někdo znal takovou bordeří magorku, že v parku pásla i maminy s kočárkama. A příkop, který byl ohraničený takovou tou páskou, co ve větru vlaje...tak tu pásku se taky nějak snažila pást.
Takových magorů je hromada - dokážou pást mouchy, ptáky na obloze apod.

fikovnice
napsal(a):
Tak to je fakt děs...
O to víc poklona, co dokázala se svojí borderou zesnulá "Shavoid"...
...na tu si občas vzpomenu a dá se tady dohledat na diskuzi, tak přečtu, byla úžasná....je jí obrovská škoda
Nedá mi to a musím taky reagovat., co se krátkosrstých - pracovních borderek týká: Nechci tady hlásat,, Pracovní boc do každé rodiny" ale zase není třeba z nich dělat taková monstra. V současnosti mám čtyři pracovní krátkosrsté boc, všechny chodí na vyjížďky s koněm, cestují v autě a žijí běžným aktivním životem - aniž by ,, pásly vše co se hne" ano, jejich výchova může být v určitých momentech náročná, ale zase na druhou stranu ony mají vrozenou ochotu poslouchat, takže je to podle hesla,, Když se chce - všechno jde". Se svými fenkami dělám sportovní výcvik, stopařinu i pasení - ale vše opravdu rekreačně vzhledem k mému věku.
Jinak pejsky s koňmi si beru na vyjížďky už přes třicet let, u koní jsem vystřídala různá plemena / lovecká, ovčácká / - takže bude-li zájem, ráda předám své postřehy a zkušenosti
napsal(a):
...na tu si občas vzpomenu a dá se tady dohledat na diskuzi, tak přečtu, byla úžasná....je jí obrovská škoda
Já na ni dost vzpomínám...a vidíš, i takto mizí památky na zesnulé lidi. Mohli jsme si dohledat, přečíst, co psala, tuším, že dávávala i nějaká videa...a brzy to všechno bude zničeno!

fikovnice
napsal(a):
Já na ni dost vzpomínám...a vidíš, i takto mizí památky na zesnulé lidi. Mohli jsme si dohledat, přečíst, co psala, tuším, že dávávala i nějaká videa...a brzy to všechno bude zničeno!
....bude, takový unikát