Dobrý deň, máme 8 mesačnú maďarskú vyžlu (fenka ) a máme problém s jej extrémnym nadšením čo sa týka psov aj ludí .. stretnutie so psami je doslova boj o život lieta zo strany na stranu na vodítku je doslova len na dvoch nohách a ( mám problém ju už udržať keďže má 20kg )bez rozmyslu na toho 2 psa vletí rovno do ksichtu už skončila pár krát pokúsana ale ona si z toho nič nerobí, chápem že je to šteňa a chce sa hrať ale toto je už doslova boj. Vela psov ju už zavrhlo lebo je hrr .. tak isto ludia či už my alebo niekto známy aj neznámy príde od nadšenia sa počúra skáče a je úplne neovladatelná čo sa emócii týka.. škrtiace vodítka aj obojky máme ale v ten daný moment jej to nič nerobí len jej viac tečú sliny a ma podliate oči.. máte niekto s tým skusenosti? Ako to riešiť prípadne skúsenosti so psím výcvikovým kempom ? Či musí proste dospieť? Ďakujeme 🙏
Ps: na cvičák chodí od 3 mesiacov ale toto sa nemení priam zhoršuje či už mimo cvičáku alebo aj na cvičáku lebo ona je z psov uplne hotová.
Všetko toto vie avšak nie pri stretnutí psa či človeka, vtedy nič z toho nespraví a je v euforii. To isté na cvičáku kde prvých cca 20 minut je uplne mimo zo psov a je podstate len dusená a ťahaná preč. Keď ju to unavý a ako tak sa ukludnu vie zase reagovať na povely. Ale pri takej klasickej prechádzke keď stretávame psíky rôzne na ulici je to doslova boj a spálene ruky zo stopovačky či krátkeho voditka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

To chce prostě makat. Vybodnout se na zkratky (a tím myslím i různá škrtidla), a vrhnout se na poctivou práci.
Za mě to chce kromě základní ovladatelnosti pilovat pozornost, schopnost odpoutat se od podnětu, naučit psa přepínat mezi klidem a aktivitou, budovat sebeovládání (i v nejobyčejnějších situacích).
(A asi bych se vybodla na cvičák, když nepřináší žádné zlepšení, a zkusila si např. individuál, ale já tedy pracuji s klikrem, takže jsem asi v jiné situaci.)
Vyžla
napsal(a):
Dobrý deň, máme 8 mesačnú maďarskú vyžlu (fenka ) a máme problém s jej extrémnym nadšením čo sa týka psov aj ludí .. stretnutie so psami je doslova boj o život lieta zo strany na stranu na vodítku je doslova len na dvoch nohách a ( mám problém ju už udržať keďže má 20kg )bez rozmyslu na toho 2 psa vletí rovno do ksichtu už skončila pár krát pokúsana ale ona si z toho nič nerobí, chápem že je to šteňa a chce sa hrať ale toto je už doslova boj. Vela psov ju už zavrhlo lebo je hrr .. tak isto ludia či už my alebo niekto známy aj neznámy príde od nadšenia sa počúra skáče a je úplne neovladatelná čo sa emócii týka.. škrtiace vodítka aj obojky máme ale v ten daný moment jej to nič nerobí len jej viac tečú sliny a ma podliate oči.. máte niekto s tým skusenosti? Ako to riešiť prípadne skúsenosti so psím výcvikovým kempom ? Či musí proste dospieť? Ďakujeme 🙏
Ps: na cvičák chodí od 3 mesiacov ale toto sa nemení priam zhoršuje či už mimo cvičáku alebo aj na cvičáku lebo ona je z psov uplne hotová.
To není ADHD, ale normálně nevychovanej zhudákanej pes. Na klidu jste měli pořádně pracovat od malička a ne to vidět jako problém až teď, když s ní mlátí puberta a má dvacet kilo.
Pokud na tom opravdu chcete makat, doporučuji poohlédnout se po táborech a webinářích, které pořádá František Šusta. Mrkněte se i na nabídku školy Happy Herolky. Případně na stránky psí školy Koira. Nevím sice, odkud ze Slovenska jste, ale věřte tomu, že se za nimi vyplatí jet. Je to investice do toho, abyste se dalších patnáct let netahali s trotlem psem.

Také doporučím na doplnění všeho ostatního koncepty Kristýny Dostálkový, je to online a můžete si s tím začít hned. Psa bych už nebrala jako štěně. Sám od sebe z toho nevyroste, možná až mu bude 10 a více roků tak trochu zpomalí... nepatrně... :)
Ostatní psi jsou pro něj příliš velká hodnota, uvádí se z toho do extrémního vzrušení a v tu chvíli není schopen vnímat, předpokládám ani brát pamlsky. Je třeba pracovat na sebeovládání, čímž se postupně sníží i ta míra vzrušení. Existují na to rozmanité triky, hry, postupy.
Ps: na cvičák chodí od 3 mesiacov ale toto sa nemení
priam zhoršuje či už mimo cvičáku alebo aj na cvičáku
lebo ona je z psov uplne hotová.
Na tom "cvičáku", kde jistě dostává lovecký výcvik,
který jí dopřeje vyžití,
který ji náramně baví neb je k tomu geneticky vybavena
a proto jste si ji samozřejmě pořídili.
Určitě měla odmala a má i teď známé psy,
se kterými se dosyta vyřádí, jak to evidentně potřebuje.
Zadavatelko - dostala se nám před lety do rukou desetiměsíční fena německýho ohaře a krom toho, že tam byste teprve viděla, co je to ADHD, tak mimo jiné měla přesně tyhle projevy, které popisujete. Jenže to není ADHD, to byla prostě nevychovanost, kdy s ní nebylo řádně pracováno. A ano, je to utrpení, nicméně jediné řešení je, si to odpracovat. Váš cvičák je pravděpodobně k ničemu, hledejte, krom toho, co tu bylo zmíněno, vhodného trenéra, který by se vám věnoval zpočátku individuálně. Vy se potřebujete naučit s tím psem pracovat, pes se potřebuje naučit sebeovládání. To přes net úplně nejde poradit. Nevím, zda pomůžou online kurzy to neumím posoudit, lepší pro vás bude pracovat na živo - Trénovat důsledně povely, ty klidové - ve vzdálenosti od psů, kdy to zvládá, postupovat pomalu. Doma naučit dokonalý sebeovládání u pamlsků, hraček v pohybu, pak to přenést ven, a pak to přenést na psy. Nemáte dostatečnou pozornost svého psa, škrcením a elektrikou toho nedosáhnete. Na škrcení už si zvykla, neřeší ho. Nemáte poslušnost, nemáte pozornost. A nemáte ADHD psa.
Měli jsme sousedy, pořídili si vižlu - krásný to pes, proto si ho pořídili a fena chudera skončila na nějakejch nechutnejch utahovacích kšírách, protože ji prostě neovládají. Ale ten pes má prý ADHD
Náš známý o své vižle taky tvrdí, že je ADHD, ale je to prostě nevychovaný pes, který ho vláčí na vodítku, je jak urvaná ze řetězu a v určitých věcech si dělá co chce. Je to milý stvoření, tak jako každá vižla, ale je to pro mě utrpení se na ty projevy dívat. když ji mám v ruce já, dohodneme se a poslouchá. Takže ADHD zázračně mizí.
Nevím co je to teď za trend tímhle označením maskovat nevychovanost. Vižla je neředěný temperament s kterým je nutno pracovat. Důsledně, laskavě,ale důsledně.
Verte že my sa snažíme každý deň nieje to tak že to zaciname riesit až ked ma 8m. Doma je to jeden anjelik ktorý nikdy nič nespravil a dokáže byt sama doma a je uplne v klude tento problém mame vonku. Ale áno očividne to robíme a snažíme sa nesprávne aj keď posledné mesiace nerobíme nič iné len pozeráme videá ako na to. Prero som sa pýtala či nemá niekto skúsenosť so psím táborom / psiou školou kde psíka odovzdáte na 2 mesiace skúsením kynológom keďže my to asi robíme zle a na cvičáku nemajú skúsenosť s týmto plemenom. Nemáme problém ju odniest nikam vramci CZ/Sk či už na tréning seminár či kemp. za každé odporúčnie Ďakujeme 🙏
Ešte čo sa loveckého výcviku týka to sme sa už pýtali a vela trénerov aj trénerov polovnického výcviku a oni sami povedali že ak sa nechceme tomu venovať aj potom je to zbytočné a každú prechádzku bude polovat a pracovať a pre nás to bude ešte horšie, vraj nie každý pes vie rozdeliť obyčajnú prechádzku a prácu.
Vyžla
napsal(a):
Ešte čo sa loveckého výcviku týka to sme sa už pýtali a vela trénerov aj trénerov polovnického výcviku a oni sami povedali že ak sa nechceme tomu venovať aj potom je to zbytočné a každú prechádzku bude polovat a pracovať a pre nás to bude ešte horšie, vraj nie každý pes vie rozdeliť obyčajnú prechádzku a prácu.
Tak zrovna u ohaře je lovecký výcvik o tom soustředění, zklidnění se, sebekontrole, a klidech celkově, což je to,co potřebujete. A pokud má lovecké vlohy,lovit bude stejně,jen spontánně, nekontrolovaně, a to se teprve pobavíte
Vyžla
napsal(a):
Verte že my sa snažíme každý deň nieje to tak že to zaciname riesit až ked ma 8m. Doma je to jeden anjelik ktorý nikdy nič nespravil a dokáže byt sama doma a je uplne v klude tento problém mame vonku. Ale áno očividne to robíme a snažíme sa nesprávne aj keď posledné mesiace nerobíme nič iné len pozeráme videá ako na to. Prero som sa pýtala či nemá niekto skúsenosť so psím táborom / psiou školou kde psíka odovzdáte na 2 mesiace skúsením kynológom keďže my to asi robíme zle a na cvičáku nemajú skúsenosť s týmto plemenom. Nemáme problém ju odniest nikam vramci CZ/Sk či už na tréning seminár či kemp. za každé odporúčnie Ďakujeme 🙏
psiou školou kde psíka odovzdáte na 2 mesiace skúsením kynológom keďže my to asi robíme zle a na
tohle nee, tohle nedělejte ani náhodou. Za á nevíte co se se psem bude v době vaší nepřítomnosti dít, pokud se někde něco ..... nebudete znát příčinu, museli byste mít sakra dobrou důvěru k tomu, kam byste psa dali. psala jsem- musíte si to odpracovat - VY SE MUSÍTE NAUČIT JAK S TÍM PSEM PRACOVAT, on musí vnímat respektovat a rád poslouchat VÁS, ne někoho cizího. Zvláš´t tak citlivá povaha, jakou vižla je. někdo tu psal ne zkratky -a tohle je hodně blbá zkratka, stejně jako ten EO.
Ad lovečina, kterou tu zmiňovala Rapoťačka - není nutno vyloženě dělat lovečinu, ale základy se ten pes naučit musí, pokud s ním chcete chodit na volno. Tím základem je u ohaře vystavení a klid u zvěře. To umět musí a musíte jí to naučit. Bez toho vám lovit bude. Nejsem myslivec, ale každý můj ohař, ať už od štěněte doma vychovaný, nebo v pozdějším věku k nám přišlý se musí naučit správnýmu ohařímu chování. tedy výše zmíněné vystavování a klid před zvěří a ovladatelnost u ní. Jak na to
https://zrzavec.com.cz/2017/03/23/lovim-lovis-lovime/

tak pes "ADHD" být může, proč by ne
prostě vysoký temperament, přetáčivý, vzrušivý......
ale o to víc platí to, co zde už ženy psaly
zcela okamžitě zahoď škrťák, to je naprostý nesmysl
naopak přidušení psa více vytáčí
technická rada pro vodění takového psa - vodítko/stopovačku vést mezi předním nohami pod hrudníkem = spodní vedení
tak se pes neškrtí, nehrozí poškození průdušnice, pes se tak nevytáčí
od věci by nebyl ani postroj, za ten se pes lépe drží v takových situacích
ale dobře se na něm psu tahá, to je třeba si uvědomit
"Prero som sa pýtala či nemá niekto skúsenosť so psím táborom / psiou školou kde psíka odovzdáte na 2 mesiace skúsením kynológom keďže my to asi robíme zle a na cvičáku nemajú skúsenosť s týmto plemenom"
právě proto není dobré psa kamkoliv odevzdávat, protože umět, a tedy naučit se, cvičit a vychovávat psa musí majitel
takže hurá na tábor
a ono to není až tak o plemeni, ale prostě o psu a znalostech fungování mysli
a možná to ani neděláš špatně, jako postup, ale málo intenzivně
možná nedodržuješ postup (viz megi)- naučím v obýváku, naučené přenesu do předsíně, naučené přenesu na zahradu, k naučenému na zahradě přidám člověka atd.atd.atd.
možná.....
v každém případě základní učebnicí by měla být kniha :
F. Šusta Trénink je rozhovor..... (+ 3 další, tu poslední tedy ještě neznám)
https://www.treninkjerozhovor.cz/
(+ tam máš různé semináře i tábory)
zde je vše podstatné, aby člověk alespoň tušil co a proč dělá / má dělat
a s takovým zvířetem bych zcela jistě šla na klikr trénink, neb klikr je úžasný "posilovač"
Vyžla
napsal(a):
Nezlobte se na mě, ale nejste ani schopni najít si kvalitní cvičák, kde by Vám pomohli. A to už x měsíců. Jak si myslíte, že odhadnete kvalitní psí internát?
Vy potřebujete, aby VÁS někdo naučil, jak se psem pracovat. Pak to půjde samo. Opravdu nepotřebujete rádobyvýcvik, kde psa na dva měsíce nasmaží na elektrice, takže si bez leknutí ani neprdne, pak vám ho vrátí, shrábnou hromadu peněz a pes se do pár měsíců začne projevovat úplně stejně, jako dřív. Protože s ním stejně nebudete umět pracovat a se psem se pracuje CELÝ ŽIVOT. Ne, že Vám ho za dva měsíce naprogramují a on bude doživotně fachat jak hodinky...
Nojo, tady už panuje asi úplný zoufalství .
Už tady určitě někdo radil, ale já bych doporučila osobního trenéra, něco to stojí, ale taky to stojí za to.
Možná by se našel i někdo, kdo by za Vámi dojížděl
Cvičili byste společně, ukázal by Vám jak na to, když učíte psa klidu, byli byste možná překvapení, jak to jde rychle.
Jinak je škoda, že jste tak zdaleka, můj Dorouš by takovou divokou psí kámošku
bral všema čtyřma packama :)!
hmn_
tak pes "ADHD" být může, proč by ne
prostě vysoký temperament, přetáčivý, vzrušivý...
však jo, jasně, ale nejni to každej druhej.
Vižla prostě je temperament, kašpar, emotikon, pozitrón, milovník - velkej, lidí, psů, dětí.......... a podle toho je nutný s ním pracovat. Vižla je velmi inteligentní stvoření a práce s ním je radost. když člověk využije celej jeho potenciál nestačí se podivovat, co v tom zvířeti je.

"Možná by se našel i někdo, kdo by za Vámi dojížděl
Cvičili byste společně, ukázal by Vám jak na to, když učíte psa klidu, byli byste možná překvapení, jak to jde rychle."
To je samozřejmě ideál, mít osobní vedení a ukázání. Fungují taky různé víkendovky, pobyty, tábory pro psovoda a psa, to může hodně posunout i v případě, že ten daný odborník bydlí daleko a nemám na to za ním jezdit pravidelně.
I tak jsem ale celkem překvapená, jak dobře funguje i jen natočit si video a nechat si to okomentovat odborníkem, poradit, co dál. Samozřejmě na to ten odborník musí být nastavený, zvyklý, schopný takto radit. Je to lepší než nic a je to dostupný.
A je to milionkrát lepší než chodit na blbý cvičák, kde vám poradí dát psovi škrťák, a až pochopím, že to nikam nevede, tak zkoušet jiný cvičáky v okolí, který budou to samý v bledě modrým, a než se naděju, uběhnou 3-4 roky a nikam jsme se moc neposunuli....
Zadavatelka
ještě k tomuhle, co psala Impakt
Ne, že Vám ho za dva měsíce naprogramují a on bude doživotně fachat jak hodinky..
krom toho, že se pod tohle podepíšu, tak u vižly to platí opravdu hodně, hodně moc. Je to lovecký pes, stvořený pro práci a tu prostě mít musí. Procházky po parku mu nestačí. Nemusíte, jak jsem psala, být myslivec, ale základ té práce tomu psu v nějaké formě dát musíte. Ohaře - vižly - máme už docela dlouho a se všema jsem pracovala celoživotně.V nějaké formě i se seniory. Naše předchozí útulková vižla, stařenka, když pak měla úraz nohy, vypadalo to, že odejte ne na ten úraz, ale na to, že nemůže nic dělat. Tak jsem jí vymyslela po dobu rehabilitace statickou práci.
Máte mladé zvíře, v tomhle věku už má umět - pochopitelně v míře přiměřené svému věku - co je to vystavování, vědět, jak se chovat u zvěře - min. v tom základu. Za takový dva tři měsíce se začnete divit ještě víc, než se divíte teď.

Nám se pomíchala dvě témata, hmn_? Šla jsem sem a tady můj ultra chytrý komentář není, ale šla jsem teda najisto. :D :D Je vedle. :D https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/4051917/pulnocni-blazinec?a=4052570#a4052570
Zajímá mě, jestli ten osobní trenér u mě stráví měsíc, aby mi vysvětlil základ,
co to je klik, odměna, ... dělá se to tak? Jaká je cena asi?
Zadavatelce radím rovnou kurz od někoho z psichologie.cz, to jsou hodní lidé cvičit psy.
To nevidim na knihu, to není instantní.