Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Stalejetostenatko

Dnes 16:29
Stalejetostenatko

XXX.XXX.154.31

Zdravím, má tu někdo zkušenost s hromaděním tekutiny v perikardu u pejska.

Fenka má 10 let, kříženka velkého plemene (kolem 30 kg) a začala se jí hromadit tekutina v osrdečníku, která pak utlačuje srdce. Už jsme byly 4x na veterině odsávat, z toho dvakrát za minutu dvanáct, protože to mělo rychlý průběh - fenečka kolabovala.
Na vet zjištěn útvar na slezině (cca 2cm), plus má několik mastocytomů po těle, krve v pořádku, ostatní orgány taky, srdce jako orgán v pořádku a na její věk opravdu nadpůměrně krásné. Příčina krvácení do perikardu není známá, ale je tam pravděpodobnost nádoru.

Na veterině doporučují operaci “perikardiotomie” - odstranění části perikardu, takže se případná tekutina nebude hromadit u srdce, ale v hrudní dutině, tím pádem nebude docházek k utlačování srdíčka.
To v teorii zní hezky, ale v praxi to znamená otevřenou hrudní chirurgii, následně několik dní hospitalizace u nich (fenečka je obrovská stresařka z cizího prostředí a veteriny extra) a potom hojení doma.. A já z toho mám hrůzu. Nedokážu si představit, jak moc to může být bolestivé a nechci aby se trápila. Naposledy když byla operována, tak se hojila velmi špatně, dlouho a s mnoha komplikacemi, takže mám strach i z hojení. A potom taky to neřeší příčinu, jen důsledek a já se nedokážu rozhodnout, jestli do toho jít nebo ne. Jestli to pro ni bude mít víc přínosů než mínusů, nebo by to bylo trápení, které stejně nepomůže.

Přidejte reakci

Přidat smajlík