Výběr vhodného plemene psa - prosba o radu

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.2.2026 10:26
KateBee

XXX.XXX.122.220

Dobrý den, moc prosím o radu s výběrem psa pro rodinu se 4 dětmi 7 až 13 let. Bydlíme v domku s menší zahradou. Ohledně chovu psů jsme začátečníci.

Co by měl pes splňovat:
- malý pejsek
- přátelský, společenský
- mazlivý
- klidnější povaha
- nevyžadující náročný a pravidelný výcvik, ale věnovat se mu samozřejmě budeme (proto jsme vyloučili Jack Russel a Parrson Russel teriéra i foxteriéra, i když se nám moc líbí).
- bude mít rád procházky, hraní s dětmi i válení na gauči (pokud se to vzájemně nevylučuje.
- procházky kolem 10 km (příp. se poponese v batohu), ale přes týden mu bude stačit i kratší procházka 2x denně
- NE příliš nervózní uštěkané plemeno – proto jsme vyloučili Biewer jorkšír teriéra, který se nám jinak také líbí)
- pokud by dospělý pejsek vydržel doma delší dobu sám, bude to výhoda (u malého štěněte je jasné, že vyžaduje neustálou péči)

Zvažujeme tato plemena:
Havanský psík
Boloňský psík
Bišonek
Kavalír King Charles
Pudl trpasličí nebo Toy

Budu ráda za tip i na jiná vhodná plemena.
Chceme pořídit pejska s PP, budu vděčná i za kontakt na ověřené chovatele/stanice (Liberecký kraj, ale i jinde).
Děkuji mnohokrát za rady,
Katka

24.2.2026 16:24

Dobrý den, vyzkoušejte náš test - zdarma včetně vyhodnocení, můžete si do srovnání zadat vaše favority.

https://www.ifauna.cz/psi/vyber-plemene/dotaznik

S pozdravem

Admin

Tajka

27.2.2026 22:37
Tajka

XXX.XXX.49.26

Doporučuji vlčího špice, k domečku a dětem je výborný, je učenlivý, klidný, není potřeba péče o srst,
může být celoročně venku. Plemeno není časté, dá se říci nedoceněné, podívejte se na něj.
K dětem fenku.
Není to mrňous, fenka 15-20 kg.
chovné stanice jsou na stránkách: klub chovatelů špiců
Zdravím Jitka

1.3.2026 21:25
definitivni@gmail.com

XXX.XXX.24.236

Dobrý den, k Jack Russel teriérovi bych dodala, že kolem nich panuje zbytečně hodně mýtů ohledně jejich hyperaktivity a nezvladatelnosti. Může za to jejich časté množení bez PP, kdy k nim byli přikřižování jezevčíci a další plemena. Standardní JRT je naopak skvělý společenský a rodinný pes, veselý a optimistický. Spojila bych se s některou s chovatelek a dala plemeni šanci (za sebe doporučuji kontaktovat například Veroniku Slavíčkovou z Bohemia Point nebo Petru Sekyrovou - Via Heraltisz).

Každopádně pokud přeci jen raději teriéra nechcete, skupina bišonků je za mě skvělá volba. Mezi bišonky patří i havanský a boloňský psík, nejen klasický bišonek frisé. Řadí se do FCI skupiny 9 společenští psi a opravdu v tomto ohledu dostávají svému jménu. Byli po desetiletí šlechtěni k tomu, aby byli lidem společníky a to plní výborně. Jsou to za mě veselí, optimističtí pejsci, kteří nezkazí žádnou legraci a budou se svou rodinou dělat cokoliv. Také se rádi naučí nejrůznější triky nebo si pro srandu vyzkouší nějaký ze psích sportů. To samé pudlík, ale u nich bych měla na paměti, že historicky je to původně lovecké plemeno, takže i když jsou poslední roky chování spíše jako společníci, lovecký pud se u nich objevit může. Jinak jsou to ale také skvělí parťáci, kteří se moc rádi učí a jsou atletičtí a obratní. Takže kdyby vaše děti třeba zaujalo agility, je s pudlíkem šance ho dělat výborně i na závodní úrovni.

Kavalírci jsou také skvělí společníci, kteří s vámi půjdou klidně na konec světa. Jsou dobře naladění a přátelští k lidem, rádi se učí. Hlavní problém u nich ale je jejich zdraví, chov dlouhodobě bojuje s onemocněním srdce, kvůli kterému mnozí jedinci umírají velmi brzy, někdy i v 10 letech. Na to bych si dala pozor a brala štěně případně po rodičích, kteří mají srdce vyšetřené.

Dále by vaše požadavky mohl splnit např. bostonský teriér (teriéra má pouze v názvu, předky mezi opravdovými teriéry, kteří pracovali pod zemí nemá), dále westík (dnes také ideální sebevědomý společník, i když původně teriér) a pokud neznáte papilona, i ten by pro vás mohl být dobrou volbou.

Při výběru plemene se vždy podívejte na jeho původní využítí, to vám lecos napoví o tom, co si nese v genech, a co od něj můžete očekávat.

A moc oceňuji váš zodpovědný výběr.

Přeji šťastnou ruku :)

2.3.2026 10:08
lupus4

XXX.XXX.205.61

ale přes týden mu bude stačit i kratší procházka 2x denně

doufám, že to myslíte mimo venčení, jinak jen 2x denně ven je zoufale málo a jde už o týrání...

4.3.2026 16:21
kníračka

XXX.XXX.63.154

lupus4 napsal(a):
ale přes týden mu bude stačit i kratší procházka 2x denně

doufám, že to myslíte mimo venčení, jinak jen 2x denně ven je zoufale málo a jde už o týrání...

Píšou, že mají u domku menší zahradu. Tak možná kromě těch dvou procházek denně během všedních dnů plánují, že by byl pejsek na té zahradě a tam by se mohl venčit jak potřebuje. Akorát že zvažovaná plemena jsou vyloženě bytová, to nevím jak by potom bylo třeba za chladného počasí. Co třeba malý knírač? Dříve to býval přes miniaturní velikost služební pes, ale už dlouhou dobu se chová jako společenské plemeno. Došlo k exteriérovým změnám (je chlupatější a líbivější než v minulosti) i ke změnám v povaze, která se posunula od výcvikového drilu více k bezproblémovému společenskému soužití. Uvádí se, že je vhodný k dětem i ke starším lidem, kteří už nemusejí být vyloženě aktivními sportovci. Také že je vhodný do bytu i na ven, že je otužilý a přestože je to závislák na své rodině, umí být i samostatný a určitě by vydržel sám na zahradě, než se někdo z rodiny vrátí domů. My zvažujeme pořízení fenky malého knírače pepř a sůl, proto o tom mám hodně načteno. Nebo jsou tu na diskuzi nějací vlastníci moderních malých kníračů? Jak hodnotíte to plemeno? Prý jsou i povahové rozdíly mezi jednotlivými barevnými rázy a třeba bílý malý knírač je prý v srsti i v povaze mnohem jemnější než ty klasické barevné varianty.

4.3.2026 19:30
Jednorožčice Duhová

XXX.XXX.63.154

Reaguji na "kníračka". Super plemeno! Malý knírač se podle mě velmi hodí do uvedených podmínek.

5.3.2026 07:52
kníračka

XXX.XXX.63.154

Tady je seznam chovatelských stanic všech kníračů s PP. Zadejte si tam plemeno: "knírač malý" a barvy máte na výběr: "pepř a sůl", černá, bílá nebo černostříbřitá. www.kchk.cz/chovatelske-stanice

5.3.2026 08:08
kníračka

XXX.XXX.63.154

A ještě jedna důležitá rada. Mnoho plemen trpí na různé dědičné zdravotní problémy, třeba ti Kavalír King Charles prý často odcházejí už i v mladém věku na srdeční vady. Proto jsem si také vybrala plemeno malý knírač, protože zejména ti pepřáci se v naprosté většině případů dožívají vysokého věku v plném zdraví. Já vím, že každý chovatel chválí a vyzdvihuje to své chované plemeno, ale délka dožití a významně zvýšené riziko určitých pro konkrétní plemeno typických zdravotních problémů jsou také velmi důležité věci. Tady na ifauně je diskuze, kde píšou lidé z praktického života, kolika let se dožil jejich pejsek, jakého byl plemene a na co zemřel. Je to fakt zajímavé a poučné čtení, zde je odkaz: www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/1594750/kolika-let-se-dozil-vas-pejsek

6.3.2026 00:39
marcie

XXX.XXX.130.160

Knírače do uvedených podmínek bych rozhodně nedoporučila. Štěkají. A hooodně. I ti moderní mazlíci jsou minimálně v 50% jedinců uštěkaní stejně jako dřív pracovní německé typy. Jistě, lze narazit na knírače, co skoro pořád mlčí. Ale rozhodně to není pravidlem. Naopak. Pro někoho je moderna líbivější, pro praktickou údržbu ale podstatně náročnější, než dřívější knírač, který neměl srsti tak moc a hlavně byl reálně drsnosrstý- včetně vousů a srsti na nohou. A jestli chytnete "north american coat" jedince, tak po procházce máte hodinu co dělat...
Umíte trimovat? Ne každý salon to umí nebo je ochoten trimovat. Ostříhat třeba boloňáčka nějak dovede i děcko strojkem z Lídlu, když vám stačí chodníkový šampion, ne šampion půlky Evropy. Knírače NESMÍTE stříhat mašinkou, jinak mu zničíte srst. Cena trimu v salonu je cca 2x dražší, než střih psa srovnatelné velikosti, když už se Vám podaří sehnat salon, kde trimují.
Knírač dnes už není tak zdravý jako kdysi. Ano, testuje se na genetické choroby (někdo ano, někdo ne), na MAC povinně, očička u chovných jedinců u oftalmologa co dva roky povinně. Ale, NIKDO netestuje srdce, ledviny, slinivku a nejrůznější alergie a potravinové intolerance. Proč si na HK Vetu dělají z kníračů už srandu? "Jéj, že Vám pejsek zase zvrací a průjmuje? Počkejte, není to náhodou knírač?" Dneska je tolik přecitlivělých kníračů, že to je hrozné. Dřív byli skoro "popelnice" co sežraly snad cokoli včetně kdejaké myšky nebo hraboše, co čapli na dvorku, pili z louže, z potoka a nic jim nebylo. Dnes se kdejaký napije z louže a pak tejden průjmuje. Ne, netvrdím že všichni. Ale je jich hodně až to hezký neni. Chodil mi do salonu medikovaný epileptik, přesto krycí pes. No měl tituly z výstav a čistý bonitační kód, tak si holt skočil. Chodí mi do salonu knírači, co nesmějí kuře nebo cokoli z mouky. Na takových zvířatech se opravdu reálně chová. Pak tu mám jeden "případ"- má kožní alergii na prací prášky a gely- panička nosí na úpravu dokonce vlastní ručníky, aby se pes neosypal. Tentýž pes nesmí kuře, hovězí, lepek, mléčné výrobky, papriky a po napití z louže půl dne zvrací... Prý žere sepciální gastro dietu od Hills. Skoro se bojím toho nešťastníka pustit v salonu na podlahu, aby tam nenašel nějaké zapadené kokýnko.
Kardiaků je mezi knírači taky dost, není to tak echt hrozný jako u kavalírů. Ale psů 8+, co mají nedomykavost mitrální chlopně a jsou doživotně na Cardisuru, taky pár znám. Mimochodem 2,5 mg Cardisur (to obvykle papají malí knírači na srdce)- ta škatulka stojí kolem 1800 Kč.
Kavalíři jsou na tom hůř se zdravím, to je sice pravda. Ovšem těch plemen, co šlo za posledních 30 let do háje, je celá řada. Jsem celoživotní kníračkář a bohužel smutně sleduji, co se s mým milovaným plemenem děje. Napřed musím sledovat, jak se z drsného pracovního atleta stal korpulentní, přeúhlený, kudrnatý, měkota (srstí i povahou) a do toho ještě to zdraví jim hapruje. A celkem dost z nich mají dnes reakci na střelbu. Ale to je fenomén doby, přecitlivělí lidé šlechtí přecitlivělé psy. Achjo. Jakmile se začne chovat na exteriér- to je cesta do pekla.
Stejně tak to "barvičkování" pepřák na pepřáka, černý na černého, bílý na bílého- čisté linie barev... Tohle jsem kritizovala vždy a vždy budu. Tímto si vypěstujete v rámci plemene vlastně "podplemena", každé z nich bude specifické povahami i exteriérem nejvyužívanějších plemeníků a v rámci celého plemene se tak budou postupně mezi barevnými varietami rozevírat pomyslné nůžky. U kníračů se to dělá opět jen proto, aby černá byla jako uhel, bílá jak vypraná v Pervolu, a pepřáci aby byli středně pepření bez úhořích pruhů nebo výrazných světlých znaků á la černostříbřitý. Je to jen a pouze kvůli exteriéru, líbivosti, kvůli výstavám. U knírače nejsou barvy s letálním faktorem. Nehrozí újma u štěňat zrozených z křížení různě barevných rodičů. Ale černé štěně by mohlo mít v dospělosti tendence "šedivět", pepřáček by nemusel mít tak top odstín, masku, náznak znaků... Prostě už by prý ti heterozygoti "nebyli tak pěkní" a ty CACIBY by prostě nepřiletěly. Barevný rasismus u kníračů nemá jiný racionální důvod než exteriér.
Třeba u pudlů chovatelé vybírali to nejkrásnější tak dlouho, až pudl střední apricot se stal labilním bláznem a myslím, že jejich povahy jsou vyloženě legendární u střihačů napříč Evropou. Je zajímavé, že apricot trpaslíci se obvykle jeví jako naprosto normální... To jen ke zmínce o rozdílnosti povah u jednotlivých barev. Není to jen u knírače.
Ale abych se vrátila k dotazu zadavatelky.
Pokud mohu doporučit, tak zůstaňte u plemen z "rodiny" bišonků. A za mě top- lvíček. Suverénně nejzdravější z "rodiny" bišonků, dokonale rodinný pes, dokonale přizpůsobivý, štěká minimálně, schopen přes týden lenošit a o víkendu dát 15 km tůru jako prd, lehce se vychovává, při výcviku rychle chápe , rád spolupracuje s pánem, stříhat lze mimo výstavní úpravu vlastně jakkoli- srst mu roste pořád a pořád jako vlasy. Jsou vzácní, ale počkat si na štěndo z dobré stanice Vám zaručí skvělého kámoše třebas i na 17 let. A opravdu, nemusí být nutně ostříhaný "na lva", když nejdete vystavovat. Znala jsem úžasnou smečku lvíčků- paní Ekrová- ChS Noblesa Aura. Jistě by Vás dokázala nasměrovat i na vícero dalších chovatelů.
Šťastnou ruku při výběru přeji.
S pozdravem Strejčková

6.3.2026 06:19
kníračka

XXX.XXX.63.154

Mně se u lvíčků nelíbí ten sestřih "na holý zadek" a taky mi lva vůbec nepřipomínají, ale je to čistě jen můj osobní názor a vkus. Co je objektivní, to bude asi cena - opravdu hodně vysoká. Četla jsem na uvedených stránkách, že lvíčci jsou zapsaní v Guinnessově knize rekordů jako nejvzácnější plemeno psů na světě, v roce 1960 prý existovala na světě jediná chovatelská stanice, ze které byli zpětně šlechtěni a rozmnožováni, takže asi velmi blízká příbuzenská plemenitba. Náš veterinář nám před cca 10 lety říkal, že operoval nějakého lvíčka s nějakou vrozenou vadou, myslím že jakýsi rozštěp a dělal u něj jakoby plastiku, aby to nebylo vidět. Prý na tom majiteli hrozně záleželo, protože dal za toho pejska údajně velmi vysokou cenu, fakt mnoho desítek tisíc. Ten veterinář nad tím kroutil hlavou a vůbec nechápal, on byl takový upovídaný, tak si tyhle věci nenechával pro sebe. Co se týče kníračů, malý knírač je můj nesplněný sen z dětství, taky smutně sleduji, jak se to plemeno kazí. Uštěkanost by mi nevadila, bydlíme na vesnici v takové trochu izolaci, ale potřebovala bych fakt tu kratší a hrubou srst, máme tu extezivní louky a hlavně na podzim ta travní semínka a bodláčky, to se chytá i na oblečení. Potom samozřejmě dlouhověkost a zdraví. Píšete, že jste celoživotní kníračkářka. Neměla byste nějaký typ na konkrétní chovatelské stanice malých kníračů pepř a sůl, kde zdraví a srst jsou pořád jakž takž v pořádku? Nebo na nějakou plemennou linii či konkrétní chovné jedince, na které by se měl člověk orientovat? Moc děkuji, vážím si Vašich znalostí.

7.3.2026 06:27
kníračka

XXX.XXX.63.154

Ještě mě napadlo ohledně zadavatelky. Pokud se rozhodnete pro nějaké malé klidné společenské plemeno domácího typu a přes týden jste schopni mu zajistit jen dvě kratší procházky denně a na zahrádce ho přes všední den nechcete nebo nemůžete nechat, je možnost ho naučit i na něco ve stylu psího záchůdku. Ono se o tom moc nemluví, ale je to dost rozšířené hlavně u malých pejsků typu čivav a jorkšírů, vlastněných důchodci v městských panelákových bytech. Vím to od své staré maminky, která šla z nákupu ze samoobsluhy v Praze a u popelnic uviděla malého pejska typu kříženého jezevčíka, který vypadal zanedbaně a jedl nedopalky od cigaret. Mamince ho bylo líto, tak mu dala nějaké jídlo, co nakoupila. Od té doby se ho nemohla zbavit, protože za ní neustále chodil. Tak si zjistila číslo do útulku a zavolala tam. Řekli jí, že dají pejska do inzerce, ale že mají úplně plný stav, ať si ho nechá zatím u sebe, že se jí ozvou. No a z toho "zatím" nakonec bylo asi 10 let. Maminka je špatně pohyblivá, fakt nebyla schopná pejska několikrát denně venčit. Byla schopná jít ven jen jednou denně, a to ještě jen za hezkého počasí. Místní "babí parkový klub" jí poradil, ať dá do koupelny na zem do rohu hadr na podlahu a naučí pejska venčit se tam, kdykoliv bude potřebovat. A pokud nebude chtít přepírat neustále hadr, tak tam má dát jednorázovou dětskou přebalovací podložku, kterou po nějaké době vyhodí a dá novou. Prý to taky tak dělají. Maminka se zařídila podle jejich rad, protože jí nic jiného nezbývalo, a pejsek se to údajně snadno naučil. V maminčiném případě se jednalo tedy o fenečku, ta je asi na takový styl vhodnější. Ještě několikrát maminka volala do útulku a vždy se stejným výsledkem, tak se naštvala, vzala fenku k veterináři, nechala ji odčervit, naočkovat a nechala si ji. Fence bylo v té době podle veterináře asi 8 let, mamka ji měla dalších 10, tak se fenka dožila ve zdraví krásných 18 let. Myslím, že byly obě moc spokojené.

7.3.2026 10:26
lupus4

XXX.XXX.205.61

možnost ho naučit i na něco ve stylu psího záchůdku.

Pro rodinu se 4mi dětmi a zahradou jako "rada" totální hovadina ...

8.3.2026 05:49
Jednorožčice Duhová

XXX.XXX.63.154

lupus4 napsal(a):
možnost ho naučit i na něco ve stylu psího záchůdku.

Pro rodinu se 4mi dětmi a zahradou jako "rada" totální hovadina ...

To je ale pouze Váš osobní názor, prezentovaný navíc velmi arogantně. Zadavatelka zvažuje plemena jako havanský psík nebo toy pudlík, a ty jsem fakt nikdy neviděla čekat u boudy na zahradě, až se vrátí páníček z práce. Navíc zadavatelka píše, cituji: "pokud by dospělý pejsek vydržel doma delší dobu sám, bude to výhoda", tak je otázka, jestli tím "doma" myslí zahradu.

8.3.2026 10:34
lupus4

XXX.XXX.205.61

Proč by měl čekat u boudy ? Děti ho klidně můžou vyvenčit ráno po 7 a ze školy jsou
taky brzy doma....
Tihle "venčiči" na plenu se pak diví, že jim pes očurává kde co a mnohokrát i do postele...

PS. venčení na plenu se dá akceptovat pouze u imobilních majitelů (např. po úrazu, když už psa mají) jinak je pro ně lepší variantou společníka kočka.

8.3.2026 20:38
marcie

XXX.XXX.16.250

kníračka napsal(a):
Mně se u lvíčků nelíbí ten sestřih "na holý zadek" a taky mi lva vůbec nepřipomínají, ale je to čistě jen můj osobní názor a vkus. Co je objektivní, to bude asi cena - opravdu hodně vysoká. Četla jsem na uvedených stránkách, že lvíčci jsou zapsaní v Guinnessově knize rekordů jako nejvzácnější plemeno psů na světě, v roce 1960 prý existovala na světě jediná chovatelská stanice, ze které byli zpětně šlechtěni a rozmnožováni, takže asi velmi blízká příbuzenská plemenitba. Náš veterinář nám před cca 10 lety říkal, že operoval nějakého lvíčka s nějakou vrozenou vadou, myslím že jakýsi rozštěp a dělal u něj jakoby plastiku, aby to nebylo vidět. Prý na tom majiteli hrozně záleželo, protože dal za toho pejska údajně velmi vysokou cenu, fakt mnoho desítek tisíc. Ten veterinář nad tím kroutil hlavou a vůbec nechápal, on byl takový upovídaný, tak si tyhle věci nenechával pro sebe. Co se týče kníračů, malý knírač je můj nesplněný sen z dětství, taky smutně sleduji, jak se to plemeno kazí. Uštěkanost by mi nevadila, bydlíme na vesnici v takové trochu izolaci, ale potřebovala bych fakt tu kratší a hrubou srst, máme tu extezivní louky a hlavně na podzim ta travní semínka a bodláčky, to se chytá i na oblečení. Potom samozřejmě dlouhověkost a zdraví. Píšete, že jste celoživotní kníračkářka. Neměla byste nějaký typ na konkrétní chovatelské stanice malých kníračů pepř a sůl, kde zdraví a srst jsou pořád jakž takž v pořádku? Nebo na nějakou plemennou linii či konkrétní chovné jedince, na které by se měl člověk orientovat? Moc děkuji, vážím si Vašich znalostí.

Však ono se mnoha lidem nelíbí ty holé prdelky třeba i na pudlech, vodních španělích a tak, ale jak říkám, je to jen výstavní úprava. Na doma může být lvíček upraven jakkoli si páneček usmyslí.
Cena bude asi různá ChS od ChS, dle původu a jak které štěně. Ono když se podívám, že pomíček stojí i 50- 60 tisíc a to zdaleka není tak vzácný... Je to prostě hloupé. Štěně něm. ovčáka s PP seženete v ceně mezi 15- 25 tisíc u nás v ČR. Zatímco pomíka pomalu nekoupíte pod 40 tis. A teď se podívejte kolik vás stojí oblítat uchovnění německé ovčandy a kolik uchovnění feny pomořana. A kolik probaští vrh ovčáků a kolik vrh pomíků. A pak ať někdo cekne něco o tom, že chovatelské stanice na štěňatech nerejžujou :-D Dost majitelů ChS ani nemají jinou práci, žijí jen z toho, co jim feny porodí. Většinou to jsou ti, co chovají módní plemena, oni vědí, že vždycky prodají. Jistě jsou ChS co mají jednu fenečku a dva vrhy za celý její život, ale takové stanice jaksi výrazněji nezasáhnou do vývoje plemene. Nejvíc ovlivňují plemeno chovatelé co mají x fen a vrh co dva tři měsíce. Takoví ale s chovnými zvířaty nepracují, maximálně jezdí po výstavách, aby byli vidět a jejich zvířata sbírala tituly. Pak si píší do inzerátů "prodám exkluzivní luxusní štěňátka po kvalitních šampionech"... Opravdu kvalitu psa určuje počet titulů na výstavách? Za mě ani omylem. Zkrátka cenotvorba by měla být komplexní a reálná. Ne vybájená na základě nějakých "exkluzivit".
Co se týče lvíčka s rozštěpem, pravděpodobně jste měla na mysli rozštěp patra? Nebo jen pysku? Rozštěp patra má vícero možných příčin a nemusí se jednat o geneticky danou záležitost. Velký vliv mají i různé infekce v děloze matky, styk matky s toxickými látkami nebo dokonce deficit nebo přebytek určitých vitamínů v průběhu gravidity. Tento fenomén se zkoumá dodnes a nic vyloženě jednoznačného se zatím nezjistilo. Jen to, že nejvíce zasažena jsou brachycefalická plemena, ale jinak se to sporadicky objevuje všude i u voříšků. Nejsem veterinář, kdyby sem ještě chodila uživatelka bodlinka, tak by Vám pověděla podrobnosti. Každopádně mi přijde dost divné, že ten člověk, co si takové štěně koupil, ho vůbec koupil. Notabene za několik desítek tisíc. To se mi nechce věřit. Normální chovatel, když se mu narodí štěně s rozštěpem a podaří se ho vypiplat, tak je rád, když to štěndo půjde zadarmo na mazlíka nebo za nějaký symbolický peníz. Navíc když operaci nechává na novém majiteli a nehradí ji ze svého... Ta historka mi přijde přitažená za vlasy...
Jinak spousta plemen přímo vznikla z tvrdého inbreedingu. Jukněte jak vznikl Český teriér nebo Český horský pes. To budete koukat :-D Pokud se už existující plemeno zachraňuje před vymřením, tak se to dá asi i pochopit, že buď risknete inbreeding a nebo risknete přilití krve jiného, byť podobného plemene. Toť otázka, co na to přilévání krve bude říkat země původu plemene- respektive její klub a velký bratr FCI. Bez požehnání od výše uvedeného si chovatelé v takto prekérní situaci bohužel "ani neuprdnou". Co se lvíčků týče, tak v ČR vím jen o 3 ChS a dvě z nich plánují na letošek štěnda, co jsem jen tak zběžně zabloudila na webovky. Nevím zda je v ČR víc ChS, to jsem nezkoumala. Ale jistě budou další v okolních zemích a import z EU nebývá taková bojovka jako odjinud ze světa. Ale zase se domnívám, že štěně "ze západu" bude dražší než štěně "z východu". Protože cenotvorba vychází i z reálných finančních poměrů v dané zemi. Německý ovčák z Německa může být i třikrát dražší než z ČR a naopak ze Slovenska může být o třetinu levnější než z ČR. Možná je to u lvíčků podobné, nevím.
Když zabrousím ke kníračům, jak jste se ptala, tak u pepřáků malých jednoznačně doporučím paní Zuzanu Rozovou- ChS Z Roznetu. Jako jediná v ČR má dosud pracovní pepřáky a je to dáma, co zažila s knírači éru Svazarmu, dosud se všemi svými chovnými zvířaty pracuje a sportuje. Má kníry se zkouškami NZŘ, záchranářskými, obedienci, agility... Akční chovatelka to je. Dosud se u jejích odchovů dá vybrat kníry, co mají tvrdou srst všude a dosud se jí objevují ve vrzích "rozneťí povahy"- jak to sama nazývá. Tedy ti povahově tvrdší pracanti, jako byli kdysi. Jen už jsou postavou prostě moderní a zavalití, ušatí, někteří více úhlení. Ale zas nemá takové ty "ultra ameriky", což kvituji. Zdraví bych řekla, že si docela drží. Takže u paní Rozové je asi největší šance na takový typ knírače, co sháníte. Jinak když je srst tvrdá a kvalitní, není problém trimovat psovi i nohy (pokud nutně nepotřebujete mít výstavní úpravu s chlupatýma nohama), což ve výsledku podpoří růst pěkné nové tvrdé srsti a minimalizuje zamotávání "travního bordelu" a dalších nečistot a navíc doma ze psa nespadne skoro ani chlup, když má trimované i nohy. Rozneťákům to trimovat půjde. V PP chovu v ČR už ryzejší malé knírače asi nedostanete koupit. Ale přimlouvala bych se za to, aby se s rozneťáky nadále nějak pracovalo, sportovalo. Byla by škoda nechat vyhasnout jejich potenciál někde na dvorku.
Kdysi jsem několika rozneťačkám paní Rozové figurovala na tréninku- na plochách a sutinách a viděla párkrát v akci její chovné holky na poslušnostech a rozlišovačkách a na hlídačkách. Je to spousta let zpět, ale udělaly na mě dojem. Dodnes po očku sleduji jejich úspěchy. Ale já těm fousatejm prostě fandím.
Jinak se občas vyskytne nějaký jednotlivec pes, který pracuje ochotně a pěkně, měl štěstí na psovoda a makají k oboustranné spokojenosti. Ale to jsou opravdu jen jednotlivci, co závodí třeba i na ISPU -nejedná se o chovatelské stanice jako takové, což mi přijde hrozná škoda, protože zvíře co maká a má výsledky, to je pro mě kvalitní jedinec a pokud má i dobré zdraví, tak by měl mít potomky. Tituly z výstav jsou psům a plemeni samotnému k ničemu. Toť můj názor :-)
Je to už docela off topic. Tak ať nezahlcujeme zdejší diskuzi jinými tématy...kdyby cokoli kolem kníračů tak SZ. Pokud vím, odpovím. Pokud nevím, přesměruju na jiné.
Jo a když už byla řeč o těch záchodcích pro psy... Mám na ně názor velmi podobný jako uživatel lupus4. V Německu dokonce museli udělat zákon, že pes musí být denně vyveden ven mimo interiér budov. Lidé tam zneužívali tyto psí záchodky tak, že své psy prakticky nevenčili a měli je výhradně doma. Výsledkem bylo psi bez socializace, vyděšení z venkovního prostředí, zvuků, předmětů, cizích lidí a zvířat. Označili to za týrání psů. Což vidím stejně. Když jsem ještě měla salon na staré adrese, tak mi chodili 4 výhradně "domácí" psi. Jeden byl neurotik vzteklej (maltézák), pak dva jorkšíři a jedna "jorko-čivava"- to byli chudáci, ustrašení, nic neznali, všeho se báli. Jeden jork mi málem proletěl stropem, když kolem salonu projížděl konvoj kombajnů (okna směrem do ulice) a pak jsem toho poseroutku musela pracně odlovit a znovu strčit do vany a vykoupat ho ještě jednou- protože si u té svojí etudy strachy počůral celé břicho a zadek. Řešila jsem to s paničkou- no dostalo se mi poučení, že přece nebude riskovat procházky někde venku, co kdyby jejího drahouška sežral zlej pitbul nebo by nedej bože chytil fujtajbl virus z hovínka cizího psa, kdyby k němu čuchnul... No, připadala jsem si jak "u Blbejch na dvorečku", ale některým lidem prostě nevysvětlíte... Bytoví psi- kteří vůbec nic neznají a všechno je děsí. Když se pes venčí na plínku, majitel má tendence kašlat na venčení venku- teď prší, teď jsem unaven z práce, teď se mi nechce. A nebo si rovnou pořídí psa s tím, že bude mít "plínkaře", protože pitbul, protože virus... A to pak teda chudák pes.

9.3.2026 07:55
kníračka

XXX.XXX.63.154

Reakce na "marcie": V Německu musí být pes mimo interiér budov vyveden, nebo stačí vyvezen? :-))) Viděla jsem to opakovaně v pražských parcích, že jela panička s něčím, co připomínalo dětský kočárek, ale byl to kočárek vyrobený speciálně pro psy. Uvnitř za plastovým zamřížováním byl načesaný namašličkovaný jorkšír nebo pomík a přes plastové mříže speciálního kočárku smutně koukal, jak jiní pejsci běhají normálně po zemi. Výrobci takových kočárků uvádějí, že je to pro staré nebo nemocné pejsky, obvykle do 15 kg váhy, ale co jsem viděla, fakt to nebyli staří nebo nemocní psi. A někde jich bylo i víc najednou, viděla jsem v jednom kočárku dva nebo i čtyři, třeba to byly chovné fenky z nějaké luxusní bytové chovky. Fakt smutné, také to neschvaluji. U mé maminky to byla nouzovka, vynucená okolnostmi. Navíc nalezená fenečka byla už v seniorním věku, takže dobře socializovaná. Pokud si vzpomínám, tak měla k dispozici i prostorný dlouhý balkón v prvním patře a tam měla další plínu, tak mohla být na čerstvém vzduchu a pozorovat dění venku alespoň takto. Jinak co se týče kníračů, moc děkuji za typ - prozkoumám. A co se týče zadavatelky, ještě mě napadla taková ta sklapovací dvířka, kterými zvíře probíhá do domu a na zahradu, jak samo chce. Obvykle se to dělá pro kočky, ale viděla jsem to i u drobnějších bytových pejsků, třeba tato: www.propejska.cz/dvirka-a-pruchody/. Jen pozor na zabezpečení zahrady, aby pejsek v době Vaší nepřítomnosti neprolezl nějakou škvírou v plotě ve snaze Vás hledat. Znám takový případ ze svého okolí, pejska bohužel srazilo auto a zemřel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík