Kisav
XXX.XXX.88.64
Dobrý den.
Vím že tento dotaz je jako chodit s křížkem po funuse, ale stejně bych byl rád za odpovědi či objasnění. Velmi by mi to pomohlo.
Dnes zemřel náš miláček a člen rodiny. Jednalo se o hnědou fenku labradora skříženého s "něčím přes plot" (slova majitele její matky). Bylo jí necelých 5 let, vážila 21 kilo, nebyla kastrovaná. Vždycky byla aktivní, veselá. Každý rok byla u veterináře na kontrole. Žádné dlouhodobé zdravotní problémy.
Před zhruba půl rokem měla dva týdny psího kašle ( verdikt veterináře) byl podáván nějaký sirup doporučený vet.
To co mi nedá pokoj, bylo jak to proběhlo. Bohužel, nebo naštěstí jsem u toho nebyl, znám jenom z vyjádření rodiny.
Byli na procházce, pár metrů od rybníka. Najednou prý zakňučela, zakopla sama o sebe a ležela na zemi. Už od pádu nedýchala. Na zemi sebou jednou škubla, a byl konec. Byl tam pokus o resuscitaci, bohužel nepomohl.
Nějakému veterináři byl po telefonu v žádosti o pomoc popsán stav. Prý měla velmi rozšířené zorničky, možná modrý jazyk. Ten to popsal jako srdeční selhání.
Jak mohlo k něčemu takovému dojít? Žádné předchozí problémy, žádné varování. Jakoby by ji někdo prostě vypnul tlačítkem. Dokáže mi někdo popsat co se mohlo odehrát a proč?
Předem děkuji za jakékoli reakce
Dobrý večer, je mi líto Vaší ztráty. Je mi jasné, že přijít tak náhle o psí kamarádku je šok a velká rána.
Pokusím se vysvětlit, co se pravděpodobně stalo.
Vaše fenka nejspíš měla dilatační kardiomyopatii- rovněž známá pod zkratkou DCM. Je to onemocnění u některých plemen poměrně časté, ale nevyhýbá se ani křížencům, bohužel. U některých plemen byla dokázaná dědičnost, u jiných nikoli, ale studie naznačují možnost rozvoje onemocnění vlivem nutričního nedostatku, působení toxických látek, léků při chemoterapii nebo prodělání boreliózy, zánětu srdce a ještě několik dalších souvislostí (různá literatura uvádí odkazy na různé studie). DCM je fenomén, který se dodnes zkoumá a upřímně si myslím, že ještě zdaleka o tomto onemocnění není známo vše.
Nemoc začíná velmi nenápadně, často je skoro bez symptomů nebo je nějaký symptom mylně pokládán za důsledek jiného neduhu. Bohužel se stav srdce postupně zhoršuje a existuje pouze podpůrná medikace, která progres zpomalí, ale nedokáže zvíře vyléčit.
Stěny srdce se ztenčují, levá strana srdce se zvětšuje, v pokročilejším stádiu je srdce zvětšené už celé. Srdeční stahy jsou čím dál méně intenzivní a tím srdce "posílá" menší objem krve do tkání za danou časovou jednotku, než by bylo potřeba. Jednak málo prokrvené orgány jsou průšvih a za druhé srdce, které se "rozpíná" a ztenčují se mu stěny, začne "praskat". Nejprve se udělají malé jizvy, ty se prohlubují a tím vzniká arytmie (pes může kašlat, špatně snášet vysoké teploty, být rychle unavený- to jsou asi nejčastější symptomy). Můžou se objevit otoky břicha nebo plicní edém, někdy i mdloby nebo různé zadýchávání se i při klidné chůzi. Celé to končí srdečním selháním.
DCM se dá diagnostikovat zobrazovacími metodami. Nejčastěji se dělá echokardiograf. Dá se i EKG, ale to neumí jen tak nějaká veterina a je to procedura na 24 hodin (dělat EKG pár minut nemá význam). Při běžném poslechu u preventivní prohlídky často není slyšet nic podezřelého, pokud už nejde o pokročilý stav. Tím je DCM docela zákeřné, protože když ho cíleně nehledáte pomocí zobrazovacích metod, tak ho v začátku nejspíš neodhalíte.
Nejsem veterinář, ale pohybuji se celý život v chovatelské sféře, tak něco málo o DCM vím. Snažila jsem se to vysvětlit polopaticky a ne moc odborně, aby to pochopil i laik, tak snad jsem maličko objasnila o co asi šlo.
Pokud sem dorazí nějaký veterinář, jistě dostanete mnohem komplexnější odpověď.
Držte se.
S pozdravem Strejčková