Zdravím,
Poohlizim se po psovi středního až většího plemene (cca do velikosti NO) a kromě povahy bych se ráda zaměřila hlavně na dlouhověkost a zdraví do vysokého věku. Přijde mi, že obecně všechna plemena v tomto ohledu degradují a chtěla bych mít co největší šanci, že se můj pes dožije vysokého věku.
Chtela bych se tak zeptat, jaké jsou vaše zkušenosti a postřehy u různých ras a jaké vám v těchto ohledech přijdou nejlepší? Jakého veterána jste měli/máte/znáte a šli byste do něj znovu?
Dříve jsem četla, že například NO nebo československý vlčák se dožívá 14 let, ale dnes podle všeho průměrný věk a vůbec zdraví pokleslo. Nerada bych zvíře, kde je vysoká pravděpodobnost, že se s ním rozloučím už třeba v 8 letech z čehož budu 4 řešit těžké zdravotní potíže. Ano je šance, že bude pes nemocný, i když bude patřit k obecně zdravé rase, ale ráda bych udělala vše pro to, aby tomu tak nebylo.
(Ano vím, že pes se nemá vybírat jen podle jednoho měřítka a ani to dělat nechci. Nebudu to zde ale komplikovat triliardou kritérií)
Za všechny reakce budu vděčná a předem děkuji.
Housenka2
napsal(a):
Zdravím, mám třináctého psa a prakticky bez zdravotních problémů byli voříšci co jsem měla z útulku. Dožili se 13-15 let. Teď mám dvouletou kavkazačku s PP a měla už snad všechny nemoci. Ale tohle jste asi nechtěla slyšet...
Chtěla i nechtěla. Všude se píše, že psa jedině s PP, ale s dnešním způsobem plemenitby... Vzhled nade všechno a nemoci nám rostou. A také ta až fanaticka posedlost čistotou rasy bez ozdravovani přilitím krve odjinud...
Skrz toto jsem si taky říkala jestli radši nevyhledat vořecha, ale ti se dnes už neshání tak lehko jako dřív. Přijde mi, že většinou jsou když už tak v azylech a odtamtud získat psa, to je těžší než získat diplom z vysoký (na jednu stranu to samozřejmě chápu).
Zoufale jsem už pokukovala i po ucelovych křížencich jako třeba eurohund, ale to by byla energetická sebevražda.
Tak budu doufat, že se ještě ozve někdo, kdo má dobrou zkušenost i s nějakou rasou.
Děkuji za sdílení zkušeností.