Pes na hlídání i do rodiny

Plemeno není v seznamu
Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.8.2026 09:22
Magdalénax

XXX.XXX.89.202

Dobrý den,
Prosím o radu, jaké plemeno zvolit. Máme velký pozemek podél lesa, kočky, časem někdy snad vnoučata. Zkušenosti mám s dlouhosrstou kolií. V mládí pudl a baset. Chceme nyní většího, dobrý kompromis mezi hlídáním a výhodnosti do rodiny. Opodál velká louka, kde jsou koně, drůbež a cizí děti. V lesích zvěř.
Představuji si psa mezi 25-40 kg, který bude dobře ovladatelný, nebude startovat a mít reaktivní chování. Uvažuji 1 x týdně cvičák, možná bych zkusila agility.
Přemýšlím o flanderský bouvChesapeake Bay retrieveraier, estrela, bergamský ovčák, Chesapeake Bay retrievera
Proč ano, ne. Jiné tipy? Na NO mi vadí reaktivita, člověk jen projde okolo plotu a on se jde zbláznit. Takže někdo klidnější a kdo bude respektovat moje povely.

kabát

10.8.2026 16:03
kabát

XXX.XXX.82.181

Dobrý den,

v rodině máme zkušenost s flanderským bouvierem a ve Vašem případě bych ho nevolila.
Je to opravdu velmi silný a pracovní pes, tomu cvičák 1x týdně nebude stačit.
K "vlastním dětem" je neskutečně tolerantní a je v pozoru a připraven je bránit, i když na ně jenom zvýšíte hlas. Ale nepřijde mi moc tolerantní k cizím dětem a ty "své" bude před nimi notně bránit.
I dospělý člověk má co dělat, aby ho udržel.
Zkuste si přečíst články s Ditou Putíkovou (Daimee Moravia) dlouholetou velmi úspěšnou chovatelkou bouvierů.
Je to skvělý pes, o tom žádná.

Doma teď máme vlčího špice, německý typ.
Má 29 kg, střední velikost, chytrý, ovladatelný a neloví a ani neutíká. Pokud návštěvu uvede "páníček", je ochotný poslouchat i povely návštěvy. K dětem obecně velmi trpělivý, chytrý a ne vychytralý, hlídá si "své" a bez tendence utíkat. Štěká, pokud hlídá, ale extra uštěkaný není.
Srst není vhodná pro alergiky, ale není tak náročná na vyčesávání jako u kolie.
U německého typu se ta špína opravdu jen oklepe.
Za mě typický a nenáročný pes na vesnici.
Za mě jediná nevýhoda, skáče hodně a skáče rád. Ale ne přes plot, i když by to snadno dokázal.
Pokud Vás to zaujalo, zkuste stránky paní Stankové (President z Merboltic).

Retrívrů mám jen zkušenost s labradorem, který byl víc přátelský k jiným lidem, víc úplatný a víc ho zajímalo, co "kolem lítá". Špic se drží víc u pána a u domu. No a bouvier je osobnost už z dálky, toho si jen tak někdo nezíská.

10.8.2026 23:26
Magdalénax

XXX.XXX.89.202

kabát napsal(a):
Dobrý den,

v rodině máme zkušenost s flanderským bouvierem a ve Vašem případě bych ho nevolila.
Je to opravdu velmi silný a pracovní pes, tomu cvičák 1x týdně nebude stačit.
K "vlastním dětem" je neskutečně tolerantní a je v pozoru a připraven je bránit, i když na ně jenom zvýšíte hlas. Ale nepřijde mi moc tolerantní k cizím dětem a ty "své" bude před nimi notně bránit.
I dospělý člověk má co dělat, aby ho udržel.
Zkuste si přečíst články s Ditou Putíkovou (Daimee Moravia) dlouholetou velmi úspěšnou chovatelkou bouvierů.
Je to skvělý pes, o tom žádná.

Doma teď máme vlčího špice, německý typ.
Má 29 kg, střední velikost, chytrý, ovladatelný a neloví a ani neutíká. Pokud návštěvu uvede "páníček", je ochotný poslouchat i povely návštěvy. K dětem obecně velmi trpělivý, chytrý a ne vychytralý, hlídá si "své" a bez tendence utíkat. Štěká, pokud hlídá, ale extra uštěkaný není.
Srst není vhodná pro alergiky, ale není tak náročná na vyčesávání jako u kolie.
U německého typu se ta špína opravdu jen oklepe.
Za mě typický a nenáročný pes na vesnici.
Za mě jediná nevýhoda, skáče hodně a skáče rád. Ale ne přes plot, i když by to snadno dokázal.
Pokud Vás to zaujalo, zkuste stránky paní Stankové (President z Merboltic).

Retrívrů mám jen zkušenost s labradorem, který byl víc přátelský k jiným lidem, víc úplatný a víc ho zajímalo, co "kolem lítá". Špic se drží víc u pána a u domu. No a bouvier je osobnost už z dálky, toho si jen tak někdo nezíská.

Dobrý den, děkuji za tip. A jak je to venku? Snese se s jinými psy?

kabát

11.8.2026 16:18
kabát

XXX.XXX.82.181

Špic je hravý a zvědavý, k lidem i k psům.
Není agresivní, nepere se, není ani submisivní.
Pokud na něj jiný pes začne vrčet, tak si to líbit nenechá a zavrčí taky. Díky své srsti vypadá dvojnásobný a umí budit hrůzu.
Možná se občas víc bojí majitelé než jejich psí miláčci. Přitom malý špic je to samé plemeno a má pověst usměvavého plyšáčka.

11.8.2026 18:37
hk230694@gmail.com

XXX.XXX.35.155

Dobrý den,
já mám ze života zkušenost s NO, trpasličím pudlem, bíglem a dlouhosrstou kolií. Pudlíka jsem pořídila nyní dceři dovnitř, je to takový náš domácí miláček, ale na hlídaní není, k dětem je extrémně vhodná. Za to kolie? Ty se mi nikdy nelíbily a už mám čtvrtou - kvůli jejich povaze. Máme chovatelskou stanici. Občas i hlídáme jiná plemena a někdy to jsou fakt experti. :D Zlaté (doslova) kolie. :) Jsou lehce cvičitelné, k dětem, přizpůsobivé a dokážou i hlídat. Nedám na ně dopustit. :)
Bígl byl tak trochu omyl, i když je možná nepěkné to takto říct, ale já bohužel nezvládala natolik jeho povahu a utěkářství. Kolie vedle mně chodí na volno a poslouchají na slovo. :)

11.8.2026 19:13
Magdalénax

XXX.XXX.13.33

hk230694@gmail.com napsal(a):
Dobrý den,
já mám ze života zkušenost s NO, trpasličím pudlem, bíglem a dlouhosrstou kolií. Pudlíka jsem pořídila nyní dceři dovnitř, je to takový náš domácí miláček, ale na hlídaní není, k dětem je extrémně vhodná. Za to kolie? Ty se mi nikdy nelíbily a už mám čtvrtou - kvůli jejich povaze. Máme chovatelskou stanici. Občas i hlídáme jiná plemena a někdy to jsou fakt experti. :D Zlaté (doslova) kolie. :) Jsou lehce cvičitelné, k dětem, přizpůsobivé a dokážou i hlídat. Nedám na ně dopustit. :)
Bígl byl tak trochu omyl, i když je možná nepěkné to takto říct, ale já bohužel nezvládala natolik jeho povahu a utěkářství. Kolie vedle mně chodí na volno a poslouchají na slovo. :)

Dobrý den. Kolii mám nyní, už seniorku. Mám s ní podobnou zkušenost, problém se objevil u různých prostorových fobií, překážky, zúžené prostory. Takže agility s ní nebylo možné. Budeme však stavět, velký pozemek u lesa a prakticky bez sousedů, takže výhledově budu hledat psa více na hlídání,kolie moc neodstraší. Ale zároveň nic "startovací", jsem zvyklá že mě poslouchá a vodítko vůbec nezná

11.8.2026 19:40
Magdalénax

XXX.XXX.13.33

kabát napsal(a):
Špic je hravý a zvědavý, k lidem i k psům.
Není agresivní, nepere se, není ani submisivní.
Pokud na něj jiný pes začne vrčet, tak si to líbit nenechá a zavrčí taky. Díky své srsti vypadá dvojnásobný a umí budit hrůzu.
Možná se občas víc bojí majitelé než jejich psí miláčci. Přitom malý špic je to samé plemeno a má pověst usměvavého plyšáčka.

Děkuji. Určitě ho zvážíme. Co vnímám jako mínus je jeho velikost, čtu na webech, že mívá mezi 15-20. Vy máte 29? Jak by spolu fungovali 2 psi?

kabát

11.8.2026 20:11
kabát

XXX.XXX.82.181

Ano, ti neměčtí jsou vyšší a těžší. Máme psa, výška k 60 cm a váha v zimě 28,5 kg.
Nedokážu posoudit 2 psy, máme starou fenku z útulku a k ní jsme si vzali štěně špice. Teď už je ze štěněte mladý pes a ona na něj není moc zvědavá, chce mít svůj klid. Ale to i od nás, asi už tady dlouho nebude.
Chová se k ní hezky a obecně je bezproblémový. Myslím, že v tomhle hodně hraji roli počáteční socializace štěněte, bez ohledu na plemeno. Naše chovatelka je perfektní, moc práce jsem s ním neměli.

11.8.2026 20:13
Magdalénax

XXX.XXX.13.33

kabát napsal(a):
Ano, ti neměčtí jsou vyšší a těžší. Máme psa, výška k 60 cm a váha v zimě 28,5 kg.
Nedokážu posoudit 2 psy, máme starou fenku z útulku a k ní jsme si vzali štěně špice. Teď už je ze štěněte mladý pes a ona na něj není moc zvědavá, chce mít svůj klid. Ale to i od nás, asi už tady dlouho nebude.
Chová se k ní hezky a obecně je bezproblémový. Myslím, že v tomhle hodně hraji roli počáteční socializace štěněte, bez ohledu na plemeno. Naše chovatelka je perfektní, moc práce jsem s ním neměli.

Máte tip na chovatelské stanice těchto větších linií?

kabát

11.8.2026 20:26
kabát

XXX.XXX.82.181

Magdalénax napsal(a):
Máte tip na chovatelské stanice těchto větších linií?

Náš je z chovatelské stanice paní Stankové, President z Merboltic. Ona se snaží o zachování německého typu.
Ty německé pak má ještě pan Tomášek, Kalich osudu.

Většina chovatelů má spíš keeshondy, kteří jsou povahou, stavbou těla i srstí odlišní.
Bohužel je podle FCI "vlčí špic/keeshond" a tak je většina psů mixem, u kterých převažuje keeshond.

https://www.ecanis.cz/clanky/vlci-spic-nebo-keeshond-kdo-je-kdo-_1571.html?klic=98

11.8.2026 20:39
Magdalénax

XXX.XXX.13.33

kabát napsal(a):
Náš je z chovatelské stanice paní Stankové, President z Merboltic. Ona se snaží o zachování německého typu.
Ty německé pak má ještě pan Tomášek, Kalich osudu.

Většina chovatelů má spíš keeshondy, kteří jsou povahou, stavbou těla i srstí odlišní.
Bohužel je podle FCI "vlčí špic/keeshond" a tak je většina psů mixem, u kterých převažuje keeshond.

https://www.ecanis.cz/clanky/vlci-spic-nebo-keeshond-kdo-je-kdo-_1571.html?klic=98

Děkuji moc

11.8.2026 20:42
Magdalénax

XXX.XXX.13.33

Magdalénax napsal(a):
Děkuji moc

Pošlete mi fotku Vašeho?

kabát

11.8.2026 21:34
kabát

XXX.XXX.82.181

Fotky mého psa jsou ve fotogalerii paní Stankové, konkrétnější být nechci. Tady najdete dost velký vzorek, presidentzmerboltic.rajce.idnes.cz/

Přidejte reakci

Přidat smajlík