Zdravím,
chci se zeptat zde fundovaných na další možnosti, jak vycvičit neposlušného psa. Jedná se o 1 rok a 3 měsíce starého psa střední postavy, matka biegl, otec neznámý (zřejmě něco jako ohař).
Hlavní problémové faktory:
- při venčení na vodítku při procházkách neustále vyhledává ostatní psy a neochotně poslouchá poykyny "ke mně"
- při puštění na volno se stává neřízenou utíkací střelou, kterou žádný pokyn nezastaví, drží si pána na dohled ale nenechá se chytit ani větším počtem lidí a uskakuje (bere to jako hru) a utíká, proto je poušten se stopovačkou, aby se dala přišlápnout
- jiné pokyny typu "stůj" před přechodem, "pac" nebo "sedni" u nohy zvládá bezproblémů
Co se týče chování, když je doma, tak naprosto bez problémů, klasickej, zvědavej a loudivej ale strašně hodnej pes, co nezaštěká. Venku pouze vrčí na psy, které se mu nelíběj (např. vlčák). Ven chodí v průměru 4x denně, z toho 2x na delší procházky přesahující hodinu a půl.
Doma si taktéž hraje s různými hračkami a i je nosí (kuchyňská rukavice či gumové párky).
Absolvoval:
- výcvik poslušnosti na cvičáku v Komořanech (Praha 12), kde se choval jednou krásně, podruhé lítal za jinýma psama
- různé psí hry na větším hřišti v Podolí, kde se taktéž nedal pohodlně chytit
- individuální výcvik s nějakou slečnou, která když ho pustila bez stopovačky, tak měla nervy a prohlásila, že se s nečím tak tvrdohlavým nesetkala a že to vypadá na doživotní stopovačku ( s čímž se smířit samozřejmě nechceme)
Cíl:
- aby si lítal sám a držel se v dohledu pána a hlavně, aby na povel či jméno přišel a nechal se chytit.
Nikdy nebyl týrán ani jinak ponižován, na jméno slyší, je až moc vychytralý a ví co má udělat, ale prostě venku to neudělá a utíká, uskakuje.
Poradíte prosím co by se s tím dalo dělat, nějakého chovatele z Prahy (co dojíždí - my jsme z jihu Prahy, Praha 12). Objevily se u nás reklamy na vycvikpsavpraze.cz, ale co jsem našel na netu, tak je to chlap, co ty psy až moc ponižuje i bije, tak nevím.
Prostě rádi bysme dosáhli toho, aby procházky byly příjemné a bez nervů a nechytali psa po všech čertech či na městském úřadě.
Děkuji za reakce, Vojtěch
http://www.trenerpsu.cz/
mohu doporučit! Ilona
Rozhodně Hafbo, pro začátek nejlépe asi individuální lekci. A určit by vám pomohly i "přivolávačské hry" - zeptejte se na ně, cvičí je tam taky:
http://vycvik.hafbezobav.cz/index.php/vycvik/stranka/1
překlep - "určitě by vám pomohly"...
Jinak pro začátek by to chtělo domluvit se pro společné hraní a lítání výhradně s majiteli psů, kteří mají výborné přivolání a ovladatelnost, někde v bezpečném prostředí (ohrazený prostor). Svého psa za druhým nepouštějte "jen tak", ale až udělá on něco pro vás - sedne si a naváže oční kontakt, něco takového. Až potom dostane povolení si se psy hrát. A ze hry bych ho prozatím neodvolávala, jen si tak ten povel kazíte. Počkejte, až si pohrají, pak si druhý majitel svého psa přivolá a posadí a vy Vašeho buď odchytíte, nebo (lépe) počkáte, až zjistí, že si s ním druhý pes už hrát nebude, a přijde za Vámi sám. A v tu chvíli si s ním pohrajete Vy.
Váš hlavní problém je, že váš pes má "zadarmo" přístup ke spoustě báječné zábavy. Proč by chodil za Vámi, když hrát si se psy je lepší? Proč by se nechal chytit, když hrát si na honěnou je lepší? Jaký má vlastně důvod přijít? Není to plemenem ani povahou, jen Vaším přístupem. Ten musíte změnit. Bude jednak potřeba, abyste se stal pro psa zdrojem báječné zábavy (což je děsná makačka na přemejšlení ;-)), a za druhé musíte zajistit, aby veškerá ostatní zábava (psi, lítání, plavání, cokoliv) šla zase jen skrz Vás, na Váš povel a až "za něco", aby si ji pes nemohl "ukrást" sám. Ale to už Vám přesněji vysvětlí na tom cvičáku, já to tak dobře neumím napsat a vysvětlit ;-)
Děkuji za odkazy a za cenné rady a informace.
Problém je takový, že při puštění k hraní se již nevrátí ani jednou, takže není možnost připnout. Při puštění se stopovačkou se prostě přislápne nebo chytí stopovačka, při puštění bez ní pes neposlechne a ani více lidí ho nemůže chytnout a pes ucukává a uhýbá. Pokud je venku a hraje si či ho zajímá jiný pes, odměny, dobroty ani doma oblíbené hračky ho nezajímají a nepřijde.. Není tedy možnost připnout, jelikož po puštění za jiným psem již nepřichází, naopak odbíhá kam se mu zachce..
toploader
napsal(a):
Problém je takový, že při puštění k hraní se již nevrátí ani jednou, takže není možnost připnout. Při puštění se stopovačkou se prostě přislápne nebo chytí stopovačka, při puštění bez ní pes neposlechne a ani více lidí ho nemůže chytnout a pes ucukává a uhýbá. Pokud je venku a hraje si či ho zajímá jiný pes, odměny, dobroty ani doma oblíbené hračky ho nezajímají a nepřijde.. Není tedy možnost připnout, jelikož po puštění za jiným psem již nepřichází, naopak odbíhá kam se mu zachce..
Právě proto je potřeba ze začátku cvičit v takovém prostředí, kde nebude mít moc kam odbíhat a nic extra zajímavého tam nebude - mimo vás ;-) Vypadá to, že má váš pes už slušně zafixovanou báječnou hru "na honěnou" A čím víc ho naháníte, tím báječnější zábava to je. Těmhle situacím musíte předejítt, jinak si tu hru bude stále víc zafixovávat. Dokud nebude mít přivolání, pouštět navolno v nekontrolovatelném prostředí ho prostě nemůžete.
Nezoufejte, určitě s tím jde pohnout, jen je třeba, abyste si uvědomili, že chyba není ve psu, ale ve vás, že jste ho tuhle hru naučili, a nechali si poradit. Držím palce!
toploader
napsal(a):
tak ho nechejte na stopovačce a naučte povel zůstaň. Po přišlápnutí stopovačky jděte k němu co nejblíž a pak dejte povel ke mě a už při náznaku směrem k vám odměňte. Pokud odmítá mlsky i hračky, tak jen pohlaďte po krku zespodu směrem nahoru, hlavně hlasem chvalte a dejte povel volno.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Funny dog
napsal(a):
Já mám doma přesně takového psa, nevnímá na povel ke mně, zůstan, už nevím co s tím dělat
Chce to trpělivost a trvat na vykonání povelu. S časem se umoudří. Hodně sil.
Pro zadavatele:
Jinak mě ještě napadlo, minule jsem zkoušeli na cvičáku poprvé - pro moje fenku jsou cizí psi šíleným lákadlem, takže mi za nimi odbíhá, kouká se po nich, ale naopak třeba odložení zvládá úplně perfektně. Tak cvičitelka přišla s tím, že půjdeme k psovi, který zrovna cvičí, asi pět metrů od něj, já dám povel lehni a budu stát před ní, aby vnímala mě. Vůbec jsem tomu nevěřila, myslela jsem si, že odběhne za druhým psem, ale ono nic. Fenka ležela jak přibitá, sice se po druhém psovi občas podívala, ale jakmile jsem dala povel "Na mě", koukala mi zas do očí.
Možná by i tohle mohlo pomoci při odnaučování hry s cizími psi. :).
Není to nic neobvyklého. Náš kokršpaněl to měl úplně stejně. Na volno jsem s ním takřka chodit nemohl, vždy vystartoval jako střela. Postupem času se to zlepšovalo, ale nebylo to dokonalé. Teď Nero není již mezi námi, ale mnoho věci mě naučil. Začal jsem se vzdělávat o výcviku, abych byl na dalšího pejska více připravený. Abych své znalosti nějak sesumíroval, sepsal jsem na můj poměr vcelku vyčerpávající článek o výcviku psa: https://vse-pro-zviratka.cz/vycvik-psa/ - věřím, že si najde cestu právě k těm, kteří hledají takové informace, které jsem já před tím tak zoufale potřeboval... Peace.
toploader
napsal(a):
Zdravím,
chci se zeptat zde fundovaných na další možnosti, jak vycvičit neposlušného psa. Jedná se o 1 rok a 3 měsíce starého psa střední postavy, matka biegl, otec neznámý (zřejmě něco jako ohař).
Hlavní problémové faktory:
- při venčení na vodítku při procházkách neustále vyhledává ostatní psy a neochotně poslouchá poykyny "ke mně"
- při puštění na volno se stává neřízenou utíkací střelou, kterou žádný pokyn nezastaví, drží si pána na dohled ale nenechá se chytit ani větším počtem lidí a uskakuje (bere to jako hru) a utíká, proto je poušten se stopovačkou, aby se dala přišlápnout
- jiné pokyny typu "stůj" před přechodem, "pac" nebo "sedni" u nohy zvládá bezproblémů
Co se týče chování, když je doma, tak naprosto bez problémů, klasickej, zvědavej a loudivej ale strašně hodnej pes, co nezaštěká. Venku pouze vrčí na psy, které se mu nelíběj (např. vlčák). Ven chodí v průměru 4x denně, z toho 2x na delší procházky přesahující hodinu a půl.
Doma si taktéž hraje s různými hračkami a i je nosí (kuchyňská rukavice či gumové párky).
Absolvoval:
- výcvik poslušnosti na cvičáku v Komořanech (Praha 12), kde se choval jednou krásně, podruhé lítal za jinýma psama
- různé psí hry na větším hřišti v Podolí, kde se taktéž nedal pohodlně chytit
- individuální výcvik s nějakou slečnou, která když ho pustila bez stopovačky, tak měla nervy a prohlásila, že se s nečím tak tvrdohlavým nesetkala a že to vypadá na doživotní stopovačku ( s čímž se smířit samozřejmě nechceme)
Cíl:
- aby si lítal sám a držel se v dohledu pána a hlavně, aby na povel či jméno přišel a nechal se chytit.
Nikdy nebyl týrán ani jinak ponižován, na jméno slyší, je až moc vychytralý a ví co má udělat, ale prostě venku to neudělá a utíká, uskakuje.
Poradíte prosím co by se s tím dalo dělat, nějakého chovatele z Prahy (co dojíždí - my jsme z jihu Prahy, Praha 12). Objevily se u nás reklamy na vycvikpsavpraze.cz, ale co jsem našel na netu, tak je to chlap, co ty psy až moc ponižuje i bije, tak nevím.
Prostě rádi bysme dosáhli toho, aby procházky byly příjemné a bez nervů a nechytali psa po všech čertech či na městském úřadě.
Děkuji za reakce, Vojtěch
Tohle není otázkou výcviku, ale důsledné výchovy. Dejte široký pohodlný obojek, doma couračku, venku určitě stopvačku. Určete si povely, které budete používat, psovi je dejte, povel neopakujte, ale pomozte s jeho splněním nápovědou na couračku nebo v rámci hlazení rukama, po splnění pochvalte, můžete dát odměnu, kterou má pes rád. Co je odměna, určuje pes, ne vy. Buďte důslední, povel vyžadujte všude - doma i venku, vždy pochvalte, i když je splněný s dopomocí. Máte bígla, což je samostatná jednotka, která je smečková, čuchací, stopovací, je to malý honič. S tím se musíte smířit. Dopřejte psovi dostatek pohybu a vyžití, učte stopařině, nějakému sportu, a´t má hodně pohybu. Nepouštějte ho bez stopovačky, protože když nepříjde a lovíte ho, on se ujístí v tom, že nemusí přijít a může si dělat, co chce. Se stopovačkou se pracuje, ne že jí pes tahá za sebou, protože konec stopovačky je stejně rychlý, jako pes. Se stopovačkou - držíte v ruce, jméno psa, povel na přivolání, vteřina - pes přichází, je chválen bez opakování povelu, po příchodu je odměněn, nemůže odběhnout, dokud nedostane povel, který ho propouští. Jméno, povel, relfexní oblouk - pes nepřichází - je mu napovězeno stopovačkou, je jemně pritahován k vám, chválen, když udělá dobrovolný krok k vám, tah stopovačky hned ustává. Neškube se, vždy se se stopovačkou zachází tak, aby to psovi nebylo nepohodlné nebo bolestivé. Nikdy na psa nedávejte EO nebo podobné nesmysly. Přivolání vyžadujte doma i venku, i když někdo zazvoní u vás a podobně.
Asi jste vyhodili peníze za špatné cvičáky, když je toto výsledek, a slečna byla asi výcvikářka z leknutí.
Je to o plemeni, temperamentu a věku a o tom, že už zjistil, že na něj nemáte a že si může dělat, co chce. Nenechte si radit postupy typu, že musíte být zajímavější nebo že všechno musí chodit přes vás, to jsou pozitivkářské povídačky. Vy nepotřebujete psovi vymývat hlavu, je to bígl a tedy se to moc nedá, vy potřebujete, aby vás pes začal respektovat a brát vás vážně. Takže vy převezměte iniciativu, vy řiďte jeho chování, předvídejte, čtěte psa, učte, buďte iniciativní. Mějte stopovačku a vodítko, dokud ho nevychováte a nebude ovladatelný, stopovačka se neodepíná, ale postupně zkracuje, jak se zvyšuje spolehlivost ovladatelnosti psa. Jestliže se pohybujete v Podolí a okolí, můžeme se setkat, není těžké vám ukázat, jak na to. Nidy psa nebijte, nedávejte ho z ruky výcvikáři, a ten výcvik psů v praze je dost děsivý, tam nechoďte, to není dobrá volba.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
scylla
napsal(a):
Tohle není otázkou výcviku, ale důsledné výchovy. Dejte široký pohodlný obojek, doma couračku, venku určitě stopvačku. Určete si povely, které budete používat, psovi je dejte, povel neopakujte, ale pomozte s jeho splněním nápovědou na couračku nebo v rámci hlazení rukama, po splnění pochvalte, můžete dát odměnu, kterou má pes rád. Co je odměna, určuje pes, ne vy. Buďte důslední, povel vyžadujte všude - doma i venku, vždy pochvalte, i když je splněný s dopomocí. Máte bígla, což je samostatná jednotka, která je smečková, čuchací, stopovací, je to malý honič. S tím se musíte smířit. Dopřejte psovi dostatek pohybu a vyžití, učte stopařině, nějakému sportu, a´t má hodně pohybu. Nepouštějte ho bez stopovačky, protože když nepříjde a lovíte ho, on se ujístí v tom, že nemusí přijít a může si dělat, co chce. Se stopovačkou se pracuje, ne že jí pes tahá za sebou, protože konec stopovačky je stejně rychlý, jako pes. Se stopovačkou - držíte v ruce, jméno psa, povel na přivolání, vteřina - pes přichází, je chválen bez opakování povelu, po příchodu je odměněn, nemůže odběhnout, dokud nedostane povel, který ho propouští. Jméno, povel, relfexní oblouk - pes nepřichází - je mu napovězeno stopovačkou, je jemně pritahován k vám, chválen, když udělá dobrovolný krok k vám, tah stopovačky hned ustává. Neškube se, vždy se se stopovačkou zachází tak, aby to psovi nebylo nepohodlné nebo bolestivé. Nikdy na psa nedávejte EO nebo podobné nesmysly. Přivolání vyžadujte doma i venku, i když někdo zazvoní u vás a podobně.
Asi jste vyhodili peníze za špatné cvičáky, když je toto výsledek, a slečna byla asi výcvikářka z leknutí.
Je to o plemeni, temperamentu a věku a o tom, že už zjistil, že na něj nemáte a že si může dělat, co chce. Nenechte si radit postupy typu, že musíte být zajímavější nebo že všechno musí chodit přes vás, to jsou pozitivkářské povídačky. Vy nepotřebujete psovi vymývat hlavu, je to bígl a tedy se to moc nedá, vy potřebujete, aby vás pes začal respektovat a brát vás vážně. Takže vy převezměte iniciativu, vy řiďte jeho chování, předvídejte, čtěte psa, učte, buďte iniciativní. Mějte stopovačku a vodítko, dokud ho nevychováte a nebude ovladatelný, stopovačka se neodepíná, ale postupně zkracuje, jak se zvyšuje spolehlivost ovladatelnosti psa. Jestliže se pohybujete v Podolí a okolí, můžeme se setkat, není těžké vám ukázat, jak na to. Nidy psa nebijte, nedávejte ho z ruky výcvikáři, a ten výcvik psů v praze je dost děsivý, tam nechoďte, to není dobrá volba.
No, rozepsala jste se hezky, ale obávám se, že zadavatel tady na Vaši radu nečekal 4,5 roku
toploader
napsal(a):
Stopovačka se nezašlapává, ale pracuje se s ní, a neovladatelný pes se bez stopovačky nepouští. Nemůžete se divit, že na vás kašle, protože ho to tímto přístupem učíte, že to tak má dělat a že se mu to vyplácí.

scylla
napsal(a):
Třeba to pomůže někomu jinému a v jednom tématu jste chtěli návod na stopovačku, tak je tady.
"Se stopovačkou se pracuje, ne že jí pes tahá za sebou, protože konec stopovačky je stejně rychlý, jako pes"
"stopovačka se neodepíná, ale postupně zkracuje"
To jak se da splnit oboji?

To jak se da splnit oboji?
Tak, že když už má pes dobrou ovladatelnost s dlouhou stopovačkou, že už ji nemusím ani brát do ruky, tak ji trochu zkrátím a testuju tím v praxi, zda je to opravdu dobré, zda se se psem dohodneme i takhle? A když furt dobrý, můžu zase trochu zkrátit, atd?
Šňůra tam zůstává jako pojistka a každý si může sledovat, jak moc ji ještě potřebuje používat a co mu případně ještě nefunguje, a dolaďovat to.

Keriton, ale když stopovačku pes nemá tahat za sebou?

napsal(a):
Keriton, ale když stopovačku pes nemá tahat za sebou?
Je rozdíl mezi začátkem výcviku/výchovy, kdy psovi vysvětluju a případně opakuju, co se po něm chce (a tam nedává smysl nechat stopovačku tahat po zemi, protože s ní potřebuju pracovat), a pokročilým stavem, kdy pes již tyto základy ví a lze je po něm požadovat.
Možná jsem to dělala úplně blbě, fakt nevím, ale samojed mi ani za mák nepochopil stopovačku. Tahat ji po zemi ani nešlo, protože on nikdy nechodil u mne. Od doby co se rozkoukal měl akční radius nejmíň 30m. Když jsem vzala nějakou 25m dlouhou stopovačku, odešel z dosahu, když jsem ji vzala do ruky, abych mu tedy radius zkrátila, okamžitě tahal na konci, jako by byl na superdlouhém vodítku. Učila jsem ho tedy klasicky znovu na dvoumetrovém(taháš, zastavíme, nejdem) to jakž takž zvládnul, ve chvíli, kdy šel na stopovačce, to ovšem dělal i na ní, což u té délky bylo hrozné. A neustále se motal do křoví, nebo si odíral koule. Má 9 let flexi vodítko a spokojenost na obou stranách.
Zadavateli: nejsem si úplně jistá, že bígla naučíte 100% chodit na volno. Já takového osobně neznám(znám 4) Jen to přivolání...zdrhání u něj, je fakt špatně, tam jste udělali od začátku velkou chybu v tom, že jste začali psa honit místo toho, aby jste ho nutili přijít, i když to bude trvat. Samojed mi doteď zdrhá za zvěří(proto ta flexina) ale v místech, kde chodí na volno, problém s přivoláním neměl, ani jako mlaďoch. Ano, nikdy nevyskočil a vesele neběžel, ale se loudal a třikrát se cestou zastavil, vybavit si nějaké své věci ale od toho, aby nakonec přišel, jsem nikdy neslevila.

napsal(a):
Je rozdíl mezi začátkem výcviku/výchovy, kdy psovi vysvětluju a případně opakuju, co se po něm chce (a tam nedává smysl nechat stopovačku tahat po zemi, protože s ní potřebuju pracovat), a pokročilým stavem, kdy pes již tyto základy ví a lze je po něm požadovat.
Je fakt, že to tam nějak scylla má :
Mějte stopovačku a vodítko, dokud ho nevychováte a nebude ovladatelný, stopovačka se neodepíná, ale postupně zkracuje, jak se zvyšuje spolehlivost ovladatelnosti psa
ale to, že se stopka netahá po zemi, odvoláno není. Takže bych měla dospět k tomu, že budu stopku furt držet a jenom zkracovat a zkracovat až jsem na normálním vodítku...ne?
lesnížínka, normálně z toho tvého popisu nevím, na co jsi tu stopovačku chtěla používat...

Hmn_ - přiznám se, že text scylly jsem nečetla, je moc dlouhý a nejspíš tam opakuje to samé, co i jinde furt dokola, navíc jde o radu někomu, kdo se ptal před iks lety, takže zbytečný.
lesnížínka - tahání se dá vyřešit i pokud jde o tahání na stopovačce. Můj pes dokonce svýho času uměl to, že naplno vyběhl ode mě a ke konci stopovačky zpomalil, aby dodržel její délku a nenapnul ji (věděl, že se netahá, a věděl, jak je stopovačka dlouhá). Neznamená to, že se nesměl proběhnout. Měli jsme domluvený různý režimy, kdy pes dobře věděl, co může, kam až může běžet, apod., aby to bylo bezpečný a přitom se pes venku vyžil (připomenu, že jde o nikterak bystrýho psa).
Upřímně, nedokážu si představit pracovat s 25m stopovačkou, to mi přijde hrozně dlouhý. Nám stačilo 10m, dovedu si představi 15m. Zamotávání do křoví neprobíhalo nijak extrémně a odírání koulí se dá vyřešit dobrým obojkem, který se psovi nepřetáčí (nebo jen minimálně), a tudíž stopovačka zůstává po většinu času hozená přes hřbet psa.

" je moc dlouhý a nejspíš tam opakuje to samé, co i jinde furt dokola"
ano - opakuje
ten "politicky korektni" navod na praci se stopovackou - postupne z nej vynechava vsechny funkcni prvky
treba jen poznamka, ze pes ve vysokem vzruchu se nic neuci -by tam na zacatek stacil vratit.
takhle to na me pusobi jako navod jen pro psa, co by se to privolani naucil stejne i bez te stopovacky...
napsal(a):
Je fakt, že to tam nějak scylla má :
Mějte stopovačku a vodítko, dokud ho nevychováte a nebude ovladatelný, stopovačka se neodepíná, ale postupně zkracuje, jak se zvyšuje spolehlivost ovladatelnosti psa
ale to, že se stopka netahá po zemi, odvoláno není. Takže bych měla dospět k tomu, že budu stopku furt držet a jenom zkracovat a zkracovat až jsem na normálním vodítku...ne?
lesnížínka, normálně z toho tvého popisu nevím, na co jsi tu stopovačku chtěla používat...
No já už si popravdě nepamatuju přesně, jak vše probíhalo...je to víc než 9let. Chtěla jsem ho na stopovačce naučit, držet si zhruba nějaký 20m odstup a nelítat dál. Berňuchu jem nikdy nic takového učit nemusela, držel si ho prostě sám, maximálně nějakých těch 10m. Tahle samostatná jednotka má 100m málo On nezdrhá, on si jde. Až přijde někam, kam měl z nějakého důvodu namířeno, tak tam buďto sám počká, nebo se vrací pomalu ke mně. Já už na něj nehulákám vím, že to tak dělá a fungujem tak už v pohodě. Dneska se dost nečekaně potkal se svým úhlavním nepřítelem (paní byla se psem lyžovat) oba navolno. Dobře se s paní známe. Volala jsem na ni pak přes potok(až jsem zachytila, že vůbec jdou) jak se jim povedlo obejít a prý v pohodě. Psiska na sebe něco zabrblala a šel si každý po svých
Stalo by za to vediet cim je mixnuty vas pes. Ak je v nom nieco z polovneho plemena ta privolavacka moze byt pokojne aj dozivotny problem. Ako uz som videla bigla, ktory ju ma zvladnutu. Ale to bol neskutocny dril, ktory jeho majitelka podstupila. Potom poznam jedneho durica co chodi sice navolno, ale ma elektriku na krku a beztak vie zdrhnut a vrati sa za 3 dni.
Pekne poporiadku.
1 svojho psa si cvicte sami. Naucite sa, ako s nim mate zaobchadzat. On pes totiz nie je d.ebil. Staci, ze ste v niecom oneskoreny, nedosledny a zbada, ze vy narozdiel od cvicitela viete velke hodiny a ste tam, kde ste boli.
2. ak je pes zdrhac treba mu na krk permanentne zavesit stopovacku, a doma voditko cca 1,5m.
Psa pokojne pustite ci doma ci vonku, sledujte si voditko, priebezne skuste psa privolavat (ked napriklad ho nic nelaka a v pohode su cmucha okolie) volate ho laskavo, milo, mozete si cupnut, pes moze vase snahy ignorovat, to nevadi, zavolate 1x - nic, tak zavolate 2x pockate 2sekundy a zacnete si psa pritahovat, stale milo, pes na vas bude najskor pozerat, ako na paka, ale nenechajte sa odradit, keď pes pride nemusi si sadat to budete riesit neskor, ale psa sialene vychvalite, vyhladkate, date mu pamlsok - pripadne si zozeniete klicker s knihou o pozitivnej motivacii a este mu k tomu vsetkemu najprv kliknete, takto sa budete chovat aj doma.
Pamlskovnik budete mať stale poruke. Skuste to takto 2 mesiace. Musite psa presvedcit ze je pre neho vyhodne k vam prist. O mnozstvo pamlskov je dobre znizit aj krmnu davku !
3. skuste si nieco precitat o pozitivnej motivacii, a kliker tréningu, takto totiz nefunguju aj psy, ale aj kone, a kosatky ! Vlastne takmer kazde inteligetne zviera.
4. moze sa stat ze vsetko zacne fungovat a vy predcasne odopnete stopovacku a pes zdrhne, alebo zdrhne lebo proste stalo sa :
Co nerobit ! Nikdy psa za to netrestajte ! NIKDY psa dokonca ani nenahanajte !
Co mozete skusit, s krikom ahoooooj sa rozbehnete od psa (niekedy to krasne zabera, najma ak je pes zvyknuty ze ho nahanate)
Ked sa vam psa podari po umornej snaze chytit a jazyk mate ako kravatu, a tlak 220, psikovi poviete "ku mne" pochvalite a zapnete ! Gulas z neho spravite inokedy.
5. pes taha na voditku, psa treba unavit, najma mu treba zamestnat hlavu, na to su dobre zakladne povely a ich striedanie z oddychom. DObra pomocka pamlsky, pamlskovnik, neskor staci klicker (netreba zakazdym kliknutim, ale zo zaciatku je to nutne). Takze na uplny zaciatok mozete zacat aj s povelom pozor, pamlsok si pridrzte tak, aby vam pes pozeral do oci, znie to divne, ale zide sa. Potom mozete skusat sadni, lahni, vstan, aport, ku mne aport, a xyz moznosti co sa da. Psa viac unavi, ked musi premyslat, ako len ked sa blazni vonku.
Ak cokolvek nie je jasne pytajte sa,.
Povel se neopakuje, pracuje se se stopovačkou, jemně a tak, aby v případě, že pes se k vám vydá dobrovolně, okamžitě ustal její tah. Není dobré stavět přivolání nebo ovladatelnost psa na pamlscích nebo jen na nich, pak jednou dojdou a pes o vás ztratí zájem, je lepší to postavit i na jiných podnětech. Chcete být asi něco víc než stojan na pamlskovník, ne?
Z krmné dávky nic neodečítejte, pamlsek je odměna, ne součást jídla, na které má pes nárok, je to něco TOP, a pokud je používáte přiměřeně, nemusíte nic odečítat.
Nemůžete odepnout stopovačku a nechat psa utéct, tím si pokazíte dosavadní výsledky. Toho se chraňte. Jestli se vám něco podobného stane, vyvarujte se ječení a estrády, protože pes se podle své povahy přijde podívat, jestli vám nehráblo, ale rozhodně si ječením ahooooj přivolání psa neupevníte.
Knihy o tzv. pozitivní motivaci si určitě přečtěte, pak se zamyslete, přefiltrujte tyto postupy (a stejně všechny ostatní) přes přísloví - co nechceš, aby dělali tobě, nedělej psovi - a zvolte logické, čitelné, jednoduché a pro psa srozumitelné a příjemné metody. Cílem je, aby pes měl pocit, že u vás je nejlépe na světě. Nemusí kvůli tomu na vás zírat nebo něco takového, ale měl by přijít s důvěrou a s ochotou.
scylla
napsal(a):
Povel se neopakuje, pracuje se se stopovačkou, jemně a tak, aby v případě, že pes se k vám vydá dobrovolně, okamžitě ustal její tah. Není dobré stavět přivolání nebo ovladatelnost psa na pamlscích nebo jen na nich, pak jednou dojdou a pes o vás ztratí zájem, je lepší to postavit i na jiných podnětech. Chcete být asi něco víc než stojan na pamlskovník, ne?
Z krmné dávky nic neodečítejte, pamlsek je odměna, ne součást jídla, na které má pes nárok, je to něco TOP, a pokud je používáte přiměřeně, nemusíte nic odečítat.
Nemůžete odepnout stopovačku a nechat psa utéct, tím si pokazíte dosavadní výsledky. Toho se chraňte. Jestli se vám něco podobného stane, vyvarujte se ječení a estrády, protože pes se podle své povahy přijde podívat, jestli vám nehráblo, ale rozhodně si ječením ahooooj přivolání psa neupevníte.
Knihy o tzv. pozitivní motivaci si určitě přečtěte, pak se zamyslete, přefiltrujte tyto postupy (a stejně všechny ostatní) přes přísloví - co nechceš, aby dělali tobě, nedělej psovi - a zvolte logické, čitelné, jednoduché a pro psa srozumitelné a příjemné metody. Cílem je, aby pes měl pocit, že u vás je nejlépe na světě. Nemusí kvůli tomu na vás zírat nebo něco takového, ale měl by přijít s důvěrou a s ochotou.
Každý, ako sám uzná za vhodné. Ja som si psov naklikala a pamlsky s klikerom boli dočasná pomôcka. Neskôr stačilo použiť len pochvalu. Takto sa dá krásne pracovať aj s koňmi, a aj tie čo sa boja nastúpiť do prepravníku, takto vedia nastúpiť po nejakom čase úplne v pohode, stačí klicker, miesto lonžky target, a pamlsky. Neskôr poslúži target sám a pochvala rukou. Bežne som používala aj šporne a pákou, ktoré som neskôr odložila a koň mi išiel, na obyčajnej olive, alebo ohlávke. Všetky tieto veci sú len pomôcky, ktoré sa neskôr odkladajú. Zbytočne totiž budete mávať psovi loptičkou pred tvárou, keď napríklad nie je vášnivý aportér. Napriklad moja fena sa Vám na to... Zato osatní dvaja Vám za aport spravia veľa, ovšem za pamlsok (ktorý nie vždy dostanú) urobia viac.
Ja na začiatku, každého cviku používam pamlsky hodne, neskôr mi ich už nie je treba. Hlad je najlešia motivácia. Lepšiu nepoznám.
Z krmnej dávky by som to odčítala. Netreba potom riešiť priberanie. Pamlsok môže byť pokojne aj granula. Na tom nič zlé nevidím.
Bežne som videla, že si ľudia myslia, že je to už OK a psa predčasne pustia. Treba vedieť čov takom prípade robiť. To nebol návod, že zámerne má niekto predčasne púšťať psa.
Zírat sice nemusí, ale naučiť psa, aby sa na vás sústredil aj v rušnom prostredí a vedieť si získať jeho aktívnu pozornosť je niekedy naozaj k nezaplateniu.
Pamlsky ano či ne, je u nás celkem jedno. Kdybych měla ty nejlepší pamlsky světa, mé nežravce je to šumák. Jak odměníte či motivujete psa, pro kterého je největší odměna právě ten volný pohyb? Po x letech chůze na flexině, jsme to dotáhli do fáze: tady na volno můžeš, ale podle pravidel. Pokud odsud někam zdrhneš, víckrát tu na volno nejdeš. Teď na to pes funguje dobře.

Lesnížínko, já měla taky nežravce, kterýho nezajímalo nic kromě psů (ke kterým se neuměl chovat) a zvěře. Díky stopovačce jsme mohli fungovat bezpečně a postupně jsem mohla přicházet na to, co bude fungovat a co ne.
Po přečtení Svého psa nestřílejte nastalo zlepšení fungování řekněme z 30% na 75%, což je sice furt dost málo, ale změna byla opravdu výrazná. Pochopila jsem díky tý knížce, jak funguje motivace, jak je potřeba s ní zacházet. Naučili jsme se zacházet dokonce i s pamlskama, psova nežravost se s věkem navíc mírně zlepšovala.
Postupným prohlubováním vztahu a poznáváním se jsme dospěli do fáze, kdy pes bere jako cennou pochvalu dokonce i pomazlení, i ten pamlsek, i můj úsměv, i jen slovní pochvalu. Pes chodí na volno s krátkou jistící šňůrou.
Na to, že stopovačka údajně nefunguje a nic s ní psa nenaučíte, je to myslím pěkný výsledek a nemohu jinak, než to doporučovat. Někdo by to určitě měl naučený mnohem dřív, já jsem začátečník. A je to holt práce, s tou stopovačkou, proto to lidi brzo s různýma výmluvama vzdávají a pak říkají, jak to nefunguje. Za mě lepší než mít "doživotně" plný ruce flexiny.
lesnížínka
napsal(a):
Pamlsky ano či ne, je u nás celkem jedno. Kdybych měla ty nejlepší pamlsky světa, mé nežravce je to šumák. Jak odměníte či motivujete psa, pro kterého je největší odměna právě ten volný pohyb? Po x letech chůze na flexině, jsme to dotáhli do fáze: tady na volno můžeš, ale podle pravidel. Pokud odsud někam zdrhneš, víckrát tu na volno nejdeš. Teď na to pes funguje dobře.
Ale jasné, každý pes funguje inak. To bez debaty. Mne zas radili aporty, ako odmenu a mojej to bolo uuuuplne jedno. Ale aj to sme vypilovali. Aj ona sa vekom mení. Tak teraz, ako odmena sluzi kde čo. Pokojne, aj voľno, aj loptička, aj kliknutie, aj pamlsok, prípadne vyhladkanie a naháňačka.
Mě radili všechno možné. Samojed na mazlení nefunguje. Můj ho má tolik že by s tím paničku nejraděj už kolikrát poslal někam(nemůžu si pomoct ) takže přes pochvaly a mazlení cesta nevede, pamlsky jsem psala, že ani ň, aport či hračky ho nějak nězajímaly nikdy, vždycky jsem se smála, že by možná fungoval, kdybych pod paží nosila slepici Jediné co funguje, je dát mu volnost. To se pak jde ochotně připnout na vodítko a je šťastný a spokojený. Trvalo to ovšem asi 5let. A ač nerada musím přiznat, že výrazně se zlepšil poslední dva roky, co umřel berňucha a veškerá pozornost se upnula na něj. Jako-by chtěl dokázat, že Berrynka v pohodě zastoupí, že i on umí být tak hodný a poslušný...

"Hlad je najlešia motivácia. Lepšiu nepoznám"
?
lesnížínka
napsal(a):
Mě radili všechno možné. Samojed na mazlení nefunguje. Můj ho má tolik že by s tím paničku nejraděj už kolikrát poslal někam(nemůžu si pomoct ) takže přes pochvaly a mazlení cesta nevede, pamlsky jsem psala, že ani ň, aport či hračky ho nějak nězajímaly nikdy, vždycky jsem se smála, že by možná fungoval, kdybych pod paží nosila slepici Jediné co funguje, je dát mu volnost. To se pak jde ochotně připnout na vodítko a je šťastný a spokojený. Trvalo to ovšem asi 5let. A ač nerada musím přiznat, že výrazně se zlepšil poslední dva roky, co umřel berňucha a veškerá pozornost se upnula na něj. Jako-by chtěl dokázat, že Berrynka v pohodě zastoupí, že i on umí být tak hodný a poslušný...
Tak samojed je niečo iné, ako ovčiak. To je pes, ktorý sa rozhoduje sám, a nie je až tak viazaný na človeka. Ono väčšina severanov chodi na flexine, alebo zdrhá. Ešte som za celý svoj život nevidela ani jedného, ktorý by mal privolávačku, ako ktorýkoľvek ovčiak. A to preto, že z neho nikdy ovčiak nebude.
25.1. se nám ztratil pes (sibiřský husky) slyšící na jméno Tony. Utekl během procházky v lese mezi Srubcem a Hodějovicemi, na sobě má obojek a dlouhé stopovací vodítko - mohl se někde zachytit. V případě nálezu prosím volejte číslo 603 455 115. Za sdílení budeme moc vděční...aneb, jak super je výcvik se stopovačkou

Aneb že to někdo podělal znamená, že by se měly všechny stopovačky na světě demonstrativně spálit na veřejném ohni :P.
Huskyjanina
napsal(a):
25.1. se nám ztratil pes (sibiřský husky) slyšící na jméno Tony. Utekl během procházky v lese mezi Srubcem a Hodějovicemi, na sobě má obojek a dlouhé stopovací vodítko - mohl se někde zachytit. V případě nálezu prosím volejte číslo 603 455 115. Za sdílení budeme moc vděční...aneb, jak super je výcvik se stopovačkou
To byla taky má černá můra a i proto jsem se na ni vykváknula. BNěkolikrát mi s í opravdu zdrhnul a já strachy šílela, že se někde uškrtí. Výsledky jsem neviděla a riziko, že pes s ní zdrhne a někde se zamotá je velké. Ono je trochu problém, zachytit ji včas, když vyrazí zvíře typu samojeda atd a pes malého, nebo ne tak rychlého plemene. Jorka doběhnete, samojeda určitě ne(možná Bold ).

Huskyjanina
napsal(a):
Ježíš, držím palce, aby se co nejdřív našel...

Huskyjanina
napsal(a):
Ach jo. tohle je vazne pruser...
tady fakt jen doufat, ze pes tohohle typu nebude mit problém voditko prekousat.
napsal(a):
Ježíš, držím palce, aby se co nejdřív našel...
Naštěstí to není můj, já používám elektriku. Ale tohle je hodně velký nebezpečí při výcviku, podle návodu používání stopky, co už tady několikrát zazněl. Že když pes funguje, tak se stopka nechá courat po zemi a pak se postupně zkracuje. A tady je právě to nebezpečí, pes kterej funguje, když srnku vidí na 50 metrů, tak nemusí vůbec fungovat, pokud mu srnka vyběhne přímo z pod nohou. A je v trapu i se stopkou a vy nemáte absolutně nic, co by ho zastavilo.
napsal(a):
Aneb že to někdo podělal znamená, že by se měly všechny stopovačky na světě demonstrativně spálit na veřejném ohni :P.
Co konkrétně myslíte v tom, že někdo něco podělal? Pokud jste ve fázi zkracování stopky, tak jí couráte po zemi a stačí, aby psu vyběhla zvěř přímo pod nosem a pochybuju, že v tý chvíli poslechne, pokud je pořád ještě ve fázi, že nosí stopku.

Huskyjanina
napsal(a):
Co konkrétně myslíte v tom, že někdo něco podělal? Pokud jste ve fázi zkracování stopky, tak jí couráte po zemi a stačí, aby psu vyběhla zvěř přímo pod nosem a pochybuju, že v tý chvíli poslechne, pokud je pořád ještě ve fázi, že nosí stopku.
Prošla jsem si různé fáze používání stopovačky a zastávám názor, že lze zařídit, aby s ní pes neutekl, nikdy. Psa, se kterým pracuju, musím dobře znát, musím dobře znát jeho reakce na různý situace a místa, a taky musím dobře vědět, na jaký úrovni se pohybujeme. Průšvihům předcházím klidně i mírně úzkostlivou opatrností.

Jinak jestli se někdo pak vymlouvá na "tam psali v návodu to a to", nepochopil zásadní skutečnost, že práci se psem nelze popsat přes internet. Každý pes a člověk je jiný, nemůžu se přece chovat nebezpečně jen proto, že to psal někdo na fauně.

Huskyjanina
napsal(a):
No podělal...pokud mám psa lovce a v místech, kde mu může vyběhnout zvěř přímo pod nosem ho nechám na volno, tak jo - někdo něco podělal...a ten pes to nebyl...a ta šňůra taky ne.
napsal(a):
Ach jo. tohle je vazne pruser...
tady fakt jen doufat, ze pes tohohle typu nebude mit problém voditko prekousat.
Mne raz takto zdrhol so stopovackou a kosikom. Najdlhsich 5 minut mojho zivota a posledna kvapka, odvtedy je stopovacka uz len na to co napoveda jej nazov.
Ona je třeba možnost za stopku která se zkracuje přivázat lehký pevný provázek a ten držet. I kdyby prasknul ve chvíli kdy pes vyběhne, ve chvilce škubnutí je pes zase přítomen v časoprostoru páníčka a v tu chvíli od páníčka má přijít podnět k zastavení nebo čemukoliv jinymu. I kdyby pes povel odflakl furt lepší než nic. Každopádně podnět který přijde ve správnou chvíli prodlouží psův pobyt v časoprostoru páníčka. Pak má páníček relativní šanci na to, aby překonal ten prvotní šok že zvířete pod čumákem a lze situaci zachránit. Ale to chce u toho víc myslet. A jinak si myslím, že pokud pes neprojde všemi situacemi na plné délce stopky tak se nemá co zkracovat.
Vím, že mám lovce a pokud bezpečně neprojdeme všechny druhy a stáří stop, viditelnost zvířat na různé vzdálenosti a zvíře pod čumákem a tohle nezvládneme tak nemůžu stopku zkrátit a nechat ji courat za psem. A pokud stejně chci pokročit dál dřív, tak musím mít nějakou "pojistku".

Tedysek, to mi přijde jako dost nebezpečná rada. Psovi, co vybíhá za zvěří a nenechá se odvolat, prostě stopovačku na zem nepustím a zkracovat nebudu. Páč až ten provázek rupne a pes poletí dál, budete zase tam, kde je majitel toho uteklýho huskyho.
Až když mám vyzkoušený, že pes nevybíhá, neuteče mi po čerstvý stopě, nevyletí za zvěří, která ho překvapí, atd., můžu jít do další fáze.
Rozumím, když se na to někomu nechce čekat a radši sáhne po flexině nebo elektrice atd. To ale fakt neznamená, že je stopovačka k ničemu.
napsal(a):
Tedysek, to mi přijde jako dost nebezpečná rada. Psovi, co vybíhá za zvěří a nenechá se odvolat, prostě stopovačku na zem nepustím a zkracovat nebudu. Páč až ten provázek rupne a pes poletí dál, budete zase tam, kde je majitel toho uteklýho huskyho.
Až když mám vyzkoušený, že pes nevybíhá, neuteče mi po čerstvý stopě, nevyletí za zvěří, která ho překvapí, atd., můžu jít do další fáze.
Rozumím, když se na to někomu nechce čekat a radši sáhne po flexině nebo elektrice atd. To ale fakt neznamená, že je stopovačka k ničemu.
Nojo, jenže jsou i psi co ti měsíc dva budou šlapat jak hodinky a pak najednou nic a potrebujou prostě občas připomenout že i když se pokročilo a pes má pocit že je ve fázi že tahá vodítko po zemi a má tedy volnost, pořád platí co bylo včera/před týdnem. Proto pak pomůže i to malé cuknuti při přetržení šňůry. Vlastní zkušenost. Psa to na chvíli prostě probere a v tu chvíli má psovod reálnou šanci zabránit útěku. Třeba šňůra na prádlo je v tomto případě super. Je lehká a pevná. Větší nebo silnější pes ji přetrhne, ale toho přetržení si pes všimne i při srne pod čumákem, šňůru ale na krku necítí.

Tedysek
napsal(a):
Nojo, jenže jsou i psi co ti měsíc dva budou šlapat jak hodinky a pak najednou nic a potrebujou prostě občas připomenout že i když se pokročilo a pes má pocit že je ve fázi že tahá vodítko po zemi a má tedy volnost, pořád platí co bylo včera/před týdnem. Proto pak pomůže i to malé cuknuti při přetržení šňůry. Vlastní zkušenost. Psa to na chvíli prostě probere a v tu chvíli má psovod reálnou šanci zabránit útěku. Třeba šňůra na prádlo je v tomto případě super. Je lehká a pevná. Větší nebo silnější pes ji přetrhne, ale toho přetržení si pes všimne i při srne pod čumákem, šňůru ale na krku necítí.
A to jsme u známého "jakého impulsu si všimne pes, kterej vyběhnul za srnkou"? Jestli vám to zafungovalo, super. Radit to veřejně na fauně, to už je dost odvaha nebo bezohlednost vůči lidem, jejichž psi si rupnutí ani nevšimnou nebo ho budou ignorovat a poletí dál. Takhle bych stopovačku rozhodně nepoužila.
napsal(a):
A to jsme u známého "jakého impulsu si všimne pes, kterej vyběhnul za srnkou"? Jestli vám to zafungovalo, super. Radit to veřejně na fauně, to už je dost odvaha nebo bezohlednost vůči lidem, jejichž psi si rupnutí ani nevšimnou nebo ho budou ignorovat a poletí dál. Takhle bych stopovačku rozhodně nepoužila.
Když ti pes zvládá na stopovačce všechny situace bez problému a ty se rozhodneš pro volné courání stopovačky a její zkracování, pak si pes provázku a jeho případného přetrhnutí všimne. Protože už není to nutkání lovu natolik silné, že by si pes nevšiml ani motorovky u jeho hlavy (lepší přirovnání mě nenapadlo, pardon), ale už se pes pohybuje na hranici nutkání lovu a hranici poslušnosti. To je uplně jiná situace u takových psů. Na téhle hranici se pak pohybuje pes celou dobu až do odepnutí stopovačky. A páníček se snaží dostat psa pod tu hranici nutkání lovu. Né jí uplně smáznout a zahrabat. Ale u takových psů bohatě stačí být někde poblíž, ale pod ní.A pokud máš psa na té hranici, fakt ho dostane do poslušnosti kolikrát sebemenší podnět. A pokud pes vyrazí za zvěří, psovod má pořád šanci, že se pes nachází na oné hranici a lze psa stáhnout do zóny vnímání. Asi to lépe popsat neumím.
Mimochodem, myslím, že vůbec se zapojit do diskuse na ifauně "už je dost odvaha".
Já se vám divím.
Stopovačka je dobrá věc, ale v určitý fázi když nechci riskovat, k ní prostě nasadím elektriku, jako pojistku. A když stopovačku časem úplně odložím, používám dál tu pojistku. Nevidím důvod aby to pes nemohl mít, když hrozí nějaká krizovka, a ta hrozí na vycházkách vždy. Mám-li velkého psa navolno přijde mi prostě zodpovědné používat to.
Ono 100% přivolání je jen chiméra. Ano, platí to jistě zpětně za nějakou omezenou dobu, ale jak se zvíře zachová v budoucnosti, nikdy 100% jisté není.
Stačí vylekání, strach, překvapení, situace kterou ještě nezná, špatný odhad či vyhodnocení situace, ještě třeba v kombinaci s nějakým zdravotním problémem, o kterém zatím nikdo neví, a můžeme se divit.
Místo několika měsíčního i několika ročního vláčení na stopovačce či flexi, mi pes běhá navolno za pár týdnů, a vycházky si oba užíváme bez stresu. A ještě se mi nestalo, abych psa v krizovce (nejde jen o lovení) neodvolal. To nemluvím o tom, že spousta psů prostě nikdy úplně bez kontroly pustit stejně nepůjde.
A proč by nemohl EO úplně běžně nosit, když ho časem vůbec nepoužívám? Slušný EO jde koupit za cca 5 000, - a za ten klid to stojí.
Dobrý den, nam velice pomohlo kdyz jsme na psa pouzili ultrazvukovy trener nijak mu neublizuje a psa vyrusi od jeho neprilis idealni činnosti, rozohdne ho muzu doporucit.
https://odpuzovace-psu.webnode.cz/.
doom147852
napsal(a):
Dobrý den, nam velice pomohlo kdyz jsme na psa pouzili ultrazvukovy trener nijak mu neublizuje a psa vyrusi od jeho neprilis idealni činnosti, rozohdne ho muzu doporucit.
Ale no taaaak...
Moc průhledné.

doom147852
napsal(a):
..že by reklama
doom147852
napsal(a):
Jděte s takovými krámy někam.
om

XXX.XXX.65.143
Zkuste Sik-on vet.. jedna tableta, co nám změnila život!

fikovnice
napsal(a):
Tady ty výkřiky z neregistrovaných nicků jako reakce na staré příspěvky mi nápadně připomínají výkřiky reklamní! Vždy něco naprosto stoprocentně zaručeného, tady dokonce životměnícího!!!
jsou to výkřiky reklamní a taky na ně používám tlačítko "nahlásit"