Ahojky, nevíte někdo nějaký trik, jak uklidnit jorkšírku, která se začala bát petard?
Jsou jí 3 roky a nikdy předtím se nebála, ale jednoho dne uhodil blesk do blízkého stožáru elektrického vedení a ozvala se hrozná rána. A od té doby se bojí každého zvuku, který třeba i jen vzdáleně připomíná bouřku. A včera bouchlo několik petard a ona se hned běžela schovat, začala se hrozně klepat a byla zmatená a to ji vydrželo asi 5 hodin. Proto bychom potřebovali znát nějaký trik (nechceme ji dávat žádné utišující léky, protože je přecitlivělá na některé léky a potraviny
), abychom ji mohli uklidnit a netrávili Vánoce a hlavně Sylvestra s vystresovaným hafíkem.
Maximálně bychom ji z léků mohli dát Kinedryl, ale nevím, jestli je na toto vhodný a pomohl by.
Díky za tipy.
Markéta
bedna
napsal(a):
Ahojky, nevíte někdo nějaký trik, jak uklidnit jorkšírku, která se začala bát petard?
Jsou jí 3 roky a nikdy předtím se nebála, ale jednoho dne uhodil blesk do blízkého stožáru elektrického vedení a ozvala se hrozná rána. A od té doby se bojí každého zvuku, který třeba i jen vzdáleně připomíná bouřku. A včera bouchlo několik petard a ona se hned běžela schovat, začala se hrozně klepat a byla zmatená a to ji vydrželo asi 5 hodin. Proto bychom potřebovali znát nějaký trik (nechceme ji dávat žádné utišující léky, protože je přecitlivělá na některé léky a potraviny
), abychom ji mohli uklidnit a netrávili Vánoce a hlavně Sylvestra s vystresovaným hafíkem.
Maximálně bychom ji z léků mohli dát Kinedryl, ale nevím, jestli je na toto vhodný a pomohl by.
Díky za tipy.
Markéta
Kinedryl je na blbě od žaludku, ne??
Jinak jediné, co bych vám poradila je na to fenku zvykat. Začít od maličkých petard, bouchání víkem od poplelnice a postupně (podle reakcí fenky) intenzitu zvuku zvyšovat. Ale zároveň je možné, že jí to už nikdy neodnaučíte. Měla jsem takhle problémy s rotvíkem, když jednou při bouřce udeřil blesk do stromu vedle kotce...
maťa

impact
napsal(a):
Kinedryl je na blbě od žaludku, ne??
Jinak jediné, co bych vám poradila je na to fenku zvykat. Začít od maličkých petard, bouchání víkem od poplelnice a postupně (podle reakcí fenky) intenzitu zvuku zvyšovat. Ale zároveň je možné, že jí to už nikdy neodnaučíte. Měla jsem takhle problémy s rotvíkem, když jednou při bouřce udeřil blesk do stromu vedle kotce...
Hmm, ani já asi neporadím. Moje jagdteriérka se bála všech ran a výstřelů a petard, nejspíš proto se jí někdo zbavil Asi nebyla pro myslivce vhodná, a nebo jí někdo zkazil, těžko už říct. Každopádně za těch 12 let u nás, se to nikdy neodnaučila, a zkoušeli jsme vše možné, krom prášků, nejsem zastáncem dopování
Prostě s ní byl vždy někdo doma, zabubal jí pod pěřinu, pustil hodně nahlas televizi a ona si tu noc proklepala, ale čím byla starší, tím to bylo lepší a mírnější
U Brity jsem toto bohužel musela řešit taky, byla zvyklá na kde co, nerozhodilo jí nic, a pak v jejich devíti letech, když byla na zahradě a venčila, na ni zasr.... sousedi idioti, mimochodem ti stejní, co maj ty zasr... nudle, hodili hned dva velký dělobuchy najednou!!!! Jako že jsem vylétla z domu a doslova přeskočila metr osmdesát vysokej plot a oba ty fracky pubertální domlátila, jak to šlo, bylo už jedno....od té doby se prostě Batulka panicky bála všech ran, tudíž jsem dva Silvestry trávila doma s ní, telku naplno, Týnku pod duchnou....stejnak to proklepala a "prodýchala"
Ale vše zlé je k něčemu dobré....její sluch se horšil a horšil....a minulý rok už neslyšela nic, když byla telka naplno, letos počítám, že i bez telky by byla v pohodě
Ta skorohluchota má cosi do sebe
Ale stejně jsem s ní doma....radši
Takže bych taky zvykala, znovu, jak od štěněte, ale je možné, že už to nezabere...opravdu nevím.
Přeji klidný Silvestr, ať najdete vhodné řešení a zvládnete to ve zdraví
maťa
napsal(a):
Hmm, ani já asi neporadím. Moje jagdteriérka se bála všech ran a výstřelů a petard, nejspíš proto se jí někdo zbavil Asi nebyla pro myslivce vhodná, a nebo jí někdo zkazil, těžko už říct. Každopádně za těch 12 let u nás, se to nikdy neodnaučila, a zkoušeli jsme vše možné, krom prášků, nejsem zastáncem dopování
Prostě s ní byl vždy někdo doma, zabubal jí pod pěřinu, pustil hodně nahlas televizi a ona si tu noc proklepala, ale čím byla starší, tím to bylo lepší a mírnější
U Brity jsem toto bohužel musela řešit taky, byla zvyklá na kde co, nerozhodilo jí nic, a pak v jejich devíti letech, když byla na zahradě a venčila, na ni zasr.... sousedi idioti, mimochodem ti stejní, co maj ty zasr... nudle, hodili hned dva velký dělobuchy najednou!!!! Jako že jsem vylétla z domu a doslova přeskočila metr osmdesát vysokej plot a oba ty fracky pubertální domlátila, jak to šlo, bylo už jedno....od té doby se prostě Batulka panicky bála všech ran, tudíž jsem dva Silvestry trávila doma s ní, telku naplno, Týnku pod duchnou....stejnak to proklepala a "prodýchala"
Ale vše zlé je k něčemu dobré....její sluch se horšil a horšil....a minulý rok už neslyšela nic, když byla telka naplno, letos počítám, že i bez telky by byla v pohodě
Ta skorohluchota má cosi do sebe
Ale stejně jsem s ní doma....radši
Takže bych taky zvykala, znovu, jak od štěněte, ale je možné, že už to nezabere...opravdu nevím.
Přeji klidný Silvestr, ať najdete vhodné řešení a zvládnete to ve zdraví
Já mám taky bohužel problém se svojí čubinou NO. Brala jsem si jí v roce v zuboženém stavu a pilovali a když ji petardy a dělobuchy už téměř nevadili což bylo po roce malý fakani nám pod nohy hodily několik petard a byla jsem zas na začátku no spíš na konci od té doby už jr to 2,5 roku jakmile slyší bouřku dělobuchy není schopná žrát venčit se nic.
Takže vaše čubinka si myslím se to už neodnaučí .
greiz
napsal(a):
Já mám taky bohužel problém se svojí čubinou NO. Brala jsem si jí v roce v zuboženém stavu a pilovali a když ji petardy a dělobuchy už téměř nevadili což bylo po roce malý fakani nám pod nohy hodily několik petard a byla jsem zas na začátku no spíš na konci od té doby už jr to 2,5 roku jakmile slyší bouřku dělobuchy není schopná žrát venčit se nic.
Takže vaše čubinka si myslím se to už neodnaučí .
Tak tohle znám můj Kulda se taky strašně bojí petard ...každý silvestr trávím tak, že jsem se psem pod dekou a utěšuju ho...stejně se klepe a dejchá jak šílený.I když je skoro hluchej a rány neslyší tak je prostě cití
bedna
napsal(a):
Díky za tipy.
Markéta
Obavam sa, ze toto uz lepsie nebude no mozno sa to casom zlepsi. Sama som zvedava ako zareaguje ten moj peso na silvestra(bude to jeho prvy u mna)
Co by som ti mohla poradit su homeopatika, minule mi dakto na cvicaku spominal nejake tusim s vytazkom z levandule, ktore sluzia na upokojenie. Mam pocit ze ich vyraba francuzska firma Boiron. Mozem sa pokusit zistit daco viac, ale asi najskor v sobotu, ak sa stretneme na pretekoch....ak...
gupka
napsal(a):
Obavam sa, ze toto uz lepsie nebude no mozno sa to casom zlepsi. Sama som zvedava ako zareaguje ten moj peso na silvestra(bude to jeho prvy u mna)
Co by som ti mohla poradit su homeopatika, minule mi dakto na cvicaku spominal nejake tusim s vytazkom z levandule, ktore sluzia na upokojenie. Mam pocit ze ich vyraba francuzska firma Boiron. Mozem sa pokusit zistit daco viac, ale asi najskor v sobotu, ak sa stretneme na pretekoch....ak...
Ahojky, to my jsme asi naprostá výjimka, můj hafan (zlatý retrívr, necelé tři roky), petardy naprosto miluje, nechápu to. Na prvního a druhého silvestra, co byl u nás, jsme ho nechali doma, v klidu, ale on pořád skákal po okně a díval se ven. A před pár dny, když se slavili moje narozeniny, a my měli pár petard od loňska, jsme je šli ven vystřelit, a psa jsme samozřejm nechali doma. Jenže on vyl, škrábal na dveře a tak podobně, a tak ho mamka zkusila opatrně vzít ven, jak bude reagovat- pes si sedl na verandu, a čučel se zaujetím na ty petardy a na to, jak se to na obloze krásně rozprskne- vůbec se nebál, seděl, koukal, a klidně by šel blíž, ale nenechali jsme ho. Hold to vážně není normální pes
marky
napsal(a):
Ahojky, to my jsme asi naprostá výjimka, můj hafan (zlatý retrívr, necelé tři roky), petardy naprosto miluje, nechápu to. Na prvního a druhého silvestra, co byl u nás, jsme ho nechali doma, v klidu, ale on pořád skákal po okně a díval se ven. A před pár dny, když se slavili moje narozeniny, a my měli pár petard od loňska, jsme je šli ven vystřelit, a psa jsme samozřejm nechali doma. Jenže on vyl, škrábal na dveře a tak podobně, a tak ho mamka zkusila opatrně vzít ven, jak bude reagovat- pes si sedl na verandu, a čučel se zaujetím na ty petardy a na to, jak se to na obloze krásně rozprskne- vůbec se nebál, seděl, koukal, a klidně by šel blíž, ale nenechali jsme ho. Hold to vážně není normální pes
take vam s tim neporadim, jelikoz to budou nase prvni vanoce a silvestr hafikem a vubec netusim, jak zareaguje, ale drzim palce, aby se to zlepsilo.
gupka
napsal(a):
No tak som rozhodila siete...teda napisala som mail spoluagilitacke-magistre v lekarni...tak sem pacnem co mi napisala:
"Dobry den,
mame aj homeopatika pre psikov, firma, ktora robi homeopatiu pre ludi zacala
vyrabat homeopatika aj pre zvierata. Vyhodne je, ze su vo forme kvapiek, je
jednoduche podavanie (nemusite do psika tlasit tabletku) a jednoduche
davkovanie aj pre male plemena chut musi byt dobra, moji hafani ich beru.
PVB-SEDATIVUM - sa podava preventivne alebo liecebne pri povahovej
nevyrovnanosti, všetkych tazkostiach spojenych s nervozitou, pri obavach
pred sutazou alebo cestou a pod.
Alebo sa daju pouzit samostatne homeopaticke granulky:
GELSELMIUM 15CH, ten sa dava pri treme, strachu, triaska zo strachu, panika
pred skuskou, stuhnutie zo strachu 5granul kazdy vecer pred ocakavanou
udalostou a rano v kriticky den.
+
IGNATIA AMARA 9CH ta sa dava pri precitlivelosti k neprijemnym emociam,
zlepsenie zabavou s rozptylenim 5 granul vecer pred spanim.
Tieto samostatne homeopatika sa davaju psikom rozpustene v malom mnozstve
vody sa nakvapkaju do pusy. Psikom chutia, je to sladke.
Takze bud mozete pouzit kvapky, kde je nakombinovana zmes byliniek, alebo
ich pouzit samostatne.
PS: moja jedna fenka mala operaciu nohy (dost vazny stav) aby sa jej
urychlilo hojenie rany a klbov a aby nemala komplikacie (opuch, zapal, hnis
a pod.) som jej podavala homeopatika. Pri navsteve veterinar bol v soku ako
krasne sa jej to zahojilo.
Mam dobre skusenosti s homeopatiou. U vacsiny psikov to funguje."
gupka
napsal(a):
No tak som rozhodila siete...teda napisala som mail spoluagilitacke-magistre v lekarni...tak sem pacnem co mi napisala:
"Dobry den,
mame aj homeopatika pre psikov, firma, ktora robi homeopatiu pre ludi zacala
vyrabat homeopatika aj pre zvierata. Vyhodne je, ze su vo forme kvapiek, je
jednoduche podavanie (nemusite do psika tlasit tabletku) a jednoduche
davkovanie aj pre male plemena chut musi byt dobra, moji hafani ich beru.
PVB-SEDATIVUM - sa podava preventivne alebo liecebne pri povahovej
nevyrovnanosti, všetkych tazkostiach spojenych s nervozitou, pri obavach
pred sutazou alebo cestou a pod.
Alebo sa daju pouzit samostatne homeopaticke granulky:
GELSELMIUM 15CH, ten sa dava pri treme, strachu, triaska zo strachu, panika
pred skuskou, stuhnutie zo strachu 5granul kazdy vecer pred ocakavanou
udalostou a rano v kriticky den.
+
IGNATIA AMARA 9CH ta sa dava pri precitlivelosti k neprijemnym emociam,
zlepsenie zabavou s rozptylenim 5 granul vecer pred spanim.
Tieto samostatne homeopatika sa davaju psikom rozpustene v malom mnozstve
vody sa nakvapkaju do pusy. Psikom chutia, je to sladke.
Takze bud mozete pouzit kvapky, kde je nakombinovana zmes byliniek, alebo
ich pouzit samostatne.
PS: moja jedna fenka mala operaciu nohy (dost vazny stav) aby sa jej
urychlilo hojenie rany a klbov a aby nemala komplikacie (opuch, zapal, hnis
a pod.) som jej podavala homeopatika. Pri navsteve veterinar bol v soku ako
krasne sa jej to zahojilo.
Mam dobre skusenosti s homeopatiou. U vacsiny psikov to funguje."
Já jsem sice tento problém nikdy neměla,ale fenka mé kamarádky se začala bát střelby a odnaučování někdy bylo pro nezasvěcené dost komické.Začala používat papírové sáčky synovu pistolku na kapsle, kterou napřed používala bez kapslí ,protože se ze začátku bála i toho cvaknutí.Když si na to zvykla,tak jsme jí na cvičáku práskaly ty sáčky.Napřed z velké dálky .Až na to nereagovala,tak pořád blíž a blíž..Dělaly jsme různé nepříjemné zvuky, třeba když jsme skládaly dřevo,sekaly trávu,nebo rachotily s židlema atd.Později odhazovala venku ty malé petardy.Trvalo to sice víc jak půl roku,ale dnas už výstřely ustojí a to na cvičáku střílíme devítkou.Hlavně se sama musíš u toho chovat přirozeně,dávat najevo,že se nic neděje.Ale každý pes je jiný.Doufám,že se vám to povede.Držím palce.
bedna
napsal(a):
Díky za tipy.
Markéta
Jak už tady někdo napsal o zlaťákovi,jak je zvědavý na petardy a na vše kolem,tak moje fenka,taky zlaťanda ( 6 let ) ,je zrovna to samé.Sice ji vemu ven,ale na vodítko,protože za vším skáče,hlavně prskavky by nejraději pochytala všechny.Na nějaké rány vůbec nereaguje.
Ale k vašemu problému, u veta se dá koupit gel na sklidnění,název bohužel neznám,ale je velmi účinný.Střednímu psu se dává na piškot (kolečko salámu atd.)kapka o velikosti malé bílé fazole.Začíná účinkovat za 10 minut,není návykový a nedá se předávkovat.Jediné,co vyděsí, je, že psovi zčervenají oči,ale to pomine asi po3. hodinách.Mám to několikrát vyzkoušené při stříhání neovladatelných psů.
litanie
napsal(a):
Jak už tady někdo napsal o zlaťákovi,jak je zvědavý na petardy a na vše kolem,tak moje fenka,taky zlaťanda ( 6 let ) ,je zrovna to samé.Sice ji vemu ven,ale na vodítko,protože za vším skáče,hlavně prskavky by nejraději pochytala všechny.Na nějaké rány vůbec nereaguje.
Ale k vašemu problému, u veta se dá koupit gel na sklidnění,název bohužel neznám,ale je velmi účinný.Střednímu psu se dává na piškot (kolečko salámu atd.)kapka o velikosti malé bílé fazole.Začíná účinkovat za 10 minut,není návykový a nedá se předávkovat.Jediné,co vyděsí, je, že psovi zčervenají oči,ale to pomine asi po3. hodinách.Mám to několikrát vyzkoušené při stříhání neovladatelných psů.
Měla jsem stejný problém - hafan se toho nikdy nebál, ale jednou venku spinkal a zničehož nic za náma vystřelili z děla! Strachem a úlekem se pokakal!
Od té doby to bylo peklo, jen když klaply dveře o auta:-(
Začala jsem ho na silu brát právě k těm zvukům, který tohle vyluzovali a měla ho v obětí! Bojovali jsem s tím asi 5 měsíců a teď už jsme úplně v pohodě. Sice mám strach ze silvestra, ale spou to nějak přežijem! Takže si myslím,že to určitě zkuste. Ale nemusí se to povézt! Znám psa, který celý svůj život chodí jen na trávu před barák, protože se všeho bojí! Hrůza.
sabina
napsal(a):
Měla jsem stejný problém - hafan se toho nikdy nebál, ale jednou venku spinkal a zničehož nic za náma vystřelili z děla! Strachem a úlekem se pokakal!
Od té doby to bylo peklo, jen když klaply dveře o auta:-(
Začala jsem ho na silu brát právě k těm zvukům, který tohle vyluzovali a měla ho v obětí! Bojovali jsem s tím asi 5 měsíců a teď už jsme úplně v pohodě. Sice mám strach ze silvestra, ale spou to nějak přežijem! Takže si myslím,že to určitě zkuste. Ale nemusí se to povézt! Znám psa, který celý svůj život chodí jen na trávu před barák, protože se všeho bojí! Hrůza.
Docela mě vaše zkušenosti s petardama šokovali. Vím že někteří lidé jsou bezcitní, ale házet psovi petardy pod nohy a pak se bavit jak se toho bojí, to je fakt hnus. Proto říkám, že by se to mělo povolit jenom na silvestra. Myslím, že zase takovou újmu bysme my lidé neutrpěli a dětckám do ruk to nepatří. Já mám tři psy. Ten první se první silvestr
nebál(bylo mu půl roku), ale ten další to bylo hrozné. Začalo to když šli před náma nějací kluci a práskali. Pes se ten rok naučil reagovat i na úplně vzdálené výstřely. Odpoledne jsem s ním nemohla vyjít na procházku(dopoledne jsou děcka ve škole a dospělí mají úplně jiné starosti než zapalovat petardy). Potom když to skončilo, tak ještě byly trochu následky(pes se bál i třeba sekání dřeva), ale ty postupně zmizely. Minulý rok jsme chodili hlavně dopoledne a odpoledne jsme zůstávali doma. Silvestra jsem strávila v koupelně. To už jsem měla druhého pejska fenečku. Ta na ohňostroje a petardy štěká, nebo si toho nevšímá(bojím se ale aby nezažila nějakou takovou situaci že by jí někdo hodil petardu pod nohy). Od minulého léta se pes bojí i bouřky, uhodilo hodně blízko nás a byla to docela řacha, navíc takových silných bouřek bylo tehdy víc. Fenule ta si toho nevšímala(tehdy byla asi čtyřměsíční štěndo). Teď mám dalšího pejska. Ten má zatím pět měsíců, na petardy v dálce štěkal, ale silvestr bude trávit s námi v koupelně a to i ta fenka. Na www.baron. cz se dá koupit CD s různými zvuky(od zvuků města, běžné domácí až po různé druhy výstřelů a ohňostrojů), docela nad tím uvažuji. Chtěla bych aby se pes odnaučil vnímat alespoň to vzdálené střílení a myslím, že pro fenulku a štěndo by to taky nebylo marné.
bedna
napsal(a):
Díky za tipy.
Markéta
trosku iny pohlad na:
http://pes.pvsp.cz/ download.php? t=n&src=obsah_pdf_ 2006%2Fbazlivost_ z_petard.pdf
bez medzier
gupka
napsal(a):
trosku iny pohlad na:
http://pes.pvsp.cz/ download.php? t=n&src=obsah_pdf_ 2006%2Fbazlivost_ z_petard.pdf
bez medzier
Tohle znam..nas pes sili ze vsech tehle zvuku.Silvestr je katastrofa.Bourka taky,a staci i treba kdyz necekane prijde pruvan a bouchnou dvere..klepavka,litani po celem byte slintani...hruza..Taky nevim co s tim.Ale nejhorsi je ze nas pes neni drobecek ale Leonberger..:(
bedna
napsal(a):
Díky za tipy.
Markéta
ak mozem poradit, tak my doma uspesne pouzivame Nutri Kalm.
poradil nam to jeden veterinar
kupit a viac informacii o tom mozes ziskat napr. tu
www.nutriscience-eu.com
http://www.nutriscience-eu.com/ details.aspx?ProductID=379
dufam ze budes spokojna, tak ako my
peter
pinpo
napsal(a):
ak mozem poradit, tak my doma uspesne pouzivame Nutri Kalm.
poradil nam to jeden veterinar
kupit a viac informacii o tom mozes ziskat napr. tu
www.nutriscience-eu.com
http://www.nutriscience-eu.com/ details.aspx?ProductID=379
dufam ze budes spokojna, tak ako my
peter
1.1.07 se ve 2 hodiny ráno v Praze 9 na Černém mostě kamarádce ztratil 2,5 letý pes, Jorkširský terier jménem Bingo. Číslo čipu:2030 9810 0196 1901 CZE.
Je hodně stříbrný,ostříhaný na krátko, větší (asi 5 kg), má delší tělíčko a kratší nožky. Má těžší ouška takže mu nestojí,má je klopené.
Prosím o pomoc! Kdyby někdo o pejskovi věděl, dejte prosím vědět na e-mail zgee@seznam.cz, yokocin@seznam.cz nebo na telefonní čísla:739 003 561, 607 888 271