Přeji hezký den, nedávno jsem psala dotaz na nemoderku, ale už nevím jak dál. Začala jsem se stopováním s mojí 2letou šeltičkou, chtěla bych s ní udělat nějaké zkoušky (ZMMP, ZMP,), jen pořád nevím jak na ty stopy, mám už prostudované snad všechny příručky, všechny články, jen pořád nevím jak na to. Začaly jsme tak, že jsem jí dávala na stopu pamlsky, to šla docela hezky, sice se třeba půl metru vzdálila, ale navedla jsem ji zpět a tak pokračovala a šly jsme tak až do cíle, ale nevím jestli to dělám správně, jak dlouho jí tam ty pamlsky dávat a jestli jí je tam vůbec dávat, jak ukončit stopu a tak. Prosím, je tu někdo kdo by byl ochotný mi poradit? Moc díky!!!! Kája
selticky
napsal(a):
Přeji hezký den, nedávno jsem psala dotaz na nemoderku, ale už nevím jak dál. Začala jsem se stopováním s mojí 2letou šeltičkou, chtěla bych s ní udělat nějaké zkoušky (ZMMP, ZMP,), jen pořád nevím jak na ty stopy, mám už prostudované snad všechny příručky, všechny články, jen pořád nevím jak na to. Začaly jsme tak, že jsem jí dávala na stopu pamlsky, to šla docela hezky, sice se třeba půl metru vzdálila, ale navedla jsem ji zpět a tak pokračovala a šly jsme tak až do cíle, ale nevím jestli to dělám správně, jak dlouho jí tam ty pamlsky dávat a jestli jí je tam vůbec dávat, jak ukončit stopu a tak. Prosím, je tu někdo kdo by byl ochotný mi poradit? Moc díky!!!! Kája
Já myslím, že nejlepší by bylo to prokonzultovat s někým, kdo se věnuje cvičení psů u vás v okolí. Třeba na cvičáku. Protože v knížkách spousta drobností a detailů chybí, nebo člověk neví, jak si něco popisovaného přesně představit. Já taky začínala podle knih a neprokonzultovat to včas s odborníky, nadělala bych víc škody než užitku...
Jinak, my jsme taky v začátcích, takže radši moc radit nebudu. Jen tolik, že pes musí pochopit, co po něm chcete a až pak má cenu jít dál. Já učila povel "hledej" hozením míčku nebo pamlsku do vyšší trávy a pak jen kratičké stopy se spoustou pamlsků, aby moje Bára pochopila, co po ní chci. Kupodivu to bylo skoro hned... A pak je také důležité psa na stopě netrestat, ptže většinou neví za co. Naopak, stopa by ho měla především bavit, takže použít pozitivní motivaci a na konci si pohrát nebo odměnit. Moje holka je blázen do aportků, takže na konec dávám míček a pak chvíli blbnem. A taky je třeba to s výcvikem nepřehánět, když už děláte trochu delší stopu (100 a více metrů), dělat jen 1 denně - pro psa je to dost náročné na soustředění, tak aby se neznechutil. A končit úspěchem, i kdybyste ho měla ke konci stopy (s odměnou) dovést! Pamlsky dávejte pořád, jen postupně menší množství. Např. si zvolte nějaký počet a jak se bude stopa prodlužovat, budou samosebou řidšeji. Pes by měl být pořád napjatý, co najde...
Tak hodně štěstí a zkuste najít konzultanta!
marcha
napsal(a):
Já myslím, že nejlepší by bylo to prokonzultovat s někým, kdo se věnuje cvičení psů u vás v okolí. Třeba na cvičáku. Protože v knížkách spousta drobností a detailů chybí, nebo člověk neví, jak si něco popisovaného přesně představit. Já taky začínala podle knih a neprokonzultovat to včas s odborníky, nadělala bych víc škody než užitku...
Jinak, my jsme taky v začátcích, takže radši moc radit nebudu. Jen tolik, že pes musí pochopit, co po něm chcete a až pak má cenu jít dál. Já učila povel "hledej" hozením míčku nebo pamlsku do vyšší trávy a pak jen kratičké stopy se spoustou pamlsků, aby moje Bára pochopila, co po ní chci. Kupodivu to bylo skoro hned... A pak je také důležité psa na stopě netrestat, ptže většinou neví za co. Naopak, stopa by ho měla především bavit, takže použít pozitivní motivaci a na konci si pohrát nebo odměnit. Moje holka je blázen do aportků, takže na konec dávám míček a pak chvíli blbnem. A taky je třeba to s výcvikem nepřehánět, když už děláte trochu delší stopu (100 a více metrů), dělat jen 1 denně - pro psa je to dost náročné na soustředění, tak aby se neznechutil. A končit úspěchem, i kdybyste ho měla ke konci stopy (s odměnou) dovést! Pamlsky dávejte pořád, jen postupně menší množství. Např. si zvolte nějaký počet a jak se bude stopa prodlužovat, budou samosebou řidšeji. Pes by měl být pořád napjatý, co najde...
Tak hodně štěstí a zkuste najít konzultanta!
Ahoj,
kocourek si zatím zvyká dobře... jen s pesanem se moc nebaví...
Co mne učili na cvičáku bylo toto.
Jednak mít malý čtvereček třeba koberce a ten nosit chvíli třeba v kapse a pod, aby prostě tebou načuchl. Potom je dobré mít nějakou tyčku a tu vždy zapíchnout na začátku stopy, pes se rychle naučí, o co jde. Běž třeba na pole, psa si odlož třeba 10m od počátku stopy. Zapíchni tu značku a pořádnou chvíli šlapej na místě, ať je pach hodně silný. Potom dělej stopy a vždy pořádně zaryj patu a třeba několikrát šlap do stejné stopy a vždy do té otisklé stopy hoď pamlsek. Takto si udělej potřebnou dráhu, nezapomínej na pamlsky. Na konci opět chvilku šlapej na místě, polož tam ten čtvereček koberce načuchlí tebou a na něj nasyp hromádku pamlsků. Od této stopy zkus co nejdál odskočit ( aby pach nepletl psa ) a co nejdál od stopy se vrať ke psu. Dojděte ke značce. Za začátku choď vedle psa, takže si vodítko protáhni pod packou co je k tobě tak, že to psa ,,nutí" mít hlavu níž. Jdi vedle stopy a feňuli veď po ní a každý pamlsek ji ručně ukazuj a ať každý vybere, což bývá problém, většinou psi spěchají. Pokud ovšem nějaký přejdete, tak se nevracej. A takto dojděte až ke čtverečku koberce, tedy ke konci, tam fenu polož a nech jí sežrat tu hromádku. Chvilku jí chlácholej, potom obě odejděte od stopy a hoď jí třeba aportek atd.
Později můžeš začít třeba ob jednu vynechávat a pod., chce to čas a trpělivost. Až ti bude spolehlivě šlapat po stopě, tak ji stopovačku provleč i pod přední i pod zadní nohou a veď ji zezadu, postupně se můžeš začít vzdalovat atd..... No snad Ti tento popis v něčem pomůže, ale můj pesa se to naučil spolehlivě
kikuska
napsal(a):
Ahoj,
Jednak mít malý čtvereček třeba koberce a ten nosit chvíli třeba v kapse a pod, aby prostě tebou načuchl. Potom je dobré mít nějakou tyčku a tu vždy zapíchnout na začátku stopy, pes se rychle naučí, o co jde. Běž třeba na pole, psa si odlož třeba 10m od počátku stopy. Zapíchni tu značku a pořádnou chvíli šlapej na místě, ať je pach hodně silný. Potom dělej stopy a vždy pořádně zaryj patu a třeba několikrát šlap do stejné stopy a vždy do té otisklé stopy hoď pamlsek. Takto si udělej potřebnou dráhu, nezapomínej na pamlsky. Na konci opět chvilku šlapej na místě, polož tam ten čtvereček koberce načuchlí tebou a na něj nasyp hromádku pamlsků. Od této stopy zkus co nejdál odskočit ( aby pach nepletl psa ) a co nejdál od stopy se vrať ke psu. Dojděte ke značce. Za začátku choď vedle psa, takže si vodítko protáhni pod packou co je k tobě tak, že to psa ,,nutí" mít hlavu níž. Jdi vedle stopy a feňuli veď po ní a každý pamlsek ji ručně ukazuj a ať každý vybere, což bývá problém, většinou psi spěchají. Pokud ovšem nějaký přejdete, tak se nevracej. A takto dojděte až ke čtverečku koberce, tedy ke konci, tam fenu polož a nech jí sežrat tu hromádku. Chvilku jí chlácholej, potom obě odejděte od stopy a hoď jí třeba aportek atd.
Později můžeš začít třeba ob jednu vynechávat a pod., chce to čas a trpělivost. Až ti bude spolehlivě šlapat po stopě, tak ji stopovačku provleč i pod přední i pod zadní nohou a veď ji zezadu, postupně se můžeš začít vzdalovat atd..... No snad Ti tento popis v něčem pomůže, ale můj pesa se to naučil spolehlivě
akorát jen váhám, zda nebude problém v tom odskakováním z nášlapu, jelikož si myslím, že u zkoušek to tak být nesmí, má se položit předmět a pokračovat dál v chůzi ještě asi 10 kroků a pak se obloukem vracet, hlavně pozor na vítr, aby jste nešli zpět proti větru a nevál Váš pach směrem na stopu, mohlo by to pesa mást. Jinak se vším souhlasím, ale tedy hodně zdůrazňuji, že to chce opravdu hodně moc trpělivosti, pokud to pejskovi nepůjde podle vašich představ, protože tyhle chyby se jen těžko napravují..držím palce, ať to zvládnete, prozatím je počasí, že i teď se dá stopovat, tak trénujte, ať jste na zkoušky připraveni co nejdříve..
selticky
napsal(a):
Ahoj, odkud jsi ? sháním parťáka pro výcvik malých plemen. Jednu z možností nácviku stop máme na www.zko zitenice - tak se mrkni, nebo mi tam nech na diskuzi zprávičku a můžem o pachových pracech diskutovat.
Neregistrovaný uživatel

tlapka
napsal(a):
Ahoj, odkud jsi ? sháním parťáka pro výcvik malých plemen. Jednu z možností nácviku stop máme na www.zko zitenice - tak se mrkni, nebo mi tam nech na diskuzi zprávičku a můžem o pachových pracech diskutovat.
Taky bych ráda zkusila cvičit malá plemena, jsem z Prahy ..... chodíte někam trénovat?
kikuska
napsal(a):
Ahoj,
Já bych nesouhlasila s tím, dát psovi vodítko pod packu, jít vedle něho, ukazovat mu pamlsky a u všeho Ti napíši, proč si myslím, že to není ideální...
1) vodítko pod břichem vedené za přední packou..
Tohle se dělá u psů, aby měli hlavu dole. Jak znám šeltičky, tak jsou hodně citlivé a toto snižování "hlavy" nepotřebují. Navíc jsou to poměrně malá plemena, takže zase tak moc s vysokým nosem Ti nepůjde. To "nutění" hlavy u země může vést k tomu, že jí budeš nechtěně strhávat a jí to může odradit
2) jít vedle psa..
Plno psů má problém dělat vlastní stopu (stopu psovoda, který jde pak následně za psem), ale cizí Ti udělají bez problémů. Sice je pravda to, že pes rozlišuje stáří stopy a tudíž by mu nemělo vadit, že za ním psovod jde, ale bohužel to tak u některých není... Tudíž bych rozhodně snažila co nejvíce omezit to, že půjdeš vedle psa (tohle dělat jen v úplných začátcích, aby ona věděla, co má přibližně dělat), ale ve chvíli, kdy už jde po těch pamlskách, tak se přesunout spíše za ní
3) ukazovat pamlsky..
Tohle je stejné jako se říká "ukazovat rukou na nášlap". Není to dobře, poněvadž psovi se tam míchají pachy - chceš po něm, aby načichal nášlap, ale dáš mu tam ruku, která má jiný pach. Chceš, aby si vzal pamlsek a tím čichal Tvojí stopu, ale opět mu tam mícháš jiný pach.
Otázka je, jak dlouhé stopy děláte... Jestli ona už stopuje a když přijde na nášlap, tak načichá a jde po té stopě... Chtělo by přesně napsat, co a jak děláte .o) Tohle je moc široký pojem a takhle obecně Ti asi neporadí nikdo :o(
selticky
napsal(a):
Díky moc za rady, jsem ráda že je kocourek v poho. když tak pošly víc info na mail. To stopování nějak zkusíme, jen se bojím něco uděšlat, aby to nebylo špatně. Jsem z Bruntálu a mám dvě šeltičky, takže psát by jsme si klidně mohly, odkud jste vy? Moc díky za rady. Teď zkoušíme povel hlídej, což nám taky nejde, ona útočí na figuranta, ale ne aby hlídala, ale proto, že dělá kravinky. Tak moc díky.Eliška
selticky
napsal(a):
Díky moc za rady, jsem ráda že je kocourek v poho. když tak pošly víc info na mail. To stopování nějak zkusíme, jen se bojím něco uděšlat, aby to nebylo špatně. Jsem z Bruntálu a mám dvě šeltičky, takže psát by jsme si klidně mohly, odkud jste vy? Moc díky za rady. Teď zkoušíme povel hlídej, což nám taky nejde, ona útočí na figuranta, ale ne aby hlídala, ale proto, že dělá kravinky. Tak moc díky.Eliška
Určitě si ráda budu vyměňovat zkušenosti, tak jestli máš zájem r.tlapakova@seznam.cz
Já bych toto vlákno s dovolením oživila.
PAMLSKY NA STOPU (ČTVERCE) PRO DVOUMĚSÍČNÍ ŠTĚNĚ MALÉHO PLEMENE?
Než začnu se čtverci, bádám nad tím, co použít. Mám masotariána, granule jsou pro fousatou vopici nejzajímavější když jsou v pohybu. Takže na granule to nepůjde. Četla jsem doporučení, že použít chuťově lákavé, ale ne příliš pachově výrazné pamlsky, které ovšem nejsou součástí běžného krmení (prostě jenom extra na stopu - kvůli atraktivnosti) .... např. sušená játra. Ale vzhledem k tomu že se jedná o malé plemeno obávám se rozprůjmování. Co jiného z masotariánské stravy lze použít - tedy co je pachově nevýrazné a nemusím se obávat průjmu. Nebo sušené játra nejsou tak projímavá - oproti "mokrým"? Plíce jsou dost navoněné, to poznám i já. Ale co vařená kuřecí srdce nebo žaludky? Jednak pachově nedovedu určit, jestli nejsou příliš výrazná (pro psa) a druhak jestli psa zbytečně nerozhodím střevně nebo mu nezpůsobím nevyváženou stravu (hodlám čtvercovat pravidlně - minimálně obden). Nebo máte dobrou zkušenost s něčím jiným?
Fousatý vopici alias Štětce chutnají komerční pamlsky hnusofuj složení - tím bych jí ovšem nerada cpala.
Pokud chcete pouzit tuhle metodu -je třeba si na zacatku nalit "cisteho vina"
Pes by mel delat na krmnou davku, ne na pamlsky.
Při tehle cetnosti a množství- uz nejde o pamlsky, ale proste - o krmeni.
Grancle jsou nejjednodussi.
Při krmeni masem je to slozitejsi -ale da se to. Většinou se pecou vlastní pamlsky, susi vlastní maso.
Není třeba davat porad jen jedno - ale i podle terenu se da / ma zradlo stridat ( barva, konzistence ).
Jednou jatra, podruhe hovezi, srdce, plice, slezina. susene, syrove, varene.
A za predmety kosti
Jestli je to vyrazne aromaticke nebo ne -jsem nikdy neresila. Hlavne at to není moc videt.
A stejne nakonec chodi ty stopy ciste
Me třeba nesežerou psi nic, co je "oblemcane" hlinou. A o tom, ze by pozreli grancli na stope -si muzu nechat zdat.
Takze u me se to ridilo hlavne tim, aby to chteli zrat -a v druhem gardu, aby to aspoň občas bylo i zdrave.
Takze syr, parky, salamy lidske - vazne jen nekdy, nestal na nich vsechen trenink.
A ted, v poslední době vede z tech prumyslove vyrabenych salam pro psy Naturis - genialni konzistence i slozeni. Jedina nevyhoda -je to dost slane, takze taky nejedu jen na to.
Velkého jsem pamlskovala na stopě (čtverci) taky granulema jako krmnou dávku .... a bez problémů.
Dospělého čivaváka jsem řešila taky granulema jeho velikosti ..... naštěstí on funguje ve stylu "co příjde nového, na druhé straně vytlačí staré" ..... takže s přestávkami se dal prokrmit taky.
Ale jak jsem tu znovu studovala nácvik čtverců, narazila jsem právě na dost zdrojů, kde to s tou atraktivitou vyzdvihují. A zvlášť při současné velikosti Štětky ..... 2,5 kila vopičí fousaté váhy. A rozdělení krmné dávky do 4 etap. A celá jedna dávka jenom v pajšlu. A k tomu jsem barfista začátečník z donucení.
Jde mi slušně po sušených plicích (i když ty namáčím abych z nich mohla vytvořit pidiodměnky). Ale sušené plíce jsou i po namočení dost pachově výrazné. Tak si říkám, aby pak nešla po pachu pamlsků a ne po pachu stopy.
Ono v závěru je to možná spíš dotaz na krmení než na stopování.
A celá jedna dávka jenom v pajšlu
proc? to je nesmysl. moznosti je vice, jak krmit pestre- i na stope.
Osobne - vic nez "pachovou atraktivitu" -která je stejne jen nejaky pocit člověka, vime pendrek, co ten pes citi - bych si hlidala neviditelnost pamlsku a rozrušeného terenu tech ctvercu
Ono v závěru je to možná spíš dotaz na krmení než na stopování.
zacala jsem krmit masem, protoze mi na nem psi lepe prospivaji. Aby ne, kdyz konecne zerou
A nakonec jsem zjistila, ze to je vlastne na cviceni mnohem lepsi nez grancle. Praktictejsi, zajimavejsi.
Já teda na stopu (čtverec) používám taky granule. Třeba celou ranní dávku. Ale mám psy, kteří se po granulích můžou utlouct. Nikdy jsem ani neřešila, jestli by měli na stopě mít něco atraktivnějšího, protože pro ně jsou i granule dost atraktivní , zejména po ránu . Takže v tomhle neporadím. Ale chci se zeptat - vy máte nové štěňátko? To mi nějak uniklo
marcelaamax
napsal(a):
Já teda na stopu (čtverec) používám taky granule. Třeba celou ranní dávku. Ale mám psy, kteří se po granulích můžou utlouct. Nikdy jsem ani neřešila, jestli by měli na stopě mít něco atraktivnějšího, protože pro ně jsou i granule dost atraktivní , zejména po ránu . Takže v tomhle neporadím. Ale chci se zeptat - vy máte nové štěňátko? To mi nějak uniklo
Atraktivita je v tomto případě myšlena druhem žrádla (právě ne moc aromatické, ale chutné), které nedostává běžně .... aby se jednak navodilo spojení tohle žrádlo = budeme stopovat a zvýšila se i chuť stopu vypracovat - nebo čtverec. Je to zatím načtená teorie, nezkoušela jsem to ještě. Ale jak jsem nikdy těm stopám moc nepodlehla, tak teď bych chtěla začít to dělat pořádně a efektivně.
No jo ..... pořídila jsem náhradníka (náhradnici) za vysloužilého čivaváka. Zatím jí pracovně říkám štětka nebo fousatá vopice .... zatím jsem ulovila jednu takovou nějakou čitelnou fotku .... tak se asi půjdu chlupit do vlákna o kníračích.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Atraktivita je v tomto případě myšlena druhem žrádla (právě ne moc aromatické, ale chutné), které nedostává běžně .... aby se jednak navodilo spojení tohle žrádlo = budeme stopovat a zvýšila se i chuť stopu vypracovat - nebo čtverec. Je to zatím načtená teorie, nezkoušela jsem to ještě. Ale jak jsem nikdy těm stopám moc nepodlehla, tak teď bych chtěla začít to dělat pořádně a efektivně.
No jo ..... pořídila jsem náhradníka (náhradnici) za vysloužilého čivaváka. Zatím jí pracovně říkám štětka nebo fousatá vopice .... zatím jsem ulovila jednu takovou nějakou čitelnou fotku .... tak se asi půjdu chlupit do vlákna o kníračích.
"Atraktivita je v tomto případě myšlena druhem žrádla (právě ne moc aromatické, ale chutné), které nedostává běžně .... aby se jednak navodilo spojení tohle žrádlo = budeme stopovat a zvýšila se i chuť stopu vypracovat - nebo čtverec"
Spojeni "tohle zradlo -jde se stopovat" je odkud rada?
Asi jsem nikdy o tom ani neslyšela, ze by se tohle řešilo...
Dřív, než bych vůbec začala řešit, jaké žrádlo/pamsky na stopu, tak bych si něco zjistila o vlastním stopování.
Doporučuji Eis: Pachové práce služebníchpsů, nic lepšího v češtině dostupné není.
http://www.americanpitbullterrier-sparks.cz/images/PDF/Vil%C3%A9m_Eis_Pachov%C3%A9%20pr%C3%A1ce.pdf
petrahei
napsal(a):
"Atraktivita je v tomto případě myšlena druhem žrádla (právě ne moc aromatické, ale chutné), které nedostává běžně .... aby se jednak navodilo spojení tohle žrádlo = budeme stopovat a zvýšila se i chuť stopu vypracovat - nebo čtverec"
Spojeni "tohle zradlo -jde se stopovat" je odkud rada?
Asi jsem nikdy o tom ani neslyšela, ze by se tohle řešilo...
Narazila jsem na to v diskuzích u článků o stopování. Na podobný názor jsem narazila i při živé diskuzi s letitými kynology.
Někdo to vyzdvihuje právě jako rituál ..... postroj, stopovačka, spešl pamlsky.
I když on asi každý má svou metodu.
Já se přiznám, že prostě v tom stopování trochu plavu. Ono se to zkušenému zdá jednoduché .... ale po zkušenostech s maxivořechem vím, že každá blbost má vliv. I když u něj je to spíš o prostředí. Jednou nám vyběhnou koně z křoví. Pak mi kolem našlapané stopy projde myslivec s vyvrženými muflony. Půl hodiny po tom co najdu perfektní místo na starší stopu (tak abych věděla kudy jsem šla) a našlápnu si jí mi povrch přeryje bagr. A naposled mi poslední předmět označil pozvracením .... protože slupnul pár granulí s mravenci - ač jsem si dávala pozor kudy stopu vedu. Mám pech!
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Narazila jsem na to v diskuzích u článků o stopování. Na podobný názor jsem narazila i při živé diskuzi s letitými kynology.
Někdo to vyzdvihuje právě jako rituál ..... postroj, stopovačka, spešl pamlsky.
I když on asi každý má svou metodu.
Já se přiznám, že prostě v tom stopování trochu plavu. Ono se to zkušenému zdá jednoduché .... ale po zkušenostech s maxivořechem vím, že každá blbost má vliv. I když u něj je to spíš o prostředí. Jednou nám vyběhnou koně z křoví. Pak mi kolem našlapané stopy projde myslivec s vyvrženými muflony. Půl hodiny po tom co najdu perfektní místo na starší stopu (tak abych věděla kudy jsem šla) a našlápnu si jí mi povrch přeryje bagr. A naposled mi poslední předmět označil pozvracením .... protože slupnul pár granulí s mravenci - ač jsem si dávala pozor kudy stopu vedu. Mám pech!
"Narazila jsem na to v diskuzích u článků o stopování. Na podobný názor jsem narazila i při živé diskuzi s letitými kynology"
tak ja teda precetla všechno, co jsem kdy sehnala o stopovani v cj a ang - a bavila se taky kde s kym - ale jeden druh pamlsku? na to jsem ještě nenarazila
nedava mi to smysl. uz jen protože to, co je na jednom terenu neviditelne - na dalším bije do oci, lezou na to mravenci, psovi se to omrzi atd. atd.
a ono i s tema ritualama -na to taky casem prijdete, ze to není uplne tak jak se pise
je dulezite shanet informace, koukat na zkusenne, ale není uplne bezpodminecne nutne vse, co se clovek dozvi - vyzkoušet na kazdem psovi
"I když on asi každý má svou metodu"
no - ve skutečnosti - každý pes ma svou metodu
Stopy jsou krasna disciplína. jako chapu, ze to je mozna nepochopitelne -ale asi je mam nejradši z cele sportovky.
Dokud jsme slapala 50kroku s 50ti pamlsky - taky me to nebavilo. Ale pak jsem se dojela podivat na stoparske zavody - a rekla jsem si, ze tohle chci taky svého psa naucit
A ne, zkusenna nejsem. Porad se ucim, každý další pes me něco nauci...
Třeba mi byl odebran klikr -ze ho neumim pouzivat na stope- v mych rukách, že to je nebezpecna věc
nebo vloni na tabore mi zase sebrali stopovačku, ze ji neumim drzet.
Když pak clovek vidi, jak malo staci -opravdu lehce jiné vedeni stopovačkou -a muj vlastní pes na te stope oziva a jde mnohem lepe cizimu cloveku - vždycky mi dojde, kolik toho ještě neumim
petrahei
napsal(a):
"Narazila jsem na to v diskuzích u článků o stopování. Na podobný názor jsem narazila i při živé diskuzi s letitými kynology"
tak ja teda precetla všechno, co jsem kdy sehnala o stopovani v cj a ang - a bavila se taky kde s kym - ale jeden druh pamlsku? na to jsem ještě nenarazila
nedava mi to smysl. uz jen protože to, co je na jednom terenu neviditelne - na dalším bije do oci, lezou na to mravenci, psovi se to omrzi atd. atd.
a ono i s tema ritualama -na to taky casem prijdete, ze to není uplne tak jak se pise
je dulezite shanet informace, koukat na zkusenne, ale není uplne bezpodminecne nutne vse, co se clovek dozvi - vyzkoušet na kazdem psovi
Stopy jsou krasna disciplína. jako chapu, ze to je mozna nepochopitelne -ale asi je mam nejradši z cele sportovky.
Dokud jsme slapala 50kroku s 50ti pamlsky - taky me to nebavilo. Ale pak jsem se dojela podivat na stoparske zavody - a rekla jsem si, ze tohle chci taky svého psa naucit
Třeba mi byl odebran klikr -ze ho neumim pouzivat na stope- v mych rukách, že to je nebezpecna věc
Když pak clovek vidi, jak malo staci -opravdu lehce jiné vedeni stopovačkou -a muj vlastní pes na te stope oziva a jde mnohem lepe cizimu cloveku - vždycky mi dojde, kolik toho ještě neumim
Líp to ani napsat nešlo!
petrahei
napsal(a):
A jak je to tedy s těma rituálama?
Ale tak já vím, že stejně jako pes se musí ochodit i psovod. Ale je to přesně tak jak píšete - při padesáti vydřených propamlskovaných krocích je to řehole. A tohle je druhý pes, kterého stopování učím, tak bych už chtěla to začít dělat pořádně. Jako boxéři mi stopovali s chybama a tak nějak sami .... ale to bylo ještě za dob Svazarmu a rad typu namaž si boty taveňákem.
marcelaamax
napsal(a):
A jak je to tedy s těma rituálama?
no-třeba casem zjistite -ze psa spise znervoznuji nez nabuzuji. a musite je zmenít.
ze jeden pes potřebuje naprosty klid -vyklidnit ho před nášlapem, ritualem prave - a druhy ze potřebuje naopak povzbudit.
a navíc ještě -ze se to meni v case/urovni treninku - a pes, co se nejdriv vyklidnoval - najednou potřebuje povzbuzeni a naopak
casem taky zjistite, ze vlastne zadne rituály nepotrebujete, neb pes není blby a vi, co jde na to pole delat
a nejkrasnejsi je, když ten pes uz vi, ze na cele stope nebude nic, za predmety nebude nic -a stejne jde a vyšvihne paradni stopu ve vedru, nadre se na tezkem terenu - a druhy den jde zase..
to je něco tak uzasneho, když clovek zazije takhle makat psa - samostatne, v necem, kde zalezi opravdu jen na tom psovi, jak to dopadne - nejde mu nijak pomáhat.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Ale tak já vím, že stejně jako pes se musí ochodit i psovod. Ale je to přesně tak jak píšete - při padesáti vydřených propamlskovaných krocích je to řehole. A tohle je druhý pes, kterého stopování učím, tak bych už chtěla to začít dělat pořádně. Jako boxéři mi stopovali s chybama a tak nějak sami .... ale to bylo ještě za dob Svazarmu a rad typu namaž si boty taveňákem.
"A tohle je druhý pes, kterého stopování učím, tak bych už chtěla to začít dělat pořádně"
tak verte, ze ten druhy pes bude uplne jiny nez ten první a vymysli zase něco uplne jiného k reseni
protoze tyhle ideály -ze se u dalšího psa vyhnu chybam, co jsem napachala na prvním -to mají uplne všichni
petrahei
napsal(a):
no-třeba casem zjistite -ze psa spise znervoznuji nez nabuzuji. a musite je zmenít.
ze jeden pes potřebuje naprosty klid -vyklidnit ho před nášlapem, ritualem prave - a druhy ze potřebuje naopak povzbudit.
a navíc ještě -ze se to meni v case/urovni treninku - a pes, co se nejdriv vyklidnoval - najednou potřebuje povzbuzeni a naopak
casem taky zjistite, ze vlastne zadne rituály nepotrebujete, neb pes není blby a vi, co jde na to pole delat
a nejkrasnejsi je, když ten pes uz vi, ze na cele stope nebude nic, za predmety nebude nic -a stejne jde a vyšvihne paradni stopu ve vedru, nadre se na tezkem terenu - a druhy den jde zase..
to je něco tak uzasneho, když clovek zazije takhle makat psa - samostatne, v necem, kde zalezi opravdu jen na tom psovi, jak to dopadne - nejde mu nijak pomáhat.
Jo tohle platí tak nějak všeobecně s těmi rituály - přijedeme na cvičák a hned ví, o co jde - dávám mu stahovák - ale je mu úplně jedno jaký má obojek, už dávno předtím ví, co se bude dělat. Pokud jsou tam obrany tak už vidí makety a taky ví, že se nejde cvičit poslušnost, ale jde se na obrany. Dřív jsem dávala obranářský postorj, ale už to nedělám.
Nebo když jedeme na louku jen tak na procházku, je v klidu. Jakmile jedeme trénovat (udičku, pešky, lana atd. nakládám tak, aby to pes neviděl) tak už když se blížíme k té louce tak řve, ví co bude následovat. Stejně tak když jedeme trénovat k rybníku. Nebo když přijíždíme na louku kde bude coursing, klidně i na louku kde nikdy nebyl, tak už ví. A nebo když jedeme třeba na cvičák cvičit - tak kousek od cvičáku už začne pokňukávat. Ale když jedeme na výlet a jen míjíme cvičák tak je v klidu. No, nejsou blbí
Ale tak snaha se počítá ne? U mne jde spíš o to abych byla "vybavena" trochu širším teoretickým základem .... aby případně, když mnou vybraný směr výcviku nebude optimální (nebude vyhovovat psovi) mohla bych se přiklonit k jinému způsobu. Nebo abych případně pochopila, kde může být chyba - i když je mi jasné že na tohle je spíš lepší náhled další osoby.
Já vím, že řeknete, že praxe prověří ..... ale praxe příjde nejspíš v pátek (štětku čeká očkování a odpočinek) .... takže do té doby pouze teorizuji.
No, nejsou blbí
jj. cele kouzlo je v tom, aby to pes - chtěl delat .
třeba ja vytahuju zavodni obojek jen na zavody/zkoušky. jinak chodi na praktictejsich obojcich.
dřív me upozornovali, ze to nemam delat, ze pes zacne rozlisovat ostrou akci a trenink. a vykasle se na me.
no - po par akcich to pes rozlisuje i tak. a pak nastupuje prave způsob, jak se to ten pes naucil.
on uz vi, ze to bude bez odmen a ze na nej nemuzu obojek-neobojek.
a bud i tak dela dal -nebo taky ne
saola
napsal(a):
Dřív, než bych vůbec začala řešit, jaké žrádlo/pamsky na stopu, tak bych si něco zjistila o vlastním stopování.
Doporučuji Eis: Pachové práce služebníchpsů, nic lepšího v češtině dostupné není.
http://www.americanpitbullterrier-sparks.cz/images/PDF/Vil%C3%A9m_Eis_Pachov%C3%A9%20pr%C3%A1ce.pdf
Čtu si to! Abyste neřekla, že jsem vás nechala bez reakce. Některé věci jsou tam celkem fajn .... třeba ta podpora pachu psovoda - hračka ze staré fusekle.