ahojte.
mam problem s vyberom plemena. Viem, ze to tu bolo uz velakrat diskutovane, ale som uplny zaciatocnik a este som nijakeho psa nemal.
Mame novy dom a rozhodli sme sa ze si zaobstarame nejakeho hafana.
Nase priblizne predstavy: mal by byt povahovo vyrovnany, lahko cvicitelny, mal by nas vediet ustrazit a nemal by mat problem s pobytom vonku.
dakujem, vopred za odpovede
cobli

marekm
napsal(a):
ahojte.
mam problem s vyberom plemena. Viem, ze to tu bolo uz velakrat diskutovane, ale som uplny zaciatocnik a este som nijakeho psa nemal.
Nase priblizne predstavy: mal by byt povahovo vyrovnany, lahko cvicitelny, mal by nas vediet ustrazit a nemal by mat problem s pobytom vonku.
ahoj,a budete s ním chodit na prochjdy cvičiště a tak nebo jen na hlídání ? Rozhodně bych vybírala mezi ovčáky.
marekm
napsal(a):
ahojte.
Ahoj. Doporučila bych Bílého švýcarského ovčáka. Jsou lehce cvičitelní, ovladatelní, poslušní. Vhodní pro začátečníky. Dobře hlídají. Doporučuji vybírat podle povahy rodičů.
blankpapilio
napsal(a):
Ahoj. Doporučila bych Bílého švýcarského ovčáka. Jsou lehce cvičitelní, ovladatelní, poslušní. Vhodní pro začátečníky. Dobře hlídají. Doporučuji vybírat podle povahy rodičů.
a ještě fotka
marekm
napsal(a):
ahojte.
co hovawart či leonberger?
marekm
napsal(a):
ahojte.
este raz dakujem velmi pekne za odpovede. este by som dodal, ze rodine sa velmi paci ridgeback. mate skusemosti s tymto plemenom?
marekm
napsal(a):
ahojte.
Mě momentálně napadá německý ovčák, chodský pes a belgický ovčák - tervueren a malinois. U ridgbecka bych videla problém v komplikovanější povaze a taky v pobytu venku. Ne že by nemohl být celý rok venku, ale potřebuje kvalitní zateplenou boudu a nevím jestli, až bude -15, s nadšením poběží ohlídat váš pozemek.
Tady vám sice pomůžeme zorientovat se v nabídce plemen, ale konečné rozhodnutí je na vás. Nejlepší je, vybrat si několik plemen a poptat se u samotných chovatelů, zajet se kouknout na to plemeno, mít možnost se s ním setkat, vidět jak se chová.
Vždy chtějte vidět matku a na otce (většinou není přítomen) se hodně ptejte, jaký je povahově, jak se chová k lidem, ke psům atd. To vám hodně napoví o vašem budoucím štěněti.
hortova
napsal(a):
Mě momentálně napadá německý ovčák, chodský pes a belgický ovčák - tervueren a malinois. U ridgbecka bych videla problém v komplikovanější povaze a taky v pobytu venku. Ne že by nemohl být celý rok venku, ale potřebuje kvalitní zateplenou boudu a nevím jestli, až bude -15, s nadšením poběží ohlídat váš pozemek.
Tady vám sice pomůžeme zorientovat se v nabídce plemen, ale konečné rozhodnutí je na vás. Nejlepší je, vybrat si několik plemen a poptat se u samotných chovatelů, zajet se kouknout na to plemeno, mít možnost se s ním setkat, vidět jak se chová.
Vždy chtějte vidět matku a na otce (většinou není přítomen) se hodně ptejte, jaký je povahově, jak se chová k lidem, ke psům atd. To vám hodně napoví o vašem budoucím štěněti.
kdybych si já znovu vybírala psa, tak bych si nejprve vzala do ruky nějaký atlas a podívala se, jaká plemena vůbec existují.
Vybrala bych si všechna, která se mi líbí a o které jsem ochotná se starat (třeba z hlediska péče o srst) a potom se orientovala v tom, jaké mají povahy. Nedejte na to, co je napsáno v atlasech. Občas jsou tam opravdu zarážející věci. Spíš bych se pobavila s nějakými chovateli těch plemen, které jste si vybrali. Většina z nich je ochotná sdělit své názory a zkušenosti.
Tady vám většina lidí bude nabízet to plemeno, které zrovna chová.
marekm
napsal(a):
este raz dakujem velmi pekne za odpovede. este by som dodal, ze rodine sa velmi paci ridgeback. mate skusemosti s tymto plemenom?
Ridgeback není pes do kotce, podle mne.
Podle požadavků by se hodilo nějaké ovčácké plemeno - bývají dobře cvičitelná, hlídají a venku vydrží. Na druhou stranu bývají dost aktivní a potřebují zaměstnat nejen tělo, ale i hlavu. To znamená chodit ven, na cvičák, vymýšlet úkoly, hry, zábavu. Kdyby byl pes jen na zahradě, začal by se nudit a je zaděláno na problémy...
K hlídání jsou stvoření psi pastevečtí, nevyžadují ani tolik pohybu, strážení dostatečně velké zahrady je pro ně ten pravý úkol. Zase ale nejsou úplně vhodní pro naprostého začátečníka, jsou to příroďáci a potřebují trochu jiný přístup než "normální" psi.
Rozhodně bych vyloučila psy lovecké, pokud se nechcete loveckému výcviku věnovat, retrívry, kteří příliš nehlídají a plemena úplně krátkosrstá.
Doporučuji také projít atlas, ale spíše než vzhledem se řídit posláním psa, tím, k čemu byl vyšlechtěn. To poví hodně o jeho povaze, talentu k určité činnosti a nárocích. Já, když jsem vybírala druhého psa, stanovila jsem si neprve obecné nároky (pracovní určení plemene, povahové předpoklady, hmotnost, délka srsti) a pak si k užšímu výběru plemen napsala jejich pro a proti (a tam už patřilo i to, nakolik se mně a blízkým to které plemeno líbí vzhledově, jestli jde u nás sehnat apod.). No a pak jsem to sesumírovala a výsledek prokonzultovala s chovateli a majiteli. A bylo to to pravé!
Přeji, ať se taky trefíte! Hodně štěstí!
marekm
napsal(a):
ahojte.
také bych se přikláněla k variantě vybrat nějaké ovčácké plemeno. BŠO, chodský pes, belgický ovčák. i kolie je skvělý pes, dlouhosrstá mi připadá jako ideální rodinný pes k domu se zahradou.
Další dobrá volba je i hovawart, ale tam už je potřeba být ve výcviku pečlivější, nejsou tak "splachovací" jako NO.
Pokud se vám líbí víc krátkosrstí, tak třeba i rotvajler je dobrý hlídač a snese být celý rok venku. Není to sice pes doporučovaný začátečníkům, ale podle mě je to víc otázka přístupu a důslednosti ve výchově, než osobních zkušeností. RR je na roli celoročně venku chovaného hlídače nevhodný.
Záleží taky na tom, jak moc času jste ochotný mu věnovat, jestli chcete i chodit na cvičák a tak.
Určitě bych nevybírala mezi loveckými plemeny. Jednak za smysluplnou činnost většinou považují výhradně jen to, k čemu byli šlechtění, a pak málokterý je schopný zastavit případného zloděje jinak než umazlením k smrti.