Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.10.2005 07:32

Na nemoderovanej sem si precet prispevky na tohle tema a docela me to zaujalo. Casto sem si rikal kdyz sem videl mopse ci civavy jaky to je "hrozny" ze jeden skoro nedejcha, druhyho muze kdokoli prislapnutim zmrzacit. Nebo kdyz ctu ze dogy a vlkodavove se dozivaji v prumeru 7 let nebo ze nektera plemena rodi velmi casto jen za pomoci veta, cisarem. Zarazil me nazor ze slovem preslechtenej se neda oznacit plemeno ale jen ty psy od jednoho nejakeho nezodpovedneho chovatele. To je prece nesmysl ne? Zkazit se da kazde plemeno to je mi jasne ale citim znacny rozdil mezi "stribrnou" barvou u labradoru(viz nemoder.disk.) a problemy s dychanim u kratkonosych plemen. myslim si treba ze plemena chovana pro praci jsou obecne "mene preslechtena nez plemena rekneme spolecenska urcena vice mene jen na vystavy. Nebo to proste spatne chapu a to ze pes nevypada jako pes je v poradku a preslechtenost je kdyz krizime nevyhovujici psy? Co si o tom myslite?

10.10.2005 07:32

gregor napsal(a):
Na nemoderovanej sem si precet prispevky na tohle tema a docela me to zaujalo. Casto sem si rikal kdyz sem videl mopse ci civavy jaky to je "hrozny" ze jeden skoro nedejcha, druhyho muze kdokoli prislapnutim zmrzacit. Nebo kdyz ctu ze dogy a vlkodavove se dozivaji v prumeru 7 let nebo ze nektera plemena rodi velmi casto jen za pomoci veta, cisarem. Zarazil me nazor ze slovem preslechtenej se neda oznacit plemeno ale jen ty psy od jednoho nejakeho nezodpovedneho chovatele. To je prece nesmysl ne? Zkazit se da kazde plemeno to je mi jasne ale citim znacny rozdil mezi "stribrnou" barvou u labradoru(viz nemoder.disk.) a problemy s dychanim u kratkonosych plemen. myslim si treba ze plemena chovana pro praci jsou obecne "mene preslechtena nez plemena rekneme spolecenska urcena vice mene jen na vystavy. Nebo to proste spatne chapu a to ze pes nevypada jako pes je v poradku a preslechtenost je kdyz krizime nevyhovujici psy? Co si o tom myslite?

Já se spíše přikláním k tomu křížení nevhodných jedinců. Mám podobnou zkušenost s tím, že když si fena a pes nesednou, tak se objevují znaky přešlechtění (chybějící zuby...). Naopak, když sednou, tak můžou být zdravá štěňata... Ohledně mopsů nemohu soudit, ale na druhou stranu k takovémuto vzhledu, který s sebou nese ztížené dýchání... byl vyšlechtěn a není to nežádoucí. Samozřejmě že by majitelé byli rádi, kdyby mops dýchal lépe, ale s takovým vzhledem to asi moc nejde. Ale že by šlo o trápení si nemyslím. To samé čivavy, to vše je cílený vzhled a ne nežádoucí následek přešlechtění. Něco jiného je zkrácený věk dog. I když pravda je, že mě třeba někdo poučí, mám pracovní plemeno, takže tam se přešlechtění nějak moc neobjevuje. Naopak pracovní vlohy i exteriér se zlepšuje.
Proč jsou úspěšné chovatelské stanice, které mají kvalitní zdravé psy a naopak stanice, ketré na tom tak dobře nejsou? Já si myslím, že je to kvalitou chovatele. To stejné němečtí ovčáci-některé stanice produkují zdravé psi s tvrdou povahou na práci, psy bez nahrbených zad... A psi z jiné stanice se bojí i zašustění... Také by se dalo říct, že psi z prvých stanic jsou zdraví, kdežto z druhých přešlechtění.

Přidejte reakci

Přidat smajlík