Psychika psa aneb jak zase chodit po čtyřech

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.11.2005 08:03

Ahoj,
zdravím pejskaře a prosím o radu, protože už si sama moc rady nevím. Stala se nám doma dosti smutná událost- naše psí holčička (BO tervueren,9 měsíců) se katapultovala střešním oknem a zlomila si pravé zadní koleno. Teď přesně nevychrlím diagnózu, ale to teď není asi až tak podstatné. Byla na operaci a teď má v koleni 3 hřeby, které se po 6 týdnech vyndají. Po čtyřech dnech od operace jsem s ní měla začít cvičit pokrčování a natahování nožky. Bohužel naše holka je pěkná citlivka a hysterka. Stačilo se jí na nohu jen podívat a řvala. Nicméně jsem sní alespoň 3x denně cvičila(a cvičím). Pohyb má předepsaný na vodítku.
Teď jsme tři týdny po operaci a stále nechce na nohu došlapovat. Při cvičení už tolik neřve, ale jinak dělá jak kdyby nohu neměla. Podle veta (jiného než ji operoval) by už došlapovat měla. Jediné kdy se o nohu opírá je začátek procházky, když je natěšená a táhne. Kdyby nebyla zima, tak s ní půjdu plavat. Taky mě napadla oranice, ale ještě tu nejsou. Když jsem s ní zkoušela chodit ve vrstvě slámy, radši sebou plácla, než aby se o nohu opřela. Prostě dělá jak kdyby ji neměla. Byla by ochotná lítat tryskem po třech, kdybych ji nechala.
Prosím poradíte někdo, jak ji pomoc? Nebo myslíte že má ještě čas?
Mám strach z nějakých deformací kloubů atd.( dostává chondro výživu atd.)Díky za vaše rady a zkušenosti.
Jana

30.10.2005 23:22

janice napsal(a):
Ahoj,
zdravím pejskaře a prosím o radu, protože už si sama moc rady nevím. Stala se nám doma dosti smutná událost- naše psí holčička (BO tervueren,9 měsíců) se katapultovala střešním oknem a zlomila si pravé zadní koleno. Teď přesně nevychrlím diagnózu, ale to teď není asi až tak podstatné. Byla na operaci a teď má v koleni 3 hřeby, které se po 6 týdnech vyndají. Po čtyřech dnech od operace jsem s ní měla začít cvičit pokrčování a natahování nožky. Bohužel naše holka je pěkná citlivka a hysterka. Stačilo se jí na nohu jen podívat a řvala. Nicméně jsem sní alespoň 3x denně cvičila(a cvičím). Pohyb má předepsaný na vodítku.
Teď jsme tři týdny po operaci a stále nechce na nohu došlapovat. Při cvičení už tolik neřve, ale jinak dělá jak kdyby nohu neměla. Podle veta (jiného než ji operoval) by už došlapovat měla. Jediné kdy se o nohu opírá je začátek procházky, když je natěšená a táhne. Kdyby nebyla zima, tak s ní půjdu plavat. Taky mě napadla oranice, ale ještě tu nejsou. Když jsem s ní zkoušela chodit ve vrstvě slámy, radši sebou plácla, než aby se o nohu opřela. Prostě dělá jak kdyby ji neměla. Byla by ochotná lítat tryskem po třech, kdybych ji nechala.
Mám strach z nějakých deformací kloubů atd.( dostává chondro výživu atd.)Díky za vaše rady a zkušenosti.
Jana

Ahoj,
my jsme zažili něco podobného, naši fenku přejelo auto a měla vykloubený kyčel, byla na operaci, kloub jí v podstatě odstranili, také jsme cvičili, fenka řvala jak tygr (a to je bulteriér), později už jen ze cviku . Dost dlouho na tu nohu nešlapala, po nějaké době došlapovala, ale současně s druhou nohou, tedy obrazně chodila po třech. Normálně po čtyřech začala chodit až teprve po čtyřech měsících od operace. Také jsem přemýšlela o nějakém plavání, ale také byla zima a doma jsme měli jen malou vaničku ve sprchovém koutě.
Nakonec to opravdu chtělo svůj čas a ona se normálně rozchodila. Samozřejmě když byla unavená, tak zase hopkala po třech, to jí taky trvalo poměrně dlouho (ta únavnost). Dnes je 3,5 roku po operaci a není na ní nic poznat. Ba jo, je, tu operovanou nohu má malinko slabší, méně osvalenou, ale myslím si, že ona ji už nezatěžuje ze zvyku, taky ji má nepatrně kratší, tak možná i proto si ji ulevuje.
Přeju fence brzké uzdravení a Tobě pevný nervy, vydrž!!

11.11.2005 00:32

janice napsal(a):
Ahoj,
Jana

Také si myslím, že to chce čas. Pes v mnoha situacích nakonec zjistí, že ho noha nebolí a začne ji používat (ať už nevědomě nebo vědomě). Časem používání nohy bude zase automatické. Určitě také hodně pomůže, že se k ní začne přistupovat jako ke „zcela zdravé“, tím myslím, že musí mít pocit, jako by se nic nestalo, zkrátka, že už je „normální běžný den zdravého psa“.
Samozřejmě, zůstaňte u toho „vymýšlení, jak nohu do chůze zapojit“, ale nelámala bych si tolik hlavu s tím, že na ni ještě nedošlapuje. Je to asi vážně dost brzy.

11.11.2005 08:03

eva nohelova napsal(a):
Také si myslím, že to chce čas. Pes v mnoha situacích nakonec zjistí, že ho noha nebolí a začne ji používat (ať už nevědomě nebo vědomě). Časem používání nohy bude zase automatické. Určitě také hodně pomůže, že se k ní začne přistupovat jako ke „zcela zdravé“, tím myslím, že musí mít pocit, jako by se nic nestalo, zkrátka, že už je „normální běžný den zdravého psa“.
Samozřejmě, zůstaňte u toho „vymýšlení, jak nohu do chůze zapojit“, ale nelámala bych si tolik hlavu s tím, že na ni ještě nedošlapuje. Je to asi vážně dost brzy.

Četla jsem v nějaké etologické knížce, že měli podobný problém s jiným zvířetem. Mělo zlomenou nohu a po vyndání ze sádry na zahojenou nohu odmítalo došlapovat. Ošetřovatelé to po velmi dlouhé době po uzdravení museli řešit tím, že dali na chvíli sádru na druhou nohu. Psychika zafungovala a po krátké době začalo zvíře chodit opět po čtyřech. Nevím, jestli by to fungovalo i u psa, ale když je člověk hodně zoufalý, zkouší všechno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík