Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.4.2005 22:57

Ahoj,
po letech jsem se rozhodla, že bychom mohli alespoň trochu zúročit jakous takous poslušnost a v létě (možná) složit ZZO. Narazila jsem ale na problém, který mě sice nikdy v praxi netrápil, ve zkoušce by byl ovšem zásadní. Proto se chi zeptat, jestli nemáte nějakou metodu, jak cvičit. Jedná se o to, že při obratu "čelem vzad" mě pes obchází a při "vlevo v bok" kdy já se točím na stejnou stranu, pes musí zareagovat rychle ale přitom opačně než při "čelem vzad". Nemůžu přece po psovi chtít, aby dopředu odhadl, v které poloze se při otočce zastavím a podle toho reagoval. Možná by bylo řešení učit "čelem vzad" klasicky, jakoby přicouváním psa k noze, ale vzhledem k tomu, že pesan už má pěkně zafixovanou otočku obcházením a také nějak nemá vlohy k couvání (prostě nechápe, jak má ty nohy dávat opačně), ráda bych u toho zůstala. Existuje tedy něco, co by pomohlo k rozlišení těchto dvou obratů?
Díky, Kukla

1.4.2005 22:57

kukla napsal(a):
Ahoj,
po letech jsem se rozhodla, že bychom mohli alespoň trochu zúročit jakous takous poslušnost a v létě (možná) složit ZZO. Narazila jsem ale na problém, který mě sice nikdy v praxi netrápil, ve zkoušce by byl ovšem zásadní. Proto se chi zeptat, jestli nemáte nějakou metodu, jak cvičit. Jedná se o to, že při obratu "čelem vzad" mě pes obchází a při "vlevo v bok" kdy já se točím na stejnou stranu, pes musí zareagovat rychle ale přitom opačně než při "čelem vzad". Nemůžu přece po psovi chtít, aby dopředu odhadl, v které poloze se při otočce zastavím a podle toho reagoval. Možná by bylo řešení učit "čelem vzad" klasicky, jakoby přicouváním psa k noze, ale vzhledem k tomu, že pesan už má pěkně zafixovanou otočku obcházením a také nějak nemá vlohy k couvání (prostě nechápe, jak má ty nohy dávat opačně), ráda bych u toho zůstala. Existuje tedy něco, co by pomohlo k rozlišení těchto dvou obratů?
Díky, Kukla

Ano, existuje. Vy se musíte gesty (tělem, případně i mimikou ap.)naučit dát psovi jasně na srozuměnou, co budetě dělat. Jestli jen odbočit, nebo se otočit čelem vzad. Pak to samozřejmě musíte dodržovat. Učí se to tak, že vlevo bok se dlouho dělá v jakémsi obloučku a pomaleji, později se oblouček upraví na pravý úhel, ale plynulost zůstane, kdežto čelem vzat se provádí jaksi trhaně. U ZZO nepřesnosti v přesnosti obratů psem i psovodem nejsou problém, problém by s úplnou nedokonalostí mohl přijít až u IPO3 či SchH3, nebo až na mistrácích. Tedy zkráceně – „mluvte tělem“ nejdříve zřetelně, později to pilujte tak, aby to bylo zřetelné pro psa, ale málo zřetelné či nezřetelné pro lidské oko. Totéž samozřejmě platí u při obratech na místě. Ale ty jsou o trochu složitější. Každopádně doporučuji nejdříve dát základ obratům při chůzi a poté teprve na místě a trénovat a pilovat a trénovat a pilovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík