Dobrý den, mám 3-měsíční štěně a chtěla bych ho naučit chodit u nohy na vodítku. Na obojek i na vodítko už je zvyklý, nevadí mu, ale když chci jít jinam, než zrovna má náladu on, tak se zastaví, zapře se nohama, vůbec nechce jít a nejde s ním ani hnout. Možná je na to ještě brzy, ale jak ho to učit, aby s tím v budoucnu nebyly problémy?
kamca
napsal(a):
Dobrý den, mám 3-měsíční štěně a chtěla bych ho naučit chodit u nohy na vodítku. Na obojek i na vodítko už je zvyklý, nevadí mu, ale když chci jít jinam, než zrovna má náladu on, tak se zastaví, zapře se nohama, vůbec nechce jít a nejde s ním ani hnout. Možná je na to ještě brzy, ale jak ho to učit, aby s tím v budoucnu nebyly problémy?
V tomto věku hlavně pomalu, je to ještě mimino, ať mu to nezprotivíte do budoucna, teď na to není dostatečně mentálně vyspělé
kamca
napsal(a):
Hlavně NETAHAT! když už tak pořádně cuknout, aby se pohnul požadovaným směrem.
verivery
napsal(a):
Hlavně NETAHAT! když už tak pořádně cuknout, aby se pohnul požadovaným směrem.
Já bych počkal ,je na to opravdu ještě malinkej .Pomalu ho zvykej s připnutým voditkem a až to bude OK tak pak chuze na něm.Cvičit chuzy klasicky u nohy až tak od pul roka.Já pesana na vodítku vodím jen v nutných případech,takže běhá skoro stále volně,pokud ho budeš vodit jen na vodítku a pak ho nekdy pustíš,bude jak utržený ze řetězu,že je konečně volný a hnedtak se nebude chtít vrátit.Takže si myslím,že by si měl užívat volnosti a strachovat se on o tebe aby jsi se mu nestratila,pak bude i přivolání jednodužší-výcvik.To je moje zkušenost a praktikuji ji již 20 let
Jinak držím palce
kamca
napsal(a):
Bohužel ne každý si může dovolit nechat pejska do půl roku pohybovat se volně – bez vodítka, i když maximální možnou volnost (nejen) v mladém věku plně schvaluji. Přesto pro takový přístup člověk potřebuje nejen nebydlet v centru města nebo u hlavní silnice mezi spoustou domů, ale také zkušenosti, jak si psa u sebe udržet a předejít neštěstí, jakým je např. přejetí psa autem.
Tedy moje rada je, naučit psa chodit na vodítku, a to co nejdříve. Naučit psa chodit na vodítku však neznamená, že musí hned od začátku přesně chodit u nohy. Chodit na vodítku podle mě znamená chodit tím směrem, jako potřebuji, „někde“ na moji levé straně a to tak, aby se vodítko nenapínalo a nedošlo k táhnutí psa na vodítku (což se poté většinou dost těžko odnaučuje. ...Pro začátečníka nebo jen mírně pokročilého).
Na každého psa opravdu platí něco jiného, ale nejméně nátlakové učení chůze na vodítku jsou dvě metody – nalákat na pamlsek či hračku (ale pozor, aby si pes nezačal neustálým zastavováním vynucovat pamlsek!) nebo druhá, že zpočátku budete chodit víceméně kde chce jít pes, ale zároveň se ho pozvolna budete snažit tak trochu nenápadně ovlivňovat až nakonec zjistíte (a pes ne ), že chodí „podle vás“.
Doporučuji z počátku dlouhé vodítko a pokusit se dostat psa „na svou stranu“ vlídným a hravým hlasem.
Také mějte na paměti, že musíte být chytřejší, než váš pes! Tedy nesmí zjistit, že jste bezradná – že s ním nic nezmůžete, když se „šprajcne“. = rychle řešit tento problém...
Siu

XXX.XXX.62.82
Ahoj,
mam podobnej problem, jenomze moje holka uz neni stene, je to rocni slecna, bullterierka, mela tezke detstvi. Neumi chodit na voditku, a rady s pamlskami bohuzel nefunguji, nehne sa, vubec, vzepre se jako mulice a konec. Mate prosim radu ? bydlime na frekventovanej ulici, nemuze chodit bez voditka, v praku poslucha skvele.
Dekuji.
Lamatlama

XXX.XXX.184.13
Zase jste mimo, nejde o štěně.
Zadavatelka - jak těžké dětství?
Naučila jste jí už, že pokud nechce, tak se zabejčí a ono jí to projde. Jak vy vyvinete tlak, ona logicky protitah. Jak to děláte doteď? Náprava není složitá, ale velmi důsledná a obávám se, že při nutnosti venčení na ulici je nemožné být absolutně důsledný. Máte možnost třeba o víkendu se jí věnovat a třeba i jen hodit do auta a vyjet ven?
anonymx
napsal(a):
Zase jste mimo, nejde o štěně.
Zadavatelka - jak těžké dětství?
Naučila jste jí už, že pokud nechce, tak se zabejčí a ono jí to projde. Jak vy vyvinete tlak, ona logicky protitah. Jak to děláte doteď? Náprava není složitá, ale velmi důsledná a obávám se, že při nutnosti venčení na ulici je nemožné být absolutně důsledný. Máte možnost třeba o víkendu se jí věnovat a třeba i jen hodit do auta a vyjet ven?
Mimo jste vy- zadavatelka uvádí tříměsíční štěně- než začnete kritizovat- čtěte pořádně.
Siu
napsal(a):
Ahoj,
mam podobnej problem, jenomze moje holka uz neni stene, je to rocni slecna, bullterierka, mela tezke detstvi. Neumi chodit na voditku, a rady s pamlskami bohuzel nefunguji, nehne sa, vubec, vzepre se jako mulice a konec. Mate prosim radu ? bydlime na frekventovanej ulici, nemuze chodit bez voditka, v praku poslucha skvele.
Dekuji.
Na tohle jednoduchá rada není, bohužel. A u psa ze špatných podmínek, který vodítko (zřejmě) nezná a vzhledem k podmínkám se bez něj neobejde, to bude na dlouho.
V první řadě to chce nenapínat vodítko - tah způsobí protitah, takže čím víc se snažíte fenku "roztáhnout" vodítkem, tím víc je ona zaseklá proti tahu vodítka. Povolte vodítko, nechte ho prověšené a "pozvěte" ji, ať jde s vámi, řečí vašeho těla - to se blbě popisuje, lepší je to předvést. Můžete tomu pomoct zamlaskáním, oslovením, třeba i tím pamlskem nebo hračkou... ale stále s prověšeným vodítkem, to máte jen jako pojistku, aby nevlítla do silnice.
U mnoha psů pomůže i to, když budete místo obojku používat postroj.
Obnovuji téma a prosím o radu.
Máme 4 a půl měsíční štěně, které venku si velmi často sedá např. když slyší hlasy přicházejících lidí, jde proti nám ve velké vzdálenosti člověk s holelmi, slyší neznámé zvuky, zaštěká v dálce pes, pozoruje větší seskupení osob apod. Prostě sedne a není možné s ní hnout. Nereaguje na pamlsky ani na jemné zatahání za vodítko. Jak mám postupovat?
evra
napsal(a):
Obnovuji téma a prosím o radu.
Máme 4 a půl měsíční štěně, které venku si velmi často sedá např. když slyší hlasy přicházejících lidí, jde proti nám ve velké vzdálenosti člověk s holelmi, slyší neznámé zvuky, zaštěká v dálce pes, pozoruje větší seskupení osob apod. Prostě sedne a není možné s ní hnout. Nereaguje na pamlsky ani na jemné zatahání za vodítko. Jak mám postupovat?
Jsou psi, kteří si takové situace "musí vysedět" Já osobně bych se štěntem nedělala nic, prostě bych s ním počkala, ať si situaci okouká. Neutíká, není v panice, jen si potřebuje po svém zjistit, co se děje. Dala bych mu chvilku a pak mu řekla :"tak co JDEME?" a šli bychom. prostě nechat mu čas a prostor se s věcmi seznamovat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zrzavci
napsal(a):
Jsou psi, kteří si takové situace "musí vysedět" Já osobně bych se štěntem nedělala nic, prostě bych s ním počkala, ať si situaci okouká. Neutíká, není v panice, jen si potřebuje po svém zjistit, co se děje. Dala bych mu chvilku a pak mu řekla :"tak co JDEME?" a šli bychom. prostě nechat mu čas a prostor se s věcmi seznamovat.
Krom hlasu přitakávám ještě i takto - ano ano ano a ještě jednou ano! Nech štěně si to "prožít, strávit, ohmatat, přemlít v hlavičce..."...