Máte někdo zkušenosti s tažnými postroji od firmy ManMat? Předpokládám, že se jedná o kvalitní výrobky, ale co nevím, je to, jaký přesně vybrat pro občasné zapřažení k lyžaři. Asi ten standartní a velikost mi měřením vychází L- XL. Asi bych se měla rozhodnout spíš pro tu větší, když počítám, že pes ještě zmohutní, že? A co to statní - Ski opasek a šňůra s gumou - stojí to za to nebo pro začátek je to k ničemu?
Jak jste psa naučili tahat a na co si dát pozor? Díky za každou radu naprostému laikovi (když nepočítám, že jsem jako dítě "týrala" jezevčici v sáňkách:-))
stieberova
napsal(a):
Máte někdo zkušenosti s tažnými postroji od firmy ManMat? Předpokládám, že se jedná o kvalitní výrobky, ale co nevím, je to, jaký přesně vybrat pro občasné zapřažení k lyžaři. Asi ten standartní a velikost mi měřením vychází L- XL. Asi bych se měla rozhodnout spíš pro tu větší, když počítám, že pes ještě zmohutní, že? A co to statní - Ski opasek a šňůra s gumou - stojí to za to nebo pro začátek je to k ničemu?
Jak jste psa naučili tahat a na co si dát pozor? Díky za každou radu naprostému laikovi (když nepočítám, že jsem jako dítě "týrala" jezevčici v sáňkách:-))
Na uvod - skojoring delam jen rekreacne, jinak se ucastnim vsech dogtrekkingu...
Co se tyka postroju, ja uprednostnuju firmu Polar ( www.polarpesek.com ) - tam si zavolas, nahlasis miry sveho psa a usijou ti postroj presne pro nej...
Zalezi jen na tobe, pro jaky typ postroje se rozhodnes. Obecne se pro behani a dogtrekking doporucuje typ guard (s kratkou zadi), jednak kvuli uhlu tahu (ale ten neni zas tak markantne rozdilny), druhak a to predevsim kvuli vetsi ovladatelnosti psa. Na klasicke tahani (tedy i skj) se doporucuje postroj sled (s dlouhou zadi), protoze tah je pro psa lepe rozlozen po celem tele. Ale pozor! Sled je vhodne kupovat az na uplne dospeleho a dorostleho psa!!! Neda se totiz nijak nastavit a kdyz si pak koupis sled presne na psa a on ti jeste zmohutni, tak mu postroj bude maly a mohl by se na nem dusit. A kdyz koupis vetsi a pes ti do nej nedoroste, tak velky postroj zase nesedi, jak ma, a muze drit... Sled je tedy vhodne kupovat na uz skutecne dospeleho a plne dorostleho psa, odhadem nejdriv tak v roce a pul.
Opasek je lepsi od firmy Manmat, protoze ma spodni tah. Coz znamena, ze pes te tahne za zadek, za teziste, a tah je tim padem nejen pohodlnejdi (neboli zada), ale taky efektivnejsi. Bohate staci "simple" (ten odlehceny).
Skj nebo cc snura je dobrou volbou, protoze ma amortizer. To je taky jinak receny "gumicuk" - tlumi narazy psa pri tahu, proste kdyz pes tahne, tak to neskube ani s tebou ani se psem, chrani to jeho i tvou pater a zprijemnuje tahani. Opet doporucuju skj popruh (ne snuru) od firmy Polar - ma totiz nejen dve karabiny, jako cc snury od Manmatu, ale navic na jednom konci i ocko, takze se na tom konci da udelat prakticky smycka pro prichyceni psa k cemukoliv, nebo proste jen jako ucho voditka. Funkcnost maji oba vyrobci naprosto stejnou!
A jak ucim psa tahat? Ted to prave ucim mladeho psa (10 mesicu), nevim, jestli to delam spravne, nejsem musher. Ale od pul roku jsem psa zvykala na postroj (nejprve stacil ten, co mame na stopy, pozdeji jsem mu poridila guard od Polaru sity na miru - nicmene ma tam kousek rezervu, do ktere muze dorust a postroj je castecne regulovatelny), pak na postroj, a tahal za sebou voditko, ted tahame po lesich retez nebo klacky a pomalu uz i tu a tam mne. Jde o to, aby se pes naucil udrzovat cc popruh stale napnuty. Nevim, jestli se mi to dari az tak docela, pri behani zabira, ale nejsem bezec, pri chuzi je to horsi s motivaci, nicmene na dogtreky to bude stacit.
Zaroven jsem postupne ucila povely pro zataceni (i kdyz misto "gee" a "hoo" pouzivam "left" a "right") - pri kazde zaacce jsem zretelne vyslovila dotycny povel a ukazala rukou do smeru. Pes to zacina chapat (starsi pes uz takhle raguje na povely v pohode), myslim, ze casem se to nauci.
Pokud chces se psem taky behat, je prakticke ho naucit povel "za paty", aby te pripadne netahl prilis z kopce. (Pes by se po tomto povelu mel zaradit za tebe a jit ti za patama, nez mu das jiny povel).
A na co si dat pri tahani pozor? To netusim, padam furt, jsem omlacena furt, pes ma ze mne srandu... Ale oba nas to bavi... :oP
(Fotka je se starsim psem, se stenetem jsme jeste prilezitost k bezkareni nemeli!)