Border collie x Australský ovčák

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.5.2007 13:14

Ahoj, mela bych dotaz na majitele techto pejsku, a lidi kteri tyto plemena znali a meli s nimi co docineni ?
Mohli by jste mi prosim srovant tyto dve plemena ? (povahove, narocnosti na pohyb, vychovou)
Oba tito pejsani se mi moc libi, a tak bych o nich chtela vedet i neco vic, nez jen to, co se muzu docist v knizkach.
Se psi mam dlouholeté zkusenosti a momentalne mame dva pastevce, kteri mi povahou moc nevyhovuji, tak mam strach zda australak neni to same. U borderek bych se zase obavala jejich narocnosti na cas a prilisny temperament (sice se mi temperamentni psi libi, ale nevim zda mam tolik casu, aby u me borderka byla stastna). Mám taky kone, takze toho pohybu by asi zas tak malo nebylo, ale abych se psem kazdy den travila trikrat denne tri hodiny venku, tak na to bych asi vazne cas nemela.
Také mam nahacku, ktera mi naprosto vyhovuje, ale pes na hlidani a ke konim to opravdu moc neni.
Tak prosim piste sve zkusenosti a zazitky s temito plemeny a fotecky by taky nevadili

30.5.2007 14:16

krai napsal(a):
Ahoj, mela bych dotaz na majitele techto pejsku, a lidi kteri tyto plemena znali a meli s nimi co docineni ?
Mohli by jste mi prosim srovant tyto dve plemena ? (povahove, narocnosti na pohyb, vychovou)
Oba tito pejsani se mi moc libi, a tak bych o nich chtela vedet i neco vic, nez jen to, co se muzu docist v knizkach.
Se psi mam dlouholeté zkusenosti a momentalne mame dva pastevce, kteri mi povahou moc nevyhovuji, tak mam strach zda australak neni to same. U borderek bych se zase obavala jejich narocnosti na cas a prilisny temperament (sice se mi temperamentni psi libi, ale nevim zda mam tolik casu, aby u me borderka byla stastna). Mám taky kone, takze toho pohybu by asi zas tak malo nebylo, ale abych se psem kazdy den travila trikrat denne tri hodiny venku, tak na to bych asi vazne cas nemela.
Také mam nahacku, ktera mi naprosto vyhovuje, ale pes na hlidani a ke konim to opravdu moc neni.
Tak prosim piste sve zkusenosti a zazitky s temito plemeny a fotecky by taky nevadili

Počkejte na č. 8 (myslím) Světa psů - tam má být zrovna srovnání těchto dvou plemen...
Jinak já sama mám BOC a jsou bezvadné. Temperamentní sice jsou, ale ne neudržitelně - alespoň tedy ty moje. Temperament jde vybít i aportováním a nejrůznějšími blbinkami A spokojeni budou tam, kde je jejich pán.
Okolo koní se také spousta BOC pohyuje a hlídat budou do okamžiku, než jim zloděj hodí aport I když jsou výjimky, kteří hlídají opravdu. Jen nevím zda to není naučené chování, dost často to dělají BOC, které žijí s pastevci (nebo jinými hlídači...).
Jinak neloví, neutíkají, milují děti (nevím, že by byla nějaká BOC agresivní na děti) a lidi vůbec. A i z barev se dá vybrat...
Australáčci jsou taky nádherní, určitě bych je nesrovnávala s pastevci a
nemít už BOC z doby, kdy tu austalští ovčáci ještě nebyli také bych váhala- tak hodně štěstí při výběru

30.5.2007 16:41

monika s napsal(a):
Počkejte na č. 8 (myslím) Světa psů - tam má být zrovna srovnání těchto dvou plemen...
Jinak já sama mám BOC a jsou bezvadné. Temperamentní sice jsou, ale ne neudržitelně - alespoň tedy ty moje. Temperament jde vybít i aportováním a nejrůznějšími blbinkami A spokojeni budou tam, kde je jejich pán.
Okolo koní se také spousta BOC pohyuje a hlídat budou do okamžiku, než jim zloděj hodí aport I když jsou výjimky, kteří hlídají opravdu. Jen nevím zda to není naučené chování, dost často to dělají BOC, které žijí s pastevci (nebo jinými hlídači...).
Jinak neloví, neutíkají, milují děti (nevím, že by byla nějaká BOC agresivní na děti) a lidi vůbec. A i z barev se dá vybrat...
Australáčci jsou taky nádherní, určitě bych je nesrovnávala s pastevci a
nemít už BOC z doby, kdy tu austalští ovčáci ještě nebyli také bych váhala- tak hodně štěstí při výběru

Moc dekuji za nazor . Nedavno jsem cetla v jedne knizce, ze ve schopnosti a ochotnosti se ucit jsou australaci az hodne hodne daleko za borderkama... A to mi asi hodne pripomnelo nase pastevce, mame jeste jednu nemeckou ovcadnu a neda se to srovnat. Nechci mit psa vydrilovaneho, aby me poslechl bez rozmysleni na slovo. Ale toho kdy psovi dam nejaky povel a on si to jeste desetkrat rozmysli mam taky plne zuby, navic jsou pro me pastevci malo aktivni. No a slysela jsem, ze australaci jsou prave takovi, ze maji svou hlavu.

30.5.2007 17:29

krai napsal(a):
Moc dekuji za nazor . Nedavno jsem cetla v jedne knizce, ze ve schopnosti a ochotnosti se ucit jsou australaci az hodne hodne daleko za borderkama... A to mi asi hodne pripomnelo nase pastevce, mame jeste jednu nemeckou ovcadnu a neda se to srovnat. Nechci mit psa vydrilovaneho, aby me poslechl bez rozmysleni na slovo. Ale toho kdy psovi dam nejaky povel a on si to jeste desetkrat rozmysli mam taky plne zuby, navic jsou pro me pastevci malo aktivni. No a slysela jsem, ze australaci jsou prave takovi, ze maji svou hlavu.

Borderka poslechne i bez rozmýšlení a na slovo, ale ne že by byla vydrilovaná, ona prosté pánečky zbožňuje
No a že jsou BOC podle několika průzkumů nejiteligentnějším psím plemenem je myslím dostatečně známé...
Australáka jsem neměla, tak nedovedu posoudit rozdíly.

30.5.2007 19:21

monika s napsal(a):
Borderka poslechne i bez rozmýšlení a na slovo, ale ne že by byla vydrilovaná, ona prosté pánečky zbožňuje
No a že jsou BOC podle několika průzkumů nejiteligentnějším psím plemenem je myslím dostatečně známé...
Australáka jsem neměla, tak nedovedu posoudit rozdíly.

Tak my chováme obě plemena. Jsou si velmi podobná nejen exteriérem, ale i povahou.

S australákem se cvičí stejně dobře jako s borderkou. Nároky na pohyb a vybití jsou stejné.

Myslím si ale, že jako doprovod ke koním je vhodnější australák, nemají takové sklony k pasení a pasou jiným způsobem. Byli vyšlechtěni hlavně westernovými jezdci v USA právě jako pomocníci a doprovázeči u koní. Také mají vrozenější hlídání a cit pro hranice.

www.aussies.wz.cz
www.bordercollie-cz.com

31.5.2007 09:31

krai napsal(a):

Já mám Australského ovčáka, u koní je se mnou odmalička, na vyjížďkách bezproblémový, vytrvalý, ochotný chodit v jakémkoli počasí. Koně trochu pase, ale spíš jen ve výběhu nebo u úvazu - když jsou nelidní chce je umravňovat po svém. Loni jsme závodili v agility, takže ochota se učit u něj opravdu je. Rozdíl mezi borderkami vidím hlavně v tom, jak vyjadřují svoje potřeby aktivity, borderky vás hodně často pasou, hlídají pohledem, jsou jakoby roztěkané na to kdy už něco bude. Ale i mezi těmito plemeny jsou uvnitř rozdíly a dva jedinci můžou být zcela odlišní.

31.5.2007 09:34

krai napsal(a):

Australáci mají svou hlavu, ale v dobrém:-)

2.6.2007 09:02

alicej napsal(a):
Australáci mají svou hlavu, ale v dobrém:-)

to uz tady nejsou zadni dalsi majitele, techto plemen ? Cim vic nazoru tim lip

8.6.2007 15:24

krai napsal(a):
to uz tady nejsou zadni dalsi majitele, techto plemen ? Cim vic nazoru tim lip

8.7.2007 10:01

krai napsal(a):

Pindruskamisa

20.1.2020 18:39
Pindruskamisa

XXX.XXX.110.23

Máme doma zástupce auo i boc
Jsou vzhledem si podobní, povahově úplně jiní,
Elí - australský ovčák je ke psům přátelská u lidí hodně rezervovana, udržuje si odstup a lidi si vybírá, s někým vychází dobře, u některých si drží odstup a na další štěká a nepustí si je k tělu, je velice dobrý hlídač a obranar, je dobré ovladatelná, chytrá, rychle chápe a dobře se cvičí, je zavysla na rodině, kterou miluje a dokáže chránit, je vsestrane využitelná
Puňťa - border kolie, je přátelský k lidem, není to hlídač u psů je problém, feny snese, ale u psů je občas problém, s některými psy i po dobrém zepolecenstvi nemusí a chce se prát, má hodně silný pud paseni, je velmi inteligentní a chápe hodně dobře a rychle se učí, ale jelikož je hodně inteligentní, dokáže povedli velice dobře obejít a panička"preslechnout"panicek opravdu musí být páníček, pak poslouchá, z ostatních si dělá srandu
Přijde mi že boc jsou dost problematicky a špatně vychází s jinými psy, vidím to i u jiných, kteří jsou agresivní ke psum, lidi miluji
AUO je mnohem pratelstejsi k jiným psů lépe spolu vychází, ale na rozdíl od boc u lidí nemusí každého

Přidejte reakci

Přidat smajlík