Ahoj všichni. Nemáte někdo zkušennost. Vím, že dám do baťohu něco dobrýho . No a jak dál. Někdo se jí to pokusí vzít a když trochu zareaguje , tak pochválit a dát jí z toho baťohu nějakou mňamku? Kolikrát to na začátku zkoušet? Jak jí to vysvětlit, že má hlídat. Zkoušet to nejdříve doma se členy rodiny? Je to hovawartka 17. měsíců.
Dík Alena
chibet
napsal(a):
Ahoj všichni. Nemáte někdo zkušennost. Vím, že dám do baťohu něco dobrýho . No a jak dál. Někdo se jí to pokusí vzít a když trochu zareaguje , tak pochválit a dát jí z toho baťohu nějakou mňamku? Kolikrát to na začátku zkoušet? Jak jí to vysvětlit, že má hlídat. Zkoušet to nejdříve doma se členy rodiny? Je to hovawartka 17. měsíců.
Dík Alena
Výcvik hlídání předmětu se může mírně měnit podle povahy jednotlivých psů, ale také dle velikosti psa. V neposlední řadě je důležité si uvědomit, jakou máte představu o hlídání (co vlastně v budoucnu asi budete chtít hlídat) a k tomu to také směrovat. Já měla naučenou kavalírku Nelu na hlídání batohu a byla v tom vážně skvělá. Na batohu téměř vždy ležela, když cítila, že je nebezpečí, že by ji ho někdo mohl vzít. Naučila se to ale defacto sama, protože když zjistila, že jsou v batohu pamlsky (brala jsem z něj často šustící sáček s piškoty), začala si ten sáček (batoh) hlídat před kýmkoliv, kromě mě, protože jen já jsem ji ty piškoty z batohu dávala. Hlídala bez povelu a kdykoliv jsem položila batoh na zem. Měla jsem tak s ní zároveň výborně zvládnuté odložení. Vyjela jen po ruce, která na batoh sáhla. Nikdy ne na nikoho kolemjdoucího. Kdy hlídala větší okruh, t.j.asi 1m, když byl v blízkosti batohu pes.
Když to chcete učit standartním způsobem, uvázejte psa s náhubkem na dostatečně dlouhé vodítko, položí se před něj předmět (ideálně tak, aby po napnutí vodítka po něm příliš nešlapal). Požádejte někoho, ale rozhodně ne z rodiny!, aby šel kolem psa a naznačoval jakoby opatrnými a váhavými pohyby, že to chce vzít. Sebemenší náznak psa, že chce předmět hlídat nebo jakkoliv zareaguje (ne leháním na záda), co by mohlo časem vést k tomu, aby hlídal, musí být odměněno ihned tím, že člověk, který chtěl jako předmět vzít, projeví "strach" a uteče. Dochází k pochválení a nejlépe i odměnění psa psovodem a stejná situace se opakuje ještě 2-3x za sebou. Zároveň je potřeba vše prokládat i tím, že plynule chodí lidé kolem (hlavně zpočátku ne blíže jak 3 m od psa) a psa ani hlídanou věc neohrožují. Pes nesmí reagovat. Pokud ano, nejdříve prodlužte vzdálenost kolemjdoucích, aby se zakazováním výpadkům k neohrožujícím lidem nepokazilo dosáhnuté hlídání (byť zatím velmi nepřesné). Až časem se zmenší vzdálenost neohrožujících osob a psovod pak chování psa může ovliňovat potřebným směrem. Zpočátku tedy je fajn, když má pes oporu v psovodovi a až časem prodlužujte vzdálenost od psa (psovod), až tak daleko, že zmizí psovi z obzoru.
Pokud počítáte s tím, že budete chtít hlídat jen věci typu batoh, kufr, oblečení ap., je nerychlejší cesta - pamlsky uvnitř a odměňovat psa za hlídání pamlsky zevnitř hlídané věci. Ale tam je zapotřebí hlavně zpočátku dát pozor na to, aby si je pes z dané věci nechtěl vylovit sám a nebo jakýmkoliv způsobem věc nezačal poškozovat!
Nezapomeňte používat povel "hlídej".
Každopádně je potřeba postupovat pozvolna (nejdříve psa uvazaného, psovod u psa atd., potom pozvolné odcházení psovoda... atd.). Ideální je psa učit, aby zůstal u předmětu ležet a i po výpadu na ohrožujícího člověka opět k předmětu ulehl.
Jakmile odsoupíte od uvazování psa a pes bude na volno, hlídejte si, aby se pes od předmětu příliš nevzdaloval. Stanovte si hranici 1- 2m.
Hlídání musí být tzv."vyrovnané", ne s přílišnou histerií!
Je nutné pomocníky, co chtějí předmět vzít střídat, stejně jako místa provádění!
Ono je to dost složité na vysvětlování, proto se omlouvám, že jsem to popsala trochu zmatečně a ještě zdaleka ne podrobně.
K tomuto tématu mám dost fotografií, ale volím momentálně jen symbolickou, již nežijící Nelinku s jejím nejoblíbenějším batohem.
chibet
napsal(a):
Dík Alena
Psovod uváže psa na pevné a pružné vodítko, položí před něj zmíněný předmět a zavelí "hlídej". Pes nesmí na předmětu ležet. Poté psovod poodstoupí a sleduje chování psa. Po určité době vyjde pomocník a prochází kolem psa ve vzdálenosti zhruba deseti kroků, aniž by si jej všímal anebo jej kontaktoval. Po několikerém nevšímavém přechodu pomocník "zpozoruje" odložený předmět, přistoupí ke psu a snaží se mu předmět odebrat. Psovod může psa povzbuzovat povelem "dej pozor, hlídej". Jakmile pes na ruku pomocníka zaútočí, ten musí odskočit a dát tak najevo, že se psa bojí a že ho pes svým chováním od jeho počínání odradil. Psovod psa chválí a povzbuzuje. Pomocník odchází a psovod usměrní psa k opětovnému hlídání předmětu.
Účelem tohoto cviku je, aby pes nejen pomocníka od jeho úmyslu odradil, ale aby se pes navracel k hlídanému předmětu, když už nehrozí žádné nebezpečí. Psi většinou rychle "pochopí", co je jejich úkolem, a na tento cvik se těší. Na nás pak je, abychom citlivým nácvikem naučili svého psa aktivitě jen v případě, kdy je to potřeba, a ne aby řval a útočil na každého člověka, který projde ve vzdálenosti dvaceti metrů.
Pokud pes zvládá střežení předmětu na úvazu, přistoupíme k nácviku hlídání předmětu na volno. Postup je naprosto stejný, ale naším úkolem je, aby se pes ihned po klidu pomocníka navracel zpět k hlídanému předmětu. Zde používám povelu "k věci". Při postupném nácviku se pes naučí předmět hlídat, i když se k němu vydají pomocníci dva. Jeden se snaží odpoutat pozornost psa a druhý naznačuje odebírání věci. Lze při tomto nácviku používat i delší šňůru a mít tak psa pod přímou kontrolou. Pes při této činnosti pracuje samozřejmě v náhubku, který musí být bezpečný a zajištěný proti samovolnému uvolnění, vzhledem k tomu, že pomocník není opatřen ochranným rukávem. Doporučuji tzv. vaťáky anebo manžety pod oblek, protože údery košem nejsou nic příjemného.
chibet
napsal(a):
Dík Alena
¨Díky moc za odpovědi. Letos plánujeme udělat zkoušku ZOP a hned po ní ZPU1 a momentálně si nejsem jistá stopou. Dělaly nebo děláme jenom rovnou a pamlskovou a přijdeme zatím nepředstavitelné, že dokážeme lomit a předměty označit a tak přemýšlím o hlídání.
Co má náš hovík vrozený je hlídání něčeho např baťohu před ostatními psy a to momentálně trochu odbouráváme. Odežene je taky jenom na metr a hned se vrátí, ale vypadá to divoce někdy u tak velkýho psa. No na druhou stranu mám strach, aby byla dostatečně silná povahově aby to zvládla a někdy to nepoužila když nechci.
Alena
chibet
napsal(a):
¨Díky moc za odpovědi. Letos plánujeme udělat zkoušku ZOP a hned po ní ZPU1 a momentálně si nejsem jistá stopou. Dělaly nebo děláme jenom rovnou a pamlskovou a přijdeme zatím nepředstavitelné, že dokážeme lomit a předměty označit a tak přemýšlím o hlídání.
Co má náš hovík vrozený je hlídání něčeho např baťohu před ostatními psy a to momentálně trochu odbouráváme. Odežene je taky jenom na metr a hned se vrátí, ale vypadá to divoce někdy u tak velkýho psa. No na druhou stranu mám strach, aby byla dostatečně silná povahově aby to zvládla a někdy to nepoužila když nechci.
Alena
To chápu. Tedy doporučuju to hlídání naučit "pořádně". Když v tom váš pes bude mít jasno, co, kdy, kde a jak, nebude snad nikdy problém. Samozřejmě, člověk si chování svého psa musí hlídat - tedy stále si uvědomovat, že je to pes a hodnotit jeho možné reakce.
K té stopě vám můžu taky poradit, ale musela by jste mi napsat, co nejvíce informací. S hovíkama nebývají velké problémy ve stopě, taková stopa dle ZM či ZPU1 by neměla být problém. Každopádně to chce nedělat chyby, "postupovat" a hlavně vědět co nejpřesněji jak na to.
Ale pokud se momentálně necítíte, že na té zkoušce ve stopě uspějete a myslíte, že v hlídání by to něměl být problém, zaměřte se na to hlídání. Fakt je, že u ZPU1 se hlídání posuzuje docela benevolentně.
Stejně - teď se stopovat moc nedá, tak se můžete zaměřit teď na to hlídání a od jara na stopu. Třeba v tom nakonec najdete vy i váš pes zalíbení. Nejen podle vlastních zkušeností můžu říct, že stopování člověka začne bavit až tehdy, kdy to jde "relativně samo", tedy, kdy jsou cítit, tedy vidět výsledky a ta stopa už "nějak vypadá".
eva nohelova
napsal(a):
To chápu. Tedy doporučuju to hlídání naučit "pořádně". Když v tom váš pes bude mít jasno, co, kdy, kde a jak, nebude snad nikdy problém. Samozřejmě, člověk si chování svého psa musí hlídat - tedy stále si uvědomovat, že je to pes a hodnotit jeho možné reakce.
K té stopě vám můžu taky poradit, ale musela by jste mi napsat, co nejvíce informací. S hovíkama nebývají velké problémy ve stopě, taková stopa dle ZM či ZPU1 by neměla být problém. Každopádně to chce nedělat chyby, "postupovat" a hlavně vědět co nejpřesněji jak na to.
Ale pokud se momentálně necítíte, že na té zkoušce ve stopě uspějete a myslíte, že v hlídání by to něměl být problém, zaměřte se na to hlídání. Fakt je, že u ZPU1 se hlídání posuzuje docela benevolentně.
Stejně - teď se stopovat moc nedá, tak se můžete zaměřit teď na to hlídání a od jara na stopu. Třeba v tom nakonec najdete vy i váš pes zalíbení. Nejen podle vlastních zkušeností můžu říct, že stopování člověka začne bavit až tehdy, kdy to jde "relativně samo", tedy, kdy jsou cítit, tedy vidět výsledky a ta stopa už "nějak vypadá".
Stopu děláme asi 25 metrů dlouhou. Nevím jestli to není moc krátký úsek. Momentálně je strašně hr. Dávám asi po malým kroku sýr nebo kousky masa. Brzdím ji tím, že jí dám šňůru pod přední nohu a to jí někdy moc nebaví. Na konec stopy byla položena psí paštika. Ale začala poslední dobou dělat to, že pěkně vyrazila, v jedné třetině se zastavila a začala dávat hlavu nahoru a rozhlížet se jestlipak tu paštiku neuvidí, že by si pro ni došla. Už je zahrabaná a pak to rychlostí dodělá. Je na to zatím hodně zbrklá. Na konci se snažím, aby si lehla, ale stejně to moc nevnímá. Někdy šlape a mám radost a z toho by i uhla ze stopy. Nevím ještě jak označovat stopu. Jestli štěkotem nebo zalehnutím. Jinak za mňamky cvičí moc ráda, ale taky ne moc dlouho. Třeba u aportu je taky rychlá. Přisedne u nohy zaoválám aport letí pro něho a hned zpátky, ale plive ho přede mě a chce mňamku. Ráda bych se s ní o to přetahovala, ale nestihnu to. I kdyby jo tak nemá moc zájem se přetahovat. A bez mňamky moc cvičit nechce. Jinak se mi zdá, že trochu moudří a že by mohla být šikovná kdyby chtěla
.